János Eifert - Photographer

Eifert János EQUUS CABALLUS – Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház, Budapest, 2021. június 21 – július 18.

Eifert János EQUUS CABALLUS

című fotókiállítása

 

A megnyitó időpontja: 2021. június 21. hétfő 19:00 óra

A kiállítást megnyitja: Eifert János

A kiállítás megtekinthető: 2021. június 21 – július 18.

hétköznap 08-20 óráig, hétvégén programoktól függően

Helyszín: Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház (1042 Budapest, István út 17-19.)

Telefon: 06 1 231 7070 – www.ujkk.hu, facebook.com/ujkk.hu

—————————————————————————————————————

Naplórészlet:

“Néhány napja, kora reggelenként fényképezzük a lovakat Bocskán, Vígh Pisti lovas-tanyáján.

A hűvös hajnal még megköveteli a télikabátot, a sapka, sál és kesztyű is jól esik a didergős időben. Lassan felkél a Nap, vörös fénnyel koszorúzza a lovak sörényét és a fák koronáját, meleg sugaraiban a zúzmarás fű is feloldódik lassacskán. A lovak egyike-másika még állva alszik, a többiek lassan araszolva a mezőn, ropogtatják a friss füvet. A nagy csendben csak ez a zaj hallatszik, no meg a madarak csivitelése, a méhek zümmögése, időnként a távolból kutyaugatás. A fényképezőgépem kattanása szinte robajként hat a természet csendjében.

Ahogy a nap magasabb fokra hág, az élet is megmozdul, a kabát pedig lekerül. A libák hangos gágogással totyognak át a legelőn, István és Zsófi is megjelennek. Hangjukra az állva-alvók is kocognak az istállók felé, friss széna kerül eléjük, most azt ropogtatják.

Reggeli után lesétálnak a tavacskához, itatás. Felélénkülnek, játszanak, vágtatnak, évődnek egymással, engem is üdvözölnek. Évek óta fényképezem őket, már megszoktak, talán be is fogadtak. Én mindenesetre jól ismerem őket, a nevükön szólítom őket. Puszedli, Gesztenye, Vacak, Sziporka, Cirók, Kiasasszony, Szittya, Lili, Levendula, Kitty, Tarka, Atakám, Kara, Kincs és Szofi most is itt vannak körülöttünk.

Istvánnal, a tanya-gazdával szívesen beszélgetek. Ma is szóba került sok minden, a korona-vírustól a magyar történelemig, az indiánoktól a lovak természetéig széles spektrum rajzolódik a világról. Hát a lovakról most a legtöbbet beszélgettünk, Vígh Pista barátom ennek a tudósa…

A ló (Equus caballus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül a lófélék (Equidae) családjába tartozó faj. Ma már csak háziasított vagy háziasítottból visszavadult formáiban ismert. Legközelebbi rokona a vadló (Equus ferus). Egyes nézetek szerint a ló és a vadló egyazon faj, az Equus ferus eltérő alfajai.

Ebben az esetben a ló fogalmát tágabban használjuk, amelybe beleértjük a vadlovat is, amelytől a háziasított alfajt a házi ló névvel különböztetjük meg (Equus ferus caballus).”

Eifert János