János Eifert - Photographer

Archive for the 'Közélet / Public Life' Category

TáncKépek c. kiállítás Fóton, a Vörösmarty Művelődési Házban, 2023. április 28. – május 19.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, barátait a tánc világnapjához kapcsolódó

TáncKépek

c. kiállítás ünnepélyes megnyitójára
Időpont: 2023. április 28. péntek 18.00 óra

A tárlatot megnyitja: Eifert János fotóművész

Közreműködnek: a Burattino Iskola Bailart táncos szakképzésének végzős növendékei
Felkészítő: Bogáti Fanni táncművész

A kiállítás megtekinthető: 2023. április 28. – május 19.
Helyszín: Vörösmarty Művelődési Ház (Fót, Vörösmarty tér 3.)

Huisz István: Don Juan és a szolga Előadás: Don Juan (Szegedi Kortárs Balett) Koreográfia: Juronics Tamás Művészetek Palotája, Budapest, 2017. május 8. A felvételen: Hegedűs Tamás, Csetényi Vencel

Emléktábla avatás, kulturális műsor Pilinszky János műveiből a Weöres Sándor Színház művészeinek közreműködésével, majd szabadtéri mozi Törőcsik Marival egyik utolsó filmbéli szerepével. – Velem, Stirling Villa, 2022. augusztus 30. 18:00 óra

.
.
Velem
Emléktábla avatás, kulturális műsor Pilinszky János műveiből a Weöres Sándor Színház művészeinek közreműködésével, majd szabadtéri mozi Törőcsik Marival egyik utolsó filmbéli szerepével. Vas megye Önkormányzata “Pilinszky János és Velem” témában készíttetett egy 50×70 cm-es tablót, melyen a szöveg mellett Eifert János a költőről készített portréja is szerepel.
Helyszín: Stirling Villa, 2022. augusztus 30. 18:00 óra
.

.

1921. november 27-én született Pilinszky János, aki évekig Velemben élt.
Pilinszky János: Átváltozás
.
Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan.

MMA Értesítés a nem akadémikus tagok központi nyilvántartásba vételéről, 2021. április 1.

MMA FŐTITKÁR

1062 Budapest, Andrássy út 101.

Eifert János részére

Budapest
Öv utca 152. fszt. 8.
1147

Tárgy: Értesítés a nem akadémikus tagok központi nyilvántartásba vételéről

Tisztelt Eifert János Úr!

Örömmel értesítem, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló 201 1. évi CIX törvény 8/A §-a alapján a Magyar Művészeti Akadémia Elnöksége 17/2021. (0331.) számú döntésével a nem tagok központi köztestületi nyilvántartartásába felvette.

Tájékoztatom, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus tagjaként való felvétel iránti kérelme alapján a közgyűlési képviselő választó jogát a Film- és Fotóművészeti Tagozatban gyakorolhatja.

A felvételt tanúsító oklevél átadására a nem akadémikus tagok közgyűlési képviselőinek beszámolójával azonos időpontban kerül sor.

Az ülés pontos időpontjáról Önt a Film- és Fotóművészeti Tagozat titkára a megadott elérhetőségén e-mailben, meghívó megküldésével foga értesíteni.

Köztestületünk munkájában történő eredményes közreműködéséhez jó egészséget kívánok!

Budapest, 2021. április 1.

Vashegyi György elnök úr nevében is üdvözlettel:

 

Dr. Kucsera Tamás Gergely

Főtitkár

Free SZFE – Több tízezer ember vett részt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tüntetésén, 2020. október 23.

„Ennyi ember hangja talán végre elér önhöz” – Orbánnak is üzentek az SZFE-tüntetésen

Több tízezer ember vett részt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tüntetésén pénteken.
Vonulásos demonstrációt tartottak október 23-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról címmel, a szellemi szabadság jegyében. A résztvevők a Műegyetem rakparton kezdtek gyülekezni 16 óra előtt, onnan indultak az Uránia elé.
Az SZFE hallgatói az egyetemi autonómia védelmében több mint ötven napja tartják blokád alatt az intézmény épületeit. Emellett október elején az egyetem munkavállalói sztrájkot is hirdettek, amit a Fővárosi Törvényszék friss elsőfokú határozata jogellenesnek mondott ki.
Október 13-án az újonnan kinevezett vezetés kikapcsoltatta az internetet az egyetemen. Október 16-án belső utasítást adtak ki, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia. A hallgatók a rendelkezést elutasították, az új kancellárt nem engedték be az épületekbe.
A pénteki program a Facebook-esemény leírása szerint azért a Műegyetem rakparton kezdődött, mert 1956. október 23-án az egyetemisták ott mozdultak meg azért, amiben hittek. Onnan a Március 15-e térre vonulva fáklyát gyújtottak, majd az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók által szervezett megemlékezés zárta a menetet.
  .
. A pénteki vonulás elején nem voltak beszédek. Helyszíni tudósítónk, Koncz Tamás szerint már 16 óra után nem sokkal 3-4 ezer ember volt a rakparton, de folyamatosan érkeztek még, ezért a szervezők időnként arra kérték a résztvevőket, hogy húzódjanak beljebb, hogy az újonnan érkezők is elférjenek. Azt tapasztalta, hogy a rendőri biztosítás elég szerény, néhány furgont és kamerás rendőrautót, 30-40 készenlétis rendőrt látott a helyszínen. A tömegben a Hallgatói Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a FREE EÜ egészségügyi csoport zászlói voltak láthatók.
A program elején Fullajtár Andrea színésznő elszavalta a Nemzeti Dalt, majd a tömeg háromnegyed öt előtt pár perccel elindult, miközben a „Hej, a Titkos Egyetem” című, a tüntetések egyik jelképévé vált dalt énekelte. Tudósítónk szerint a Szabadság hídtól a Műegyetem végéig megtelt a rakpart, öt óra előtt már tízezer körül lehetett a résztvevők száma. Az esemény békés volt, és sokan a piros-fehér szalagot kokárdaként hordták.
A Kossuth-nóta is felcsendült a tömegben. Némi pikantériát ad a dolognak, hogy a kormánypártok jellemzően ezzel ünneplik választási győzelmüket.
Az eseményt a nemzetközi média is figyelemmel kísérte, az ORF és az Euronews stábja is a helyszínen volt.
16.58-kor a menet eleje a BME főbejáratánál tartott, a vége pedig a Szabadság híd pesti hídfőjét hagyta el.
Helyszíni tudósítónk, Unyatyinszki György arról számolt be, hogy egy tetőtől talpig zöld ufójelmezbe öltözött, fején bolondsipkás alak jelent meg a menet első soraiban, közben magát fotózta a tömeggel. Mikor az egyik szervező megkérdezte, hogy mi a célja egy 56-os megemlékezésen ezzel a megjelenéssel, válasz nélkül megvonta a vállát és félreállt, majd folytatta a fotózást.
A menet eleje 17.25-kor már a Szabad sajtó úton volt, a vége még a Gellért téren. Vonulás közben is csatlakoztak a tömeghez, a szervezők fáklyákat osztottak a résztvevőknek.
.
.
Fél hat körül megérkeztek a Március 15. térre, meggyújtották a fáklyákat, és magnóról lejátszották egy 1956-os diák, egy most 81 éves férfi visszaemlékezését. Azt tanácsolta az egyetemistáknak, hogy ha bíznak az igazukban, akkor ne adják fel az ellenállást. Innen némán vonultak tovább, szinte mindenkin maszk volt.
A néma vonulást időnként taps szakította meg. 17.53-kor már az Astorián jár a tömeg eleje.
Hat órára az Urániához ért a menet eleje, a vége még az Erzsébet hídnál járt, nem ritkás sorokban. Az Uránia előtt szólt a „Szabad ország, szabad egyetem”, és a „Veletek vagyunk” rigmus, illetve perceken át tartott a taps.
.
.
.
.
Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész Koncz Tamásnak a demonstráción elmondta: reméli, hogy egy ilyen békés tüntetés hozzásegíti a feleket ahhoz, hogy tényleg elkezdjenek egymással beszélgetni. Felidézte, hogy múlt vasárnap több mint 200 aláírás összegyűlt olyan jeles szakmabeliektől, akik a személyes támogatásukat ajánlották fel egyes diákoknak.
– Választhatnak közülünk – például engem is –, akitől hogyha bármi gond van, baj van, bármiből hiányt szenvednek, vagy egyszerűen csak lelki támaszra szorulnak, beszélgetésre, akkor felkereshetnek minket
– mondta.
Hozzátette, hogy bár az SZFE nem túl nagy, de nagyon fontos egyetem, mert a teljes színház- és filmes szakmát, dramaturgokat, tévés rendezőket és szerkesztőket átfogja, körbeöleli.
– Bár nincsenek sokan számszerűen, de mégis nagyon fontos részei, fontos polgárai az országunknak. És én annyit szeretnék, hogy nagyon figyeljünk rájuk
– jelentette ki a színművész.
Tudósítónk szerint 20 ezer fölött lehet a tömeg. 18.20-kor kivetítve adták a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekar-t, amely Beethoven Egmont Nyitányát játszotta.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház (ami az SZFE egyik épülete is) erkélyein fogadták a menetet az színművészetis hallgatók.
– Szemlátomást a demonstrációt egyfajta oktatási gyakorlatnak is használják, a diákok (vágó, operatőr, rendező stb. szakosok) körkapcsolással, több kamerával dolgoznak a tömeg körül. Az élőben közvetített komolyzenei koncertet óriáskivetítőn lehet követni
– írta Unyatyinszki György.
Hozzátette, hogy nagyon felemelő volt hallgatni a zenét.
A program szerint felszólalt
Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója,
a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói közösen,
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagja,
Székely Tamás, a MASZSZ alelnöke,
valamint Szkaliczki Andrea orvos és Kós Ágnes műtéti szakasszisztens az egészségügyi dolgozók képviseletében.
.
.
Vilmos Noémi Orbán Viktor miniszterelnököt szólította meg beszédében, és azt üzente a kormányfőnek, hogy ha egy sikeres országot akar vezetni, ne vegye le a szemét az országról, amit vezetni akar.
– Ennyi ember hangja talán végre elér önhöz
– tette hozzá.
Őt követték a Titkos Egyetem összegyetemi közösség tagjai. Az egyik hallgató elmondta, hogy neki most nem itt kellene lennie, inkább az egyetemi tanulmányaival kellene foglalkoznia. Mégis itt vannak, és addig itt lesznek, amíg nem hagyják őket a nagy művészek örökségéhez méltóan tanulni és tanítani. Egy másik hallgató arról beszélt, hogy minőségi felsőoktatást akarnak, de arra csak autonóm intézményekben van lehetőség, amit a hatalom nem enged.
– Legyen a tudás érték, a beszéd párbeszéd, és az egyetem szabad
– hangzott el, amit újra a „Szabad ország, szabad egyetem” rigmus követett.
Ezután a diákok 1956-os eseményeket idéztek fel színpadi játékban.
Nagy Erzsébet arról beszélt, hogy nincs szabad ország szabad oktatás nélkül. Székely Tamás elmondta, hogy elég volt a diktátumokból, az arroganciából és az agymosásból. Úgy fogalmazott, hogy ami az SZFE-vel történt, az erőszak, ami ellen mindenkinek tiltakoznia kell.
– Hajrá Magyarország, hajrá fiatalok!
– zárta felszólalását.
.
  
.
Szkaliczki Andrea orvosként leszögezte, hogy ugyan az új egészségügyi törvénynek vannak üdvözítő elemei, de az se az egészségügyi dolgozóknak, se a pácienseknek nem jó. Sok helyen másodállásban dolgoznak az orvosok és ápolók, amit az új törvény megtilt. Ennek viszont megvan az a veszélye, hogy ott megszűnik az ellátás. Hangsúlyozta, hogy emiatt a törvény a magánszektornak kedvez, amire az ország nagy részének nincs pénze. Álláspontja szerint jogilag hibás a törvény, ami visszaveti a fejlődést.
Kós Ágnes is beszélt az egészségügyi törvénymódosításról. Elmondása szerint a törvény elfogadása óta úgy érzi, mintha zuhanna. Úgy látja, hogy a színművészetisek példát mutatnak összefogásból és szolidaritásból. Felszólalását azzal zárta, hogy „free SZFE, free eü”.
A beszédek végén Horváth Aladár és a FreeRoma Group előadta a Titkos egyetem feldolgozását, majd a tömeg közösen elénekelte a Himnuszt. A demonstráció nyolc óra előtt pár perccel véget ért.
(Népszava)

Eifert János kinevezése a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjává, Budapest 2020. augusztus 30.

IGAZSÁGÜGYI MINISZTER

Ikt.: XX-VFSZTFO/9/6/2020

Eifert János
urat

a szerzői jógról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 101. paragrafus (1) bekezdése
és a Szerzői Jogi Szakértő Testület szervezetéről és működéséről szóló 156/1999. (XI. 3.) Korm. rendelet 2. paragrafusa (1) bekezdése
alapján, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének javaslatára – az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben –

a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjává – a 2020. augusztus 1. napjától 2025. július 31. napjáig terjedő időtartamra – kinevezem.

Feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánok.

Budapest, 2020. július 30.

Üdvözlettel:

dr. Varga Judit

Miniszter

A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tüntettek Budapesten, a Madách téren, 2019. december 9.

Színházak, színészek, rendezők tiltakoztak a színházakat érintő törvénytervezet miatt: ma este hat órára a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház, valamint a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) és a független színházi PanoDráma tüntetést szervezett. Eddig majd 50 ezren írtak alá azt a petíciót, ami a kulturális élet szétverésének megfékezését célozza. A kormány nem az eredeti 48 oldalas törvényjavaslatot, hanem egy 11 oldalas változatát nyújtotta be, ám a tüntetés szervezői szerint érdemi dolgokban nem történt változás, továbbra is központosítanak a művészet finanszírozását.

 . 

Fullajtár Andrea beszéde 18:14
Kocsis Gergely színész skandáltatta a tömeggel: „a kultúra nemzeti alap”. Első felszólalóként Fullajtár Andrea lépett a színpadra. A Jászai Mari-díjas színésznő beszédében arról beszélt, törvények által szántanák be a független színházakat. A Katona József Színház színésznője arról szólt, hogy nehéz volt számukra a Gothár-ügy. „Tudsz még hallgatni? Van még valaki, aki tud hallgatni ezek után” – kérdezte a tömeget a színésznő.

 . 

Sodró Eliza: 30 év alatti színművészek nyílt levele  18:18
Az 1990-es évek után született színművészek nevében Sodró Eliza, a Radnóti Színház színésze mondott beszédet. A színművész szerint ők az a generáció, akik szabadságban nőttek fel. Sok minden éket verhetett volna ebben a generációban, de a gyűlölködés helyett az együttműködést választják. Most ők jelentik azokat a fiatalokat, ami a Fidesz volt rendszerváltás idején volt.

A 30 év alatti színészek nyílt levelét olvasta fel Sodró Eliza, a parlamenti képviselőknek címezve. A követeléseik a következőek:

– szakmai egyeztetés

– tiltakoznak független társulatok támogatásának elvonása ellen

– az önkormányzati fenntartású kőszínházak esetén állami befolyást elutatsítják.

111 30 év alatti művész írta alá a nyílt levelet.

Farkas Franciska: Hiszek a hazámban!  18:25
Farkas Franciska színésznő veszekedő szülőkhöz hasonlította a jelenlegi vitát. Honleánynnak tarja magát, aki elmondhatja a véleményét anélkül, hogy bármelyik párt érdekeit szolgálná. Szerint a mindenkori kormánynak és a mindenkori ellenzéknek támogatnia kell azt, aki a hazáját szolgálja- mint ő. És ez állítása szerint felette áll minden pártérdeknek. Együtt nőtt fel a demokráciával, azt gondolja, hogy a demokrácia első szabálya, hogy úgy kell viselkedni, mint egy demokráciában, mert félelemből nem épült fel semmi.

Jordán Tamás beszéde  18:30
Örömmel tölti el, hogy ennyien jelen vannak. A tiszta lelkiismeret iránti igény az igagató szerint mindent felülír. A gyávaság a legeslegnagyobb bűn- idézi Bulgakov Mester és Margaritáját. A mai tüntetésen felszólalók közül többen kaptak levelet Fekete Péter államtitkártól, aki azt mondta: semmi sem igaz abból, ami a tervezett módosítással kapcsolatban a sajtóban megjelent. Ha ez igaz, akkor Jordán a tüntetőknek mond köszönetet. Szerinte fontos szakmai kérdésekben a politika felett kell állni.

 . Mácsai Pál beszéde  18:33
Meg kell őrizni a józan gondolkozást- mondja az Örkény Színház igagatója.
Az élet értelme című Örkény novellát idézi a színművész stílszerűen:”Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú. Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmad­rangú valami.Hát akkor mi? Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.”

  . Pintér Béla beszéde  18:34
Pintér Béla tegnap este írt egy nagyon indulatos, szomorú beszédet, sok felkiáltójellel, ám mikor megtudta, hogy mégsem említi a kormány a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) a ma benyújtott, a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről szóló javaslatában. „A kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már nem” – fogalmaz a rendező. Pintér arról beszélt, megijedtek a törvényhozók, mert rájöttek, hogy kérdőre lesznek vonva.
„Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – zárja a beszédét.

 . Karácsony: minden rosszban van valami jó  18:37
Karácsony Gergely azzal kezdi a beszédét: minden rosszban van valami jó, ő például egy színpadon volt Pintér Bélával. A főpolgármester arról beszélt: nem örül annak, hogy a tüntetésen kell lennie, és arról kell beszélnie, hogy kik veszélyeztetik a szabadságot. „A kultúra nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé. Ahogy az Akadémia sem a politikusoké, hanem a kutatóké. Ahogy az iskola sem a politikusoké, hanem a tanároké és a diákoké” – fogalmazott Karácsony. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem csak a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, mindenkiért ki fognak állni a jövőben is.
Karácsony szerint ez az ügy egy nemzeti ügy, mert a kultúra nemzeti alap. „Küzdelmes évek jönnek, tudjuk azt, hogy meg kell védenünk a hazákat, és kiállnunk valamilyen ügy mellett. Ezeket a nehéz éveket egy dolog teheti könnyebbé: ha együtt maradunk”- fogalmazott a főpolgármester. Szerinte ezt a harcot már félig megnyerték, de nem egészen.

Forrás: ATV.HU

Fotók: Eifert János és Zsolnai Péter

Szabadság a Szabadság-hídon, Budapest, 2017. június 18.

2017.06.18.-Szabadság-híd-05_Photo-Eifert

2017.06.18.-Eifert-a-Szabadság-hídon_Photo-Olasz-Ági 2017.06.18.-Szabadság-híd-10_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-07_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-06_Photo-Eifert

2017.06.18.-Szabadság-híd-11_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-03_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-01_Photo-Eifert

2017.06.18.-Szabadság-híd-04_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-02_Photo-Eifert

Tavaly nyáron felújítások miatt, idén már direkt zárják le a Szabadság hidat néhány nyári hétvégére a forgalom elől. Ezeken a hétvégéken (mint most, június 17-18-án) a gyalogosoké a híd, és lehet rajta piknikezni, sétálni, kutyát sétáltatni, budai és pesti panorámát bámulni egy sörrel. A hétvégi időjárás egyelőre nem volt túl kedves a hídra vágyókkal. Szombaton egész nap erős szél fújt, néha még az eső is eleredt. Vasárnap kicsit szeles, de napsütéses gyönyörű idő volt. (Index)

Szabadság a Szabadság-hídon
Tavaly nyáron felújítások miatt, idén már direkt zárják le a Szabadság hidat néhány nyári hétvégére a forgalom elől. Ezeken a hétvégéken (mint most, június 17-18-án) a gyalogosoké a híd, és lehet rajta piknikezni, sétálni, kutyát sétáltatni, budai és pesti panorámát bámulni egy sörrel. A hétvégi időjárás egyelőre nem volt túl kedves a hídra vágyókkal. Szombaton egész nap erős szél fújt, néha még az eső is eleredt. Vasárnap kicsit szeles, de napsütéses gyönyörű idő volt.

Fedél Nélkül ÉV ALKOTÁSA DÍJÁTADÓ 2016. az Eötvös10-ben, Budapest, 2017. május 2. 18:00

2017.05.02.-evalkotasa-2016-díjátadó-kiállítás-plakat_web

Fedél Nélkül Művészeti Pályázat

Év Alkotása 2016-díj – Megvannak a nyertesek!

Idén tizedik alkalommal került megrendezésre az Év Alkotása Díjátadó Ünnepség, melynek keretében átadásra került az Év Alkotása-díj vers, próza és kép kategóriákban. A 2017. május 2-án, az Eötvös10-ben tartott rendezvényen az otthontalan emberek által 2016-ban beadott pályamunkák legjobbjait kortárs művészek alkotta szakmai zsűri adta át. A három órás rendezvényen a díjak átadásán túl beszédet mondott és a pályamunkákat személyesen méltatta Tóth Krisztina, Szász Lilla, Cserna-Szabó András, Eifert János, Fekete András és Nyáry Krisztián zsűritagok. Bővebb válogatást hallhattunk a Fedél Nélkül verseiből és prózáiból Bíró Kriszta, Libor Laura, Csuja Imre színművészek és Dvorcsák Gábor szerző előadásában. Az est folyamán átadhattuk Weiler Péter képzőművész által felajánlott saját alkotását a szerencsés licitálónak, melynek bevételét a hART projekt keretében teljes egészében a Fedél Nélkül képzőművészei számára ajánlotta fel az alkotó. Élőzenei fellépőink szórakoztatták a közönséget, zenélt nekünk Jakab Anikó, Baranyecz János „Branyó”, Horváth Attila valamint az est végén jazz koncertet adott Szántó Marcell, Kosztolánszki Dominik és Csikós Áron alkotta trió.

2017.05.02.-Libor-Laura-felolvas 2017.05.02.-Fedél-Nélkül-díjátadó-Eifert-János-és-Zilahy-Tamás 2017.05.02.-Év-Alkotója-díjátadón-Fedél-Nélkül-főszerkesztője 2017.05.02.-Év-Alkotója-díjátadó-Huzella-Péter-házigazda (Photo: Eifert János)

2017.05.02.-Szántó-Marcell,-Kosztolánszki-Dominik-és-Csikós-Áron-alkotta-trió-szakszafonosa (Photo: Eifert János) 2017.05.02.-Év-Alkotója-díjátadó-fotósunk (Photo: Eifert János) Csanádi Gábor és Eifert János felvételei

2017.05.02.-Az-Év-Alkotása-2016_Dvorcsák-Gábor_Zöld-bánat-elveszett-tövisű-sóhajok

2017.05.02.-Dvorcsák-Gábor-az-Év-Alkotója-2016-kép-kategóriában (Photo: Eifert János)

Év Alkotása 2016-díjazottak:

vers kategóriában: Deli Bálint: A halott dala
próza kategóriában: Akó Tícián: Pénzes
kép kategóriában: Dvorcsák Gábor: Zöld bánat, elveszett tövisű sóhajok
Különdíj:
próza kategóriában: Pollák László

A zsűri tagjai: Fekete András a zsűri elnöke, Szász Lilla fotóművész, Tóth Krisztina író, költő; Cserna-Szabó András író, Eifert János fotóművész, Nyáry Krisztián író

A nyertes alkotások megtekinthetők weboldalunkon: www.fedelnelkul.hu/viewpage.php?page_id=4659

2017.05.02.-evalkotasa-2016-díjátadó-közönsége (Photo: Eifert János)

2017.05.02.-Eifert-díjat-ad-át-Dvorcsák-Gábornak 2017.05.02.-Dvorcsák-Gábor-felolvas (Photo: Eifert János) 2017.05.02.-Az-Év-Alkotója-díjátadón-Libor-Laura-frelolvasása (Photo: Eifert János) 2017.05.02.-Bíró-Kriszta-felolvas (Photo: Eifert János)

2017.05.02.-Branyó-játszik_Csanádi-Gábor-felvétele

2017.05.02.-Az-Év-Alkotója-2016-díjátadón-Csuja-Imre-felolvas (Csanádi Gábor felvétele) 2017.05.02.-Az-elhúnyt-Deli-Bálint-lánya (Photo: Eifert János) 2017.05.02.-AKÓ-TIZIÁN-az-Év-Alkotója-2016-próza-kategóriában (Photo: Eifert János)

2017.05.02.-Az-Év-Alkotója-2016-zsűrije_Csanádi-Gábor-felvétele

Nem maradunk csendben! Tüntetés a Kossuth-téren, Budapest, 2017. április 15.

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen az egyik tábla szövege: We-will-Love-and-Protect-each-other (Eifert János felvétele)

Magyarország leghangosabb tüntetését ígérték a szervezők szombat estére a budapesti Szabadság térre látogatóknak. A Nem maradunk csendben! Facebook csoport a “kormány megfélemlítő politikája ellen” emelte fel a szavát. A valóságban egy össznépi techno party bontakozott ki, rövid, szenvedélyes beszédekkel megszakítva. A tér megtelt, a békés tüntetők létszáma 8-10 ezer fő lehetett. Az első beszédek egyikét Orbán Viktor mondta el, óvva, nehogy mi legyünk a Gazprom legvidámabb barakkja.
A rendezvény befejezése után a tüntetők egy része elindult a Kossuth térre, onnan pedig a Jászai Mari tér érintésével, a Nagykörúton vonulva az Oktogonra érkeztek. Itt éjfél utánig jelszavakat skandáltak, táncoltak. A tüntetők egy része leült az aszfaltra. Többen átvonultak a Deák térhez is. A rendőrség lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát, az Oktogonról elterelték a járműforgalmat – írja az MTI.
Szabó Simon színész
Természetesen csak felvételről és még abból az időből, amikor kifejezetten Nyugat párti volt és még az orosz befolyást tartotta veszélyesnek.
18:03
Az első felszólaló összefoglalja a tüntetés célját és mint mondja nem akar köszönetet mondani  a megjelenteknek, mert olyan a helyzet az országban, hogy mindenkinek jól felfogott érdeke hallatni a hangját ezekben a kritikus időkben. A zene és a békés közösség erejével kívánnak harcolni. Arra kéri a demonstrálókat, hogy adakozzanak a rendezvény céljaira a sárgamellényes kollégáinál, mert “a Soros még nem utalt”.

Magyarország leghangosabb tüntetését ígérték a szervezők szombat estére a budapesti Szabadság térre látogatóknak. A Nem maradunk csendben! Facebook csoport a “kormány megfélemlítő politikája ellen” emelte fel a szavát. A valóságban egy össznépi techno party bontakozott ki, rövid, szenvedélyes beszédekkel megszakítva. A tér megtelt, a békés tüntetők létszáma 8-10 ezer fő lehetett. Az első beszédek egyikét Orbán Viktor mondta el – természetesen csak felvételről és még abból az időből, amikor kifejezetten Nyugat párti volt és még az orosz befolyást tartotta veszélyesnek – óvva, nehogy mi legyünk a Gazprom legvidámabb barakkja.

Az első felszólaló összefoglalja a tüntetés célját és mint mondja nem akar köszönetet mondani  a megjelenteknek, mert olyan a helyzet az országban, hogy mindenkinek jól felfogott érdeke hallatni a hangját ezekben a kritikus időkben. A zene és a békés közösség erejével kívánnak harcolni. Arra kéri a demonstrálókat, hogy adakozzanak a rendezvény céljaira a sárga-mellényes kollégáinál, mert “a Soros még nem utalt”.

A rendezvény befejezése után a tüntetők egy része elindult a Kossuth térre, onnan pedig a Jászai Mari tér érintésével, a Nagykörúton vonulva az Oktogonra érkeztek. Itt éjfél utánig jelszavakat skandáltak, táncoltak. A tüntetők egy része leült az aszfaltra. Többen átvonultak a Deák térhez is. A rendőrség lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát, az Oktogonról elterelték a járműforgalmat. (MTI)

2017.04.15.-Kossuth-téri tüntetők az egyik amerikai tábornok szobornál (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-Tüntetők-táblákkal (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-A Kosuth-téri tüntetés egyik szónoka (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetők-különféle-táblákkal (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri tüntetésen gyerekek szüleik "lábainál" (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés_Adománygyűjtés (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen-mobillal-fényképező (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen: Új rendszerváltást, európai demokráciát (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: Úgy-megsimizném-a-buksidat-te-Vérgeci (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: Szabad oktatást! (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: Revive democracy in Hungary (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés_mobillal-fényképező-lány (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik felirata: Repülővel jöttem (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: Orbán game over (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen: Nem-maradunk-csendben! (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetők (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés_Mécs-Imre-és-a-fiatalok (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen: Marci-for-President (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen tábla: Magyarország-nyomokban-demokráciát-tartalmazhat (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: János vagyok szép és laza, aláírjak vagy menjek haza (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés megyik tábláján: A-Szabadság-tér-sem-tetszik (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: Itt-már-kurva-nagy-gáz-van (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetésen: FelismerTEK (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik felirata: Civilek a hazáért! Civilek a demokráciáért! (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri Jobbikos plakát: Ti dolgoztok, Ők lopnak (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik felirata: Állítsuk meg Orbánt! (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik felirata: Civil vagyok, nem turista! (Eifert János felvétele) 2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés homlokterében: Állítsuk-meg-Moszkvát! (Eifert János felvétele)

2017.04.15.-Kossuth-téri-tüntetés egyik tábláján: Én-itt-élni-szeretnék! (Eifert János felvétele)

Szent Lőrinc-napi búcsú a börzöncei szőlőhegyen. Zala, 2016. augusztus 7.

2016.08.07.-Börzönce-Mise-a-kápolnánál (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzöncei-hegyi-kápolnánál-Mise (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzöncei-hegyi-kápolna-belülről (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Hegyi-kápolna-oltára-Szent-Lőrinc-képével (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Misét-hallgatják-a-Kápolnánál-01 (Eifert János felvétele)

Szent Lőrinc napja augusztus 10-re esik, amit az egyház szerdán ünnepel, ezért került sor most vasárnap a hagyományos búcsúra a börzöncei szőlőhegyen, a Szent Lőrinc kápolna környezetében. Fliszár Károly főesperes-plébános misét celebrált, amelyen a falubeliek és a vendégek szép számmal megjelentek. A misét követően különböző programok fogadták nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is.

2016.08.07.-Börzönce-Mise-a-kápolnánál-02 (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2016.08.07.-Olasz-Ági-és-Táncos-Mariska-néni-a-Káplnánál (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Olaszné-Megyes-Anna-imádkozik-a-kápolnában (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Olasz-Ági-Táncos-Mariska-nénit-kíséri (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Pap-Valentina-képeit-mutatja (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Szerelem-01 (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Kotnyek-barátja (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Lovagoló-kislány (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Szerelem-02 (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Szent Lőrinc-napi búcsú a börzöncei szőlőhegyen. Sokan jöttek el az eseményre (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Olasz-Gergely (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Vendégek-Ági-pincéjénél (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Kotnyek-István-és-Olasz-Ági (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Táncos-Mariska-néni-93-éves (Eifert János felvétele) 2016.05.11.-Börzönce-Pincebelső-konyharésszel (Olasz Ági felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Fotósok-a-pincénél (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Fotósok-Ági-pincéjénél (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce,-Olasz-Gergely-és-Eifert-János boroznak_Olasz-Ági-felvétele 2016.05.11.-Börzönce-Pincebelső-ággyal (Olasz Ági felvétele) Ági szüleit és a kilencvenhárom éves Táncos Mariska nénit felhoztuk a hegyre, és Ági pincéjében vendégül láttuk a Kanizsa Fotóklub “öregjeit”, Peterman Karcsit és Kotnyek Istvánt feleségével és azok erdélyi barátaival.

2016.08.07.-Börzönce-Szülők-és-Mariska-néni-Ági-pincéjénél (Eifert János felvétele)

Börzönce – Pincesor és kápolna

Börzönce régóta lakott település az előkerült korai bronzkori leletek alapján. A régészek a Temeteji-dűlöben találták a leleteket, itt volt régen a falu és a temető is. 1234-ben említik először. A szláv gyökerű nevek az évek során bár különböző hangalakot vettek fel, a jelentés ugyanaz: 1234-ben Bezenche, 1261-ben Berzencha, 1357-ben Berzenche, 1478-ban Bezewcze, 1796-ban Börzöncze, 1892-től használatos a mai neve: Börzönce.

Az elnevezés víznévként is gyakran szerepel.

Az 1600-as években sokat pusztított itt a török, mivel Kanizsa melletti településről van szó.1690-ben Zalaszentbalázshoz tartozó puszta volt Pető László tulajdonában. A szűk területnek soha nem volt urbáriuma, a lakosság nehezen tudott megélni. Főleg jobbágyok éltek a faluban, áruit a nagykanizsai piacra vitték. 1870-ben a lakosság nagy része analfabéta volt az elzárt település miatt, azonban alapműveltségük gyorsan emelkedett.

Börzönce legtöbb lakosa római katolikus magyar volt, nem tarkította vallási vagy nemzetiségi szubkultúra.

1945-ben a rossz közlekedési viszonyok miatt csökkent a lakosság száma, mivel legtöbben a munkahelyükre költöztek. 1990-ben a népesség csupán csak 61 fő volt, de ekkor sem volt nyilvántartott munkanélküli Börzöncén.

A Szent Lőrinc kápolna Börzönce egyetlen turisztikai épülete. A szőlőhegyen már 1801-ben megépült Szent Lőrinc tiszteletére. A hegyről tiszta időben akár Badacsonyig is el lehet látni.

A kápolna barokk stílusban készült, egyhajós, félköríves szentélyzáródású építmény. Nyugati homlokzatán torony, a szentély felöli részen kontyolt tető található.

A szőlőhegyen álló tölgyfának szinte csak a kérge van meg. Ennek ellenére Dél-Zala legnagyobb tölgyfája 540 centiméteres kerületével. A fa a kápolna és a Sárga turistaút mellett áll.

2015.11.07.-Börzöncei-hegyi-kápolna (Eifert János felvétele)

A Tanítanék mozgalom tüntetése a Kossuth-téren, Budapest, 2016. március 15.

A Tanítanék mozgalom tüntetése a Kossuth-téren, Budapest, 2016. március 15.

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-10 (Eifert János felvétele)

Délután háromkor elkezdődött a mai nagyobb ellenzéki megmozdulás is, a Tanítanék mozgalom tüntetése. Az eredeti tervek szerint a Hősök teréről mentek volna a Kossuth térre, de helyszíni tudósítóink szerint a környék és a kisföldalatti annyira bedugult, hogy sokan el sem jutottak a Hősök terére.

Tudósítónk beszélt Pilz Olivérrel, a tüntetéshullámot elindító miskolci tanárral, aki elmondta, nem hallotta Orbán Viktor beszédét, de szerinte nem lehet megúszni azt, hogy a kormány szembenézzen az oktatás problémáival, az elindult tiltakozás pedig már megállíthatatlan.

Mire a menet a Kossuth térre ért, tízezresre is bővülhetett, a tér megtelt.

Itt van velünk lélekben a társadalom 75 százaléka – ezt Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója kiáltotta a hatalmas tömeg előtt a Kossuth téren, a kormánynak üzenve hozzátette: nincsen hatalmatok felettünk, valamint ultimátumot is adott a kabinetnek. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére indult tüntetéshez – a rendezvény Facebook-oldala szerint – 70-nél több civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A résztvevők többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción, a tömeg rég nem látott mértékben töltötte be a Parlament előtti teret.

Amire a menet a térre érkezett, már jókora tömeg fogadta, mert a metróból – ahogy a Klubrádió tudósítója fogalmazott – ömlöttek a ki az Országház elé az emberek.

Az első megszólaló Sándor Mária, a fekete ruhás nővér néven megismert “rebellis” ápolónő volt, aki először egy iskolaigazgató levelét olvasta fel, a Klik regnálása óta kialakult áldatlan iskolai viszonyokról, illetve az őt és a tanárokat is megalázó helyzetről.  Majd “hazai pályáról,” az egészségügyről illetve a feketeruhás mozgalomról beszélt Sándor Mária. Beszéde végén levette a kockás inget, majd azt, mint egy zászlót feltartva, énekelni és szavalni kezdett, de hangja elcsuklott a feltehetően a torkát fojtogató könnyektől.

Ezután Pilcz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsa elnöke lépett a pódiumra, majd pontról pontra elmondta a tanárok követeléseit, a Tanítanék Mozgalom 12 pontját, azután mindegyik követelés végén feltette a kérdést: egyetértetek? Amire a tömeg zúgva felelte az igent.

Nem pártszimpátia kérdése, hogy mindannyian követeljük a gyerekeinknek a minőségi oktatást! – erről már egy szülő beszélt, hosszasan taglalva, hogy nem engedheti meg magának egyetlen szülő sem, hogy féljen, és félelemből ne emelje fel a szavát a gyereke jövőjét veszélyeztető dilettáns oktatás-irányítás ellen.

Mocskos Fidesz! Ezt akkor zúgta a tömeg, amikor L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője lépett a pódiumra, és csak egy rövid látleletet adott a hallgatóságnak a szegénység, a kirekesztettség bugyraiból, 2016, a Fidesz kormány Magyarországáról.

Az én bátorságom, a ti bátorságotok is – ezt már a tüntetés fő szónoka, Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója mondta. Ahogy előre jelezték a tüntetés szervezői, a hatalmas tapssal köszöntött iskolaigazgató valóban bejelentett valamit.  Ultimátumot adott Orbánéknak: a miniszterelnöknek és az államfőnek bocsánatot kell kérnie az elmúlt hat év alatt jogfosztott, megfélemlített és megalázott emberektől, ha ezt nem teszik meg, sztrájkba lépnek. Először csak március 30-án egy órára, ami azonban egy héttel később lehet két óra és így tovább. Március 30-án egy órára álljon le az élet, figyelmeztesse ez a hatalmat, hogy nem tehet meg mindent – mondta Pukli István, egy órás munkabeszüntetésre szólította fel a tüntetés hetven támogatóját, a 35 ezer magánembert, és az aláírókat, és mindenkit, akit érdekel a gyermekeink jövője – amire válaszul ismét zúgott a tér. (Népszava Online)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-02 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-05 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-03 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren: Misu-a-forradalom-arca (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-01 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-Vigyázz-gyerekek (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-09 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-04 (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-Készenléti-rendőrség (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-11 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-08 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-12 (Eifert János felvétele) 2016.03.15.-Tüntetés-a-Kossuth-téren-Telefonnal-fényképező (Eifert János felvétele)

2016.03.15.-Eifert-komoran-a-tüntetésen_Olasz-Ági-felvétele

Pedagógus-tüntetés a Parlament előtt – Budapest, 2016. február 13.

A rossz idő ellenére teljesen megtelt a Parlament előtti tér, a kormány oktatáspolitikája ellen tüntettek. A köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelték.
A rendezvényt azért hirdették meg pedagógus szervezetek, mert úgy látják, rendszerszintű változtatásokra lenne szükség az oktatás, a köznevelés területén, ugyanakkor szerintük a kormányzat nem értette meg ennek fontosságát.

2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-01 (Eifert János felvétele)

2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-03 (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-02 (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntető (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-04 (Eifert János felvétele)

Követeléseiket pontokba szedték: tananyag radikális csökkentése, a kötelező tanulói óraszámok mérséklése, az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetését, a kötött munkaidő megszüntetése, az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítása, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítása, a szakképzési centrumok jogi helyzetének rendezése, a tankönyvválasztás szabadsága, a köznevelésben a csaknem ötvenezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérének rendezése

2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Semmit-rólunk-nélkülünk (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-tér-Tüntetők-a-Néprajzi-Múzeumnál (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Városmajori-Gimnázium (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Szilárd-barátom (Eifert János felvétele)

2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Sátoraljaújhely (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Pécs (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Ne-csalj-mert-a-kormány-nem-tűri-a-konkurenciát 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Miskolci-Herman (Eifert János felvétele)

2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Kutyát-vitt-a-tanterembe (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-Ezer-plusz-egy (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-esőben (Eifert János felvétele) 2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-06 (Eifert János felvétele)

A pedagógusok nem akarnak visszatérni a korábbi – az adott település anyagi helyzetétől függő – önkormányzati fenntartású iskolarendszerhez sem, de a jelenlegi, szerintük túlközpontosított rendszer sem megfelelő, ezért az oktatási intézmények nagyobb önállóságát szorgalmazzák. A szervezők tájékoztatása szerint a demonstráció elsősorban az oktatás kérdéseiről szól, de beszélni fognak más ágazatok problémáiról is. A tüntetéshez csatlakoztak az egészségügyi, a szociális, a kulturális és a közigazgatási terület dolgozóit képviselő szervezetek is. Jászai Mari térről, zuhogó esőben, esernyők alatt induló tömegből többen az oktatási államtitkárság épülete elé érve biciklicsengőkkel csengettek, hogy mint mondták, így fejezzék ki elégedetlenségüket. Amikor a vonulók a Parlament elé értek, a tömeg vége még a Jászai Mari téren állt. A tömeg élén a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné haladt, mögötte szakszervezeti vezetők, tagok szervezeteik zászlóival, a más ágazathoz tartozók külön csoportokban vonultak. (hirado.hu)

2016.02.13.-Kossuth-téri-tüntetők-07 (Eifert János felvétele)

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége felkérése tiszteletbeli tagságra. Budapest, 2015. november 4.

2015.11.04. Magyar Fotóművészek Világszövetsége felkérése tiszteletbeli tagságra

Tisztelt Eifert János Úr!


A Magyar Fotóművészek Világszövetsége azon neves fotóművészeket szeretnék tiszteletbeli tagjaik között tudni, akik életpályájuk során a fotóművészet szakmai, közéleti és társadalmi területén kiemelkedő munkát végeznek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, példamutató magatartást tanúsítanak és ezzel az MFVSZ jó hírnevét tovább növelik.


Örömmel tájékoztatom, hogy a Világszövetség az elnökség javaslata és a közgyűlés megerősítése okán Önt jelentős eredményt hozó munkája és egész életműve alapján tiszteletbeli taggá választotta.

A tiszteletbeli tagság felkérésen alapul, mindazokkal a jogokkal (kivéve szavazati jog és tisztségviselési jog) és kedvezményekkel, amik a teljes jogú tagságot megilletik, tagdíjfizetési kötelezettség nélkül.

Várom válaszát, hogy elfogadja-e felkérésünket és megtiszteli
Szövetségünket azzal, hogy tiszteletbeli tagként csatlakozik hozzánk.

Budapest, 2015. november 4.

Üdvözlettel:

dr. Patrus Sándor
elnök

Magyar Fotóművészek Világszövetsége
1011 Budapest, Corvin tér 8.
e-mail: mfvszfoto@gmail.com
web: www.mfvsz.com

TRANSIT ZONE. Menekültek a Keletinél, Budapest, 2015. szeptember 2-5.

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-01 (Photo: Eifert János)

2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-03 (Photo: Eifert János) 2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-09 (Photo: Eifert János) 2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-08 (Photo: Eifert János) 2015.09.04.-Menekültek-Keletinél-01 (Photo: Eifert János)

2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-07 (Photo: Eifert János) 2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-11 (Photo: Eifert János) 2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-05 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-04 (Photo: Eifert János)

2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-02 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-23 (Photo: Eifert János) 2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-10 (Photo: Eifert János)

Menekültek százai rekedtek kedden este a Keleti pályaudvaron, ahová abban a reményben érkeztek, hogy feljutnak egy Németországba tartó vonatra, és új életet kezdhetnek. A zsúfolt épületben tarthatatlanná vált a helyzet, a rendőrség vetett véget a várakozásnak, lezárta, és kiürítette a pályaudvart. A keddi bécsi és müncheni vonatok a menekültek nélkül keltek útra, ők pedig tiltakozva, gyermeküket a magasba emelve vagy éppen kétségbeesett némasággal tűrték a eseményeket.
Ma délután újra tüntetni kezdett a Keleti pályaudvarnál több száz menekült. Hangosbemondóval, virággal a kezükben követelték, hogy elutazhassanak Németország felé. Patthelyzet alakult ki a Baross téren. A Keleti pályaudvar előtti térre egy rendőrautó érkezett, köré sereglettek a menekültek, a hangosbemondón keresztül egy tolmács arabul tájékoztatja a tömeget. A női hang azt mondta, hogy menekülttáborban regisztrálniuk kell, csak akkor mehetnek tovább Németországba. E nélkül senki nem mehet tovább.
Közben körbesétáltam a zónában és környékén, arcokat, helyzeteket fényképeztem. A képek önmagukért beszélnek…

2015.09.05.-Menekültek-Keletiben-06 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-15 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-22 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-35 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-20 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-34 (Photo: Eifert János) 2015.09.04.-Menekültek-hírdetése-keletinél (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-27 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-08 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-36 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-19    (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-17 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-12 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-14 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-11 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-06 (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2015.09.04.-Alvó-férfi-Keletinél (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-24 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-32 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-03 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-02 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-38 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-37 (Photo: Eifert János) 2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-09 (Photo: Eifert János)

2015.09.02.-Menekültek-a-Keletinél-05 (Photo: Eifert János)

Igazságügyi Miniszter kinevezése a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjává – Budapest, 2016. augusztus 25.

2015.08.25.-Igazságügyi-Miniszter-kinevezése-szakértőként 2016.10.12.-Szellemi-Tulajdon-Nemzeti-Hivatala-Elnök-értesítése-kinevezésemről

Eifert János urat

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 101. § (1) bekezdése és a Szerzői Jogi Szakértő Testület szervezetéről és működéséről szóló 156/1999. (XI. 3.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének javaslatára – az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben – a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjává – a 2015. július 15-étől 2020. július 14-éig terjedő időtartamra – kinevezem.

Dr. Trócsányi László

Igazságügyi Miniszter

Kelt: Budapesten, 2015. augusztus 25. napján

A XXI. Század Társaság összejövetele a Szakszervezetek Házában, Budapest, 2015. február 17.

2015.02.18.-XXI-Század-Társaság-összejövetele-02  (Eifert János felvétele) 2015.02.18.-XXI-Század-Társaság-összejövetele  (Eifert János felvétele)

Téma: Egy férfi és egy nő…     Változatok Merkelre és Putyinra
Vendégeink:  Horváth István        – nagykövet, Sz. Bíró Zoltán       – történész
Helyszín: Szakszervezetek Háza
1068 Budapest, Benczur utca 45. III./307.

A XXI. Század Társasága összejövetele a Szakszervezetek Házában (1068 Budapest, Benczur utca 45. III./307.)

Téma: Egy férfi és egy nő…     Változatok Merkelre és Putyinra

Vendégeink:  Horváth István – nagykövet, Sz. Bíró Zoltán – történész

2015.02.18.-XXI-Század-Társaság-összejövetele (Eifert János felvétele)

Eifert János felvételei

Rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész, a Magyar Televízió korábbi elnöke. Budapest, 2015. január 10.

Rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában szombat délután elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész, a Magyar Televízió korábbi elnöke. Budapest, 2015. január 10.

Hankiss Elemér (Photo: Eifert János) Fotó: Eifert János

Hankiss Elemér 1928-ban született Debrecenben, egyetemi tanulmányait Eötvös-kollégistaként az ELTE angol-francia szakán végezte 1950-ben. Az 1956-os forradalom után hűtlenség és államellenes összeesküvés vádjával tíz hónapot töltött vizsgálati fogságban, végül bizonyítékok hiányában felmentették.

Több egyetemen is tanított

Hankiss Elemér az 1960-as években dolgozott az Európa Kiadónál, majd a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa volt. 1975-től csaknem húsz éven át az MTA Szociológiai Kutatóintézetének értékszociológiai és módszertani osztályát irányította, 1996 és 1998 között pedig az intézet igazgatója volt. Tanított a pesti, a szegedi és a Közép-európai Egyetemen, és vendégprofesszor volt több külföldi egyetemen.

Hankiss Elemér 1990 és 1993 között a Magyar Televízió elnökeként aktívan részt vett a magyar közéletben.

Az élet értelmére kereste a választ

A HVG-nek tavaly augusztusban adott interjújában Hankiss Elemér azt mondta, hogy pályáját strukturalista irodalomelemzőként kezdte, majd a szociológia területén dolgozott. Onnan a politológiába keveredett bele, az elmúlt tizenöt évben pedig már a filozófiai antropológia érdekelte igazán. Olyan kérdésekre kereste a választ, hogy: Mi a helye az embernek a világmindenségben? Hogyan küzdhet meg az idővel, az elmúlással? Van-e, s ha van, mi az emberi élet célja, értelme?

Az interjúban a rendszerváltás után kormányzó politikai vezetők döntéseit is véleményezte. Mint mondta: „Magyarországon is – bár globálisan mi nem sokat számítunk – már-már elfogadhatatlan a helyzet. Sokat panaszkodunk, és van is rá okunk, mert a magyar társadalom vezérei az elmúlt huszonöt évben rengeteg rossz döntést hoztak, és az országot inkább rombolták, mint építették. De ami a jólétet illeti, még így is a világ első 15-20 százalékában vagyunk.”

A szenvedés rossz

Hankiss Elemér az Arckép című portréműsorban arról beszélt, hogy folyamatos késztetést érez arra, hogy kitöltse az életét. Mint fogalmazott, állandóan próbált valamit csinálni. Olyat, aminek van eredménye, hatása a külvilágra. Mint fogalmazott a világot a “kevesebb szenvedés” irányába szeretné elfordítani.

Több elismerést is kapott

Hankiss Elemér munkásságáért több elismerést is kapott: 1987-ben “Az év könyve-jutalom” díjat kapta, 1994-ben az objektív tájékoztatás érdekében kifejtett példamutató tevékenységük elismeréseként Gombár Csabával, a Magyar Rádió korábbi elnökével együtt átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést, 2006-ban Budapest díszpolgára lett és Széchenyi-díjat kapott. 2007-ben a Prima Primissima Díj egyik kitüntetettje volt, 2008-ban Hazám-, 2012-ben Bibó-díjjal ismerték el.

A bizonytalanság világa

A világ radikálisan megváltozott az elmúlt 20-25 évben – ezt többször is hangsúlyozta előadásaiban Hankiss Elemér. Mint mondta átléptünk a bizonytalanság korszakába, ahol másként kell az életet élnünk. Hogy hogyan viselkedjünk ebben a megváltozott környezetben (?) – egyebek mellett erre a kérdésre is kereste a választ ebben az előadásban.

Itthon vagyunk-e a világban?

Hankiss Elemér Az emberi kaland című könyvében egyebek mellett arra kereste a választ, hogy itthon vagyunk-e a világban. Művében visszatérő motívumként többször szerepel a vicc sajátos értelmezése. Egy helyütt így fogalmaz: „A logikai viccek az irracionális és az abszurd birodalmába lopnak be minket egy szempillantásra. A politikai viccek az anarchia szabad, de veszélyes világába kalandoznak át. A szexuális viccek az ösztönvilág gyönyörteli, de veszélyes erőit szabadítják fel egy-egy villanásnyi időre. A cinikus, szkeptikus és szentségtörő viccek pedig a méltóság és az igazság, a társadalmi érdekek és intézmények lerombolásával kísérleteznek.”

(www.origo.hu)

A közállapotok megváltoztatásáért tüntettek a fővárosban az Operánál, a résztvevők a Nagymező utcáig töltötték meg az Andrássy utat. Budapest, 2015. január 2.

A közállapotok megváltoztatásáért tüntettek a fővárosban az Operánál, a résztvevők a Nagymező utcáig töltötték meg az Andrássy utat. Budapest, 2015. január 2.

2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-07 (Photo: Eifert János)

A Facebookon MostMi! – Új országot építünk! mottóval meghirdetett demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulójára szervezték az operaház elé. Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója arról beszélt: nem magát a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják kérdőre, mert nem tettek valós lépéseket azért, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának. Kijelentette, egyelőre nincsenek pártpolitikai ambíciói és a MostMi mozgalom sem pártalapítási szándékkal jött létre, mert nincs itt az ideje, nincs hozzá szervezet, sem anyagi lehetőség.

Szerinte ma a politikusok nem a köz ügyeit képviselik, hanem a saját világukat építik. Fontosnak nevezte, hogy a társadalom öntudatra ébredjen, úgy fogalmazott “az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni”. Öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat a jövőre nézve – mondta Várady Zsolt.

2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-05 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-04 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-13 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-11 (Photo: Eifert János)

2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-02 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-12 (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-10 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-06 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-09 (Photo: Eifert János) 2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-08 (Photo: Eifert János)

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez szerinte nem igaz. Hozzátette: “újra meg kell alapítanunk” a magyar köztársaságot, és meg kell alkotni új alkotmányát. Hangsúlyozta: a köztársaság mindenkié, a köztársaság adja a legnagyobb szabadságot és biztonságot mindenkinek. Azt is kiemelte, hogy “az alkotmány mindannyiunké kell legyen”. Egyúttal szorgalmazta, hogy az állam működése legyen teljesen átlátható.

A rendezett körülmények között felnövő és élő Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája egyik alapítója, valamint a miskolci állását elvesztő és egy fővárosi kunyhóba, majd önkormányzati bérlakásba kényszerülő Csizi Zsolt, A Város Mindenkié csoport aktivistája eltérő sorsukat hasonlították össze. Utóbbi azt mondta: a meglévő szakadékot nem a Fidesz, hanem a kapitalista gazdasági rendszer teremtette, de a kormány mindent megtesz azért, hogy a különbségeket ne csökkentse, hanem növelje. Udvarhelyi Tessza kijelentette: ennek a kormánynak mennie kell, a jövőben pedig hiteles, felelős, valóban baloldali értéket valló politikusokra lesz szükség.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, akit “magyar állampolgárként” konferáltak fel, azt mondta: a Fidesz rendszere bukásra van ítélve, de hogy ez holnap, idén, 2018-ban történik-e meg, vagy évtizedeket kell várni rá, a tudatos állampolgárokon múlik. Hangsúlyozta: demokratikus európai alternatívát kell felmutatniuk, és ennek megteremtésére időt, energiát és pénzt kell áldozniuk. Arra is kitért, hogy nem egy új pártot, hanem mindenki számára nyitott alternatívát kell felépíteniük, a céljuk pedig a szélsőségektől ódzkodó, demokratikus, középre tartó európai ország megteremtése.

Kálmán László nyelvész decentralizálásról, az állam működésének teljes nyilvánossá tételéről és a nyomor felszámolásáról beszélt. Hangsúlyozta: a civilek szabadok és európaiak szeretnének lenni. Azt is kiemelte: nem tesznek egyenlőségjelet az eddigi magyar kormányok közé, mert a 2010 előttiek nem tudtak és talán nem is akartak úgy visszaélni a hatalommal, mint a jelenlegi. Hozzátette: de egyik kabinet sem akarta helyrehozni a súlyos rendszerhibákat, ezért nem kérnek a 2010 előtti állapotok egyszerű visszaállításából sem.

2015.01.02.-Tüntetés-az-Operánál-03 (Photo: Eifert János)

Takács Bori, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója azt mondta: Orbánnak és vele együtt a rendszernek is mennie kell, és helyette egy új, jobb rendszerre van szükség, abban még meg kell egyezniük, hogy milyen legyen. Elmondta: Angela Merkel német kancellár egy hónap múlva esedékes látogatása idejére szervezik a következő tüntetést, hogy megmutassák: Európához akarnak tartozni. Szerinte a gyülekezési törvény tervezett módosítása azt jelzi, hogy van értelme tüntetniük.

A demonstráció előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc korábbi beszédeiből, valamint A tanú című filmből játszottak be részleteket, miközben egy épület falára klipet, illetve a film egyik jelenetét vetítették. A tömegben körülbelül tucatnyi közmunkás- szakszervezet feliratú, illetve több uniós zászlót is lehetett látni, de volt, aki Che Guevarát ábrázoló, illetve magyar nemzetiszínű lobogóval érkezett. A feltartott táblákon többi között a következő feliratokat lehetett olvasni: “Támogassuk a Rolex-kormányt!”, “Ne higgyetek a szemeteknek!”, “Torkig vagyunk”, “Delete Viktor”, illetve “Stadionos Viktor, ebből elég volt”.

A rendezvény végén, a Himnusz elhangzása közben a színpad előtt dulakodás alakult ki, amikor a demonstráció egyik résztvevője uniós zászlót tartott a magasba, rajta “Nem” felirattal, és egy ember ki akarta csavarni a kezéből. Az MTI tudósítói azt látták, hogy két embert rendőrök gyűrűjében az operaház oldalához kísértek, ott igazoltatták őket.

Este nyolc órakor már a színpadot szedték szét a rendezők, a forgalom az Oktogon felé fokozatosan elindulhatott. A rendőrség az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a demonstrációhoz kötődően senki ellen nem indult eljárás. (MTI)

Tüntetés az Internet-adó ellen, Budapest, 2014. október 28.

Tüntetők az Erzsébet-hídon, mobiljaik világítanak, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Összefoglalva: A kormány nem vonta vissza az internetadó tervezetét, ezért kedden este hat órakor újra demonstráció kezdődött a József nádor téren. A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé hirdetett tüntetésen Várady Zsolt, az iWiW alapítója szólalt fel, aki legutóbb azzal került a hírekbe, hogy beperelte a rendszerváltás óta parlamentbe került pártokat, amiért olyan jogi környezetet teremtettek, hogy az adózási szabályokat betartó vállalkozások ellehetetlenülnek.

Várady felszólalása után a több-tízezres tömeg az Erzsébet tér felé indult, majd az Astoriánál elfordulva átmentek az Erzsébet hídon. A Lánchíd utcán a kormányzat által többször átadott, valójában soha el nem készült Várkert bazár előtt elhaladva a Clark Ádám térig vonultak, ahol kinyilvánították, hogy annyi internetadót fognak fizetni, amennyit a kilométerkő is jelez – nullát.

A hivatalos program már véget ért, de több ezer demonstráló a Parlament elé vonult. Rengeteg rendőr fogadta az Országháznál őket. A tiltakozók spontán beszédeket tartottak, ki akarták tűzni az EU-s zászlót, amit a szocialista Kunhalmi Ágnes tett meg végül a frakció ablakából. A tömeg erre elillant. Pár fiatal a Gyorskocsi utcában indított “szabadító akciót”. (Hír24)

Netre fel! Tüntetők a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők és fotóriporterek a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Várady Zsolt, az iWiW alapítója felszólal a József nádor téren, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Szenvedélyes, okos mondatok! (Photo: Eifert János) Fotósok, TV-sek a pódiumon, akik a többezres tömeget örökítik meg, amint mobiljaikkal "gyertyáznak" (Photo: Eifert János) Tüntetők a József Attila utcánál, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Maszkos tüntető, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

18:28 Már beszél az iWiW-atya

A Fidesz által MSZP-s kapcsolatokkal megvádolt Gulyás Balázs még annyit mondott, hogy a kormány nem érdemli meg az adót mert korrupt és ostoba. Itt nincsenek maszkok és pártjelvények – tette hozzá. Ez nem a békemenet ahol napidíjas, buszoztatott emberek vannak – mondta Gulyás.

A vezérszónok, iWiW-alapító, Várady Zsolt szerint a netadó a kormány önkényének a jelképe. A polgárokkal fizettetik meg a rossz kormányzást – mondta Várady. Hozzátette: azért rossz az adómorál Magyarországon, mert korrupt a rendszer. Az adórendszer rossz.

“Az internetadó elleni tüntetés országos. Hahó Orbán Viktor, itt a facebookosok beszélnek! Hahó Orbán Viktor, itt a magyar nép beszél!” – költötte át a kormányfői klasszikust Füzessi Károly (Humán platform). “Csináljatok magatokról fényképet, fogjatok egy táblát, írjátok rá melyik településen vagytok, így látható lesz, hogy az internetadót az egész ország elveti” – hívott fel egy újabb tiltakozó akcióra az iWiW alapítója.

A november 17-ei hétre, az internetadó megszavazásának napjára újabb demonstrációt terveznek – jelentették be a szervezők.

Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Csak a nulla! (Photo: Eifert János) Eifert a tüntetésen fotózik, 2014.10.28. (Kincses Gyula felvétele)

Uniós és magyar zászlókkal, molinókkal vonul a tömeg. Az emberek már nemcsak az internetadó, hanem a kormány politikája ellen is tiltakoztak. “Nem kell netadó! Orbán takarodj! Európa, Európa!” – skandálják az emberek.

Én is tüntetek! (Eifert András Szilveszter felvétele) Andris-tüntet az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Andris a tüntetők közt, az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

Tüntetők az Erzsébet-hídnál, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Tüntetők az Erzsébet-hídon, 2014.10.28. (Photo: Eifert János)

A HírTV stábját szorongatják: Elég a hazudozásból! HírTV - szar TV! (Photo. Eifert János) Fenyegető gyűrű a HírTV stábja körül (Photo: Eifert János)

A szekuritival védett HírTV megpróbal bejelentkezni először a hídról, majd a 0-ás kilométerkőnél, de sokan megálltak, körülvették őket és “modortalanságokat üvöltöznek” –  Elég a hazudozásból! HírTV – szar TV! Orbán TV!  “Nem vagyunk bogarak” – ezt pedig dajcstominak üzenték.

Apa és fia a 0-ás kilóméterkőnél

Vásárhelyről elszármazottak találkozója Mártélyon, 2014. augusztus 17.

Mártély, Holt-Tisza partja (Eifert János felvétele)

Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele)

Almási-István-polgármester - Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Lázár János miniszter a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele)

A Hódmezővásárhelyről elszármazottak találkoztak vasárnap délelőtt Mártélyon a Bodnár Bertalan Oktatási Központban. Köszöntő beszédében Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere csakúgy, mint két éve, most is nagy tisztelettel köszöntötte a résztvevőket, a városból elszármazottakat.

Elmondta, hogy Hódmezővásárhely életét az elmúlt években nagy beruházások fejlesztették, amik most is folynak. Kiemelte a Tram Train szerepét, amely hozzájárul Szeged és Vásárhely kapcsolatának erősítéséhez. Hozzátette, a két város kapcsolatában sokkal több lehetőséget lát, mint amennyi most van.

A polgármester szólt a már eddigi fejlesztésekről és hozzátette, hogy egy 740 milliós beruházás keretén belül a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ mögött, a Hódi Pál utcában egy mélygarázs és szabadidő park fog épülni a közeljövőben.

A polgármerter beszéde után Mucsi László, a városfejlesztési iroda vezetője tartott prezentációt a Vásárhelyen zajló fejlesztésekről.

Mucsi László előadásában a fejlesztésekről, beruházásokról beszél (Eifert János felvétele) VTV-és-Lázár-János - Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Dr. Blazovich László a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Dr. Koszó Péter alpolgármester a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele)

Rapcsák Kati és édesanyja (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Gyulai József professzor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Csete György építész a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Fenyvesi Félix Lajos (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

Akik eljöttek a Vásárhelyről elszármazottak találkozójára, azok elsősorban hazajöttek, ez nagy öröm és ünnep. “Mi, hódmezővásárhelyiek nem félünk attól, hogy ha valaki elmegy a városból. A visszatérést legalább olyan erénynek gondoljuk, mint azt, hogy valaki hódmezővásárhelyinek születik.” – mondta el megnyitó beszédében Lázár János miniszter.

Egy városnak fontos sajátossága, hogy nem fél attól, hogy a fiatalok nekivágnak a világnak. Ha valaki elmegy onnan, ahova született, ehhez bátorság szükséges és ezt elismeréssel kell illetni.

Ma sok fiatal hagyja el a szülőhelyét. A siker, az elismerés iránti vágy, esetleg az anyagiak motiválják őket abban, hogy elmenjenek, de utána visszatérjenek a szülőhelyükre, hogy ott megvalósítsák álmaikat. A társadalomnak pedig nem elítélni kell a fiatalokat, akik elmennek, hanem támogatni őket abban, hogy sikeresek legyenek, és hogy vissza tudjanak térni.

Beszédében Lázár János hangsúlyozta, hogy nem az a baj, ha valaki elhagyja a gyökereit, a városát, hanem az a félelmetes, hogy úgy megy el, hogy nem akar többé visszatérni. Ha van remény a gyökerek megmaradására, ennek a folyamatnak a támasztékát szükséges megtalálni.

Lázár János miniszter beszédének végén elmondta, hogy aki ide születik, de mégis elszármazik, az lelkileg nem tud elszakadni ettől a közösségtől. Vagy rendszeresen visszajön a városba, vagy megpróbálja ezt a közösséget megépíteni egy másik helyen. (Bodrogi Klára, Promenád.hu)

Dr. Vincze Ferenc és Módos Gábor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Csete (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Dr. Berki Sándor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Benyhe Zsuzsanna (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Markó Csaba kabinetfőnök, Lázár János miniszter, Almási István polgármester, Göbl Miklós sajtóreferens (Eifert János felvétele) Ábrahám Benedek és Hegedűs Éva a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele) A VTV operatőre munkában (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

Dr. Havasi Katalin a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele) Bodrogi Klára újságíró a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) ifj. Csete a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele) Csete György feleségével (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

A Fotóriporter a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Havránek-Ferenc (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Göbl Miklós sajtóreferens és Almási István polgármester (Eifert János felvétele) (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

Marie-Csete-Confolant (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Sándor János, Dr. Havasi Katalin, Szenti Tibor feleségével és mások a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Radics Márk (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Dömötör Mihály és Módos Gábor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele)

Szenti Ferenc Sándor költő (Eifert János felvétele) Benyhe Ferenc költő kötetével (Eifert János felvétele)

Szenti Tibor (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Hegedűsné Dékány Magdi (Eifert János felvétele) 2014.08.17.-Mártély_Dömötör-Mihály-felvétele

2014.08.17.-Mártély-Holt-Tisza-01 (Eifert János felvétele) 2014.08.17.-Mártély-Holt-Tisza-02 (Eifert János felvétele)

Poci a volánnál (Eifert János felvétele)

Eifert János fotóművész Hódmezővásárhely Díszpolgára, kitüntetés átadása a Városházán, 2013. október 11.

Így néz ki egy díszpolgár? (Szenti Tibor felvétele)

2013.10.11.-Eifert-Hmvhely-Díszpolgára (Promenad.hu felvétele) 2013.10.11.-Eifert-Hmvhely-Díszpolgára (Promenad.hu felvétele) 2013.10.11.-Eifert-Hmvhely-Díszpolgára (Promenad.hu felvétele) 2013.10.11.-Eifert-Hmvhely-Díszpolgára (Walters Lili felvétele)

Nagy Imre múzeumigazgató és Eifert János (Walters Lili felvétele) Eifert János, Walters Lili (Photo: Szenti Tibor) 2013.10.11.-Eifert-Hmvhely-Díszpolgára (Walters Lili felvétele) 2013.10.11.-Eifert-interjú a VTV számára (Walters Lili felvétele)

Wlters Lili, Eifert János (Schmidt Andrea felvétele) 2013.10.11.-delmagyar.hu 02 2013.10.11.-PhotoSchmidtAndrea 01 2013.10.11.-delmagyar.hu 04

Walters Lili, Szenti Tibor, Schmidt Andrea, és Promenad.hu felvételei

Eifert-képek a Városházán

2013.10.11.-Hódmezővásárhely-Díszpolgára-plakett Almási István polgármester (Photo: Szenti Tibor)  Tisztelt ünnepeltünk: Eifert János fotóművész,

Kedves Ünnepi közgyűlés résztvevői!

Eifert János 70 éves, mégis ifjú! Hódmezővásárhelyen 1943. május 8-án született. Ez a város olyan mély nyomokat hagyott benne, hogy bár a világot összejárta és több helyen is lakott, számunkra ő az igazi Ady által megverselt „föl-földobott kő”, aki rendszeresen visszatér hozzánk. Mindig ad magából valamit, ami maradandó, és visz tőlünk olyan megörökített tájat, embert és mozdulatot, amely vásárhelyiségét tízezer kilométereken át is világosan tükrözi. Ő Vásárhely kulturális utazó nagykövete, belőlünk fakadó lélek, amely lepkeként száll virágról virágra, hogy alkotóerejével megtermékenyítsen.

„Két határozott irány van az életemben: egyrészt a megörökítés, a fényképezés tárgyilagossága, egyfajta dokumentarista őszinteség, ugyanakkor egy új világ teremtése” — vallotta.

Eddig valamennyi fotószakíró azt sugallta, hogy a fénykép azért nagyszerű, mert egy elsuhanó, olyan pillanatot örökít meg, amely soha többé nem tér vissza, és nem ismételhető meg. Ez igaz, csakhogy van egy alapvető, föl nem fedezett igazság, amelyet Eifert fotói tükröznek. A fölvételt hiába készíti, akár kétezred másodperccel is, ő tudja, hogy amikor a gép exponál, abban a pillanatban egy egész regényt örökített meg. Másfelől közelítve meg, a tájban ott van a sarjadó fű, a kikelő mag, a kalászba szökkent, nyár érlelte búzakalász, az „Élet”, ahogy mi a kenyérgabonát nevezzük; de ott van a terebélyes, árnyékot adó jelfa, és a kiszáradt, kidőlt fűzfacsonk, amelyet valamelyik mártélyi kubikban kapott lencsevégre.

Amikor az öregember portréját nézem, látom, hogy ő az, aki gyermekkorunkban még mesélte unokáinak Doberdó poklát, átélte a földje és tanyája elvesztését, és békével megadva várja elmúlását. Ha ezt a fotót csak egy pillanattal később, vagy hamarabb készíti, amikor a fény elvész az arcon és évtizedek küzdelmei a ráncokba nem mélyülnek bele, már nem egy egész embert látunk, hanem életének csupán kis részletét. Eifert a fény- és tónuskezelés kiváló nagymestere.

Gyakran az arc sincs már jelen. Csak a két kézfej, amelyek csuklóban szétnyílnak, és a kérges marok erős védőgátként óvja a kis palántát, keresve az éltető fényt.

Eifert János fotóművész zsonglőrként játszik a mozdulatokkal is. Nem véletlen, hogy 1960–1977 között a Honvéd Táncegyüttes hivatásos táncosa volt, és a külföldi turnékon kezdett el 1968-ban fotózni. Olyan felvételeket készített, amelyeket csak az tud megfogni, aki belülről ismeri a testkultúra legféltettebb és legnagyszerűbb művészi ágát, a táncot, amely ősi ösztönünk. Valamikor a tűz felfedezése után, a hordában kéz a kézben jártuk körül a lángokat, amelyek most is bennünk égnek, csak föl kell gyújtani.

Eifertnél a tánc örömmozgás és nem haláltánc. Ahogy a mind inkább letisztult formákat kereste, a sorozatképekben ott lüktet a mozdulat minden fontos eleme. Ha e földön kiveszne az ember, de egy más csillagzatról idetévedt űrlakó érkezne, e fotókról újra rekonstruálni tudná az egész táncforgatagot.

A táncot kezek, lábak, törzsek, fejek, szívek és lelkek járják. Az igazi mozdulatból egyik sem hiányozhat. A férfiak esetében több a tartalmi gondolatiság, a nők mozgásában az ösztönös szellemiség. Eifert fotóin mind többet jelentek meg a nők, mert a világot ők hordozzák, kecsesek, ruganyosak és hódítók. A női test maga egy világ, az ember számára az oltár, amely előtt az igazi férfi áldozatra képes. Eifert művészetében az aktfotók nem vágykeltők és ingerlőek, hanem kellemesen erotikusak, vagy figyelmeztetők. A testet nem szolgáltatja ki, a nemiség föltárásával nem kíván élni. Az ő aktjaira finom fátyolként tapad egy-egy pillekönnyű sál, a fekvő testet oldalról benyúló kezek szemérmes fedése, majd a fej nélküli test fölött a 21. század különös, túlélő madara, a sirály veszi át a gondolatot. Itt jut el oda, hogy a nő megjelenik, mint a kései kőkor lélekmadara, amely fölemel és megmenti a sárba ragadástól, majd magával viszi egy felhőktől takart, ismeretlen, másik világba.

Ha föltesszük a kérdést hogy Eifert János művészetében mi az a vonzó, amiért minden kiállításáról, ahol képei a falra kerülnek, legyenek azok hagyományos papírképek, jókora molinókra vitt csoportos ábrázolások, képnovellák, vagy vetített, zenével kísért diaporámák, utóbb digirámák, minden esetben nagydíjakat, aranyérmeket, kitüntetéseket hoz el? Hazai és nemzetközi díjai miért közelítik meg a 200-at? Csoportos és egyéni kiállításainak száma hogyan halad immár közel a 700-hoz, de mire ezt kimondom, már valahol újabb tárlaton gyönyörködnek képeiben.

Hogyan történhetett az, hogy a világ jelentős fotóművészeti közösségeinek tagjává választják, egyéni kiállításait a nagy látogatottságuk miatt meghosszabbítják, a média hetekig ünnepli, és megszakíthatatlan barátságokat köt az eddigi 40 országban, ahol járt, legyen az Újguria, Közép-Ázsia, India, Amerika, vagy bárhol a világon, előbb-utóbb mégis Hódmezővásárhelyen köt ki. Számára, mint vallotta, a hazája a legizgalmasabb.

Miért lett több szakkönyv és rengeteg fotóművészeti cikk írója, miért tart időszakos fotóiskolákat és tanfolyamokat; egyáltalán mitől vált ilyen sikeressé?  Nem tartozik sehová? Nem voltak elődei, akikre fölfigyelt? Példaképeinek említette Dozvald Jánost, Sdrjan Plavsát, Jacques Mullert, a diaporáma-alkotókat, de Végvári Lajos művészettörténész is hatott rá. Mégis megtalálta saját útját, amelyet mindig szélesít és kitágít. Elérte azt, amire minden művész vágyik. Az illúziókból valóságot, a valóságból illúziót tudott alkotni. Ehhez pedig egy olyan lélek kellett, amit nem lehet utánozni, mert tele van az élet iránti szeretettel, amelyet édesanyjától örökölt. Az atomokból és energiákból az örök mozgással megszületett a nő, akiből asszony vált, majd világra hozta gyermekét, akit élete végén sem hagyott el. Láthatatlanul ott van fiával, és amikor János alkot, öntudatlanul viszi a lelkét a fotókkal tovább; egyre tovább, a kiállító helyek sokaságába és az emberi szívek mélyére.

Amikor végigjártuk a termeket, megcsodáltuk bennük a remekművek sokaságát, és kijövünk Eifert János kiállításáról, még órákig kavarog bennünk az a sok élmény, amelyet elraktároztunk, és nem hagynak nyugodni. Ekkor érdemes elővenni Jánosnak a „Képírás — Fotóakadémia” című, 2012-ben megjelent könyvét, és mindjárt az elején elolvasni a művész ars poeticáját:

„Számomra játék a fotográfia” — írta. — „Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni — látni — láttatni: ez a képíró (a fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és a valóság peremén.”

Számunkra nem képzelet többé, hogy a „Hódmezővásárhely városának díszpolgára” kitüntetést az idén Eifert Jánosnak szavazta meg a Közgyűlés.

Kérlek, vedd át, fogadd szeretettel, és ne feledd, hogy mindig visszavárunk!

 

2013.10.11.-Hódmezővásárhely-Díszpolgára-plakett  Eifert János fotóművész Hódmezővásárhely Díszpolgára 2013

*

60. Vásárhelyi Őszi Tárlat / 60th Autumn Exhibition of Vásárhely, Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely, 2013. október 6 – december 8.

60. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Photo: Eifert János)

60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök művészek között (Photo: Eifert János) 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Photo: Eifert János) Papageorgiu Andrea: Téli ragyogás

60. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Photo: Eifert János) Jagicza Patrícia Linda Türelem szeretet megbecsülés Barátaim (Photo: Eifert János) Szabó Franciska: Expectation - olaj, vászon/oil, canvas 95x135 cm (Photo: Eifert János)

Czene Márta festőművész, a 60. Vásárhelyi Őszi Tárla fődíjasa, Tornyai-plakett bírtokosa (Photo: Eifert János)

Czene Márta festőművész, aki a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíját és a Tornyai-plakettet nyerte el “Átjárás / Crossing”, “Hús / Meat” és “Korlát / Fence” című műveivel (Eifert János felvétele)

Aknay János festőművész, a MAOE elnöke, Halász János államtitkár, Módos Gábor fotóművész (Photo: Eifert János) Rabóczky Judit Rita: Bolond/Fool, hegsztett vas, kötözött kábel/welded iron, twisted wire, 160x80x75 cm (Photo: Eifert János) 60. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Bányai Judit (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója, Almási István polgármester, dr. Baán László főigazgató és Orbán Viktor miniszterelnök (Photo: Eifert János)

Talán nem helytelen döntés politikusokat meghívni egy tárlatra, hiszen a mi szakmánk is művészet; különbség, hogy a politika a lehetséges művészete, a képzőművészet inkább a lehetetlené – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Vásárhelyen, a 60. Őszi Tárlat megnyitóján az Alföldi Galériában. Felidézte: nemrég járt Vásárhelyen. “Valakit kölcsönkértem innen a városházáról. Ne féljenek, nem azért jöttem, hogy visszaadjam” – utalt arra, hogy tavaly elkérte a helyiektől polgármesterüket, Lázár Jánost.

– Szeretek Vásárhelyre jönni, szép város. Az idegen is megérzi, hogy itt egy sajátságos mélysége van az életnek. Tekintélyes épületek, karakteres emberek, a komolyan vett munka jelei mindenfelé. Vásárhely egyedülálló kulturális teljesítményét ma már bármelyik európai város megirigyelhetné – folytatta Orbán. Hozzátette: az elmúlt években a gazdasági válság ellenére évről évre több erő, figyelem, pénz jut a kultúrára – jövőre az idei évhez képest 17 milliárd forinttal több. Múzeumi kiállítások felújítására, újak létrehozására 2013-ban 300 millió forint áll rendelkezésre.

Dr. Lázár János államtitkár (Photo: Eifert János)

– Láttam Nagy Imre igazgató úr arcán a kétségbeesést, hogy ennyi politikus, állami vezető rombolja és rontja az általa szervezett tárlat minőségét – jegyezte meg mosolyogva Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

– Reménynek és biztonságnak vegyék a művészek ezt, szükség van a munkájukra. A kényes ízlésű zsűri sokakat ítélt arra, hogy nem jelenteti meg a műveiket, de bőven vannak európai szintű versenyképes alkotások. Főhajtás, elismerés, köszönet a művészeknek, hogy megtisztelték alkotásaikkal Vásárhelyt, és 60 éve megtartják szokásukat – állapította meg Lázár János.

Hézső Ferenc feleségével egy-két mű színvonalán vitakozik (Photo: Eifert János) Aknay János, a MAOE elnöke díjat ad át (Photo: Eifert János) Őszi-Tárlat_Kovács Kitti_Arborétum Orbán Viktor gratulál Czene Mártának, a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának (Photo: Eifert János)

Dr. Koszó Péter alpolgármester díjat ad át (Photo: Eifert János) Őszi-Tárlat_Kotormán Norbert_Odaliszk Papageorgiu Andrea festőművész az Emberi Erőforrás Minisztérium díját vette át Halász János államtitkártól (Photo: Eifert János) Szemadám György festőművész díjat adott át (Photo: Eifert János)

Őszi-Tárlat_Jagicza Patrícia Linda_Viennafair '80Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (Photo: Eifert János) Díjátadás (Photo: Eifert János) 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Photo: Eifert János)

Mohácsi Szilvia, Kun Miklós történész, Zsigmond Attila, Szemadám György festőművész (Photo: Eifert János) 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Photo: Eifert János)

Az elmúlt 60 évben mintegy 1000 alkotó 15 ezer munkáját állították ki – osztotta meg Almási István vásárhelyi polgármester. Az Őszi Tárlat kiemelt szerepe tölt be a város életében. Az idén bemutatkozók közel fele 40 évnél fiatalabb – tette hozzá a városvezető. Czene Márta budapesti, 31 éves festőművész kapta a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, amelyet Orbán Viktor és Almási István adott át az alkotónak. A Tornyai-plakettel a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A tárlaton összesen 21 elismerést osztottak ki.

60.-Vásárhelyi-Őszi-Tárlat (Photo: Eifert János)

Fehér László és felesége, dr. Nagy Imre, Czene Márta (Photo: Eifert János) Olajos György festőművész (Photo: Eifert János) Őszi-Tárlat_Olajos-György_Ünnep Hézső Ferenc feleségével és kollégáival (Photo: Eifert János)

Czene Márta a Vásárhelyi Televízió (VTV) szerkesztő-riporterével (Photo: Eifert János) 2013.10.06.-60.-Vásárhelyi-Őszi-Tárlat (Photo: Eifert János) Orbán Viktor művészek között (Photo: Eifert János) 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Photo: Eifert János)

Dr. Nagy Imre és dr. Gyulai József fizikus (Photo: Eifert János) 60, Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitójá, Dr. Koszó Péter alpolgármester, dr. Lázár János államtitkár és mások (Photo: Eifert János) Sunyovszky Szilvia és Fekete György, a MMA elnöke (Photo: Eifert János) 60.-Vásárhelyi-Őszi-Tárlat (Photo: Eifert János)

Dr. Nagy Imre igazgató "tárlatvezet" Orbán-Viktor miniszterelnöknek (Photo: Eifert János)

Dr. Nagy Imre igazgató bemutatja a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát Orbán Viktor miniszterelnöknek (Photo: Eifert János)

Díjak és díjazottak:

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakett

Czene Márta festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj

Jagicza Patrícia Linda festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla-díj

Kondor Attila festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós-díj

Szabó Ábel festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíja

Kovács Kitti festőművész

Magyar Művészeti Akadémia díja

Felházi Ágnes festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

Papageorgiu Andrea festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

Kotormán Norbert szobrászművész

Csongrád Megyei Önkormányzat díja

Incze Mózes festőművész

Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Bodor Zoltán festőművész

Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díja

Kovács Lehel festőművész

Kurucz D. István festőművész Emlékére díj

Garamvölgyi Béla festőművész

SV-2010 Kft. díja

Nagámi szobrászművész

Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Surman Viktor festőművész

Hódagro ZRt. díja

Szurcsik József képzőművész

Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat díja

Csáki Róbert festőművész

Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt díja

Lőrinc Tamás festőművész

Bandula Kisvendéglő díja

Pethő Anikó festőművész

Farkas Folk Bt. díja

Balázs Imre Barna festőművész

Simon Sándor vállalkozó által felajánlott munkajutalomban részesült

Bukor Tibor festőművész

Különdíj

Rékassy Csaba-díj

Donka Gergely grafikusművész

Zugló 78. születésnapja. Ünnepség a Stefánia Palotában, amelyen országgyűlési képviselők, zuglói köztisztviselők, intézményvezetők mellett Zugló testvérvárosainak delegációi is részt vettek, és jubileumi érdemérmeket, elismeréseket és díszpolgári címeket adtak át. Budapest, 2013. szeptember 27.

2013.09.27.-Stefánia-Palota-díjátadó-ünnepség-közönsége

2013.09.27.-Zuglóért-emléklap Zuglóért-Emlékérem-átadása (Stefánia Palota, 2013.09.27.) Móger Ildikó felvétele

Eifert János fotóművész “Zugló életében játszott kiemelkedő szerepéért, lakósságközpontú tevékenységéért, valamint kerületünkért végzett önzetlen, kitartó áldozatos munkájáért” a Zuglóért Emlékérmet vette át Dr. Papcsák Ferenc polgármestertől (Móger Ildikó felvétele)

2013.09.27.-Zuglóért-Emlékérem-ünnepségre-meghívó Zuglóért emlékérem 2013.09.27.-Zuglóért-Emlékérem-Eifert-János-részére

2013.09.27.-dr. Papcsák Ferenc Zugló polgármestere ünnepi köszöntője (Photo: Eifert János) Október elseje, Zugló 78. születésnapja. Az évforduló alkalmából nagyszabású ünnepséget tartottak a Stefánia Palotában. Az ünnepi eseményen országgyűlési képviselők, zuglói köztisztviselők, intézményvezetők mellett Zugló testvérvárosainak delegációi is részt vettek. A megjelenteket dr. Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere köszöntötte, aki beszédében kitért az elmúlt három élv teljesítményeire, és kiemelte, Zugló születésnapi ajándéka a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomtorony felépítése lesz.

Később a jubileumi emlékérmeket adták át, amelyet idén a 70 éves Hétszínvirág óvoda, az 55 éves Aprófalva óvoda, a 40 éves Napraforgó óvoda, a 40 éves Narancs óvoda, a szintén 40 éves Zöld Lurkók óvoda, az 55 éves Kaffka Margit Általános Iskola, a 40 éves dr. Mező Ferenc Általános Iskola, a 65 éves Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint a 140 éves Teleki Blanka Gimnázium érdemelt ki.
Zugló legragosabb elismerését, a díszpolgári címeket 2011 óta osztják ki, és eddig nyolcan részesültek már ebben az elismerésben. Idén a kerület legrangosabb kitüntetését Szécsi István, a POFOSZ XIV. kerületi szervezetének és a POFOSZ Hagyományőrzők Csoportjának elnöke, Ambrus Miklós olimpiai bajnok vízilabdakapus, Bárány Béla, a Bosnyák téri templom plébánosa, Müller Péter író, drámaíró és dramaturg, illetve Lett Miklós könyvtáros, levéltáros és helytörténész érdemelte ki. Posztumusz díszpolgári elismerésben részesült Kézdy György, Jászai Mari-díjas színművész, dr. Schuster Zoltán körzeti fő állatorvos és Samodai József helytörténész is.
Az ünnepség végén a testvérvárosok közül Csíkcsicsó köszöntötte az ünnepelt kerületet. Becze Attila polgármester ajándékot, egy székely zászlót adott a kerületnek, illetve az erdélyi település színes néptánc-csokorral is kifejezte a tiszteletét. A programot a Zuglói Filharmónia rövid műsora zárta. (Riersh-Forrai)

Körtvélyessy Zsolt és Móger Ildikó (Photo: Eifert János) 2013.09.27.-Zugló-Sportjáért (Photo: Eifert János) Zugló kitüntetettje (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, az ünnepségen elismeréseket adtak át zuglói polgároknak (Photo: Eifert János)

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei palotást táncolnak (Photo: Eifert János) Árvízvédelemben jeleskedtek (Photo: Eifert János) Jó étvágyat! (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepségen egy székely együttes táncolt (Photo: Eifert János)

A Zugló Sportjáért Elismerést az idén felnőtt Európa-bajnoki, junior világbajnoki, és váltóban felnőtt világbajnoki ezüstérmet nyerő KSI-s öttusázó, Földházi Zsófia, a felnőtt Európa- és világbajnok, szintén KSI-s öttusázó, Kasza Róbert, a KSI SE kétszeres felnőtt világbajnok kajakozója, Vad Ninetta, az ugyancsak a KSI-ben dolgozó cselgáncs-mesteredző, Pánczél Gábor és a Zuglói Nyugdíjasok Egészségéért Egyesület elnöke, Batáné Ruis Ilona vehettek át.
A Zugló Közbiztonságáért Elismerést Tóth István rendőr főtörzszászlós, Bárácz Gabriella rendőr zászlós, Vasvári János rendőr zászlós, Lévai Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, Laczkó István Gábor kerületőr és Varga Tamás polgárőr kapták. Zuglóért Emlékérmet kapott a Heltai Gáspár Általános Iskola közössége, Eifert János fotóművész, Baranyi Mária, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskola és Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára, Tóth Ferencné önkéntes és dr. Mayer Árpád orvosprofesszor.
2013.09.27.-Zugló-díszpolgára (Photo: Eifert János) Zugló-díszpolgára (Photo: Eifert János) 2013.09.27.-Zugló-díszpolgára (Photo: Eifert János) Ambrus Miklós, Zugló díszpolgára (Photo: Eifert János)

Müller Péter feleségével (Photo: Eifert János)

2013.09.27.-TV-interjú (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, a díszvacsora résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, díszvcsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Molnár-Zsuzsanna (Photo: Eifert János)

Zugló 78 éves, díszvacsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Majzer-Edit,-Harragh (Photo: Eifert János)

Zugló 78 éves, díszvacsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János)

Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora a Stefáni Palotában (Eifert János felvételei)

Dr. Papcsák Ferenc polgármester Zugló díszpolgáraival (Photo: Eifert János)

Dr. Papcsák Ferenc polgármester  Zugló díszpolgárai társaságában.

Zugló legragosabb elismerését, a díszpolgári címeket 2011 óta osztják ki, és eddig nyolcan részesültek már ebben az elismerésben. Idén a kerület legrangosabb kitüntetését Szécsi István, a POFOSZ XIV. kerületi szervezetének és a POFOSZ Hagyományőrzők Csoportjának elnöke, Ambrus Miklós olimpiai bajnok vízilabdakapus, Bárány Béla, a Bosnyák téri templom plébánosa, Müller Péter író, drámaíró és dramaturg, illetve Lett Miklós könyvtáros, levéltáros és helytörténész érdemelte ki. Posztumusz díszpolgári elismerésben részesült Kézdy György, Jászai Mari-díjas színművész, dr. Schuster Zoltán körzeti fő állatorvos és Samodai József helytörténész is.

Ленин говорил: „Учиться, учиться и учиться.” Tanulni, tanulni és tanulni… Vologya és Szerjózsa, azaz Vladimir Iljics Uljanov (Lenin) és Szergej Iljics Uljanov ikertestvérek voltak? Ne ugorjatok be a bemutatott képeknek és képaláírásoknak! Átverés az egész!!!!!!!!!!!! Művészi hamisítvány!!!!!!!!!

Ленин говорил: „Учиться, учиться и учиться.” Tanulni, tanulni és tanulni… Vologya és Szerjózsa, azaz Vladimir Iljics Uljanov (Lenin) és Szergej Iljics Uljanov ikertestvérek voltak. Ne ugorjatok be a látott képeknek, képaláírásoknak. Átverés!!!!!!!!!!!! Művészi hamisítvány!!!!!!!!!

Vladimir és Szergej Iljics Uljanov (Ufa, 1874) Vladimir és Szergej, 1894

Hogy mire jó a Facebook? Többek között hozzájutni különleges és érdekes információkhoz, vagy átverésekhez. Itt van például Lenin esete. Ленин говорил: „Учиться, учиться и учиться.” Tanulni, tanulni és tanulni… Azon kívül persze, hogy ezt mondta, sok mindent mást is tudunk róla, számtalan életrajz, tanulmány jelent meg róla, származásáról és családjáról is sokat írtak. A családban nyolc gyermek született. Elsőnek Anna, 1864-ben, 1866-ban Alexandr, 1870.április 10-én Vlagyimir (Lenin),1871-ben Olga,1874-ben Dmitríj és 1878-ban Marija. Csecsemőkorban meghaltak: Olga 1868-ban, Nyikolaj 1873-ban.

Vladimir Iljics Uljanov (Lenin) nem volt hosszú életű. 1918. augusztusában egy Fanny Kaplan nevű, a baloldali esszerekkel kapcsolatban álló forradalmár több lövést adott le Leninre, aki súlyosan, életveszélyesen megsebesült. Halálát azonban nem ez, hanem egy negyedik agyvérzés okozta, 1924-ben. Ugye, Lenin mondta, hogy tanulni, tanulni, és tanulni… Hát most átverésből kaptunk ízelítőt. A Facebook-on megjelent egy hamisított fotósorozat, amely azt próbálja elhitetni velünk, hogy Vladimir Iljicsnek volt egy ikertestvére, Szergej, aki Lenin halála után – a hamis állítások szerint – Litvániába, majd Románián keresztül Svájcba menekült. A hamisított képeken – a hamis képaláírásokkal megerősítve – Mexikóban, majd Kubában élt és 1965-ben hunyt el Havannában. Az ügyes montázsok egyikén Lev Trockijjal, egy másikon pedig Fidel Castróval látható. Hihetetlen! Hogy én erről semmit sem tudtam! Elkezdtem kutatni, mígnem Csokonay Lilla Facebook-társam megtalálta és továbbadta az eredetet. Ez alapján kiderült, hogy a „bűnelkövető” egy művész, Renáta Voligamszkij (РИНАТ ВОЛИГАМСИ), aki a „Nemhivatalos album (Неофициальный альбом) címmel,  2005-2006-ban készítette az ikerpárról a sorozatot. Érdemes ellátogatni honlapjára, ahol más művei, sorozatai is láthatók: http://www.voligamsi.com/

Vladimir és Szergej Iljics Uljanov (Moszkva, 1917)

1918. augusztusában egy Fanny Kaplan nevű, a baloldali esszerekkel kapcsolatban álló forradalmár több lövést adott le Leninre, aki súlyosan, életveszélyesen megsebesült. Halálát azonban nem ez, hanem egy negyedik agyvérzés okozta, 1924-ben.

Szergej Iljics Uljanov és Lev Trockij (Mexikó, 1938) Szergej Iljics Uljanov és Fidel Castro (Mexikó, 1955)

A “hamisított” képeken Szergej Uljanov Lev Trockijja, illetve Fidel Castro-val látható. Némi kétkedéssel ugyan, de “beugrottam” a stílusosan és ügyesen készített montázsképeknek, képaláírásoknak. Csokonay Lilla hívta fel a figyelmemet, hogy átverés az egész. Hát, most is tanultam… persze, Lenin is bíztatott: „Учиться, учиться и учиться…”

Dr. Rapcsák András néhai hódmezővásárhelyi polgármesterre, országgyűlési képviselőre emlékeztek születésének 70. évfordulója alkalmából. Hódmezővásárhely, 2013. július 14.

Dr. Rapcsák András polgármester, orszgyűl.képviselő a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Mártély, 1997) Eifert János felvétele Dr. Rapcsák András (1943-2003)

Dr. Rapcsák András egykori polgármester és országgyűlési képviselő szobra Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren (Photo: Eifert János) Megemlékezés dr. Rapcsák Andrásra, szobránál (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013. július 14. 

Dr. Rapcsák András néhai hódmezővásárhelyi polgármesterre, országgyűlési képviselőre emlékeznek születésének 70. évfordulója alkalmából, a Kossuth téren felállított szobránál (Eifert János felvételei)

Dr. Lázár János, Semjén Zsolt, Kövér László, Almási István (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14. Dr. Rapcsák Andrásra megemlékezés (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14.

Rapcsák András 1990-től haláláig, 2002-ig volt Hódmezővásárhely polgármestere. A tisztséget 1990-től függetlenként, 1994-től a Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért, 1998-2000-ben a Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért-Fidesz-MDF-MKDSZ, 2000 decemberétől pedig a Fidesz-MKDSZ-Egységes Hódmezővásárhelyért Egyesület jelöltjeként töltötte be. Országgyűlési képviselőként 1994-től 1997 júliusáig a KDNP, majd kéthónapnyi független képviselői munka után, 1997 szeptemberétől a Fidesz színeiben politizált.

Megemlékezés dr. Rapcsák Andrásra, szobránál (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013. július 14. Megemlékezés dr. Rapcsák Andrásra, szobránál (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013. július 14. Megemlékezés dr. Rapcsák Andrásra, szobránál (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013. július 14. 2013.07.14.-Megemlékezés-Rapcsák-Andrásról

A megemlékezés vasárnap 14 órakor kezdődött a Rapcsák-szobornál. Köszöntőt mondott Lázár János országgyűlési képviselő, államtitkár, beszédet mondott Kövér László az Országgyűlés elnöke, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Módos Gábor fotóművész, Kövér László házelnök (Photo: Eifert János) 2013.07.14.-Rapcsák-lány, dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Kövér László az Országgyűlés elnöke (Photo: Eifert János) Kövér László megemlékezőt mond Dr. Rapcsák András szobránál (Photo: Eifert János)    Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megemlékezésen elmondta, hogy Rapcsák András olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban. Egy szürke településből európai várost, annak lakosságából újra polgárságot csinált. Kitért arra, hogy Rapcsák András nem egy párt polgármestere volt, hanem az egész városé. Tette azt, amit kellett, mindig úgy, ahogy a legjobbnak gondolta, szívós kitartással, teljes erőbedobással, maximális elvárással önmagával és munkatársaival szemben. Az élet és a választók akarata pedig időről időre őt igazolta – fogalmazott a házelnök.

Megemlékezés dr. Rapcsák Andrásra, szobránál (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013. július 14. Semjén Zsolt (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14. Dr. Rapcsák Andrásra megemlékezés (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14.   Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, Rapcsák András lokálpatrióta, igaz magyar hazafi és bölcs politikus volt. Elsőként lépett föl a parlamentben a külhoni magyarok honosítását akadályozó bürokratikus szabályok ellen, felszólalt a közműszolgáltatók privatizálásával szemben, s kiállt a jobbközép erők összefogása mellett.

Almási István polgármester virágcsokorral köszönti dr. Rapcsák András feleségét és lányát (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14. Dr. Lázár János (Photo: Eifert János)    Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a polgármesteri és az országgyűlési képviselői poszton is a 2002-ben elhunyt Rapcsák András utóda lett, azt mondta, Hódmezővásárhely jó cáfolata annak, hogy csak csődöt és összeomlást jelenthetett a rendszerváltozás a vidéki Magyarország számára. Kiemelte: a település meg tudta ragadni az esélyt és sikeres várossá tudott válni, ehhez szüksége volt egy karizmatikus polgármesterre, aki kompromisszumok nélkül különbséget tudott tenni a kommunista diktatúra és a demokratikus lehetőség között.

Dr. Rapcsák Andrásra megemlékezés (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14. Rapcsák Andrásra emlékeztek a Bessenyei Művelődési Központban is (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013. július 14.

Szabadi Vilmos, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14. Trokán Péter, Jászai Mari-díjas színművész (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, 2013.07.14. Szabadi Vilmos hegedűművész és Hegedűs Endre zongoraművész (Photo: Eifert János)

A rendezvény után a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban bemutatták a Hittel, akarattal, a tudás erejével – 70 éve született Dr. Rapcsák András című dokumentumfilmet, amelyet Csorba Mária rendezett. 17 órakor a Kincses temetőben, a néhai politikus síremlékénél,  tisztelői elhelyezték az emlékezés virágait. 18 órától Új vizeken járok címmel emlékestet tartottak a Bessenyei Művelődési Központban, ahol beszédet mondott Almási István polgármester. Az esten közreműködik Hegedűs Endre, és Szabadi Vilmos, valamint Trokán Péter színművész.  (Forrás: kormany.hu)

A Vásárhelyről elszármazottak találkozóján készült emlékképen Eifert János, dr. Rapcsák András- polgármester, Eifert Kata Nóra, Walters Lili és feleségem, Lőrinc Katalin (Mártély, 1998 körül)

Néhány kép az archívumomból, amelyek Rapcsák András emlékét idézik. A fotók a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján készültek,  Mártélyon, 1997. augusztusában. A fenti képen a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumben rendezett retrospektív kiállításom katalógusával “dicsekszem” dr. Rapcsák András polgármesternek, körülöttünk Rapcsák Kati (háttal), valamint lányaim, Eifert Kata Nóra és Walters Lili és feleségem, Lőrinc Katalin. (Archív felvételek)

Dr. Rapcsák András polgármester, orszgyűl.képviselő a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Mártély, 1997) Eifert János felvétele dr. Rapcsák András polgármester, országgyűlési képviselő a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Mártély, 1995.08.26.)

Next Page »