János Eifert - Photographer

Archive for May, 1992

Magyar Design 92, szerkesztette, tervezte: Kulinyi István (Magyar Design Kulturális Alapítvány, Budapest, 1992)

Design-92-Eifert-photos

Magyar Design 92, szerkesztette, tervezte: Kulinyi István (Magyar Design Kulturális Alapítvány, Budapest, 1992)

Eifert-Past-time-Wien-Schönbrunn

Eifert János: Múló idő 1-2. / Past Time 1-2. (Austria, Wien, Schönbrunn, 1983-1987)

 

A könyv szerkesztője, tervezője Kulinyi István  grafikus, Innsbruckban, 1945-ben született. 1973-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán grafikusként. Alkalmazott grafikával, designnal, képzőművészettel egyaránt foglalkozik. 1985-ben megszervezi az artplay alkotóközösséget. Ebben az időszakban készül el a Mobil-mozaik képrendszer. 1991-től az advertronnál művészeti vezető, 1992-től pedig a kreativ Design Stúdiónál. 1992-ben beindítja Györgyi Jánossal a “Magyar Design Kulturális Alapítványt”-t. Munkáit rendszeresen mutatja be itthon és külföldön, önállóan eddig Budapesten, Bécsben, Münchenben, Göteborgban, New Yorkban, Los Angelesben állított ki. 1992-ben a “Magyar Design 92” című könyvet szerkesztette. (A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából – http://hu.wikipedia.org/wiki/Kulinyi_Istv%C3%A1n )

Zseni és János, portréfilm Jung Zseni és Eifert János fotóművészekről. RTV Rádió és televízió műsormagazin, Budapest, 1992. május 25 – 31.

Zseni és János, portréfilm Jung Zseni és Eifert János fotóművészekről. Magyar televízió, 1992. május 30.  22:30

 „A művészházaspár a nemzetközi élvonalba tartozika fotóművészet számos ágában, például az aktfotográfiában, a táncfotózásban és a diaporámában. Közreműködnek: Eichner Tibor, Hágai Katalain balettművészek, Popper Péter pszichológus, Tóth János filmoperatőr, Kocsis Magdolna, Jiraszek zsuzsafotómodellek. Riporter-szerkesztő-rendező: Gém György. Producer: Várkonyi Gábor és ifj. Elek Ottó

János Eifert Dance Photographer (MTV 1992)              János Eifert Nude Fine Art Photographer (MTV, 1992)

 1992-május-RTV

zseni-es-janos_forgatas

A portréfilm forgatásakor (Budapest, Ménesi út), a képen balról jobbra: Jung Zseni, Eifert János, Bogdán László operatőr, Gém György rendező, Tóth János operatőr

Nógrádi Gábor: FOTÓKÖRÚT – Kurír, 1992. május 18.

Kurír-1992-május-18

Kurír, 1992. május 18., hétfő

FOTÓKÖRÚT

Két hét alatt bejárta Európát. Diaporáma-bemutatókat tartott és kiállításokon vett részt a fotográfiáival, fényképezni tanított és találkozott a sajtóval. Az operaénekesek, a Nyugaton is kedvelt írók és néhány képzőművész között, ő az a fotóművész ma, akiről egyre több európainak jut eszébe Magyarország. (Nem szabad az efféle szimpátiaébresztést lekicsinyelni. Sok kis baráti pillanatából áll össze a nagy gazdasági segítség.)

Eifert Párizsba ment először, ahol a Raspail Galériában szerzői estet tartott népes közönség előtt, nagy sikerrel. Utána Belgium következett, ahol Mechelenben a fotónapokon, feleségével, Jung Zsenivel együtt állították ki a műveiket, s ahol a nemzetközi diaporáma-fesztivál zsűrijének tagja volt. (A bemutatón magyar siker született: Bányai Gábor – a tévé hang-mérnöke – a nagydíjak egyikét nyerte el, míg Tám László és Kovács Sándor ezüstérmesek lettek egy-egy kategóriában.) A következő állomás Genf volt, ahol két modellel bemutatót tartott az érdeklődőknek: hogyan állítsák be, világítsák meg a fotografálni kívánt személyeket. „Kicsit színház ez – vallja a művész –, hiszen két idegen emberrel való bensőséges kapcsolatom kialakítását kell mások előtt feltárnom. Nem a fotografálás a döntő. Ilyenkor nincs is film a gépben.”

Belgium után Bécs következett. A Fotoatelier Christine-ben nyílt önálló kiállítása Eifert Jánosnak, amit a híres kolléga, Peter Baumann nyitott meg.

Nem tudom, hány barátot szerzett Magyarországnak ez a nyugati körút, és ez hány márkát fog jelenteni az idegenforgalom számára az idén vagy jövőre, de minden pfennig jól jön…!         

N. G.

A képen: Peter Baumann, Frau Christine és Eifert János

János Eifert: SPURENSUCHE – Wien, Christine Atelier, 1992. május 6.

wien-janos-eifert-ausstellung-19920506

 

Das “Fotoatelier Christine”
lädt zur Vernissage des europaweit anerkannten Fotokünstlers
János Eifert
Beginn 19 Uhr
am 6. Mai 1992 im “Fotoatelier Christine”,
1130 Wien, Speisinger Straße 81.

Musikalische Begleitung von Alison Kamm (Gesang) und
Elias Fuchs (Laute).
Die Ausstellung wird eröffnet vom international bekannten Fotografen
Peter Baumann.

Den Ehrenschutz übernimmt der Ungarische Botschaftsrat
Prof. Dr. Béla Balázs.

wien-janos-eifert-ausstellung 1992 május 6.