János Eifert - Photographer

Archive for március, 1988

Tancsik Mária: Fürdőszoba 3. Lakáskultúra, XXIII. évfolyam, 1988/3

Lakáskultura-1988-3 

                                                                                                                                                                                                                Eifert János felvételei

Lakáskultura-1988-3-cím           Tancsik Mária: FÜRDŐSZOBA 3.

Lapunk tavalyi, harmadik számában azt írtuk Eifert János – Jung Zseni fotóművész házaspár fürdőszobájáról: ez Budapest talán legszebb fürdőszobája. Tetőtérlakásuk bemutatásakor csak egyetlen fotó jutott erre a gyönyörű helyiségre, most azonban, e sorozat keretében, teljes pompájában tárulhat fel az olvasó előtt.

 Ez az a bizonyos, a nappali és 9 fürdőszoba között nyitva hagyott szamárhát-boltív.

A képen jól látható, hogy valósággal zuhog a fény a fürdőszobába…

 A műterem felőli bejárattal szemben van ez a szép, falba süllyesztett, boltívvel díszített, s természetesen, nagy teljesítményű szellőzővel ellátott WC. A házaspár oly szépnek, hangulatosnak tartja, hogy egymás közt mókásan csak „gyóntatószéknek” becézi. S hogy náluk ez sem valami eldugnivaló „mellékes helyiség’”, a boltív melletti falat zöldekkel, valódi és csempére festett kagylóval, nádlegyezővel díszítették. (A lakásban van egy másik, zárható WC. is.)

 Ilyen a fürdőszoba képe az előszobai bejárat felől.

A fürdéskor ruhát-törülközőt tartó nádszéket és a fürdőszobai hulladékgyűjtő kosarat a ház asszonya festette feketére. A gótikus sárga lámpa inkább csak hangulatfényt szolgáltat, a padlón álló, habkönnyű „kőlámpa” nemkülönben…

 … mégpedig így. A zöldek mellett két bécsi fedeles kosár áll, egyik varródoboz, a másik zoknitartó…

 1 dupla mosdó tudatos választásvolt, csaptelepe is NSZK gyártmány, szintén a Baross utcai szakboltból való. Érdemes megnézni, milyen szellemesen rejtették el a keresztgerenda fölé az egyébként rideg, keményfényű energiatakarékos fénycsövet. Fénye így indirektté vált, s cseppet sem zavaró.


A gyönyörű formájú, dupla, ragasztott tükörrel először alaposan megjárták. Óntapadós eljárással rögzítették, ám egy napfényes reggelen iszonyatos csörömpölésre ébredtek: a ragasztás megszűnt „öntapadni”, a tükör hatalmas robajjal millió darabra tört. Utódját már falba fúrt tiplik, csavarok, komplett fém rögzítő-szerkezet tartja.

 Szép, esti hangulatkép a fürdőszobából. A fehérre festett kosár szennyestartó. S egy nagyon fontos jó tanács: a fürdőszoba burkolatának enyhén lejtenie kell a lefolyó irányába, különben a víz szétcsorog, megül a helyiség sarkaiban…

(Lakáskultúra, XXIII. évfolyam, 1988/3 szám, 14-15. o.)

Eifert János: New York – Manhattan. Molnár Béla Ifjúsági és Úttörőház Fotógalériája, Miskolc, 1988. március 4 – 31.

 

 eifert-new-york-kiallitasi-katalogus New-York-000 New-York-03 Eifert-János-tárlatvezetése

Eifert János, meg a Fotógaléria

“Négyhetes nyitva tartás után holnap zárul Miskolcon a Molnár Béla Ifjúsági és Úttörőház Fotógalériájában Eifert János fotóművész New York című kiállítása, amely félszáznál több nagyszerű felvételen a metropolis Manhattan nevű városnegyedébe, lakóinak életébe enged bepillantást. Talán szokatlan dolog, hogy egy kiállításról éppen zárása előtt essék szó, de a kiváló művész már messze nem szorul arra, hogy kiállított műveinek méltatásával így, a lapon keresztül toborozzunk látogatókat a tárlat megtekintésére, mert eddigi munkásságával, Miskolchoz való kapcsolódásával már olyan rangot vívott ki magának, hogy reklámnak elég a neve. Így volt most is, a záruló kiállítás látogatottsága ezt igazolja. Miért esik szó róla mégis? Elsősorban azért, mert megtiszteltetés az otthont adó intézmény számára, hogy ez a tárlati anyag ide került először. Ugyanis Eifert János a Corvina Könyvkiadó részére fotóalbumot készít New Yorkról és az ott töltött tíz nap alatt készített felvételeiből való válogatás az az anyag, ami Miskolcon látható. Itt látható először…” (bm)

Észak-Magyarország, 1988. március 30.

Eifert-János-Kozma-István-Ipper-Péter

Jung-Zseni-Ipper-Péter-Végvári-Lajos-professzor 1988.03.04.-Eifert-tárlatvezetése 1988.03.04.-Eifert-New-York-kiáll-megnyitó

A megnyitó képein: Eifert János, Kozma István művészeti előadó, Ipper Péter újságíró, Jung Zseni, dr. Végvári Lajos professzor, a Miskolci Fotóklub tagjai és megnyitó közönsége (Tóth Károly felvételei)

 New-York-06 New-York-08 New-York-07

eszak-magyarorszag-199803301