János Eifert - Photographer

Archive for September, 2001

Mesterkurzus a Mai Manó Házban. Magyar Hírlap, 2001. szeptember 20., csütörtök

Magyar Hírlap, 2001. szeptember 20., csütörtök

http://archivum.magyarhirlap.hu/kultura/mesterkurzus_a_mai_mano_hazban.html#sthash.XSG7bsXt.dpuf

Mesterkurzus a Mai Manó Házban

Mesterkurzust hirdet idén is a Magyar Fotóművészek Szövetsége. Az elmúlt évek nagy sikerű kurzusaihoz hasonlóan ezúttal is várják a fotográfiai előképzettséggel rendelkezőket, akik a művészi fényképezés legújabb tendenciáiról és alapvető elméleti kérdéseiről akarnak többet megtudni, valamint a fotóművészet különféle területein gyakorlati (workshop) foglalkozások keretében kívánják a tudásukat továbbfejleszteni. Jelentkezhetnek azok, akik bármilyen alapozóra jártak. Az elméleti foglalkozások a Magyar Fotográfusok Házában (a Mai Manó Műteremházban), a workshopok a mesterek, fotóművészek stúdióiban lesznek. A Mesterkurzuson fog tanítani, többek között, Baricz Kati, Jung Zseni, Módos Gábor, Kincses Károly, Gera Mihály és Eifert János.

Lucien Hervé életmű-kiállítása az Új Magyar Képtárban, Életmű-díj átadás, Székesfehérvár, Fejér Megyei Hírlap, 2001. szeptember 17.

herve-fejer-m-hirlap

herve-fejer-m-hirlap_02

herve-eletmu-dijatadas

Életmű-díj Lucien Hervé számára. Eifert János, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke méltatja a világhírű fotóművész munkásságát.

Lászlo Elkán was born into a Jewish Hungarian family in the city of Hódmezővásárhely in Hungary on August 7, 1910. After beginning studies in Hungary, he emigrated to Paris in 1929, joining many Hungarian artists and writers there, such as the painter Lajos Tihanyi, writer György Bölöni, and the photographer later known as Brassai. In 1938 Elkán became a naturalized French citizen.

During World War II Elkán was captured by the Germans (at the Battle of Dunkirk) but escaped. As did many other Jewish French and Hungarians, he became a member of the French Resistance[1], under the nom de guerre Lucien Hervé, which he kept thereafter. The FTP-MOI was formed primarily from foreigners in the Paris area, many of whom were Jews from Hungary and other eastern European nations, who were in France for artistic reasons and to escape persecution in the east.

Kortárs magyar fotográfia 2001. Pécs, 2001. szeptember 14-15-16.

Kortárs magyar fotográfia címmel a Mecseki Fotóklub idén negyedik alkalommal rendezi meg a fotózás ünnepét Pécsett. A Széchenyi téri Pécsi Galériában és Művészetek Házában, valamint a Sétatér melletti Dante Caffe Galériában szeptember 14-től nézhetik meg az érdeklődők a kiállításokat.

A Mecseki Fotóklub idei rendezvényének három napja mozgalmasnak ígérkezik. Az első napon 17 órakor nyitja meg Eifert János, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke a rendezvénysorozatot a nagy tradíciókkal rendelkező Pécsi Galériában. Második nap már délelőtt érdemes kinézni a Millennium alkalmából átépített Jókai térre, ahol a tervek szerint egyedi képeslapokon megjelenő fotóikat készítik 10 órától késő déutánig a művészek. A kora este a Dante Caffezóban telik, ahol a kiállított művekről és a kortárs fotográfiáról folyik diskurzus. A vasárnap ismét a képeké és a beszélgetésé lesz. A Mecseki Fotóklub nem írt elő szigorú értelemben vett tematikát az alkotóknak, így a szélesen értelmezhető projekció kifejezés köré szerveződnek a művek, tehát olyan képeket állítanak ki vagy mutatnak be, akár CD-ROM-ról is, ahol a technikai megközelítés vagy a tárgyak, események, személyek sajátos esztétikai megjelenése kapcsolható ehhez a fogalomhoz. Bár a program három napos a kiállítások október 7-ig várják a látogatókat. (Educatio Press)

Eifert János megnyitja a Kortárs magyar fotográfia rendezvénysorozatát. Pécsi Galéria, 1999.09.14.

2001. szeptember 14-én 17 órárakor a Pécsi Galériában (Pécs, Széchenyi tér) Eifert János, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke megnyitja a kortárs magyar fotográfia 2001 című rendezvénysorozatot.  A Kortárs magyar fotográfia 2001 szervezője, rendezője a Mecseki Fotóklub, legnagyobb támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram. Támogató: Mecseki Fotóklub, Pécs M.J. Város Önkormányzata. Szervező:  Mecseki Fotóklub 7624 Pécs, Szent István tér 17.     e-mail: mecseki.fotoklub@uze.net     internet: www.mecsekifotoklub.hu

A rendezvénysorozat megnyitóján elhangzottak szövegvázlata:

Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!

Megtiszteltetés, hogy a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökeként megnyithatom a Kortárs magyar fotográfia rendezvénysorozatát. Harminc éve fűznek baráti szálak, művészi-szakmai kapcsolatok ehhez az európai szellemiségű városhoz, nem kell tehát udvariaskodnom, felesleges tiszteletköröket tennem, hogy a lényegre térjek: itt és most a magyar fotográfia történetének fontos eseménye zajlik. Egy olyan esemény, amely a kiállítások bezárásával, a szimpózium befejezésével nem felejtődik el, nem hull ki az emlékezetünkből. A Kortárs magyar fotográfia, amelynek története 1995-re nyúlik vissza, ma már az egész magyar fotográfia történetének fontos része. Nemcsak egy szelete, darabja, hanem folyamatosan alakítója is. Hat éve, hogy a fotóklub a város kulturális intézményeinek bevonásával megrendezi ezt a seregszemlét, teret adva mindazon fotóművészeti áramlatoknak, csoportosulásoknak, kiemelkedő szerzők bemutatkozásának, olyan alkotások megjelentetésének, melyek a kor fotográfiájában kitüntető szerepet játszanak, s amelyek vélhetően nyomot hagyhatnak a magyar és egyetemes fotóművészetben. Az akkor elkezdődött rendezvénysorozat immár hagyományosan, kétévenként – a Fotóhónappal váltakozva – kerül megrendezésre. Mindig színvonalas, egyedi tervezésű katalógus kísérte, az eseményeket rögzítendő, bemutatandó céllal. A kiállítások igen nagy látogatottsága, az országos szakmai és sajtóvisszhangja egyértelműen a sikeres programot bizonyítja. Színvonalában, szellemiségében és megjelenésében a folytonosság, folyamatosság, az értékőrzés és -teremtés jellemzi. Progresszivitásával, előremutató jellegével bizonyos körökben indulatokat, ellenérzést vált ki, ugyanakkor szimpoziumok és találkozók megszervezésével párbeszédet indít el a különböző érdekeltségű csoportok között. Külföldről is egyre nagyobb érdeklődés kíséri, ezáltal a magyar fotográfia nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódását segíti.

Eifert János cikke a FotoVideo 2002/1-2. számában, a Kortárs magyar fotográfia 2001. rendezvényről Eifert János cikke a FotoVideo 2002/1-2. számában, a Kortárs magyar fotográfia 2001. rendezvényről Eifert János cikke a FotoVideo 2002/1-2. számában, a Kortárs magyar fotográfia 2001. rendezvényről FotoVideo 2002/1-2.

Az első, 1995. szeptemberi rendezvény katalógusában a „Fotográfus hószínű bársony ködmönben” című bevezető írás, amelyet a Mecseki Fotóklub jegyzett, már pontosan jelezte a szándékot: A rendezvény ugyan nem adhat minden tekintetben átfogó képet az élő magyar fotóművészet egészéről, de felvillantja a legfontosabb irányzatokat, válogatást ad a hazai fotográfia meghatározó egyéniségeinek és csoportosulásainak munkáiból. Ezáltal valamiféle állapotot tükröztet arról, hol is tart ma a vizuális kultúrának ez a szelete, bevonulva, ha csak rövid időre is, Pécs város neves múzeumaiba, képtáraiba és galériáiba, Victor Vasarely, Martyn Ferenc és Csontvári Kosztka Tivadar képeinek társaságába, jelezve talán azt, hogy egy vidéki magyar városban is polgárjogot nyerhet a fotó a művészetek között.

A második, az 1997-es folytatja a felvállalt – és mondjuk meg őszintén, sokak által támadott és vitatott – irányt, hogy érzékenyen reagál az aktuális fotóművészeti kérdésekre, vállalja a gondolkodást képviselő fotográfusok illetve csoportok bemutatását, jelzi a képzőművészeti és fotográfiai mű közötti határvonalak laza voltát, és azt, hogy más minőségbe való átcsúszás szinte észrevétlenül és természetes módon megy végbe az elektronika és számítástechnika rejtelmes világába.

A harmadik, az 1999-es – nem sokkal a 2. Országos Fotóhetek után – a percenként milliónyival szaporodó fotográfia hatalmas tengerében fellelhető kis szigetecskékből azt a nyolcat-tízet mutatja be, amely az egész, némi túlzással, a mindenség felé mutat.

Ha megnézzük és összevetjük a négy rendezvénysorozat programjait, számbavesszük a kiállító művészeket és csoportokat, akkor igazolódik az a folyamatos építkezés, amelyet már említettem. A magyar fotográfia előremutató, kísérletező és merészebb vállalkozásokra is képes stílusirányzatai, alkotói szándékai jelennek meg a gazdag palettán, a dokumentarista, riportfotótól a digitális printekig sokféle egyéni és közös színt képviselve, és láttatva az elmozdulásokat, csoportmozgásokat, a csoportokból kiváló erőteljes egyéni megjelenéseket, és olykor a visszahúzódásokat, a még erőteljes színek eltűnését is.

Helyhiány miatt lehetetlen mindenkit felsorolni, de állíthatom, hogy az itt kiállítók, újonnan bemutatkozók és évről-évre visszatérők nemcsak a kortárs irányzatok erőteljes képviselői, hanem a teljes magyar fotográfia számon tartott alkotói, csoportosulásai, szellemi műhelyei. Kerekes Gábor, Bozsó András, Török László, Benkő Imre, Herendi Péter, Szilágyi Lenke, Tóth György, Barta Zsolt-Péter, Farkas Jama, Minyó Szert Károly, Kovács Melinda, Vékás Magdolna, Halas István, Lugosi Lugó László, Haris László, Csíkvári Péter, Csoszó Gabriella, Gőbölyös Luca valamint az Első Alkotócsoport, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, a Magyar Iparművészeti Főiskola fotó-szakos hallgatói, a Nyíregyházi Fotóklub, a Mecseki Fotóklub vagy a Szellemkép Szabadiskola a nemzetközi színvonallal összevethető magyar kultúra meghatározó részei. Hogy őket most és a korábbi években itt Pécsett ilyen erős kisugárzású programban láthatjuk/láthattuk, azt bizonyára a Kortárs magyar fotográfia rendezvénysorozat létrehozóinak, szervezőinek és annak a városnak, szellemiségnek köszönhetjük, amely igényelte, befogadta és segítette megszületését és életbetartását. Nem faggattam ki Harnóczy Örsöt, Cseri Lászlót és az 1958 óta működő Mecseki Fotóklub elnökét, Hámori Gábort, hogy kinek milyen rész jutott a munkában, a támogatásban és a sikerben, de úgy gondolom, hogy Pécs Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Mecseki Fotóklub mellett köszönet illeti azokat is, akik jelenlétükkel, szellemiségükkel, melléállásukkal és együttgondolkodásukkal, akár írásukkal vagy kiállítás-megnyitójukkal most, vagy korábban segítettek: Aknai Tamás, Pincehelyi Sándor, Beke László, Bán András, Miltényi Tibor, Pilaszanovich Irén, Horányi Attila, Kincses Károly, Tímár Katalin, György Péter, Keserű Ilona.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége nevében köszönöm a szervezőknek, rendezőknek, közreműködőknek, támogatóknak és a kiállítóművészeknek, valamint a kiállításokat befogadóknak, hogy európai színvonalú kiállítás-sorozat létrehozásában működtek közre. Köszönöm Önöknek, hogy megjelenésükkel, figyelmükkel megtiszteltek.

A Kortárs magyar fotográfia 2001 rendezvénysorozatát megnyitom.

Eifert János fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke

Pécs, 2001. szeptember 14.


A kortárs magyar fotográfia 2001, Pécs, 2001. szeptember 14-15-16. programja:

Szeptember 14. (péntek)

17.00   Pécsi Galéria       (Széchenyi tér) A rendezvénysorozat megnyitója

Megnyitja: Eifert János, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke

Kiállító művészek: Bölcskey Miklós, Csíkvári Péter, Farkas Antal Jama, Gőbölyös Luca, Haris László, Hamarits Zsolt, MinyÓ Szert Károly, Obrobina Tamás, Török András, Ujvári Gábor, Vékás Magdolna

Művészetek Háza       (Széchenyi tér 7-8.) Kiállító művészek: Benkő Imre, Farkas István, Marsalkó Péter, Orbán György, Szász Lilla, Szilágyi Lenke

Dante Café Galéria       (Janus Pannonius u. 11.) Kiállító: Szellemkép Szabadiskola, Almai Zoltán, Bérczi Zsófia, Deák Katalin, Egyed Mónika, Fejes Márton, Halász Gabriella, Kujbus Ildikó, Molnár Gábor, Pásztor Krisztina, Riczu Róbert, Somogyvári Gergő, Szabó Kálmán, Szász Lilla, Veres Kinga, Varga Zoltán

19.00   Pannónia Pezsgőház       (Szent István tér 12.) Állófogadás a KMF 2001 résztvevői számára

Szeptember 15. (szombat)

10.00   Jókai tér A kiállító művészek közös fotóművészeti akciója. A Millennium alkalmából átépített tér  egy lehetséges keretet biztosít a közös programra. Azon belül minden művésznek, hogy egyéni alkotó módjával megörökítse a látványt.  Tervek szerint a munkákat egyedi képeslap formájában megjelentetik a rendezők.

18.00   Dante Café Galéria       (Janus Pannonius u. 11.) Beszélgetés a kortárs fotográfiáról, a kiállított művekről. Meghívott előadók: Aknai Tamás művészettörténész, Kiss Sándor esztéta,             Tillmann József filozófus

Szeptember 16. (vasárnap)

11.00   Mecseki Fotóklub Halász Rudolf Galéria       (Civil Közösségek Háza, Szent István tér 17.)

A 2001. július 20-28-án megrendezett „Dunaszekcsői fotóstábor” kiállítása.  A kiállítók: Arnold Éva, Benkő Imre, Fejér Gábor, Fuszenecker Ferenc, Gaál Zoltán, Gárdi Balázs, Kresz Albert, Markovics Ferenc, Pólya Zoltán, Róna Jutka, Tamási Gábor, Tóth László, Winkler Csaba

11.30   Mecseki Fotóklub kertje       (Civil Közösségek Háza, Szent István tér 17.) A kortárs magyar fotográfia rendezvénysorozat jövője címmel beszélgetés. Házigazda: Harnóczy Örs

13.00 Mecseki Fotóklub kertje       (Civil Közösségek Háza, Szent István tér 17.) AKMF 2001 zárása, búcsúebéd. Meghívottak a rendezvénysorozat kiállítói, résztvevői