János Eifert - Photographer

Archive for the 'Zene / Music' Category

XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál – 100 éve született Ella Fitzgerald! Bánk 2017. június 30. – július 2.

A hagyományoknak megfelelően, idén is június utolsó hétvégéjén kezdődött a Nógrád megyei Bánki-tó partján a swing zene ünnepe. Az ünnepélyes megnyitó után, páratlan környezetben, pénteken és szombaton este hét órakor indultak az éjfélbe nyúló események, a természet adta lehetőségeket jól kihasználó, tóra épült színpadon. A Tó Wellness Hotel kertjében szombat délután még egy ingyenes koncertet is láthattak az idelátogatók. A záróeseményre, a szokásos vasárnapi gospel show-ra ezúttal a veresegyházi Szentlélek-templomban került sor.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Ének-az-esőben: Lisa Simone (Eifert János felvétele) Ének az esőben: Lisa Simone énekel

„Come Rain Or Come Shine” – tűnődött a 100 éve született Ella Fitzgerald, Harold Arlen és Johnny Mercer híres dalában. A „First Lady” emlékének szentelt XIV. Louis Armstrong Jazz Fesztivál szervezői is aggódva kémlelték az eget péntek délután. Az esemény műsorvezető házigazdája, Rókusfalvy Pál konferálásával mindenesetre pontosan délután félötkor elkezdődött az ünnepélyes megnyitó. Elsőként Kukucska Csilla, a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, majd Balla Mihály, Nógrád megye országgyűlési képviselője kapott szót. Lényegre törő, élvezetesen előadott, és példásan rövid nyitóbeszédeikben remekül foglalták össze a fesztivál történetét és szerepét a magyar jazz életben. Szenvedélyes beszédet tartott Joan Faulkner is, ő Ella Fitzgerald életútját foglalta össze személyes élményeivel és jó humorral átszőve. Felfedezettje, az este fellépő gyönyörű Lisa Simone (Nina Simone lánya) is mobilját előkapva beállt a fotósok közé az emlékezetes pillanatokat megörökíteni. Kukucska Csilla és Balla Mihály után, Joan is szívből jövő tapsot kapott.

A megnyitón végül Csík Gusztáv triója lépett a pulpitus mellé állított kis-színpadra. A doboknál természetesen Alvin Queen ült, a bőgőnél viszont Dezron Douglas vette át az idős kora miatt visszavonult Reggie Johnson helyét. A fiatal New York-i bőgőst Dan Nimmer, a Jazz at Lincoln center és a Wynton Marsalis Quintet zongoristájának triójában láthattuk az előző években itt Bánkon. Kedvcsinálóként pár számot játszottak, az utolsó kettőbe Joan Faulkner is beszállt. A gospel kórusban vele éneklő Harriet Lewis, és Joanne Bell Lisa Simone-val kiegészülve óriási ovációval fogadták a végén, és felszabadult örömmel ültek be egy rendhagyó csoportképbe.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Budapest-Jazz-Orchestra (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánk-James-Morrison-figyeli-társai-játékát (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-James-Morrison-and-Multiplicity (Eifert János felvétele)

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-közönség (Eifert János felvétele)

Gusztiék zenéjétől feldobva, remek hangulatban sétáltunk át a Tó Wellness Hotel kertjéből a Víziszinpadhoz, ahol este hétkor hazánk első professzionális nagyzenekara, az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra lépett fel. A kiváló zenészekből felépített Big Band Kollmann Gábor vezetésével a szokásos, Ludányi Tamás, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György (szaxofon), Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel (harsona), Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs (trombita), Juhász Attila (zongora), Birta Miklós (gitár), Hárs Viktor (bőgő), valamint Serei Dániel (dob) összeállításban állt fel. Első vendégszólistaként James Morrison csatlakozott a BJO-hoz. A multiinstrumentalista ausztrál egyik főhangszerén, a trombitán kezdett, de mielőtt a másik főhangszerét, a harsonát elővette volna, Juhász Attilát lecserélve beült kicsit zongorázni. Csere nem csak a zongoránál történt, Morrison Multiplicity nevű formációjából a bőgős, és gitáros posztra fiai, William Morrison, Harry Morrison kerültek Hárs Viktor és Birta Miklós helyére, Serei Danit pedig Patrick Danao váltotta. A koncert ezen részében a Morrison and Multiplicity játékába a BJO alig szólt bele, de mikor James Morrison befejezve a zongorázást harsonára váltott, újra az igazi Big Band hangzást élvezhettük. A fergeteges harsonaszólók után még fergetegesebb trombitaszólók következtek, de közben Morrison meghatódva átvette az idei Louis Armstrong emlékdíjat Kukucska Csillától. Az ünnepi pillanatok után visszatértek a helyüket átadó magyarok, és az utolsó számokba az amerikai szaxofonos, Harry Allen is bekapcsolódott. Ő fesztivál törzsvendégének számító, de most távollévő Scott Hamilton tanítványa volt, ma is hűen követi mesterét, gyakran játszanak együtt is. A nálunk kevésbé ismert, de angolszász területen komoly népszerűségnek örvendő ausztrál James Morrison és az amerikai Harry Allen bánki bemutatkozása a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével nagy sikert hozott, amelynek szemmel látható jelét a színpad melletti táncparketten megjelenő táncosok egyre növekvő részvétele is mutatta. A tapsorkán közepette azonban szép csendesen az első eső cseppek is hullani kezdtek.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Lisa-Simone-énekel (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Lisa-Simone-kísérői (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Lisa-Simone (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Nina Simone lánya, az 1962-ben született Lisa Simone végül elutasítva a különböző mozgalmakban állandóan harcoló, és Afrikától Európáig folytonosan új helyre költöző édesanyja életmódját, belépett az Egyesült Államok hadseregébe, és tizenegy évig szolgált mérnök asszisztensként a légierőnél. Németországban állomásozott alakulatával, mikor kimenőt kapva katonatársaival betért egy bárba. Az ott hallott zene annyira magával ragadta, hogy spontán felindulásból elkezdett énekelni egy számot a zenekarral. Ez a pillanat meg is határozta további életét. A bárban fellépő Joan Faulkner, énekét hallva, rögtön meghívta vokalistának a zenekarába. Rábeszélte, hogy szereljen le, és lépjen az énekesnői pályára. Mentora tanácsát megfogadva Lisa hamarosan ünnepelt musicalszínésznő lett. „All Is Well” című lemezének világkörüli bemutató turnéján 2015-ben Budapestre is eljutott zenekarával, melynek összetétele azóta sem változott. A Franciaországban élő Lisa mellett a bőgős, basszusgitáros Reggie Washington II. amerikai, a gitáros Hervé Samb szenegáli, a dobos Sonny Troupé Guadeloupe szigetekről származik. Bánkra is nagyjából ennek a lemeznek az anyagából készültek. Lisa édesanyja emléke előtt tisztelegve elénekelt egy-két számot, és ezekkel a Nina Simone dalokkal tökéletesen bele is illett a fesztivál koncepciójába. Amikor azonban a saját, és a gitáros Hervé Samb kompozíciói kerültek bemutatásra, jócskán feszegette a fesztivál Louis Armstrong és Joe Murányi szellemi örökségének továbbra is megfelelő, a hagyományok megőrzése mellett, azok szellemiségére vigyázó, de szélesebb mederben megújuló alapelvét. A közönséggel együtt azonban én is örültem a (jazzes)rock és rhytm & blues gyökerekből táplálkozó számok frissességének, így nem is akarom eldönteni a túrós csusza sóval, vagy porcukorral jobb vitát. A lényeg, hogy Lisa káprázatos hangja, és a zenekar nagyszerű játéka mindenkit magával ragadott, a sűrűsödő esőcseppek mellet is forrósodott a hangulat. Az eső pedig csak hullt, egyre hullt. A pillanatok alatt kiosztott esőkabátba bújt, vagy ernyőt bontó közönség kitartása láttán, Lisa minden eső elöl védő eszköz nélkül mikrofonjával leugrott az ernyővel védett színpadról, és a nézőtér legfelső helyéig felmászva, sorról sorra lefelé haladva folytatta énekét. Egy kicsit megpihenve bebújt egy ernyőt tartó néző mellé, másnak pacsit adott, vagy csak rámosolygott, aztán a kör végén a lépcsőt mellőzve, egy lendületes felugrással tért vissza a színpadra. Ugye nem kell különösebben taglalnom a közönség reakcióját ezek után. Talán nap hősévé váló Lisának köszönhető, hogy szinte mindenki a helyén maradva várta a folytatást.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison-gitárosa-hangszere (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison-and-Multiplicity-dobos (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison-and-Multiplicity (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Dezron-Douglas-bőgőzik (Eifert János felvétele)

2017.07.01.-Bánki-jazzfesztivál_Illényi-Katica-énekel (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Tó-Hotel-kertjében (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Tó-Hotel-kertjében (Eifert János felvétele)

Az e(l)ső nap végén a több mint 70 éves múlttal rendelkező Dutch Swing College Band lépett színpadra. A második világháború európai befejezésének napján, 1945. május 5.-én alakult zenekar jelenlegi felállásában (Ton van Bergeijk, Adrie Braat, Anton Burger, Keesjan Hoogeboom, Bob Kaper, David Lukács, Maurits Woudenberg) Bob Kaper vezetésével tartott bemutatót a tradicionális jazz-zene világából. A derék hollandok mellett az Amerikából érkezett vendégek, elsőként John Allred harsonás, majd a BJO-val nagy sikert aratott, a színpadra újból visszatért szaxofonos, Harry Allen rendkívüli könnyedséggel előadott virtuóz szólói, a csendes, de makacsul kitartó eső ellenére is helyben tartották a hangos tapsokkal tetszést nyilvánító, és makacsul kitartó csodálatos közönséget. Az eső még a táncosok kedvét sem tudta elvenni. Ezzel, az egykor Ella Fitzgerald énekelte „Come Rain Or Come Shine” dal dilemmájára is válasz érkezett, végül a fény jött el, és győzött az eső ellenére.

A fesztivál második napján ragyogó napsütéssel fogadott a Bánki tó. A program már délután háromkor elkezdődött. A szombati napot a Tó Wellness Hotel kertjében a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta nyitotta.

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Fotósok-a-kertben-és-akiket-fényképeznek

A kora délutáni koncertre már majdnem minden asztalt előzetesen lefoglaltak a Tó Wellness Hotel teraszán, de a kertben, a zenekar előtti fapados részen, a kevésbé éber betérőknek is szorítottak helyet. Bágyi Balázs kellemesen meglepődve figyelte az egyre gyülekező nézősereget, jó volt látni, hogy egy külföldi sztárvendégek nélküli magyar zenekar is bír húzóerővel, vonzza a közönséget.

Délután háromtól a Tó Wellness kisszínpadán elkezdődött két részes koncert a száz éve született Ella Fitzgerald emlékének tisztelegett. Balázsék a bánki fellépésük előtt egy héttel, a Budapest Jazz Clubban bemutatott anyagot adták elő, amelyről a jazzma.hu oldalán is olvashattak beszámolót. Amit akkor írtam, most is megerősítem. Kriszta nagyon jól nyúlt bele a „First Lady” hatalmas repertoárjába. Nem akart Ella lenni, pláne nem akart a ráadásul itt jelenlévő afroamerikai énekesnőknél feketébb hangon énekelni. Az ő európai Ella megközelítése a BJC „főpróba” után meghozta a sikert itt is. A tapsokból bőven jutott a fiúknak is, az ezúttal végig tenoron remeklő Soso Lakatos Sándornak, az elektromos zongorán is szenzációsan játszó Oláh Dezsőnek, a New Quartet virtuózan játszó motorjának, a bőgős Oláh Péternek, valamint a dobos zenekarvezetőnek Bágyi Balázsnak. Én, mint született falábú, bevallom, néha kicsit irigykedve figyelve a táncra perdülőket, csak erős önkontrollom akadályozott meg, hogy beálljak közéjük.

Koncertjük után Balázsék testületileg átsétáltak a víziszínpadhoz, ahol szokás szerint este héttől kezdett az első zenekar. Csík Gusztáv triójával természetesen a csodálatos hangú énekesnő, Joan Faulkner is színpadra lépett, de a létszám az idei amerikai sztárvendégek csatlakozásával tovább bővült.

2017.06.30-Bánki-jazzfesztivál-tó-színpad-este (Eifert János felvétele)

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Karacs-Ferenc (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Pocsai-Kriszta-énekel (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Pepita-Tánciskola (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Ingyenes-koncert (Eifert János felvétele)

„A Zene a Legnagyobb. Ha egyszer azt hitted, legyőzöd, jön egy újabb lecke, amiből tanulhatsz.” – olvasható Liszt-, és Szabó Gábor-díjas zongoristánk honlapján. Csík Gusztáv, akinek koncertjei előtt annak idején a tél hidegével is dacolva álltam a kígyózó sorban a Petőfi Sándor utca öt szám alatt létezett Építők Klubja előtt bebocsájtásra várva, soha nem birkózott a zenével, nem akarta legyőzni. Még meggyőzni sem akart saját véleményéről, mégis egyre többen adtunk igazat neki. Ahogy annak idején, úgy most is, egyszerűen átengedte magát a „Legnagyobbnak”. Ehhez segített a legendás dobos, Alvin Queen, és a zenekar átlagéletkorát jelentősen csökkentő, az idős kora miatt visszavonult Reggie Johnson helyére kerülő, Dezron Douglas bőgős. Beszálltak az évben meghívott amerikai sztárvendégek is, a harsonás John Allred, és a szaxofonos Harry Allen fúvósszekcióval az a sokat emlegetett, igazi klasszikus „Blue Note” kvintett hangzás jött elő. Megérkezett aztán Joan Faulkner is, aki hihetetlen show-t varázsolt idén is. „A zene az életem, a célom, egy ajándék Istentől. Amikor énekelek, teljes szívemből és lelkemből adom át a zenét.” – ez az idézet az énekesnőtől olvasható, akivel Guszti nem csak honlapját osztotta meg. Joan Bánkon is hitvallásához hűen adta át a zenét. A legnagyobb sikert az Ella Fitzgerald és Louis Armstrong közösen énekelt dalaiból válogatott dalok aratták, amelyekben egyszemélyes duóként hol Ella, hol Satchmo hangján énekelt. Ekkor már többen nem bírtak ülve maradni, Oláh Dezső és Oláh Péter is a parkett ördögeként kapott táncra. A végén Dezső még a színpadra is felszaladt gratulálni, csakúgy, mint a fesztivál megálmodója és létrehozója, Karacs Ferenc. Csík Laura a színpadlejárónál segített édesapjának az oklevelek és a virágcsokor elszállításában.

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-Deseő-Csaba (Eifert János felvétele)

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-játszik (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-Deseő-Csaba (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-Deseő-Csaba (Eifert János felvétele) Második fellépőként Deseő Csaba barátiból alakult formációval, és Illényi Katicával adta elő „Swinging Violins” címmel a jazz hegedűre írt klasszikusait.

Deseő Csaba 1967-től 1999-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Ferencsik János, majd a magát magyarnak is valló japán Kobajasi Kenicsiró főzeneigazgatósága idején szerte a világban koncertezett. 1963-ban mutatkozott be első együttesével a budapesti Dália klubban. Akkoriban ezt a „kétlakiságot” felülről nem nézték jó szemmel, de sokszor alulról sem. Csaba mégis hű maradt szerelméhez, a jazzhez. Rengeteget tett a műfaj életben tartásáért, elfogadásáért. ’63 óta szinte felsorolhatatlan kik fordultak meg zenekaraiban, és ő kikkel játszott. Egy biztos, mindig igényesen válogatta meg partnereit.

A bánki fesztiválra is a tőle megszokott alapossággal készült, minden részletre odafigyelve állította össze a műsort. Csaba régebbi barátai közül a gitáros Gyárfás István és a zongorista Cseke Gábor, az újabbak közül a bőgős Oláh Péter, és a dobos Jeszenszky György lépett szombaton színpadra. Mindegyikük kiváló zenész, de láthattunk már nagy nevekből álló zenekart szétesni. Itt ez nem fordulhatott elő, több próba előzte meg a fellépést, így a régebbi barátok az újabbakkal úgy szólaltak meg, mintha száz éve ismernék egymást. Körülbelül a koncert második harmadában Csaba bekonferálta Illényi Katicát, és egy időre levonult a színpadról. Katica virtuóz szólói mellett énekelt is egy kicsit, majd Csaba visszatértével együtt játszott a két hegedűs. Főként Grappelli feldolgozásokat adtak elő, de a Gyárfás trióval felvett „Tale” című albumról is elhangzott pár saját szerzemény. A siker most is mérhető volt a táncparketten, és nézőtéren egyaránt. A végén jött a meghajlás a zúgó taps közepette, és jött a meglepetés, amire Csaba sem számított. Életműve elismeréseként a színpadra lépő Kukucska Csilla a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján átadta Csabának a Louis Armstrong Emlékdíjat. Gratulálok Csaba a Jazzma munkatársainak nevében is, és csak annyit tennék hozzá, MEGÉRDEMELTED!

Végül a Korb Attila vezette „International All Stars” formációnak tapsolhatott a fesztivál közönsége, melynek tagjai Guillaume Nouaux (FR), Sebastien Girardot (FR), David Blenkhorn (AUS), Malo Mazurié (FR), David Lukács (NL), voltak. Vendégként Harry Allen csatlakozott a nemzetközi csapathoz. Szállásom nem volt, tömegközlekedési eszköz napközben sem jár erre, az autó, amelyikkel haza tudtam jutni, menetre készen állt. Délután óta én is elfáradtam, bennem volt az előző nap is, úgyhogy lemondtam az utolsó koncert élményeiről. Vasárnap a veresegyházi Szentlélek-templomban a gospel koncert is nélkülem zajlott, de azért két nap alatt fantasztikus zenészekkel hét remek koncertet élvezhettem végig, csodálatos környezetben. Akit egyszer megérintett a fesztivál különleges atmoszférája, mindig visszavágyik ide. Kipihenve magam, lassan én is szervezni kezdem a jövő évi utat, a XV. Louis Armstrong Jazzfesztiválra.

Somogyvári Péter

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-barátai (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Rézfúvós (Eifert János felvétele) A fesztivál programja:


2017. június 30. (péntek)

Programok a Bánki-tó Víziszínpadán:

Budapest Jazz Orchestra (H)
Vendég: James Morrison and Multiplicity (AUS), Harry Allen (USA)

Lisa Simone (FR)

Dutch Swing College Band (NL)
Vendég: John Allred (USA), Harry Allen (USA)


2017. július 1. (szombat)

Ingyenes koncert 15.00-kor a Louis Armstrong szobornál a Tó Wellness Hotel kertjében
Foglaljon asztalt teraszunkra, itt
Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta (H)


Programok a Bánki-tó Víziszínpadán:

Csík Gusztáv Trió
Csík Gusztáv (H), Alvin Queen (USA), Dezron Douglas (USA)
Ének: Joan Faulkner (USA)
Vendég: John Allred (USA), Harry Allen (USA)

Swinging Violins (H) – Illényi Katica, Deseő Csaba és barátaik:
Gyárfás István, Cseke Gábor, Oláh Péter, Jeszenszky György

International All Stars
Guillaume Nouaux (FR), Sebastien Girardot (FR), David Blenkhorn (AUS), Malo Mazurié (FR), David Lukács (NL), 
Korb Attila (H)
Vendég: Harry Allen (USA)

Rossz idő esetén a koncertek helyszíne a Tó Kalanpark területén felállított rendezvénysátor.

2017. július 2. (vasárnap)

Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban
Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA), Csík Gusztáv (H) és Dezron Douglas (USA)

Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban, a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál záróprogramjaként, 2017. július 2.

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban, a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál záróprogramjaként a Sing’n Swing’n Sista’s – Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA) – valamint Csík Gusztáv (H) és Dezron Douglas (USA) közreműködésével.

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Pásztor-Béla-Veresegyház-polgármestere (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Markovics-Ferenc (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Dezron-Douglas-Joan-Faulkner (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-13(Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-11

A fantasztikus koncert mellett magáról a helyszínről is érdemes többet tudni: 2016. május 14-én a váci püspök, dr Beer Miklós felszentelte Veresegyház város új katolikus templomát, a Szentlélek templomot. Az építkezés városi és egyházmegyei összefogásban valósulhatott meg. A 400 hívő befogadására alkalmas templomot Nagy László építész tervei alapján, egy év alatt építették fel. A templom díszítésében veresegyházi művészek vettek részt. A templom orgonája Dunakeszin, harangjai Őrbottyánban készült. Az ünnepség a plébánia felújított megszentelésével kezdődött, majd Pásztor Béla polgármester jelképesen átadta a templom kulcsát Molnár Zsolt atyának. A szentmise után az új Szentlélek templom megnyitotta kapuit a lakosság és az érdeklődők előtt.

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Harriet-Lewis (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-12 (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Csík-Gusztáv (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Harriet-Lewis-01 (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Joan-Faulkner-énekel 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Joanne-Bell (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Joanne-Bell (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-tornya (Eifert János felvétele)

Az új épület csaknem 1700 négyzetméteres, így fő funkciója mellett közösségi események megtartására is alkalmas. A hívőket a 20 méter átmérőjű kupola alatt 328 ülőhely várja. A templomtérben különös hangsúlyt kaptak a tartóoszlopok. Nagy László tervező, az egyházközség tagja a 12 apostolt álmodta meg bennük. „Ők maguk is egymás között is és velünk is egy dologban közösek. Mégpedig abban, hogy a názáreti Jézus kiválasztotta őket. Hogy ennek a sóvárgó világnak hírül adják a megváltás csodáját. Éljük át a mindennapokban az ő utódaikként, velük együtt ezt a csodát, amelyet a világ sóvárogva vár” – mondta az építész.


2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-tornya (Eifert János felvétele)2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-10Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban, a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál záróprogramjaként a Sing’n Swing’n Sista’s – Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA) –  valamint Csík Gusztáv (H) és Dezron Douglas (USA) közreműködésével.
A fantasztikus koncert mellett magáról a helyszínről is érdemes többet tudni:
2016. május 14-én a váci püspök, dr Beer Miklós felszentelte Veresegyház város új katolikus templomát, a Szentlélek templomot.
Az építkezés városi és egyházmegyei összefogásban épülhetett meg. A 400 hívő befogadására alkalmas templomot Nagy László építész tervei alapján, egy év alatt építették fel. A templom díszítésében veresegyházi művészek vettek részt. A templom orgonája Dunakeszin, harangjai Őrbottyánban  készült.
Az ünnepség a plébánia felújított megszentelésével kezdődött, majd Pásztor Béla polgármester jelképesen átadta a templom kulcsát Molnár Zsolt atyának.
A szentmise után az új Szentlélek templom megnyitotta kapuit a lakosság és az érdeklődők előtt.

Mérgezett almák | Sissi és a Schratt | Elektroakusztikus opera dell’ arte – Műcsarnok, Budapest, 2016. december 12. 19:00

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák.Lőrinc-Kati,táncművész.-06_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák-Carmen-Vasile_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-02_Csorba-Károly-felvétele Olasz Ági, Csorba Károly, Bakki Zsolt és Eifert János felvételei

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák.Lőrinc-Kati,táncművész_Oloasz-Ági-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-03_Csorba-Károly-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-04_Csorba-Károly-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-05_Csorba-Károly-felvétele

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák.-Tunyagi-Henriett,táncművész-02_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák Műcsarnok Színtér

Mérgezett almák | Sissi és a Schratt | Elektroakusztikus opera dell’ arte
Zeneszerző: Baráth P. Bálint
Sissi: Dobi-Kiss Veronika operaénekes és Tunyogi Henriett táncművész, koreográfus (Budapest–London)
A Schratt: Carmen Vasile operaénekes, egyetemi tanár (Kolozsvár–Nagyvárad) és Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár
Grafika: Rizmayer Péter
Jelmez: Juhász Zsuzsa
Hangtechnika: Andorfer Gyula
Bán Ildikó képzetTtársítás szabad társulása

Képek között. Képek között élnek, s létezésük is ilyen: úgy szólnak, úgy mozdulnak, hogy tudják, kép lesz belőlük, képpé válnak. A fenséges, aki mindig önmagával azonos: az uralkodónő. Az érzéki, aki bármely pillanatban a fenségessel vagy az alantassal azonosul: a színésznő. Manipulált, uralt jelrendszerek. Precíz lépések, ahol a színlelés is tudatosan kiszámolt lépésekben formálódik igaz pillantásokká. Fajansz figurák. Fájdalmak, mint belső vérzések. Szigetelt drótokon láthatatlan értekezések. Hangjuk és mozgásuk megkomponált, készen a véglegességre. Abban a kitüntetett, utolsó pillanatban, mielőtt a világ felgyorsult volna. Tökéletesek, mint egy álom. Érzelmeiket a helyzet mérgezi. A férfi – egy helyzet – által tükörállapotban élnek, bár semmiben nem hasonlítanak.

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Dobi-Kiss-Veronika-és-Tunyogi-Henriett 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-Carmen-Vasile-és-Lőrinc-Katalin

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Tunyogi-Henriett-és-Dobi-Kiss-Veronika (Eifert János felvétele) 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Tunyogi-Henriett (Eifert János felvétele) 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Tunyogi-Henriett (Eifert János felvétele) 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-01 (Eifert János felvétele)

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Lőrinc-Kati-és-Carmen-Vasile (Eifert János felvétele)

This concert is exceptional in many respects. Apart from presenting the relationship of Sissi, Katharina Schratt and Franz Joseph in a new context, the joint production has created a new genre that we have termed opera dell’arte. We originate the genre from commedia dell’arte on account of their many similarities; however, opera dell’arte is basically different. It does not tell round stories, but rather, we create associations to various narrative developments and present strings of situations. Commedia dell’arte relies on acting, in contrast with opera dell’arte, which depends on the joint work of the musicians and dancers, is mostly performed without words and uses musical gestures and movements to communicate with the audiences. Performances involve electronic music, an integral part of the presented motifs. The players have defined characters, which might, however, “overlap” and any single character might have two “solutions”. The play has a framework and pillars, but improvised reactions characterise the space between those pillars. One might call this extended chamber music, on account of the fact that we develop the sketch of the narrative together, which will take its final form on the stage and its success will depend on the collective interplay of the participants.

The characters of the performance include Franz Joseph, his wife Sissi and lover Katharina Schratt. The musical and dramatic process is the sum of imaginary situations in which Sissi and Schratt are played by a singer and a dancer each. The singers represent the part of the women’s personality that is open to the outside world, while the dancers illustrate the way they would liked to have turned out, overcoming social conventions and escaping from the famously strict relations of the House of Habsburg. We therefore see the parallel realisation of two layers, each reflecting on the other. The layer of Franz Joseph, represented by electronic sounds, is a kind of force field serving to fill the void between the two ladies, and also to show an imprint of the emotions of the two women, encapsulated in one person (being, as he was, influenced by the two different emotional worlds).
In the musical introduction I use a so-called virtual instrument (a programmed software instrument) whose tonal system is based on an auditory illusion called Shepard tone. Alternating the starting note of superimposed sine waves creates a scale that ascends or descends in pitch, but which ultimately seems to get no higher or lower. I shall use another version of the scale, the Shepard-Risset glissando (where the tones glide continuously yet also continuously return to their starting note), and the resulting consonances to demonstrate the sum of the characters’ emotions (by means of chords), their interactions (the endless return of the scale) and their changes (perpetual movement) that create new constellations.” (Baráth P. Bálint)

Translated by Bodóczky Miklós

SZENTÉLY – Adománygyűjtő kiállítás a Sigil Galériában, Nagymaros, 2016. november 19 – december 21.

SZENTÉLY – Adománygyűjtő kiállítás

A kiállítás célja a nagymarosi gótikus műemléktemplom, szentélyben lévő freskók felújítása. Alkotók a művek eladásából befolyt összeget, a freskók restaurálására ajánlják fel.

Murányi Zoltán, a SIGIL Galéria és Kávézó tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, majd Gáspár István plébános megnyitotta a kiállítást. Közreműködött a NAGYMAROSI LAUDATE

Sigil Galéria és Kávézó (Nagymaros, Váci út 21., bejárat a Magyar utca felől) Megtekinthető 2016. november 19-től december 21-ig hétfő kivételével minden nap 10-21 óráig.

2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria-Kiállításmegnyitó-01 (Eifert János felvétele)

2016.11.19.-Nagymaros-Adománygyűjtő-kiállítás Kiállítók:

Andresz Gréti képzőművész, Antal Márti textilszobrász, Attila Meenghan fotográfus, Bálint Zsombor képzőművész, Békefi András grafikus, Bészabó András festőművész, Császárné Erdélyi Katalin fazekas, Eifert János fotóművész, Fekete István fotográfus, Györffy Sándor képzőművész, Hoffmann Tamás Boldi képzőművész, Horváthné Magdi csipkevarró, Kettős Tamás képzőművész, Kocsis István Tamás fotográfus, Lányi G. Csaba festőművész, Nagy Ágnes képzőművész, Attila Meeghhan, Németh Zoltán Pál fotográfus, Németh Zsuzsa festőművész, Szécsi András képzőművész, Tóth József (Füles) fotós

2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria-Kiállításmegnyitó-02 (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Gáspár-István-plébános-kiállító-művészekkel-beszélget (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Bálint-Zsombor_Állni-a-gyertyafényben (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Adománygyűjtő-kiállítás-megnyitó-közönsége (Eifert János felvétele)

2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Utolsó-igazítás (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Szécsi-András_Szerelmes-hal-pár (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Németh-Zoltán-Pál-Horváthné-Marika-és-Gáspár-István-plébános (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Hoffmann-Tamás-Boldi_Szarv-nélkül (Eifert János felvétele)

2016.11.19.-Gáspár-István-plébános-megnyitja-az-Adománygyűjtő-kiállítást (Eifert János felvétele)

Murányi Zoltán, a SIGIL Galéria és Kávézó tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, majd Gáspár István plébános megnyitotta a kiállítást.

2016.11.20.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Horváthné-Marika_Halasi-csipke-medál (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Németh-Zoltán-Pál_Requiem-aeternam (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Németh-Zsuzsa_Duna-part-Zebegénynél Németh-Zoltán-Pál_Bartal-korpusz

Németh-Zoltán-Pál_Pelikán-madár Nagy-Ágnes_Kenus

Németh-Zoltán-Pál_Requiam-aeternam Kocsis-István-Tamás_Időtlen-hang

Kocsis-István-Tamás_Az-út Györffy-Sándor_Sávos-kert-No.2

Antal-Márti_Korpusz Attila-Meenghan_Egy-irány

Kettős-Tamás_Szent-Márton Kocsis-István-Tamás_Szentebbül---A-Fény

Bészabó-András_Zenélő-fények-a-reggeli-Börzsönyben Lányi-G.-Csaba_Derengés

Békefi-András_Szarvas-járt-a-kert-alatt Andresz-Gréti_Nagymarosi-Erzsébet-tér

SZENTÉLY
Nagymaros
Adománygyűjtő kiállítás
A kiállítás célja a nagymarosi gótikus műemléktemplom, szentélyben lévő freskók felújítása. Alkotók a művek eladásából befolyt összeget, a freskók restaurálására ajánlják fel.
Kiállítók:
Andresz Gréti képzőművész
Antal Márti textilszobrász
Attila Meenghan fotográfus
Bálint Zsombor képzőművész
Békefi András grafikus
Bészabó András festőművész
Császárné Erdélyi Katalin fazekas
Eifert János fotóművész
Fekete István fotográfus
Györffy Sándor képzőművész
Hoffmann Tamás Boldi képzőművész
Horváthné Marika csipkevarró
Kettős Tamás képzőművész
Kocsis István Tamás fotográfus
Lányi G. Csaba festőművész
Nagy Ágnes képzőművész
Németh Zoltán Pál fotográfus
Németh Zsuzsa festőművész
Szécsi András képzőművész
Tóth József (Füles) fotós
Kiállítást megnyitja 2016. november 19-én 16 óra
Gáspár István plébános
NAGYMAROSI LAUDATE
Sigil Galéria és Kávézó
Nagymaros, Váci út 21 (bejárat a Magyar utca felől)
Megtekinthető december 21-ig hétfő kivételével minden nap 10-21 óráig

MAGYAR SKÍZ ’56 – a Németh Család kiállítás-performansza. Győr, 2016. szeptember 16 – november 2.

2016.09.16.-Magyar-Skíz'-56,-Győr A (VOKE) ARANY JÁNOS MŰVELŐDÉSI HÁZ és a Fiesta Kortárs Művészeti Alapítvány (9021 Győr, Révai u. 5.)

S Z E R E T E T T E L M E G H Í V J A 2016. szeptember 16-án, pénteken 18 órára, Dr. Németh László fekete-fehér analóg fotóinak, Németh Balázs Kristóf animációs kisfilmjeinek, installációjának, Németh Zoltán Pál analóg és digitális fotográfiáinak, Németh Péter Mikola vizuális-költeményeinek bemutatójára.

Megnyitja: E I F E R T J Á N O S fotóművész  -

Közreműködik: I M R O M T U című Vers-koncertjével a MYKOLÁRIUM TRIÓ – Németh Zsófia Nóra (fuvola), Lazarus Stanislaw (doromb), Németh Balázs Kristóf (ütőhangszerek),  + a Költő.

A kiállítás kurátora: KÖPÖCZI RÓZSA művészettörténész

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Balázs-kristóf-videoinstallációjával-01 (Eifert János felvétele)

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Vendégkönyv (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Videoinstalláció (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Performansz-a-közönség-bevonásával-03 (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Performansz-a-közönség-bevonásával-02 (Eifert János felvétele)

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Performansz-a-közönség-bevonásával-01 (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Performansz-02 (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Performansz-01 (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Performansz,-a-közönség-bevonásával (Eifert János felvétele)

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Anya-gyermekével (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Zsófia-Nóra-mint-Angyal (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Zsófia-Nóra-és-Mikola (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Hegedűvirtuóz (Eifert János felvétele)

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Eifert-János-megnyitója_Kaproncai-Tamás-felvétele

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Balázs-Kristóf-videoinstallációja-Eifert-újraértelmezésével (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Balázs-Kristóf-videoinstallációja-Eifert-átértelmezésében (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Balázs-Kristóf-videoinstallációja-a-közönség-bevonásával-01 (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Balázs-Kristóf-videoinstallációja,-Eifert-újrafogalmazásában (Eifert János felvétele)

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Az-Angyal-és-a-Költő-Eifert-újraértelmezésében (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Lazarus-Stanislaw-dorombon-játszik (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Kislány-a-videoinstallációban (Eifert János felvétele) 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Készül-a-csoportkép (Eifert János felvétele)

Eifert János és Kaproncai Tamás felvételei

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Eifert-és-a-Horváth-család-a-kiállítók

MAGYAR SKÍZ  ’56

Széljegyzetek a Németh Család kiállítás-performanszához

„Nem szánom én az ostobát,
kinek üres a mennyek boltja:
ki méltó látni a csodát
az a csodát magában hordja.”

(Babits)

Babits Mihály: Babona, varázs című verse jellemezheti leginkább azt családi, össz-művészeti „vállalkozást”, amit a Németh Család: a Nagyapa, Dr. Németh László gyógyszerész, aki ma már dédnagyapa, s a gyermekei: Németh Péter Mikola, Németh Zoltán Pál és az unokák:Németh Zsófia Nóra és Németh Balázs Kristóf, valamint barátaik és alkotótársaik közreműködésével a szemünk láttára, a fülünk hallatára MAGYAR SKÍZ ’56 címmel elénk tártak.

Kezdjük talán a legelején. A Németh Család estében minden bizonnyal igaz lehet az a Hamvas Bélai megállapítás, hogy már jóval a születésünk előtti időkben eldőlt az, hogy kikkel, kivel is fogunk térben és időben, téridőben együtt élni, de akár csak lélegzetet venni is, itt ezen a földön. A történet, aneddig az emlékezetünk elér, a 20. század elején, a rimaszombati, gömöri palóc szép- illetve dédszülők életével kezdődik: Péter Apollóniával a költői lelkületű nagymamával, aki verseket is írt, olyan klasszikus ígéretű kezdő sorokat, mint például, idézem: „Évek-évek sok-sok évek, /Mért is hoztok öregséget?” kérdő mondata. És hát Németh Lajos nagyapával folytatódik, aki árvaságában született kvalitás érzékkel megáldott ember volt. S aki egy páratlan képzőművészeti gyűjteményt teremtett a két világháború között. Ebben a miliőben gyermeknek lenni, már eleve valamiféle művészi indíttatást jelenthetett.

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Kiállítók-és-közönségük (Eifert János felvétele) Dr. NÉMETH László (1928. 09.15. Rimaszombat) gyógyszerész.

Hazát a legritkább esetben cserél önszántából az ember. Németh László, aki 1928. szeptember 15-én Csehszlovákiában, Rimaszombatban született. Ifjúként élte meg a 20. század Európájában azt változást, hogy a szülőföld országot cserélt a feje fölött. A Trianon utáni első és második Bécsi döntés határokat módosító történelmi tényei ismertesek számunkra. Így lett Ő menekültként, vállalt sorsa szerint sárospataki diák, majd Magyarországon a gyógyszerészeti egyetem hallgatója, s végül magyar állampolgár. De hogy hogyan élhette meg lélekben ezeket a traumatikus változásokat az egyén, individuum, arról még ma is meglehetősen keveset tudunk, s azt talán a lehető legpontosabban a művészeti alkotásokban követhetjük, érhetjük tetten valóságosan is.  Az 1950-es évek elején kezdett fényképezni exakta varex  fényképezőgépével, saját maga dolgozta ki felvételeit, melyek a családi fényképalbumban rejtőzködtek eddig.

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Péter-Mikola,-a-költő (Eifert János felvétele) NÉMETH Péter MIKOLA (1953.07.15. Diósgyőr) Költő, performer, szerkesztő-rendező avantgárd poéziséről:

A MAGYAR SKÍZ ’56 című képverse, vizuális költeménye adja a kiállítás-performansz összegző, mélyen elgondolkodtató főcímét.

De miért is? Első asszociációjában azért, mert ebben a Triptichonban benne foglaltatik sorsosan az egész Németh Család 20. századi élettörténete, melynek cezúráját 1956-os forradalom és szabadságharc adja. A családfő a Hazáért és Szabadságért történt helytállása, a nemzet sorsát is meghatározó vállalása összefüggésben, amit aztán egy életre szólóan egzisztenciális megkülönböztetettség, megfigyelés és megaláztatás követett. Amit valahogy és valamiképp túl kellett élni.

A tarokkban, mint ismeretes a Skíz a „Jolly Joker”, ami „mindet helyettesít” és „mindent üt”.  Nem véletlenül kerültek tehát ezekre a tarokk kártyalapokra a költő VisszaSejtesít című kötetében sem, azok a költészeti jelek, amelyekből az evangélium ismeretében kiolvasható a családtörténet is: a Virágvasárnapok, a Fekete- és Fehérvasárnapok történetével a húsvéti ünnepkör liturgiájával az a performansz, amit itt is láthattunk. De ugyanakkor fontosak az évfordulók is, épp most az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, ami alkalmat ad arra, hogy élő tanúkkal, forradalmárokkal együttesen ülhessük meg „A mélypont ünnepélyé”-t.

2016.09.16.-Eifert-hálószoba-a-terasz-felé 2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Eifert-bemutatja-Németh-Zoltán-Pált_Kaproncai-Tamás-felvétele NÉMETH Zoltán PÁL (1960.03.28. Eger) Fotográfus, aki érettségi után a Bp-en a Magyar Filmlaboratórium, Művelődési Minisztérium Filmigazgatóság Filmgyártás Felsőszakán végzett.  A két testvér közötti hét év különbség, ami már gondolkozás szempontjából generációváltásnak tekinthető, s ez a művészetekben jellemző módon irányváltásokkal is jár Zoltán és Mikola estében alig érzékelhető. A képek és versek, a versek és a képek nem illusztrációi egymásnak, hanem sokkal inkább a megélt valóságos világok leképezései, amelyek a lehető legszélesebb asszociációs terekben léleg(k)eznek, mozognak és érintkeznek is.

Így született meg 2006-ban NPM MYSTERIUM CARNALE / TESTTÉ VÁLT HITTITOK – Homage ’a Pilinszky János című verseskötete NZP Fotográfiáival, majd 2008-ban hasonló alapokon látott napvilágot a Napkút és a Magyar Műhely Kiadóknál NPM Válogatott és új verseinek, költészeti montázsainak, irodalmi és fotóművészeti performanszainak VISSZASEJTESÍT című kötete NZP fotográfiáival, valamint CSORBA Simon László grafikáival és közös performanszaikkal. Ez a két könyv is annak bizonyossága, hogy a Németh Testvérek alkotó ereje, a kozmikus egészben valami egészen kivételes összművészeti szimbiózisban létezik, ihletetten, egymás művészetét kiegészítve,

fel- és megerősítve. A most kiállított korai és új munkái is erre engednek következtetni. Közöttük a két nagyméretű poszter: A TEMPLOM FÜGGÖNYE, valamint a BARTAL-CORPUS a megerősítő kétsoros verses képaláírással: „Tánc a valóság élén./ Megfeszített karok ölelése.” Továbbá a TRIPTICHON, ami már a hagyományos alapokat elhagyva, egy egészen más, a fotoperformansz újabb lehetőségeinek irányában kísérletezik tovább.

2016.09.16.-Magyar-Skíz'56_Németh-Balázs-kristóf-videoinstallációjával (Eifert János felvétele) NÉMETH Balázs KRISTÓF (1990.03.14., Vác) mozgóképművész, animációs filmrendező, a Bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola oktatója, aki diploma kiállítását: 2014-ben, a Budapesti Metropolitan Egyetemen BŰRO – „A bürokrácia diszkrét bája” címmel rendezte a budapesti kArton Galériában, az Alkotmány utcában, az Országház tőszomszédságában alkotó-társaival együtt. Bátorság kellett ehhez is. Ennek egyik video installációja látható a kiállításon: „A bürokrácia oltára” címmel

XII. LOUIS ARMSTRONG JAZZFESZTIVÁL – Bánk, 2016. június 24-26.

XII. LOUIS ARMSTRONG JAZZFESZTIVÁL, Bánk, 2016. június 24-26. Június végén újra a jazzé a főszerep a Bánki-tó víziszínpadán!

IN MEMORIAM OSCAR PETERSON

2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-04

2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Alexander-Mashin-jazz-dobos 2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Mihai-Petrescu 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Alvin-Queen (Photo: Eifert János) 2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Marian-Petrescu-jazz-zongorista

2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-03 2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-02 2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-01 2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Farkas-Gábriel-énekes

2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Bratislava-Hot-Serenaders-05

2016.06.24.-Bánki-Jazzfesztivál_Dezron Douglas, a Dan Nimmer Trio jazz-bőgőse (Photo: Eifert János)

Dezron Dauglas (USA)

Dan Nimmer Triójában a zenekarvezetőként saját együttesével több lemezt jegyző Dezron Douglas bőgőzik, aki tizenkét évesen kezdett érdeklődni a zene iránt, kezdetben Stevie Wonder, George Benson, Diana Ross, Mahalia Jackson voltak a kedvencei. “Jazz was always around but not at my house”- mondta tréfásan, azóta nyilván az ő házába is beköltözött a jazz, ezt igazolja, hogy azóta neve ott szerepel többek között Pharoah Sanders, Cyrus Chestnut, Louis Hayes, Mulgrew Miller, Kevin Mahogany, Kenny Garrett, Duane Eubanks, Tomasz Stańko, Vincent Herring, és természetesen a Marsalis család lemezein. Szeptemberben Ravi Coltrane zenekarának tagjaként Chicago-ban lép majd fel.  (Eifert János felvétele)

2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Dan-Nimmer-Trio (Photo: Eifert János)

2016.06.24-XII-Bánki-Jazzfesztivál_Szoboravatás-közönsége (Photo: Eifert János)

2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Joan-Faulkner-és-Peggi-Blue (Photo: Eifert János)

2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Csík-Gusztáv-játszik (Photo: Eifert János)

2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Willie Pickens, jazz-zongorista (Photo: Eifert János) 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Joane Bell, blues lady (Photo: Eifert János) 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Joey-Defrancesco, orgona, dob (Photo: Eifert János) 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Alvin Queen, jazz-dobos (Photo: Eifert János)

2016.06.24.-Bágyi-Balázs,-jazz-dob-előadóművész,-zeneszerző,-zenetanár,-a-Magyar-Jazz-Szövetség-elnöke (Photo: Eifert János) 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Györfi-Lajos-szobrászművész (Photo: Eifert János) 2016.06.25.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Pöhle-Gergely 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Rókusfalvy Pál műsorvezető (Photo: Eifert János)

Dezron Dauglas (USA)
Dan Nimmer Triójában a zenekarvezetőként saját együttesével több lemezt jegyző Dezron Douglas bőgőzik, aki tizenkét évesen kezdett érdeklődni a zene iránt, kezdetben Stevie Wonder, George Benson, Diana Ross, Mahalia Jackson voltak a kedvencei. “Jazz was always around but not at my house”- mondta tréfásan, azóta nyilván az ő házába is beköltözött a jazz, ezt igazolja, hogy azóta neve ott szerepel többek között Pharoah Sanders, Cyrus Chestnut, Louis Hayes, Mulgrew Miller, Kevin Mahogany, Kenny Garrett, Duane Eubanks, Tomasz Stańko, Vincent Herring, és természetesen a Marsalis család lemezein. Szeptemberben Ravi Coltrane zenekarának tagjaként Chicago-ban lép majd fel.
(Eifert János felvétele)

2016.06.24-XII-Bánki-Jazzfesztivál_Markovics-Ferenc-Váhl-Ottó (Photo: Eifert János) 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Karacs-Ferenc-és-Reggie-Johnson (Photo: Eifert János) 2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Olasz-Ági-Reggie-Johnson (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2016.06.24.-XII.-Bánki-Jazzfesztivál_Scott Hamilton, szaxafonos (Photo: Eifert János)

XII. LOUIS ARMSTRONG JAZZFESZTIVÁL, 2016. JÚNIUS 24-26. BÁNK

IN MEMORIAM OSCAR PETERSON

Program:

Június 24. péntek

Programok a víziszínpadon:

19:00 – Csík Gusztáv Trio (Csík Gusztáv, Reggie Johnson, Alvin Queen) & Joan Faulkner, Peggi Blu & Scott Hamilton (H/USA)

20:30 – Dan Nimmer Trio (Dan Nimmer, Dezron Douglas, Pete Van Nostrand) (USA) & Paul Nedzela (bariton szaxofonos) (USA) & Scott Hamilton (USA)

22:00 – Joey DeFrancesco Trio  (USA) (Joey DeFrancesco, Nichola Angelucci, Fabio Zeppatella)

23:30 – Jam Session a Tó Hotel éttermében

Június 25. szombat

Programok a Tó Wellness Hotel kertjében:

15:00 – Ingyenes koncert a Louis Armstrong szobornál: Farkas Gábriel & His Band (H)

Programok a víziszínpadon:

18:00 – Táncoktatás

19:00 – Marian Petrescu Trio (Marian Petrescu, Mihai Petrescu, Alexander Mashin) (SE/FIN/RU)

20:30 – Bratislava Hot Serenaders (SK)

22:00 – Budapest Jazz Orchestra & Mark Nightingale & Joan Faulkner (H/GB/USA)

23:30 – Jam Session a Tó Hotel éttermében

Június 26. vasárnap

15:00 INGYENES GOSPEL KONCERT a Váci Székesegyházban (2600 Vác, Konstantin tér 11.)

/Joan Faulkner, Joanne Bell, Peggi Blu, Harriet Lewis, Csík Gusztáv, Reggie Johnson/

Házigazda: Rókusfalvy Pál

A végtelen jele egy négyzet fogságában – Eifert János GEOMETRIA című kiállításának megnyitója a Győri Nemzeti Színházban, 2016. június 20.

2016.06.20.-Eifert_geometria-kiállításán-Kiss-János-köszöntője_Photo-Olasz-Ági

Ahogy a zene rezgése bejárta a teret, úgy táncolta be Lőrinc Katalin a kiállítás helyszínéül szolgáló Csillárterem pontjait. Talán így nézhet ki napjainkban egy modern rituális szertartás, hiszen mintegy felszentelte a helyet, mégis könnyed játékossággal táncolta körbe a kiállított fotókat, állványokat, tárgyakat és embereket, néha még a növényeket is.

„Kép a képben” érzetem támadt, amikor mozdulatai az állvány mellé, mögé, a képek alá, fölé vezették (mert minden csak nézőpont kérdése, és valljuk be, ez sehogy sem lenne méltó megfogalmazás a címadó geometriához), szinte eggyé olvadt a képekkel, táncolt velük, bennük, értük. Az összhang megélését csak erősítette, hogy az egyik fotó őt magát, a táncosnőt ábrázolja. Lörinszky Attila keze alatt a méltóságteljesen szóló hangszer ünnepélyes keretet teremtett, ám a hangzás cseppet sem vált súlyossá. Tartalom és forma közt összhangot teremtett, akárcsak Lőrinc Katalin a „Vigyázz, lépcső” feliratú táblával, amikor mozdulatai annak geometrikus formájával találkoztak.
Eifert János képein a színek és a fények játéka lendületes mozdulatokon, csodálatos – túlnyomórészt – női testeken elevenedik meg. A képek messziről kiabálnak, mert itt még a fekete-fehérek is színesek; sodró lendület, maga az élet színezi őket. Ha azt mondjuk, hogy a fotó befagyasztja a pillanatot, akkor azt is el kell mondanunk, hogy Eifert János képei a néző szemében egy pillanat alatt olvadnak. Tűz, víz, levegő elementáris ereje járja át az ívbe csavarodó testek látványát.
A geometria fogalma úgy helyezi keretbe az erőt, mintha a végtelen jelét helyeznénk egy négyzet fogságába. Földi keretek közé szorul ugyan, de benne a mélyen szunnyadó, végtelen erő messzire szárnyal és magasra tör. Az Ars poetica nevű képen a kézzel írott betűkből spirálba rendezett, rendhagyó formában jelenik meg a szöveg. Mi csak állunk előtte, és forgatjuk a fejünket; a kimért, szokványos tekintgetéssel itt mit sem érünk, a befogadáshoz is játék kell.
Hagyjuk, hogy magukkal ragadjanak ezek a rendezetten rendhagyó alkotások (ahogyan a spirálisan kanyargó szöveg olvasása magába szippant), és egy perc alatt világossá válik: Úgy kerülhet a végtelen jele egy négyzet fogságába, ahogyan Eifert János a képen lévő felirattal fogalmaz: „Számomra játék a fotográfia. (…) képzelet és valóság peremén.”
Kunstár Mónika

A végtelen jele egy négyzet fogságában

Eifert János Geometria című kiállítása

2016. június 20-án este Eifert János, fotóművész Geometria című kiállításával a Győri Nemzeti Színház Csillártermében kezdetét vette a XII. Magyar Táncfesztivál. A kiállítást Lőrinc Katalin, táncművész mozdulataival, valamint Lörinszky Attila, a bőgő mestere játékával nyitotta meg.

Ahogy a zene rezgése bejárta a teret, úgy táncolta be Lőrinc Katalin a kiállítás helyszínéül szolgáló Csillárterem pontjait. Talán így nézhet ki napjainkban egy modern rituális szertartás, hiszen mintegy felszentelte a helyet, mégis könnyed játékossággal táncolta körbe a kiállított fotókat, állványokat, tárgyakat és embereket, néha még a növényeket is.

„Kép a képben” érzetem támadt, amikor mozdulatai az állvány mellé, mögé, a képek alá, fölé vezették (mert minden csak nézőpont kérdése, és valljuk be, ez sehogy sem lenne méltó megfogalmazás a címadó geometriához), szinte eggyé olvadt a képekkel, táncolt velük, bennük, értük. Az összhang megélését csak erősítette, hogy az egyik fotó őt magát, a táncosnőt ábrázolja. Lörinszky Attila keze alatt a méltóságteljesen szóló hangszer ünnepélyes keretet teremtett, ám a hangzás cseppet sem vált súlyossá. Tartalom és forma közt összhangot teremtett, akárcsak Lőrinc Katalin a „Vigyázz, lépcső” feliratú táblával, amikor mozdulatai annak geometrikus formájával találkoztak.

2016.06.20.-Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának megnyitóján, Győri Nemzeti Színház (Olasz Ági felvétele) 2016.06.20.-Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának megnyitóján, Győri Nemzeti Színház (Olasz Ági felvétele) 2016.06.20.-Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának megnyitóján, Eifert TV-interjút ad (Photo: Olasz Ági) 2016.06.20.-Eifert-interjút-ad_Photo-Olasz-Ági

2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán_Foto_Szabo_Bela-0055 2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállítása_Photo-Olasz-Ági 2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán-Lőrinc-Kati-performansz_Photo-Olasz-Ági 2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán-közönség-02_Photo-Olasz-Ági

2016.06.20.-Eifert-Geometria_Foto_Szabo_Bela-0001

Eifert János képein a színek és a fények játéka lendületes mozdulatokon, csodálatos – túlnyomórészt – női testeken elevenedik meg. A képek messziről kiabálnak, mert itt még a fekete-fehérek is színesek; sodró lendület, maga az élet színezi őket. Ha azt mondjuk, hogy a fotó befagyasztja a pillanatot, akkor azt is el kell mondanunk, hogy Eifert János képei a néző szemében egy pillanat alatt olvadnak. Tűz, víz, levegő elementáris ereje járja át az ívbe csavarodó testek látványát.

A geometria fogalma úgy helyezi keretbe az erőt, mintha a végtelen jelét helyeznénk egy négyzet fogságába. Földi keretek közé szorul ugyan, de benne a mélyen szunnyadó, végtelen erő messzire szárnyal és magasra tör. Az Ars poetica nevű képen a kézzel írott betűkből spirálba rendezett, rendhagyó formában jelenik meg a szöveg. Mi csak állunk előtte, és forgatjuk a fejünket; a kimért, szokványos tekintgetéssel itt mit sem érünk, a befogadáshoz is játék kell.

Hagyjuk, hogy magukkal ragadjanak ezek a rendezetten rendhagyó alkotások (ahogyan a spirálisan kanyargó szöveg olvasása magába szippant), és egy perc alatt világossá válik: Úgy kerülhet a végtelen jele egy négyzet fogságába, ahogyan Eifert János a képen lévő felirattal fogalmaz: „Számomra játék a fotográfia. (…) képzelet és valóság peremén.”

Kunstár Mónika

2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán-Lőrinc-Kati-megnyit_PhotoEifertKataNóra 2016.06.20.-Eifert-Geometria-Lőrinc-Kati-performansz (Photo: Olasz Ági) 2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán-Lörinczy-Attila-bögőzik_PhotoOlaszÁgi 2016.06.20.-Eifert-Geometria-Lőrinc-Kati-performansz-01_PhotoOlaszÁgi

2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán_Foto_Szabo_Bela-9948

2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán-Lőrinc-Kati-ésLörinczy-Attila_Photo-Olasz-Ági 2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán-Árnics-Kati-férjével_Photo-Olasz-Ági Olasz Ági, Szabó Béla, Eifert Kata Nóra és Eifert János felvételei

2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán_Photo-Olasz-Ági

2016.06.20.-Eifert-Geometria-kiállításán_Foto_Szabo_Bela-9940

Eifert János: Idősíkok (2013)

TérTáncKoncert a toleranciáért Fischer Ivánnal és a Budapesti Fesztiválzenekarral, 250 táncoló gyerek részvételével a Hősök terén, Budapest, 2016. június 3.

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKép-Fesztiválzenekar-hegedűse (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János) TérTáncKoncert a toleranciáért Fischer Ivánnal és a Budapesti Fesztiválzenekarral, 250 táncoló gyerek részvételével

Tavaly kétszáz hátrányos helyzetű gyerek táncolt együtt a zenekar élő játékára, idén ötszáz – 9 megye 17 településéről, 22 különböző iskolából érkező – gyerkőcöt mozgatott meg a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén. „Ez a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Nagy toleranciaünnep lesz ez” – mondta el Fischer Iván a koncert előtt.

A fiatalok Stravinsky Kártyajáték című darabjára táncoltak, vagyis nemcsak az előadás, a választott zenemű is különleges. Vezető koreográfus: Vári Bertalan.

Közreműködött: Pro Musica Leánykar (művészeti vezető: Szabó Dénes); Földesi Ildikó – szoprán; Szabó Barbara – mezzoszoprán

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Fischer-Iván-vezényel (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tereTáncosok (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tereTáncosok (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tereTáncosok (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-közönség (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Közönség (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKoncert-közönsége-a-Hősök-terén (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Közönség (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Fesztiválzenekar-zenészei (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Fesztiválzenekar-hegedűse (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Budapesti-Fesztiválzenekar-gordonkása (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Fischer-Iván-vezényel (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Fischer-Iván-vezényel (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Fesztiválzenekar-hegedűse (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Hősök-tere-Táncosok (Photo: Eifert János)

2016.06.03.-TérTáncKoncert-Fesztiválzenekar-hegedűse (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Fesztiválzenekar-hegedűse (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKoncert-Fesztiválzenekar-gordonkása (Photo: Eifert János) 2016.06.03.-TérTáncKép-Fesztiválzenekar-hegedűse (Photo: Eifert János)

A projektben résztvevő iskolák:

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Szécsény

Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda

Bogádi dr. Berze Nagy János Általános Iskola, Bogád

Borsodi Általános Iskola, Edelény

Deák Diák Általános Iskola, Budapest

Dózsa György Általános Iskola, Apátfalva

Gandhi Gimnázium és Kollégium, Pécs

Gárdonyi Géza Általános Iskola, Karád

Klauzál Gábor Általános Iskola, Hódmezővásárhely

Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola, Kisvárda

Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Edelény

Zsámbéki Premontrei Napköziotthon, Zsámbék

Betanító tanárok:

Csenteri Andrea (Apátfalva), Dénes Zsolt (Budapest), Guttman Levente (Karád), Körmöndi Tamás (Edelény), Lossonczi Benjámin (Kisvárda), Mangi Kornélia (Zsámbék), Nagy Gábor (Szécsény), Szabó Márton (Pécs, Bogád), Varga József (Hódmezővásárhely)

Negyed7Negyed8 Fesztivál: Dorothy’s Legs és Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses – Budapest, 2016. április 30.

2016.04.30.-Sofie Ivars-és-a-közönség (Photo: Eifert János)

A N7N8 Fesztivál záróakkordjait egy finn-izraeli indie-pop zenekar – Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses – játszotta western stílusban, műfaji és fizikai határokat átlépve Dániából. Tagjai: Sofie Ivars – ének, Yuval Tamir – dob, Or Rozenfeld – bőgő, Davidavi Dolev – ének. A nehezen besorolható zenekart a Dorothy’s Legs (Lili Walters – ének, Szilágyi Máté – gitár, szintetizátor) követte.

2016.04.30.-Sofie Ivars-búcsúdal (Photo: Eifert János)

2016.04.30.-Sofie Ivars (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-Or Rozenfeld-és-a-közönség (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-Olasz-Ági-fotózik (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-N7N8-Festival-Táncolók (Photo: Eifert János)

2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili-és-Szilágyi-Máté (Photo: Eifert János)

2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili-és-Szilágyi-Máté (Photo: Eifert János) 2016.04.30.-N7N8-Festival-Dorothy's-Legs-Walters-Lili-és-Szilágyi-Máté (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2016.04.30.-Auróra11-Táncoló-közönség (Photo: Eifert János)

A Negyed7Negyed8 Fesztivál zárókoncertje az Auróra 11-ben: Dorothy’s Legs és Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses

„Mind jöttmentek vagyunk. Töröknél állunk sorban görögért, romarappet osztunk meg, a nyelvünket általában nem érti senki. Az idei Negyed7Negyed8 Fesztiválon a VII. és VIII. kerület helyeivel pészah, a szabadulás ünnepén a határok, földrészek és országok közötti mozgás kérdéseit és hatásait követjük. Mi történt anno, hogyan alakul ma Európa és mi a határvonalak jövője?

Mit gondolnak az évekkel, évtizedekkel ezelőtt hozzánk költözők? Vagy azok az egykori betelepülők, akik ma magyarok? Hogyan változik a különböző kultúrák miatt egy város? Van-e szükség a határokra? És mi közük ehhez – is – a zsidóknak?”

Kérdés kérdés hátán, amelyekre a válaszokat az április 22-30. között megrendezett Negyed7Negyed8 Fesztivál programjai kísérelték meg: koncertek (balkán, gipsy, fúziós jazz), filmvetítések, Népszínház Karnevál testvérprogram, gasztro workshopok, városi séták, sétaszínház, dokumentumfilmek és beszélgetések, vallási programok, Time Traveler konferencia.

A jereváni David Yengibarian szólókoncertjén improvizatív műsorában a balkáni zenei világból, a tango, a jazz, és az örmény hagyományokból építkezett.

A Butterfly Effect zenekar, amely a pillangóhatás káoszelméleti fogalmáról nevezte el magát, és egy igazán különleges kamaraformáció. 2010-es megalakulása óta fejleszti unikális – a jazz, a népzene, a hiphop és a klasszikus zene elemeit magába foglaló – témáit.

A Trió Squelini nevű együttes etnojazzt és kortárs kamarazenét játszott. Az Ektar kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai mind fellelhetőek.

A playback színház pszichodramatikus eszközökön alapuló, interaktív színpadi műfaj, ahol a nézők hangulatok és történetek megosztása mentén, aktívan alakíthatják az előadás folyamatát. Az elmesélt történetek a színpadon szimbolikus formában elevenednek meg.

Inarritu Biutiful című filmje egyszerre szól egy emberről, akinek meg vannak számlálva a napjai, és Barcelona sötét és ismeretlen oldaláról, ami rejtve marad a turisták szeme elől. Elgondolkoztató, felkavaró alkotás, amelyet az Auróban vetítettek.

Charlotte Gainsbourg egyik legmegkapóbb alakítását láthattuk a Mikában. A Samba azt dolgozza fel, hogyan tud asszimilálódni egy bevándorló egy nyugat-európai nagyvárosban.

„Magyarországra tavaly nyáron korábban nem tapasztalt számban érkeztek menedékkérők. Az európai országok felé tartó hullámot félelemkeltő propaganda előzte meg, az érkezőket állami elutasítás, de önkéntes segítség várta. A fesztivált szervező Marom Klub Egyesület (Auróra, Bánkitó Fesztivál) kiáll a szabad mozgáshoz való jog mellett és hisz abban, hogy a különböző kultúrákból érkező emberek találkozása színesebbé és gazdagabbá teszi a társadalmakat.

Pészah idején a zsidóság az egyiptomi fogságukból való szabadulását ünnepli, a negyven évig tartó vándorlásra és az otthontalálásra emlékszik.”

A N7N8 Fesztivál záróakkordjait egy finn-izraeli indie-pop zenekar – Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses – játszotta western stílusban, műfaji és fizikai határokat átlépve Dániából. Tagjai: Sofie Ivars – ének, Yuval Tamir – dob, Or Rozenfeld – bőgő, Davidavi Dolev – ének.

A nehezen besorolható zenekart a Dorothy’s Legs (Lili Walters – ének, Szilágyi Máté – gitár, szintetizátor) követte.

Eifert János fotói a fesztivál záró koncertjén, a Dorothy’s Legs és a Jenny Elisabeth and The Gunned Down Horses fellépéséről készültek.

Wahorn Forever – Finisszázsa a MissionArt Galériában és a B55 kiállító-termeiben, Budapest, 2016. február 27.

2016.02.27.-Wahorn-András-szakszafonozik

Wahorn András retrospektív kiállítása a budapesti MissionArt Galériában és a B55 tereiben volt látható. A finisszázs 2016. február 27-én, 18 órától zajlott a B55 kiállítóterében, a NOISE FLOWERS zenekar közreműködésével. A zenekari felállás: András Wahorn szakszafon; Oli Mayne vibrafon, elektronika; Sőrés Zsolt hegedű, tárgyak, elektronika.

A finisszázs a zene mellett lehetőséget adott a képekkel ismerkedni. Gazdag válogatás az életműből, avantgárd művek, különös címekkel: Hogyan készül a fekete műmalac, Majom kapitány emberi nőbe szerelmes, Egyszer voltam egy nudistastrandon, A nő meg van simogatva és a Fejkézzel integető gépjárművezető – a Pista… Kishonthy Zsolt művészettörténész, kurátor elmondta, hogy csaknem 250 munkát mutatnak be. A MissionArt Galériában főként kis- és nagyméretű papírmunkák, a B55 Galériában szobrok, festmények láthatók.

Wahorn-András-műve-04 2016.02.27.-Wahorn-forever-04_PhotoEifert 2016.02.27.-Wahorn-forever-03_PhotoEifert 2016.02.27.-Wahorn-forever-finisszázson (Eifert János felvétele)

2016.02.27.-Wahorn-forever-02_PhotoEifert

2016.02.27.-Wahorn-Forever-01_PhotoEifert 2016.02.27.-Wahorn-András-hangszerén-játszik 2016.02.27.-Oli-Mayne-játszik-elektronikus-kütyüjén (Eifert János felvétele) 2016.02.27.-Oli-Mayne-és-Wahorn-András_PhotoEifert

2016.02.27.-Wahorn-forever-05_PhotoEifert Wahorn-András-műve-2007 2016.02.27.-Wahorn-forever-Kishonthy-Zsolt-galériavezető (Eifert János felvétele) Wahorn-András-műve-1987

Wahorn Forever

Wahorn András a magyar kortárs képzőművészet emblematikus alakja, a képzőművészeti underground egyik elindítója, majd az egykori, legendás A. E. Bizottság együttes tagja. Annak ellenére, hogy már fél évszázada jelen van a magyar képzőművészeti életben, műveiből még nem rendeztek retrospektív kiállítást. Erre vállalkozott most a MissionArt Galéria, amely szokásához híven kibérelte a B55 Galéria termeit is, hogy egy nagyszabású bemutatón tárja a közönség és a szakma elé a művész életművének gazdag válogatását.

A kiállítás az indulás éveitől a 2010-es évekig terjedő időszakot öleli fel, az 1960-as évek kezdeti szürreális ceruza rajaitól, a Bizottság korszakon, majd az Amerikában töltött éveken túl, a hazatérés hónapjai után a Mezőszemerén való letelepedésig. A művészet számos területén alkotó Wahorn folyamatos kontaktusa a zenével párhuzamos a mindig jelen levő képalkotással, amely magában foglalja a néhány centis „post it” rajzokat ugyanúgy, mint a műcsarnoki Bizottság kiállításon bemutatott 15 méteres impozáns óriásművét. (MissionArt Galéria)

Wahorn-András_Man-with-knife 2016.02.27.-Wahorn-forever-Sőrés-Zsolt-Ahad-hegedűn-játszik Wahorn-András-műve-2003 2016.02.27.-Wahorn-forever-Sőrés-Zsolt-Ahad-cintányéron-és-hegedűn-játszik (Eifert János felvétele)

2016.02.27.-Wahorn-forever-Oli-Mayne_PhotoEifert Wahorn-Andras14_Misimeghalt_reszlet 2016.02.27.-Wahorn-forever-NOISE-FLOWERS-Sőrés-Zsolt-Ahad (Eifert János felvétele) Wahorn-András_Tilos-1982

Wahorn-András_OVERSEAS-GIRL-1995 2016.02.27.-Wahorn-forever-Olasz-Ági-fényképez (Eifert János felvétele) Wahorn-András-műve-1983 2016.02.27.-Wahorn-forever-Olasz-Ági-fényképez_PhotoEifert

2016.02.27.-Wahorn-forever-finisszázson-03 (Eifert János felvétele)

2016.02.27.-Wahorn-forever-Kemény-Zoltán-fényképez (Eifert János felvétele) 2016.02.27.-Wahorn-forever-Fotósok-filmesek (Eifert János felvétele) 2016.02.27.-Wahorn-forever-finisszázson-05 (Eifert János felvétele) 2016.02.27.-Wahorn-forever-finisszázson-04 (Eifert János felvétele)

Eifert János felvételei

Következő oldal »