János Eifert - Photographer

Archive for március, 2002

Tisztelet Pécsi Józsefnek – Digitális rendszerváltás? A Magyar Fotóművészek Szövetsége Pécsi József alkotócsoportjának kiállítása, Nemzeti Táncszínház folyosógalériája, Budapest, 2002. március 21 – április 20.

             tisztelet-pecsi-jozsefnek-kerengo-2002-marcius

Tisztelet Pécsi Józsefnek - Digitális rendszerváltás? (Kerengő Galéria)

Tisztelet Pécsi Józsefnek - Digitális rendszerváltás? (Kerengő Galéria) Tímár Péter, Csapó Bea, Eifert János 2002.03.21-Kerengő-Galéria-Tisztelet-Pécsi-Józsefnek

2002.03.21.-Digitális-rends  Tisztelet Pécsi Józsefnek – Digitális rendszerváltás?

A Magyar Fotóművészek Szövetsége Pécsi József alkotócsoportjának kiállítása a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában, Budapest, 2002. március 21 – április 20. A Kerengő Galéria 5. kiállítása, amelyet Tímár Péter fotóművész, szakíró, a Fotóművészet főszerkesztője nyitott meg.

Kiállító művészek: Cros Kárpáti Zsuzsa, Csigó László, Eifert János, Fábry Péter, Gaál Zoltán, Gál Imre, Gróf Annamária, Hapák Péter, Jung Zseni, Kovács Tamás, Kutas Rudolf, Lehotka László, Markovics Ferenc, Módos Gábor, Molnár Géza, Nagy Lajos, Németh Andrea, Sehr Miklós, dr. Seres Géza, Szabóky Zsolt, Tóth József. Az alkotócsoport vezetője: Szabóky Zsolt

A Görgey Gábor író vezette Legendárium asztaltársaság képenként 1 forintért megvásárolta Borsos Mihály “Legendárium” – Századvégi arcképcsarnok – kiállításának egyedi példányait, amelyet felajánlott a Jelenkori Fotómüvészeti Gyüjtemény és Dokumentáció számára. Fészek Klub, Budapest, 2002. március 16.

 

2002.03.16-Fészek-Klub-Borsos-Mihály-Nagy-Zoltán 2002.03.16-Fészek-Klub-Nagy-Zoltán-Benkó-Sándor 2002.03.16-Fészek-Klub-Jelenkori-Gyűjtemény-Kiadvány-adásvételi 2002.03.16-Fészek-Klub-Jancsó-Galambos-Görgey-és-mások

A Görgey Gábor író vezette Legendárium asztaltársaság képenként 1 forintért megvásárolta Borsos Mihály “Legendárium” – Századvégi arcképcsarnok – kiállításának egyedi példányait, amelyet felajánlott a Jelenkori Fotómüvészeti Gyűjtemény és Dokumentáció számára. Fészek Klub, Budapest, 2002. március 16.

2002.03.16-Fészek-Klub-Gyémánt-László-festőművész 2002.03.16-Fészek-Klub-Gyémánt-László-Bereczky-Lóránt-Havas-Ferenc Eifert János felvételei

2002.03.16-Fészek-Klub-Csoportkép-Agárditól-Bródyig

2002.03.16-Fészek-Klub-Görgey-Gábor-Eifert-János

Fészek Klub, Budapest, 2002. március 16., d.e.
Archívumomban találtam néhány képet, amiket a Fészek Klubban készítettem, 2002. március 16-án. A Görgey Gábor író vezette Legendárium asztaltársaság képenként 1 forintért megvásárolta Borsos Mihály “Legendárium” – Századvégi arcképcsarnok – kiállításának egyedi példányait, amelyet felajánlott a Jelenkori Fotómüvészeti Gyüjtemény és Dokumentáció számára. Akkor a Gyűjtemény egyik alapítójaként (Monok István, az OSZK főigazgatója a másik) és művészeti vezetőjeként voltam érdekelt az aktusban. És természetesen fényképeztem a nálam lévő kis digitális masinával, többek között Görgey Gábort, Jancsó Miklóst, Galambos Tibort, Borsos Mihályt, Nagy Zoltánt, Gyémánt Lászlót, Havas Ferencet, Agárdy Gábort, Mezei Andrást, Bródy Jánost, Somlyó Györgyöt, Bereczky Lórántot és sok más kitűnő embert…

Kitzinger Szonja: Séta a fotóművészet szentélyében. PC World, 2002. március

PC-World_Artphoto-galéria

Séta a fotóművészet szentélyében
 

A vizuális dömping világában az internet alkalmas eszköz arra is, hogy gyönyörködtessen, és számottevő vizuális veszteség nélkül mutassa be a kortárs magyar fotográfia értékeit. Ezt bizonyítja Magyarország első interaktív fotóművészeti galériája, mely szakítva a statikus webes megjelenéssel, lassú, ráérős szemlélődésre invitálja a látogatókat.

 A hagyományos, unalmas – gondolta a műkedvelő fotós, Borbély László és Montvai Péter, akik Eifert János, fotóművész irányításával a www.artphoto.hu oldal felépítésekor szakítottak az internet hétköznapi képmegjelenítési formáival. Ők hárman, ugyanis megelégelték a népszerű sémákkal oparáló oldalak látványát, ahol szokványos kapcsológombok uralják a látványt, és legfeljebb banális és olcsó reklámok mozognak, szemet fárasztó villogással, agyat szennyezően. Ezek ellenében egy vizuálisan és technikailag egészen egyedi honlapot hoztak létre. Az Artphoto Galéria aulájába lépve, mely tudatosan vállalt hasonlóságot mutat a Pantheonnal, a művészetek virtuális templomába kerül a vendég. A látogató a csarnokból többféle utat választhat. Amikor eldöntötte, merre induljon, egy kiállítótetemben találja magát, ahol egy-egy fotográfus képeivel ismerkedhet meg behatóbban. Elsétálhat az alkotások előtt, megállhat, hogy közelebbről tekinthesse meg a műveket, felnagyíthatja azokat, illetve elsiethet az kiállítási tárgyak előtt, hogy másokat alaposabban szemügyre vegyen.

A digitális technika sikere az analóg fényképezés hátrányára

 A technika fejlődésével az Artphoto Galériában kiállító művészek közül az analóg, ezüstalapú fényképezés hátrányára sokan felismerték a digitális képalkotásban rejlő lehetőségeket. Eifert János, a site művészeti vezetője szerint, azonban a hagyományos fényképezési technikáknak sem áldozott le, hisz általában a téma, a művész mondanivalója szabja meg az eszközhasználatot, és nem fordítva. Persze tény, hogy egyre több kiállító művész használja a digitális technikát, gazdagítva ezáltal eszköztárát, kifejezési lehetőségeit. A digitális technika jó kezekben aranyat ér, de a tehetségtelen, a dilettáns alkotó esetén akármilyen eszköz a visszájára fordulhat, legyen az digitális vagy analóg fényképezés, és ekkor csak giccs, illetve erőltetett, utánzásszerű megoldás kerül ki a „művész” kezéből.

 Bámészkodás és interaktív vásárlás

 A virtuális sétára lehetőséget adó galéria elsődleges célja a kortárs magyar fotográfia legjavának megismertetése. De akinek a bemutatott művek valamelyike elnyeri a tetszését, az rögtön meg is veheti magának a kiszemelt alkotást, persze nagyon is interaktív módon. Érdekes játék, hogy a vevő a kiválasztott képet a galéria virtuális műhelyében saját elképzeléseinek megfelelően testre és méretre szabhatja. Kiválaszthatja hozzá a színben és anyagban leginkább hozzá illő keretet, az üveg típusát, miszerint normál vagy anti-reflexes legyen, illetve, hogy hova kerüljön a fotón a művész aláírása, s, ha mindez megvan, a vásárló az alkotást házhozszállítással az otthonába rendelheti. Nemcsak az ötlet egyedi, de a kortárs magyar fotográfia élmezőnyébe tartozó művészek képe is, melyek maximum 10 darab számozott példányban kerülnek forgalomba.

További tervek a fotóművészet online népszerűsítésére

 Az interaktív galéria sikere további site-ok létrehozására sarkallta a háromtagú alkotógárdát, akik még az idén szeretnék elindítani az Artphoto Galéria Kávéházát, a hazai fényképezés híveinek kedvenc találkozóhelyét. A különálló oldal folyamatosan tájékoztatna az új kiállításokról, fotóiskolákról, fotótermékekről, és a fényképezéshez kapcsolódó hírekről, információkról. A három férfi nagy erőkkel dolgozik egy, a kortárs magyar fotográfiát bemutató adatbázison is, amelyben a jelenkor és a közelmúlt fotóművészeti alkotóit és alkotásait mutatnák be, illetve előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy fotóiskola elindításáról. Itt vezető magyar fotóművészek avatnák be az érdeklődőket egy-egy szakterület műhelytitkaiba. Míg az elképzelések megvalósulnak, addig bárki bekapcsolódhat a fotóművészek és műkedvelők közt az Artphoto Galériában zajló, most is aktív elektronikus párbeszédbe.

 Kitzinger Szonja (PC-World, 2002. március)

Kondákor László: Felhangok – Nemzeti Táncszínház, Budapest, 2002. március 2 – 20.

kondakor-laszlo-felhangok

Kondákor László kiállítását Eifert János mutatja be

 

Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

Talán túlzónak tűnik az a lelkesedés, amellyel Kondákor László FELHANGOK kiállítását ajánlom. Ne gondolják, hogy fizetett PR-os vagyok, akinek az a dolga éppen, a Táncszínház folyosógalériájának legújabb kiállítóját eladja. Tudom, manapság szinte naponta nyílik egy-egy fotókiállítások, és nem is akármilyenek.
Kondákor László FELHANGOK kiállítása azonban eltér a jó átlagtól, egyszerűen fantasztikus. Miért?

1. Azért, mert akiket képein megjelenít, azok is rendkívüliek: Frenák Pál, Graham Cunnington, Mándy Ildikó, Fekete Hédi, Holy Body Tattoo, Circus és mások.

2. És még azért is, fényképpé formálja alakjait, majd képpé a fényképet, ami nem azonos az egyszeri megörökítéssel.

3. Kondákor László a kísérletező, a fotográfia határait kitágító művész, akinek a képeinél meggyőző erővel jelenik meg a régi-új technikából ötvözött eszköztár.
Érdemes megnézni tehát, már csak azért is, hogy ellenőrizzék, túlzás-e amiket leírtam. Várjuk Önöket szeretettel, és nem csak a megnyitón, hanem csendesebb napokon is. A képek befogadásához egy kis csend is szükségeltetik.
Tisztelettel:
Eifert János, művészeti vezető