János Eifert - Photographer

Archive for the 'Zsűri / Jury' Category

Az Év Alkotása Díj átadása vers, próza és kép kategóriákban, otthontalan tehetségeknek a Fedél Nélkül művészeti pályázatának keretében. Spinoza Színház, Budapest, 2022. május 4.

Díjátadó május 4-én a Spinoza Színházban. Tizenhatodik alkalommal került átadásra az Év Alkotása Díj vers, próza és kép kategóriákban, otthontalan tehetségeknek a Fedél Nélkül művészeti pályázatának keretében.
A Fedél Nélkül című újság Magyarországon megjelenő, hajléktalanok által írt, szerkesztett és terjesztett „utcalap”. Alapvető célja olyan olvasható, közérdeklődésre számot tartó lapot adni az olvasóknak, mely – egyedi jellegzetességeinek megőrzése mellett – kívül-belül méltó társa lehet a Nyugat-Európában már sok helyütt létező, népszerű utcalapoknak. 1993 tavaszán született az ötlet, hogy a sajtó szűkszavúsága miatt a hajléktalanoknak saját lapot kellene kiadni. Ungi Tibor alapító-főszerkesztő a Menhely Alapítvány támogatásával indíthatta el a Fedél Nélkül című utcalapot. Az első szám 1993. júliusában került utcára.

Az Év Alkotása Díjátadó a Fedél Nélkül utcalap legnagyobb éves művészeti eseménye. A Fedél Nélkül utcalap kezdeményezésére az első, 2004-es kiírás óta 450 szerző több mint 11.000 alkotása érkezett be az szervezethez.

A művészeti pályázat célja, hogy az alkotók a pénzjutalom mellett szakmai elismerésben is részesüljenek. A Fedél Nélkül utcalap és kiadója, a Menhely Alapítvány a pályázók kortárs művészeti életbe való bekapcsolódását is igyekszik segíteni, alkotásaikat önálló kiállításokon, lapjukban, kötetkiadással és színházi együttműködések mentén is népszerűsítik.

A díjátadón vers, próza és kép kategóriában ismeri el az előző év legjobbjait a kortárs művészekből álló zsűri:

Fekete András zsűri elnöke, a Pagony kiadó munkatársa
Tóth Krisztina, Garaczi László és Németh Gábor – vers és próza kategória
Balogh Tibor, Szász Lilla és Eifert János – kép kategória
A nyertes alkotásokat előadja: Libor Laura, Pokorny Lia és Lengyel Tamás színművészek

 

   

Szakmai díjazottak
Év Prózája – Buksika: A halál mosolya
Év Verse – hágyépé: Tócsában
Különdíj – Bursztyn Budapeszt Bernstein Emil: TÁJ
Év Képe – Kovács Béla: cím nélkül
Közönségdíjas művek
próza kategória – Buksika: A halál mosolya
vers kategória – Németh Anikó Ködmadár: Pepita
kép kategória – Juhi: cím nélkül

 

A 36. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatának zsűrizése a Budapesti Művelődési Központban, 2020. november 7.

A Budapesti Művelődési Központ immár 36. alkalommal rendezi meg 2020 őszi évada során a Vizuális Művészeti Hónap pályázat- és kiállítás-sorozatot, amely a fővárosi amatőr alkotóknak kínál bemutatkozási lehetőséget.
.
A fotópályázatra beérkezett alkotásokból szakmai zsűri (Eifert János, Zsitva Tibor és Vadócz Zsuzsa) választotta ki a csoportos kiállítás szereplőit, és döntött az egyéni díjak odaítéléséről is.
A zsűrizés folyamatának első része zártkörűen zajlott, de a második részében a pályázók igény szerint lehetőséget kaptak a zsűritagokkal való személyes konzultációra és az eredményről való tájékozódásra.
.
.
.

1ST ASIA “AB&RP” INTERNATIONAL PHOTO CIRCUIT, China – 21th February 2019

1ST ASIA “AB&RP” INTERNATIONAL PHOTO CIRCUIT, China

PSA 2018-469; GPU L180074; AB&RP-2019-227; CCPP1907; CIIO3A126

This competition has been certified by 5 organizations, including Photographic Society of America (PSA 2019/475), Global Photographic Union (GPU-L190139), Asian Belt And Road Photography Major League (AB&RP-2019-227), Beautiful China Image Daily (CCPP1907) and Hong Kong CIIO Research Institute (CIIO3A126).

Eifert János: Megfékezhetetlen démonok / Indomitable demons (Budapest, 2018)                                                                                        GPU Silver medal

OPEN COLOR – PIDC 彩色公开组获奖名单

Eifert Janos Hungary      Indomitable Demons                    GPU Silver medal

 

Eifert János: A szépség keretben / The beauty frame (2018)                                                          CCPP Gold medal

Portrait 人物组获奖名单

Eifert Janos Hungary      The Beauty Frame                          CCPP Gold medal

Eifert Janos Hungary      Girl In A Poppy Field                     Acceptance

Eifert Janos Hungary      Girl With Beautiful Eyes              Acceptance

Eifert János: Lány pipacsos mezőben / Girl in a poppy field (2018)

 

Eifert János: Fiatal lány gönyörű szemekkel / Girl with beautiful eyes (Budapest, 2014)

 

  JUDGES

  • Judge 1
    Name: Mr. Ye Wei, President of China International Imaging Study of Original Ecology (CIIO)
    Email address: yuwei117@163.com
    Location: China
  • Judge 2
    Name: Mr. Peng Bo, President of the art photography society of Gui Zhou province, China
    Email address: pengbo@163.com
    Location: China
  • Judge 3
    Name: Mr. Eng Chuen Fui
    Email address: cfeng1388@gmail.com
    Location: Malaysia
    Honours: ARPS, ARPST, APVS, FPSM, FPSNY, Hon.PSM
  • Judge 4
    Name: Mr. Soo Wee Ming
    Email address: sooweeming@gmail.com
    Location: Malaysia
    Honours: EFIAP, ARPS, PSA 4 STAR. (PPD), FPSM, FAPS, FSPS, FAPAS, FMPC, FSWAN, EUSPA, EFMPA, MEPSP, MEFIP

ORGANIZER

China International Imaging Study of original ecology

 

CONTACT US

0086 15051919519

ccpp360@163.com

Room 001, jinjiang star hotel,

no.76 huansha road, Yunyan district,

Guiyang city, Guizhou province, China

CALENDAR

  • Entry Closing: 31st December 2018
  • Judging’s: 12th January 2019
  • Report cards: 24th January 2019

Catalogue: 21th February 2019

 

——————————————————————————————————————————————————————

A GPU Silver medal kapcsán beszéljünk arról, hogy kicsoda-micsoda ez a díjfelajánló szervezet?

Let us introduce to you: “Global Photographic Union”, shortened as GPU.

At the outset, it must be said that GPU is not a replacement for local “club” photography where photographers attend on a regular basis and take a full and active role in their “club” or for regional, federation or national level photography.

GPU is formed for those photographers who wish to take part in a truly international organisation where photographic art allows and encourages cultural exchange.

GPU operate its own distinctions scheme where photographers collects points from acceptances, mentions and awards in international exhibitions ; members can apply for GPU “crowns” without further submission of work or gaining more “acceptances”.

Mi is az a “Global Photographic Union”, rövidítve: GPU?

El kell mondani, hogy a GPU nem helyettesíti a helyi „klub” fotózást, ahol a fotósok rendszeresen részt vesznek és teljes és aktív szerepet vállalnak „klubjukban”, illetve a regionális, szövetségi vagy nemzeti szintű fotózásban.

A GPU azon fotósok számára jön létre, akik valóban nemzetközi szervezetben kívánnak részt venni, ahol a fotóművészet lehetővé teszi és ösztönzi a kulturális cserét.

A GPU saját megkülönböztetési rendszerét működteti, ahol a fotós pontokat gyűjt a nemzetközi kiállításokon elfogadott befogadások, megemlítések és díjak alapján; A tagok GPU-koronákra jelentkezhetnek anélkül, hogy további munkát beadnának, vagy további “elfogadásokat” szereznének.

GPU is a truly international photographic organisation – with GPU inspired and managed BY photographers and managed FOR photographers. The management board is currently represented by 8 internationally renowned photographers from 7 countries with members of GPU from 4 continents. Each country has a dedicated GPU national “delegate” who is the local contact point for all issues related to GPU.

A GPU egy valóban nemzetközi fényképészeti szervezet – a GPU inspirálja, kezeli a fotósokat és a FOR fotósokat. Az igazgatótanácsot jelenleg 8 nemzetközileg elismert fotós képviseli 7 országból, a GPU tagjai pedig 4 kontinensen vannak jelen. Minden országnak van egy külön GPU-nemzeti delegáltja, aki a GPU-val kapcsolatos kapcsolattartást jelenti.


Kíváncsiságból utánanéztem az Interneten, hogy a nemzetközi pályázatot szervező, és a kiállítást bemutató város hol található, és milyen? Ime az eredmény:

    

Guiyang a délnyugat-kínai Guizhou tartomány fővárosa. A tartomány központjában fekszik, a Yunnan – Guizhou-fennsík keleti részén és a Nanming-folyó északi partján, a Wu-folyó egyik ágában. A város magassága körülbelül 1100 méter (3600 láb). A terület 8.034 négyzetkilométer (102 négyzetkilométer). [1] A 2010. évi népszámláláskor népessége 4 324 561 volt, ebből 3 037 159 lakott a 7 városi körzetben.

A nedves szubtrópusi éghajlattal rendelkező várost Guiyang hegyek és erdők veszi körül. A terület, amely legalább a tavaszi és őszi időszak óta lakott, 1413-ban a Yuan-dinasztia hivatalosan a környező tartomány fővárosává vált. A város ad otthont Miao és Bouyei etnikai kisebbségeknek. Guiyang gazdaságának diverzifikációja van, hagyományosan az alumíniumgyártás, a foszfátbányászat és az optikai műszerek gyártásának központja; reformok után azonban a város gazdasági teljesítményének nagy része a szolgáltatási szektorban működik. 2015 óta célzott beruházásokat hajt végre a nagy adatokba, és gyorsan helyi innovációs csomópontjává vált.

Guiyang is the capital of Guizhou province of Southwest China. It is located in the center of the province, situated on the east of the Yunnan–Guizhou Plateau, and on the north bank of the Nanming River, a branch of the Wu River. The city has an elevation of about 1,100 meters (3,600 ft). It has an area of 8,034 square kilometers (3,102 sq mi).[1] At the 2010 census, its population was 4,324,561, out of whom 3,037,159 lived in the 7 urban districts.[2]

A city with humid subtropical climate, Guiyang is surrounded by mountains and forest. The area, inhabited since at least the Spring and Autumn period, formally became the capital of the surrounding province in 1413, during the Yuan dynasty. The city is home to a large Miao and Bouyei ethnic minority population. Guiyang has a diversified economy, traditionally a center for aluminum production, phosphate mining, and optical instrument manufacturing; however, following reforms, the majority of the city’s economic output in the services sector. Since 2015, it has seen targeted investments into big data and quickly emerged as a local innovation hub.

(Wikipedia)

A Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozó keretében meghirdetett Fotóművészeti Pályázat anyagát zsűrizzük Ravasz Balázzsal, a Kondor Béla Közösségi Házban. Budapest, 2019. február 12.

A Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozó keretében meghirdetett Fotóművészeti Pályázat anyagát zsűrizzük Ravasz Balázzsal, a Kondor Béla Közösségi Házban.

Biennala de Arta Fotografica din Tinutul Secuiesc – Editia III, 2017 pályázat zsűrizése. Sepsiszentgyörgy, Románia, 2017. szeptember 23.

Biennala de Arta Fotografica din Tinutul Secuiesc – Editia III, 2017 pályázat zsűrizése

.

.

Zsűri: Gyula Ádám, Románia; János Eifert, Ungaria; Eugen Negrea, Romania; Louis Guermond, Franta; László Ede Tordai, Romania

.

A DaDalia Galeria Fotóköre második természetfotó pályázat zsűrizésének eredményei. Mártély, 2017. június 17.

2017.06.17. Mártélyi Faluház, Horváth Imre, Törköly József, Eifert János zsűriznek-01_PhotoDovicsinAndrás

A DaDalia Galeria Fotóköre második természetfotó pályázatára az A (Nyílt) kategóriában bármilyen témájú természetfotóval lehetett nevezni (makró, növény, állat, táj stb.), a B (Táplálkozás) kategóriában pedig a ragadozók akció dús zsákmányolásától a növények fogyasztásán át a rovarok rágcsálásáig a mozgalmas, látványos táplálékszerzést és táplálkozást bemutató képekkel. Dovicsin András, a DaDalia Fotókör vezetője, a természetfotó pályázat fő szervezője összesítése szerint 8 országból 69 nevezés érkezett. A beérkezett 421 fotóból az Eifert János AFIAP, ESFIAP ,  Horváth Imre EFIAP/s, A-MAFOSZ/s ,   Törköly József AFIAP, E-MAFOSZ fotóművészekből álló zsűri június 17-én tartott válogatásán 32 pályázó 80 fotóját javasolta kiállításra.

Dovicsin András és Eifert János felvételei

2017.06.17.-Mártélyi-Faluház-Dovicsin-András-DaDalia-Galeria-Fotóköre-vezetője (Eifert János felvétele) 2017.06.17.-Mártély-Horváth-Imre-a-MAFOSZ-elnöke (Eifert János felvétele) 2017.06.17.-Mártélyi-Faluház-Horváth-Imre-Thörköly-József-Eifert-János-zsűriznek_Dovicsin-András-felvétele 2017.06.18.-Eifert-kertjében-01_Photo-Olasz-Ági

A Mártélyi Faluházban, 2017. július 1-én, 15 órakor nyíló kiállításon tehát Apfel Ágnes, Bagdi Beatrix, Barakonyi Károly, Berendi Tibor, Bognár Péter, Czakó Imre, Csörögi Dóra, Dovicsin András, Erdélyiné Csorba Edit, Gyapjas Ferenc, Gyubák Éva, Hejja Arpad, Kércz Tibor, Kis Klaudia, Kis Szilveszter, Laczkó-Magyar György, Lakatos Krisztián, Maczik Eleonóra, Marjovszky  István, Mazán Erzsébet, Megyeri Máté és Petőcz Tamás, Szakolczai Krisztina képei lesznek láthatók.

A zsűri természetesen a díjakról is döntött. Az A kategóriában az 1. díjat Kércz Tibor: Sarki csérek, a 2. díjat Kis Szilveszter: Gyöngéd érintkezés egy harmatcseppel, a 3. díjat Petőcz Tamás: Egy vöcsök hajnala, a B kategóriában pedig az 1.díjat Kércz Tibor: Felemelő pillanat, a 2.díjat Megyeri Máté: Reggeli, a 3.díjat Gyapjas Ferenc: Megvagy! c. fotója kapta. Az összteljesítmény (legtöbb elfogadás) alapján, a legeredményesebb alkotónak járó díjat (MAFOSZ plakett) Kércz Tibor kapta.

Kis-Szilveszter: Gyöngéd-érintkezés-egy-harmatcseppel (A Kategória-II.díj

Apfel-Ágnes: Awakening Petőcz-Tamás: Egy-vöcsök-hajnala-A-III.díj

Megyeri-Máté: Reggeli B Kategória-II.díj Maczik Eleonóra: Virágzó árnyék

Gyapjas-Ferenc: Megvagy (B Kategória-III.díj)

Kércz-Tibor: Sarki-csérek (A kategória-I.díj) Kércz-Tibor: Kedveskedés

Barakonyi-Károly: Lord's Eye

Kércz-Tibor: Felemelő-pillanat (B kategória-I.díj) Czakó-Imre: Csomópont

Csörögi-Dóra: Csipke

Today we finished the three-day PANNONIA REFLECTIONS 2016 jury session. Lendva, 2016. december 18.

Rodica-Tanase (Romania): The-dog-Elliot

Abdulla-AL-Mushaifri (Qatar): Take-Me-Home Yongxiong-Ling (Australia): Stroll

Yongxiong-Ling (Australia): Sails Zdenka-Šfiligoj (Slovenia): Fire

Csörögi Dóra (Hungary): Longing

Weihua-Huang (China): Mother Vitaliy-Podgurchenko (Russia): Immortal-regiment

Tatsiana-Tsyhanova (Belarus): Wind Serhii-Shchehlevatyh (Ukraine): Tanya

Choi-Cheun-Lam (Macau-S.A.R.)

Ole-Suszkiewicz (Denmark): Evening-Red Liljana-Petruša (Slovenia): Girl-with-a-dove

Isolde-Stein-Leibold (Germany): Wind-and-Fire Isolde-Stein-Leibold (Germany): Photographica

Marcel-van-Balken (Netherlands): Female-hat Kerekes-Istvan (Hungary): Gabor-gipsy

Nataša-Kos (Slovenia): They-will-come Leonid-Goldin (Israel): Fashionable-shoes

Kietae-Jung-South (Korea): Walking-In-Dawn Peng-Li (China): Mother-and-Kid

Ilona-Veresk (Russia): Soap-in-my-bath Keith-Elgin-Northern (Ireland): Intense

HUSSAIN-ALABDULLATIF (Saudi-Arabia): The-old-image Hong-Li (China): Child-on-Daliang-mountain

Joe-Torkoly (Hungary): The-Sea

Csörögi Dóra (Hungary): Im-looking-for-You-endlessly-and-infinitely Harry-Daemen (Luxembourg): Perche

Hanju-Zhu (China): Lonely-figure Hanju-Zhu (China): The-beauty-of-flowers

Elizabeth-Kodela (Australia): Mixed-Emotions Deqiang-Zhang (China): March-of-boatmen

Daniel-Lybaert (Netherlands): Nee-Ja-Wat Chun-Yip-Chau (Hong-Kong-S.A.R.) Boat

Hong-Li (China): Village-Class Chris-Discart (Belgium): Uniform

Cantemir-Aron-Mandru (Romania): Moise Basil-Titov (Belarus): Arheology

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-zsüri_Ivo-Borko-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Zsűri-munkűában_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-zsűri-munkában_Ivo-Borko-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-zsűri-és-szervezők_Ivo-Borko-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-vetítés_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić-szervező_Olasz-Ági-felvétele “Today we finished the three-day Pannonia Reflections 2016 jury session. We would like to thank to the jury members – Eifert János, Stefi P. Borko, Vinko Šebrek –  for a very constructive work filled with lots of fun. Also Big thanks to support members – Nikolaj Bazika, Klaudija Dolenčić and Ivo Borko. Results will be out on Friday, December 23.” (Davor Dolenčić)

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Stefi-P-Borko-ávetülő-képpel_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Vinko-Šebrek-és-Eifert-János (Olasz Ági felvétele) 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Stefi-P-Borko-Eiferttel-beszélget_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Stefi-P-Borko_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Nikolaj-Bazika-technikus_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Eifert-zsűrielnök_Olasz-Ági--felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić-szervező_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Vinko-Šebrek-és-Eifert-János-vitatkoznak_Olasz-Ági-felvétele Olasz Ági, Ivo Borko és Eifert János felvételei

2016.12.18.-Lendva-Vinko-Šebrek-feleségével 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Eifert-a-zsűrielnök_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić-Vinko-Šebrek 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Lendva-Klaudija-Dolenčić (Eifert János felvétele) 2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem-01_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem-részlet_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem_Olasz-Ági-felvétele

A Pannonia Fotográfiai Társaság (Photography Society Pannonia) a FIAP, a PSA és FZS védnökségével hirdette meg a 3. PANNON REFLECTIONS nemzetközi fotópályázatot, amelyre a világ 48 országából – Anglia, Ausztrália, Belgium, Belorusszia, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hong Kong, Horvátország, India, Irán, Írország, Kanada, Kína, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Makaó, Macedónia, Magyarország, Malaysia, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Oroszország, Katar, Románia, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szingapúr, Szlovénia, Tajvan, Törökország, Ukrajna, USA, Vietnam – összesen 4419 fotó érkezett. Kategóriánként megoszlásban: 1302 (Open color), 971 (Open monochrome), 952 (Portrait).

A zsűri – Stefi P. Borko, Eifert János, Vinko Šebrek – 2016. december 18-án, Lendván (Szlovénia) találkozott, ahol a szervezők – Nikolaj Bažika, Klaudija Dolenčić és Ivo Borko – előkészítették és levezényelték a 3. PANNON REFLECTIONS nemzetközi fotópályázatra érkezett 4419 fotóból a kiállításra és díjazásra kerülő képek kiválasztását.

A nyilvános „kihirdetés”, azaz a kiállításra elfogadott és díjazott fotók közzététele december 23-án történik majd. Addig a szervezők „kibontják” a zsűri által kiválasztott képek kódszámaiból a neveket és címeket, és közzéteszik az elfogadott, díjazott képek címét, szerzőjét.

Mint a zsűri elnöke, igen jó helyzetben érezhettem magam, hiszen zsűri társaim – Stefi P. Borko és Vinko Šebrek – hasonló szigorúsággal és hozzáértéssel kezelték a pályázatra elküldött képeket, és nem volt szükséges az ellentétes megítélések „kivasalására”, azaz a zsűri elnökének „mindent visz” szavazati jogára. Eredetileg a zsűri más összetételben lett „meghirdetve”, csakhogy az ománi fotográfus nem kapott vízumot, ezért ugrott be helyére Vinko Šebrek.
Vinko Šebrek-kel először 2000-ben, a 28. Zagreb Salon zsűrizésekor találkoztam először. Akkor, mint a 1892 óta működő Fotoklub Zagreb elnöke, felelős volt a nagy hagyományú pályázat és kiállítás megszervezéséért és megrendezéséért, beleértve a zsűri összeállítását, meghívását is. 2010-ben újra meghívást kaptam a 33. Zagreb Salon zsűri elnökként való közreműködésre. 2013-ban „Ars poetica” c. kiállításomat a Galerija Fotokluba Zagreb mutatta be, és Vinko Šebrek, mint a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke, sokat tett azért, hogy egy nagyszerű kiállítást rendezhessek Zágrábban, aminek nagy híre még a jelen időkig elér. Nem „hálám jeléül”, hanem értéke miatt rendeztem meg 2011. januárjában, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában Vinko Šebrek Küldd tovább / Pay It Forward c. kiállítását, majd 2013. júliusában A KÉPEK ÉS A KÉPZELET TÁRSÍTÁSA címmel a Zágrábi Fotóklub kiállítását. Másik zsűri társammal, Stefi P. Borko-val 2013. áprilisában, a szlovéniai Kranj-ban találkoztam, és volt alkalmam megtapasztalni értékítéletét az Ex Tempore pályázat anyagának elbírálásakor.

A közös zsűrizést megelőzően a különböző országokból érkező zsűritagok találkozóhelye a Lendvai Színház- és Hangversenyterem épülete volt. Itt egy jó kávé és süti után Nikolaj Bažika előkapta a kulcsokat, majd Klaudija Dolenčić, Olasz Ági és Davor Dolenčić társaságában „körbenéztem” az épületet. Hát egy csoda! A lendvai info szerint „a színházépület terveit Makovecz Imre magyarországi építész készítette. Az alkotó az organikus építészet híve volt. Ennek alapja a túlnyomórészt természetes anyagok használata, valamint az adott épület és környezetének összhangja. Az építész e stílust követte a lendvai »kulturális szentély« építésénél is. Az épület így magán viseli Makovecz építészetének jellegzetes jegyeit. Sokak számára talán ellentmondásos, a valóságban azonban rendkívül funkcionális, örökségünkkel átitatott modern remekmű. A nagy és szakszerűen felszerelt színpad, a gyönyörű színházterem, a tágas előtér és nem utolsósorban az impozáns külső megjelenítés mágnesként vonzza a városba látogató vendégeket, turistákat.”

Eifert János

2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem (Eifert János felvétele)

A Lendvai Szíház- és Hangversenyterem

A lendvai színházépület terveit Makovecz Imre magyarországi építész készítette. Az alkotó az organikus építészet híve volt. Ennek alapja a túlnyomórészt természetes anyagok használata, valamint az adott épület és környezetének összhangja. Az építész e stílust követte a lendvai »kulturális szentély« építésénél is. Az épület így magán viseli Makovecz építészetének jellegzetes jegyeit. Sokak számára talán ellentmondásos, a valóságban azonban rendkívül funkcionális, örökségünkkel átitatott modern remekmű. A nagy és szakszerűen felszerelt színpad, a gyönyörű színházterem, a tágas előtér és nem utolsósorban az impozáns külső megjelenítés mágnesként vonzza a városba látogató vendégeket, turistákat.

“Today we finished the three-day Pannonia Reflections 2016 jury session. We would like to thank to the jury members – Eifert János, Stefi P. Borko, Vinko Šebrek –  for a very constructive work filled with lots of fun. Also Big thanks to support members – Nikolaj Bazika, Klaudija Dolenčić and Ivo Borko.
Results will be out on Friday, December 23.” (Davor Dolenčić)

A Napút folyóirat online-kiadása tematikus fotópályázatot hirdet…

NaputOnline pályázatához

Tematikus fotópályázat!

A Napút folyóirat online-kiadása tematikus fotópályázatot hirdet.

A témát a versenyre jelentkezők maguk határozzák meg.
Hét-tizenkettő – fekete-fehér vagy színes – fényképfelvételből álló sorozatokat várunk, melyek egy-egy (tágan értett) tárgyban megragadható központi momentumról  készülnek – például: kémények, kavicsformák, fodrászüzletek, kihalt gyártelep. Kiszorulnak hát az elbírálásból az olyan (jobbára) elvont fogalmak ihlette alkotások, mint: merengés, álom, grimaszok…

Egy-egy pályázó maximum három sorozatot küldhet el címünkre:naputfoto@gmail.com.

Sorozatokon belül elvárás az egységes, lehetőleg szabvány (4:3, 3:2 stb.) képforma. A felvételek fájlmérete lehetőleg ne haladja meg a 4 Mb-ot.

Határidő: 2016. szeptember 30.
(Az eredeti, augusztus 21-i határidőt meghosszabbítjuk.)

Eredményhirdetés (a pályázat összegezése) idén október végére várható.

A nyertesek (számukat előre nem határozzuk meg) oklevelet s a Napkút Kiadó könyvcsomagját kapják. A legjobb munkákat a naputonline.hu folyamatosan közli. (A pályázaton való részvételükkel a szerzők egyúttal hozzájárulnak a beküldött fényképfelvételeik egyszeri közzétételéhez.)

A zsűri: Eifert János fotóművész, Fucskó Miklós művészeti szerkesztő, költő, Hegedűs Gyöngyi költő

Hó képe pályázat a Kanizsa Fotóklubban, Nagykanizsa, 2015. november 2.

2015.11.03. A Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán (Eifert János felvétele)

2015.11.02. Kanizsa Fotóklub-08 (Eifert János felvétele) 2015.11.03.-Kanizsa-Fotóklub-04 (Eifert János felvétele) 2015.11.03.-Kanizsa-Fotóklub-03 (Eifert János felvétele) 2015.11.03. Molnár Tibor klubvezető (Eifert János felvétele)

2015.11.02. Peterman Károly klubtitkár, a Kanizsa Fotóklubban (Olasz Ági felvétele) 2015.11.02. Kanizsa Fotóklub 07 (Olasz Ági felvétele) 2015.11.03.-Kanizsa-Fotóklub-02 (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2015.11.03.-Kanizsa-Fotóklub-01 (Eifert János felvétele)

Talán nem véletlen, hogy ma este ellátogattam a Kanizsa Fotóklubba. Régi barátaim vannak köztük, például Peterman Károly klubtitkár, Kotnyek István fotóművész, Ujhelyi Zsolt és mások.
Ma este éppen a fotóklub tagjai részére havonta megtartott hó képe házi pályázat képeinek értékelése folyik. A fotókat a klub tagjai titkos szavazással minősítik, és alakítják ki a sorrendet. Én is szavazok, meg Olasz Ági is. Jó anyag érkezett, szinte nehéz a döntés, olykor egy-két szavazatnyi különbség dönti el a sorrendet.
Molnár Tibor klubvezető segítséget kér a 34. Életünk Országos Fotópályázat kiállításának megrendezéséhez. A képek már kinyomtatva, keretezésre várnak. Aztán jön a rendezés, amit szintén közös munkával végeznek el a klubtagok.
Megbeszélik a legközelebbi fotótúra időpontját is.
Születésnapi köszöntés is tartozik a ma est programhoz, az egyik klubtagot ünnepeljük.

01 Varga Szilárd - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán 02 Varga Szilárd - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán

03 Gyertyánági István - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán 04 Tollár Eszter - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán

05 dr. Simán László - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán 06 2 dr. Simán László - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán

06 1 Molnár Tibor - Kanizsa Fotóklub hónap képe pályázatán Varga Szilárd, Gyertyánági István, Tollár Eszter, dr. Simán László és Molnár Tibor felvételei

Néhány mondat a klubról: A Nagykanizsai Fotóklub 1956 szeptemberében alakult.Amennyire egyes visszaemlékezésekből tudhatjuk, a klub alakuló tagsága elsősorban az akkori városi értelmiség köréből tevődött össze. Orvosok, ügyvédek és pedagógusok hívták életre a klubot. Az első évek a szervező munkával, a fotós szakmai ismeretek minél szélesebb körű elsajátításával teltek el. A klub működési körülményiről nincsenek dokumentumok. (Mint ahogyan a későbbi időszakokból is több dokumentum eltűnt, illetve elveszett.) Az biztos, hogy több helyszínen működött a klub. Valószínű, hogy az első összejövetelek helyszínei az akkori iparosköri klubban voltak. Az első fotókiállításokat a Városi Múzeum kiállítótermeiben rendezték meg. Végleges megoldást az új Városi Művelődési Ház (HSMK) elkészülte hozta meg. Az épület átadásával a klub is meglelte végleges működtetőjét. Azóta a Hevesi Sándor Művelődési Központ biztosítja a Kanizsa Fotóklub működési feltételeit. Már a megalakulást követő évben elkezdődtek a kiállítások rendezései. A klub aktívan részt vett a Magyar Amatőr Fotóművészeti életben. Folyamatosan felvette a kapcsolatot az akkoriban gombamódra szaporodó fotóklubbokkal. Ez a folyamat folytatódik mind a mai napig kisebb-nagyobb sikerrel.

Tagok: Molnár Tibor klubvezető, Peterman Károly (klubtitkár), Balogh Krisztián, Balogh Zsófia, Belső Péter, Czári Zoltán, Devecseri Lajos, Dolmányosné Balogh Éva, Dr. Simán László, Födő Szilárd, Goór Gábor, Hegedűs Ottó, Horváth Zoltán, Kiss Nándor, Kóréné Horváth Anita, Kotnyek István, Kovács Kristóf, Kovács Krisztián, Lipódi László, Makrai Márton, Melega István, Miklós Kristóf, Noll Ákos, Peterman Máté, Simon Bernadett, Szakony Attila, Tollár Eszter, Török Tibor, Ujhelyi Zsolt, Zágon László.

A XXXI. Vizuális Művészeti Hónap Fotópályázatára érkezett képek elbírálása a Budapesti Művelődési Központban, 2015. október 3.

A XXXI. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatára érkezett képek zsűrizése, BMK, 2015.10.03. (Eifert János felvétele)

2015.10.03.-Neogrády-Kiss-Barnabás-és-Vadócz-Dávid (Eifert János felvétele) 2015.10.03.-Pályázók-a-BMK-ban (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Zsűritársaim Neogrády-Kiss Barnabás és Vadócz Dávid voltak. Alig harminc képet javasoltunk kiállításra, a díjazott képek kiválasztásakor hasonlóan gondolkodtunk.
A XXXI. Vizuális Művészeti Hónap a fővárosban élő amatőr alkotók éves seregszemléje. A fényképezéssel, festészettel, grafikával foglalkozó művészek pályázat keretében mérettethetik meg tevékenységüket, és nyerhetik el egy csoportos kiállításon való részvétel lehetőségét. Az idei évben már 31. alkalommal rendezi meg a BMK a Vizuális Művészeti Hónap programsorozatot.

Fedél Nélkül Művészeti Pályázat, az Év Alkotása 2014-díj átadóünnepsége a Bálint Házban, Budapest, 2015. április 24.

2015004.24.-Díjátadó-közönsége

“Az alkotás értéket teremt.” Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Menhely Alapítvány Fedél Nélkül című utcalap Év Alkotása Díjátadó Ünnepsége, melynek keretében átadásra kerültek az Év Alkotása-díjak vers, próza és grafika kategóriákban. A 2015. április 24-én, a Bálint Zsidó Közösségi Házban tartott rendezvényen az otthontalan emberek által 2014-ban beadott pályamunkák legjobbjaiért a díjakat kortárs művészek alkotta szakmai zsűri adta át.


Val-Morg_Die-Brücke

Év Alkotása 2014 díjazottjai: Vers kategóriában – Pethő N. Gábor: Májusi fagy, Próza kategóriában – Leontin Med: Anyám, Éva, Grafika kategóriában – Val Morg: Die Brücke – Különdíj: Grafika kategóriában – Haziel: Megsárgult emlékek

Leontin-Med_Anyám,-Éva

Leontin Med: Anyám, Éva

A belvárosi sétáló utca üzleteinél, karácsony lévén – mondhatni már szabadon – Szent este napjának késő délutánján, színes, égő fények világolnak a kirakatok üvegfalain. Az utcai lámpák is felgyúlnak, így Éva, a fiatalos és csinosnak mondott asszonyka akaratlanul az órájára néz. Egyetlen fuvarja sem volt délután, roppant bosszantó. A téli hidegben néha villanón széttárja prémkabátját, lássák rövid szoknyája alatt formás, kívánatos lábait, hogy egy-egy férfi kuncsaft leszólítsa őt. Gyermekkori karácsonyt idéz fel néki, amint szállingózni kezd a hó, azt a kis szabolcsi falut, hol gyermekként tölthette éveit. A nagyanyja nevelte, kedves jó szülei mondhatni elszegődtek életükkel, az ország ki tudja melyik vidékére. Háromévesként hagyta magára az anyja, apjáról pedig annyit tud, hogy kiment Németországba munkát vállalni. A nagymama szépen nevelte, az iskolában a négyes osztályzatú átlaga mindig megvolt. Nem tudott tovább tanulni, dolgoznia volt szükséges, kellett az a kis pénz. A nagymama súlyos cukorbetegként már alig látott valamit, így ő gondozta. A helyi vegyesboltban helyezkedett el. Nagyon csinos bakfisnak számított a faluban. Egyszerre hárman is udvaroltak néki, az egyikük, Teleki Laci egy jómódú gazda fia, őt is kikosarazta. A helyi futballedző érdeklődésére igent mondott, és így lett a csapat egyik oszlopos tagja, pom-pomlánya. Igaz, a helyi focisták a bajnoki idényben nyeretlenek maradtak, de Évának tetszett a csinos kis fellépő ruhácska, a tánclépéseket hamar megtanulta. Végül Pali bácsival, az edzővel, jó negyvenes férfi, igencsak összejöttek. Éppen tizenöt éves múlt, amikor nagyleány lett. Már pocakosodott, pakolta cókmókját, nem búcsúzott senkitől, felszállt a vonatra, és feljött a fővárosba. Mindennapjai kéregetéssel teltek, néha jól lakott. A hajléktalanszállón intézték a sorsát, és amikor eljött az ideje, 3,60 kg-os fiúgyermeket szült. Egy anyaotthonba fogadták be. Két évet követően egy nyomdában vállalt munkát. A keresetéből egy kis albérletet vett ki a külvárosban. Mondhatni szépen, szerényen éltek kisfiával, Ákossal. A főbérlője Marika, egy idős néni vigyázott a kisfiára. Éva a jóval több pénzért állandó éjszakai műszakot vállalt. Jó pár év elteltével otthagyta a nyomdát, hol megbecsülték a munkáját, és utcanőnek állt.
Világ életében csinosnak mondták, és így harmincas éveiben kapkodtak utána a férfiak. Az élet sötétebb oldalát választotta, a megtévesztő csillogást: szép ruhák, drága parfümök és a legdrágább italok  azontúl semmi. Igaz, erre csak később jött rá. Igen megszédítette, hogy naponta annyi pénz futott át a kezén, amennyit a nyomdában egy havi bérét jelentette. Beni, a jó ötvenes férfi lett a stricije, mikor először összeverte őt, kiszaladt volna a világból. De hova is mehetett volna. Végül is kijött a férfivel, ki biztosította neki a szabadpiacot azon az utcarészen, ahol árulta magát. Fázósan összehúzza magán a prémkabátot. Mindenképpen szüksége lenne legalább egy légyottból bejövő összegre, két üveg drágább italt venne. Beni azt mondta, mulatnak az este. Újra és újra felteszi magának a kérdést: Mi lesz?!! Állapotos lett valamelyik férfi vendégétől, az apa így ismeretlen. Hiszen a gyereket már nem lehet elvetetnie…, ha Beni megtudja, hogy felcsinálták, és kiesik a robotból pár hónapra… Kispestre jár másnaponként, ahol egy öregasszony valami dohány ízű főzetet itat véle. Éva döntött: nem szül, nem lehet két gyereke ebben az életben. Az utcán turisták számtalan csoportja sodródik a nagykörút irányába. Jó öt centis hó hullott, így fehér karácsonyunk lesz, állapítja meg a nő, amint egy idősebb férfi lép hozzá. A szokásos kérdés-válasz után pedig eltűnnek a közeli utcákban.
Ákos tizenhetedik életévében jár, s jókedvűen kortyolgatja Burgundi vörös borát. A kocsma hangulata determinálja, vagy az ő jókedve az oka csapongó gondolatainak, azt maga sem tudja. Mindenesetre alkoholos jókedvében elégtételt érez élete minden napjáért. Ott van neki mindennapi szégyene, melyet nem képes feldolgoznia. Az anyja egy nagy K… Tizenéves lehetett már, az albérleti lakásban napról-napra idegen férfiak jöttek. Csokoládét, és drága bonbonokat hoztak néki. Anyja, Éva ilyenkor mindig leküldte őt a térre egy ezrest a zsebébe téve, hogy vegyen fagylaltot magának, vagy amit szeretne. Nem képes túllépni az egészen, szinte napi jelleggel szembesül a ténnyel, melyet nincs hova rejtenie. Igencsak fáradtnak érzi magát. A pályaudvaron a szokásos külső vágányokon álló, nem éppen Pullman típusú kocsiban húzta meg magát. Hajnalban a rendőrök jöttek, és megfuttatták. Hál’ Istennek van munkája, egy albérletet is kinézett.  Egy srác, Alonzo beajánlotta az apjához, ki régiségekkel foglalkozik. Egy hónapja csinálja a munka-bulit. Térített pénzen járja az országot: kisvárosokat, falvakat. Státusza elővásárló. Kis összegben a rokkától, a cserépedényen át a festményekig és bútorokig mindent lefoglal, majd a nagyfőnök emberei kocsival elhozzák a portékát. Igen, felvitte az Isten a dolgát, húszezres bankóval fizet, majd kilép a kocsmából. Nagy hó esett, sietősre fogja a lépteit, most anyjával, Évával találkoznak.
A kis cukrászda egy ablak melletti asztalkájánál, Éva több mint kapatos, a sokadik pohárka Unicum likőrt kortyolgatja. – Egyél Ákoska, lakjál jól, ez igazi franciakrémes! – Ez már az ötödik anyám. – Hagyd a gyereket, Éva! Tudja ő, mennyi az annyi a krémesből! Beni szavaira, ki tudja miért, Ákos hálát érez. Anyja dudorászik egy operett slágert. Ákosnak elege van az egész világból. Beni abbahagyja a telefonálást. – Évikém egy vendég, ne igyál többet. Idő van! Éva a fiához fordul miközben táskájából elővett kis tükörben nézi magát. – Ákoska, a vőlegényem volt, ne haragudj, mennem kell, majd keressél. A fiú ott marad egyedül az asztalkánál. Itókás jókedvében megállapítja, még két krémes van előtte a tányéron. …hisz ez a világ rendje.

Pethő-N.-Gábor_Májusi-fagy.

Pethő N. Gábor: Májusi fagy

Még ha te úgy is érzed,

teljesen betölt a szerelem:

Fagy van.

A piciny madarak

holtan zuhannak le a fák ágairól,

az állatok beássák magukat a hó alá,

a többinek eledelt raknak ki a vadőrök.

Szemükig rongyokba bugyolált hajléktalanok

melegítik magukat reszkető kutyáikkal.

Elképesztő helyeken lelik meg őket

a szociális munkások.

Az utcákon didergőknek,

és a határokon várakozóknak,

köddel vegyülő kipufogógázban

forró teát osztogatnak.

Fagy van.

Minden vakít. Vakít.

Csúszkál a nép, dülöngél, és érdekes:

ma senkire nem mondják, hogy részeg disznó,

aki hanyatt esik.

Egy idős párt elgázolt a villamos.

Fogták egymás kezét.

A tűzoltók kétségbeesetten próbálják

megemelni a szerelvényt.

„ Aki teheti, maradjon otthon,

vagy használja a tömegközlekedést!”-

Elhangzik napjában ezerszer.

Tudom, te most Cupido nyilával szívedben

boldogan vérzel,

akár bele is halnál

a  feltámadás reményében….

Irtózatos. A temetőben kettérepesztett jó pár

ódon sírkövet. Nem nyugodhatnak a holtak sem.

„Combnyaktörés, megint combnyaktörés…”-

nyögi az orvos a traumán. Tizenkét órája hajt.

Eszeveszett hidegek tombolnak szerte a világon,

Még ha te úgy is érzed:

teljesen betölt a szerelem:

Fagy van.

Haziel_Megsárgult-emlék

2015.04.24.-Fedél-Nélkül-díjátadó-01 (Eifert János felvétele) 2015.04.24.-Fedél-Nélkül-díjátadón az AHA-színpad előadásának egyik szereplője (Eifert János felvétele) 2015.04.24.-Fedél-Nélkül-díjátadó-05 (Eifert János felvétele)

2015.04.24.-Szenográdi Réka, FN koordinátor (Eifert János felvétele) 2015.04.24.-Görgényi Fruzsina (Eifert János felvétele) 2015.04.24.-Illésy Éva, konferanszié (Eifert János felvétele) 2015.04.24.-Babócsi Réka (Eifert János felvétele)

A három órás rendezvényen a díjak átadásán túl beszédet mondott Fekete András, Tóth Krisztina és Eifert János zsűritagok, zenélt nekünk „Branyó”, s az AHA-színpad társulata szórakoztatta a megjelenteket.

2015.04.24.-Olasz-Ági-felvétele-04 2015.04.24. Tóth Krisztina, Eifert János, fekete András (Román Péter felvétele) 2015.04.24.-Haziel különdíjas műve 2015.04.24.-Olasz-Ági-felvétele-03

A zsűri tagjai: Fekete András zsűri elnök, a Barrus Kiadó volt igazgatója – Tóth Krisztina író, költő – Szász Lilla fotóművész – Kukorelly Endre író – Eifert János fotóművész

A nyertes alkotások megtekinthetők facebook oldalunkon: http://www.facebook.com/FedelNelkul (Szenográdi Réka és Kepe Róbert, az FN koordinátorai)

2015.04.24.-Felolvasás (Eifert János felvétele) 2015.04.24.-Fedél Nélkül díjátadó (Eifert János felvétele) 2015.04.24. Eifert János és Val Morg (Román Péter felvétele) 2015.04.24. Eifert János, Val Morg és Szász Lilla (Román Péter felvétele)

2015.04.24.-Olasz-Ági-felvétele

Fotók: Román Péter, Horváth Kriszta, Takács József, Csécsei Ilona, Olasz Ágnes és Eifert János​

A Középiskolások Képző- és Iparművészeti Pályázatára beérkezett fotók zsűrizése a Kondor Béla Közösségi Házban, Budapest, 2015. február 6.

2015.02.06.-Eifert János és Varga Ferenc zsűrizés közben

Ravasz Balázs felvétel-sorozata a zsűrizésről

2015.02.06.-Készül-a-jegyzőkönyv (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Díjazott-fotók-03 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Díjazott-fotó-01 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Varga-Ferenc-díjazott-képpel-04 (Eifert János felvétele)

A Középiskolások Képző- és Iparművészeti Pályázatára beérkezett fotók zsűrizése a Kondor Béla Közösségi Házban, Budapest, 2015. február 6. Varga Ferenc, a Fővárosi Pedagógiai Intézet Pedagógiai szakértője, és Ravasz Balázs, mint a ház dolgozója működtek közre, hogy a hosszú asztalra kiterített sok-száz képből kiemeljük a kiállításra kerülő, a katalógusban közlendő és díjazott képeket. Voltak igen tehetséges munkák. Czinczkyné Fejes Mónika készítette elő zsűrizésre a beérkező pályaműveket, és gondoskodott a pontos adminisztrációról, a jegyzőkönyv elkészítéséről.

2015.02.06.-Varga-Ferenc-díjazott-képpel-02 (Eifert János felvétele)

2015.02.06.-Díjazott-fotók-02 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Varga-Ferenc-díjazott-képpel-05 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Díjazott-fotó-01 Eifert János felvételei

2015.02.06.-Varga-Ferenc-díjazott-képpel-01 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Díjazott-fotók-04 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Varga-Ferenc-díjazott-képpel-03 (Eifert János felvétele) 2015.02.06.-Fotós-kollégám (Eifert János felvétele)

XXX. Vizuális Hónap fotópályázatának zsűrizése, Budapesti Művelődési Központ, 2014. október 17.

A pályázati anyag bemutatása (Eifert János felvétele)

A XXX. Vizuális Hónap fotópályázatára beérkezett pályamunkák zsűrizése -Eisemann József, Baán Katalin és Eifert János közreműködésével – a Budapesti Művelődési Központban zajlott. A pályázók és az érdeklődők számára lehetőség nyílott a konzultációra. Ez a zsűrizés befejeztével, a zsürorok közreműködésével történt.

2014.10.17.-BMK-fotózsűri-01 Eifert elemez - BMK-fotózsűri, 2014.10.17. (Vadócz Zsuzsa felvétele)

2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-Papp-Károly-Egyensúly-1 Papp Károly bemutatja, hogyan állította be modelljét (Eifert János felvétele)

2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-SzonyiI-Katyn 2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-FCS_Tiszavirag_3 2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-Laczkó-MGy-Hercegnő

2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-SarusiI_Paralel 2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-MannJ-Keresztutak 2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-NemethI-Gradics

2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-Papp-Károly-Behálózva 2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-Papp-Károly-Romlott-1 2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-NemethI-Mult_es_jelen

2014.10.17.-BMK-pályázat-díjazottja-BTA_barbi05 A szerzők nevét, és a díjak pontos meghatározását csak a kiállításmegnyitón, október 4-én tesszük közzé

Szász Lillával a Fedél Nélkül Művészeti Pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokat értékeljük, Budapest, 2014. március 6.

Szász Lillával a Fedél Nélkül Művészeti Pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokat értékeljük, Budapest, 2014. március 6.

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) Szász Lilla és Szenográdi Réka (Eifert János felvétele)

Szenográdi Réka felkérésére, Szász Lillával zsűrizzük a képzőművészeti alkotásokat, amelyek a Fedél Nélkül Művészeti Pályázatra érkeztek. Feladatunk, hogy kiválasszuk a 2013-as Év Alkotását, és a különdíjas műveket. A helyszín a Fedél Nélkül szerkesztősége (Budatest VII. Kürt u. 4.), ahol az alagsori étterem asztalaira fektetjük a képeket és úgy válogatunk. Hamar eredményre jutunk, de ez egyenlőre még nem publikus. A március 28-ai Díjátadón néhány mondatban értékeljük majd a díjazott munkákat, a vers-próza zsűriből Kukorelly Endre fogja a területét képviselni.

Szász Lilla írja: “Idén is elismerő szavakat tudok csak írni, valóban évről évre jobb, erősebb képeket küldenek be a pályázók. Többen közülük a profikat is megszégyenítő tehetséggel és felkészültséggel festenek, rajzolnak. Gratulálok! A Fedél Nélkül csapatának is szeretnék gratulálni, hogy ilyen következetesen támogatja a művészet iránti szeretetet és értékeli a pályázók tehetségét.

Idén is, mint tavaly, egy fődíjat és két különdíjat osztottunk ki. A szempontok, amik szerint a javaslataimat megtettem: képi megoldások; technika és kompozíció, a téma fontossága; a kiemelések tudatos használata (fény-árnyék hatás, mélységélesség, kontrasztok…); pontosság; újszerűség; mennyire volt „meglepő” számomra a kép…”

Egyetértettünk…

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója)

2014.03.06.-Fedél-Nélkül-2 A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója)

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója)

A Fedél Nélkül Művészeti Pályázatára érkezett képzőművészeti alkotások egyike (Eifert János reprodukciója) Szász Lilla és Szenográdi Réka, 2014.03.06. (Eifert János felvétele)

Az alagsori helységekben, a napi 350 hajléktalan ember étkeztetéséről gondoskodó étterem asztalaira pakoljuk szét a képeket. A zsűrizéssel hamar végzünk, hiszen viszonylag kevés kép érkezett a pályázatra, no meg a képek megítélésében “egy húron pendülünk”. Közben egy kis kávé, aprósütemény, beszélgetés. Szenográdi Réka az alkotókról beszél, pontosabban emberi sorsokról, drámai küzdelmekről. Közben az emberek  be-benéznek, az asztalokra szétterített képeket nézve rögtön reagálnak, véleményüket el is mondják: ez tetszik, azok az arcok túl szomorúak, emez milyen derűs, tavaszias hangulatú tájkép, hogy ott milyen jó az a rajz…   Már kezdődik az étkeztetés, amikor kilépek a hajléktalan szálló kapuján, odakint az Erzsébetváros utcáin rögtön másféle kép fogad. Másféle kép? A szép tavaszias napsütésben, a Kürt utca, Wesselényi utca, Erzsébet körút vonalán sétálva az Oktogon felé a mocsokkal, elhanyagoltsággal, az ízléstelenséggel találkozom. Elszomorító kép. Az üzletek kínálatára, a portálokra és a reklámfeliratokra a “gagyi” szó a legkifejezőbb, no meg a drága olcsóság… Szerencse, hogy feltűnik egy-egy szín (szellemi értelemben persze), mint például a Budapest Táncfesztivál, vagy a MÜPA koncertjeinek a plakátja.

Budapest, VII. kerület, Erzsébet krt., 2014.03.06. (Eifert János felvétele)

Kürt 2 (Eifert János felvétele) Jaguár (Eifert János) Budapest, VII. kerület, Kürt utca 4. (Eifert János felvétele) Változtass! (Eifert János felvétele)

Eifert János felvétele Férfi bábu (Eifert János) Nadrágok az Erzsébet körúton (Eifert János felvétele) Női bábu (Eifert János felvétele)

Postaláda, részlet (Eifert János felvétele) Táncplakát az Erzsébet körúton (Eifert János felvétele) WC (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Marx & Spencer (Eifert János felvétele)

A Think Tank Photo Magyarország által meghirdetett “Be Ready Before The Moment” fotópályázat ünnepélyes díjátadója a Benczúr Hotelben, Budapest, 2013. november 16. 13:00

Ritzel Zoltán sorozatából Hubai Orsi: Május Lolával (részlet a díjnyertes sorozatból)

Ritzel Zoltán sorozatából                                                 Hubai Orsi: Május Lolával (részlet a díjnyertes sorozatból)

Kiss Zoltán: Levitáció - közönségdíj

Kiss Zoltán: Levitáció – közönségdíj

Alchem photoghraphy 04 Tulok András: Bartók Béla út

Alchem photoghraphy 04                                    Tulok András: Bartók Béla út

Szűcs Tímea sorozatából

Szűcs Tímea sorozatából

Sarvady Mátyás díjnyertes sorozatából

Sarvady Mátyás díjnyertes sorozatából

Székely Judit: Árusok c. sorozatából Krizák István: Díszlépés

Székely Judit: Árusok c. sorozatából                                                 Krizák István: Díszlépés

Kerekes M. István: Seregélyhorda és a szélerőműpark

Kerekes M. István: Együttlét c. sorozatából

Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadóján (Photo: Eifert János)

November 16-án 13 órakor került sor a “Be Ready Before The Moment” fotópályázat ünnepélyes díjátadójára. A Think Tank Photo nagy érdeklődéssel kísért első fotópályázatán 279 pályázó 1756 pályamunkával indult. Az öttagú zsűri – Göbölyös Luca, Dozvald János, Daróczi Csaba, Sopronyi Gyula és Eifert János – 2545 képet értékelt az online előzsűrizés során, és október 26-án döntött a legkreatívabb valóság- és fantázia-képek készítőiről. Ezt a döntést ismerhették meg a díjazottak a Benczúr Hotelban rendezett díjátadó ünnepségen, az érdeklődők pedig az online közvetítést követve. A nyertes képeket Eifert János, a zsűri elnöke méltatta, a fotográfiai kreativitásról Dozvald János fotóművész osztotta meg gondolatait a nézőkkel.

2013.11.16.-Think-díjak-1 A Think Tank Photo Magyarország fotópályázatának díjazottjai 3. Eifert a díjazott képeket elemzi (Steiner Gábor felvétele)

Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadóján (Photo: Eifert János)

A Think Tank Photo Magyarország fotópályázatának díjazottjai 2. Dozvald János, mint kritikus a Think Tank Photo Magyarország fotópályázatának díjátadóján (Photo: Eifert János)

Fotósok a Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadóján  (Photo: Eifert János) Tulok András átveszi a díjat Pósa Attilától (Photo: Eifert János)

A FotoKlikk jóvoltából megtekinthető:    http://new.livestream.com/fotoklikk/thinktank-dij

Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadója, Darányi Zsolt (Photo: Eifert János) Tulok András, a Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadóján (Photo: Eifert János) Tóth Mihály és Pósa Attila, a Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadóján (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Tóth Mihály cégvezető, KERKOM (Photo: Eifert János) Fábián László átveszi a díját, a Think Tank Photo Magyarország fotópályázat díjátadóján (Photo: Eifert János)

2013.11.16.-Think-díjak-4 2013.11.16.-Think-díjak-5

A Think Tank Photo Hungary 2013 – „Be Ready Before The Moment! fotópályázat eredménye:

I. kategória: Valóság – képek

Megosztott 1. helyezett: Kerekes M. István: Együttlét és Hubay Orsi: Május Lolával

3. helyezett: Fábián László:: P + R

II. kategória: Fantázia – képek

1. helyezett: Sarvady Mátyás sorozata

2. helyezett: Alchem Photo sorozata

3. helyezett: Gosztom Gergő: Balsors sorozata

Különdíjak:

Természetfotó egyedi különdíj a Pigmenta felajánlásával

Bedő Kornél: Az út vége

Természetfotó sorozat különdíj Pigmenta felajánlásával

Ritzel Zoltán: Kezünkben a Föld

Különdíjak a Bestfotókönyv felajánlásával

Horváth Ákos: Életstílus

Szalay Krisztina: Amőba

Tulok András: Budapest fotó-IM-pressiok

Székely Judit: Árusok sorozat

Bagics Gábor: Baross tér

Dozvald János a kreativitásról... (FotoKlikk, Darányi Zsolt felvétele) Dozvald János fotóművész gondolatai a kreativitásról a Think Tank fotópályázat apropóján:

“Nézzünk utána a Magyar Értelmező Kéziszótárban! Kreatív, kreativitás szócikk nem is található. Van azonban kreáció. Kreáció = leleménnyel létrehozott dolog.

Lelemény = alkotóművészi képzelet, kitalálás. (Alkotóművészeti, és akkor mi a helyzet az adomában felbukkanó Edisonnal, kire látogatói nehezteltek, mert nagyon nehezen nyílt a kerti kapu. Kiderült aztán, miért: minden látogatója több dézsa vizet pumpál fel a kútból a kapu nyitásával.)

Leleményes = élénk képzelőerejű, találékony. Találékony = a megoldást gyorsan megtaláló, ötletes. Ötlet = hirtelen támadt, meglepő gondolat. (A hirtelenségre képes elme lenne hát kreatív? 🙂

Én azt vallom, hogy a kreativitás fogalmának kell hogy legyenek konszenzus képes ismérvei. Az általános gyakorlat szerint nincsenek persze. És valóban, mondhatjuk akár: aki pusztán fényképezőgépet ragad, az már igenis kreatív – amahhoz képest, aki életében hozzá se nyúl.

A kreativitás fogalmát én szűkíteném, hogy egyértelműen kommunikálhassunk róla. Hogy ugyanarról a dologról beszéljünk, ha szóba kerül a kreativitás.

A fogalmak a kinti világ modelljét adják elménkben. Minél kisebbek a fogalompontok, annál finomabb a felbontása ennek a virtuális valóságnak. Az elme az értelmi konszenzus céljából is próbálja szűkíteni a fogalmak hatókörét, a pontok átmérőjét, hogy finomuljon a valóság képe. (Valamikor, még az előző rendszerben megláttam az utca túloldalán egy Lenin plakátot. Egész impozáns benyomást keltett. Amikor átmentem, hogy közelről szemügyre vegyem, durva pontokra esett szét. Ilyen az elnagyolt értelmű fogalmakkal is a világképünk. Hogyan lehetne árnyaltan, a szokottnál nagyobb közelítéssel gondolatot cserélni róla?)

Én tehát a kreativitás szűkre zárt értelmén lovagolva vágtam bele a zsűrizésbe.

Ha mélyebbre kívánok jutni, mint az értelmező kéziszótár, azt kell mondanom, hogy a kreativitás szorosan összefügg sapiens voltunkkal. Bár a kis majom olyan csodálatra méltón ugrabugrál, miközben az anyja egykedvűen bámul maga elé, nem mondható, hogy ez az ugrabugrálás vagy ez a kismajom maga kreatív volna. Ez inkább a vitalitás körébe tartozó jelenség.

Célszerű, hogy a kreativitást olyasminek tekintsük, ami az elmében fogan. Kíváncsiságunknak, jó megfigyelőképességünknek, logikánknak és nem utolsó sorban képzelőerőnknek köszönhetően vagyunk kreatívok – már ha azok vagyunk.

A kreativitás alapja egy kalandos vagy akár egy kritikus attitűd az elmének a mindenkor fellelt gyakorlathoz, szemlélethez való viszonyában, amiből aztán – értelemszerűen – beavatkozó, változtató tettek következnek. A kreativitás egyrészt a valósághoz való viszonyunk, rutinjaink újraformálására irányul, másrészt akadályokon túlsegítő lelemény.

Legszelídebb formájában játszadozás, ám más végletekben olyasmi is lehet akár, ami – például – biofegyverek kiagyalásához vezet.

A humán kultúra és a kommunikáció terén, ami más-más kultúrkörökben más-más konkrét arcot ölt, s ami számos, számtalan rutinból, megfontolásból, eljárásmódból és hagyományt szülő természetes kényszerekből áll elő, más, sajátos leleményekre ösztönöz a kreatív készség.

A lelki, érzelmi húrokat pengető alkotó kreativitás pedig – például a művészeté – valamiféle ösztönös, ráérző vagy akár megfontolt, gondolat- és érzelemtársító lelemény formájában mutatkozik, amivel egyszeri módon túllépünk a szokványoson. Egyszeri, ez hangsúlyos. A humán kultúra terén, mert hogy annak konkrét szövete tele van véletlenszerűséggel, a kreatív tett egyszeri, és így individuális tett. A humán kultúra terén nemcsak nem érdemes, de nem is lehet kétszer ugyanarra a leleményes megoldásra jutni.

Mintákat utánozni, lopni kreatív ötleteket, azt persze lehet, tehát annak, aki értékítéletet mond a kreativitás megnyilvánulásai fölött, például a zsűror, nagyon szerteágazó tájékozottsággal kell bírnia. Ilyesmije kevesünknek van. Az átkosban, amikor nálunk az információk igen korlátozottan áramlottak, néha rácsodálkozott az ember a plakáton valami nagy formai ötletre, aztán később meglátta az előképét egy nyugati magazinban. Lopkodtunk. A teremtő kreativitásnak ugyanis kedvező melegágy kell. A kreativitás ösztönző körülmények között fejlődésképes, másmilyenek között meg elapad.

A kreativitásnak elkülöníthető területei vannak. Mérnöki kreativitás, pedagógiai kreativitás, vizuális kreativitás stb. Még az olyan külön terület is, mint a vizuális kreativitás, vagy jelen esetben azon belül is a fotó kreativitás, két jellegzetesen más alterületre oszlik: egy mesterségen kívülire és egy mesterségen belülire, formait is mondhatunk.

Mesterségen kívüli alterület, ez hogyan értendő?

Read more

Be Ready “Before The Moment!” fotópályázatának zsűri tagjai: Daróczi Csaba fotográfus, Göbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Sopronyi Gyula Balogh Rudolf díjas fotográfus. Budapest, 2013. október 26.

Nagy érdeklődéssel zárult a “Be Ready Before The Moment”: 279 pályázó 2557 képet küldött be a Think Tank Photo 2013-as fotópályázatára. Az öttagú zsűri online előzsűrizés során pontozással választotta ki a legsikeresebb pályázatokat, majd október 26-án döntött a legkreatívabb valóság- és fantázia-képek készítőiről. A zsűrizést online közvetítette a Fotoklikk.

2013.10.26.-Think-Tank-Photo Hungary. Be Ready "Before The Moment!" fotópályázatának zsűri tagjai: Daróczi Csaba fotográfus, Luca Gobolyos Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Gyula Sopronyi Balogh Rudolf díjas fotográfus (Fotó: FotoKlikk)

Think Tank Photo Hungary – Be Ready “Before The Moment!” fotópályázatának zsűri tagjai (balról-jobbra): Daróczi Csaba fotográfus, Göbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Sopronyi Gyula Balogh Rudolf díjas fotográfus. (FotoKlikk, Eifert János és Sopronyi Gyula felvételei)

Göbölyös Luca és Sopronyi Gyula (Photo: Eifert János) Dozvald János, Sopronyi Gyula (Photo: Eifert János) Darányi Zsolt (Photo: Eifert János) A zsűri munkában (FotoKlikk felvétele)

Eifert János (Photo: Sopronyi Gyula) Daróczi Csaba (Photo: Eifert János) Göbölyös Luca (Photo: Eifert János) Sopronyi Gyula (Photo: Eifert János)

Eifert János zsűrielnök (Photo: Sopronyi Gyula)

Think Tank Photo Hungary
Be Ready “Before The Moment!” fotópályázatának zsűri tagjai:
Daróczi Csaba fotográfus, Luca Gobolyos Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Gyula Sopronyi Balogh Rudolf díjas fotográfus. Fotó: FotoKlikk

A Szegedi Kortárs Balett által meghirdetett fotópályázat zsűrizése Skype online kapcsolatban. Szeged – Budapest, 2013. január 26.

2013.01.26-Dusha-Béla-fotóművész-Pataki-Ferenc-festőművész 2013.01.26-Skype-on-zsűrizünk-Dusha-Bélával-és-Pataki-Ferenccel

A Szegedi Kortárs Balett által meghirdetett fotópályázat zsűrizése. Szeged – Budapest, 2013. január 26.

A zsűri jegyzőkönyvből:

“Jelen vannak: Eifert János fotóművész, Dusha Béla fotóművész, Pataki Ferenc festőművész 

A kor technikai lehetőségeivel élve Skype online kapcsolatban Eifert János Budapestről. Pataki Ferenc és Dusha Béla együtt Szegeden 2013. január 26-án, szombaton 19 – 21 óráig kiértékelte a pályázatra beküldött képanyagot és egybehangzó véleményük alapján az egyik (neve még nem publikus) pályázónak ítélte oda az első díjat. Tekintettel arra, hogy megbízónk a Szegedi Kortárs Balett vezetősége nem kért fel a további helyezettek értékelésére ezért nem is nevezzük meg a második vagy a harmadik helyezettet.”

GDF SUEZ ENERGIA Holding Zrt. házi pályázat zsűrizése, Budaörs, 2012. október 30.

GDF-SUEZ irodaház, részlet (Photo: Eifert János)

GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. (H 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 14.), házi pályázat zsűrizése, 2012. október 30. 11:00 – 13.00 – Zsűri: Eifert János fotóművész, Radisics Milán fotóművész, a naturArt elnöke, Csiba Péter általános vezérigazgató-helyettes, Pánczél Andrea kommunikációs igazgató. Pályázati felelős: Benkő Henrietta Helga, kommunikációs főmunkatárs. Tel.: +36 23 502 443 – Mobil: +36 30 478 0533 – Fax: +36 23 502 445 – E-mail: henrietta.benko@gdfsuez.comwww.gdfsuez-energia.hu

GDF-SUEZ-házipályázat-zsűrizése (Photo: Eifert János) 2012.10.30-GDF-SUEZ-házipályázat-zsűrizése-02

 A képeken: Radisics Milán fotóművész, a naturArt elnöke; Csiba Péter általános vezérigazgató-helyettes; Pánczél Andrea kommunikációs igazgató; Benkő Henrietta Helga, kommunikációs főmunkatárs (Eifert János felvételei)

A XXVIII. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatára érkezett képek zsűrizése, majd értékelése a Budapesti Művelődési Központban, 2012. október 15.

    

2012.10.15--Hajdu-József-Zsitva-Tibor-Eifert-János BMK, Zsitva Tibor képértékelés (Photo: Eifert János)

A zsűri munkában: Hajdú József, Zsitva Tibor és Eifert János. A XXVIII. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatára érkezett képek zsűrizése, majd értékelése a Budapesti Művelődési Központban, 2012. október 15.  14:00 – 20:00 (Vadócz Zsuzsa felvételei)

Eifert János a résztvevők képeiről beszél, bírál (Vadócz Zsuzsa felvétele) Zsitva Tibor a képekről beszél (Vadócz Zsuzsa felvétele) Eifert János a résztvevők képeiről beszél, bírál (Vadócz Zsuzsa felvétele) Zsitva Tibor az 1. díjas pályázó képeiről beszél (Vadócz Zsuzsa felvétele)

A kiállításra elfogadott képek szerzői: Andráska Gábor, Bajai Andor, Bárdos Tamás, Borsi József, Burkus Alexandra, D. Nagy Gabriella, Dienes István, Csorba Károly, Faragó Csaba, Gyimesi János, Hídvégi Péter, Hodossy Ilona, Kékesdi L. Gyula, Kiss Imre, Koppány György, Kozma Cecilia, Kurkó Csaba, Mészáros Csaba, Novák József, Pucz Károly, Rádi Bálint, Szedő Iván, Tarnóczi Andrea, Tóth Miklós, Vincze Zsófia.

Díjazottak:  I. DÍJ: JUHÁSZ NORBERT, II. DÍJ: NÉMETH ISTVÁN, III. DÍJ: NAGY SUGÁR

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány által meghírdetett, Jazz jegyében című fotópályázat zsűrizése, Hotel Platán, London-terem, Budapest, 2012. szeptember 10.

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány Fotópályázat a Jazz jegyében című pályázatának zsűrizése 2012. szeptember 10-én lezajlott.

 A 40 pályázó által beküldött, több mint 400 képből a háromfős szakmai zsűri kiválasztotta a négy díjazottat, valamint összesen 40 képet választottak a legjobbak közé, melyet a X. Louis Armstrong Jazzfesztivál idején kiállítás keretében mutatnak be.  Az eredményekről, nyertes fotósokról és képekről hamarosan tájékoztatást kapnak az érdekeltek. A zsűri tagjai: Eifert János, Markovics Ferenc, Siklós Péter fotóművészek.

2012.09.10-Jazzfotó-zsűri_184

A képen (balról jobbra): Markovics Ferenc, Karacs Ferenc, Karacsné Julika, Siklós Péter, Eifert János (Csege Klotild felvétele)

2012.09.10-Jazzfotó-zsűri-Budapest

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány fotópályázatára mintegy 400 kép érkezett, amelyből a zsűri – Eifert János, Markovics Ferenc, Siklós Péter – 40 fotót választott kiállításra.

„A tánc nekem…” A Nemzeti Táncszínház 10 éves jubileumi születésnapja alkalmából meghírdetett gyerekrajzpályázat zsűrizése, Budapest, 2011. november 24.

"A tánc nekem..." A Nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából Gyerekrajzpályázat zsűrizése, 2011.11.24. "A tánc nekem..." A nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából "A tánc nekem..." A Nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának zsűrizése

"A tánc nekem..." A nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából "A tánc nekem..." A Nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából "A tánc nekem..." A Nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából "A tánc nekem..." A Nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából

„A tánc nekem…” A Nemzeti Táncszínház 10 éves jubileumi születésnapja alkalmából meghírdetett gyerekrajzpályázat zsűrizése, Budapest, 2011. november 24.

 A rajzpályázat zsűrije: Urbán Ágnes – művészettörténész, Eifert János – fotóművész, Fodor Zoltán – Harangozó-díjas táncművész, koreográfus 

Díjazottak:

I. KORCSOPORT:

A tánc nekem vidámságot jelent – Pick Alapítványi Óvoda, Nagycsoport –  I. helyezett

 Cím nélkül – Bocskai István Általános Iskola és Óvoda – Horgász Rebeka 6 éves –  II. helyezett

 Cím nélkül – Ajka Városi Óvoda – Katica Óvoda – Csörnyei Zsombor 5 éves –  III. helyezett

Anyukám és Apukám a Csángó Fesztiválon – Sün Sámuel Óvoda – Hlavacska Lázár 5 és fél éves –  III. helyzet

"A tánc nekem..." A nemzeti Táncszínház gyerekrajzpályázatának anyagából

 II. KORCSOPORT:

 Cím nélkül – Szabó László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Alapfokú festészet 2. csoport – I. helyezett

 Cím nélkül – Szent István Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1/b osztálya – II. helyezett

 Cím nélkül – Szabó László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Alapfokú festészet 1. csoport – III. helyezett

 Pónin táncoló balerina – Szent Orsolya Iskolaközpont – Güth Gréta 2. osztályos tanuló – III. helyezett

 Pónin táncoló balerina - Szent Orsolya Iskolaközpont - Güth Gréta 2. osztályos tanuló

 III. KORCSOPORT

 Körtánc  – Petőfi Sándor Általános Iskola 4/A osztálya – I. helyezett

 Reflektorfényben – Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Kreinbacher Nikol 4. osztályos tanuló – II. helyezett

 Matyó lakodalom – Szent István Katolikus Általános Iskola – Ádám Éva 4. osztályos tanuló – III. helyezett

 A tánc nekem élmény  – Balázs Győző Református Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű, Egységes Művészeti Általános-, Szak- és Középiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Novák Netti Vivien 4. osztályos tanuló – III. helyezett

 A hattyúk tava – Balázs Győző Református Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű, Egységes Művészeti Általános-, Szak- és Középiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Novák Netti Vivien 4. osztályos tanuló –  A Zsűri Különdíja

Cím nélkül - Szent István Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1/b osztálya

IV. KORCSOPORT

 Táncvarázs – Ajaki ÁMK – Széki Klaudia – I. helyezett

 Egy-két-há-négy-fordul… – Medgyesi Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola – Mercs Martin 8. osztályos tanuló – II. helyezett

 Tánc – Juhász Gyula Általános Iskola 7/A. osztálya – III. helyezett

Nők a csúcson: Haarberg Orsolya „Az Év Természetfotósa”, Vadász Anna „Az Év Ifjú Természetfotósa”! A GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2011 fotópályázat képeiből rendezett kiállítás megnyitója és díjátadója, könyvbemutató a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapest, 2011. november 8.

ÉTF-kiállításmegnyitó-közön Az-Év-Természetfotósa-Meghi

Több rekordot és újdonságot is hozott a tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Év természetfotósa díj idei kiírása – mondta a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón a szervező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke. Radisics Milán elmondása szerint a 2011-es pályázatra 234 fotográfus 5309 képpel nevezett, ami mindkét tekintetben csaknem húsz százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest. A zsűri idén egy új kategóriát (Az állatok a saját környezetükben) is bevezetett, első alkalommal fordult elő, hogy mindkét fődíjat női alkotó nyerte el és először aratott kategóriagyőzelmet határon túli nevező, a marosvásárhelyi Nagy Zoltán Gergely – sorolta a naturArt elnöke.

ÉTF 2011 díjátadás és kiállításmegnyitó ÉTF 2011 díjátadás: Selmeczi Dániel  "A legjobb búvárfotós" díjat veszi át ÉTF 2011 díjátadás: Ritzel Zoltánnak az  1. díjat Bánkuti András Pulitzer-emlékdíjas foóművész adja át Vadász Éva kapta "Az Év ifjú természetfotósa" díjat, amelyet Máté bence adott átÉTF 2011 díjátadás: Radisics Milán 1. díját Eifert János, a zsűri elnöke adja át

Daróczi Csaba: Vidám táj Vadász Anna: Potty, a falat

Darócz Csaba: Vidám táj                                                       Vadász Anna: Potty, a falat

Somodi Ferenc: Mélységi mámor Nagy Zoltán Gergely: Varjú dominancia

Somodi Ferenc: Mélységi mámor                                       Nagy Zoltán Gergely: Varjúdominancia

ÉTF-Díjátadás-Bakos-Gábor-részére, távollétében megbízottja veszi át (Photo: Darányi Zsolt) ÉTF 2011 díjátadás: Haarberg Orsolya átveszi a kategória 1. díját ÉTF 2011 díjátadás: Baki Péter, a magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója adja át Daróczi Csabának az MFSZ különdíját ÉTF 2011 díjátadás: Daróczi Csabának az 1. díjat Eifert János, a zsűri elnöke adja átHaarberg Orsolya: Hverfjell, Island 

Haarberg Orsolya: Hverfjell-kráter, Island – Az Év természetfotója 2011

  Radisics Milán, a naturArt elnöke, Varjú Gabriella (DUNAPACK), Huller Frigyes (NIKON), Haarberg Orsolya (Az Év természetfotósa), XY (GDF-Suez)  ÉTF-Vadász-Anna-az-Év-Ifjú-

A képeken díjazottak és díjátadók, résztvevők és érdeklődők: Dr. Kalotás Zsolt természetfotós, a zsűri tagja; Fáth Péter fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tiszteletbeli elnöke; Fiar Sándor műsorvezető; Darányi Zsolt (FotoKlikk); Kármán Balázs fotóművész, a zsűri tagja; Radisics Milán (naturArt elnöke); Varjú Gabriella (DUNAPACK) díjátadó; Huller Gyula (NIKON) díjátadó; Haarberg Orsolya (Az Év természetfotósa 2011); Patrick Eeckelers elnök-vezérigazgató (GDF-SUEZ Energia Holding Hungary Zrt.); Vadász Anna “Az Év ifjú természetfotósa 2011”; Selmeczi Dániel “A legjobb búvárfotós”; Bánkuti András, Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter, a zsűri tagja; Ritzel Zoltán díjazott; Máté Bence természetfotós, a zsűri tagja; Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Daróczi Csaba díjazott; Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, díjátadó; Móger Ildikó; Dombovári Tibor búvárfotós, a zsűri tagja; Nagy Zoltán Gábor (Dr. Tildy Zoltán-díj); Lóránt Attila, fotográfus, író, a zsűri tagja; Somodi Ferenc, Gaál Péter, Jakab Tibor, Kerekes M. István, Gönye Csaba, Szabó Tamás, Sutyák István, Palcsek István díjazottak; Bács-Várkuti Emőke, dr. Baj Eszter osztályvezető (Köztársaság Elnöki Hivatal); Garancsy Mihály újságíró (Természetbúvár); Kiss Gábor,  Rákó Alex, és sokan mások. (Darányi Zsolt, Eifert János és Móger Ildikó felvételei)

ÉTF-Eifert-gratulál-Orsinak Dr. Kalotás Zsolt adja át a díjat Nagy-Zoltán Gergelynek (Photo: Darányi Zsolt) ÉTF-Haarberg-Orsolya-Móger- ÉTF-Somodi-Ferenc-díjat-ves

Daróczi Csaba: Közelítő vihar Selmeczi Dániel: Limonádé

Daróczi Csaba: Közelítő vihar                                                  Selmeczi Dániel: Limonádé

 Selmeczi-Dániel_Pórszívó-20

Selmeczi Dániel: Porszívó (Egyiptom, 2010) – A vízalatti fényképezés kategóriában 1. díj

 

ÉTF kiállításmegnyitó-2011.11.08. (Photo: Eifert János)A nyertes alkotások szerdától 2012. január 31-ig megtekinthetők az MTTM kiállításán, majd a szervezők tervei szerint a tárlat további nyolc-kilenc városba is ellátogat. A legjobb felvételeket az Alexandra Könyvkiadó immár hagyományosan kötetben is megjelenteti – közölte Radisics Milán.

Az Év Természetfotósa 2011 címet a zsűri értékelése szerint kiemelkedő kollekcióval Haarberg Orsolya nyerte, aki egyben szerzője Az Év Természetfotója címet kiérdemlő képnek is, amely az izlandi Hverfell-krátert ábrázolja. Az Év Ifjú Természetfotósa címet Vadász Anna szegedi diák kapta. A Kezünkben a Föld kategória első helyezettje Ritzel Zoltán Sodrásban, a második Gaál Péter Esti szieszta, míg a harmadik Daróczi Csaba Zöld út című felvétele lett.

A madarak viselkedése kategória első díját Nagy Zoltán Gergely nyerte el Varjúdominancia című fotójával, a második díjat Daróczi Csaba Vonulás, a harmadik helyet Jakab Tibor Landolás zűrzavarral című képének ítélte a zsűri. Az emlősök viselkedése kategória első és második helyén Haarberg Orsolya végzett Zerge-árnyék, illetve Verekedő sarki rókák című munkáival, a harmadik Radisics Milán Kukázás című fotója. Az állatok viselkedése kategóriában az első Jakab Tibor Angyalok, a második Kerekes M. István Részlet szitakötővel, a harmadik Somodi Ferenc A nagy fogás című felvétele lett.

Radisics Milán elmondása szerint a zsűri Az állatok a saját környezetükben kategória mindhárom díját Haarberg Orsolyának ítélte Mimikri, Hullámok szorításában és Kőszáli kecske az olasz Alpokban című képeiért. Az állatok szemtől szemben kategória első két helyén Selmeczi Dániel Porszívó, illetve Limonádé című fotói végeztek, a harmadik Haarberg Orsolya Kőszáli kecske portréja lett.

A Növények és gombák kategóriát szintén Haarberg Orsolya nyerte “Moszat-rajzával”, a második helyen Sándor Imre Megvagy! című munkája végzett, míg a harmadik díjat Polgár Tibor vihette haza Harcra készen című alkotásáért. A Kompozíció, forma és kísérletezés kategória első díja Kerekes M. István Poirot, a második helyezés Haarberg Orsolya Hóvásznon drótvonalak, a harmadik hely pedig Daróczi Csaba Rend című fotójának jutott.

A Tájak kategória legjobbjának a zsűri Varga István Falvak a ködpaplan alatt című képét ítélte, a második Palcsek István Hajnali óceán című felvétele lett, a harmadik díjat nem adták ki. Az Élet a vízfelszín alatt kategória első két helyén Somodi Ferenc Erdő mélyén, illetve Unka című fotói végeztek, harmadik díj itt sem született idén. A Napnyugtától napkeltéig kategóriát Radisics Milán nyerte Varjak című munkájával, a második Daróczi Csaba Harc a halért, a harmadik Gönye Csaba Ádám Éjszakai árny című képe lett. A természet energiái kategóriában Haarberg Orsolya kapta mindhárom díjat Ég és Föld tánca, Viharmadár és Égő hegy című felvételeiért. Az Ifjúsági kategória győztese idén Vadász Anna portfóliója (Csíplek; Küzdelem; Potty a falat), a második helyet Péter Előd Verőfényben, a harmadikat Kurucz Ádám Nyakon csípve című képei nyerték el.

A humoros felvétel különdíját Haarberg Orsolya Kőszáli kecske portréja kapta meg; a Nimród vadászújság különdíjával Németh János Egy pedig figyel…, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíjával Sutyák János Transzformer, míg a Vadon természetvédelmi magazin különdíjával Bakos Gábor Makákóma című munkáit tüntették ki. A TermészetBúvár magazin különdíját Horváth Róbert, a Természet Világa magazin különdíját Szabó Tamás vehette át, a Piros Fehér Zöld különdíj pedig Daróczi Csabáé lett. A Hazai tájkép különdíjat Varga István, a Sakertour Team különdíját Sutyák István, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Daróczi Csaba, a PapuaParadise EcoResort legjobb búvárfotósnak járó különdíját pedig Selmeczi Dániel kapta. A naturArt Tildy Zoltán-különdíjasa Nagy Zoltán Gergely lett.

A zsűri munkájában az elnöklő Eifert János fotóművész mellett idén Dombovári Tibor és Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Bánkuti András fotóművész, fotóriporter; Kalotás Zsolt fotóművész és Máté Bence természetfotós vett részt. (MTI)

Haarberg Orsolya: Hverfell – Az év természetfotója „Nagyon szerettem volna egy emlékezetes képet készíteni az izlandi Hverfell kráterről. Amikor a márciusi telihold idején végre leesett a hó, előteret kerestem a képhez. Ehhez a Myvatn-tó jégmintázata bizonyult a legjobb választásnak, annál is inkább, mert erről a pontról a kráter helyzetéhez képest a holdkelte iránya is megfelelőnek látszott. Bár felhős volt az idő, már órákkal a naplemente előtt kimentem a helyszínre, és vártam, hogy elvonuljanak a horizonton úszó felhők. Ekkor viharos erejű szél támadt, és az egyre emelkedő Holddal együtt úgy tűnt, mintha valaki zsinóron húzná a felhőket a kráter fölül, míg végül épp csak egy pár felhőfoszlány maradt a holdvilágos égbolton.”

 Daróczi Csaba: Vidám táj „A közeli Miklapuszta az egyik kedvenc területem. Mind a földről, mind a levegőből csodálatos látvány. Sokszor repültem már fölötte, így a legtöbb formációját jól ismerem. Ezt a smiley-t is sokszor lefotóztam már, de talán így őszi színekben nézett ki a legvidámabbnak.”

 Vadász Anna: Potty, a falat „Egyik barátunk tanyáján évek óta rendszeresen költ egy búbosbanka-pár. Tavaly lehetőségem nyílt arra, hogy végigkövessem és lefotózhassam ezeknek a csodálatos madaraknak az életét, a párzástól egészen a fiókanevelésig. Fantasztikus élmény volt, hogy ilyen páratlan pillanatok szemtanúja lehettem! A fotómon az a pillanat látható, amikor a fiókáját etető szülő éppen elejti a várva várt falatot, egy lótücsköt.”

 Selmecz Dániel: Limonádé „Egy bahamai búvár-szafarin fő célpontunk a tigriscápa megfigyelése volt. Szerencsénkre már az első napoktól kezdve citromcápák csoportja követte a hajónkat, némi leeső falat reményében. Az egyik reggelen még a merülések előtt a hajó végén ülve sikerült a felszín közelében lencsevégre kapnom ezt a gyönyörű ragadozót.”

A 27. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatának zsűrije: Eifert János, Vidovics István, Zsitva Tibor. Budapesti Művelődési Központ, Budapest, 2011. november 2., 15:00

2011.11.02-BMK-fotózsűri

A 27. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatának zsűrije: Eifert János, Vidovics István, Zsitva Tibor, (Budapesti Művelődési Központ, Budapest, 2011. november 2., 15:00)

Díjazottak:

I.díj – Mészáros Csaba: Járókelők

II.díj – Mészáros Csaba: Allegro

III.díj – Szedő Iván: Szkiffes a Dunán

Oklevél: Fábián András, Méhely Tamás, Mann Judit, Novák József, Szilvás Zoltán, Tomasz Balázs

2011.11.02-Eifert-Vidovics- Vadócz Zsuzsa felvételei

1st International Salon of Photography Novi Sad / Prvi Internacionalni Salon Fotografije Novi Sad – a FIAP (Fédération Internationale de l’Art), PSA (Photographic Society of Amerika), és az FFS (Photo Association of Serbia) védnöksége alatt meghirdetett fotópályázat zsűrizésének befejező része, azaz a díjkiosztás. Novi Sad, Szerbia, 2011. szeptember 15.

 2011.09.16-Magyar-Szó  Magyar Szó, 2011. szeptember 16.

A péterváradi Trag étteremben tegnap délután szervezték meg a Novi Sad 2011 elnevezésű, a FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique – Fotóművészek Nemzetközi Szövetsége) védnöksége alatt meghirdetett fotópályázat zsűrizésének befejező részét, azaz a díjkiosztást. A nemzetközi zsűri tagjai, Eifert János EsFIAP fotóművész (Budapest), Tóth Stefan AFIAP fotóművész (Nagyvárad, Románia), Vinko Šebrek, a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke (Zágráb, Horvátország), Branislav Brkić EFIAP fotóművész, a Szerbiai Fotószövetség elnöke (haláleset miatt távol) és Lennert Géza EFIAP fotóművész (Újvidék). Az 5150 beérkezett alkotás közül 96-ot díjaztak. Ezekből, és a pályázatra beérkezett, de nem díjazott fényképek egy részéből hamarosan kiállítást rendeznek, amely a Pašić utcai kiállítóteremben tekinthető meg október 15-étől 31-éig. (szb) (ÚJVIDÉK – MAGYAR SZÓ – 2011. szeptember 16., péntek – ujvidek@magyarszo.com)

2011.09.15-Novi-Sad-zsűrije 1st International Salon of Photography Novi Sad / Prvi Internacionalni Salon Fotografije Novi Sad.  Nemzetközi fotópályázat a FIAP (Fédération Internationale de l’Art), PSA (Photographic Society of Amerika), és az FFS (Photo Association of Serbia) védnökségével. Szervező: Đorđe Vukičević (FOTO KLUB NOVI SAD, SELJAČKIH BUNA 37, NOVI SAD, Srbija).  Az AKT témában 55 országból, 265 szerzőtől 1005 fotó érkezett, amiből a zsűri 40 ország 157 szerzőjétől 295 képet fogadott el. A színes (COLOR) kategóriába 59 országból 507 szerző 2012 képe érkezett, amelyből  55 ország 346 szerzőjének 738 fotója lett elfogadva. A MONOCHROME kategóriában 59 ország 483 szerzőjétől 1905 kép érkezett, amelyből a zsűri 55 ország 346 szerzőjének 743 képét fogadta el.

Gyors és nem teljes lista a díjazottakról: Awards Theme A) Nudes/Nagrade temaA) Akt: Zlatko Latev (Bulgaria), Csigó Gergely (Hungary), Djordje Vukicevic (Serbia),  Wim Koerts (Netherlands), Maja Sivec (Slovenia),  Nikolai Sednin (Russia), Herman Cater (Slovenia), Liz Hardley (New Zealand), Pentti Pitkalahti (Finland), Roger Parry (United Kingdom), Olga Matsaeva (Russia), Djula Bezeg (Serbia),  Aleksandar Gusman (Serbia),  Thomas Bauernfeind (Germany), Szakács Ildikó (Hungary), Szécsényi Zsuzsa (Hungary)…  Awards Theme B) Color/Nagrade tema B) Kolor: Devers Christian (Belgium),  Giorgio Paparella (Italy),  Herman Cater (Slovenia),  Ciaran Whyte (Ireland),  Yang Nod (China),  Lie Chen (China), Luis Alberto Franke (Argentina),  Shu Cheung Philip Ho (Hong Kong),  Cezary Dubiel (Poland), Fatma Eldeniz (Turkey)…  Awards Theme C) Monochrome/Nagrade tema C) Monohrom: Zlatko Balentic (Croatia Surprise), Ciaran Whyte (Ireland),  Neda Racki (Croatia),  Jan-Thomas Stake (Sweden),  Géczy Dorottya (Hungary), Cezary Dubiel (Poland), Juhász László (Hungary),  Csigó Gergely (Hungary),  Tarcsa Balázs (Hungary)

Lennert-Géza-portré Novi-Sad-Falfirka-03 Vinco-Sebrek-fotóművész-201 novi-Sad-Falfirka-01 Lennert Géza, Vinko Šebrek

Novi-Sad-Falfirka-02 Stevan-Ristic-szerb-fotóműv Novi-Sad-Falfirka-04 Tóth-István-nagyváradi-fotó Stevan Ristić, Tóth Stefán

A zsűri munkában, és lent egy csoportkép, amely a munka befejtével készült (balról jobbra): Tóth Stefan AFIAP fotóművész (Nagyvárad, Románia) – Stevan Ristić EFIAP, HonEFIAP, DGPh, FIAP fotóművész, Liason Officer – Eifert János EsFIAP fotóművész (Budapest) – Vinko Šebrek, a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke (Zágráb, Horvátország) – Lennert Géza EFIAP fotóművész (Újvidék).

Novi-Sad-Zsűri-munkában  Novi-Sad-fotózsűri

A “GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2011” pályázatra 234 szerzőtől 5309 kép érkezett, amelyből az előválogatás során 1003 maradt. A nyilvános + on-line zsűrizés, TechnoConsult, Budakalász, 2011. június 18.

Az Év természetfotósa, zsűri

Az Év természetfotósa pályázat zsűrije, munkában: Dombovári Tibor, kalotás Zsolt, Bánkuti András, Eifert János ÉTF-Kármán-Balázs-Bánkuti-L

A “GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2011”  pályázatra 234 szerző 5309 érvényes pályázatot nyújtott be, ez ugyanennyi képet is jelentett. (2010-ben 204 pályázó 4556 képét, 2009-ben, 190 pályázó 3959 képét nézhettük meg.) Az előválogatáson a legalább 4 igent kapott képek jutottak túl, összesen 1003 kép. Budakalászon, a TechnoConsult székházának nagytermében bonyolított nyilvános + on-line zsűrizésen tovább szűkült a kör. A zsűri: Eifert János, Bánkuti András, Lóránt Attila, Kalotás Zsolt, Kármán Balázs, Dombovári Tibor és Máté Bence. A pályázat zsűrizését a FOTOKLIKK.HU Online is közvetítette, de e mellett készült egy nagyfelbontású felvételt is a zsűrizés folyamatáról ( www.fotoklikk.hu ).

Next Page »