János Eifert - Photographer

Simonyi Tamás „Kamerával a világ körül” című fotókiállítása Budapesten, a Magyar Sajtó Házában, 2019. szeptember 17 – október 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy érdeklődés kísérte Simonyi Tamás „Kamerával a világ körül” című kiállítását, amely 2019. szeptember 17-én (kedden) 18 órakor nyílt meg a Magyar Sajtó Házában (Budapest VI. kerület, Vörösmarty utca 47/A). A megnyitón Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket és Emri Zsuzsanna, a KPMG HR-igazgatója, valamint Raúl Alfredo Salazar Cosio, Peru budapesti nagykövete mondottak beszédet és nyitották meg a kiállítást. A kiállítás kurátora Keleti Éva, Kossuth-díjas fotóművész, támogatója pedig a KPMG Corporate Finance.

.

.

.

.

Simonyi Tamás, a KPMG Corporate Finance osztályának vezetője szorgalmas világjáró és lelkes fotográfus. Néhány évvel ezelőtt a KPMG támogatásával jelent meg két fotóalbuma, melyeket a cég legfontosabb ügyfelei kaptak karácsonyi ajándékként.

De hát ki is ez a Simonyi Tamás, az üzletember fotográfus? A kiállításmegnyitón elhangzottakból idézek: „A rendszerváltás előtt a Praktika nevű, NDK-ban gyártott fényképezőgép jelentette a lelkes amatőrök által leginkább kedvelt fényképezőgépet. Ez még mindig sokkal jobb volt, mint egy Pajtás, vagy egy szovjet gép és Simonyi Tamás is ezzel kezdte pályáját, mint a Közgáz egyetemi újságjának fotósa. Aztán egy spanyol vonat fülkéjében egy éjszaka a gépnek lába kelt és ezután Tamás minden megtakarítását egy álomgépnek számító Canon-ba ölte, azzal járva az egyetemi táborokat, valamint az Inter-Rail ifjúsági vasútigazolvánnyal meglátogatható európai városokat.

      

 

 

 

 

 

 

.

.

.

.

.

A Közgazdász című lap egyik száma címlapon hozta Tamás fotóját, amelyet akkora megtiszteltetésnek tartott, hogy innen már nem volt megállás – végigfotózta diákkorát. Az egyetemi évek után hosszú ideig nem képekkel, hanem tollal fogalmazott – gazdasági lapoknál magyarázta a helyzetet. Egy ösztöndíjjal – még a rendszerváltás előtt – Tokióban találta magát és ott aztán megint le se vette az ujját az exponáló gombról. A következő 6 év alatt hatszor költözött, így aztán ezek a történelmi fotók sajnos eltűntek valamely konténer belsejében. Japánt Németország, majd Ausztrália követte, ahol Tamás és felesége le is telepedtek. Elképesztő változást mutatnak a 30 évvel ezelőtti és a mai Sydneyben készített fotók – az utóbbiak már számítógépen, nem pedig fakuló diákon és papírképeken láthatóak.

A változásnak nem utolsó sorban az is oka, hogy Tamás 10 évvel ezelőtt áttért a digitális fényképezésre és elkezdett tudatosan komponálni. A korai turistaképeket egyre inkább a képi fogalmazványok váltották fel. A szívesen és gyakran látogatott fotótanfolyamok és mentorok megtették a hatásukat. Tamás munkája és kíváncsisága révén bejárt 5 kontinenst és folyamatosan kísérletet tesz arra, hogy megmutassa az ember és környezetének világát. Az utcai- és a portréfotózásban, valamint a természetben érzi igazán otthon magát, kiderül ez az itt bemutatott képeiből is.

.

.

.

     

.   

.

.

 

.

Jóllehet Tamás digitális fotógyűjteménye több tízezer képet őriz, ezt a kiállítást elsősorban a Tibetben, Dél- és Kelet-Ázsiában, az Antarktiszon, Peruban és az Ecuadorban készített képekből válogattuk össze. A gyűjtemény vezérfonala az ember és lakóhelyének kapcsolata egy empatikus kívülálló szemével. Édesapja – akinek 1955-ös, kiváló Leicája szintén odaveszett az idők viharában – alighanem büszke lenne fiára: Simonyi Tamás néhány éve Peruról majd a Víz címmel adott közre fotóalbumot, most pedig első kiállításával jelentkezik. Eddigi nyilvános alkotásait cége, a KPMG támogatta, nincs ez most sem másként.

Tamás a gazdasági élet nagyágyúival dolgozik és küzd meg a napi feladatokkal. A fényképezés számára legalább akkora kihívás – csak másfajta képességeit teszi próbára. Így érzi egyensúlyban magát.”

 

.

Ezek után joggal lehetünk kíváncsiak a képeire, amelyeket Kínában, Peruban, Ecuadorban, Indonéziában és az Antarktiszon készített. A fő motívum az ember és környezete, amelyet Tamás nagy empátiával és nem szűnő kíváncsisággal térképezett fel. A falra került 60 képet a kiállítás kurátora, Keleti Éva, Kossuth-díjas fotóművész válogatta. A kiállítás megtekinthető október közepéig a Sajtóház nyitvatartási idejében, hétköznap 8 és 19 óra között. (Kivételt képeznek azok az időpontok, amikor a teremben rendezvény van. Kérjük, erről érdeklődjön a 478-90-40-es központi telefonszámon.) A belépés díjtalan.

Forrás: www.eifert.hu

A megnyitóról készült képek Eifert János felvételei