János Eifert - Photographer

Presser Gáborral és Till Attilával egy általam készített, 1978-ban betiltott Lokomotív GT hanglemezborító nyomában… Budapest, 2013. november 11.

1978-Eifert-betiltott-LGT-h

Eifert János 1978-ban fényképezett, akkor betiltott LGT hanglemez-borítója több fotó összeillesztésével készült. Akkor még nem volt Photoshop, így a montázs – a képek összeillesztése – a sötétkamrában, a több negatívról egy papírra való rávilágítással, kézzel mozgatott kitakarással történt. Hand made…

2013.11.11.-Csernátony Dóra felvétele Az egykori fényképezés színhelye: Budapest, Akácfa u. 49. (Photo: Eifert János)

Till Attila, Presser Gábor és Eifert János az  Akácfa utca 47. számú háznál, az egykori fényképezés színhelyén  (Csernátony Dóra felvétele)

Till Attila és Presser Gábor az IPoddal (Photo: Eifert János) Presser Gáborral forgat a stáb, Till Attila vezetésével. A felvett anyag a Propagandában, a SuperTV2 és a TV2 műsorában látható majd. Most az egyik helyszín a Klauzál-téri Vásárcsarnok, ahol retró darabok is akadnak szép számmal. Presser Gábor elárulta, nem szereti a giccset, a “60-as évek NDK-csehszlovák ízű retró” peidig nem hogy vonzaná, egyenesen taszítja. Tilla a lemezek között megnézte, hogy “van-e valami Presser” – a zenész nem akarta elhinni, hogy nem a műsorvezető rejtette oda a megviselt állapotban lévő LGT lemezt. Gábor 300 forintért rögtön meg is vásárolta saját lemezét, amiről az is kiderült milyen borítót terveztek eredetileg, amit sajnos betiltottak. A betiltott lemez-borítóhoz 1978-ban én készítettem a fotókat és éppen a piac melletti utcában, az Akácfa u. 47. számú ház előtt fényképeztem a LGT zenekar tagjait – Karácsony János – ének, gitár; Presser Gábor – ének, billentyűs hangszerek; Solti János – dob, ütőhangszerek; Somló Tamás – ének, basszusgitár, szaxofon – különböző “szerepekben”, hangszereik és jelmezeik nélkül, mint szállítómunkás, újságolvasó nyugdíjas, fuvarozó, kutyasétáltató, stb. A ház ma is ugyanolyan lerobbant, omladozó vakolatú épület, mint évtizedekkel ezelőtt. Megkockáztatom a feltevést, ez a ház a “sebeit” a második világháborúban, az ostrom idején szerezte. Annyit mondhatok, hogy a képeim betiltása nem a technikai, vagy esztétikai – esetleg művészi – hiányosságok miatt történt. Egyszerűen az ötlet, a koncepció nem illett a képbe – a szocialista kultúra mázos képébe. Egy lerobbant – az akkori valóságot híven tükröző épület, és az előtte megjelenő életszerű alakok csak “rontják az összképet”, a népi demokrácia, a szocializmust építő társadalom képét. Persze lehet, hogy a betiltásnak más okai lehettek, most utólag csak belemagyarázunk dolgokat. Sose fogom megtudni, mert annak idején nem beszéltem erről Erdős Péterrel, a HUNGAROTON akkori igazgatójával.

Poci kutyám kikötve várakozik (Photo: Eifert János) Mögöttem Presser Gábor (Photo: Eifert János) A Klauzál-téri Vásárcsarnok bejáratánál (Photo: Eifert János)

Till Attila és Presser Gábor a Klauzál-téri Vásárcsarnokban (Photo: Eifert János) Kávézó asszony a Klauzál-téri Vásárcsarnokban (Photo: Eifert János)

A Klauzál-téri Vásárcsarnok órája (Photo: Eifert János) Till Attila és Presser Gábor a Klauzál-téri Vásárcsarnokban (Photo: Eifert János)

Till Attila, Presser Gábor és Eifert János

Presser Gábor, 2013.11.11. (Photo: Eifert János) Presser Gábor a régi 80 forintos LGT belépőjeggyel (Photo: Eifert János) A Locomotiv GT, röviden LGT (becézve Loksi) a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese. A zenekar nevében a GT a Gran Turismo rövidítése, utalva a tagok előtt álló hosszú útra. Az LGT névadó szimbólumának eredete nem tisztázott: a legelső lemezükön felbukkanó, akkor még akváriumban álló stilizált gőzmozdony végigkísérte a banda történetét. Lemezborítók sokaságán szerepelt (az egyik album egyenesen a 424 – Mozdonyopera címet viseli) a búcsúkoncerten pedig showelemként egy valódi gőzösön érkezett a Nyugati pályaudvarra a négy zenész. Sajnos, a betiltás miatt az én képeim egyik borítójukon sem szerepelnek. Sokáig úgy tudtam, hogy a borítóterv makettje örökre elveszett, de Presser Gábornak köszönhetően az egyik változat megmaradt.

Az a bizonyos betiltott LGT hanglemez borítókép (Photo: Eifert János) (Eifert János felvételei)

Tagok 1976-tól: Karácsony János – ének, gitár
Presser Gábor – ének, billentyűs hangszerek
Solti János – dob, ütőhangszerek
Somló Tamás – ének, basszusgitár, szaxofon