János Eifert - Photographer

Archive for the 'Fotográfia' Category

Fényipari jövetmenet – Bajkó Csaba kiállítása a Kapcsolatok Házában. Esztergom, 2024. március 17 – április 28.

Kedves Barátaink!

Szeretettel vár minden érdeklődőt az Eurohíd Alapítvány,
Bajkó Csaba EFIAP, QPSA, GPU CR2 fotóművész
62+62: Fényipari jövetmenet című kiállítására.

Időpont: 2024. március 17., 15:00 óra

A kiállítást Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész nyitja meg.
A kiállítás helyszíne: Kapcsolatok Háza – Esztergom, Széchenyi tér 14.

A tárlat 2024. április 28-ig tekinthető meg a Kapcsolatok Háza nyitvatartási idejében és a programok alatt. A belépés ingyenes!

Üdvözlettel,
Gép Katalin, alapítványi elnök
Mécses Éva Hilda művészettörténész

Bajkó Csaba vagyok, 1962. április elsején születtem Kaposváron. Azt hiszem a fotózással egész korán megfertőződtem, ugyanis a szülői ház mellett élő szomszédunk (Kovács János) fiatal kora óta aktívan fotózott, és mint ilyen, rengeteg felszerelése volt, a különböző fényképezőgépeken, fénymérőkön, objektíveken át a komplett előhívó laborig minden volt neki. Meggyőződésem, hogy egy két lábon járó zseni volt, akinek nemcsak a fotózás volt a hobbija, hanem rádióamatőr volt, dzsesszzenész és amatőr csillagász is egyben, de épített magának csöves erősítőtől kezdve az elektromos xilofonon át az orgonáig számos ketyerét. Talán érthető, hogy amikor áthívott a műhelyébe és megmutatott egy-egy általa épített szerkezetet, vagy néhány fényképezőgépet, akkor egy magamfajta kisfiú teljesen magán kívül volt az ámulattól.

Ettől a varázslattól indíttatva aztán gyerekkoromban sok dologról álmodoztam, hogy mi leszek, ha majd felnőtt leszek. Leginkább fényképész, órásmester, hangmérnök, vagy dzsesszzenész szerettem volna lenni. Ehhez képest viszont gépészeti szakközépiskolába jártam, de soha nem dolgoztam gépészként. Szegény család voltunk, ebből adódóan az álmaimtól függetlenül a család számára nem a fényképezőgépek vásárlása volt az első számú cél. Kaposváron, a szakközépiskolában volt viszont egy fotószakkör, ahol számos olyan fényképezőgéppel megismerkedhettem, használhattam, amit egyébként esélyünk sem lett volna megvenni. Ebben az időben nemcsak fényképeztem, hanem az iskolai ballagásokról, szalagavatókról filmeket is készítettem, normál 8 és super 8-as filmekre, majd ezek vágását is én végeztem a montázsasztalon.

Az első saját fényképezőgépemet az első saját fizetéseim egyikéből vásároltam, ez egy használt Zenit TTL típusú gép volt, amivel rengeteg tekercset elfényképeztem. Mivel addigra már nagyon sok gépet kipróbáltam és használtam, ezért volt némi összehasonlítási alapom arról, hogy a Zenit milyennek számított a többi kamerához képest és azt gondolom, hogy abban az időben a Zenit egy egész jó szerkezetnek minősült. Akkor azt hittem, nem is kell nekem ennél jobb fényképezőgép, hiszen mindent meg tudtam vele csinálni, amit szerettem volna. Így volt ez egészen addig, amíg valamikor a nyolcvanas évek vége felé el nem mentünk Esztergomba, ahol a bazilikában egy nemzetközi gitárfesztivált rendeztek. Úgy száz gitárművész volt meghívva a világ különböző pontjairól és a nézőközönség első soraiban pedig csupa „nagy ember” ült. Még nem kezdődött el az előadás, amikor én a mindent tudó Zenitemmel előre osontam, hogy készíthessek néhány fotót a gitárosokról, majd amikor a filmfelhúzó kart felhúztam a bazilika addigi csendje egyszer csak harsogott az én Zenitemtől. Természetesen az összes tekintet egyből rám szegeződött, de azt most nem írnám le, hogy ezekből a tekintetekből mit olvastam ki akkor.

A gitárfesztivál után eladtam a Zenitet és vettem egy Canon AE-1 típusú, immár japán fényképezőgépet, ami a mai napig meg van. Ezzel is rengeteg tekercsfilmet fényképeztem, jelenleg is komoly problémát okoz a rengeteg filmtekercs és fényképalbum tárolása. Mivel egyetlen géppel nem tudtam mindent megoldani, ezért megpróbáltam egy újabb felszerelést összehozni és vettem újabb fényképezőgépet (Canon EOS 1000 FN), vakut, teleobjektívet, stb. Sajnos 2001-ben Münchenben az egész fotóstáskámat ellopták, így szinte a teljes felszerelést lehetett újra beszerezni. Ekkor váltottam Nikonra és vettem egy Nikon F80 filmes fényképezőgépet, amit a mai napig nagyon kedvelek, igazán komoly kamerának tartom. Az F80 után jöttek sorra az újabb és újabb kiegészítők, SB-28 vaku, makró objektív, teleobjektív, nagylátószögű objektív, később pedig a digitális gépek.

Ha már a géptípusoknál tartunk, sokan megkérdezik tőlem, hogy melyik márkát, vagy gép típust tartom jobbnak, hiszen mindegyik márkának vannak hívői, akiknek meggyőződésük, hogy az általuk használt márka a legjobb. Azt gondolom, nem az számít, hogy kinek milyen márkájú, vagy hány milliós felszerelés lóg a nyakában, hiszen a képet mi magunk készítjük. A szemünk az, ami meglátja azt, amit meg akarunk örökíteni, és ahogy meg akarjuk örökíteni, míg a fényképezőgép csak átkonvertálja filmre, vagy valamilyen digitális bithalmazra mindazt, amit a szemünkkel meglátunk. A fényképezőgép tehát csak egy eszköz, de egyetlen ilyen eszköz sem helyettesítheti a fotóst önmagát.

Mindig irigyeltem azokat az embereket, akik a foglalkozásuknál fogva olyan maradandó dolgot tudnak alkotni, ami haláluk után is fennmarad és a gyermekei, unokái is büszkék lehetnek rá. Írók, költők, szobrászok, zeneszerzők, de még egy asztalos is tud olyan maradandó dolgot alkotni, ami túléli őt és büszke lehet rá. Számomra talán a legcsodálatosabb dolog a hangszerek készítése lehet. Sajnos az én foglalkozásom nem ilyen, hiszen az informatikai világban dolgozom menedzserként már hosszú évek óta, ebben a világban pedig nem tudok olyanokat alkotni, amire 30-40 év múlva is büszke lehetek, amit a fiaim megörökölhetnek, stb. Az életünk rendkívül gyorsan pereg és vajon mit hagyunk hátra magunk után? Hagyunk-e hátra valamilyen nyomot, vagy csak sodródunk az árral és élünk máról holnapra? A világunk szélsebesen rohan és talán egyfajta ebből adódó kétségbeesés is az, hogy próbálom ennek a rohanó életünknek minél több pillanatát megörökíteni.

A nagy rohanás közepette sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi apró csoda, szépség vesz körül bennünket. Elmegyünk mellettük és csak akkor vesszük észre, amikor fényképen viszontlátjuk őket, jóllehet sokszor olyan dologról van szó, ami naponta része az életünknek. Nézni és látni, nem ugyanazt jelenti. Nézni a fényképeket szoktuk, de a fénykép készítőjének meglátni kell azt a dolgot amitől egy kép érdekes lesz. A szépségeket, a rejtett részleteket, amiket észreveszek, igyekszem nem azonnal megörökíteni, hanem megpróbálom megkeresni azt a pontot, amikor a kiszemelt dolog igazán meg tudja mutatni önmagát. Azt a pillanatot, amikor a pitypang leginkább pitypang, amikor a szitakötő leginkább szitakötő, stb. A fotóimon lévő embereket, állatokat, vagy növényeket nem akarom megváltoztatni, önmagukhoz képest másnak mutatni, hanem a legjobbat szeretném kihozni belőlük. Az egyedit megmutatni belőlük. A szépet, azt, amitől mások, mint a többi.

Talán a fenti céljaim számos alkalommal visszaigazolódtak már. Az egyik ilyen volt, amikor Angliában voltam egy szakmai tréningen és egy Cambridge mellett lévő városkában volt a tréning. Mint minden ilyen alkalommal, a tréning után itt is nyakamba akasztottam a gépem és elindultam Cambridge városát felfedezni, ahol több száz fotót készítettem, éjszakai és nappali képeket egyaránt. Hazatértem után elküldtem a fotókat annak az embernek, aki a tréninget tartotta nekünk, mire ő a következőket mondta: „Cambridge és az otthonunk között 20 km a távolság és a feleségem soha nem járt még Cambridge-ben, de amikor végignézte a fotókat elhatározta, hogy másnap felkerekedik, mert ezt neki is látnia kell.”

Jóllehet a fotózás nem a foglalkozásom, hanem az énem másik oldala, de a képeimmel több fotópályázaton is nyertem. Fotóim 2006 óta megtalálhatók a Flickr honlapján és számos más oldalakon (flickriver), de a saját honlapomon is.

Elvégeztem fotós képzéseket a New York-i MoMA (Museum of Modern Art) és az MSU (Michigan State University) egyetemen.

2009 tavasza óta az egyik legnagyobb amerikai fotóügynökséggel (Getty Images) van szerződésem, így azóta 190 fotómat felvettek a kollekciójukba.

Fotóim megjelentek az amerikai LIFE Magazinban és a 2018-as Velencei Biennálén kívül számos más nemzetközi fórumon.

Tagságaim:

FIAP (Féderation Internationale de I’Art Photographique) Nemzetközi Fotóművész Szövetség,

PSA (Photographic Society of America) Amerikai Fotográfiai Társaság

GPU (Global Photographic Union)

MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége)

MFVSZ (Magyar Fotóművészek Világszövetsége)

Csak tiszta forrásból… Kiállításmegnyitó és díjkiosztó ünnepség a Lencsési Közösségi Házban. Békéscsaba, 2024. március 15.

Csak tiszta forrásból: Művészi fotókiállítás nyílt a Lencsési Közösségi Házban

Megnyílt a „Csak tiszta forrásból…” című kiállítás pénteken a Lencsési Közösségi Házban. A Márvány Fotóműhely kiírására több mint 600 pályamunka érkezett, ezek közül állították ki a legjobb ötvenet. A tárlat megnyitóján megemlékeztek a március 15-i eseményekről is.

Az eseményt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója közösen nyitották meg. A pályázatra összesen 610 fotó érkezett 155 fényképésztől, amelyekből a legjobb ötvenet Hipságh Gyöngyi, Koós László és Törköly József fotóművészek választották ki a kiállításra.

Szarvas Péter nyitóbeszédében megemlékezett az 1848-49-es hősökről, majd a fotózás magyar eredményeit méltatta. Megemlékezésében elmondta, hogy a márciusi ifjak a forradalom bukása ellenére is beírták magukat a történelembe, hiszen dicső tetteket hajtottak végre. Ezután Takács Péternek, Barabás Ferencnek és minden szervezőnek megköszönte a kiállítás létrejöttét, majd üdvözölte a jelenlévőket.

– Egy-egy fotó a pillanat megragadása és egy-egy fényképpel a művész kifejezi érzéseit, gondolatait és igyekszik ezt az üzenetet számunkra átadni – folgalmazott a polgármester a fotózásról.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy a pályázatra, melynek anyagából a kiállítás nyílt, a Kárpát-medencén belüli magyar fotósok jelentkezhettek. A tárlat azért március 15-én nyílt meg, hogy ezzel is szimbolizálják a magyarság összetartozásának érzését. Az eseményt immár huszonkettedik alkalommal rendezték meg.

I.díj: Horosnyi Sándor (Baja) – Gyimesi tél

II.díj: Seybold Anita Beatrix (Budapest) – Gyűrűben

III.díj: Eifert János (Budapest) – Árnyak-fények

Lencsési Közösségi Ház különdíja: Körmendi Zizi (Érd) – Éjszakai találka

Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíja: Mező István (Békéscsaba) – Leszállópálya

Bazsó Imre különdíj: Egressy Orsolya (Biatorbágy) – Tripla fekete

Seybold Anita Beatrix már kicsi kora óta szeret fényképezni és elmondta, hogy miután a gyermeke elmúlt tizennyolc éves, onnantól kezdve már nem volt visszaút számára és élhetett a legfőbb szenvedélyének, a fotózásnak.

A kiállításon Petőfi Sándor: Magyar vagyok című versét szavalta el Bartus Gyula Jászai Mari-díjas, érdemes művész, majd pedig a békéscsabai iskolák tanárai és diákjai szólaltatták meg a zongorát, illetve a vonós hangszereket.

A megnyitó után Eifert János előadását élvezhették a Márvány Fotóműhely tagjai.

https://behir.hu/csak-tiszta-forrasbol-muveszi-fotokiallitas-nyilt-a-lencsesi-kozossegi-hazban

MAFOSZ Közgyűlés és ünnepélyes diplomaátadó a Csili Művelődési Központban. Budapest, 2024. március 9.

A MAFOSZ 2024. március 9-én tartotta közgyűlését a Csili Művelődési Központban. Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke beszámolója szerint “a meghirdetett időpontban most sem volt meg a határozatképesség, a megismételt közgyűlés kezdetére 28 tagszervezet képviselője írta alá a jelenléti ívet. Ők a 45. Diákfotó-pályázat albumát vihették haza.

Új tagszervezetek felvételével kezdődött a közgyűlés. Molnár László mutatta be a Magyar Fotográfus Szabadegyetem Egyesület tevékenységét. Tagfelvételüket egybehangzó szavazással fogadták el a küldöttek.

A 2023. évi beszámoló és a 2023. évi gazdálkodás írásos anyaga mellett az elnök utalt arra, hogy a MAFOSZ elnöksége, tisztségviselői és bizottságai tiszteletdíj vagy munkabér nélkül végzik tevékenységüket. A MAFOSz nem szolgáltató vállalkozás, hanem a tagszervezetek tevékenységének koordinálása. Kérte, hogy a tagszervezetekben nyomatékosabban hívják fel a figyelmet az adó 1%-ának a MAFOSZ számára való befizetésre.

A Felügyelő Bizottság elnöke, Hídvégi Péter ismertette a FEB munkáját és a beszámolók áttekintését. A számlavezetés, a naplófőkönyv vezetése, a banki, pénztári és bevételi-kiadási elszámolások szabályszerűen történtek az előírások betartásával. Az elszámolt tételeknél hiányosságot nem tapasztaltak. Újdonság a MAFOSZ PayPal-számlája, amely a pályázatok rendezését, és az eddig nehézségként jellemzett határontúli befizetéseket könnyítheti

Az Etikai Bizottság elnökének jelentését a 2023. évi esztendőről dr. Mann Judit szóban ismertette. Elmondta, hogy nem volt említendő eset. Ugyanakkor utalt rá, hogy a következő évtizedekben új kihívással kell majd szembenézni, a mesterséges intelligencia képalkotó képességével.

A MAFOSZ 2023. évi munkájáról szóló elnökségi beszámolót és a Pénzügyi jelentést a MAFOSZ 2023. évi gazdálkodásáról, a FEB jelentését elfogadta a közgyűlés.

Kis mértékű Alapszabály módosításra a titkári feladatoknak a bíróság számára is elfogadható módon való megfogalmazása miatt volt szükség. Az SZMSZ-módosítás a MAFOSZ egyéni tagság szabályozására született.

A MAFOSZ 2023. évi munkaterv javaslata és költségvetési tervezeténél az elnök ismertette a megkezdett s az év folyamán meghirdetendő fotópályázatokat, az alelnök a Diáfotó-pályázat kiterjesztését. Nyári fotóstábor szervezésére egy tagszervezet sem jelentkezett. A XLI. MAFOSZ Szalon változatlan formában, de kiállítással kerül megrendezésre.

A Pályázati és Kiállítási Szabályzat módosítása után az egyetlen hosszabban tárgyalt napirendi pont, a Kitüntetési Szabályzat módosítása következett. Ismét elhangzott, hogy kívánatos lenne, ha minden fotóklub rendezne fotópályázatot, és ha többen felvállalnák a papírképes pályázat rendezését is. (Ehhez segítséget az elnök, és több tagszervezet képviselője is ajánlott fel.)

ÜNNEPÉLYES DIPLOMAÁTADÓ

A közgyűlés után vetítettképes rendezvény keretében adtuk át a MAFOSZ 2023 II. félévi fotóművészeti diplomákat, valamint a FIAP 2023. évi nemzetközi fotóművészeti minősítések diplomáit.

A-MAFOSZ diplomát szerzett: Kontár Csaba (Panoráma Fotóklub Egyesület) és Zagróczky Andrea (Kőbányai Fotóklub Egyesület).

A-MAFOSZ/b diplomát Ecsedi Ákosné (Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete), Solymos Ákos (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület), Tamás József (Duna Fotóklub Egyesület) és Wittmer László (Soproni Fotóklub Egyesület).

Az A-MAFOSZ ezüst fokozatát: Fehér Vilmos (Duna Fotóklub Egyesület), Mekli Zoltán (Győri Fotóklub Egyesület) Szabó János (Kőbányai Fotóklub Egyesület), Szita László (APS Fotóstúdió) és Tálos Péter (Győri Fotóklub Egyesület).

Aranydiplomát: Tonomár Mónika (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület).

Platinadiplomát kapott Déri Judit (Mecseki Fotóklub)2. Fiscbäckné Horváth Ildikó (Duna Fotóklub Egyesület), Horosnyi Sándor (Duna Fotóklub Egyesület) és Rajkai György (Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete).

A MAFOSZ Címzetes Szolgálati Kiválósága címet Tamás József érdemelte ki több évtizedes munkájával.

A MAFOSZ tagjai közül 2023-ban huszonkilencen szerezték AFIAP és az EFIAP-EFIAP level fotóművészeti kitüntető cím valamely fokozatát. Hosszas folyamat után érkeztek meg az oklevelek.

A FIAP fotóművésze (AFIAP) címet érdemelt ki 17 fő: Vehofsics Erzsébet, Monostoriné Hrabovszky Éva, Kocsis Ferenc, Baross Gábor, dr. Pap Gizella, Bajusz Huba, Sopronfalvi ildikó, Bontovics Ilona, Molnár János, Tamás József, Gyenti-Kálvin Kinga, Pálfi László, Nerpel Nikoletta, Ambrus Tímea, dr. Bíró Zoltán, Gelencsér Zoltán és Nádudvari Zsolt;

EFIAPA FIAP kiváló művésze (EFIAP) fokozatot 8 fotósunk: Sági Ági, Solymos Ákos, Szalai Attila, Gajdos Gábor, Füleki László, Wittmer László, Tassi Miklós és Kővári-Vágner Rudolf;

A FIAP kiváló művésze bronzfokozatot (EFIAP/b) 2 fotósunk: Magdó István, Csillag Zsuzsanna;

A FIAP kiváló művésze ezüstfokozatot (EFIAP/s): Magdó István; aranyfokozatotSzabó Irma;

Gyémánfokozatot (EFIAP/d1): Jerszi Gabriella;

Háromgyémántos diplomát (EFIAP/d3) kapott: Kiss Imre.

Gratulálunk mindannyiuknak, s további sikereket kívánunk.

Sajnos ma sem tudtuk átadni a korábban még át nem vett diplomákat, díjakat, várományosaik, képviselőik ma sem voltak ott.. A rendezvény végén levetítettük a XL. MAFOSZ Szalon anyagát is.

A NŐ – a Fészek Fotó- és Filmográfiai Alkotó Egyesület (FFFAE) nőnapi kiállítása a Stefánia Palotában, 2024. március 8- 28.

A NŐ – a Fészek Fotó- és Filmográfiai Alkotó Egyesület (FFFAE) nőnapi kiállítása
Megnyitó: 2024. március 8. péntek 18 óra, Stefánia Palota, Caffé Galéria
Megnyitja: EIFERT JÁNOS, Balogh Rudolf-díjas fotóművész (az egyesület művészeti vezetője)
Közreműködik: MÜLLER FANNY, színésznő, táncművész, Freelancer Model
Megtekinthető: 2024. március 28-ig, a Honvéd Kulturális Központ nyitvatartásával megegyezően.
Helyszín: MH Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár­­ • Stefánia Palota • Honvéd Kulturális Központ • (1143 Budapest, Stefánia út 34-36.)

Eifert János: Szenvedély / Passion (2020)

Magyarország 365 – kiállítás a Virág Benedek Házban. Budapest, 2024. február 23 – március 22.

A Magyarország 365 és a Virág Benedek Ház közös programsorozatának első állomása: megnyitottuk a tavalyi pályázat legjobbjai közül válogatott 60 képes kiállítást.
Ottó Kaiser elmondta, hogy a kiállítást egy fotósszakmai beszélgetéssorozat követi majd márciustól.
Köszönjük a zsűrinek, hogy bemutatták a kedvenc képeiket, és köszönjük minden érdeklődőnek, köztük sok-sok pályázónknak, hogy eljöttek! A kiállítást március 22-ig lehet megnézni.

A Magyar Széppróza Napja Győrött, Vadócz Dávid fotókiállításával, 2024. február 22.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében 2024. február 22-én 17.30-tól a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében (9021 Győr, Baross G. u. 4.) a Magyar Széppróza Napját ünnepeltük.

A Magyar Napló Kiadó és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér közös irodalmi estjének alaphangját a Vadócz Dávid irodalmi portréfotóiból nyílt tárlat adta meg,
amit Eifert János fotóművész ajánlott a nagyérdemű figyelmébe. Prof. dr. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló irodalmi vezetője, valamint dr. Horváth Sándor Domonkos író, könyvtárigazgató köszöntője után Mirtse Zsuzsa és Zöldy László írók munkásságával ismerkedhettek a résztvevők. Az érdekes beszélgetést a Győri Nemzeti Színház színművészeinek – Juhász Jázmin, Jáger András és Kurucz Dániel – felolvasásokkal, improvizációval tarkított játéka színesítette, tette igazán élvezetessé. Ezt követően vendéglő nyílt a Parnasszuson: Krúdyt és Molnár Ferencet idézve ropogósra sült malaccsászárrral, túrós és meggyes rétessel, jóféle fehér és vörös borokkal vendégelték meg a résztvevőket. Az estet késő estig tartó kötetlen beszélgetés zárta.

Program:
17.30 óra: Kiállításmegnyitó – Vadócz Dávid irodalmi portréfotói.
A tárlatot megnyitja: Eifert János fotóművész. Zongorán közreműködik: Kovács Zoltán előadóművész.

18.00 óra: Vendéglő a Parnasszuson – Ízes irodalmi est fogadással.
Köszöntőt mond:
Dr. Horváth Sándor Domonkos író, könyvtárigazgató és Prof. Dr. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője.

Szépprózanapi beszélgetés
Résztvevők: Mirtse Zsuzsa író, költő és Zöldy Pál író. A beszélgetést moderálja: Stifner Gábor szerkesztő.
Színpadi játék, melyben közreműködnek a Győri Nemzeti Színház művészei: Agócs Judit, Jáger András és Kurucz Dániel.
(A szerzők egy-egy novellájának előadása 1 percben, 30 másodpercben és 10 másodpercben, melyekre a közönség szavazhat.)

Ízes falatok baráti beszélgetéssel egy pohár bor mellett…

Menü: Ropogós sült malaccsászár, pecsenye szafttal, parázs burgonyával – Krúdy Gyula szája íze szerint.
Party kanapka válogatás a’la Westy
Túrós és meggyes rétes – Molnár Ferenc kedvence
Fehér- és vörösbor, ásványvíz, kávé.

Eifert János ,,Egyensúlyozás KÉPZELET és VALÓSÁG peremén” című kiállítása nyílt a GPU (Global Photographic Union) kiállítási központjában a Károlyi-kastélyban. Nagykároly / Carei, Románia, 2024. február 17 – március 24.

Eifert János: Egyensúlyozás KÉPZELET és VALÓSÁG peremén – a GPU (Global Photographic Union) kiállítási központjában a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, 2024.02.17 – március 24.
Eifert János: Megszakadt párbeszéd / Interrupted dialogue (2023)

Csak a kép számít. Válogatás Simó György gyűjteményéből. Vízivárosi Galéria, 2024. február 1 – 24.

Csak a kép számít. Válogatás a Simó-gyűjteményből. Vízivároi Galéria, 2024. február 1 – 24.

Megnyitja 2024. február 1-én csütörtökön 18 órakor Simó György műgyűjtő és Ébli Gábor esztéta

A privát fotográfiával foglalkozó Eidolon Alapítvány létrehozója és a Fortepan Masters könyv kiadója, Simó György, két évtizede aktív műgyűjtő. Ahogy ezeket a projekteket a művészet demokratizálásának jegyében karolja fel, úgy saját gyűjteményét is spontán választások, a vizuális hatás alapján alakítja. Ezt tükrözi a Vízivárosi Galéria 1997 óta gyűjteményeket feldolgozó sorozata jubileumi, 25. kiállításának címe: Csak a kép számít (nem az alkotók neve, piaci pozíciója). A gyűjteményből fotós és kortárs képzőművészeti munkákat mutatunk be, művészek széles körét párbeszédbe hozva a gyűjtő központi témái – a történelmi tudat, az ezerféle jelmezbe bújó magány és a mai médiakommunikáció – mentén.

Kiállító művészek:

Balla Demeter, Bartis Attila, Chilf Mária, Cseri László, Csontó Lajos, Eifert János, Erdős Gábor, Esterházy Marcell, Fabricius Anna, Ghyczy Dénes, Gyenis Tibor, Hecker Péter, Kovách Gergő, Köves Éva, Kudász Gábor Arion, Major Rebecca, Moizer Zsuzsa, Szabó Ádám, Szabó Dezső, Szacsva y Pál, Szilágyi Lenke, Szűcs Attila, Tehnica Schweiz, Alexander Tinei, Vojnich Erzsébet

Kiállított művek:

Balla Demeter, Ágy, 40×50, fotó, ed. 1/1, 1976

Bartis Attila, Karácsonyi vásár, Berlin, 36×24, giclée print, 2014

Chilf Mária, Hinta, 100×70, akvarell, fotó, kollázs, papír, 2019

Cseri László, Gyűrődések, 25,5×36, fotó, ed. 3/100, 1980/1985

Csontó Lajos, Ne figyelj, ne érints, 50×50, próbanyomat, 2006

Eifert János, A pokol (Pannonhalma 2005), 3 db 16×16 digitális print, egyben keretezve, ed. 2/10, 2005

Erdős Gábor, Élettér, 55×80, giclée print, ed. 1/3, 2008

Esterházy Marcell, Camouflage, 75×60, giclée print, ed. 1/5 + 1AP, 2022

Fabricius Anna, BAKK (Valami, ami belső izgalomból fakad), analóg fotográfia, archív pigment nyomat, 80×80, ed. 1/3 + 1 AP, 2000

Fortepan Masters. Kollektív fotográfia a 20. századból, könyvtárgy, ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, grafikus Salát Zalán Péter, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla, kiadó Simó György / Bazin Investments, Budapest, 2022

Ghyczy Dénes, Kristályszemüveg, 72×110, akril, vászon, 2003

Gyenis Tibor, Mágnes IV., 69×100, fotó, 2000

Hecker Péter, Fiatal katona, 160×160, akril, vászon, 2004

Kovách Gergő, Miauuú, 24x15x15, ólomalapú epoxigyanta, ed. 1/1, 2008

Köves Éva, Csendélet, 100×70, fotó, olaj, vászon, 2002

Köves Éva, Csendélet II., 50×60, fotó, olaj, vászon, 2002

Kudász Gábor Arion, Tréler – M1 autópálya, 90×103, durst lambda print, falemezre kasírozva, alumínium keretben, ed. 1/6, 2006

Major Rebecca, Medúza (Önarckép), 38×33, fotó, 1990-es évek

Moizer Zsuzsa, Emlékek Intercisából, 60×50, olaj, vászon, 2007

Szabó Ádám, Laptop II., 31x36x32, horganylemez, vászon, pamut, 2011

Szabó Dezső, Piss Parlament, 30×45, c-print, ed. 5, 2009

Szacsva y Pál, Reprojekció 2., 90×130, c-print, ed. 2/5, 1999

Szilágyi Lenke, Szuhumi 1996, fotó, 1996/2001

Szűcs Attila, Csontváry, 33×33, olaj, gipszvakolat, falemez, 2015

Szűcs Attila, Kádár, 71×80,5, olaj, vászon, 2002

Tehnica Schweiz, Ingázó tüzérek Nr. 4., 100×85, c-print, tölgyfa keret, ed. 3/5 + 2AP, 2006

Tinei, Alexander, My father was a police officer, 120×100, olaj, vászon, 2009 Vojnich Erzsébet, Vívók, 52×52, olaj, papír, kollázs, 2019

TáncKépek c. kiállítás Fóton, a Vörösmarty Művelődési Házban, 2023. április 28. – május 19.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, barátait a tánc világnapjához kapcsolódó

TáncKépek

c. kiállítás ünnepélyes megnyitójára
Időpont: 2023. április 28. péntek 18.00 óra

A tárlatot megnyitja: Eifert János fotóművész

Közreműködnek: a Burattino Iskola Bailart táncos szakképzésének végzős növendékei
Felkészítő: Bogáti Fanni táncművész

A kiállítás megtekinthető: 2023. április 28. – május 19.
Helyszín: Vörösmarty Művelődési Ház (Fót, Vörösmarty tér 3.)

Huisz István: Don Juan és a szolga Előadás: Don Juan (Szegedi Kortárs Balett) Koreográfia: Juronics Tamás Művészetek Palotája, Budapest, 2017. május 8. A felvételen: Hegedűs Tamás, Csetényi Vencel

Középiskolások képző- és iparművészeti pályázatára beérkezett alkotásainak kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban, Budapest 2023. április 15 – 27.

GYIMT KIÁLLÍTÁS
Középiskolások képző- és iparművészeti pályázatára beérkezett alkotásainak kiállítása
MEGNYITÓ IDŐPONTJA: 2023. ÁPRILIS 15. SZOMBA 11 ÓRA

Köszöntőt mond: Király Marian, a Társadalmi Kapcsolatok Főosztályvezetője
A kiállítást megnyitja: Eifert János fotóművész,
Tóth Artin dokumentumfilm rendező és Ravasz Balázs rendező-operatőr, természetfotós
Közreműködik: Kardos-Horváth János

A kiállítás megtekinthető: 2023. április 15-27-ig
Kondor Béla Közösségi Ház (1181 Budapest, Kondor Béla sétány 1.)

Dajka Margot Judit ‘kÖrtánc’ c. kiállítása a PostArt Kulturális Színtérben, Budaörs, 2023. március 30 – április 20.

KÖRTÁNC
Dajka Margot Judit fotókiállítása

Megnyitó: 2023. március 30. csütörtök 18.30 óra
Helyszín: PostArt Kulturális Színtér (2040 Budaörs, Clementis László u. 2.)
A kiállítást megnyitja: Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész
Közreműködik: Budaörsi VIVACE Táncegyesület

A kiállítás 2023. április 20-ig tekinthető meg.
Nyitvatartás: hétfő-szombat 16.00-22.00, vasárnap zárva
postartbudaors.hu

Dajka Margot Judit, mint FOTOGRÁFUS

“Pályafutásom jelentős részét iskolákban töltöttem hol a katedra egyik, hol a másik oldalán tanulással, tanítással.

Már ezekben az években is fotóztam, tanulva az analóg technikát, a filmre fotózást és a fényképezőgépeket Smena, Zenit. Házilagosan nagyítottunk a fürdőszobából alakított sötétkamrában és csodáltuk a semmiből előtűnő fekete-fehér képeket. A fotókat mindig örömmel és elismerő tekintetekkel és szavakkal fogadták a „szereplők”.

2012-re érett meg az elhatározás, hogy szeretném megtanulni az erre az időszakra kialakuló digitális fotózási technikát. Beiratkoztam a Fotóoktatás nevű iskola alapszintű, majd haladó szintű kortárs művészi foto tanfolyamára, melyeket sikeresen elvégeztem. Tanáraim között voltak a kortárs magyar fotózás legjobbjai: Eifert János, Szipál Márton, Baricz Katalin, Imre Tamás, Szabó Béla, Krivánszky Árpád. Szemléletformáló, korszakváltást jelentett fotózásomban.  Tanulhattam tőlük mind elméleti, mind a gyakorlati órákon, stúdió fotózásokon: porté- táj- tánc-, akt-, épület. Inspiráció, tudás, kreativitás jellemezte ezeket a fotózásokat. Minden órájuk különleges esemény és élmény volt, ahol technikai tudásukat csodálhattuk, emberi hozzáállásukat példaként állíthatjuk magunk elé.

Eifert János mesterkurzusába: „A mester és tanítványai” alkotócsoportba kezdetektől fogva (2015) bekapcsolódtam, és folyamatosan jelen vagyok a kiállításokon. A Mestert szakmai példaképemnek tekintem. Mindig örömmel találkozom a csoport tagjaival és fotóikkal is.

2019-től tagja vagyok a BUMART, a Budaörsi Művészek Egyesületének

Másik szenvedélyem az olasz kultúra, művészet, táj, nyelv, zene, szeretete, megismerése átszőtte életem. Ezért is boldogságos esemény volt, amikor 2016 Karácsonyán Firenze történelmi belvárosában a D’Uomo közelében az I’ Grullo étteremben megnyithattam első önálló fotókiállításom Budapest-Firenze címmel.                                                                                                                                                                                       Ezt követően minden évben több kiállításom volt Firenzében (2017. 2018. 2019)

 2018 júniusától a Toscana tartományban lévő Castiglione della Pescaia-ban, állíthatom ki fotóimat, évente 2x a Sala Mostre kiállítóteremben és a várban található Palazzo Centurio-ban. Képeimen gyakran alkalmazom a montázs technikát.” (Dajka Margot Judit dj.margot@gmail.com)

oculus-AG — 7e7208 – Gimesi András Gime fotókiállítása a FÉM arts & café-ban. Budapest, 2023. február 8 – március 25.

A megnyitó 2023. február 8-án 19.00 órakor kezdődik.
A kiállítás 2023. március 25-ig tekinthető meg a FÉM nyitvatartási idejében.

MEGNYITJA Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész

KÖZREMŰKÖDIK AudioVisions
Az Audiovisions együttes Gime zenei projektje. Ezen az estén a kiállítás képeihez illően egy neotista-szürreál, egyszeri és megismételhetetlen audió-performanciát celebrál. Fül nem marad szárazon…

HELYSZÍN
FÉM arts & café
1056 Budapest, Váci utca 40. (bejárat az Irányi utcából)

“Mióta látok, mindig is olyan szokatlan dolgokat vettem észre, amiket mások általában nem.
Aztán elkezdtem fotózni bő öt éve. Hamar az utcára kerültem, mármint fotózni, mivel utca-város témában kezdtem el fényképzeni először. Aztán elkezdtem más irányokban is mozogni, pl. modellfotózás, ebből később jött a koncepciózus, megrendezett képalkotás. Menet közben azonban, hogy hogy nem, egyre inkább készültek olyan képek, amik valahogy nem illettek bele semmilyen addigi irányba sem.
Különböző részletek, fények és árnyékok, “alaktalan” alakzatok, ismétlődések, kitekeredett világ… Mindez ráadásul már nem csak puritánul látva a valóságot, hanem valamiféle szürreális belső szem által vezérelve sokszor digitális eszközökkel is rásegítve a látvány létrehozásához így születtek ezek a képek, melyeket végül 2014-ben kezdtem egy “sorba” rakni, “külön projektként” kezelni. Így jött létre az Oculus-AG nevű projektem.

KI TUDJA,
HOGY MIT HALLOTT A HALOTT HAL OTT,
HA LEGOTT KAPOTT LEGÓT?
S MONDÁ Ő SZINTÉN SZINTE
MINDEN SZINTEN ŐSZINTÉN:
MŰVÉSZ VAGYOK, NEM IGAZI!

(Gimesi András Gime)

“Gime különleges látásmódjából született szokatlan, absztrakt, minimál, szürreál, kísérleti fényképek alkotják az oculus-AG nevű projektjét. Gime egyedi fotói fogvatartják a tekintetet, elgondolkodásra késztetnek. Nem véletlen, hogy Eifert János e képek alapján elnevezte Gimét a fotográfia Picassojának.
Ezen kiállításon több évnyi oculus-AG fotókból látható egy válogatás.”

Vajda János fotóművész NYOMOT HAGYNI című emlékkiállítása az Újpesti Kulturális Központban. Budapest, 2023 február 3 – 19.

Az Újpesti Kulturális Központ szeretettel meghívja Önt, családját és barátait Vajda János fotóművész NYOMOT HAGYNI című emlékkiállítására.

A megnyitó időpontja: 2023. február 3. 13 óra

A kiállítást megnyitja: Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Zenei közreműködő: Szűts István zeneszerző

A kiállítás megtekinthető: 2023. február 3 – 19.
Hétköznapokon 8-20 óráig, hétvégeként az intézmény egyéb rendezvényeitől függően.

Helyszín: Ifjúsági Ház – Új Galéria (1024 Budapest, István út 17-19.)

Kovács Gábor VilágKép c. kiállítása az Újpesti Ifjúsági Házban. Budapest, 2023. január 9 – február 5.

Az Újpesti Kulturális Központ szeretettel meghívja Önt, családját és barátait
Kovács Gábor VilágKép c. kiállításának megnyitójára

A megnyitó időpontja: 2023. január 9. hétfő 17 óra

A kiállítást megnyitja: Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész

A kiállítás megtekinthető: 2023. január 9 – február 5.
Hétköznapokon 8-20 óráig, hétvégenként pedig az intézmény egyéb rendezvénytől függően.

Helyszín: Ifjúsági Ház – Új Galéria (1042 Budapest, István út 17 – 19.)

A kiállítást megnyitja: Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész

100 éves a Művelődési Ház – Kettős kiállítás a Dorogi Galériában, a fotóművészet és a retro jegyében. Megnyitó 2023. január 20. 17 óra

Magyar Kultúra Napja

  1. január 20. 17 óra
    100 éves a Művelődési Ház
    Kettős kiállítás a fotóművészet és a retro jegyében
    Program:
    Köszöntőt mond Szabó-Berghauer Zoltán igazgató

100 éves a Ház
A centenáriumi évfordulón kiállítás nyílik a Kép-Szín-Tér Fotóművészeti
Műhely Egyesület fotóiból a művelődési ház konferenciatermében

A kiállítást megnyitja:
Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész

A Dorogi Galériában “Retro” címmel megelevenedik
az elmúlt 100 esztendő válogatott tárgyi és képi világa

(Dorog, Otthon tér 1, 2510)

Kiállítók:
Bognár Ágnes, Dallos István, Edelmayer Zsolt, Fehér Tamás, Harmos Csilla, Jánosházi Eszter, Szabó János, Tóth Béla, Orsolya Záhonyi,

https://www.rtve.hu/index.php/musorok/hirfolyam/item/23851-a-magyar-kultura-napja-100-eves-a-muvelodesi-haz
A kiállítást Eifert János nyitotta meg

https://www.rtve.hu/index.php/musorok/hirfolyam/item/23851-a-magyar-kultura-napja-100-eves-a-muvelodesi-haz

ONLINE HÍRFOLYAM  2023 JAN. 21.

https://www.rtve.hu/index.php/musorok/hirfolyam/item/23851-a-magyar-kultura-napja-100-eves-a-muvelodesi-haz

A magyar kultúra napja: 100 éves a művelődési ház

A magyar kultúra napját kortárs fotókiállítással ünnepelték a dorogiak művelődési házuk alapkőletételének 100. évfordulóján – közölte a dorogi önkormányzat a hivatalos honlapján.

Január 20-án a konferenciateremben tartott megnyitón részt vett dr. Tittmann János polgármester, a városi intézmények vezetői, civil szervezetek képviselői és számos művészbarát.

Szendi Ágnes, az Erkel-zeneiskola művésztanárának Schubert-játékát követően Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető megemlékezett az egy évszázados művelődési ház élményekkel, történetekkel teli múltjáról, majd felkérte Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművészt a kiállítás megnyitására. A Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Egyesület egy évvel ezelőtt a művelődési házban eltöltött alkotónapjának eredményeként születtek meg a pillanatfelvételek, a kordokumentumok, amelyek a ház különleges részleteit mutatják be. A közönségnek tárlatvezetést tartott a fotóművész a megnyitó zárásaként.

Eifert János hangsúlyozta, a kiállító egyesület célja az alkotók, a fotográfia iránt érdeklődést mutató emberek összefogása mellett az értékteremtés. Dorog 100 esztendős épületének talán sosem látott részletei, művészi megközelítésben mutatják meg az alagsorban, a padláson megbúvó tárgyi értékeket.

A Dorogi Galériában egy hangulatébresztő kiállításon a megjelentek bepillantást nyerhettek a művelődési ház évtizedeinek kiemelkedő eseményeibe statikus és mozgóképeken keresztül. (Fotók, forrás: dorog.hu)

Sági Ági Örömtánc c. kiállítása a Halász Rezső Galériában. Pécs, 2023. január 13. – február 20.

A Mecseki Fotóklub tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait

Sági Ági fotóművész Örömtánc című kiállításának 2023. január 13. péntek 17 órakor kezdődő megnyitójára

A kiállítást megnyitja
Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Közreműködnek Keresztes Patrik és Eva Mora táncművészek

Civik Közösségek Háza – Halász Rezső Galéria
7624 Pécs, Szent István tér 17.

A kiállítás 2023. február 20-ig látogatható

A kiállítást megnyitja Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész
Közreműködött Fuchs Gábor zongoraművész, valamint Keresztes Patrik és Eva Mora táncművészek
Sági Ági: Juggling music
Sági Ági: Táncospár

Sági Ági: Prophecy

Őszi levél

XXII. JUBILEUMI Nemzetközti-Magyar Fotószalon a Bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, 2022. november 2 – 28.

A XXII. JUBILEUMI Nemzetközti-Magyar Fotószalon Pannon régió alkotóinak díjazott és válogatott képeiből 2022. november 2.-án 17,oo órakor kiállítás nyílik Bonyhádon a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

Kiállító fotósok: Adelmann István, Barakonyi Károly, Bedő Kornél, v.Bognár Imre Tivadar, Danis János, Déri Judit, Dobóczky Zsolt, Dudás Ágnes, Eifert János, Fekete Tamás, Goda Barbara, Hátszegi Csaba, Holop Ferenc, Király Erika, Kirchné Máté Réka, Kovács Norbert, Liziczai Miklós, Lehotka László, Magdó István, Mészáros T. László, Molnár Ferenc, Molnár Lajos, dr. Patrus Sándor, Petőcz Tamás, Prauda Miklós, Roll Péter, Sedliak Pál, Dr. Simán László, Szathmáry – Király Ádám, Szita László, Tálos Péter, Tordai Ede, dr. Tóta Krisztián, Tóth Gyula, Tóth Szabolcs, Tüske Dóra, Ujhelyi Zsolt, Vainel Gyula, Varga István, Varga Szilárd, Varga Tibor, Vida József, Virág Lajos

A XVI. Ars Sacra Fesztivál kiállítás megnyitója és az azt követő Kreol mise című mű koncertje a Pestszentimrei Közösségi Házban, 2022. szeptember 17-én

XVI. Ars Sacra Fesztivál
Pestszentimrei Közösségi Ház
2022. szeptember 17-25.

A Pestszentimrei Közösségi Ház meghívja Önt és kedves barátait a XVI. Ars Sacra Fesztivál kiállítás megnyitójára és az azt követő Kreol mise című mű koncertjére.

Megnyitó időpontja: 2022. 09. 17. szombat 17 óra, 1188 Budapest, Vasút u. 48.

A kiállítás megnyitó után várjuk Önöket Ariel Ramirez, argentin zeneszerző Kreol mise című darabját bemutató koncertre. Előadja a Los Andinos eredeti indián hangszerekkel és a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar, szólót énekel: Rahner Márton, karnagy: Pálffi Krisztina.

A tárlat kurátora Garamvölgyi Béla festőművész, a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület elnöke.

Kiállító művészek:

Ágoston-Papp Mónika keramikusművész
Baranecz Katalin képzőművész
Barti Magdolna grafikusművész
Cochol Károly fotóművész
Eifert János fotóművész
Frömmel Gyula festőművész
Gedeon Irén festőművész
Ilku János fotóművész
Laukó Pál festőművész
Lévay Jenő grafikusművész
Magyar József festőművész
Molnár Péter grafikusművész
Somos Gyula festőművész
Török Ibolya szobrászművész

 . 

.

.

 .  .  .

.

 .  .  .

Eifert János: Anyám keze, Katáéval (Hódmezővásárhely, 2003)

.

.

 .  .  .

.

 .  . 

.

Ariel Ramirez, argentin zeneszerző Kreol mise című darabját előadja a Los Andinos eredeti indián hangszerekkel és a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar, szólót énekel: Rahner Márton, karnagy: Pálffi Krisztina 

Magyar Fotóművészek Világszövetsége kiállítása a Vajdasági Múzeumban. Újvidék / Novi Sad, 2022. szeptember 19 – október 3.

.
Szeretettel meghívom Újvidékre Európa Kulturális Fővárosába. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. A megalakuláskori 26 főből a 20 év alatt 182 főre bővült a világszövetség alkotói tagsága. A 20 éve működő szövetség és tagsága, meghatározói a hazai és nemzetközi fotográfiai közéletnek.
Ennek jegyében szerveztük meg  fotókiállításunkat Újvidéken Európa Kulturális fővárosában ahol a Magyar Fotóművészek Világszövetsége képviseli a KORTÁRS MAGYAR FOTÓMŰVÉSZETET.
A kiállításon 76 alkotótól 178 db fotót mutatunk be.
A fotókiállítást a CED – Közép -európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft újvidéki irodája, és a Magyarország Belgrádi Nagykövetségének keretében működő Collegium Hungaricum segítségével szerveztük.
Az Európa Fővárosa Újvidéken kiállító Magyar Fotóművészek Világszövetsége alkotói:
dr. Agócs József, Babos Attila, Balázs – Fülöp Emese, Barakonyi Károly, Bálint Zsigmond, Bárdos Tamás, Bedi Gyula, Bikfalvi Zsolt, Bolla László,   Csörögi Dóra, Czire Alpár,  Danis János, dr. Demeter János,  Déri Judit, Dudás Nándor Emil, Eifert János, Farkas Imre, Fejér Zoltán, Fekete Tamás, Fülöp Lóránt, Gedeon Péter,  Göndör László, Gyöngyösi János, Hámor Szabolcs, Holop Ferenc, Kállay László, Károlyi Barnabás,  Kinda Botond, Király Erika, Kirchné Máté Réka, Koós László,  Kovács Norbert, Körmendy Teréz, Laki Zoltán, Ligeti László, Liziczai Miklós, Lőkös Zoltán,  Magdó István,  Mekli Zoltán, Mészáros T. László, Moldován Mihály,  Molnár Ferenc, Mónos Gábor,  Nagy Botond, Nagy Lajos, Nagy Sugár, Nagy Tivadar,  Novák Mihály, Ovi D. Pop,  Ölbey Zoltán, Papp Elek, Patrus Dóra,   dr. Patrus Sándor, Péli László, Prauda Miklós, Ries Zoltán, Sándor – Tóth Zsuzsanna, Sedliak Pál, Dr. Simán László,  Sólyom Ernő, Szabó Márta, Szathmáry – Király Ádám, Szita László, Thuróczy Bálint, Toldi Zoran, Tordai Ede, Tóth Brigitta, Tóth Lajos, Ujhelyi Zsolt, Varga Szilárd, Varga Tibor, Vass Lehel, Vass Zoltán,   Vida József, Virág István
Örömmel venném ha minél többen részt vennének a megnyitón.
Részvételi szándékát kérem jelezze.
Üdvözlettel:
Patrus Sándor
Mobil: +36-209-793-144

Zsila Sándor FÁK – MADARAK c. kiállításának megnyitója a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapest 2022. szeptember 14. 18 óra

FOTÓHÓNAP 2022
FÁK – MADARAK
Zsila Sándor fotóművész kiállítása

.

A szerző és a A Magyar Természettudományi Múzeum szeretettel meghívja Önt és családját
Zsila Sándor fotóművész FÁK – MADARAK c. kiállításának megnyitójára.

Köszöntőt mond: Juhász Árpád geológus
A kiállítást megnyitja: Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész
Közreműködik: Tabulatúra régizene-együttes

Időpont: 2022. szeptember 14-én 18 óra
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Budapest, Ludovika tér 1-3.)

.

.

.

 . 

.

.

.

 . 

.

.

 . 

.

.

A XVI. Ars Sacra Fesztivál kiállítás megnyitója a Pestszentimrei Közösségi Házban, 2022. szeptember 17. szombat 17 óra

.

XVI. Ars Sacra Fesztivál
Pestszentimrei Közösségi Ház
2022. szeptember 17-25.

A Pestszentimrei Közösségi Ház meghívja Önt és kedves barátait a XVI. Ars Sacra Fesztivál kiállítás megnyitójára és az azt követő Kreol mise című mű koncertjére.

Megnyitó időpontja: 2022. 09. 17. szombat 17 óra, 1188 Budapest, Vasút u. 48.

A tárlat kurátora Garamvölgyi Béla festőművész, a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület elnöke.

Kiállító művészek:

Ágoston-Papp Mónika keramikusművész
Baranecz Katalin képzőművész
Barti Magdolna grafikusművész
Cochol Károly fotóművész
Eifert János fotóművész
Frömmel Gyula festőművész
Gedeon Irén festőművész
Ilku János fotóművész
Laukó Pál festőművész
Lévay Jenő grafikusművész
Magyar József festőművész
Molnár Péter grafikusművész
Somos Gyula festőművész
Török Ibolya szobrászművész

Megvédte címét a Kanizsa Fotóklub – ZAOL, Zala megyei Hírportál, 2022. augusztus 25.

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2022/08/megvedte-cimet-a-kanizsa-fotoklub?utm_source=facebook&fbclid=IwAR2LtIGBZyj2p47bPxqhsMSohLgnIyzlqORSPVuS7ePGEXOz12Xxh8sUANo

Ismét aranyérem

Megvédte címét a Kanizsa Fotóklub

Az idei országos XXXIX. Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) Szalon versenyében a Kanizsa Fotóklub a tavalyihoz hasonlóan aranyérmet nyert, s magánál tartotta a vándorserleget.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségét (MAFOSZ) 1983-ban Szolnokon alapította meg 33 fotóművészeti alkotócsoport. Napjainkban közel száz tagszervezetében 2000 különböző életkorú, foglalkozású autonóm alkotó tevékenykedik. Az ország jelenleg egyetlen olyan szervezete, amely közösségi fotóművészeti tevékenységet folytat, tagszervezeteiben tevékenykedő fotósok széles köre egymástól is sokat tanulhat, ahol a kreatív módon alkotni akaró fényképészek társakra találhatnak.

A szakmai szervezet az idén is meghirdette országos versenyét, melyre 44 klub közel 1000 fotóval nevezett. A kanizsaiak vezetője, Varga Szilárd „Szilu” elmondta: a szövetség alapító tagjaiként a 66 éves klub minden évben nevez a rangos viadalra. Az elmúlt időszakban mindig a legjobb öt között végeztek, ám azzal, hogy tavaly megszerezték az aranyérmet, elindultak egy úton.

Az első helyezett csapat tagjai: Kovács Krisztián, Olasz Ágnes, Szabó Zsolt, dr. Simán László, Ujhelyi Zsolt, Eifert János és Tollár Eszter.

A Kanizsa Fotóklub válogatott fényképeiből augusztus 29-én (hétfő) 18 órakor nyílik kiállítás a HSMK-ban. A Magyar Fotográfia napja alkalmából ezúttal Tollár Eszter és Varga Szilárd az elmúlt tíz év fotóit veszi egy csokorba „X+X” című ingyenesen látogatható tárlatán.

BENEDEK BÁLINT

ZAOL

Zala megyei Hírportál, 2022. augusztus 25.

Vajda György: Látni és láttatni a valóság és képzelet határán – Népújság, Marosvásárhely, 2022. augusztus 23.

.

Népújság, Marosvásárhely, 2022. augusztus 23., kedd

Látni és láttatni a valóság és képzelet határán

Eifert János fotóművész kiállítása Marosvásárhelyen

Nem túlzás azt állítani, hogy a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub vendégeként Magyarország – és nem csak – egyik legismertebb fotóművésze állította ki munkáit. Eifert János Ars poetica c. kiállítását Nagy Lajos fotóművész nyitotta meg, miután Both Gyula, a Marx József Fotóklub elnöke köszöntötte a vendéget. Az alkotó igazi fotóművészeti leckét tartott, szinte mindegyik munkáról beszélt, elárulta elkészítésének titkát és azt az üzenetet, amelyet a fényíró „megrajzolt”. A tárlaton különlegesen érdekesek az aktfotók, a triptichonok és a szokványostól eltérő módon – nem szabványkeretben, óriásmolinón – tálalt felvételek és sok más. 

Nem véletlenül áll Eifert János fotóművészetének középpontjában az emberi (női) test, hiszen 1960 és 1977 között a Honvéd Együttes hivatásos táncosa volt, és itt a testábrázolás mozgásformái jelennek meg. A táncművészettel felhagyva is közel maradt a témához, hiszen számtalan alkotása nemcsak a test szépségét, eleganciáját fejezi ki, hanem – amint a marosvásárhelyi tárlaton is elmondta – absztrakt érzéseket – mint az öröm, a szomorúság – is megörökített, a Szűcsök bástyájában látott néhány alkotáson az emberi lét, a test univerzalitása is megjelenik a négy alapelem (föld, tűz, víz, levegő) kíséretében. Eifert János igazi „ravasz” alkotó, aki fényképein továbbgondolja az ábrázolt világot. Játszik a perspektívával, a formákkal, a fényekkel, mindeniknek külön, de egyben is megvan a célzott helye a fotón. Szöveggel, idézetekkel egészíti ki az egyszerűnek tűnő alkotást, így új ablakot nyit a gondolat továbbfonására. A nézőre bízza a képelemek rejtett vagy nyilvánvaló üzenetének megfejtését. Eifert János a vásárhelyi kiállításon, munkái között sétálva elmondta, az az igazi fotóművész, akinek a képei előtt akár egy évszázaddal a halála után is legalább néhány másodpercre megáll a néző. Tegyük hozzá, ezt a hatást különösön nehéz ma elérni, hiszen a fotós a felvételkészítést követően már nem a sötétkamra varázsában alkot. A különböző képfeldolgozó programok ismerete nem akadály, ugyanakkor vizuális igényeinket is kielégítik a telefonos keccintések. De mindez nem elég maradandót alkotni. Ahogy a kiállított pannón lejegyezte, tulajdonképpen Eifert János ars poeticája minden fotóművészé lehet: „Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és valóság határán.”

Valójában az az igazi művészi alkotás, amikor a nézőben is elmosódik a határ a valóság és a képzelet között, és saját emlékezeti, tapasztalati tárához viszonyítja a látottakat, elsajátítva, tovább gondolva mindazt, amit lát. Eifert János alkotásai ilyenek. Nem csak „három másodpercet” érdemes megállni előttük, hanem többet is. És oda kell figyelni a részletekre is. Mert amint a tárlatnyitón a mester elmondta, ezek az apróságok sokat emelnek egy-egy fotó művészi értékén, vagy ronthatnak is. Azt is bevallotta, megtörtént, hogy többhetes kínlódás után a neki tetsző munkát másként értékelte a közönség. Ilyenkor a miértek merülnek fel egy alkotóban. De pontosan az ezekre keresett, időnként megadott válaszok teszik egyetemessé mindazt, amit belegondolt, és fénnyel megírt a fotóművész. Eifert János kiállítása elrendezésében is művészet. Nem mindegy, hogyan, hova, milyen megvilágításban, társításban, sarokban vagy kiemelt helyen áll az alkotás. Erre is érdemes odafigyelni. Tegyük hozzá, mindez csak egy nagyon kis szelete annak a több évtizedes munkának, több ezer alkotásnak, amelyek eljutottak szerte a nagyvilágba. Néhány fotót a kiállatottakon kívül a tárlatnyitóra érkezettek kivetítve is láthattak, és talán egy alkalom nem is lett volna elég ahhoz, hogy mindegyiket megnézzék a jelenlevők, netán ha az alkotó még egy-két kulisszatitkot is elárul, egy hetet tartó – egyáltalán nem unalmas – tárlatmegnyitót is szervezhettek volna a vendéglátók. S hogy miért ezek a szuperlatívuszok? A választ erre néhány szakmai adat, referencia adja meg. Eifert János 1978-tól dolgozik fotósként, képszerkesztőként. A Magyar Fotóművészek Szövetsége szakkollégiumának, mesterkurzusának vezető tanára, 1998-2003 között elnöke. Műveivel a világ rangos nemzetközi diaporámafesztiváljain számos díjat, grand prix-t nyert. Magyarországi nemzetközi fotókiállítások és fesztiválok művészeti vezetője, a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció ötletadója és társalapítója, első művészeti vezetője; a Hungart alelnöke, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja, az Artphoto Galéria internetes kiállítóhely art direktora, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájának művészeti vezetője. Több fotómagazin szerkesztője, alkotója. Eifert Jánosnak 247 önálló kiállítása volt, 2000 csoportos tárlaton szerepelt világszerte. Kell-e ennél jobb ajánló?

Eifert János ott van a nagy magyar fotográfusok sorában, Brassai (Halász Gyula), André Kertész, Moholy Nagy-László, Robert Capa (Friedmann Endre), Kornis Péter, Keleti Éva és mások mellett. Nemcsak fotográfusoknak, a vizuális művészetek kedvelőinek, hanem bárkinek ajánlott megnézni a kiállítást. A kiállítás önmagában is fotóművészeti lecke.

A tárlat egy hónapig, szeptember 18-ig látható.

 

Fotók: Vajda György

Eifert János fotóművészeti workshopjai a Művészetek Völgyében, Kapolcson, a MANK Artportán, 2022. július 22-28.

Eifert János fotóművészeti workshopjai a Művészetek Völgyében
Helyszín: MANK Artporta – Kalapos Kert (Kapolcs, Kossuth utca 55.)
Időpontok:
2022.07.22. péntek – 16:00
2022.07.28. péntek – 16:00

„A jó portré nemcsak felszínes, külső jegyeket ábrázoló arckép, mellkép, egészalakos, páros- vagy csoportkép,
hanem az egész ember belső tartalmát, személyiségét tükröző emberábrázolás (jellemrajz, jellemkép),
formai megoldása pedig sokféle lehet.” Eifert János fotóművész a klasszikus és kreatív portréfotózás rejtelmeibe vezeti be a látogatókat.

Részvétel saját fényképezőgéppel ajánlott.

.

.

.

.

.

.

Next Page »