János Eifert - Photographer

Archive for the 'Kiállításaim / My Exhibitions' Category

Eifert János ARS POETICA c. kiállítása a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli Fotógalériájában. Komárno, Szlovákia, 2017. április 25 – szeptember 18.

Eifert_meghivo_jav

FOTÓKIÁLLÍTÁS

Fotoklub Helios Komárno – Helios Fotóklub Komárom

Svetové združenie maďarskẏch fotografov – Magyar Fotóművészek Világszövetsége

Podunajské múzeum Komárno – Duna Menti Múzeum Komárom

Mestské kultúrne stredisko Komárno – Városi Művelődési Központ Komárom

tisztelettel meghívja Önt

.

Eifert János ARS POETICA c. kiállításának megnyitójára,

amelyet Nagy Tivadar fotóművész, a Helios Fotóklub elnöke nyit meg

2017. április 25-én 17 órakor

a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli Fotógalériájában

(Komarno, Klapka György Tér 9.)

Közreműködnek a Művészeti Alapiskola Komárom tanulói


Vẏstava fotografi

Eifert János: ARS POETICA

Fotogaléria Podunajského múzea v Zichyho paláci

Námestie gen. Klapku 9.

Vẏstavu otvorí: Teodor Nagy, MZSF

predseda fotoklubu

Kultúrny program: Základná umelecká škola Komárno

DIALÓGUS – Eifert János fotóművész és Csató Tamás festőművész kiállítása az Aranytíz Kulturház Átrium Galériájában. Budapest, 2017. május 5 – 24.

2017.05.05.-Aranytíz_Dialógus_Eifert János és Csató Tamás kiállítása

DIALÓGUS – Eifert János fotóművész és Csató Tamás festőművész kiállítása az Aranytíz Kulturház Átrium Galériájában (Budapest V. ker. Arany János u. 10.)

A kiállítást 2017. május 5-én 17:30 órakor Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitja meg, közreműködik: Lőrinc Katalin táncművész és Lőrinszky Attila zeneművész

A kiállítás megtekinthető: Aranytíz Kulturház Átrium Galéria (Budapest V. ker. Arany János u. 10.) 2017. május 5-től május 24-ig, hétköznap 9-19 óra között, hétvégén programfüggő.

MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI – Eifert János mesterkurzusának 3. kiállítása. iF kávézó, Budapest, 2017. február 13 – március 13.

01-Mester-és-tanítványai-Plakát-terv (Eifert János)

MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI
Eifert János mesterkurzusának 3. kiállítása az iF kávézóban (Budapest IX. Ráday u. 19.)
2017. február 13 – március 13.
Megnyitó: 2017. február 13-án, 18:00 órakor

Kiállítók: Aczél Kristóf, Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Csorba Károly, Csörögi Dóra, Dajka Margit Judit, Darab Dénes, Eifert János, Gimesi András Gime, Gyöngyösi János, György Irma, Józsa Károly, Laki Zoltán, Magyar László, Olasz Ágnes, Négyesi János Ottó, Pamuk Dóri Puma, Papp Károly, Papp Zoltán, Peti Péter, Pivonka Kriszta, Rajkai György, Ritter Antal, Rostás János, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, dr Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Wollner Tibor, Zih Kata. A képeket és szerzőiket bemutatja: Eifert János, közreműködnek: Sólyomi Pál (klarinét), Kereskedő Tamás (zongora).

iF kávézó Budapest, IX. ker. Ráday u. 19 www.ifkavezo.hu.

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-01 (Photo: Gimesi-András-Gime)

Roszkos János fotográfiája Bakki-Zsolt: Kettősség Józsa-Károly: Ugrás Gyöngyösi-János: Szellemek-tánca

2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Aczél Péter (Roszkos János felvétele) 2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-03 (Photo: Gimesi-András-Gime) Rajkai-György:m Szárnyas-akt Sz.-Kiss-Márta: Titokzatos (technika-vakolás-akrilfesték-farostlemez)

Szendrei-Tibor: Fohász_grafika Négyesi-János-Ottó-Eifert-János_Avavtgarde-négyes_ 2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Gimesi-András-Gime (Roszkos János felvétele) 2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Csorba Károly (Roszkos János felvétele)

2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Gime és Zacs Ágoston (Roszkos János felvétele) Peti-Péter: Reneszánsz Csorba-Károly: Víz-alatt-4 Eifert János: Geometria / Geometry (2013)

Wollner-Tibor: Jazz-2015 Dajka-Margit: Tour-en-L'air Zih-Kata: Másnapi-ebéd Zih-Kata: Az-öröklét-kapujában

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-Eifert-megnyit (Photo: Zacs-Ágoston) Papp Károly: Felemás Papp_Zoltán: Switch 2017.02.13.-iF kávézó-Mester és tanítványai-Palotai Misi (Roszkos János felvétele)

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-04 (Photo: Gimesi-András-Gime) Gimesi András Gime, Roszkos János és Zacs Ágoston felvételei

2017.02.13.-iF-kávézó-Mester-és-tanítványai-02 (Photo: Gimesi-András-Gime)

Ötven év munkáiból… Kanizsa TV – K’ARC magazinműsor, 2017. január 24.

2017.01.24.-Kanizsa-TV-K'arc-magazinműsor_Eifert-ARS-POETICA-kiállításáról

Kanizsa TV – K’ARC magazinműsor

http://www.kanizsatv.hu/index.php?mod=ma&ma_id=10

NAGYKANIZSA – 2017. január 21. 20:29 szombat

Egy fotóművész életpályája

Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban

Ötven év fotóiból rajzolódik ki egy fotóművész életpályája és ars poeticája a Thúry György Múzeum legújabb kiállításán. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban.

Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két tagjának előadásával kezdődött a kiállítás-megnyitó – nem véletlenül. Eifert János fotóművészeti munkásságának egyik meghatározó szeletét alkotják a testet és a mozdulatokat középpontba állító akt- és tánctémájú fotók.

A hazai és külföldi berkekben egyaránt elismert fotóművészt Vinko Šebrek, a nagy múltú Zagreb Fotoklub tiszteletbeli elnöke köszöntötte. „Eifert János született tehetség, aki ötleteit és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás” – mondta el Vinko Šebrek megnyitóbeszédében.
„Ez a kép, amin keresztül tulajdonképpen fiatal fotósként bemutatkozhattam.” A megnyitót követően Eifert János rendhagyó tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek. Kiállított fotói az elmúlt öt évtized termései; munkássága egy-egy nagy fejezetének állítanak emléket, és összegzik az alkotó filozófiáját. ” Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és valóság határán.” – fogalmazott Eifert János fotóművész.

A kiállítást a magyar kultúra napja alkalmából tartott programsorozat részeként nyitották meg.

Készítették: Andlik Szilárd, Czigóth Sándor, Dénes Ádám, Jakab Balázs, Nemes Dóra

Forrás: Nemes Dóra, Kanizsa TV

másképp – a Kanizsa Fotóklub tagjainak fotókiállítása a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András galériájában, Nagykanizsa, 2017. január 23 – február 20.

Horváth-valéria

Amfer-Tamás_Lüszi Zágon-László

Varga-Szilárd_Hátsó-kijárat Ujhelyi-Zsolt_Komplementer

Tóth-Tamás_Fafogyatkozás Tollár-Eszter_Privát-Univerzum

Olasz-Ágnes Melega-István_Üzenet

Szabó-Simon-Bernadett_Erdei-pillanatok Peterman-Károloy_Üzenet

Pálfi-melinda_Jégvarázs Kotnyek-István_Legyek

Lipódi-László Bálint-Pál

Födő-Szilárd Goór-Gábor

Bécsi-Johanna_Plotváty Kiss-Nándor_Falrafirkák

Balogh-Krisztián_Tatyana Molnár-Tibor_Viegiroletta

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-04

Goór Gábor felvételei

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállításmegnyitó, Kovácsné Mikola Mária igazgató és Dénes Sándor polgármester 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-09 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítását Dénes Sándor polgármester nyitja meg 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán a farkas ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-08 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-07 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-06 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-05, Molnár Tibor beszélget

Van másképp (is)!

Sajátos gondolatébresztésre vállalkozott a Kanizsa Fotóklub “másképp” elnevezésű kiállításával, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek január 23-án intézményünk Ősze András galériájában.

Az esemény néma főhajtással kezdődött a veronai tragikus buszbalesetben elhunytak emlékére. Ezt követően Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a látogatókat, majd Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg a tárlatot. A megnyitón a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanára, Vajda Zsuzsanna adtak elő zenés produkciót.

Gyertyánági-István-képei Kovács-Krisztián_Norvég-vörös Majd kötetlen beszélgetéssel és természetesen a képek megszemlélésével folytatódott az esemény. Ami a legszembetűnőbb az alkotásokon, hogy mind-mind eredeti nézőpontból mutatja be a lencsevégre kapott személyeket/állatokat/tájakat/épületeket/tárgyakat. Nehéz kiemelni a sok kiváló mű közül csak néhányat, hiszen mindegyik komoly alkotómunka eredménye – s megérnének egy mélyebb műelemzést is. A teljesség igénye nélkül mégis csak megemlítünk néhány fotót, afféle kedvcsinálónak: A galériába lépve, rögtön a bal oldali kiállítófalon vár minket Kovács Krisztián “Norvég vörös” címet viselő alkotása, lehengerlő vizuális megoldással. A skandináv faházakat ábrázoló képek térben való elhelyezésével mintegy beemel minket az északi miliőbe.

2006-Meg-Kitalált-udvar-háromszögkeretben-1-3 Nem kevésbé formabontó Eifert János “Meg-, kitalált” udvar névre “keresztelt” munkája. A három háromszög alakú képből álló alkotás már önmagában sejtet egyfajta posztmodern megközelítést, ugyanakkor utalhat a szentháromságra is. Ezt még fokozza azzal, hogy a fotón megjelenített zágrábi kúriaudvart több nézőpontból is feltünteti, s a képeket kör alakú belső kerettel látja el. Percepció általi szubjektivitás, címerekkel, galambokkal operáló létszimbolika, vagy valami egészen más? Az alkotó talán Arany megjegyzésével felelne erre: “Gondolta a fene!” De sokkal valószínűbb, örömmel tölti el, hogy sikerült elgondolkoztatnia a közönségét, így minket is.

Tovább is folytathatnánk a művek bemutatását, ám reméljük, hogy felkeltettük a kedves olvasó érdeklődését, s ellátogat a tárlatra, amely egészen február 20-ig várja az érdeklődőket. A kiállítóknak pedig gratulálunk, akik név szerint: Amfer Tamás, Bálint Pál, Balogh Krisztián, Bécsi Johanna, Eifert János, Födő Szilárd, Goór Gábor, Gyertyánági István, Horváth Valéria, Kiss Nándor, Kotnyek István, Kovács Krisztián, Lipódi László,  Melega István, Molnár Tibor, Olasz Ágnes, Pálfi Melinda, Peterman Károly, Dr. Simán László, Szabó-Simon Bernadett, Tollár Eszter, Tóth Tamás, Ujhelyi Zsolt, Varga Szilárd, Zágon László.

További sikeres alkotómunkát kívánunk mindnyájuknak!

(Zsoldi Gergő, Kanizsa Kulturális Központ)

Klasszikustól a modernig – Válogatás ötven év fotóiból. Vásárhelyi Hírek, 2017. január 23.

2017.01.23.-Vásárhelyi-Hírek_Klasszikustól-a-modernig-Válogatás-ötven-év-fotóiból

Félperces Klasszikustól a modernig – Válogatás ötven év fotóiból

Vásárhelyi Hírek, 2017. január 23., hétfő

http://www.vasarhelyihirek.hu/klasszikustol_a_modernig_valogatas_otven_ev_fotoibol

Január 20-án, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Nagykanizsán, a Thúry György Múzeum ─ Magyar Plakát Házban nyílt meg a hódmezővásárhelyi származású Eifert János fotóművész ARS POETICA című kiállítása.

Az új kiállítás Eifert János munkásságában a 217. önálló kiállítását jelenti. Ha figyelembe vesszük még előadásainak, diaporáma-műsorainak gyakoriságát – ez a szám szinte rekordot jelent a magyar fotográfia történetében. A 73 éves művész azonban nem a statisztikai adatok javításán fáradozik, hanem alkotói ereje teljében új művek létrehozását tartja fontosnak.

Egy fotóművész életpályája. Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban. Kanizsa TV Híradó, 2017. január 21. 20:29

Kanizsa TV Híradó

http://www.kanizsatv.hu/hirek/19884/egy-fotomuvesz-eletpalyaja/

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-05_Olasz-Ági-felvétele

NAGYKANIZSA – 2017. január 21. 20:29 szombat

Egy fotóművész életpályája

Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban

Ötven év fotóiból rajzolódik ki egy fotóművész életpályája és ars poeticája a Thúry György Múzeum legújabb kiállításán. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban.

Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két tagjának előadásával kezdődött a kiállítás-megnyitó – nem véletlenül. Eifert János fotóművészeti munkásságának egyik meghatározó szeletét alkotják a testet és a mozdulatokat középpontba állító akt- és tánctémájú fotók.

A hazai és külföldi berkekben egyaránt elismert fotóművészt Vinko Šebrek, a nagy múltú zágrábi fotóklub tiszteletbeli elnöke köszöntötte. „Eifert János született tehetség, aki ötleteit és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás” – mondta el Vinko Sebrek fotóművész, a Zagreb Fotoklub tiszteletbeli elnöke.
„Ez a kép, amin keresztül tulajdonképpen fiatal fotósként bemutatkozhattam.” A megnyitót követően Eifert János rendhagyó tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek. Kiállított fotói az elmúlt öt évtized termései; munkássága egy-egy nagy fejezetének állítanak emléket, és összegzik az alkotó filozófiáját. “Számomra játék a fotográfia, persze halálosan komoly játék. Olyan szabadságot ad, hogy a gondolataimat, az érzéseimet, a véleményemet elmondhassam másoknak, amit semmilyen más módon nem tudnék megszerezni” – fogalmazott Eifert János fotóművész.

A kiállítást a magyar kultúra napja alkalmából tartott programsorozat részeként nyitották meg.

Eifert János ARS POETICA c. kiállítása a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Thúry György Múzeum, Magyar Plakát Háza, Nagykanizsa, 2017. január 20 – február 20.

2017.01.20.-Thúry-györgy-Múzeum_Eifert-ARS-POETICA-kiállítása_meghívó-00 2017.01.20.-Thúry-György-Múzeum_Eifert-ARS-POETICA-kiállítása_meghívó-02

A Thúry György Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2017. január 20-án 18.00 órára

Eifert János fotóművész ARS POETICA

KLASSZIKUSTÓL A MODERNIG – VÁLOGATÁS ÖTVEN ÉV FOTÓIBÓL című kiállításának megnyitójára.

A vendégeket köszönti: Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, A kiállítást megnyitja: Vinko Sebrek AFIAP, EsFIAP fotóművész, a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke; Közreműködnek: Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat művészei. Helyszín: Thúry György Múzeum – MagyarPlakát Ház (Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.)

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-03 (Olasz-Ági-felvétele)

2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház-Eifert-képeiről (Olasz-Ági-felvétele) )2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Klaudija-Dolencic-és-Eifert-János (Olasz-Ági-felvétele 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-02 (Olasz-Ági-felvétele) 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-08 (Olasz-Ági-felvétele)

2017.01.20.-Ars-Poetica-Eifert-és-Vinko-Sebrek-képek-előtt (Olasz-Ági-felvétele)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon én nyithatom meg Eifert János kiállítását ebben a  gyönyörű galériában, Nagykanizsán.  Eifert Jánost, aki  nemzetközileg elismert fotóművész, fotóriporter, aki nagyon sok nemzetközi kulturális projektben vett részt és indított, és aki  különösen aktív a fotográfia oktatásában is, jómagam 20 éve ismerem. 1997 szeptemberében találkoztunk Pécsett, a kortárs magyar fotográfia hónapja alkalmából szervezett nemzetközi kiállításon, amelyet Eifert János nyitott meg. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy mint a Zágrábi Fotóklub elnöke, részt vegyek ezen az eseményen. Ez volt a mi barátságunk és szakmai együttműködésünk kezdete is egyben. Eifert János kétszer is zsűri elnöke volt a világhírű Zágráb Szalon nemzetközi fotókiállításnak, egyszer 2000-ben, a 28.-nak, utána pedig a 33.-nak  2010-ben. Emellett kétszer szervezője és házigazdája volt a Budapesti  Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában megrendezett Zágrábi Fotóklub kiállításainak. Az első az én önálló kiállításom „Pay it forward” címmel 2011-ben került megrendezésre, a második kiállítás a Zágrábi Fotóklub 10 tagjának fotóiból összeállított kollekció volt „ Imaginative Visions” címmel , 2013-ban. Ezt a második kiállítást megelőzte Eifert János 2013-as szereplése „Ars Poetica” néven a Zágrábi Fotóklub galériájában. A kiállításon 37 kép szerepelt akkor, a klasszikustól a modern művekig, amit a művész az utolsó 10 évben, digitális technika felhasználásával készített. Ezek triptichonok, fotó montázsok, kollázsok, avantgárd hozzáállással megközelített elbeszélő költemények voltak.

Ma itt nyitjuk meg azt a kiállítást, amely összefoglalja Eifert János ötven éves munkásságát, a klasszikustól a modernig. Érdemes megemlíteni, hogy a művész gazdag fotó munkásságában találkozunk különböző zsánerekkel, motívumokkal, a klasszikustól az avantgárdig, a dokumentarista fotóktól a művész fotókig. Különösen figyelemre méltóak a tánc és akt témájú képek, melyek az emberi testet ábrázolják. Pályája kezdetén János tagja volt a Budapesti Honvéd Táncegyüttesnek, később, mint fotós örökítette meg a táncosok mozdulatait, mivel belülről ismerte a mozdulatok dinamikáját és mindig tudta, hogy melyik pillanatot kell belőlük kihangsúlyozni és rögzíteni.

Ars Poetica-ja Horatius  Ars poetica-jára utal,  aki Kr. e. 20-ban azt vallotta, hogy a költőnek folyamatosan képeznie kell magát annak érdekében, hogy olyan műveket hozzon létre, melyek tanítanak és szórakoztatnak egyben. Hogy ezt megvalósítsa, ki kell választania a megfelelő tartalmat és alkalmazni kell hozzá a megfelelő metaforákat. A vers tartalmának  helyes formáját és alakját a kritikusok értékelni fogják ugyan, de a legfőbb kritikus mindig maga a szerző kell, hogy legyen. A költőnek nem elegendő a vele született tehetsége, hanem állandóan tökéletesítenie kell tudását mindennapos gyakorlással, tanulással és kísérletezéssel.

Mivel a kiállítás címe a horatiusi  mű címe, ezért ami Horatiusnál a költészetre vonatkozik, az vonatkozik a fényképekre is Eifert Jánosnál és ezt építi bele a saját műveibe. Eifert született tehetség, aki ötleteit  és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás.

Ezúton megnyitom a kiállítást és gratulálok a művész úrnak!

Vinko Šebrek

AFIAP, ESFIAP fotóművész, a Zágrábi Fotóklub tiszteletbeli elnöke

2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház-Melega-István-képeket-néz (Olasz-Ági-felvétele) 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-01 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetése-01 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-04 (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetés (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-Vinko-Sebrek (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-térdelők (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitón-Eifert-és-Vinko-Sebrek (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-08 (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetése (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-07 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-06 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-02 (Olasz-Ági-felvétele)

Olasz Ági felvételei

Mester és tanítványai 02. Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Benczúr Ház galériájában, 2017. január 9 – február 6.

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai---Plakát-A3+

Aczél-Péter_Fóbia Csörögi Dóra (Hungary): Longing

Zih Kata: Másnapi ebéd Papp-Zoltán_Atom-Time

DARAB-Dénes_Mermaid Tóth-Brigitta_Angyal

Roszkos-János_3-százalék

Mester és tanítványai
Eifert János mesterkurzusának kiállítása
Benczúr Ház galériája, 2017. január 9 – február 6.

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Eifert-és-Szilágyi-Maya-igazgatónő_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Pamuk-Dóri-és-Eifert-táncolnak_Bajkó-Csaba-felvétele

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Aczél-Péter-Eifert_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-04_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09-Benczúr-Galéria-Kiállításmegnyitó-Szilágyi-Maya-Eifert-János Bajkó Csaba és Eifert János felvételei

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-01_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiéllítás-megnyitón-02_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-03_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Pamuk-Dóri-és-Eifert-elemez_Bajkó-Csaba-felvétele

meghívó1hátlapMester és tanítványai

Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Benczúr Házban

A fotográfia történetét nevezhetjük sikertörténetnek is. Az angol Henry Fox Talbot 1839. január 31-én bemutatta a londoni Royal Society-nek negatív-pozitív eljárását, majd ugyanezen év augusztus 19-én ismertették a Francia Tudományos és Művészeti Akadémia együttes ülésén Joseph Nicéphore Niépce és Louis-Jacques-Mandé Daguerre fényképrögzítési eljárását. Miután a francia állam a találmányt életjáradék fejében megváltotta, a világnak ajándékozta, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Már ekkor lehetett sejteni, hogy a fotográfia világhódító útja elején áll. Hatalmas sikerét jól példázza, hogy alig egy évvel a bemutató után, 1840-ben már több mint 20 nyelven jelent meg leírás róla, többek között magyarul is. Azóta könyvtárnyi irodalom, különböző szintű iskolák, tanfolyamok, előadások segítik a technikai és esztétikai ismeretek magas szintű megszerzését. A modern média oktatás része lett a fotográfia, mint művészet.

A professzionális képzés mellet az ismeretek elsajátítása autodidakta módon is történhet. Ugyanakkor világszerte jól működik az amatőr-mozgalom, hiszen a fotóklubok, csoportok és közösségek ösztönző ereje számos tehetséget segített kibontakozni. A rendszeren meghirdetett hazai és nemzetközi fotópályázatokon kiemelkedő munkákkal is találkozhatunk. Egy-egy kitűnő felvétellel nagyon nehéz kitűnni, hiszen naponta milliárdnyi felvétel készül fényképezőgéppel és mobil telefonnal. Sok közülük megjelenik a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, Network, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare, Instagram), ahol lehet „lájkolni”, tetszést nyilvánítani, vagy megjegyzéseket hozzáfűzni. Sokan küldik képeiket hazai és nemzetközi fotópályázatokra, ahol hozzáértő szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobbakat, és a díjra érdemeseket. Megszűnik a profi és amatőr közti különbség, csak a kép számít. A szervezők az elfogadott képekből kiállítást rendeznek, katalógus is készül – így a közönség megismerheti a tehetséges munkákat, és megjegyezheti készítőik nevét. Legutóbb például, a Pannonia Fotográfiai Társaság (Photography Society Pannonia) a FIAP, a PSA és FZS védnökségével meghirdetett 3. PANNON REFLECTIONS 2016 nemzetközi fotópályázatára a világ 48 országából összesen 4419 fotó érkezett. Ezen a pályázaton két Eifert-tanítvány szerepelt sikeresen: Csörögi Dóra két kategóriában egy-egy aranyéremmel (FZS Gold medal) gazdagodott, Gyöngyösi János pedig a FIAP különdíját (FIAP Honorable mention) kapta. Aczél Péter szintén nagy „arany-gyűjtő”, de Tóth Brigitta, Pivonka Kriszta, dr. Tóta Krisztián, Rostás János, Papp Zoltán, Józsa Károly és más tanítványok sem a kölcsönzőből hozatják nemzetközi elismeréseiket. Kőműves Kata már rég kinőtte az „iskolát”, önálló kiállításai nagyszerűek és csodálatosak. Személyiségében – Horváth Árpád megfogalmazása szerint – érzékenység, harmónia, kíváncsiság és vibráló szenvedély kapcsolódik az ötödik „őselemmel”: a tökéletességre való elszánt törekvéssel. Gimesi András Gime – akit a fotográfia Picasso-jának is nevezhetünk – egyéni látásmódját érvényesíti önálló kiállításainak koncepciójában. Darab Dénes – nem mellesleg a Magyar Nemzeti Balett táncművésze – a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában „dobott nagyot”: Improvizációk – A balett és a geometria között c. első önálló kiállításán mindössze 16 fekete-fehér fényképet mutatott be, amelyek azonban hosszan élnek majd a tárlat-látogatók emlékezetében. Sz. Kiss Márta különleges technikával (vakolás, akrilfestés vászonra, farostlemez) dolgozik, a fotográfia és a képzőművészet kölcsönhatásában. Firenzei kiállításán most éppen ezek a képei szerepelnek.

Ma már kétségtelen, hogy a fényképezés a XIX. század legnagyobb találmánya, és művelői számára szerteágazó, különféle témákat és műfajokat, a legváltozatosabb eszközhasználatot és technikát igénylő alkotó tevékenység. Fizika, kémia, geológia, csillagászat, anatómia, pszichológia, technika és esztétika, ember és környezete, teste és lelke, és még sok minden – bármennyire is meglepő megállapításnak tűnik – a fotográfiában fókuszál. Akár mesterségként, művészetként, tudományként, hitként, vagy a kommunikáció eszközeként „használjuk” – a világ, benne önmagunk megismerésének és megörökítésének eszközét jelenti.

Nagy kérdés azonban, hogy megtanulható-e művészi fokon a fényképezés?

Eifert János, akinek a tanítványaival közös kiállítását láthatjuk a Benczúr Galériában, a kérdésre így válaszol: „Bár évtizedek óta tanulom és tanítom a fotográfiát, olykor kézzel fogható eredménnyel, mégsem vágom rá könnyedén az igent. A tapasztalat mondatja velem, hogy a mesterség-művészet eszközeinek birtoklása mellett – hogy mások számára is élményszerű képeket készíthessünk – még az isteni szikra is szükséges. De a szabályokat – amelyek persze felrúghatók – meg kell ismerni.

Mesterkurzusaimon nem a száraz, a szabályokra épülő tudnivalókat sulykolom. A hallgatók kreatív együttműködésével, a fényképezés örömét ízlelgetve, szinte észrevétlenül fejlesztjük képességeinket. Az alapokat jelentő technika, a fontos esztétika, a kihagyhatatlan képelemzés, a nélkülözhetetlen fotótörténet, valamint az elengedhetetlen praktikus tanácsok segítenek bennünket, hogy a látvány mögött a lényeget felfedezzük, és hogy mások számára is élményt jelentő képeket készíthessünk. És ne feledjük: a fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodásé is.”

A kiállítók – Aczél Kristóf, Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Bernáth Bizsu, Csendes Krisztina, Csörögi Dóra, Dajka Margot Judit, Darab Dénes, Durbák Zsolt, Eifert János, Gimesi András Gime, Gyöngyösi János, György Irma szobrászművész, Józsa Károly, Kőműves Kata, Laki Zoltán, Magyar László, Olasz Ágnes, Osbáth Tünde, Pamuk Dóri Puma, Papp Károly, Papp Zoltán, Peti Péter, Pivonka Kriszta, Rostás János, Roszkos János, Szi-Benedek Szilárd, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, dr. Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Tóth Katalin, Wollner Tibor és Zih Kata – képeik alapján a fenti kérdésre mintha igennel válaszolnának.

A mester és tanítványai c. kiállítás 2017. január 9-én nyílt meg a Benczúr Ház galériájában (1068 Budapest, Benczúr u. 27.), Szilágyi Maya művelődési szakmai igazgató köszöntőjével. A megnyitó lényegében tárlatvezetés volt, amelynek során Eifert János bemutatta a kiállított képeket és alkotóit. A kiállítást Vadócz Zsuzsa rendezte, és február 6-ig tekinthető meg hétköznapokon 10.00-18.00 óráig. Csoportos látogatás esetén időpont-egyeztetés javasolt: 322-4240

Forrás: Benczúr Ház

Fotók: A kiállított képek, valamint Olasz Ági, Bajkó Csaba és Eifert János felvételei

Orkesztika könyvbemutató és Kalaznói repülés c. fotókiállítás a Benczúr Házban, Budapest, 2016. november 28.

2016.11.28.-Benczúr-Ház-Orkesztika-könyvbemutó (Eifert János felvétele)

2016.11.28.-Fenyves Márk_A-Tánc-reformja ORKESZTIKA, tánc a természetben

„Kalaznói repülés” – fotókiállítás
Kapcsolódó rendezvény: NOVEMBER 28. 18.00 óra
Tánc performance  – előadja a Magyar Mozdulatkórus;
Könyvbemutató:
Fenyves Márk – dr. Dienes Valéria – dr. Dienes Gedeon: A Tánc reformja „a mozdulatművészet vonzásában”
Bemutatja a szerző: Fenyves Márk orkesztész;
A kalaznói workshopon készült film vetítése
A dr. Dienes Valéria által kidolgozott mozdulatrendszer – az orkesztika, a  mozdulatművészet – egy több mint 100 éves tradíciójú „tánchungarikum”. Megtestesítője ma a táncszínpadokon a 20. jubileumi évadát ünneplő Magyar Mozdulatművészeti Társulat, amelynek vezetője Fenyves Márk és Pálosi István.
2015 nyarán Kalaznón, a Johann Lux Stallgalerie által szervezett workshop keretében a kiállítók fényképezni indultak  a Társulat és a Magyar Mozdulatkórus táncosaival,  hogy újra készüljenek táncos képek a természetben is  –  úgy, mint egykor régen. A kiállítás az ott készült fotókat mutatja be.
KIÁLLÍTÓK:
Eifert János (fotóművész, a workshop vezetője)
Anda Eszter, Baán Katalin, Csorba Károly, Danis János, Fabó Katalin, Józsa Károly, Kőműves Kata, Olasz Ágnes, Szalai Sándor, dr. Sebestyén Ferenc, Sz. Kiss Márta, Szamosvári József, Rühl Gizella
ORKESZTIKA, tánc a természetben
„Kalaznói repülés” – fotókiállítás
KIÁLLÍTÓK: Eifert János (fotóművész, a workshop vezetője), Anda Eszter, Baán Katalin, Csorba Károly, Danis János, Fabó Katalin, Józsa Károly, Kőműves Kata,
Olasz Ágnes, Szalai Sándor, dr. Sebestyén Ferenc, Sz. Kiss Márta, Szamosvári József, Rühl Gizella
Tánc performance  – előadja a Magyar Mozdulatkórus;
Könyvbemutató: Fenyves Márk – dr. Dienes Valéria – dr. Dienes Gedeon: A Tánc reformja „a mozdulatművészet vonzásában”
Bemutatja a szerző: Fenyves Márk orkesztész;
A kalaznói workshopon készült film vetítése
A dr. Dienes Valéria által kidolgozott mozdulatrendszer – az orkesztika, a  mozdulatművészet – egy több mint 100 éves tradíciójú „tánchungarikum”.
Megtestesítője ma a táncszínpadokon a 20. jubileumi évadát ünneplő Magyar Mozdulatművészeti Társulat, amelynek vezetője Fenyves Márk és Pálosi István.
2015 nyarán Kalaznón, a Johann Lux Stallgalerie által szervezett workshop keretében a kiállítók fényképezni indultak  a Társulat és a Magyar Mozdulatkórus táncosaival,
hogy újra készüljenek táncos képek a természetben is  –  úgy, mint egykor régen. A kiállítás az ott készült fotókat mutatja be.
2016.11.28.-Benczúr-Ház-Orkesztika-könyvbemutató-Fabó-Kati_Sz-Kiss-Martha-felvétele 2016.11.28.-Benczúr-Ház-Kalaznói-repülés-fotókiállításon-Olasz-Ági-képeivel_Csorba-Károly-felvétele 2016.11.28.-Benczúr-Ház-Kalaznói-repülés-fotókiállításon-Józsa-Károly_Sz-Kiss-Martha-felvétele 2016.11.28.-Benczúr-Ház,-Kalaznói-repülés-kiállításon-Eifert-képelemez-01_Olasz-Ági-felvétele
2016.11.28.-Csorba-Károly_Olasz-Ági-felvétele 2016.11.28.-Benczúr-Ház-Orkesztika-könyvbemutatón-táncosok_Olasz-Ági-felvétele Olasz Ági, Sz. Kiss Martha, Csorba Károly és Eifert János felvételei

2016.11.28.-Benczúr-Ház-Kalaznói-repülés-kiállításon-Eifert-képelemez_Olasz-Ági-felvétele

Sz.-Kiss-Martha Szamosvári-József_Fenyves-Márk-repül

Csorba-Károly_Víz-alatt

Szamosvári-József_Kezek Olasz-Ági_A-test-és-a-lélek.01

Olasz-Ági_Anya-gyermekével Baán-Katalin_Úgy-sem-tudjuk-abbahagyni

Eifert-János_Kezek

Eifert_Kalaznói-mágus

Következő oldal »