János Eifert - Photographer

Archive for January, 2003

Posztumusz Életműdíjjal tüntették ki Horling Róbert fotóművészt, XIII. kerületi Hírnök, IX. évfolyam 1. szám, 2003. január 15.

Posztumusz Életműdíjjal tüntették ki Horling Róbert fotóművészt, XIII. kerületi Hírnök, IX. évfolyam 1. szám, 2003. január 15.

2003.01.15.-Hírnök: Horling-Róbert-életműdíjas

Posztumusz Életműdíjjal tüntették ki Horling Róbert fotóművészt

Eifert János köszöntője a Magyar Fotóművészek Szövetsége tisztújító közgyűlésén 2002. december 7-én, az Életmű-díj átadása alkalmából

Horling Róbert 70. születésnapja tiszteletére, elhunytának 10. évfordulója alkalmával rendezték meg gyűjteményes fotókiállítását, amely a Fotóhónap 2002 kiemelkedő programja volt. Újra felfedezhettük, és egy kicsit szégyenletes meglepetéssel, hogy a mai digitális technika korszakában ő olyan megoldásokat tudott megvalósítani, amelyek az akkori eszközökkel a mai eszközök birtokában még inkább tiszteletre méltók. Fotóművészként, reklámfotográfusként a legkülönbözőbb műfajokban mozgott otthonosan. Riport-, zsáner-, portré- és tájfotói, műszaki illusztrációs és reklámfelvételei a mai lehetőségek nélkül, de a mában is értékelhető különlegesen magas színvonalon készültek. A színes fényképezésben úttörő feladatot vállalt, alkotóként és oktatóként népszerűsítette azt. Nevéhez kötődik az első hazai önálló színes fotókiállítás, amelyet Kanada címmel, 1970-ben a Műcsarnokban mutatott be. Eletében a hazai és nemzetközi kiállításokon, pályázatokon több mint 300 díjat nyert, 50 egyéni kiállítása közül jó néhány emlékezetesen meg-maradt az utókor számára. A posztumusz Életműdíj odaítélésével még nem késett el a szakma méltó helyére tenni művészetét, elismerni kiemelkedő tevékenységét. Nagyon nagy tisztelettel kérem feleségét és lányát a díj átvételére. Azt hiszem, illik megköszönni nekik is, hogy nem a fotótörténészek, a szakmabéliek fedezték fel újra és rendezték meg a kiállítást. Nagyon nagy segítség, hogy újra bekapcsolódhatott ez az anyag a fotográfiai kiállítások vérkeringésébe.