János Eifert - Photographer

Archive for the 'Oktatás-Képzés / School-Workshop' Category

Mester és tanítványai a Bethlen Galériában – PROMENAD.HU, Hódmezővásárhely, 2017. december 28. 06:26:45

2017.12.28.-PROMENAD.HU_Mester-és-tanítványai-a-Bethlen-GalériábanPROMENAD.HU, 2017. december 28.

http://promenad.hu/cikk/mester-es-tanitvanyai-a-bethlen-galeriaban-184755

Közélet és Művelődés

Soós Kata | 2017-12-28 06:26:45

Mester és tanítványai

a Bethlen Galériában

Mester és tanítványai címmel Eifert János mesterkurzusának kiállítása látható a Bethlen Galériában, amelyet Gasztonyi Kálmán festőművész nyitott meg. Az ünnepek előtt megnyílt tárlat 2018. január 17-ig tekinthető meg a Bethlen Téri Színház galériájában (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.).

Kiállítók: Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Bertók Béla, Csorba Károly, Csörögi Dóra, Dajka Margot Judit, Dudás Emil, Eifert János, Gimesi András Gime, Gyöngyösi János, Józsa Károly, Kovács Gábor, Kricska Nóra, Olasz Ágnes, Pamuk Dóri, Papp Károly, Papp Zoltán, Peti Péter, Rajkai György, Ritter Antal, Roszkos János, Szendrei Tibor és Zih Kata.

„Mesterkurzusaimon nem tanítványokat, hanem mestereket nevelek – idézzük Eifert Jánost – és nem a száraz, szabályokra épülő tudnivalókat sulykolom beléjük, hanem inkább saját egyéniségük kibontakozását segítem, hogy ők maguk fedezhessék fel a lényeget. Természetesen a szabályokat – amelyek persze felrúghatók – meg kell ismerniük. Ám a hallgatók kreatív együttműködésével, a fényképezés örömét ízlelgetve, szinte észrevétlenül fejlesztjük képességeinket. Az alapokat jelentő technika, a fontos esztétika, a kihagyhatatlan képelemzés, a nélkülözhetetlen fotótörténet, valamint az elengedhetetlen praktikus tanácsok segítenek bennünket, hogy a látvány mögött a lényeget felfedezzük, és hogy mások számára is élményt jelentő képeket készíthessünk, amely jellemezheti az alkotó egyéniségét is. Vallom, hogy a fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodásé is.”

Gasztonyi Kálmán festőművész megnyitóbeszédéből idézünk:

„Minden művészeti ág oktatása mesterközpontú. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a jeles, patinás múlttal rendelkező intézmények is igen fontosak, de az azokban működő, egy mester köré csoportosuló  műhelyek adják a szakmaiság valódi bázisát.

János találkozásainkkor mesélt táncos múltjáról, s természetesen felkészülésem alkalmával olvastam életrajzában, hogy 35 éves koráig hivatásos néptáncos volt.

- Volt? Tényleg csak volt?

- Hiszen mit is tesz egy táncos?

Pörög, forog, vezeti társát, társait – ha kell, irányítja, magához húzza, megöleli, egy ritmusra lépnek, megállnak, elengedik egymást…

- És mit is csinál most Eifert János?

- Pörög, csak pörög, pörgeti társait, tanítványait, segíti, vezeti, irányítja őket, vigyáz, hogy ne lépjen a lábukra, magához húzza, felemeli, majd a kellő pillanatban elengedi őket. Tehát megmaradt Ő vérbeli táncosnak, csak közben fényképezőgépet fogott a kezébe, és annak is a  mestere is lett!

- Mert mitől mester, egy mester?

Először is, szakmailag igenis legyen ott  a csúcson! Önzetlenül adja át tudását, annak minden titkával együtt. Legyen hiteles, példaadó. Tudja, hogy mikor kell bátorítani, de tudja azt is, hogy mikor és mennyire kell bírálni! Legyen őszinte, de emberségében soha ne bántsa meg tanítványait. Ne legyen féltékeny! Tarr Béla híres filmrendezőnk mondása, hogy „nem a mester választja a tanítványt, hanem a tanítvány dönt úgy, hogy ennél az embernél akarok dolgozni, meg akarok ismerkedni vele, mert el akarok valamit lesni tőle…

- Mit is leshetnek el ettől a mestertől tanítványai?

Kivételes látásmódját, a lankadatlan újítóképességét, kreativitását. Érzékeny, de sokszor meghökkentő kompozíciós készségét…

“Rossz a képed? Vidd el az Eiferthez, majd Ő megvágja…” – hangzik el gyakran a tanítványoktól.

- Az, hogy Eifert igazi – NAGY – mestere a fotóművészetnek, nemcsak nemzetközi ismertsége, kiemelkedő pályázati eredményei (csak 2017-ben a nemzetközi fotóművészeti szalonokon közel 700 elfogadást, 67 díjat érdemelt ki képeivel), 50 év alatt 221 önálló kiállítása a világ 40 országában bizonyítja, hanem tanítványainak itt látható képei is! Itt sok-sok olyan felvétel látható, amelyek nemzetközi fotópályázatokon tucat számra díjakat (arany-, ezüst-, bronz-medálokat), elfogadásokat nyertek, tehát nemzetközi zsűrik megítélése szerint is sikeresek!

„Egy igazi nagy mester soha nem nevel tanítványokat, hanem csak mestereket!” – mondta Robert Schumann világhírű német zeneszerző, filozófus.

A digitalizációval a fényképek is időtállóvá válhattak, a “pillanat művészetét” az örökösen fejlődő adattárolók örökre megőrzik. Már nem sárgulhat meg a naptól a nagyi fényképe, vagy nem semmisülhet meg a féltve őrzött negatív. Ma már a “felhők” mindent megőriznek.

Dilettánsok sokszor mondogatják, hogy ma már könnyű kiváló fotósnak lenni, hiszen mindenkinek ott lapul a mobil a zsebében, s bármikor rengeteg képet lehet ellőni, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Én ezzel nagyon nem értek egyet! Sokkal nehezebb ma elismert fotóművésznek, de akárcsak jó fotósnak lenni, mint régen! Annak idején minden közepesnél nagyobb méretű településen volt egy fényképész, a maga kis műtermével, laborjával. Köztiszteletben álló polgárok voltak, sokukra művészként tekintettek, pedig lehet, hogy az igazolványképeken kívül mást nemigen tudtak csinálni. Még ma is emlékszem gyermekkorom egy-két híres fotós dinasztiájára.

A másik a mennyiség kérdése. 60-70db felvételből könnyebb kiválasztani a jót, vagy 1500-2000 db-ból? Ha van, két pólóm könnyen eldöntöm, hogy melyiket vegyem föl, de ha van 300? Ahhoz már ízlés  és koncepció kell! Egy klasszikus filmes felvétel utómunkáihoz labor kellett, sötétkamra-lámpával, vegyszerekkel, nagyítógéppel. Egy maihoz, informatikai ismeret, számítógép méregdrága szoftverrel. A piros lámpa itt nem feltétel.

Tehát nagyon tehetségesnek kell annak lennie, aki ma kiemelkedő, egyéni látásmódú fotós akar lenni!

J. V. Sztálin – a volt Szovjetunió nagyhatalmú zsarnoka egyszer magához hívatta a szovjet filmművészet legjobbjait, hogy a hatékonyabb filmgyártásról adjon útmutatást nekik.

- Elvtársak? Hány film készül évente hazánkban?

- 1500, Sztálin elvtárs!

- És mennyi ezekből a remekmű?

- Úgy 4-5 db, Sztálin elvtárs!

- Értem… Akkor ezentúl mindig csak azt a 4-5db-ot készítsék el!

Kedves egybegyűltek, fotósok és fotóművészek! Kívánom, hogy minden évben önök is, ti is készítsetek minimum 4-5 db zseniális felvételt!

A kiállítást ezennel megnyitom, köszönöm a figyelmet!”

Forrás: Gasztonyi Kálmán

Műhelymunka Eifert Jánossal. Sepsiszentgyörgy, 2017. október 14-15.

2017.10.14.-Sepsiszentgyörgy-Műhelymunka-Eifert-Jánossal-01_Photo-Hlavathy-Károly

A III. Székelyföldi Fotóbiennále keretében szervezett Műhelymunka során, a Háromszék Táncegyüttes Stúdiótermében mesterünk volt Eifert János fotóművész (H), közreműködtek: Gáll Katalin, Nagy Eszter és Deák Zoltán színművészek.

Köszönet !!!!!!!!!!!!!! (Hlavathy Károly)

2017.10.14.-Sepsiszentgyörgy-Műhelymunka-Eifert-Jánossal-03_Photo-Hlavathy-Károly. 2017.10.14.-Sepsiszentgyörgy-Műhelymunka-Eifert-Jánossal-02_Photo-Hlavathy-Károly. 2017.10.14.-Sepsiszentgyörgy,-Műhelymunka-Eifert-Jánossal-05_Photo-Hlavathy-Károly

A program-előzetesből:

A III. Székelyföldi Fotóbiennálen három, nemzetközileg is elismert fényképész tart majd előadásokat és műhelymunkákat a hétvégi rendezvénysorozat keretében.
Eifert János a szakma egyik legismertebb magyarországi képviselője, a világ több mint 40 országában fényképezett már, ebből és különböző témáiból páratlan értékű archívumot állított össze. Munkássága nem rendezhető egységes stíluskategóriákba, inkább sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező fotóművészként említhetjük. Ismertségét leginkább tánc-, akt- és alkalmazott fotói, valamint természetképei alapozzák meg. Képeivel 200 díjat, nagydíjat és különdíjat érdemelt ki, 217 önálló kiállítása volt és 900 csoportos kiállításon szerepelt világszerte.

2017.10.13.-Sepsiszentgyörgy-Eifert-János-ARS-POETICA-kiállításmegnyitó-banner A Fotóbiennále keretében pedig az Ars Poetica – A klasszikusoktól a modernig című kiállítását csodálhatja meg az itthoni közönség. A kiállítás megnyitójára pénteken, 17 órától kerül sor a Lábas Házban, az alkotásokat november 9-ig lehet megtekinteni.

Akik többet szeretnének megtudni Eifert János vagy akár Eberhard Schuy fotográfusok munkásságáról, valamint a fényképész szakma elméleti alapjairól, azoknak érdemes ellátogatni szombaton 10 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermébe. Akik pedig ennél is kíváncsibbak és gyakorlati tudásra is szeretnének szert tenni, azoknak a műhelymunkákat ajánljuk. Mozgásfotózás témakörben Eifert János tart foglalkozást, szombaton 12 órától és vasárnap 10 órától a Háromszék Táncegyüttes Stúdiótermében. A gasztro fotózás berkeibe pedig Eberhard Schuy vezet majd be. Kenyér és a kenyérkészítéshez kapcsolódó tárgyak fotózására szombaton 12 órától kerül sor a Székely Mikó Kollégium Konferenciatermében, vasárnap 10 órától pedig a Kastély Vendéglőben koktélok és ételek fotózása kerül fókuszba.Vasárnap 14 órától Răzvan Voiculescu fotóművész nem mindennapi előadását tekinthetjük meg a Művész Moziban. Voiculescu egyike azon kevés romániai fotósoknak, akik nem egy Romániai kiállító teremben mutatják meg alkotásaikat, hanem igyekeznek egy teljesen eltérő módon eljutni a közönségük szívéhez. Alkotásai a művészi fotográfia és a mozi művészetének ötvözésével, egy különleges interakció eredményeként születnek meg. Prezentációja során a „making of” rövidfilmjei vetítése mellett mesélni fog az igazán nagy port kavaró „Nud. Proiecție de Trup si Stare” (Akt, vetítés Test és Lélek állapotáról), valamint a „Bucătăria Hoinară” (Vándor konyha) és a „Dor de rost” (Értelemre vágyva) című projektjeiről is.


A három szaktekintély előadásai mellett a Fotóbiennále más programjaival is várja úgy a szakmabelieket, mint csak a fényképészet iránt érdeklődőket. A részletes programot a következő linken tekinthetik meg.

Közel hozzuk a természetet… 4.0 – Kreatív Fotóworkshop Zalában, Eifert János és Olasz Ágnes szervezésében. 2017. augusztus 18-20.

2017.08.20.-Bocska-Lovas-tanya-Vágtató-lovak_Photo-Eifert

2017.08.20.-Bocska-Vágtató-lovak-02_Photo-Eifert 2017.08.19.-Lovak-Bocskán_Photo-Dajka-Margot-Judit 2017.08.19.-Bocska-Lovastanyal_Photo-Dajka-Margot-Judit 2017.08.19.-Bocska-Legelésző-ló_Photo-Dajka-Margot-Judit

2017.08.20.-Bocska-Ági-és-a-ló (Eifert János felvétele) 2017.08.19.-Bocska-Dajka-Margot-Judit-lovat-fényképez_Photo-Olasz-Ági Eifert János, Olasz Ági és Dajka Margot Judit felvételei

2017.08.20.-Bocska-Reggeli-vágta_Photo-Eifert

2018.08.20.-Bocska-Váratlan-vendég-Olasz-Ági-Photo-01 2018.08.20.-Bocska-Maszületett-bárány-Olasz-Ági-Photo-02 2017.08.20.-Bocska-Ági-és-a-lovak-01 (Eifert János felvétele)

2017.08.19.-Szentliszló-Legelésző-őzgida_Photo-Eifert-János

2018.08.20.-Szentliszló-Őzsuta_Olasz-Ági-Photo-02

2018.08.20.-Szentliszló-Eifert-a-réten_Olasz-Ági-Photo-04 Közel hozzuk a természetet… 4.0

Kreatív Fotóworkshop Zalában, Eifert János és Olasz Ágnes szervezésében

Zalai dombság, 2017. augusztus 18-20.

A Zalai dombság gazdag természeti látnivalókban. Ködben úszó völgyek, zúzmarás erdők, a tisztásokon legelő őzek, szarvasok és felrebbenő madarak kerülhetnek látószögünkbe. A Börzöncei szőlőhegy, amely Zala megyében található 310 méter magasan, az 1800-as években épített Szent Lőrinc-kápolna környezetében, a Szerelem-völgy kapujában. Gyönyörű panoráma öleli körbe a hegyet, és vendégmarasztaló az energiamezeje. Elhagyott és élő pincék, szőlők, az elmúlás és a túlélés jelképei… Börzönce mellett a fotós programunkban szerepel még Bocska, ahol lovakat fényképezünk,  továbbá Szentliszló, ahol kora hajnalban, a Berekben, a Válicka-patak völgyében fényképezünk, és az esti összejöveteleinket tartjuk. A „szép esték” nemcsak egy-egy pohár bort, hanem egyéni bemutatkozásokat, képelemzéseket és szakmai-művészi beszélgetéseket jelentenek, miközben feltöltjük akkumulátorainkat is.

Közel hozzuk a természetet – ez nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem célja meditatív fényképezésünknek, mely során önmagunkhoz is közelebb kerülünk. Azáltal, hogy nem rohanó tempóban, szinte teljesítmény-kényszer hatására fényképezünk, megtanulhatjuk, hogy a fotóművészet nemcsak a pillanat, hanem a gondolkodás művészete is.

A képzelet világából térjünk vissza a valóságosba, vagyis a program:

2017. augusztus 18. péntek

Érkezés 17-19 óra között Olasz Ági otthonába (8893 Szentliszló, Ady út 10.), majd ismertetjük a részletes programot. Ezt követően vacsora, majd a szálláshelyek elfoglalása Szentliszlón és a Börzöncei Panzióban.

Augusztus 19. szombat

Korai kelés, Bocskán, Víg Pisti jól ismert tanyáján fényképezzük a lovakat.

Étkezések időpontja az elfoglaltságainkhoz igazodnak

Délután szarvaslesre megyünk a berekbe. Este  képek letöltése, kiértékelése, szakmai beszélgetés

2017.08.19.-Szentliszló-Seregélyek_Photo-Eifert-János

2017.08.20.-Szentliszló-Pillangó_Photo-Eifert-János Augusztus 20. vasárnap

Korai kelés, vadlesre megyünk. Reggeli után, kreatív fotózáson veszünk részt a börzöncei hegyen.

Étkezések időpontja az elfoglaltságainkhoz igazodnak

Ebéd után táborbontás, hazautazás

Od plesa do fotografskih visina – Eifert János előadása a Vojvodina Fotóklubban. Novi Sad, Szerbia, 2017. május 26. 20:00

2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-01_Photo-Đorđe-Banjanin Od plesa do fotografskih visina

Sinoć je u Fotografskom klubu Vojvodina bio mali praznik kreativne fotografije koji ćemo još dugo pominjati i koji će nam biti novi marker koji smo dostigli u organizaciji, i reper za nivo predavanja ka kojem treba težiti. Kada vam u goste dođe veliki fotograf, i još tako dobar predavač kao što je Janoš Ejfert, onda vam srce još jače lupa za fotografiju. U dva sata neizmerno zanimljivog predavanja, Ejfert je demonstrirao svoju svestranost, višestruka fotografska interesovanju, inovatorstvo i istraživački duh u fotografiji, izuzetne edukatorske sposobnosti, tehničku perfekciju.

2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-02_Photo-Đorđe-Banjanin

Eifert János: Kína, Selyemút (2007), digiráma 2006-Szemkontakt-02

2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-07_Photo-Đorđe-Banjanin 2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-08_Photo-Đorđe-Banjanin 2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-06_Photo-Đorđe-Banjanin 2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-03_Photo-Đorđe-Banjanin

On je višestruko nagrađivan autor na svim meridijanima, koji oduševljva svojim fotografijama plesa, triptisima kolorne foto-montaže, aktovima, a ponajviše multimedijalnim slajd projekcijama (diaporama i digiramama), gde dostigao sam vrh u svetu fotografije. Mogu samo reći da je neizmerno zadovoljstvo biti od onih koji su imali prilike da čuju Ejfertovu živu reč, i da dožive da im se bez zadrške otkrivaju malo poznate fotografske tajne i iskustvene cake, koje, kao i svaki veliki fotograf, Janoš Ejfert želi da prenese na druge, i u to ulaže puno svoje energije.

Uživali smo i u arhivi fotografija sa njegovih izložbi po svetu, od Kine i Indije preko Evrope do Amerike, gde smo mogli da vidimo kako se na fantastičan način osvaja izložbeni prostor i gradi originalna postavka foto-izložbe. Moram reći da je na ovim sprskim prostorima malo takvih izložbi, i da u tome zaostajemo. A postavka izložbe je važan činilac koji utiče kako će se fotografija doživeti od strane posmatrača.

2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-05_Photo-Đorđe-Banjanin

2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban_Almási-Sámuel-felvétele 2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-04_Photo-Đorđe-Banjanin 2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-03_Almási-Sámuel-felvétele 2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-02_Almási-Sámuel-felvétele

2017.05.26.-Novi-Sad-előadásom-a-fotóklubban-09_Photo-Đorđe-Banjanin

Ne mogu da ne pomenem i izuzetan simultani prevod Samuela Almašija fotografa iz Novog Sada, koji je tako neupadljivo i stručno prevodio da smo na momente imali utisak da nam je u goste došao predavač na maternjem jeziku.

Svi oni koji su se prijavili za predavanje, uživali su u fotografijama. Ovakvi fotografski događaji, koji vam se dešavaju pred vratima, sigurno nisu, i ne mogu biti svakodnevnica, a kada im ne prisustvujete stvaraju rupe u vašem fotografskom znanju i iskustvu.

Hvala svima koji su bili na predavanju i koji su mnogo puta aplauzima ispraćali projekcije i fotografije našeg gosta. Hvala i našem gostu Janošu Ejfertu što je došao u Fotografski klub Vojvodina, posle prijema nagrade na Trijenalu pozorišne fotografije, i što je imao volje i želje da i posle predavanja ostanemo zajedno do dugo u noć i razgovaramo o fotografiji.

Eifert János: Másképp (részlet a digirámából)

Tekst: Milovan Ulićević
Fotografije: Đorđe Banjanin

MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI – Eifert János mesterkurzusának 3. kiállítása. iF kávézó, Budapest, 2017. február 13 – március 13.

01-Mester-és-tanítványai-Plakát-terv (Eifert János)

MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI
Eifert János mesterkurzusának 3. kiállítása az iF kávézóban (Budapest IX. Ráday u. 19.)
2017. február 13 – március 13.
Megnyitó: 2017. február 13-án, 18:00 órakor

Kiállítók: Aczél Kristóf, Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Csorba Károly, Csörögi Dóra, Dajka Margit Judit, Darab Dénes, Eifert János, Gimesi András Gime, Gyöngyösi János, György Irma, Józsa Károly, Laki Zoltán, Magyar László, Olasz Ágnes, Négyesi János Ottó, Pamuk Dóri Puma, Papp Károly, Papp Zoltán, Peti Péter, Pivonka Kriszta, Rajkai György, Ritter Antal, Rostás János, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, dr Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Wollner Tibor, Zih Kata. A képeket és szerzőiket bemutatja: Eifert János, közreműködnek: Sólyomi Pál (klarinét), Kereskedő Tamás (zongora).

iF kávézó Budapest, IX. ker. Ráday u. 19 www.ifkavezo.hu.

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-01 (Photo: Gimesi-András-Gime)

Roszkos János fotográfiája Bakki-Zsolt: Kettősség Józsa-Károly: Ugrás Gyöngyösi-János: Szellemek-tánca

2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Aczél Péter (Roszkos János felvétele) 2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-03 (Photo: Gimesi-András-Gime) Rajkai-György:m Szárnyas-akt Sz.-Kiss-Márta: Titokzatos (technika-vakolás-akrilfesték-farostlemez)

Szendrei-Tibor: Fohász_grafika Négyesi-János-Ottó-Eifert-János_Avavtgarde-négyes_ 2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Gimesi-András-Gime (Roszkos János felvétele) 2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Csorba Károly (Roszkos János felvétele)

2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Gime és Zacs Ágoston (Roszkos János felvétele) Peti-Péter: Reneszánsz Csorba-Károly: Víz-alatt-4 Eifert János: Geometria / Geometry (2013)

Wollner-Tibor: Jazz-2015 Dajka-Margit: Tour-en-L'air Zih-Kata: Másnapi-ebéd Zih-Kata: Az-öröklét-kapujában

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-Eifert-megnyit (Photo: Zacs-Ágoston) Papp Károly: Felemás Papp_Zoltán: Switch 2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Palotai Misi (Roszkos János felvétele)

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-04 (Photo: Gimesi-András-Gime) Gimesi András Gime, Roszkos János és Zacs Ágoston felvételei

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-02 (Photo: Gimesi-András-Gime)

Eifert János ARS POETICA c. előadása a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, 2016. január 30. 18:00 óra

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-02_Bedő-Kornél-felvétele

Eifert János a Compur Fotóklub meghívására 2004-ben és 2005-ben a „Kaposvári Fényfestészet Napok”-ra érkezett Somogyország fővárosába. 2008-ban a XIII. Somogy Megyei Fotópályázat zsűrizésében vett részt és a digirámáival lepte meg a kaposvári műértő közönséget. 2017-ben tehát éppen itt volt az ideje, hogy ismét vendégül lássuk!

Január 30-ára hívtuk meg egy előadás tartására, melynek az „ARS POETICA” címet adta.

De több volt, mint ars poetica, Eifert János az életművét mutatta meg számunkra. Az életút bebarangolása a családi fotókkal kezdődött, aztán kezdődtek az első sikerek, később az egész magasívű pálya bemutatása. Hihetetlen élmény volt – még annak is, aki ismeri munkásságát –, hogy mennyi emblematikus címlap dicsérte az ő keze munkáját. Művei bemutatása mellett megismerhettük pályájának mérföldköveit, de beavatott minket izgalmas történetekbe is, melyek életét végigkísérték.

A fotóklub alelnöke – Fejes László -, így látta az estét, talán az ő soraiból kiderül, hogy a jelenlévőknek mekkora élményt nyújtott az előadás!

“2017. január 30-án egyesületünk, a Compur Fotóklub, a kortárs magyar fotográfia egyik igen illusztris alakját, Eifert Jánost látta vendégül.

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-03_Bedő-Kornél-felvétele

Bemutatkozás-Szüleim-fényképe 2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-01_Bedő-Kornél-felvétele Őszinte leszek, én személy szerint igencsak izgatottan vártam János, a Művész Úr érkezését, kíváncsi voltam, hogy mit fog megmutatni nekünk az Ars Poetica-jából. János számomra nem volt teljesen ismeretlen. Volt már szerencsém látni zsűrizés közben egy régvolt Pannónia Szalonon, beszélgethettem vele az azt követő dísz(?)ebéden. Azt kell, hogy mondjam, fotós életem egyik meghatározó pillanata volt. Az a természetesség és szerénység, ami a lényéből árad, taníthatatlan, csak a legnagyobb művészek sajátja.

Előadását egy rövid életrajzzal kezdte, elmesélte honnan jött, mi indította el a fotográfia ösvényén. Mesélt édesanyjáról, arról, hogy neki köszönhette a művészetek iránti rajongását.

Majd következtek a munkás évek, hisz János több mint másfél évtizedet táncolt a Honvéd Együttesben. Elmondása szerint itt ragadott először fotómasinát a kezébe. Ezt követően mesélt a meghívott- és vendégfotósként töltött évekről, amit olyan folyóiratoknál töltött, mint az Új Tükör, vagy a Búvár, a Világ Ifjúsága, stb… Szerencsére János nem bízta a képzeletünkre, hogy milyen lehetett Marcel Marceau-t fotózni, megörökíteni egy cirkusz fékeveszett forgatagát. Vagy sétálni a versailles-i kastélypark fáinak árnyas alagútjában.

Eifert János: Fénytvirágzó fa. Népművelés, 1968. július TermészetBÚVÁR • 2013/5 - Címlapon Eifert János "A Világ végén" c. képe, amit 1982-ben készített 1979.09.16.-Új-Tükör, Székely András: Eifert János szegedi kiállításáról

Százvízmester háza - Eifert János képriportja, Búvár 1986/12 1980.02.24-Új-tükör-Kezek 1980.03-Natural-History

Mesélt workshop-jairól, projectjeiről, kiállításairól, (Triptichon, A Nő, Fák és Nimfák, Ember és világ, stb…) művészeti alkotótáborokról, fotós trükkökről, feleségekről, gyerekekről, családról, érzésekről.

Mesélt kanadai, svájci, angliai, indiai és természetesen magyarországi utazásokról. Csak mesélt, mesélt, mesélt… Közben a történetek a vásznon pergő képeknek köszönhetően a szemeink előtt keltek életre. Olyan alkotásokat is láthattunk, amiket a ma nagy Photoshop mágusai is megirigyelhetnének – A Föld álma, A világ végén – közös jellemzőjük volt ezeknek a képeknek, hogy digitális technikát stílszerűen, még képen sem láttak.

1968 Vágta-Photo Eifert 1984 A-Föld-álma-Photo Eifert A kissé hosszúra nyúlt este – akár reggelig is hallgattuk volna a végtelen sztorikat, történeteket, nézegettük volna a csodás alkotásokat – záróakkordjaként megnéztünk néhány diaporáma és digiráma alkotását. A Tűztánc-ot elnézve elég nehéz volt elképzelni, hogy mindezt néhány diavetítő segítségével vitték véghez. A Szemkontaktus-t nézve a diaporámában kevésbé járatosak – a mókás sztoritól elvonatkoztatva – is rájöttek, micsoda munka van egy ilyen műben. Nem csoda, ha esetenként több hónapig készül, és komplett forgatókönyvet írnak hozzá.

Eifert Jánost ismét élmény volt hallgatni. Remélem, minél előbb újra alkalmam nyílhat rá.”

Ez úton is köszönjük Ábrahám Leventének, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatójának a rendezvény létrejöttében nyújtott támogatását!

Köszönjük, hogy János eljött hozzánk Kaposvárra és bízunk benne, hogy lesz még olyan alkalom, amikor hasonlóan tartalmas estét tölthetünk el az előadását hallgatva!

Bedő Kornél

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadás-plakátja

Eifert János ARS POETICA c. előadása a Rippl-Rónai Múzeumban (Kaposvár, Fő u. 10.), 2016. január 30.  hétfő 18:00 óra – a Compur Fotóklub, Bedő Kornél szervezésében

Eifert János ARS POETICA c. előadása a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban (Kaposvár, Fő u. 10.), 2016. január 30.  18:00 óra
a Compur Fotóklub, Bedő Kornél szervezésében

Eifert János “lézer-fényes” mesterkurzusa, Budapest, 2017. január 11.

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-03 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-Ritter-Antal (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Halotti-maszk (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-08 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-10 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-05 (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-06 (Eifert János felvétele)

Pamuk Dóri Puma, Bakki Zsolt, Király László, Zih Kata, Ritter Antal, Szabó Balázs, Csörögi Dóra, Nagy Gábor és Gyöngyösi János a lézer-fénnyel dolgoznak

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-04 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-02 (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2017.01.11.-Mesterkurzus_Csoportkép-üveggömbben (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-09 (Eifert János felvétele)

Mester és tanítványai 02. Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Benczúr Ház galériájában, 2017. január 9 – február 6.

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai---Plakát-A3+

Aczél-Péter_Fóbia Csörögi Dóra (Hungary): Longing

Zih Kata: Másnapi ebéd Papp-Zoltán_Atom-Time

DARAB-Dénes_Mermaid Tóth-Brigitta_Angyal

Roszkos-János_3-százalék

Mester és tanítványai
Eifert János mesterkurzusának kiállítása
Benczúr Ház galériája, 2017. január 9 – február 6.

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Eifert-és-Szilágyi-Maya-igazgatónő_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Pamuk-Dóri-és-Eifert-táncolnak_Bajkó-Csaba-felvétele

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Aczél-Péter-Eifert_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-04_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09-Benczúr-Galéria-Kiállításmegnyitó-Szilágyi-Maya-Eifert-János Bajkó Csaba és Eifert János felvételei

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-01_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiéllítás-megnyitón-02_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-03_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Pamuk-Dóri-és-Eifert-elemez_Bajkó-Csaba-felvétele

meghívó1hátlapMester és tanítványai

Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Benczúr Házban

A fotográfia történetét nevezhetjük sikertörténetnek is. Az angol Henry Fox Talbot 1839. január 31-én bemutatta a londoni Royal Society-nek negatív-pozitív eljárását, majd ugyanezen év augusztus 19-én ismertették a Francia Tudományos és Művészeti Akadémia együttes ülésén Joseph Nicéphore Niépce és Louis-Jacques-Mandé Daguerre fényképrögzítési eljárását. Miután a francia állam a találmányt életjáradék fejében megváltotta, a világnak ajándékozta, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Már ekkor lehetett sejteni, hogy a fotográfia világhódító útja elején áll. Hatalmas sikerét jól példázza, hogy alig egy évvel a bemutató után, 1840-ben már több mint 20 nyelven jelent meg leírás róla, többek között magyarul is. Azóta könyvtárnyi irodalom, különböző szintű iskolák, tanfolyamok, előadások segítik a technikai és esztétikai ismeretek magas szintű megszerzését. A modern média oktatás része lett a fotográfia, mint művészet.

A professzionális képzés mellet az ismeretek elsajátítása autodidakta módon is történhet. Ugyanakkor világszerte jól működik az amatőr-mozgalom, hiszen a fotóklubok, csoportok és közösségek ösztönző ereje számos tehetséget segített kibontakozni. A rendszeren meghirdetett hazai és nemzetközi fotópályázatokon kiemelkedő munkákkal is találkozhatunk. Egy-egy kitűnő felvétellel nagyon nehéz kitűnni, hiszen naponta milliárdnyi felvétel készül fényképezőgéppel és mobil telefonnal. Sok közülük megjelenik a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, Network, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare, Instagram), ahol lehet „lájkolni”, tetszést nyilvánítani, vagy megjegyzéseket hozzáfűzni. Sokan küldik képeiket hazai és nemzetközi fotópályázatokra, ahol hozzáértő szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobbakat, és a díjra érdemeseket. Megszűnik a profi és amatőr közti különbség, csak a kép számít. A szervezők az elfogadott képekből kiállítást rendeznek, katalógus is készül – így a közönség megismerheti a tehetséges munkákat, és megjegyezheti készítőik nevét. Legutóbb például, a Pannonia Fotográfiai Társaság (Photography Society Pannonia) a FIAP, a PSA és FZS védnökségével meghirdetett 3. PANNON REFLECTIONS 2016 nemzetközi fotópályázatára a világ 48 országából összesen 4419 fotó érkezett. Ezen a pályázaton két Eifert-tanítvány szerepelt sikeresen: Csörögi Dóra két kategóriában egy-egy aranyéremmel (FZS Gold medal) gazdagodott, Gyöngyösi János pedig a FIAP különdíját (FIAP Honorable mention) kapta. Aczél Péter szintén nagy „arany-gyűjtő”, de Tóth Brigitta, Pivonka Kriszta, dr. Tóta Krisztián, Rostás János, Papp Zoltán, Józsa Károly és más tanítványok sem a kölcsönzőből hozatják nemzetközi elismeréseiket. Kőműves Kata már rég kinőtte az „iskolát”, önálló kiállításai nagyszerűek és csodálatosak. Személyiségében – Horváth Árpád megfogalmazása szerint – érzékenység, harmónia, kíváncsiság és vibráló szenvedély kapcsolódik az ötödik „őselemmel”: a tökéletességre való elszánt törekvéssel. Gimesi András Gime – akit a fotográfia Picasso-jának is nevezhetünk – egyéni látásmódját érvényesíti önálló kiállításainak koncepciójában. Darab Dénes – nem mellesleg a Magyar Nemzeti Balett táncművésze – a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában „dobott nagyot”: Improvizációk – A balett és a geometria között c. első önálló kiállításán mindössze 16 fekete-fehér fényképet mutatott be, amelyek azonban hosszan élnek majd a tárlat-látogatók emlékezetében. Sz. Kiss Márta különleges technikával (vakolás, akrilfestés vászonra, farostlemez) dolgozik, a fotográfia és a képzőművészet kölcsönhatásában. Firenzei kiállításán most éppen ezek a képei szerepelnek.

Ma már kétségtelen, hogy a fényképezés a XIX. század legnagyobb találmánya, és művelői számára szerteágazó, különféle témákat és műfajokat, a legváltozatosabb eszközhasználatot és technikát igénylő alkotó tevékenység. Fizika, kémia, geológia, csillagászat, anatómia, pszichológia, technika és esztétika, ember és környezete, teste és lelke, és még sok minden – bármennyire is meglepő megállapításnak tűnik – a fotográfiában fókuszál. Akár mesterségként, művészetként, tudományként, hitként, vagy a kommunikáció eszközeként „használjuk” – a világ, benne önmagunk megismerésének és megörökítésének eszközét jelenti.

Nagy kérdés azonban, hogy megtanulható-e művészi fokon a fényképezés?

Eifert János, akinek a tanítványaival közös kiállítását láthatjuk a Benczúr Galériában, a kérdésre így válaszol: „Bár évtizedek óta tanulom és tanítom a fotográfiát, olykor kézzel fogható eredménnyel, mégsem vágom rá könnyedén az igent. A tapasztalat mondatja velem, hogy a mesterség-művészet eszközeinek birtoklása mellett – hogy mások számára is élményszerű képeket készíthessünk – még az isteni szikra is szükséges. De a szabályokat – amelyek persze felrúghatók – meg kell ismerni.

Mesterkurzusaimon nem a száraz, a szabályokra épülő tudnivalókat sulykolom. A hallgatók kreatív együttműködésével, a fényképezés örömét ízlelgetve, szinte észrevétlenül fejlesztjük képességeinket. Az alapokat jelentő technika, a fontos esztétika, a kihagyhatatlan képelemzés, a nélkülözhetetlen fotótörténet, valamint az elengedhetetlen praktikus tanácsok segítenek bennünket, hogy a látvány mögött a lényeget felfedezzük, és hogy mások számára is élményt jelentő képeket készíthessünk. És ne feledjük: a fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodásé is.”

A kiállítók – Aczél Kristóf, Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Bernáth Bizsu, Csendes Krisztina, Csörögi Dóra, Dajka Margot Judit, Darab Dénes, Durbák Zsolt, Eifert János, Gimesi András Gime, Gyöngyösi János, György Irma szobrászművész, Józsa Károly, Kőműves Kata, Laki Zoltán, Magyar László, Olasz Ágnes, Osbáth Tünde, Pamuk Dóri Puma, Papp Károly, Papp Zoltán, Peti Péter, Pivonka Kriszta, Rostás János, Roszkos János, Szi-Benedek Szilárd, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, dr. Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Tóth Katalin, Wollner Tibor és Zih Kata – képeik alapján a fenti kérdésre mintha igennel válaszolnának.

A mester és tanítványai c. kiállítás 2017. január 9-én nyílt meg a Benczúr Ház galériájában (1068 Budapest, Benczúr u. 27.), Szilágyi Maya művelődési szakmai igazgató köszöntőjével. A megnyitó lényegében tárlatvezetés volt, amelynek során Eifert János bemutatta a kiállított képeket és alkotóit. A kiállítást Vadócz Zsuzsa rendezte, és február 6-ig tekinthető meg hétköznapokon 10.00-18.00 óráig. Csoportos látogatás esetén időpont-egyeztetés javasolt: 322-4240

Forrás: Benczúr Ház

Fotók: A kiállított képek, valamint Olasz Ági, Bajkó Csaba és Eifert János felvételei

Mesterkurzus karácsonyi hangulatban. A 2016-os év utolsó képelemzése az Öv utcában. Budapest, 2016. december 21.

2016.12.21.-Mesterkurzus-karácsonyi-hangulatban (Eifert János felvétele)

Mesterkurzusomon a 2016-os év utolsó képelemzése karácsonyi hangulatban zajlott. Köszönhető a sikere szerepléseknek, az oldott hangulatnak, a jó teának és főleg a jó társaságnak, melynek tagjaitól briliáns képeket láttam ezúttal is. Az új tagnak számító Zih Kata vizsgamunkáit hozta el, amelyekkel a FotóOktatás.hu haladó művész tanfolyamán eredményesen szerepelt. Roszkos János szintén jó osztályzatot szerzett képeivel. Osbáth Tünde “Születés” c. sorozata páratlan érték, ritkán találkozni a téma ilyen értékes megjelenítésével. Csörögi Dóri képei legutóbb az 5. PERLENSIS, és a 3. PANNON REFLETIONS nemzetközi pályázatokon hoztak aranyakat. Lesz majd szép díszítés a karácsonyfáján. Gyöngyösi János is szerzett egy FIAP kék szalagot, remélem folytatódik sikere fellépése a nemzetközi fórumokon, hiszen képformálása, elgondolkodtató képi világa önmagában is értékhordozó. Bakki Zsolt szintén sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen innen-onnan, több helyről csipegette fel a díjakat. “A megújulás lendülete”  két képét választotta be, amelynek soproni bemutatóján maga is jelen volt, és tapasztalhatta a jó fogadtatást. Szinte csak mellesleg jegyzem meg, hogy a címadás mestere is egyben: képcímei szellemességükkel, vagy különlegességükkel kimagasodnak az átlagból. Magyar László a NIKON pályázaton lett díjazott, ötletes művészfotói mellett az alkalmazott fotográfia, történetesen az esküvői fényképezés is sok sikert hozott neki. Aczél Péter megrögzött díjcsináló: nem létezhet nemzetközi pályázat, ahonnan legalább egy szalagot ne hozna haza. Pivonka Kriszta homleszei sorba hozzák a díjakat, ő maga csupán azt fájlalja, hogy más témában készített képei még nem hozták meg számára az igazi elismerést. Úgy gondolom azonban, hogy mindez csak idő kérdése. Papp Károly most is felvillantotta erősségeit. Kitűnő fekete-fehér képei nem mindennapiak. Sz Kiss Martha sikeresen szerepelt különleges stílusú és technikájú képeivel (PALM ART AWARD 2016 – Certificate of Excellence). Dajka Margit Judit kiállítása december 22-től látható Firenzében. Aczél Kristóf, Bajkó Csaba, Csendes Kriszta, Dajka Margot Judit, Darab Dénes, Gime, Józsa Károly, Kőműves Kata, Laki Zoltán, Olasz Ágnes, Papp Zoltán, Peti Péter, Rostás János, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Tóth Katalin, Wollner Tibor és mások képeivel hamarosan találkozunk a Benczúr Galériában, ahol 2017. január 6-án nyílik a “Mester és tanítványai” közös kiállításunk.

2016.12.21.-Mesterkurzus-Magyar-László-két-kép-között (Eifert János felvétele) 2016.12.21.-Mesterkurzus-Osbáth-Tünde (Eifert János felvétele) 2016.12.21.-Mesterkurzus-Csörögi-Dóri-és-Bakki-Zsolt (Eifert János felvétele)

Csörögi Dóra (Hungary): Im-looking-for-You-endlessly-and-infinitely Csörögi Dóra (Hungary): Longing

Gyöngyösi-János-Hungary_Big-bang Zih Kata: Másnapi ebéd

Zih Kata: Páros magány Zih Kata: AbsztrAkt

Osbáth Tünde: Születés 01 Osbáth-Tünde_Születés-02

Osbáth Tünde: Születés 04 Osbáth Tünde: Születés 05

Roszkos-János_Akt-vörösben Sz Kiss Martha - PALM ART AWARD 2016 - Certificate of Excellence

Déri Tímea: Portré Zih Kata: Végzet

Papp Károly: Két fal között (2016) Papp Károly: Felemás

Közel hozzuk a természetet… Börzönce, 2016. augusztus 26-28.

2016.08.27.-Bocska-family-run (Papp László felvétele)

2016.08.27.-Bocska-Lovastanya-Olasz-Ági-fényképez (Photo: Eifert János) 2016.08.27.-Bocska-Lovastanya-02 (Photo: Eifert János) 2016.08.27.-Bocska-Ági-és-János-lovakkal (Csörögi-Dóri-felvétele) 2016.08.27.-Bocska-Lovastanya-01 (Photo: Eifert János)

2016.08.27.-Bocska-Reggel (Photo: Eifert János)

2016.08.28.-Valkonya-Sajttál-az-Ökogazdaságban (Photo: Eifert János) 2016.08.28.-Valkonya-Sajtot-fényképezünk-az-Ökogazdaságban (Photo: Eifert János) 2016.08.28.-Valkonya-Kecskéket-fényképezünk-az-Ökogazdaságban (Photo: Eifert János) 2016.08.28.-Valkonya-Eifert-meghajtja-a-birkákat (Olasz Ági felvétele)

Börzöncei hegyi Pince – szálláshelyünk – Zala megyében található 310 méter magasan, az 1800-as években épített Szent Lőrinc-kápolna környezetében, a Szerelem-völgy kapujában.

GPS koordináták: 46° 34′ 46.7004″ N, 16° 53′ 22.1388″ E

A vidék gazdag természeti látnivalókban, gyönyörű panoráma öleli körbe a hegyet, és vendégmarasztaló az energiamezeje. Elhagyott és élő pincék, szőlők, az elmúlás és a túlélés jelképei… Börzönce mellett a fotós programunkban szerepel még Bocska, ahol lovakat fényképezünk, és külön igény szerint lovagolni is lehet, továbbá Szentliszló, ahol kora hajnalban a Berekben, a Válicka-patak völgyében fényképezünk, és az esti összejöveteleinket tartjuk. A „szép esték” nemcsak egy-egy pohár bort, hanem egyéni bemutatkozásokat, képelemzéseket és szakmai-művészi beszélgetéseket jelentenek, miközben feltöltjük akkumulátorainkat is. Valkonya picinyke zsákfalu, ahol ellátogatunk egy igazi ökogazdaságba, ahol birkákat és kecskéket tartanak és isteni juhsajtot készítenek. Közel hozzuk a természetet – ez nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem célja meditatív fényképezésünknek, mely során önmagunkhoz is közelebb kerülünk. Azáltal, hogy nem rohanó tempóban, szinte teljesítmény-kényszer hatására fényképezünk, megtanulhatjuk, hogy a fotóművészet nemcsak a pillanat, hanem a gondolkodás művészete is. Témáinkat nemcsak a rohanó világban, az orrba verős pillanatokban találjuk meg. Megörökítésre érdemes lehet egy fűszál, harmatcsepp, vagy lehullott falevél is. Ilyenkor elfelejtkezünk az időről, megszűnik számunkra a külvilág. Mindez egy levélért?  Igen, akár egy levélért is. Akkor és ott számunkra ez többet jelent, mint aminek látják mások. A levél erezetében – képzeletünkben – a forrás patakká, folyóvá duzzad, amely tengerbe, óceánba torkollik. A feszülő víztükör – a pocsolya kis darabja – fákat, hegyeket, az égboltot, a napot és a csillagokat tükrözi. A mindenséget. A teljességet. A tökéletességet. Ezt akarjuk megragadni, egyetlen felvételbe sűríteni, hogy megmutathassuk másoknak is.

2016.08.28.-Börzönce-Sajtok-terítékkel (Photo: Eifert János)

2016.08.26.-Lepke-a-Börzöncei-szőlőhegyen (Photo: Eifert János) 2016.08.27.-Eifert-Börzöncén (Papp László felvétele) 2016.08.27.-Szentliszló-Portré-a-színben (Photo: Eifert János) Papp László, Csörögi Dóra, Olasz Ági és Eifert János felvételei

2016.08.28.-Szentliszló-Csörögi-Dóri-fényképezl-a-Válicka-patak-völgyében (Photo: Eifert János)

Következő oldal »