János Eifert - Photographer

Archive for May, 1983

Eifert János: Mágia (1983)

Mágia-Photo-Eifert-János

Eifert János: Mágia (1983)

A CHINOIN váci telephelyén 350 tonnányi mérgező anyagot és veszélyes hulladékot égettek 1981. július 28-30. között. Az égetés környezeti hatását a Környezetvédelmi Intézet munkatársai mérésekkel figyelték. A tökéletes égést a tűztérbe juttatott oxigén segítségével érték el. A gázt a tartálykocsiból nagyteljesítményű ventillátor segítségével fuvatták be.

Amikor fényképeztem az égetést, az eget sűrű füstfelhő borította, itt-ott a lángok áttörték a fekete füstfelhőt.  Döbbenetes látvány volt, sokkoló hatású… Mágia című képemnél, amely u.n. szendvics-technikával (két diapozitív eggyüttes lenagyításával) készült, az égetéskor készült felvételt a „nemzeti nagylétünk nagy temetőjével”, azaz a mohácsi nemzeti emlékpark kopjafáival hoztam össze. Úgy gondolom, ahogy ma a környezetünkkel bánunk, az legalább olyan súlyos nemzeti katasztrófa, mint az 1526-os csatavesztés.

Jegyzet:

A mohácsi csata vagy mohácsi vész (törökül Mohaç savaşı vagy Mohaç meydan savaşı) 1526. augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel. A Mohács határában megvívott csatát a későbbi történetírásunk úgy emlegette, mint „nemzeti nagylétünk nagy temetőjét”. Valószínűleg a mohácsi csata a magyar hadtörténelem legtöbbet emlegetett ütközete.

A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag. A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hőszennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása). Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés. (Wikipédia)