János Eifert - Photographer

Archive for the 'Természet' Category

Zsila Sándor FÁK – MADARAK c. kiállításának megnyitója a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapest 2022. szeptember 14. 18 óra

FOTÓHÓNAP 2022
FÁK – MADARAK
Zsila Sándor fotóművész kiállítása

.

A szerző és a A Magyar Természettudományi Múzeum szeretettel meghívja Önt és családját
Zsila Sándor fotóművész FÁK – MADARAK c. kiállításának megnyitójára.

Köszöntőt mond: Juhász Árpád geológus
A kiállítást megnyitja: Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész
Közreműködik: Tabulatúra régizene-együttes

Időpont: 2022. szeptember 14-én 18 óra
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Budapest, Ludovika tér 1-3.)

.

.

.

 . 

.

.

.

 . 

.

.

 . 

.

.

Janos Eifert (Hungary): Forever – TYLKO JEDNO ZDJĘCIE, Poland, 2020. szeptember 28.

   Certificate of Acceptance

TYLKO JEDNO ZDJĘCIE, Poland
– PSA 2020-371; FIAP 2020/371

Janos Eifert (Hungary): Forever

ORGANIZER:
Centre of Culture and Art in Jarosław
Adam Mickiewicz Square 6, Jarosław, Poland

JURY:
Dorota Kycia EFIAP, AFRP, ESFIAP
Marcin Bawiec EFIAP
Krzysztof Stós EFIAP

Eifert János: Mindörökké / Forever (Bocska, 2020)

Equus caballus… Bocska, 2020. április-május

.

.

.

.

 

 

Equus caballus

Néhány napja, kora reggelenként fényképezzük a lovakat Bocskán, Vígh Pisti lovas-tanyáján. A hűvös hajnal még megköveteli a télikabátot, a sapka, sál és kesztyű is jól esik a didergős időben. Lassan felkél a Nap, vörös fénnyel koszorúzza a lovak sörényét és a fák koronáját, meleg sugaraiban a zúzmarás fű is feloldódik lassacskán. A lovak egyike-másika még állva alszik, a többiek lassan araszolva a mezőn, ropogtatják a friss füvet. A nagy csendben csak ez a zaj hallatszik, no meg a madarak csivitelése, a méhek zümmögése, időnként a távolból kutyaugatás. A fényképezőgépem kattanása szinte robajként hat a természet csendjében.

Ahogy a nap magasabb fokra hág, az élet is megmozdul, a kabát pedig lekerül. A libák hangos gágogással totyognak át a legelőn, István és Zsófi is megjelennek. Hangjukra az állva-alvók is kocognak az istállók felé, friss széna kerül eléjük, most azt ropogtatják. Reggeli után lesétálnak a tavacskához, itatás. Felélénkülnek, játszanak, vágtatnak, évődnek egymással, engem is üdvözölnek.

Évek óta fényképezem őket, már megszoktak, talán be is fogadtak. Én mindenesetre jól ismerem őket, a nevükön szólítom őket. Puszedli, Gesztenye, Vacak, Sziporka, Cirók, Kiasasszony, Szittya, Lili, Levendula, Kitty, Tarka, Atakám, Kara, Kincs és Szofi most is itt vannak körülöttünk.
Istvánnal, a tanya-gazdával szívesen beszélgetek. Ma is szóba került sok minden, a korona-vírustól a magyar történelemig, az indiánoktól a lovak természetéig széles spektrum rajzolódik a világról.

Hát a lovakról most a legtöbbet beszélgettünk, Vígh Pista barátom ennek a tudósa…

A ló (Equus caballus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül a lófélék (Equidae) családjába tartozó faj. Ma már csak háziasított vagy háziasítottból visszavadult formáiban ismert. Legközelebbi rokona a vadló (Equus ferus). Egyes nézetek szerint a ló és a vadló egyazon faj, az Equus ferus eltérő alfajai. Ebben az esetben a ló fogalmát tágabban használjuk, amelybe beleértjük a vadlovat is, amelytől a háziasított alfajt a házi ló névvel különböztetjük meg (Equus ferus caballus).

A nyílt, ritkás növényzetű területekhez alkalmazkodott, ahol a párosujjú patások és más nagy testű növényevők nem élnek meg. A páratlan ujjú patások fénykorukat a harmadidőszakban élték; akkoriban 14 családjuk volt, de ezek közül csak három érte meg a jelenkort: a lófélék, a tapír és az orrszarvúak.

Ma a legtöbb ló háziasított, vagy legalábbis háziasított ősöktől származik, még a vadon élő lovak legtöbbje is. Háziasítása Közép-Ázsiában, a botaji kultúrában kezdődött, nagyjából 4000 évvel ezelőtt, majd a mai Dél-Oroszország, illetve Mezopotámia területén folytatódott. Az első feljegyzések a lovak hadászati célú hasznosításáról szólnak.

A nomádoknál, köztük a honfoglaló magyaroknál szokásos volt a lovas temetkezés, a lovat részben vagy egészben eltemették gazdájával. A kereszténység felvétele után ez jelképessé vált. A kelták szintén áldoztak lovat. A germánok és a szlávok jósoltak a lovak viselkedéséből. Az ókori görögök először csak harckocsikat vontattak lóval, később maguk is lóra szálltak. Tudatos tenyésztéssel egyre nagyobb lovakat tenyésztettek ki. Amit a lovakról tudtak, azt Xenophón foglalta össze. A rómaiak patkolták a lovaikat, feltehetőleg a keltáktól vették át. A kengyel használatát az avarok terjesztették el. A szarmaták már Kr.e. 365-ben használtak nyerget, sarkantyút és kengyelt.

A középkorban átvett kínai találmány, a járom az erőkifejtés helyét a nyakról a vállakra és a mellrészre helyezte át, amivel a ló hatékony húzóerővé vált. A lovagkorban a legtöbb helyen drága volt a hátasló, de Magyarországon még ekkor is sok ló élt. A lótenyésztés egyik célja a nagy termetű, erős lovak lettek; a lovagkor után belőlük lettek a barokk lovak, amiket főként parádézásra használtak. A spanyolok lovakat vittek Amerikába, ami több indián törzs életmódját megváltoztatta. A legtöbb ismert fajta tenyésztése legkorábban a 16. századra megy vissza. Kevés fajta öregebb ennél, ilyen például az arab telivér. Az arabok szóban adták tovább lovaik származását. Az első írott törzskönyvek karthauzi szerzetesektől származnak Dél-Spanyolországból.

A történelem során a ló inkább munka- és fegyvertárs volt, mint táplálék. Különböző célokra különböző fajtákat tenyésztettek ki, amelyek vérmérsékletük szerint több típusba tartoznak. Lehetnek hidegvérűek, melegvérűek, nemesvérűek, pónilovak.
Használták és ma is használják őket munkához, harchoz, sporthoz és szabadidős tevékenységekhez. Sok helyen a lovak munkáját gépek vették át, de vannak olyan körülmények, ahol a ló még mindig jobban megfelel a célnak, mint egy gép, ezért ott lovakkal dolgoznak. A lovaglás mind fizikai, mind mentális, mind lelki állapotunkra gyógyító hatással bír.

A legrégibb ismert lóábrázolások 30 ezer évesek, a dél-franciaországi Chauvet-barlangban találhatók Vallon-Pont-d’Arc közelében. A lovasnépek számos ábrázoláson örökítették meg lovaikat. Megtalálhatjuk őket ősi hun-szkíta királysírokban, Kínában vagy Oroszországban. Kiemelkedő helyet foglaltak el különböző népek vallásaiban, mind hátasként, mind kocsihúzóként, mind önmaguk jogán. (Wikipedia)

Kora reggel a Berekben. Szentliszló, 2018. augusztus 12-13.

2018.08.12.-Szentliszló-Kora-reggel-a-Berekben

2018.08.12.-Szentliszló-Őzbak-a-mezőn-03-04

2018.08.13.-Szentliszló,-Morning-in-the-woods

2018.08.13.-Szentliszló,-Harmatcseppek 2018.08.13. Szentliszló-Pókháló 2018.08.13.-Szentliszló-Patanyomok Eifert János felvételei

2018.08.12.-Szentliszló-Lopakodó-őzbak-a-Berekben

A DaDalia Galeria harmadik természetfotó pályázatának kiállítása és díjátadója a Mártélyi Faluházban, 2018. július 6. 18:00

A DaDalia Galeria harmadik természetfotó pályázatának kiállítása és díjátadója a Mártélyi Faluházban

A1-Kovács-Norbert_Égszakadás

A DaDalia Galeria harmadik természetfotó pályázatának díjátadója és a zsűrizett fotókból rendezett kiállítás megnyitója 2018. július 7-én 16 órakor kezdődött a Mártélyi Faluházban (Mártély, Fő u. 49.). Bevezetőt mondott Albert András, a KNPI természetvédelmi őrkerület vezetője. Közreműködött a Derekegyházi népdalkórus. A kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg, aki a megnyitó után tárlatvezetésen értékelte a fotókat.

B2-Vaszkó-Zsolt_Hajnali-hírvivők B3-Harsányi-Gergely_A-fővárosi-hattyú

.

Kd-Kovács-Norbert_Hibernaculum Kd-Laskay-Ildikó---Téli-ébredés

.

B1-Vida-István-Tamás_Arc

Végül a pályázatra 87 alkotó 530 fotója érkezett. Az Eifert János EFIAP, ESFIAP, Horváth Imre EFIAP/s, A-MAFOSZ/s és Laki Zoltán EFIAP fotóművészekből álló zsűri, a 2018. június 25-n véglegesített eredmény szerint, 32 alkotó 74 fotóját válogatta kiállításra. A hat helyezési díj mellett két különdíjat is kiosztott a zsűri.

A2-Vaszkó-Zsolt_Kötődés A3-Jakab-Flóra_Kirobbanás

A legeredményesebb alkotónak járó MAFOSZ plakettet Jakab Flóra 9 elfogadással érdemelte ki.

A. Kategória 1. díj –                    Kovács Norbert: Égszakadás
A. Kategória 2. díj –                    Vaszkó Zsolt: Kötődés
A. Kategória 3. díj –                    Jakab Flóra: Kirobbanás

A. Kategória Különdíj –      Laskay Ildikó: Téli ébredés
A. Kategória Különdíj –      Kovács Norbert: Hibernaculum

B. Kategória 1. díj –                    Vida István Tamás: Arc
B. Kategória 2. díj –                    Vaszkó Zsolt: Hajnali hírvivők
B. Kategória 3. díj –                    Harsányi Gergely: Fővárosi hattyú

2018.07.06.-Mártélyi-Faluház-kiállításmegnyitó-01

DaDalia Galeria harmadszor hirdette meg természetfotó pályázatát, amelyre két kategóriában lehetett nevezni. A pályázati kiírás szerint az „A. Kategória: Nyílt – Bármilyen témájú természetfotóval lehet nevezni (makró, növény, állat, táj stb.). B. Kategória: Urbanizáció. A természet alkalmazkodása a városi, emberi környezethez. Állatok, növények, amik megjelennek, betelepülnek az ember által átalakított, urbánus környezetbe. A nevezésre beküldött képeknek természetes élőhelyeken kell készülniük anélkül, hogy megzavarnák az élővilágot, vagy kárt tennének benne. Fogságban tartott álatokról készült felvételekkel nem lehet pályázni, illetve ilyen képeket a zsűri kizárhatja az értékelésből.”

2018.07.06.-Eifert-tárlatvezetése-04_Dovicsin-András-felvétele 2018.07.06.-Derekegyházi-népdalkórus-énekel 2018.07.06.-Díjátadás-01_Dovicsin-András-felvétele 2018.07.06.-Albert-András-KNPI-term.jpvéd.-őrkerület-vezg

2018.07.06.-Díjátadás-02_Dovicsin-András-felvétele 2018.07.06.-Díjátadás-03_Dovicsin-András-felvétele 2018.07.06.-Eifert-tárlatvezetése-05_Marton-József-Ferenc-felvétele 2018.07.06.-A-díjazott-TV-interjút-ad_Dovicsin-András-felvétele

2018.07.06.-Mártélyi-Faluház-vezetője-és-Albert-András Marton József Ferenc, Dovicsin András és Eifert János felvételei

.

2018.07.07.-Meghívó_MARTELY-

Sok szeretettel hívunk és várunk mindenkit 2018. július 7-én 16 órakor a DaDalia Galeria második természetfotó pályázatának díjátadójára és zsűrizett fotóiból rendezett kiállítás megnyitójára!

Bevezetőt mond Albert András a KNPI természetvédelmi őrkerület vezetője.

A kiállítást megnyitja Eifert János fotóművész, aki a megnyitó után tárlatvezetésen értékeli a fotókat.

Közreműködik a Derekegyházi népdalkórus.

Helyszín: a Mártélyi Faluház (Mártély, Fő u. 49.)

Mindenkit szeretettel várnak a rendezők: a Mártélyi Faluház és a DaDalia Galeria Fotóköre.

Közel hozzuk a természetet… 4.0 – Kreatív Fotóworkshop Zalában, Eifert János és Olasz Ágnes szervezésében. 2017. augusztus 18-20.

2017.08.20.-Bocska-Lovas-tanya-Vágtató-lovak_Photo-Eifert

2017.08.20.-Bocska-Vágtató-lovak-02_Photo-Eifert 2017.08.19.-Lovak-Bocskán_Photo-Dajka-Margot-Judit 2017.08.19.-Bocska-Lovastanyal_Photo-Dajka-Margot-Judit 2017.08.19.-Bocska-Legelésző-ló_Photo-Dajka-Margot-Judit

2017.08.20.-Bocska-Ági-és-a-ló (Eifert János felvétele) 2017.08.19.-Bocska-Dajka-Margot-Judit-lovat-fényképez_Photo-Olasz-Ági Eifert János, Olasz Ági és Dajka Margot Judit felvételei

2017.08.20.-Bocska-Reggeli-vágta_Photo-Eifert

2018.08.20.-Bocska-Váratlan-vendég-Olasz-Ági-Photo-01 2018.08.20.-Bocska-Maszületett-bárány-Olasz-Ági-Photo-02 2017.08.20.-Bocska-Ági-és-a-lovak-01 (Eifert János felvétele)

2017.08.19.-Szentliszló-Legelésző-őzgida_Photo-Eifert-János

2018.08.20.-Szentliszló-Őzsuta_Olasz-Ági-Photo-02

2018.08.20.-Szentliszló-Eifert-a-réten_Olasz-Ági-Photo-04 Közel hozzuk a természetet… 4.0

Kreatív Fotóworkshop Zalában, Eifert János és Olasz Ágnes szervezésében

Zalai dombság, 2017. augusztus 18-20.

A Zalai dombság gazdag természeti látnivalókban. Ködben úszó völgyek, zúzmarás erdők, a tisztásokon legelő őzek, szarvasok és felrebbenő madarak kerülhetnek látószögünkbe. A Börzöncei szőlőhegy, amely Zala megyében található 310 méter magasan, az 1800-as években épített Szent Lőrinc-kápolna környezetében, a Szerelem-völgy kapujában. Gyönyörű panoráma öleli körbe a hegyet, és vendégmarasztaló az energiamezeje. Elhagyott és élő pincék, szőlők, az elmúlás és a túlélés jelképei… Börzönce mellett a fotós programunkban szerepel még Bocska, ahol lovakat fényképezünk,  továbbá Szentliszló, ahol kora hajnalban, a Berekben, a Válicka-patak völgyében fényképezünk, és az esti összejöveteleinket tartjuk. A „szép esték” nemcsak egy-egy pohár bort, hanem egyéni bemutatkozásokat, képelemzéseket és szakmai-művészi beszélgetéseket jelentenek, miközben feltöltjük akkumulátorainkat is.

Közel hozzuk a természetet – ez nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem célja meditatív fényképezésünknek, mely során önmagunkhoz is közelebb kerülünk. Azáltal, hogy nem rohanó tempóban, szinte teljesítmény-kényszer hatására fényképezünk, megtanulhatjuk, hogy a fotóművészet nemcsak a pillanat, hanem a gondolkodás művészete is.

A képzelet világából térjünk vissza a valóságosba, vagyis a program:

2017. augusztus 18. péntek

Érkezés 17-19 óra között Olasz Ági otthonába (8893 Szentliszló, Ady út 10.), majd ismertetjük a részletes programot. Ezt követően vacsora, majd a szálláshelyek elfoglalása Szentliszlón és a Börzöncei Panzióban.

Augusztus 19. szombat

Korai kelés, Bocskán, Víg Pisti jól ismert tanyáján fényképezzük a lovakat.

Étkezések időpontja az elfoglaltságainkhoz igazodnak

Délután szarvaslesre megyünk a berekbe. Este  képek letöltése, kiértékelése, szakmai beszélgetés

2017.08.19.-Szentliszló-Seregélyek_Photo-Eifert-János

2017.08.20.-Szentliszló-Pillangó_Photo-Eifert-János Augusztus 20. vasárnap

Korai kelés, vadlesre megyünk. Reggeli után, kreatív fotózáson veszünk részt a börzöncei hegyen.

Étkezések időpontja az elfoglaltságainkhoz igazodnak

Ebéd után táborbontás, hazautazás

TERMÉSZETES SZÉPSÉGEK – Kércz Tibor kiállítása a galériában. ÉRDI ÚJSÁG, 2017. április 5.

2017.04.05.-Érdi-Újság_Természetes-szépségek-Kércz-Tibor-kiállítása-a-galériában ÉRDI ÚJSÁG, 2017. április 5.

http://www.erd.hu/data/cms750072/ERDI_UJSAG_2017._evi_13._szam.pdf

Kércz Tibor kiállítása a galériában

Természetes szépségek

Első ránézésre, s talán a másodikra is nehéz eldönteni, festményekkel vagy fényképekkel állunk szemben? A múlt pénteken ritka alkalomnak lehettek tanúi a művészetkedvelők: a galériában első ízben kerültek közszemlére különleges természetfotók. Igaz, az Érdi Galéria egyszer már otthont adott egy fotókiállításnak. Pár éve a tetőtérben Arató Zsolt Fények és árnyak című tárlatának lehettünk szemtanúi. A múlt pénteken megnyitott, hazai és egzotikus tájakon készült, különleges természetfényképekből összeállított kiállítás bizonyította: a képzőművészet házában a fotográfiának is helye van. Kércz Tibor a Természetes szépség címet adta tárlatának, s valóban kizárólag szépségeket látunk, amelyek az organikus világból a fényképezőgép objektívén keresztül ki- és megragadott pillanatokat tárnak elénk. A szokatlanul nagyszámú közönség jó hangulatáról elsőként a fotóművész fia, Kércz Viktor gitárjátékával gondoskodott, aki saját szerzeményével szórakoztatta a közönséget. Majd a kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg. Hangsúlyozta: bár Kércz Tibor csupán négy évvel ezelőtt robbant be a fotográfusok világába, de nemcsak emiatt mondható fiatalnak a szakmában, hanem a stílusát, lendületét és alkotói alapállását tekintve is a korszerűséget, a maiságot, a 21. század élettempóját hozta magával. Mégis érdekes, hogy ha a fotóművészeti életrajzát kellene megfogalmazni, igencsak vékonyra sikeredne, hiszen alig pár évet ölel fel a tevékenysége. Ám ez mégis elegendő volt ahhoz, hogy a sajátos stílusú és témájú képeivel a hazai és nemzetközi pályázatokon olyan kimagasló sikerrel szerepeljen, hogy nemcsak magának, hanem a magyar fotográfiának is dicsőséget szerezzen – mutatott rá Eifert János, hozzátéve: Kércz Tibor képei a természettudományos ismereteket és a művészit – beleértve a fotóművészet technikai és esztétikai ismereteit – vonják egybe. A natura iránti elkötelezettség a fotográfusok részéről nem egy új dolog, gondoljunk csak arra, hogy valamikor az 1800-as évek végén szavazták meg Amerikában, hogy legyenek nemzeti parkok, szigorú védettséggel. A fénykép kezdetektől fogva fegyver volt ahhoz, hogy a természeti örökségünket óvva-védve az utókor számára szinte érintetlenül megőrizve átadjuk. Tibor is ezt teszi már négy éve, hiszen annak ellenére, hogy vegyészmérnökként dolgozik, minden szabadidejét a családjával és a természetben tölti. Fényképezőgépével olyan területekre látogatott el, s olyan pillanatokat örökített meg, amiért keményen meg kellett dolgoznia. Képei akár a képzőművészetben is megállják a helyüket. Tökéletes kompozícióval, a színek szinopszisát is remekül érvényesítve készültek, s valamennyi alkotásán látható, hogy a saját érzéseit is bele tudta vetíteni, még akár egy erdei felvételbe is. A művek létrejöttekor a legfontosabb az a belső erő, az a késztetés, amint egy-egy élmény vagy egy különleges pillanat szinte rögtön provokálja a fotográfust, hogy kezébe vegye a gépét – zárta szavait Eifert János, aki ezután tárlatvezetést is tartott az érdeklődőknek. Kércz Tibor fotókiállítását április 22-ig tekinthetik meg a galéria nyitvatartási ideje alatt.

Bálint Edit

A Válicka-pataknál őzekkel, szarvasborjúval találkoztam, de a pajta-ajtó sem volt érdektelen. Szentliszló, 2016. december 30.

2016.12.30.-Őzek, vagy szarvasborjúk a Válicka-pataknál (Eifert János felvétele)

2017.01.01.-Pajta-ajtó-részlet-01 2017.01.01.-Vasalat Eifert János felvételei2017.01.01.-Pajta-ajtó-részlet-02 (Eifert János felvétele)

Karácsonyi mise a Szent Lőrinc-kápolnában, a Börzöncei szőlőhegyen, 2016. december 25.

2016.12.25.-Börzönce-Szent-Lőrinc-kápolna-zúzmarás-fákkal (Eifert János felvétele)

2016.12.25.-Eifert-a-hegyi-kápolnánál_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.24.-Kőkereszt-Börzöncén (Eifert János felvétele) 2016.12.25.-Szent-Lőrinc-kápolna-a-Börzöncei-szőlőhegyen (Eifert János felvétele) 2016.12.25.-Tél_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.25.-Börzönmcei-szőlőhegyen-Ági-és-János-varázslata

2016.12.24.-Börzönce-Szent-Lőrinc-kápolna-karácsony-este (Eifert János felvétele)

2016.12.24.-Börzönce-Karácsonyi-mise-a-Szent-Lőrinc-kápolnánál (Eifert János felvétele) 2016.12.24.-Karácsonyi-mise-a-Szent-Lőrinc-kápolnában (Eifert János felvétele) 2016.12.24.-Börzönce-Karácsonyi-mise-a-Szent-Lőrinc-kápolnánál (Eifert János felvétele) 2016.12.24.-Börzönce-Olasz-Ági-a-tűz-előtt (Eifert János felvétele)

2016.12.24.-Börzönce-Eifert-a-tűznél_Olasz-Ági-felvétele Eifert János és Olasz Ági felvételei

Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjainak átadása és kiállítás-megnyitó a Magyar Természettudományi Múzeumban. Budapest, 2016. november 8.

Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjainak átadása és kiállítás-megnyitó a Magyar Természettudományi Múzeumban

2016.11.08.-ÉTF-Az-Év-Természetfotósa-díjak-átadása (Eifert János felvétele)

Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjait november 8-án este adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a verseny legjobb képeiből megrendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított fotóalbumot is, amelyet az Alexandra Könyvkiadó jelentetett meg.

Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke a Magyar Természettudományi Múzeumban kedden megtartott eredményhirdetésen emlékeztetett: a naturArt immár huszonnegyedik alkalommal írta ki nemzetközi szinten is számon tartott fotópályázatát. Az idén beérkezett több mint háromezer munka minden eddiginél magasabb színvonala is igazolja, hogy a magyar természetfotózás nem véletlenül tartozik a világ élvonalába.

A pályázat 24 éves történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés mind a felnőtt, mind az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna. A mintegy 3000 pályamű közül több fordulóban választotta ki a legjobb képeket az elismert szakemberekből, művészekből álló zsűri, majd a legvégső összevetésben ezek közül választották ki a díjnyerteseket: Az Év Természetfotósa 2016 Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel, Az Év Ifjú természetfotósa 2016 pedig Ceglédi Ádám és Szekeres Levente.

2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Az-Év-Ifjú-Természetfotósa-díjak-átadása (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-Ravasz-Balázs-és-Potyó-Imre (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-megnyitón-A-díjazottakat-fotózzák (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Eifert-János-és-Ravasz-Balázs (Olasz Ági felvétele)

2016.11.08.-ÉTF-Jakab-Tibor-repül-mint-a-madarai (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Szeklenczey-Tamás-különdíja (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadón-a-Díjazottak (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2016.11.08.-ÉTF-Potyó-Imre-díjazott-fotója-előtt (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-megnyitón-Lang-Nándor-kislányával (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-dr.-Simán-László-átveszi-a-Pigmenta-különdíját (Eifert János felvétele) 2016.11.08.-ÉTF-díjátadó-Kis-Dávid-díjazott-képe-előtt (Eifert János felvétele)

Az év Természetfotója díjat Daróczi Csaba Kék és narancs című felvétele nyerte el, Az év búvárfotósa Selmeczi Dániel lett.

A Kezünkben a Föld kategória első díját Somodi Ferenc, A madarak viselkedése kategória első helyét Jakab Tibor, Az emlősök viselkedése kategória legjobb helyezését pedig Potyó Imre érdemelte ki. Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése, Kis Dávid pedig Az állatok és környezetük kategória élén, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja pedig Selmeczi Dániel lett.

A Növények és gombák kategória első díjával Ravasz Balázst jutalmazta a zsűri; a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Daróczi Csaba, a Tájak kategóriát Ernie E. Suto, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát pedig Kövér Csaba nyerte.

Potyó Imre képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Selmeczi Dániel fotója a Fekete-fehér természetfotók kategória, Somodi Ferenc felvétele a “Rajtunk múlik!” kategória, míg Czeglédi Ádám fényképe az ifjúsági kategória legjobbja.

Eifert János, aki évtizedek óta figyelemmel kíséri a magyar természetfotósok teljesítményét, örömmel állapította meg, hogy nagyon sok a fiatal, tehetséges természetfotós, akik a nemzetközi viszonylatban is eredményes „öregek” nyomdokába léphetnek.

Selmeczi-Dániel_Szardíniákra-vadászó-delfinek_Fekete-fehér-kat.-1.-díj

Ceglédi-Ádám_Bearanyozva_Ifjúsági-kat.-1.díj Somodi-Ferenc_Nejlonhal_Rajtunk-múlik-kat.-1.-díj

Somodi-Ferenc_A-túlélő_Kezünkben-a-Föld-kat.-1.díj Selmeczi-Dániel_Citromcápaportré_Az-állatok-szemtől-szembe-kat.-1.-díj

Ernie-E.-Suto_Az-ezeréves-fa_Táj-kategória-1

Ravasz-Balázs_Az-idő-sodrában_Növények-és-gombák-kat.-1.-díj Potyó-Imre_Hibernáció_Az-emlősök-viselkedése-kat.-1.-díj

Kövér-Csaba_Irányban_Élet-a-víz-felszín-alatt-kat.-1.díj Jakab-Tibor_Havas-harc_Madarak-viselkedése-kat.-1.-díj

Dr.-Simán-László_Grafika-a-dünén_Pigmenta-Art-Print-Lab-különdíja Daróczi-Csaba_Kék-és-narancs_Az-Év-Természetfotója-2016

Daróczi-Csaba_Kavicsok-a-szélben_Kompozíció-és-forma,-kisérletezések-kat.-1.-díj

Daróczi-Csaba_Csapdában

Kis-Dávid_Hajnali-fogás_Állatok-és-környezetük-kat.-1.-díj

Vad világunk – a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete fotókiállítása a Klebelsberg Kultúrkúriában, Budapest, 2016. szeptember 15 – október 4.

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vadvilág-Magyar-Természetfotósok-Egyesülete-Vadvilág-fotókiállítás-meghívó

A Klebelsberg Kultúrkúria és a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete tisztelettel meghívja Önt Vad világunk című fotókiállításának megnyitójára.
A kiállítást megnyitja Eifert János fotóművész, 2016. szeptember 15-én 18 órakor. A tárlat megtekinthető 2016. október 4-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.
Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2-10.)
Tel.: +36 1/392 0860  —  www.kulturkuria.hu  —  e-mailo: info@kulturkuria.hu
Megközelíthető: a Széll Kálmán tértől 56, 56A, 59B, 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig.

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-Eifert-kiáll.megnyitó-01 2016.09.15.--Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-06 2016.09.15.-Vadvilág-Eifert-fotókiállítás-megnyitója 2016.09.15.--Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-05

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-03 2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-igazgató-helyettes-köszöntése 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-06 2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-04

“VAD VILÁGUNK”
A Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete tagjainak kiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg, és 2016. október 9-ig tekinthető meg Budapesten, a Klebersberg Kultúrkúriában.

35 alkotó, 70 szempár, 10 év munkája, 3650 nap, közel 1.000.000 expozíció… Az ebből válogatott közel 40 kép – Apfel Ágnes, Bánszki Judit, Benkő Erika, Darázs Zsolt, dr. Horváth Erzsébet, dr. Szakolczai Krisztina, Erdélyiné Csorba Edit, Fürst Anikó, Gyóni Magdolna, Hajszter Csilla, Hartmann József, Hulényi Gábor, Imre Tamás, Jaszenák Zsuzsanna, Juhász Balázs, Kércz Tibor, Kolluder Csaba, Komáromi Csaba, Kovács Adrienn, Laki Zoltán, Lugosi Zoltán, Magyar Csilla, Munkácsiné Aradi Mária, Nagy András, Rávai Zsuzsanna, Remes Gábor, Söményi Gábor, Suhayda László, Szabó Irma, Szupkay Ildikó, Tellér Péter, Tóth Brigitta, Tóth Lajos, Wippelhauser Richárd és Zoboki-Barát Adrienn munkái – festővásznon jelennek meg a látogatók előtt. Pillanatnyi érzelmi hangulatokat, természetben élő állatokat, a természet apró csodáit, magyarországi és vad tájakat közvetítenek a néző felé. A kiállításon megtekinthető alkotások, mind a fény, a kompozíció, a látásmód és a természet csodálatos geometriai formái teszik izgalmassá. A kiállítás változatosságát pedig az alkotók különböző látásmódjának sokszínűsége adja. A művészi természetfotók szemlélése közben elgondolkodhatunk a fotográfia, mint kifejező eszköz fontosságáról a mai rohanó globalizációs világunkba, és egyben felhívják a figyelmet az ember és a természet szoros kapcsolatára.

Eifert János fotóművész – aki a kiállított képeket elemezte és a jelen lévő alkotókat bemutatta – megnyitó beszédében így jellemezte a természetfotósok teljesítményét: „A művészi képformálású természetfotó ma világszerte reneszánszát éli. A természetfotós számára nagy kihívás, hogy az ember és természet sérülékeny egyensúlyát művészi erejű képekben tudja megfogalmazni. Szakmai-művészi felkészültség, természettudományos ismeretek és intuíció nélkül azonban csak “kirándulni” lehet ebben a műfajban. A természetfotó nyelvezete, esztétikája és technikája sajátos, művelőitől különleges ismereteket, készséget igényel. Nemzedékek egymásra épülő tapasztalata, tehetsége és elkötelezettsége halmozódik fel a kiválasztottakban, akik a világunkból hiányzó szépséget és harmóniát képesek rövidebb-hosszabb időre visszacsempészni, a létért való drámai küzdelmet, az ember és természet kapcsolatát művészi érzékkel megörökíteni. És már tudjuk: a megfelelő 1/125 megörökítéséhez a tehetségen, a szakmai-művészi felkészültségen, megszállottságon kívül megfelelő eszközökre is szükség van. Ezeket kiválasztani, a megfelelő helyen és időben működésbe hozni – maga is művészet. Ezen a kiállításon erre találunk kitűnő példákat.”

2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-01

2016.09.15.--Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-kiáll.megnyitó-02 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-05 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-04 2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-03

2016.09.15.-Klebelsberg-Kulturkúria-Vad-világunk-Eifert-tárlatvezetése-02 2016.09.15.-Klebelsberg-Kultúrkúria-Vad-világunk-Eifert-kiáll.megnyitó-01 dr. Horváth Erzsébet és Lukács Gábor felvételei

dr-Horváth-Erzsébet_Jégmadár

Imre Tamás fotográfus elnök – akinek a vezetésével, kezdő és professzionális természetfotós tanfolyamainak (www.fotooktatas.hu) hallgatóiból alakult a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete – így beszélt a klub tevékenységéről:
„A fotó-klub egy teljesen új szervezet, mely 2005 szeptemberében 18 fő együttes akaratával megalakult természetszerető baráti társaság. Az alapítók szándéka az volt, hogy a természet, ezen belül az állatok és a növények egyedülálló szépségének és törékenységének bemutatása a nagyközönség számára, elsősorban fényképek, vetítések, kiállítások és publikációk segítségével. Felkérésre nyilvános előadásokat tartunk a természetfényképezés fortélyaiból, az analóg és digitális technikáról. Fontos feladatunk a tagok művészi alkotó tevékenységének segítése, iránymutatása és összefogása. Célunk a természeti értékek védelme, az ifjúság természetszeretetre és környezet-tudatosságra való nevelése. Valamennyi egyesületi tag számára lehetőséget teremtünk és segítséget nyújtunk a fényképezés technikai ismereteinek elmélyítésében. Ennek érdekében klubfoglalkozásainkra, már elismert természetfotósokat, természetvédelmi szakembereket, csillagászokat, biológusokat és ornitológusokat hívunk meg. Illetve pályázatokon veszünk részt, képválogatási gyakorlatokat tartunk. Év végén egy nívós házi pályázaton választjuk ki a legjobbak alkotásait, melyet meghívott neves zsűri választ ki. Évente egy-két alkalommal szervezünk fotóstúrákat Magyarország még érintetlen természeti szépségei, tájai, állatai közé. Egyesületünk tagjai igazi barátok, ez nagyon fontos számunkra, hiszen e nélkül nem igazán működik szervezetünk motorja.
A megalakulás óta eltelt idő is azt igazolja, hogy elképzeléseink jók és sikerrel járnak. Minden évben megmérettetjük magunkat a MAFOSZ fotószalonon, Az Év Természetfotósa, Varázslatos Magyarország, és a FIAP World CUP pályázatokon, amelyeken igen jó eredményekkel szerepeltünk.
Első nagy kiállításunk „ÉSZAK CSODÁI” címmel a Magyar Természettudományi Múzeumban hatalmas sikert aratott, és ez a kiállítás, amely most 35 tagunk képeit mutatja be, méltó folytatása a korábbinak.„

Zoboki-Barát-Adrienn_Ködös-Bodrogzug

Hulényi-Gábor_Fehérben Hajszter-Csilla_Őszi-hangulat Hartmann-József_Három_nővér

Suhayda-László_Jégvirág Fürst-Anikó_Egyedül Erdélyiné-Csorba-Edit_Csillagkorona

Kércz-Tibor_Ligeti-csillagvirág

dr-Szakolcai-Krisztina_Áttűnés Darázs-Zsolt_Ködben

Benkő-Erika_Sziklák

Tóth-Brigitta_Varázsszőnyeg Bánszki-Judit_Májvirág Remes-Gábor_Kései-tavasz

Wippelhauser-Richárd_Madarak Söményi-Gábor_Repcetábla Tóth-Lajos_Moráviai-minták

Szupkay-Ildikó_Vajon-mi-ez Szabó-Irma_Izlandi_ősz

Nagy-András_Véres-vörösvércse Tellér-Péter_Lebegés

Munkácsiné-Aradi-Márta_Pirkadat Magyar-Csilla_Szállító

Komáromi-Csaba_Jár-a-nektár Laki-Zoltán_SOROK

Kovács-Adrienn_Shadows-of-the-desert Kolluder-Csaba_Zsarátnok

Lugosi-Zoltán_Gyoker_perspektiva Juhász_Balázs_Voros_erdo Jaszenák-Zsuzsanna_Festett-erdő

Imre-Tamás_Lágy-ölelés

Apfel-Ágnes_Harmatos-reggel Rávai-Zsuzsanna_Kék-tükör

Forrás: Imre Tamás

Képek: A kiállított művek, valamint dr. Horváth Erzsébet és Lukács Gábor felvételei, amelyek a kiállítás-megnyitón készültek

Reggel a lovastanyán. Bocska, 2016. szeptember 12.

2016.09.12.-Bocska-Titkot-mondok (Eifert János felvétele)

2016.09.12.-Bocska-Portré-az-istállóban (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Tekintet (Eifert János felvétele)

2016.09.12.-Bocska-Napfelkeltekor-a-lovastanyán (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Játék,-nagyon-komoly-játék (Eifert János felvétele)

2016.09.12.-Bocska-Racka-juhok a Vigh-tanyán (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Kergetőző-csikó (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Racka-juhok (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Liba-repülni-készül (Eifert János felvétele)

2016.09.12.-Bocska-Vágtató-ló-aranyló-fényben (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Vágtató-ló

2016.09.12.-Bocska-Vágtató-ló-fázisai (Eifert János felvételei)

2016.09.12.-Bocska-Hajnal-a-lovastanyán (Eifert János felvétele) 2016.09.12.-Bocska-Tina-kedvencével (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei


Szarvasbőgés a Válicka-patak völgyében. Szentliszló, 2016. szeptember 11.

2016.09.11.-Szentliszló-Szarvasbőgés (Eifert János felvétele)

2016.09.11.-Szentliszló-Szarvasbika-a-berekben (Eifert János felvétele) 2016.09.13.-Szentliszló-a-Berek (Eifert János felvétele) 2016.09.13.-Szentliszló-Őzgida-a-villany-pásztorral-őrzött-kukoricásnál-01 (Eifert János felvétele) 2016.09.13.-Válicka-patak-völgyében-Harmat (Eifert János felvétele)

2016.09.13.-Szentliszló-Ökörfark-kóró (Eifert János felvétele) 2016.09.13.-Szentliszló-Önarckép-a-berekben (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2016.09.11.-Eifert-fotózik-a-berekben_Olasz-Ági-felvétele

2016.09.11.-Szentliszló-Hajnal a Válicka-patak völgyében (Eifert János felvétele) 2016.09.11.-Szentliszló-Harmatcseppek-pókhálón (Eifert János felvétele) 2016.09.11.-Szentliszló-Harmatcseppek (Eifert János felvétele) 2016.09.11.-Szentliszló-Kutya-lábnyom-a-fahídon (Eifert János felvétele)

2016.09.11.-Szentliszló-Szimetria-a-berekben Eifert János montázsa)

2016.09.11.-Szentliszló-Hajnal-és-késődélután-Válicka-patak-mentén (Eifert János felvételei)

Közel hozzuk a természetet… Börzönce, 2016. augusztus 26-28.

2016.08.27.-Bocska-family-run (Papp László felvétele)

2016.08.27.-Bocska-Lovastanya-Olasz-Ági-fényképez (Photo: Eifert János) 2016.08.27.-Bocska-Lovastanya-02 (Photo: Eifert János) 2016.08.27.-Bocska-Ági-és-János-lovakkal (Csörögi-Dóri-felvétele) 2016.08.27.-Bocska-Lovastanya-01 (Photo: Eifert János)

2016.08.27.-Bocska-Reggel (Photo: Eifert János)

2016.08.28.-Valkonya-Sajttál-az-Ökogazdaságban (Photo: Eifert János) 2016.08.28.-Valkonya-Sajtot-fényképezünk-az-Ökogazdaságban (Photo: Eifert János) 2016.08.28.-Valkonya-Kecskéket-fényképezünk-az-Ökogazdaságban (Photo: Eifert János) 2016.08.28.-Valkonya-Eifert-meghajtja-a-birkákat (Olasz Ági felvétele)

Börzöncei hegyi Pince – szálláshelyünk – Zala megyében található 310 méter magasan, az 1800-as években épített Szent Lőrinc-kápolna környezetében, a Szerelem-völgy kapujában.

GPS koordináták: 46° 34′ 46.7004″ N, 16° 53′ 22.1388″ E

A vidék gazdag természeti látnivalókban, gyönyörű panoráma öleli körbe a hegyet, és vendégmarasztaló az energiamezeje. Elhagyott és élő pincék, szőlők, az elmúlás és a túlélés jelképei… Börzönce mellett a fotós programunkban szerepel még Bocska, ahol lovakat fényképezünk, és külön igény szerint lovagolni is lehet, továbbá Szentliszló, ahol kora hajnalban a Berekben, a Válicka-patak völgyében fényképezünk, és az esti összejöveteleinket tartjuk. A „szép esték” nemcsak egy-egy pohár bort, hanem egyéni bemutatkozásokat, képelemzéseket és szakmai-művészi beszélgetéseket jelentenek, miközben feltöltjük akkumulátorainkat is. Valkonya picinyke zsákfalu, ahol ellátogatunk egy igazi ökogazdaságba, ahol birkákat és kecskéket tartanak és isteni juhsajtot készítenek. Közel hozzuk a természetet – ez nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem célja meditatív fényképezésünknek, mely során önmagunkhoz is közelebb kerülünk. Azáltal, hogy nem rohanó tempóban, szinte teljesítmény-kényszer hatására fényképezünk, megtanulhatjuk, hogy a fotóművészet nemcsak a pillanat, hanem a gondolkodás művészete is. Témáinkat nemcsak a rohanó világban, az orrba verős pillanatokban találjuk meg. Megörökítésre érdemes lehet egy fűszál, harmatcsepp, vagy lehullott falevél is. Ilyenkor elfelejtkezünk az időről, megszűnik számunkra a külvilág. Mindez egy levélért?  Igen, akár egy levélért is. Akkor és ott számunkra ez többet jelent, mint aminek látják mások. A levél erezetében – képzeletünkben – a forrás patakká, folyóvá duzzad, amely tengerbe, óceánba torkollik. A feszülő víztükör – a pocsolya kis darabja – fákat, hegyeket, az égboltot, a napot és a csillagokat tükrözi. A mindenséget. A teljességet. A tökéletességet. Ezt akarjuk megragadni, egyetlen felvételbe sűríteni, hogy megmutathassuk másoknak is.

2016.08.28.-Börzönce-Sajtok-terítékkel (Photo: Eifert János)

2016.08.26.-Lepke-a-Börzöncei-szőlőhegyen (Photo: Eifert János) 2016.08.27.-Eifert-Börzöncén (Papp László felvétele) 2016.08.27.-Szentliszló-Portré-a-színben (Photo: Eifert János) Papp László, Csörögi Dóra, Olasz Ági és Eifert János felvételei

2016.08.28.-Szentliszló-Csörögi-Dóri-fényképezl-a-Válicka-patak-völgyében (Photo: Eifert János)

Szent Lőrinc-napi búcsú a börzöncei szőlőhegyen. Zala, 2016. augusztus 7.

2016.08.07.-Börzönce-Mise-a-kápolnánál (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzöncei-hegyi-kápolnánál-Mise (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzöncei-hegyi-kápolna-belülről (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Hegyi-kápolna-oltára-Szent-Lőrinc-képével (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Misét-hallgatják-a-Kápolnánál-01 (Eifert János felvétele)

Szent Lőrinc napja augusztus 10-re esik, amit az egyház szerdán ünnepel, ezért került sor most vasárnap a hagyományos búcsúra a börzöncei szőlőhegyen, a Szent Lőrinc kápolna környezetében. Fliszár Károly főesperes-plébános misét celebrált, amelyen a falubeliek és a vendégek szép számmal megjelentek. A misét követően különböző programok fogadták nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is.

2016.08.07.-Börzönce-Mise-a-kápolnánál-02 (Eifert János felvétele) Eifert János és Olasz Ági felvételei

2016.08.07.-Olasz-Ági-és-Táncos-Mariska-néni-a-Káplnánál (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Olaszné-Megyes-Anna-imádkozik-a-kápolnában (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Olasz-Ági-Táncos-Mariska-nénit-kíséri (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Pap-Valentina-képeit-mutatja (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Szerelem-01 (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Kotnyek-barátja (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Lovagoló-kislány (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Szerelem-02 (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Szent Lőrinc-napi búcsú a börzöncei szőlőhegyen. Sokan jöttek el az eseményre (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Olasz-Gergely (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Vendégek-Ági-pincéjénél (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce-Kotnyek-István-és-Olasz-Ági (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Táncos-Mariska-néni-93-éves (Eifert János felvétele) 2016.05.11.-Börzönce-Pincebelső-konyharésszel (Olasz Ági felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Fotósok-a-pincénél (Eifert János felvétele)

2016.08.07.-Börzönce-Fotósok-Ági-pincéjénél (Eifert János felvétele) 2016.08.07.-Börzönce,-Olasz-Gergely-és-Eifert-János boroznak_Olasz-Ági-felvétele 2016.05.11.-Börzönce-Pincebelső-ággyal (Olasz Ági felvétele) Ági szüleit és a kilencvenhárom éves Táncos Mariska nénit felhoztuk a hegyre, és Ági pincéjében vendégül láttuk a Kanizsa Fotóklub “öregjeit”, Peterman Karcsit és Kotnyek Istvánt feleségével és azok erdélyi barátaival.

2016.08.07.-Börzönce-Szülők-és-Mariska-néni-Ági-pincéjénél (Eifert János felvétele)

Börzönce – Pincesor és kápolna

Börzönce régóta lakott település az előkerült korai bronzkori leletek alapján. A régészek a Temeteji-dűlöben találták a leleteket, itt volt régen a falu és a temető is. 1234-ben említik először. A szláv gyökerű nevek az évek során bár különböző hangalakot vettek fel, a jelentés ugyanaz: 1234-ben Bezenche, 1261-ben Berzencha, 1357-ben Berzenche, 1478-ban Bezewcze, 1796-ban Börzöncze, 1892-től használatos a mai neve: Börzönce.

Az elnevezés víznévként is gyakran szerepel.

Az 1600-as években sokat pusztított itt a török, mivel Kanizsa melletti településről van szó.1690-ben Zalaszentbalázshoz tartozó puszta volt Pető László tulajdonában. A szűk területnek soha nem volt urbáriuma, a lakosság nehezen tudott megélni. Főleg jobbágyok éltek a faluban, áruit a nagykanizsai piacra vitték. 1870-ben a lakosság nagy része analfabéta volt az elzárt település miatt, azonban alapműveltségük gyorsan emelkedett.

Börzönce legtöbb lakosa római katolikus magyar volt, nem tarkította vallási vagy nemzetiségi szubkultúra.

1945-ben a rossz közlekedési viszonyok miatt csökkent a lakosság száma, mivel legtöbben a munkahelyükre költöztek. 1990-ben a népesség csupán csak 61 fő volt, de ekkor sem volt nyilvántartott munkanélküli Börzöncén.

A Szent Lőrinc kápolna Börzönce egyetlen turisztikai épülete. A szőlőhegyen már 1801-ben megépült Szent Lőrinc tiszteletére. A hegyről tiszta időben akár Badacsonyig is el lehet látni.

A kápolna barokk stílusban készült, egyhajós, félköríves szentélyzáródású építmény. Nyugati homlokzatán torony, a szentély felöli részen kontyolt tető található.

A szőlőhegyen álló tölgyfának szinte csak a kérge van meg. Ennek ellenére Dél-Zala legnagyobb tölgyfája 540 centiméteres kerületével. A fa a kápolna és a Sárga turistaút mellett áll.

2015.11.07.-Börzöncei-hegyi-kápolna (Eifert János felvétele)

Tavasz. Újjászületés… Bocska, 2016. március 27.

2016.03.27.-Tavasz-Bocska-Zala-megye (Eifert János felvétele)

2016.03.27.-Bocska-Fehér-lóFehér-ló (Eifert János felvétele) 2016.03.27.-Bocska-Pap-Tina-lovát-ugratja (Eifert János felvétele) 2016.03.27.-Bocska-Kanca-csikajával (Eifert János felvétele)

2016.03.27.-Bocska-Csíkó-a-réten (Eifert János felvétele) 2016.03.27.-Bocska-Víg-István-birkát-lovagol (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2016.03.27.-Bocska-Vágtató-csikó-1-3 (Eifert János felvétele)

Meggyesi Mónika és Csorba Károly, a BMK 2015. évi XXXI. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat nyerteseinek közös kiállítása, Budapesti Művelődési Központ, Budapest, 2016. március 22 – április 22.

Meggyesi Mónika felvétele-06

2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiállítása

2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.-MOHA-Mozdulatkórus_Olasz-Ági-felv 2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.-MOHA_Olasz-Ági-felvjpg 2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll-MOHA-Mozdulatkórus 2016.03.22.-Csorba-Károly_Olasz-Ági-felvétele

Meggyesi Mónika és Csorba Károly fotókiállítása a BMK Galériában, a Budapesti Művelődési Központban (Budapest XI., Etele út 55.). A tárlat 2016. április 22-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében. A kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg, közreműködött a MOHA Mozdulatkórus.

2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.megnyitó

A Budapesti Művelődési Központban közel negyven éves múltra tekint vissza az éves fővárosi amatőr művészeti seregszemle, amelyet évente Vizuális Művészeti Hónap címmel hirdetünk meg. A fényképezéssel, festészettel, grafikával, szobrászattal és iparművészettel foglalkozó alkotók pályázat útján nyerhetik el egy csoportos kiállításon való részvétel lehetőségét. A beadott felvételeket egy háromtagú szakmai zsűri bírálja el, és dönt a kiállításra jelölésről, illetve a díjak odaítéléséről. Nyolc éve vezettük be azt a gyakorlatot, hogy az adott kategóriák legjobbjait a következő évben önálló, illetve kisebb létszámú csoportos kiállításra hívjuk vissza. A zsűri az előző évben Meggyesi Mónika pályaművét II. helyezéssel, Csorba Károly felvételeit III. helyezéssel díjazta. Közös kiállításuk április 22-ig tekinthető meg a BMK Galériában. (Vadócz Zsuzsa)

2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.-Fenyves-Márk_Olasz-Ági-felvételejpg 2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.Eifert-tárlatvezetés 2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.-Eifert-tárlatvezet_Olasz-Ági-felv-02

Olasz Ági, Sz Kis Martha és Reflex Fotóklub felvételei a megnyitóról

Meggyesi Mónika felvétele-09 Meggyesi Mónika felvétele-25

2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.Eifert-és-MOHA_Sz-Kis-Martha-felvétele 2016.03.22.-BMK-Galéria,-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.MOHA-Mozdulatkórus_Sz-Kis-Martha-felvétele 2016.03.22.-BMK-Galéria,-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.-Eifert-tárlatvezet_Olasz-Ági-felv-03 2016.03.22.-BMK-Galéria,-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.Eifert-és-a-MOHA-Mozdulatkórus

Meggyesi Mónika felvétele-05 Meggyesi Mónika felvétele-02

MEGGYESI MÓNIKA
2008 óta ismerkedek a fényképezéssel. Témáim változatosak, de mostanra számomra is világossá vált, hogy az emberábrázolás az egyik, ami leginkább foglalkoztat.
Táncot, mozdulatművészetet 2011-ben fotózhattam először. Ebben az évben ismerkedtem meg a Mozdulatművészeti Társulat tagjaival is. Azóta többször volt alkalmam fotózni őket. Minden alkalommal elvarázsoltak. Ezekből a varázslatos pillanatokból látható most itt néhány.
A fotográfia egy titokzatos, érdekes világ. A képalkotás minden formája, a mobiltelefontól az archaikus technikákon át minden titka felkelti érdeklődésemet, ezért is látható most két fotó nemes eljárással készült feldolgozása.
A tanulás, ismerkedés sosem érhet véget. A fényképezés számomra életforma lett, olyannyira, hogy a tanév kezdete óta iskolapadba ültem, hogy jobban megismerhessem titkait.

2016.03.22.-BMK-Galéria-Meggyesi-Mónika-és-Csorba-Károly-kiáll.-Eifert-tárlatvezet_Olasz-Ági-felvétele

Csorba-Károly-Víz-alatt-5

CSORBA KÁROLY /APS Stúdió/
1954-ben Apostagon születtem, Budapesten élek. Végzettségem kertészmérnök. Képeimmel 2009-ben jelentem meg a nyilvánosság előtt. 2010-től az APS Stúdió tagja vagyok.
Kiállításaim:
Nagyon sok közös kiállításon vettem részt az APS Stúdió fotósaival együtt.
Következő önálló fotókiállításom Németországról készült: „Helgoland, Sylt, Spiekeroog – az Északi-tenger gyöngyszemei” címmel.
2012-ben ismertem meg a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot. Meghívásukra több megnyitón, fesztiválon, színházban és a stúdiójukban fotóztam őket, valamint a hazai táncművészet jeles képviselőit.
2013-ban bekerültem a „Mozdulatművészet 100+” kiállítói közé. A kiállítást a Mozdulat-művészet 100 éves évfordulója alkalmából, 100 év archív és kortárs fotóanyagából válogatták össze.
Az ”Orkesztika, Mozdulatművészek” önálló kiállításomat kettő, számomra nagyon kedves fotótémából (tánc és természet) állítottam össze. A táncfotók a Társulat estjein készültek. A madarakat, a természet mozdulatművészeit a világ különböző pontjain fotóztam.

MOHA MOZDULATKÓRUS
Ami egyedül Tőlünk tanulható:
A testről, a lélekről és a szellemről egyaránt szól. Célja a szépség, az egészség, az emberség. Mindenkinek ajánljuk, aki a mozgást tanulni és nem utánozni akarja.

Szeretettel meghívjuk
a Vadvilág Fotó Egyesület 2016. évi kiállítására
2016. március 24-én, csütörtökön 15 órakor
a Városház Galériában
(XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal I. emeleti kiállítóterme)
A kiállítást megnyitja Eifert János AFIAP, EsFIAP fotóművész
A tárlat megtekinthető 2016. március 22-től április 25-ig, a hivatal nyitvatartási rendjében,
hétfő: 13.30-17.30, szerda: 8.00-16.00, péntek: 8.00-11.00

Vontatóhajóval a Dunán – Budapest-Szentendre, 2015. november 24.

2015.11.24.-Duna-part-hajóról-örvénylő-vízzel (Photo: Eifert János)

A MAOE “Harmónia” c. kiállítására adjuk be a munkáinkat. A gyűjtés Szentendrén, a Művészetmalomban zajlik. Dömötör László barátom ötletéből az ő vontatóhajóján tesszük meg az utat Budapest – Szentendre viszonylatában. Lili is velem tart, visszafelé Siklós Pétert is felvesszük. Közben fényképezek, élvezem és csodálom a késő őszi hangulatot, a víz játékát, a napsütést. Közben ránézek az androidos telefonomra, jönnek a hírek: Az Iszlám Állam lopott útleveleit használhatták a párizsi terroristák; Lelőtt orosz gép: a navigátor szerint nem sértették meg a török légteret; Kettős gyilkosság Érden – Egymilliót fizetne a rendőrség; Világháború után érdeklődő felvidéki magyarokat fogott a TEK; Mészáros Lőrinc mindössze fél perc alatt jutott földhöz; Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja, Felcsút első számú gázszerelője és egyben polihisztora megint nagyot ment egy közbeszerzésen. Ezúttal a Mészáros és Mészáros Kft. Szilvásváradon építhet lovardát – írta a napi.hu. Elteszem a telefonomat, nézem inkább a víz játékát…

2015.11.24.-Hajó-a-Dunán (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Előre-Állóhajó-műszerfala (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Dömötör-László-és-Walters-Lili-hajón (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Eifert-a-hajón_Walters-Lili-felvétele

2015.11.24.-Lili-a-kajütablaknál (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Megyeri-híd (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Tükröződés (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Dömötör-László-mint-hajóskapitány (Photo: Eifert János)

A MAOE “Harmónia” c. kiállítására adjuk be a munkáinkat. A gyűjtés Szentendrén, a Művészetmalomban zajlik. Dömötör László barátom ötletéből az ő vontatóhajóján tesszük meg az utat Budapest – Szentendre viszonylatában. Lili is velem tart, visszafelé Siklós Pétert is felvesszük. Közben fényképezek, élvezem és csodálom a késő őszi hangulatot, a víz játékát, a napsütést. Közben ránézek az androidos telefonomra, jönnek a hírek: Az Iszlám Állam lopott útleveleit használhatták a párizsi terroristák; Lelőtt orosz gép: a navigátor szerint nem sértették meg a török légteret; Kettős gyilkosság Érden – Egymilliót fizetne a rendőrség; Világháború után érdeklődő felvidéki magyarokat fogott a TEK; Mészáros Lőrinc mindössze fél perc alatt jutott földhöz; Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja, Felcsút első számú gázszerelője és egyben polihisztora megint nagyot ment egy közbeszerzésen. Ezúttal a Mészáros és Mészáros Kft. Szilvásváradon építhet lovardát – írta a napi.hu.
Elteszem a telefonomat, nézem inkább a víz játékát…

2015.11.24.-Duna-part-hajóról-őszi-pompában (Photo: Eifert János)

2015.11.24.-Szentendre-Gyűlnek-a-beadott-képek (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Szentendre-Lili-képemet-magyarázza 2015.11.24.-Szentendre-Aknay-Tamás-telefonál (Photo: Eifert János)

2015.11.24.-Szentendre-Lili-és-Dömötörék (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Szentendre-Siklós-Péter-fotóművész 2015.11.24.-Szentendre-galamb-a-párkányon (Photo: Eifert János)

“Lovak és Természet” photo workshop, Börzsönyliget (Kismaros), 2015. szeptember 20.

Eifert János és Kriszán Tamás – Lovak és Természet photo workshop, Börzsönyliget (Kismaros), 2015. szeptember 20.

Ambrus Balázs a jurta bejáratánál, Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele)

 Ambrus Balázs a jurtában - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Ambrus Balázs a jurta bejáratánál -  Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Gyerekház a jurta mellett - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Ambrus Balázs szőrén üli meg a lovát -  Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele)

Gazdája felé figyelő ló - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Itatásból visszatérő lovak - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Fotósok vágtató lovak közt - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele)

Aczél Kristóf lovakkal - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Olasz Ági fényképez -  Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Krizsán Tamás és Rostás János -  Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele) Aczél Kristóf, Olasz Ági és Ambrus Balázs visszanézik a felvételeket -  Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele)

Csikó, anyjával - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Eifert János felvétele)

Rostás Jancsi fényképez - Kismaros-Börzsönyliget, 2015.09.20. (Aczél Kristóf felvétele) Aczél Kristóf felvételei

Eifert a csikóval (Aczél Kristóf felvétele)