János Eifert - Photographer

Archive for March, 2004

Az Év fotói 2003 / Pictures of the year – Budapest, 2004. március 18.

Az-év-fotói-2003  Az Év fotói 2003 / Pictures of the year (Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Magyar Fotóriporterek Társasága, Budapest, 2004) XXII. Magyar Sajtófotó-kiállítás 2003 / Hungarian Press Photo Exhibition 2003

El-Kazovszkij-festőművész-2005

Eifert János: El Kazovszkij. A kortárs művészet egyik meghatározó alakja (Győr, 35. nemzetközi művésztelep, 2003)

Sajtófotó kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Budapest, 2004. március 25.

Sajtófotó kiállítás megnyitója a Néprajzi Múzeumban. Budapest, 2004. március 25.

Alvin Ailey: Relevation 3. Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei vizsgakoncertjén, a Győri Nemzeti Színházban, 2003.06.22. (Eifert János János felvétele)

Faludy Judit: Számító-képek. Új Művészet 2004/3

Új-Művészet-2004-3

Eifert-Három-kocka-2003  Eifert-Roncsolt-aktok-03-19

 

Új-Művészet-2004-3-sz

Faludy Judit: Számító-képek. Új Művészet 2004/3

 

Kortárs Alternatívák

Számító-képek

MKISZ Szobrász Számítógépes Szakosztályának kiállítása

 

FALUDY JUDIT

 

Pár hónap alatt másodszor állít ki a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Szobrász Számítógépes Szakosztálya, akik nyári alkotótelepeken hét éve dolgoznak együtt. Az alapítók (Csíkvári Péter, Ligeti Erika, Király Vilmos, Perger László, Szöllőssy Enikő) mellett most Bakos Ildikó, Eifert János, Gábor Éva Mária, Lévai Jenő, Márkus Péter, Varga Tamás és Várnagy Ildikó munkáit láthatjuk. A Hódmezővásárhelyen, illetve Kecskeméten évente 2 hétig együtt dolgozó csoport jelenleg egy CD kiadását tervezi. Terveik szerint ezen az eddigi alkotótelepeken készült munkák mindegyike (vagy legalábbis jelentős része) szerepelne. A csoportra vonatkozó fontosabb információkat az artportal.hu weboldalon is meg lehet találni.

Eifert János is próbál kitörni az általános számítógép-felhasználók gyakorlatából, azzal kísérletezik, hogy a papíron, a vásznon, a fólián kívül milyen hordozóra lehet még nyomtatni.  Nemcsak a nyomtatott képet manipulálja, hanem azt is, amire felviszi a képét: Három kocka címmel jelzett alkotásán merített kézi és gépi papírt dolgozott össze. A papír rácsszerűségét változó sűrűségű háló képe egészíti ki, ami a háromdimenziós kockaformákban tükröződik. A kocka a véletlenszerűség, a sorsszerűség szimbóluma, az ókort, pascalt, Descartes-ot idézi. Növekvő számsorával a sorozatokra is utal.

Eifert János Roncsolt aktok (Sebesvíz, 1993) címmel jelzett munkája nem a művészettörténet korábbi szakaszaihoz nyúlik vissza, hanem egy másik művészeti ágat, a mozgóképet, a filmet veszi alapul. Az időbeliség, a változás, a mozgás kimerevítése ezen a munkáján az elmosódáson keresztül érzékelhető.

(Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége

Szobrász Számítógépes Szakosztály

Számító-képek 4. című kiállítása.

Nemzeti Tánszínház, 2004. február 7-11.)