János Eifert - Photographer

Archive for the 'Zene / Music' Category

Kalaznói repülés a Bethlen Galériában. Budapest, 2018. január 23 – február 10.

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-meghivó-1

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-11

Csorbáné Lux Erzsébet és Csorba Károly felvételei a megnyitóról

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-Eifert-Danis-János_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-01_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-01_Photo-Olasz-Ági 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-09_Photo-Csorba-Károly

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-06_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-12_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-10_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-03_Photo-Csorba-Károly

Kedves vendégeink!

Csorba Károly vagyok, kertészmérnök, fotós és a Kalaznó Johann Lux Stallgalerie vezetője. Kulcsszavak a mai megnyitóhoz: 1. Mozdulatművészet   2. Kalaznó

Köszönöm a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnak és a Magyar Mozdulat Kórusnak a nagyszerű nyitó performanszot!

Egy éve kaptam a lehetőséget Dusa Gábortól, a Bethlen Galéria vezetőjétől egy önálló tánc-fotó kiállításra. Nagy örültem, de a saját kiállításom helyett inkább egy közös fotókiállításunkat javasoltam. A jó közös kiállítás hangulata nagyon erős tud lenni! Az egyik hobbim a fotózás, a másik a Galériánk működtetése a „világ végén” Kalaznón. Mindezt egyfajta kulturális missziónak tekintjük! Kalaznó egy gyönyörű virágzó sváb falu volt! A svábok kitelepítése 70 éve történt, amely a családunkat is érintette. 60 év után visszavásároltuk a régi házat, amelyet a nagypapa épített. Az épület rendbe hozatala mellett egy istálló és egy kamra galériát alakítottunk ki. Johann Lux Stallgalerie néven 8 éve működünk. Nyaranta nagyon sokféle kiállítást rendeztünk, festmény, fotó, kerámia, ikon és többféle néprajzi témában. Régészeti, iparművészeti, néprajzi előadásokat hallhattunk. Bemutatkoztak a zene, a tánc kiváló művészei és színházi előadást is tartottunk.

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-02_Photo-Olasz-Ági

Kalaznó most megérkezett ide a Bethlen Galériába a „Kalaznói repülés” táncfotó kiállítással! Témája: tánc a szabadban! A kiállítás tehát az Orkesztikáról, a mozdulatművészetről szól!

Orkesztika. A Dr. Dienes Valéria által kidolgozott mozdulatrendszer az Orkesztika, a Mozdulatművészet – egy több mint 100 éves tradíciójú „tánchungarikum”, megtestesítője ma a táncszínpadokon a 20. jubileumi évadát ünneplő Magyar Mozdulatművészeti Társulat. A vezetőjük Fenyves Márk és Pálosi István, koreográfus, előadók Dr. Dienes Valéria, Magyarország egyik legizgalmasabb nőalakja.  Elsők között szerez diplomát, majd doktori címet a nők között.  Tevékenysége rendkívül szerteágazó. Vallomása szerint négy szerelme volt: a matematika, a filozófia, a zene és az orkesztika.

2015 nyarán Kalaznón a Johann Lux Stallgalerie által szervezett workshop keretében fotózni indultunk a Társulat és a Kórus táncosai-val, hogy újra készüljenek képek a természetben is  –  úgy, mint egykor régen. A kurzust Eifert János fotóművész vezette. Az eseményt az ott készült fotókon mutatjuk be. Eddig 19 kiállításunk volt mozdulatművészet témában, törekedünk arra, hogy minden megnyitó egyedi legyen, de kötődjön a mozdulatművészethez.

Ma egészen a gyökerekig, Isadora Duncan-hez térünk vissza.

Régi baráti kapcsolatok adták a lehetőséget megidézni Duncan és Jeszenyin kapcsolatát. Bemutatom László Anna Regina zeneszerzőt, énekest és Erdődi Gábor író műfordítót (aki betegsége miatt nem tud most itt lenni.)

Gábornak több verses kötete jelent meg, fordít oroszból és angolból. Köztük Jeszenyin és Dylan Thomas.

Anna, Sebestyén Kátyávál a Dve Gitári formációban lép fel. Nagyszerű orosz esteket tartottak! Közös esteket Erdődi Gáborral! Anna sokszor énekelt kiállítás megnyitókon. Hát felkértem!  De mit énekeljen? Két Jeszenyin verset választottunk, utalva a Duncan Jeszenyin kapcsolatra!

(Elhangzott 2018. január 23-án, a Bethlen Galériában, a „Kalaznói repülés” c. kiállítás megnyitóján)

A MOZDULAT ZENÉJE / MUSIC OF THE MOVEMENT – Eifert János fotókiállítása a Maestro Solti nemzetközi karmesterverseny tiszteletére. Pécs, Kodály Központ, 2017. október 6-10.

2017.10.06.-Pécsi-Kodály-Központ_A-mozdulat-zenéje_Eifert-kiállítás-01

2017.10.04.-Pécs-Kodály-Központ_Eifert_A-MOZDULAT-ZENÉJE-kiállításrészlet-03_Bíró-Márton-felvétele 2017.10.06.-Pécsi-Kodály-Központ_A-mozdulat-zenéje_Eifert-kiállítás-02

Pécsi-Kodály-Központ_Bujnovszky-Tamás-felvétele

A mozdulat zenéje / Music of the Movement – Eifert János fotókiállítása a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny tiszteletére. Pécs, Kodály Központ, 2017. október 6-10.

A Filharmónia Magyarország szervezésében újra a zenéé lesz a főszerep a pécsi Zeneszüret Fesztiválon. Az október 5. és 10. közötti programsorozat keretében zenelépcső, orgonagyári séta, fanfárszó, cirkuszjáték, tematikus diavetítés és filmklub, valamint Eifert János fotóművész különleges tárlata is várja a közönséget.

Eifert János: A-Liszt-Ferenc-Zenei-Általános-Iskola-karnagyai Eifert János: Bulgarian-Radio-Big-Band

05_Mihai-Petrescu-Bukarest 08_Bánki-Jazzfesztivál-rézfúvósa

Eifert János: Marva-Wright-New-Orleans

Eifert János: Csík-Gusztáv-játszik

Eifert János: Scott-Robinson-a-Bánki-Jazzfesztiválon

Eifert János: Dezron Douglas jazz bassist 01_Budapest-Fesztiválzenekar-gordonkása (Eifert János felvétele)

2017.10.04.-Pécs-Kodály-Központ_Eifert_A-MOZDULAT-ZENÉJE-kiállításrészlet-02_Bíró-Márton-felvétele 2017.10.04.-Pécs-Kodály-Központ_Eifert_A-MOZDULAT-ZENÉJE-kiállításrészlet-01_Bíró-Márton-felvétele

“Eifert János magyar táncos, fotográfus életművének érdekes összefoglalása A mozdulat zenéje című kiállítás. „Tizennyolc évig voltam hivatásos táncos. Gyönyörű foglalkozásom volt, és minden erős benyomást tett rám, ami társművészetként megjelent eközben, legyen szó akár zenéről, akár képzőművészetről” – mondta el az alkotó. Eifert János sokat fényképezte a zenei témájú eseményeket: jazzfesztiválokat, hangversenyeket, szóló koncerteket – a mostani kiállításon éppen ezért a csaknem negyven fotó között nemcsak zenészportrékat, hanem táncfotókat is láthatunk. A műveket összeköti, hogy „megjelenik rajtuk az előadó-művészet, a mozdulat, a tánc, a zeneiség”. A fotók nagy része először a Zeneszüret fesztivál keretében tekinthető meg Magyarországon.” (Kultura.hu)

Eifert János: Ifj. Szakcsi Lakatos Béla

KULTÚRA.HU, 2017. október 3.

http://www.kultura.hu/zenee-foszerep-171003

Főszerepben a zene

A Filharmónia Magyarország szervezésében újra a zenéé lesz a főszerep a pécsi Zeneszüret Fesztiválon. Az október 5. és 10. közötti programsorozat keretében zenelépcső, orgonagyári séta, fanfárszó, cirkuszjáték, tematikus diavetítés és filmklub, valamint Eifert János fotóművész különleges tárlata is várja a közönséget.

„Már megérlelték gyümölcseiket a villányi lankák, és messziről hallani a szoloskertekben zajló vigasságokat. Az életöröm ünnepe ez, és mivel Ravel szerint a művészet az életöröm legteljesebb kifejezője, a Filharmónia Magyarország az országos szüreti eseményekhez idén is pazar programfolyammal társul. Zeneszüret fesztiválunk a karmestert helyezi a középpontba. A választás nem véletlen, hiszen a fesztivál és a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny második fordulója egy időben zajlik Pécsett. E hivatás sokoldalúságát mutatja be a fesztivál, nagyzenekarok mellett kamarazenekarok, kórusok, fúvószenekarok bemutatóin lehet tanúja a közönség a dirigálás sajátosságainak, rejtelmeinek. A méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapjára is megemlékezünk, hiszen az orgona egy egész szimfonikus zenekart képvisel, az orgonaművész pedig a tulajdonképpeni karmestere e sokszínű hangszernek. Pécs városának minden szeglete dallal és tánccal telik meg öt napon át: gimnazisták villámcsődülete a Széchenyi téren, fanfárok a Bazilika tornyából hívják az ünneplőket. A Budapesti Fesztiválzenekar a fantasztikus akusztikájú Kodály Központban ad hangversenyt. A Kodály-emlékév kapcsán a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége kórusai a Háry Jánost hozzák el a Széchenyi térre. Rendhagyó orgonasétára invitáljuk önöket, ahol egy gyárlátogatáson a dinasztia alapító Angster József kedvenc süteményét is megkóstolhatják. Tartsanak velünk, csemegézzünk együtt az ősz örömeiből.” – így invitálja a közönséget az idei Zeneszüret fesztiválra a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Szamosi Szabolcs.

Az idei évben október 5. és 10. között várja a zenekedvelő közönséget a pécsi Zeneszüret fesztivál, mely egy igazi kuriózummal kezdődik október 5-én: a Pécsi Egyházmegye közreműködésével a Bazilika tetejéről és a Városháza erkélyéről szólaltatják meg a fanfárokat. Másnap, október 6-án délután A karnagy tánccal zenével című ifjúsági előadással kedveskednek az érdeklődőknek, akik Eifert János A mozdulat zenéje című kiállításának megnyitóján is részt vehetnek 17 órakor a Kodály Központban. A fotókiállítás a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny tiszteletére a MANK – Magyar Alkotómuvészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében született meg.

Eifert János magyar táncos, fotográfus életművének érdekes összefoglalása A mozdulat zenéje című kiállítás. „Tizennyolc évig voltam hivatásos táncos. Gyönyörű foglalkozásom volt, és minden erős benyomást tett rám, ami társművészetként megjelent eközben, legyen szó akár zenéről, akár képzőművészetről” – mondta el az alkotó. Eifert János sokat fényképezte a zenei témájú eseményeket: jazzfesztiválokat, hangversenyeket, szóló koncerteket – a mostani kiállításon éppen ezért a csaknem negyven fotó között nemcsak zenészportrékat, hanem táncfotókat is láthatunk. A műveket összeköti, hogy „megjelenik rajtuk az előadó-művészet, a mozdulat, a tánc, a zeneiség”. A fotók nagy része először a Zeneszüret fesztivál keretében tekinthető meg Magyarországon.

A fesztivál október 7-ei napja sem lesz kevésbé esemény- és élménydús, mint a 6-ai, hiszen ekkor tartják a Budapesti Fesztiválzenekar Ünnepélyes Fesztivál- és Mesterbérlet megnyitóját. Az idei Mesterbérlet első hangversenyén két olyan 20. századi remekművet hallhat a közönség, mely mára már a klasszikus repertoárnak is megkerülhetetlenül részévé vált. A „finn zene atyjaként” számon tartott, idén épp 60 éve elhunyt Jean Sibelius ízig-vérig romantikus d-moll hegedűversenyét alapos átdolgozás után először a mindössze 12 éves magyar „csodahegedűs”, Vecsey Ferenc vitte sikerre 1905-ben Berlinben, Richard Strauss vezényletével, és azóta a legnagyobb hegedűsök egyik szívesen vállalt nagy megmérettetései közé tartozik, így most az orosz származású német hegedűművésznő, a 2005-ös Sibelius-versenyt épp e mű legjobbnak minősített előadásával megnyerő Alina Pogostkina szólójával hallhatjuk majd.

A mára már a 20. századi orosz zene legnagyobb zeneszerzőjeként az egyetemes zenetörténet legkiválóbbjai között jegyzett Dmitrij Sosztakovics 7. „Leningrád” szimfóniája a II. világháború leginkább emblematikus alkotásaként a maga korában és azóta is az egyik legtöbbet játszott zenemű a 20. században mind a koncertek, mind a lemezeladások tekintetében. Csak Amerikában több mint ezer előadása volt a háború évei alatt a hitleri Németország elleni ellenállás szimbólumává lett alkotásnak, mely azonban az újabb zenetörténeti kutatások tükrében a sztálini önkény áldozatainak is emléket állít, akárcsak 5. szimfóniája. Idén – a pécsi zenekar tavalyi előadása után – a világ legjobb zenekarai között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar szólaltatja meg Sosztakovics grandiózus remekét a kiváló Grammy-díjas amerikai karmesternő, a Baltimore-i és a Săo Paulo-i zenekart vezető, Marin Alsop vezényletével, akit a kortárs amerikai zene mellett Sosztakovics és Bartók avatott tolmácsolójaként tartanak számon.

A Fővárosi Nagycirkusz különleges cirkuszi csodaeszközzel és izgalmas műsorral várja a közönséget október 7-én a Széchenyi téren. A kivételes cirkuszi járművön zenészek és artistaművészek csapatmunkában, a társművészetek mezsgyéjén exkluzív összművészeti élményt nyújtanak a közönségnek. Ezen a napon – szintén a Széchenyi téren – Szabó Ferenc vezényletével fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar, Bókai Zoltán vezényletével a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a Nemzeti Táncszínház pedig a Püspöki magtárban mutatja be A táncoló karmester című darabját. A Kodály-emlékévhez kapcsolódva 7-én előadják a Háry Jánost, továbbá a szervezők tematikus diafilm-vetítéssel is készülnek.

Angster 150 címmel a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra műhelyének látogatására invitálják az érdeklődőket október 8-án. E programhoz kapcsolódik az Angster 150 – Az orgonista – A sípok karmestere című koncert, melynek keretében Szamosi Szabolcs orgonaművész, az OrgonaPont sorozat megalapítója bűvöli majd el a közönséget játékával. Másnap, október 9-én Bánky József zongoraestjét, ezt követően pedig Hegedűs Endre zongoraestjét hallgathatjuk meg, október 10-én pedig részt vehetünk a Győri Filharmonikus Zenekar Világslágerek című koncertjén, melyen Szulák Andrea énekel.

A fesztivál ideje alatt állandó programok sorozata várja a közönséget: a tematikus diafilm délutánok, a Király utcában berendezett Zeneműhely és Eifert János kiállítása mellett a Zeneszüret filmklub olyan alkotásokkal, mint a Sztracsatella, a Zenekari próba és a Hétköznapi mennyország, valamint a város több helyszínén is megtalálható Zenelépcső, melynek köszönhetően a fesztivál ideje alatt olyan helyszíneken is találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá.

A Zeneszüret fesztivál részletes programját itt találják.

Kultúra.hu

A megújulás lendülete címmel nyílt fotókiállítás a Reformáció 500. évfordulója alkalmából Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ galériájában.

2017.10.04-22.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete

2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-kiállításrészlet

2017.10.04. Stefánia Galéria_A megújulás lendülete-02_Rácz Tünde felvétele 2017.10.04. Stefánia Galéria_A megújulás lendülete-04_Rácz Tünde felvétele

2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-05_Rácz-Tünde-felvétele 2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-04_Rácz-Tünde-felvétele 2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-Eifert-tárlatvezetése-01_Rácz-Tünde-felvétele

2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-Kórus 2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-Fuvolista_Eifert-János-felvétele

2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-03_Rácz-Tünde-felvétele

2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-Kórus_Eifert-János-felvétele

Honvédség.hu – http://www.honvedelem.hu/cikk/65626

Reformáció 500.

Fotókiállítás nyílt a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban

A megújulás lendülete címmel nyílt fotókiállítás a Reformáció 500. évfordulója alkalmából Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ galériájában október 4-én, szerdán.

A kiállítás megnyitóján dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa köszöntőjében elmondta, az emberiség történelme a megújulások története, hiszen mindig voltak olyan személyek, vagy közösségek, amelyek ezen dolgoztak. A sok megújulási mozgalom közül kiemelkedett különösen is egy, a reformáció, amely 500 évvel ezelőtt kezdődött, és még ma is tart. „S azért ünnepeljük e jelentős évfordulót, mert hisszük, hogy modell lehet számunkra a mai megújulási törekvésekben” – mondta. A most megnyílt fotókiállítás a Reformáció 500. rendezvénysorozaton eddig megjelent képekből állította össze a kurátor, Eifert János fotóművész.

Dr. Hafenscher Károly hozzátette, hogy a tárlaton – a vallási témát előtérbe helyezve – jelennek meg épületek, személyek, tárgyak; elsődleges célja, hogy a szemlélő megértse a múlt üzenetét, így vissza tudjon térni értékes pontokhoz. „Ott van innováció, ahol van reformáció” – zárta szavait a miniszteri biztos.

Jákob János dandártábornok, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökségének püspöke megnyitó beszédében elmondta: Luthernek az volt a célja, hogy biblikus alapokra helyezze az egyház működését. Ugyanakkor szerette volna a kor (a 16. század) színvonalára emelni a liturgiát – tette hozzá. S bár a festményeket, a szobrokat és a díszítéseket száműzte a templomokból, a modern kor ezeknek is megtalálta a helyét. Hangsúlyozta, a kiállításon megjelenő képek gazdagsága és változatossága önmagárét beszél.

A tárlaton összesen 40 kép látható, amelyeket a Reformáció 500. rendezvénysorozatához kapcsolódó kiállítások anyagából válogatták. A képek változatosan dolgozzák fel a vallásos témát: a templom, tájkép és kegytárgy-ábrázolásokon túl helyt ad a humornak is.

Fotó: Rácz Tünde

2017.10.04.-Stefánia-Galéria-A-megújulás-lendülete-02_Rácz-Tünde-felvétele

A MEGÚJULÁS LENDÜLETE a Dorogi Galériában. Emlékezés a Zene Világnapján a Reformáció 500 éves történetére: Hangverseny, kiállítás, díszpolgári cím átadása a Dorogi József Attila Művelődési Házban, 2017. szeptember 29.

2017.09.29.-Dorog,-Emlékezés-a-Zene-Világnapján,-A-megújulás-lendülete-plakát A megújulás lendülete a Dorogi Galériában

Emlékezés a Zene Világnapján a Reformáció 500 éves történetére:
Hangverseny, kiállítás, díszpolgári cím átadása a Dorogi József Attila Művelődési Házban

A Reformáció 500. évfordulójáról emlékeztünk meg a Zene Világnapján megtartott városi ünnepen, amelyet Díszpolgári cím átadása zárt szeptember 29-én a művelődési házban megtartott nagyszabású eseményen.

A Dorogi Galériában a Reformáció Emlékbizottság pályázataira beérkezett és díjazott képekből, valamint meghívott fotóművészek alkotásaiból összeállított kiállítást Mészáros Tamás, a dunántúli egyházkerület felügyelője nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az itt bemutatásra kerülő A megújulás lendülete c. kiállítás eddig nyolc városban volt látható, és további 14 településen mutatják majd be a következő hónapokban. Ahogyan Eifert János, a kiállítás kurátora korábban hangsúlyozta, a pályázatok díjazott képei, és a meghívott fotóművészek alkotásai átfogó metszetet mutatnak a magyar fotóművészetből, amely újra európai színvonalú. A fotóművészet nemcsak a pillanat, hanem a gondolkodás művészete is.

Nagy öröm számunkra hogy több környékbeli ismert fotóművész is részt vett és sikeresen szerepelt a reformáció emlékbizottság pályázatán. Hadd emeljem ki Mudrák Attila esztergomi fotóművészt, akinek alkotásai a Dorogi Galériában is láthatók – mondta Mészáros Tamás az október 18-ig megtekinthető kiállításról.

2017.09.29.-Dorogi-Galéria,-a-közönség-01_Photo-Madarász-Tímea 2017.09.29.-Dorog-Floriana_Photo-Madarász-Tímea A színházteremben a Reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva a csákvári evangélikus énekkar, a Harmonia Floriana hangversenyét hallhatta a szépszámú érdeklődő, Szebik Ildikó karnagy vezetésével.

A kórusművek között előadásokat tartott a Reformációra emlékezve Klimentné Ferenczy Andrea lelkész, Pungurné Császár Judit tanár és dr. Tittmann János polgármester.

2017.09.29.-Dorog-Díszpolgári-cím-átadása_Photo-Madarász-Tímea Kodály Zoltán, Gryllus Dániel, Bence Gábor és Johann Crüger kórusművei után dr. Tittmann János polgármester átadta Kovács Lajos címzetes igazgatónak Dorog Város közéletéhez, helytörténetéhez, oktatás- és művelődéstörténetéhez kötődő elévülhetetlen érdemei elismeréseként, Dorog Város Díszpolgára címet, az oklevelet és a bronz emlékplakettet.

Kép és szöveg: Madarász Tímea

Forrás: Dorog Város Önkormányzata

2017.09.29.-Dorogi-Galéria,-a-közönség-03_Photo-Madarász-Tímea

2017.09.29.-Dorogi-Galéria,-a-közönség_Photo-Madarász-Tímea 2017.09.29.-A-megújulás-lendülete-a-Dorogi-Galériában-01_Photo-Madarász-Tímea Madarász Tímea felvételei

2017.09.29.-Dorogi-Galéria-Mudrák-Attila_Széki-lányok-2016 2017.09.29.-Dorogi-Galéria_Mudrák-Attila_Vámosatya

XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál – 100 éve született Ella Fitzgerald! Bánk 2017. június 30. – július 2.

A hagyományoknak megfelelően, idén is június utolsó hétvégéjén kezdődött a Nógrád megyei Bánki-tó partján a swing zene ünnepe. Az ünnepélyes megnyitó után, páratlan környezetben, pénteken és szombaton este hét órakor indultak az éjfélbe nyúló események, a természet adta lehetőségeket jól kihasználó, tóra épült színpadon. A Tó Wellness Hotel kertjében szombat délután még egy ingyenes koncertet is láthattak az idelátogatók. A záróeseményre, a szokásos vasárnapi gospel show-ra ezúttal a veresegyházi Szentlélek-templomban került sor.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Ének-az-esőben: Lisa Simone (Eifert János felvétele) Ének az esőben: Lisa Simone énekel

„Come Rain Or Come Shine” – tűnődött a 100 éve született Ella Fitzgerald, Harold Arlen és Johnny Mercer híres dalában. A „First Lady” emlékének szentelt XIV. Louis Armstrong Jazz Fesztivál szervezői is aggódva kémlelték az eget péntek délután. Az esemény műsorvezető házigazdája, Rókusfalvy Pál konferálásával mindenesetre pontosan délután félötkor elkezdődött az ünnepélyes megnyitó. Elsőként Kukucska Csilla, a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, majd Balla Mihály, Nógrád megye országgyűlési képviselője kapott szót. Lényegre törő, élvezetesen előadott, és példásan rövid nyitóbeszédeikben remekül foglalták össze a fesztivál történetét és szerepét a magyar jazz életben. Szenvedélyes beszédet tartott Joan Faulkner is, ő Ella Fitzgerald életútját foglalta össze személyes élményeivel és jó humorral átszőve. Felfedezettje, az este fellépő gyönyörű Lisa Simone (Nina Simone lánya) is mobilját előkapva beállt a fotósok közé az emlékezetes pillanatokat megörökíteni. Kukucska Csilla és Balla Mihály után, Joan is szívből jövő tapsot kapott.

A megnyitón végül Csík Gusztáv triója lépett a pulpitus mellé állított kis-színpadra. A doboknál természetesen Alvin Queen ült, a bőgőnél viszont Dezron Douglas vette át az idős kora miatt visszavonult Reggie Johnson helyét. A fiatal New York-i bőgőst Dan Nimmer, a Jazz at Lincoln center és a Wynton Marsalis Quintet zongoristájának triójában láthattuk az előző években itt Bánkon. Kedvcsinálóként pár számot játszottak, az utolsó kettőbe Joan Faulkner is beszállt. A gospel kórusban vele éneklő Harriet Lewis, és Joanne Bell Lisa Simone-val kiegészülve óriási ovációval fogadták a végén, és felszabadult örömmel ültek be egy rendhagyó csoportképbe.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Budapest-Jazz-Orchestra (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánk-James-Morrison-figyeli-társai-játékát (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-James-Morrison-and-Multiplicity (Eifert János felvétele)

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-közönség (Eifert János felvétele)

Gusztiék zenéjétől feldobva, remek hangulatban sétáltunk át a Tó Wellness Hotel kertjéből a Víziszinpadhoz, ahol este hétkor hazánk első professzionális nagyzenekara, az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra lépett fel. A kiváló zenészekből felépített Big Band Kollmann Gábor vezetésével a szokásos, Ludányi Tamás, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György (szaxofon), Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel (harsona), Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs (trombita), Juhász Attila (zongora), Birta Miklós (gitár), Hárs Viktor (bőgő), valamint Serei Dániel (dob) összeállításban állt fel. Első vendégszólistaként James Morrison csatlakozott a BJO-hoz. A multiinstrumentalista ausztrál egyik főhangszerén, a trombitán kezdett, de mielőtt a másik főhangszerét, a harsonát elővette volna, Juhász Attilát lecserélve beült kicsit zongorázni. Csere nem csak a zongoránál történt, Morrison Multiplicity nevű formációjából a bőgős, és gitáros posztra fiai, William Morrison, Harry Morrison kerültek Hárs Viktor és Birta Miklós helyére, Serei Danit pedig Patrick Danao váltotta. A koncert ezen részében a Morrison and Multiplicity játékába a BJO alig szólt bele, de mikor James Morrison befejezve a zongorázást harsonára váltott, újra az igazi Big Band hangzást élvezhettük. A fergeteges harsonaszólók után még fergetegesebb trombitaszólók következtek, de közben Morrison meghatódva átvette az idei Louis Armstrong emlékdíjat Kukucska Csillától. Az ünnepi pillanatok után visszatértek a helyüket átadó magyarok, és az utolsó számokba az amerikai szaxofonos, Harry Allen is bekapcsolódott. Ő fesztivál törzsvendégének számító, de most távollévő Scott Hamilton tanítványa volt, ma is hűen követi mesterét, gyakran játszanak együtt is. A nálunk kevésbé ismert, de angolszász területen komoly népszerűségnek örvendő ausztrál James Morrison és az amerikai Harry Allen bánki bemutatkozása a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével nagy sikert hozott, amelynek szemmel látható jelét a színpad melletti táncparketten megjelenő táncosok egyre növekvő részvétele is mutatta. A tapsorkán közepette azonban szép csendesen az első eső cseppek is hullani kezdtek.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Lisa-Simone-énekel (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Lisa-Simone-kísérői (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-Lisa-Simone (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Nina Simone lánya, az 1962-ben született Lisa Simone végül elutasítva a különböző mozgalmakban állandóan harcoló, és Afrikától Európáig folytonosan új helyre költöző édesanyja életmódját, belépett az Egyesült Államok hadseregébe, és tizenegy évig szolgált mérnök asszisztensként a légierőnél. Németországban állomásozott alakulatával, mikor kimenőt kapva katonatársaival betért egy bárba. Az ott hallott zene annyira magával ragadta, hogy spontán felindulásból elkezdett énekelni egy számot a zenekarral. Ez a pillanat meg is határozta további életét. A bárban fellépő Joan Faulkner, énekét hallva, rögtön meghívta vokalistának a zenekarába. Rábeszélte, hogy szereljen le, és lépjen az énekesnői pályára. Mentora tanácsát megfogadva Lisa hamarosan ünnepelt musicalszínésznő lett. „All Is Well” című lemezének világkörüli bemutató turnéján 2015-ben Budapestre is eljutott zenekarával, melynek összetétele azóta sem változott. A Franciaországban élő Lisa mellett a bőgős, basszusgitáros Reggie Washington II. amerikai, a gitáros Hervé Samb szenegáli, a dobos Sonny Troupé Guadeloupe szigetekről származik. Bánkra is nagyjából ennek a lemeznek az anyagából készültek. Lisa édesanyja emléke előtt tisztelegve elénekelt egy-két számot, és ezekkel a Nina Simone dalokkal tökéletesen bele is illett a fesztivál koncepciójába. Amikor azonban a saját, és a gitáros Hervé Samb kompozíciói kerültek bemutatásra, jócskán feszegette a fesztivál Louis Armstrong és Joe Murányi szellemi örökségének továbbra is megfelelő, a hagyományok megőrzése mellett, azok szellemiségére vigyázó, de szélesebb mederben megújuló alapelvét. A közönséggel együtt azonban én is örültem a (jazzes)rock és rhytm & blues gyökerekből táplálkozó számok frissességének, így nem is akarom eldönteni a túrós csusza sóval, vagy porcukorral jobb vitát. A lényeg, hogy Lisa káprázatos hangja, és a zenekar nagyszerű játéka mindenkit magával ragadott, a sűrűsödő esőcseppek mellet is forrósodott a hangulat. Az eső pedig csak hullt, egyre hullt. A pillanatok alatt kiosztott esőkabátba bújt, vagy ernyőt bontó közönség kitartása láttán, Lisa minden eső elöl védő eszköz nélkül mikrofonjával leugrott az ernyővel védett színpadról, és a nézőtér legfelső helyéig felmászva, sorról sorra lefelé haladva folytatta énekét. Egy kicsit megpihenve bebújt egy ernyőt tartó néző mellé, másnak pacsit adott, vagy csak rámosolygott, aztán a kör végén a lépcsőt mellőzve, egy lendületes felugrással tért vissza a színpadra. Ugye nem kell különösebben taglalnom a közönség reakcióját ezek után. Talán nap hősévé váló Lisának köszönhető, hogy szinte mindenki a helyén maradva várta a folytatást.

2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison-gitárosa-hangszere (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison-and-Multiplicity-dobos (Eifert János felvétele) 2017.06.30.-Bánki-Jazzfesztivál-James-Morrison-and-Multiplicity (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Dezron-Douglas-bőgőzik (Eifert János felvétele)

2017.07.01.-Bánki-jazzfesztivál_Illényi-Katica-énekel (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Tó-Hotel-kertjében (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Tó-Hotel-kertjében (Eifert János felvétele)

Az e(l)ső nap végén a több mint 70 éves múlttal rendelkező Dutch Swing College Band lépett színpadra. A második világháború európai befejezésének napján, 1945. május 5.-én alakult zenekar jelenlegi felállásában (Ton van Bergeijk, Adrie Braat, Anton Burger, Keesjan Hoogeboom, Bob Kaper, David Lukács, Maurits Woudenberg) Bob Kaper vezetésével tartott bemutatót a tradicionális jazz-zene világából. A derék hollandok mellett az Amerikából érkezett vendégek, elsőként John Allred harsonás, majd a BJO-val nagy sikert aratott, a színpadra újból visszatért szaxofonos, Harry Allen rendkívüli könnyedséggel előadott virtuóz szólói, a csendes, de makacsul kitartó eső ellenére is helyben tartották a hangos tapsokkal tetszést nyilvánító, és makacsul kitartó csodálatos közönséget. Az eső még a táncosok kedvét sem tudta elvenni. Ezzel, az egykor Ella Fitzgerald énekelte „Come Rain Or Come Shine” dal dilemmájára is válasz érkezett, végül a fény jött el, és győzött az eső ellenére.

A fesztivál második napján ragyogó napsütéssel fogadott a Bánki tó. A program már délután háromkor elkezdődött. A szombati napot a Tó Wellness Hotel kertjében a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta nyitotta.

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Fotósok-a-kertben-és-akiket-fényképeznek

A kora délutáni koncertre már majdnem minden asztalt előzetesen lefoglaltak a Tó Wellness Hotel teraszán, de a kertben, a zenekar előtti fapados részen, a kevésbé éber betérőknek is szorítottak helyet. Bágyi Balázs kellemesen meglepődve figyelte az egyre gyülekező nézősereget, jó volt látni, hogy egy külföldi sztárvendégek nélküli magyar zenekar is bír húzóerővel, vonzza a közönséget.

Délután háromtól a Tó Wellness kisszínpadán elkezdődött két részes koncert a száz éve született Ella Fitzgerald emlékének tisztelegett. Balázsék a bánki fellépésük előtt egy héttel, a Budapest Jazz Clubban bemutatott anyagot adták elő, amelyről a jazzma.hu oldalán is olvashattak beszámolót. Amit akkor írtam, most is megerősítem. Kriszta nagyon jól nyúlt bele a „First Lady” hatalmas repertoárjába. Nem akart Ella lenni, pláne nem akart a ráadásul itt jelenlévő afroamerikai énekesnőknél feketébb hangon énekelni. Az ő európai Ella megközelítése a BJC „főpróba” után meghozta a sikert itt is. A tapsokból bőven jutott a fiúknak is, az ezúttal végig tenoron remeklő Soso Lakatos Sándornak, az elektromos zongorán is szenzációsan játszó Oláh Dezsőnek, a New Quartet virtuózan játszó motorjának, a bőgős Oláh Péternek, valamint a dobos zenekarvezetőnek Bágyi Balázsnak. Én, mint született falábú, bevallom, néha kicsit irigykedve figyelve a táncra perdülőket, csak erős önkontrollom akadályozott meg, hogy beálljak közéjük.

Koncertjük után Balázsék testületileg átsétáltak a víziszínpadhoz, ahol szokás szerint este héttől kezdett az első zenekar. Csík Gusztáv triójával természetesen a csodálatos hangú énekesnő, Joan Faulkner is színpadra lépett, de a létszám az idei amerikai sztárvendégek csatlakozásával tovább bővült.

2017.06.30-Bánki-jazzfesztivál-tó-színpad-este (Eifert János felvétele)

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Karacs-Ferenc (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Pocsai-Kriszta-énekel (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Pepita-Tánciskola (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Ingyenes-koncert (Eifert János felvétele)

„A Zene a Legnagyobb. Ha egyszer azt hitted, legyőzöd, jön egy újabb lecke, amiből tanulhatsz.” – olvasható Liszt-, és Szabó Gábor-díjas zongoristánk honlapján. Csík Gusztáv, akinek koncertjei előtt annak idején a tél hidegével is dacolva álltam a kígyózó sorban a Petőfi Sándor utca öt szám alatt létezett Építők Klubja előtt bebocsájtásra várva, soha nem birkózott a zenével, nem akarta legyőzni. Még meggyőzni sem akart saját véleményéről, mégis egyre többen adtunk igazat neki. Ahogy annak idején, úgy most is, egyszerűen átengedte magát a „Legnagyobbnak”. Ehhez segített a legendás dobos, Alvin Queen, és a zenekar átlagéletkorát jelentősen csökkentő, az idős kora miatt visszavonult Reggie Johnson helyére kerülő, Dezron Douglas bőgős. Beszálltak az évben meghívott amerikai sztárvendégek is, a harsonás John Allred, és a szaxofonos Harry Allen fúvósszekcióval az a sokat emlegetett, igazi klasszikus „Blue Note” kvintett hangzás jött elő. Megérkezett aztán Joan Faulkner is, aki hihetetlen show-t varázsolt idén is. „A zene az életem, a célom, egy ajándék Istentől. Amikor énekelek, teljes szívemből és lelkemből adom át a zenét.” – ez az idézet az énekesnőtől olvasható, akivel Guszti nem csak honlapját osztotta meg. Joan Bánkon is hitvallásához hűen adta át a zenét. A legnagyobb sikert az Ella Fitzgerald és Louis Armstrong közösen énekelt dalaiból válogatott dalok aratták, amelyekben egyszemélyes duóként hol Ella, hol Satchmo hangján énekelt. Ekkor már többen nem bírtak ülve maradni, Oláh Dezső és Oláh Péter is a parkett ördögeként kapott táncra. A végén Dezső még a színpadra is felszaladt gratulálni, csakúgy, mint a fesztivál megálmodója és létrehozója, Karacs Ferenc. Csík Laura a színpadlejárónál segített édesapjának az oklevelek és a virágcsokor elszállításában.

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-Deseő-Csaba (Eifert János felvétele)

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-játszik (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-Deseő-Csaba (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-Deseő-Csaba (Eifert János felvétele) Második fellépőként Deseő Csaba barátiból alakult formációval, és Illényi Katicával adta elő „Swinging Violins” címmel a jazz hegedűre írt klasszikusait.

Deseő Csaba 1967-től 1999-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Ferencsik János, majd a magát magyarnak is valló japán Kobajasi Kenicsiró főzeneigazgatósága idején szerte a világban koncertezett. 1963-ban mutatkozott be első együttesével a budapesti Dália klubban. Akkoriban ezt a „kétlakiságot” felülről nem nézték jó szemmel, de sokszor alulról sem. Csaba mégis hű maradt szerelméhez, a jazzhez. Rengeteget tett a műfaj életben tartásáért, elfogadásáért. ’63 óta szinte felsorolhatatlan kik fordultak meg zenekaraiban, és ő kikkel játszott. Egy biztos, mindig igényesen válogatta meg partnereit.

A bánki fesztiválra is a tőle megszokott alapossággal készült, minden részletre odafigyelve állította össze a műsort. Csaba régebbi barátai közül a gitáros Gyárfás István és a zongorista Cseke Gábor, az újabbak közül a bőgős Oláh Péter, és a dobos Jeszenszky György lépett szombaton színpadra. Mindegyikük kiváló zenész, de láthattunk már nagy nevekből álló zenekart szétesni. Itt ez nem fordulhatott elő, több próba előzte meg a fellépést, így a régebbi barátok az újabbakkal úgy szólaltak meg, mintha száz éve ismernék egymást. Körülbelül a koncert második harmadában Csaba bekonferálta Illényi Katicát, és egy időre levonult a színpadról. Katica virtuóz szólói mellett énekelt is egy kicsit, majd Csaba visszatértével együtt játszott a két hegedűs. Főként Grappelli feldolgozásokat adtak elő, de a Gyárfás trióval felvett „Tale” című albumról is elhangzott pár saját szerzemény. A siker most is mérhető volt a táncparketten, és nézőtéren egyaránt. A végén jött a meghajlás a zúgó taps közepette, és jött a meglepetés, amire Csaba sem számított. Életműve elismeréseként a színpadra lépő Kukucska Csilla a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján átadta Csabának a Louis Armstrong Emlékdíjat. Gratulálok Csaba a Jazzma munkatársainak nevében is, és csak annyit tennék hozzá, MEGÉRDEMELTED!

Végül a Korb Attila vezette „International All Stars” formációnak tapsolhatott a fesztivál közönsége, melynek tagjai Guillaume Nouaux (FR), Sebastien Girardot (FR), David Blenkhorn (AUS), Malo Mazurié (FR), David Lukács (NL), voltak. Vendégként Harry Allen csatlakozott a nemzetközi csapathoz. Szállásom nem volt, tömegközlekedési eszköz napközben sem jár erre, az autó, amelyikkel haza tudtam jutni, menetre készen állt. Délután óta én is elfáradtam, bennem volt az előző nap is, úgyhogy lemondtam az utolsó koncert élményeiről. Vasárnap a veresegyházi Szentlélek-templomban a gospel koncert is nélkülem zajlott, de azért két nap alatt fantasztikus zenészekkel hét remek koncertet élvezhettem végig, csodálatos környezetben. Akit egyszer megérintett a fesztivál különleges atmoszférája, mindig visszavágyik ide. Kipihenve magam, lassan én is szervezni kezdem a jövő évi utat, a XV. Louis Armstrong Jazzfesztiválra.

Somogyvári Péter

2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Illényi-Katica-és-barátai (Eifert János felvétele) 2017.07.01.-Bánki-Jazzfesztivál-Rézfúvós (Eifert János felvétele) A fesztivál programja:


2017. június 30. (péntek)

Programok a Bánki-tó Víziszínpadán:

Budapest Jazz Orchestra (H)
Vendég: James Morrison and Multiplicity (AUS), Harry Allen (USA)

Lisa Simone (FR)

Dutch Swing College Band (NL)
Vendég: John Allred (USA), Harry Allen (USA)


2017. július 1. (szombat)

Ingyenes koncert 15.00-kor a Louis Armstrong szobornál a Tó Wellness Hotel kertjében
Foglaljon asztalt teraszunkra, itt
Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta (H)


Programok a Bánki-tó Víziszínpadán:

Csík Gusztáv Trió
Csík Gusztáv (H), Alvin Queen (USA), Dezron Douglas (USA)
Ének: Joan Faulkner (USA)
Vendég: John Allred (USA), Harry Allen (USA)

Swinging Violins (H) – Illényi Katica, Deseő Csaba és barátaik:
Gyárfás István, Cseke Gábor, Oláh Péter, Jeszenszky György

International All Stars
Guillaume Nouaux (FR), Sebastien Girardot (FR), David Blenkhorn (AUS), Malo Mazurié (FR), David Lukács (NL), 
Korb Attila (H)
Vendég: Harry Allen (USA)

Rossz idő esetén a koncertek helyszíne a Tó Kalanpark területén felállított rendezvénysátor.

2017. július 2. (vasárnap)

Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban
Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA), Csík Gusztáv (H) és Dezron Douglas (USA)

Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban, a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál záróprogramjaként, 2017. július 2.

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban, a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál záróprogramjaként a Sing’n Swing’n Sista’s – Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA) – valamint Csík Gusztáv (H) és Dezron Douglas (USA) közreműködésével.

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Pásztor-Béla-Veresegyház-polgármestere (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Markovics-Ferenc (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Dezron-Douglas-Joan-Faulkner (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-13(Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-11

A fantasztikus koncert mellett magáról a helyszínről is érdemes többet tudni: 2016. május 14-én a váci püspök, dr Beer Miklós felszentelte Veresegyház város új katolikus templomát, a Szentlélek templomot. Az építkezés városi és egyházmegyei összefogásban valósulhatott meg. A 400 hívő befogadására alkalmas templomot Nagy László építész tervei alapján, egy év alatt építették fel. A templom díszítésében veresegyházi művészek vettek részt. A templom orgonája Dunakeszin, harangjai Őrbottyánban készült. Az ünnepség a plébánia felújított megszentelésével kezdődött, majd Pásztor Béla polgármester jelképesen átadta a templom kulcsát Molnár Zsolt atyának. A szentmise után az új Szentlélek templom megnyitotta kapuit a lakosság és az érdeklődők előtt.

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Harriet-Lewis (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-12 (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Csík-Gusztáv (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Harriet-Lewis-01 (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Joan-Faulkner-énekel 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Joanne-Bell (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-Joanne-Bell (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-kis-hallgatója (Eifert János felvétele)

2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom (Eifert János felvétele) 2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-tornya (Eifert János felvétele)

Az új épület csaknem 1700 négyzetméteres, így fő funkciója mellett közösségi események megtartására is alkalmas. A hívőket a 20 méter átmérőjű kupola alatt 328 ülőhely várja. A templomtérben különös hangsúlyt kaptak a tartóoszlopok. Nagy László tervező, az egyházközség tagja a 12 apostolt álmodta meg bennük. „Ők maguk is egymás között is és velünk is egy dologban közösek. Mégpedig abban, hogy a názáreti Jézus kiválasztotta őket. Hogy ennek a sóvárgó világnak hírül adják a megváltás csodáját. Éljük át a mindennapokban az ő utódaikként, velük együtt ezt a csodát, amelyet a világ sóvárogva vár” – mondta az építész.


2017.07.02.-Veresegyházi-Szentlélek-templom-tornya (Eifert János felvétele)2017.07.02.-veresegyházi-Szentlélek-templom-Gospel-koncert-10Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban, a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivál záróprogramjaként a Sing’n Swing’n Sista’s – Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA) –  valamint Csík Gusztáv (H) és Dezron Douglas (USA) közreműködésével.
A fantasztikus koncert mellett magáról a helyszínről is érdemes többet tudni:
2016. május 14-én a váci püspök, dr Beer Miklós felszentelte Veresegyház város új katolikus templomát, a Szentlélek templomot.
Az építkezés városi és egyházmegyei összefogásban épülhetett meg. A 400 hívő befogadására alkalmas templomot Nagy László építész tervei alapján, egy év alatt építették fel. A templom díszítésében veresegyházi művészek vettek részt. A templom orgonája Dunakeszin, harangjai Őrbottyánban  készült.
Az ünnepség a plébánia felújított megszentelésével kezdődött, majd Pásztor Béla polgármester jelképesen átadta a templom kulcsát Molnár Zsolt atyának.
A szentmise után az új Szentlélek templom megnyitotta kapuit a lakosság és az érdeklődők előtt.

Jávor “Pali” utolsó mulatása – Benkő Péter színművész előadásában, a Csillebérci Szabadidő Központ Szabadtéri Színpadán. Budapest, június 15. 20:00

2017.06.15.-Csillebérc_Benkő-Péter-mint-Jávor-Pál (Eifert János felvétele)

Jávor “Pali” utolsó mulatása – Benkő Péter színművész előadásában, a Csillebérci Szabadidő Központ Szabadtéri Színpadán (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.), 2017. június 15. 20:00-tól

2017.06.15.-Csillebérc-Jávor-Pali-utolsó-mulatása_meghivo 2017.06.15.-Csillebérc_Benkő-Péter-mint-Jávor-Pál-02 (Photo: Eifert János)

2017.06.15.-Csillebérc_Benkő-Péter-mint-Jávor-Pál-01 (Photo: Eifert János) Eifert János és Hadaghian István felvételei

2017.06.15.-Csillebérci-Szabadtéri-Színpad (Photo: Eifert János)

2017.06.15.-Csillebérc_Eifert és Belekai Judit_Photo Hadaghian István 2017.06.15.-Csillebérs-Rusz-Márk-Milán-Berekai-Judit-és-társa (Photo: Eifert János)

1959 augusztus:

A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat.

Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.

Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek – mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.

Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.

Mindeközben szeret, imádkozik…. és mulat, mulat, mulat….

“A színészi pálya kapujában azt tapasztaltam, hogy a magyar ember elfelejtette, hogyan kell mulatni, a magyar szerető elfelejtette hogyan kell igazán szeretni, a magyar pap elfelejtette, hogyan kell teljkes valónkkal imádkozni az Úrhoz.

Nagyot mertem álmodni, elhatároztam, hogy megmutatom nekik, hogyan kell mindezt megélni.”

Rendezőasszisztens, súgó: Kabódi Szilvia

Jelmez: Kovács Yvette Alida

Írta, rendezte és a cigányzenészt játssza: Rusz Márk Milán

Prímás: Lakatos Mihály, Mikó István, Suki István, Fehér Gyula

Jávor “Pali” utolsó mulatása
Benkő Péter színművész előadásában.
Csillebérci Szabadidő Központ Szabadtéri Színpadán (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.), 2017. június 15. 20:00-tól
1959 augusztus:
A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat.
Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.
Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek – mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.
Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.
Mindeközben szeret, imádkozik…. és mulat, mulat, mulat….
“A színészi pálya kapujában azt tapasztaltam, hogy a magyar ember elfelejtette, hogyan kell mulatni, a magyar szerető elfelejtette hogyan kell igazán szeretni, a magyar pap elfelejtette, hogyan kell teljkes valónkkal imádkozni az Úrhoz.
Nagyot mertem álmodni, elhatároztam, hogy megmutatom nekik, hogyan kell mindezt megélni.”
Rendezőasszisztens, súgó: Kabódi Szilvia
Jelmez: Kovács Yvette Alida
Írta, rendezte és a cigányzenészt játssza: Rusz Márk Milán
Prímás: Lakatos Mihály, Mikó istván, Suki istván, Fehér Gyula

Ilku János: Enuma elis – Nem beszéd tárta fel. Rákoskert Művelődési Ház, Budapest, 2017. május 21 – június 6.

2017.05.21.-Ilku-János-kiállítása-11_Olasz-Ági-felvétele

„A sumer teremtésmítosznak hét tábláját találták meg a régészek Ninivében, és az I. tábla kezdőszavai az Enuma elis.

Az Isten saját képmására teremtett minden embert – köztük engem is – és ruházta fel teremtő képességgel. Ennek a képességnek birtokában tárom Önök elé teremtményeimet – képeimet” (Ilku János)

Ilku-János_Requiem-egy-erdőért---Offertorium-6 Ilku-János_Requiem-egy-erdőért---Offertorium-1

A Rákoskerti Polgári Kör meghívására, 2017. május 21-én nyílt meg ILKU JÁNOS fotóművész „ENUMA ELIS – NEM BESZÉD TÁRTA FEL” című kiállítása a Rákoskerti Művelődési Házban. (Budapest XVII., Rákoskert sugárút 66.)

A tárlatvezetéssel gazdagított megnyitót EIFERT JÁNOS fotóművész tartotta.
Köszöntőt mondott Szelepcsényi Sándor, a Rákoskerti Polgári Kör elnöke és Hatvani Zoltán rákoskerti önkormányzati képviselő.
A nagy számú közönséget zenével szórakoztatta Szijártó József – tárogató, Pék-Dudás Zsuzsi – duda, Bolgár Pál – ének
A kiállítás június 6-ig tekinthető meg nyitvatartási időben.

2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-Tárogatós_Eifert-János-felvétele 2017.05.21.-Olasz-Ági-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiállításán_Eifert-János-felvétele 2017.05.21.-Ilku-János-kiállítása-TV-interjú 2017.05.21.-Ilku-János-szemüvege_Eifert-János-felvétele

2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-08_Olasz-Ági-felvétele 2017.05.21.-Ilku-János-kiállítása-20_Olasz-Ági-felvétele 2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-Gyukics-Péter-felvétele 2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó_Eifert-János-felvétele

A kiállítás katalógusában Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató a következőket írja: „Ilku mostani kiállításán kizárólag montázs-technikával készült alkotások sorakoznak fel. kellő művészi kvalitás híján ebbe a technikába könnyű belebukni – sokaknál afféle erőlködés. vagy azt állapítjuk meg, hogy a képeket külön-külön kellett volna hagyni, vagy, hogy azok egymagukban nem lennének kiállíthatók. Ilku János munkáit látva megnyugszunk. Montázsai annyira érettek, hogy immár szétdarabolhatatlan egységgé válnak. Egyik képe, a tanyaudvarban található, a hagyományos gazdálkodás eszközeiről meg az ott folyó munkákról olyan összképet ad, hogy szinte erről a képről lehetne tanítani, milyen is volt az a világ. Mégsem földszintesen didaktikus. A művész megfogalmazásában emelkedett összegzéssé nemesedik.”

2017.05.21.-Dudás-Ilku-János-kiállításmegnyitóján_Eifert-János-felvétele

Ilku-János_Quedlinburg---Münczberg Ilku-János_Quedlinburg---Apotheke

2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-06_Olasz-Ági-felvétele 2017.05.21.-Ilku-Jánosaz-igazgatónővel_Eifert-János-felvétele 2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-Eifert-tárlatvezet_Gyukics-Péter-felvétele Eifert János: „A montázs eredetileg a képzőművészetben a XX. század elejétől alkalmazott technika, amelynek során már meglévő képeket és rajzokat illesztenek, szerkesztenek össze valamilyen új kompozícióba. Később a filmművészetnek vált elengedhetetlen elemévé a vágástechnika (montázs), amellyel korábban készített felvételekből lehet új filmrészleteket előállítani. A fotómontázs két, vagy több elem összemásolása fotótechnikai eszközökkel.

1851. február 23-án, a La Lumière című párizsi fényképészeti szaklap beszámolt arról, hogy Hippolyte Bayard évek óta eredménnyel alkalmazza táj- és felhőfelvétel-negatívok összemásolását. Egy hónappal később a tudósító már az eljárást ismerteti, „amellyel lehetővé válik külön-külön felvett személyek képét egyazon portréfotóban egyesíteni.” Egy új műfaj, az összemásolt fénykép vagy – ahogyan később elkeresztelték – a fotómontázs tehát megszületett.

Az új módszer fontos bizonyító szerepet kapott annak igazolására, hogy a fényképezőgép nemcsak leképezi a látványt, de képzelet szülte világokat elevenít meg. Neves és névtelen fényképészek százai használták fel az összemásolás eljárását. Az első fotomontázsok vicces, vagy képtelen helyzeteket ábrázoltak.

Az 1910-es évtized vége felé a berlini dadaisták – Raoul Hausmann (1886-1971), Hannach Höch (1889-1978), John Heartfield (1891-1968), Georg Grosz (1893-1959) – a kiváltságos eljárás rangjára emelték, mert művészi célkitűzéseik megvalósítására különösen alkalmas eszközét fedezték fel benne. A dadaizmus hozzásegítette a képző- és fotóművészetet a szemléletbéli megújításhoz, ezt folytatták más művészi felfogású képviselői, mint Alexandr Rodcsenko, Otto Umbehr, Herbert Bayer, Max Ernst. A felsoroltak – korántsem teljes – névsorából a magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Angelo Funk Pál, Bálint Endre, Lengyel Lajos, Török László, Fejér Ernő, Vencsellei István, Apáti-Tóth Sándor, Ágg Károly és természetesen Ilku János sem hagyható ki.

A „Veres Péter emlékház”, „Isten áld meg a magyart – Kölcsey Ferenc emlékház”, „Találkozás egy tanyával”, „Rilai triptichon”, „Szentendre”, „Quedlinburg” és „Lanslebourgi impresszió” 1979-1994 között készült montázsképei, illetve sorozatai fekete-fehérben jelennek meg. Ezek eredeti képek és un. olló-montázs technikával készültek, mely elnevezés a képelemek kivágásához használt eszközre, az ollóra utalnak. Ilku János azonban olló helyett sebész-szikét használt, a pontosabb kontúr kivágása miatt. Ezt a technikát Vencsellei István debreceni fotóművésztől tanulta, még 1975-ben a Balmazújvárosi fotó amatőr telepen. Az egyes képelemek megfelelő méretre való nagyítása után kerül sor ezek kivágására, majd összeragasztásra. Ezután következnek az utómunkák, majd rendszerint a kész kép reprodukciójának elkészítése.

A „Requiem egy erdőért – Offertórium 1-6.” színes sorozata 1984-ből való. Az eredeti montázselemek 6 x 6 cm-es diapozitívra készültek, majd az un. szendvicsdia összeillesztése és rögzítése után készült el a kiállított nagyítás. Az 1992-ben készült „Zsófi szomorú 1-5.” eredeti színes polaroid képek sorozata. Ezeknél a montázskép többszörös expozícióval készült, ami azt jelenti, hogy a felvétel pillanataiban ugyanaz a felületet többször lett megvilágítva.

Ilku János montázsainak értékét azonban nem az alkalmazott technika és a gazdag eszköztár adja, hanem műveinek szellemisége, melynek során a gondolat és a mondanivaló érzékletesen, élményszerűen jelenik. Ilku János nem csupán egy ügyes kezű fotográfus, hanem gondolkodó ember, vizuális filozófus.”

2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-01_Olasz-Ági-felvétele Gyukics Péter, Olasz Ági és Eifert János felvételei

2017.05.21.-Ilku-János-ENUMA-ELIS-kiáll.megnyitó-09_Olasz-Ági-felvétele

Mérgezett almák | Sissi és a Schratt | Elektroakusztikus opera dell’ arte – Műcsarnok, Budapest, 2016. december 12. 19:00

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák.Lőrinc-Kati,táncművész.-06_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák-Carmen-Vasile_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-02_Csorba-Károly-felvétele Olasz Ági, Csorba Károly, Bakki Zsolt és Eifert János felvételei

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák.Lőrinc-Kati,táncművész_Oloasz-Ági-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-03_Csorba-Károly-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-04_Csorba-Károly-felvétele 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-05_Csorba-Károly-felvétele

2016.12.12.-Műcsarnok,Mérgezett-almák.-Tunyagi-Henriett,táncművész-02_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák Műcsarnok Színtér

Mérgezett almák | Sissi és a Schratt | Elektroakusztikus opera dell’ arte
Zeneszerző: Baráth P. Bálint
Sissi: Dobi-Kiss Veronika operaénekes és Tunyogi Henriett táncművész, koreográfus (Budapest–London)
A Schratt: Carmen Vasile operaénekes, egyetemi tanár (Kolozsvár–Nagyvárad) és Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár
Grafika: Rizmayer Péter
Jelmez: Juhász Zsuzsa
Hangtechnika: Andorfer Gyula
Bán Ildikó képzetTtársítás szabad társulása

Képek között. Képek között élnek, s létezésük is ilyen: úgy szólnak, úgy mozdulnak, hogy tudják, kép lesz belőlük, képpé válnak. A fenséges, aki mindig önmagával azonos: az uralkodónő. Az érzéki, aki bármely pillanatban a fenségessel vagy az alantassal azonosul: a színésznő. Manipulált, uralt jelrendszerek. Precíz lépések, ahol a színlelés is tudatosan kiszámolt lépésekben formálódik igaz pillantásokká. Fajansz figurák. Fájdalmak, mint belső vérzések. Szigetelt drótokon láthatatlan értekezések. Hangjuk és mozgásuk megkomponált, készen a véglegességre. Abban a kitüntetett, utolsó pillanatban, mielőtt a világ felgyorsult volna. Tökéletesek, mint egy álom. Érzelmeiket a helyzet mérgezi. A férfi – egy helyzet – által tükörállapotban élnek, bár semmiben nem hasonlítanak.

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Dobi-Kiss-Veronika-és-Tunyogi-Henriett 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-Carmen-Vasile-és-Lőrinc-Katalin

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Tunyogi-Henriett-és-Dobi-Kiss-Veronika (Eifert János felvétele) 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Tunyogi-Henriett (Eifert János felvétele) 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Tunyogi-Henriett (Eifert János felvétele) 2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-01 (Eifert János felvétele)

2016.12.12.-Műcsarnok-Mérgezett-almák-elektroakusztikus-opera-dell'arte-Lőrinc-Kati-és-Carmen-Vasile (Eifert János felvétele)

This concert is exceptional in many respects. Apart from presenting the relationship of Sissi, Katharina Schratt and Franz Joseph in a new context, the joint production has created a new genre that we have termed opera dell’arte. We originate the genre from commedia dell’arte on account of their many similarities; however, opera dell’arte is basically different. It does not tell round stories, but rather, we create associations to various narrative developments and present strings of situations. Commedia dell’arte relies on acting, in contrast with opera dell’arte, which depends on the joint work of the musicians and dancers, is mostly performed without words and uses musical gestures and movements to communicate with the audiences. Performances involve electronic music, an integral part of the presented motifs. The players have defined characters, which might, however, “overlap” and any single character might have two “solutions”. The play has a framework and pillars, but improvised reactions characterise the space between those pillars. One might call this extended chamber music, on account of the fact that we develop the sketch of the narrative together, which will take its final form on the stage and its success will depend on the collective interplay of the participants.

The characters of the performance include Franz Joseph, his wife Sissi and lover Katharina Schratt. The musical and dramatic process is the sum of imaginary situations in which Sissi and Schratt are played by a singer and a dancer each. The singers represent the part of the women’s personality that is open to the outside world, while the dancers illustrate the way they would liked to have turned out, overcoming social conventions and escaping from the famously strict relations of the House of Habsburg. We therefore see the parallel realisation of two layers, each reflecting on the other. The layer of Franz Joseph, represented by electronic sounds, is a kind of force field serving to fill the void between the two ladies, and also to show an imprint of the emotions of the two women, encapsulated in one person (being, as he was, influenced by the two different emotional worlds).
In the musical introduction I use a so-called virtual instrument (a programmed software instrument) whose tonal system is based on an auditory illusion called Shepard tone. Alternating the starting note of superimposed sine waves creates a scale that ascends or descends in pitch, but which ultimately seems to get no higher or lower. I shall use another version of the scale, the Shepard-Risset glissando (where the tones glide continuously yet also continuously return to their starting note), and the resulting consonances to demonstrate the sum of the characters’ emotions (by means of chords), their interactions (the endless return of the scale) and their changes (perpetual movement) that create new constellations.” (Baráth P. Bálint)

Translated by Bodóczky Miklós

SZENTÉLY – Adománygyűjtő kiállítás a Sigil Galériában, Nagymaros, 2016. november 19 – december 21.

SZENTÉLY – Adománygyűjtő kiállítás

A kiállítás célja a nagymarosi gótikus műemléktemplom, szentélyben lévő freskók felújítása. Alkotók a művek eladásából befolyt összeget, a freskók restaurálására ajánlják fel.

Murányi Zoltán, a SIGIL Galéria és Kávézó tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, majd Gáspár István plébános megnyitotta a kiállítást. Közreműködött a NAGYMAROSI LAUDATE

Sigil Galéria és Kávézó (Nagymaros, Váci út 21., bejárat a Magyar utca felől) Megtekinthető 2016. november 19-től december 21-ig hétfő kivételével minden nap 10-21 óráig.

2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria-Kiállításmegnyitó-01 (Eifert János felvétele)

2016.11.19.-Nagymaros-Adománygyűjtő-kiállítás Kiállítók:

Andresz Gréti képzőművész, Antal Márti textilszobrász, Attila Meenghan fotográfus, Bálint Zsombor képzőművész, Békefi András grafikus, Bészabó András festőművész, Császárné Erdélyi Katalin fazekas, Eifert János fotóművész, Fekete István fotográfus, Györffy Sándor képzőművész, Hoffmann Tamás Boldi képzőművész, Horváthné Magdi csipkevarró, Kettős Tamás képzőművész, Kocsis István Tamás fotográfus, Lányi G. Csaba festőművész, Nagy Ágnes képzőművész, Attila Meeghhan, Németh Zoltán Pál fotográfus, Németh Zsuzsa festőművész, Szécsi András képzőművész, Tóth József (Füles) fotós

2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria-Kiállításmegnyitó-02 (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Gáspár-István-plébános-kiállító-művészekkel-beszélget (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Bálint-Zsombor_Állni-a-gyertyafényben (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Adománygyűjtő-kiállítás-megnyitó-közönsége (Eifert János felvétele)

2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Utolsó-igazítás (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Szécsi-András_Szerelmes-hal-pár (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Németh-Zoltán-Pál-Horváthné-Marika-és-Gáspár-István-plébános (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Hoffmann-Tamás-Boldi_Szarv-nélkül (Eifert János felvétele)

2016.11.19.-Gáspár-István-plébános-megnyitja-az-Adománygyűjtő-kiállítást (Eifert János felvétele)

Murányi Zoltán, a SIGIL Galéria és Kávézó tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, majd Gáspár István plébános megnyitotta a kiállítást.

2016.11.20.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Horváthné-Marika_Halasi-csipke-medál (Eifert János felvétele) 2016.11.19.-Nagymaros-Sigil-Galéria_Németh-Zoltán-Pál_Requiem-aeternam (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Németh-Zsuzsa_Duna-part-Zebegénynél Németh-Zoltán-Pál_Bartal-korpusz

Németh-Zoltán-Pál_Pelikán-madár Nagy-Ágnes_Kenus

Németh-Zoltán-Pál_Requiam-aeternam Kocsis-István-Tamás_Időtlen-hang

Kocsis-István-Tamás_Az-út Györffy-Sándor_Sávos-kert-No.2

Antal-Márti_Korpusz Attila-Meenghan_Egy-irány

Kettős-Tamás_Szent-Márton Kocsis-István-Tamás_Szentebbül---A-Fény

Bészabó-András_Zenélő-fények-a-reggeli-Börzsönyben Lányi-G.-Csaba_Derengés

Békefi-András_Szarvas-járt-a-kert-alatt Andresz-Gréti_Nagymarosi-Erzsébet-tér

SZENTÉLY
Nagymaros
Adománygyűjtő kiállítás
A kiállítás célja a nagymarosi gótikus műemléktemplom, szentélyben lévő freskók felújítása. Alkotók a művek eladásából befolyt összeget, a freskók restaurálására ajánlják fel.
Kiállítók:
Andresz Gréti képzőművész
Antal Márti textilszobrász
Attila Meenghan fotográfus
Bálint Zsombor képzőművész
Békefi András grafikus
Bészabó András festőművész
Császárné Erdélyi Katalin fazekas
Eifert János fotóművész
Fekete István fotográfus
Györffy Sándor képzőművész
Hoffmann Tamás Boldi képzőművész
Horváthné Marika csipkevarró
Kettős Tamás képzőművész
Kocsis István Tamás fotográfus
Lányi G. Csaba festőművész
Nagy Ágnes képzőművész
Németh Zoltán Pál fotográfus
Németh Zsuzsa festőművész
Szécsi András képzőművész
Tóth József (Füles) fotós
Kiállítást megnyitja 2016. november 19-én 16 óra
Gáspár István plébános
NAGYMAROSI LAUDATE
Sigil Galéria és Kávézó
Nagymaros, Váci út 21 (bejárat a Magyar utca felől)
Megtekinthető december 21-ig hétfő kivételével minden nap 10-21 óráig

Következő oldal »