János Eifert - Photographer

Archive for August, 1971

The Seventh Billingham International Folklore Festival, United Kingdom, England, August 14th-21st 1971

1971.08.14. Billingham

The Seventh Billingham International Folklore Festival, United Kingdom, England, August 14th-21st 1971

Kalandos utazás Budapestről, a MÁV Törekvés Együttese vendégszólistájaként. Mi is volt ez a kaland? Hát először is, az indulás. A Keleti pályaudvaron gyülekeztünk a megbeszélt időben, de a vonat sehogy sem akart elindulni. Be is mondták a megafonba, hogy egy órás késéssel indul Hegyeshalom felé. Mit tegyünk? Manninger Miklós barátom, az együttes vezetője és Madarász Kati énekes szólista, és a MÁV vezérkara úgy döntött, hogy beülünk az étterembe, és kivárjuk az indulást. Csomagjaink már a vonaton voltak, így avval már nem volt dolgunk. Amikor eljött az idő, fizettünk és sétáltunk a vonat felé, ami éppen húzott el az orrunk előtt. Közben megváltoztatták ugyanis az indulás időpontját. Mit tegyünk? Mint említettem, a MÁV vezérkara éppen velünk együtt üldögélt és beszélgetett az étteremben, úgy döntött, hogy bennünket taxival küldenek Hegyeshalom felé, hogy beérjük a nemzetközi vonatot, és a legfelső főnök telefonált és parancsot adott, hogy a határon tartóztassák fel a vonatot addig, amíg taxival elérjük őket. Így is történt…

A vonat Ausztrián, Németországon, Franciaországon át érkezett a Csatorna partjára, onnan komppal hajóztunk át a szigetországba. Buszra szálltunk, így értük el Billingham-et. Elfoglaltuk a szállásunkat, kipihentük magunkat kis városnézéssel.

Az első főpróbára érkezve, a buszról leszállva kiment a bokám. Félrelépés? A helyi újságban evvel a címmel jelent meg az aprócska hír az együttes megérkezéséről, balesetemről. Befásliztak, és az előadást már kis sántítással indítva, szépen átkoreografálva a szólómat, sikeresen végigcsináltam. Pásztortánc, kétbotos forgatással, vastapssal…

Hamar rendbejöttem, és sokat fényképeztem a nemzetközi folklórfesztivál eseményein. A Hangmérnök c. képem ekkor készült.

Nagyon szép fesztivál-katalógus jelent meg, a magyar együttest az én fotóm reprezentálta.  (Designed by Farmer Advertising, Middlesbrough. Printed by John Harrison (Stockton) Ltd.)

1971.08.14. Billingham International Folklore Festival, programfüzet 1971-Hangmérnök-Anglia