János Eifert - Photographer

Archive for April, 2004

Műtermi gyakorlat, portré-világítás a műtermemben, a Szokrátész Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola újságíró II. osztályos hallgatóival, Budapest, 2004. április 16.

2004.04.16-Szokratész-világítási-gyakorlat 2004.04.16-Portré, fotógyakorlat

Szókratész Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, Újságíró II. osztály

Személyfényképezés. Portréfényképezés műtermemben – Műtermi gyakorlat

Mediawave 2004 – Ahol a fény kapja a főszerepet… 2004. április – május

Ahol a fény kapja a főszerepet…
2004 április-május folyamán rendezik a Mediawave’2004 programjait Győrben, Budapesten, Debrecenben, Kaposvárott, Miskolcon és Szegeden. Nagyvárad /Oradea is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba.
Fotográfiai és képzőművészeti kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.
INFORMÁCIÓ: MEDIAWAVE Alapítvány
Tel: +36/96/517-666, 328-888
Fax: +36/96/517-668
E-mail: info@mediawave.hu
Program: www.mediawave.hu
Fesztiváliroda: 9021 Győr, Kazinczy u. 3-5.

 

2004-ben a kortárs fotográfia és diaporáma nemzetközi versenyét hirdették meg, amelynek eredménye Győrött lesz kiállítva, továbbá egyéni és gyűjteményes kiállításokat szerveztek, illetve mások által szervezett, de szellemiségük okán a MEDIAWAVE keretébe illő kiállításokat fogadtak be régiós programunkba itthonról és a környező országokból, hogy közösen képviseljük és jelenítsük meg a kortárs fotográfia kelet-közép-európai erejét.
A fotográfiai programok kurátora: EIFERT JÁNOS fotóművész, művészeti vezető

FOTOGRÁFIAI PÁLYÁZATOK ÉS KIÁLLÍTÁSAIK – GYŐR
több mint 250 nevezés 7 országból
****************************
MOZGÁSBAN 2004
3. Nemzetközi színház- és táncfotókiállítás
Győri Nemzeti Színház aulája
2004. április 25 – május 15. Megnyitó és díjátadás: április 25. 18:00
A Táncművészek Szövetségével közösen meghirdetett nemzetközi pályázat témája a tánc- és a társművészetek, a színház, az előadóművészet világa volt.

HUMOR. FEKETE HUMOR
MEDIAWAVE nemzetközi fotópályázat kiállítása
Xantus János Múzeum Rómer terme (Győr, Nefelejcs köz 3.)
2004. április 25 – május 15. Megnyitó és díjátadás: április 25. 16:00
A humor nem más, mint az élet visszásságait mélyről fakadó derűvel szemlélő és megbocsátó kedélyállapot… Nos, hogy tudja ezt megfogni a fotográfia?

2. MEDIAWAVE NEMZETKÖZI DIAPORAMA ÉS CD-ROM FESZTIVÁL
Xantus János Múzeum barokk terme (Győr, Széchenyi tér.)
2004. április 23-25.
A nemzetközi érdeklődéssel kísért rendezvény sokat tehet azért, hogy a ma Magyarországon halottnak tekinthető audiovizuális műfaj feltámadjon poraiból. A versenyprogram és a meghívott előadók sorában olyan nevek bukkannak fel, mint az ismert Ricardo Zarate Franciaországból, Peter Coles az Egyesült Királyságból,  Erhard Hobrecker Svájcból, Dozvald János, Tám László és Ádám János Magyarországról. Érdekesnek ígérkezik Vinnay Péter, a FotoVideo főszerkesztője előadása az új szerkesztési lehetőségekről, vagy a Digitáltechnika bemutatója, ahol a hardwerek – softwerek is szóba kerülnek.

EGYÉNI ÉS GYŰJTEMÉNYI KIÁLLÍTÁSOK  – GYŐR
****************************************
JÜRGEN SCHADEBERG: FEKETE ÉS FEHÉR ÖTVENES ÉVEK
Xantus János Múzeum (Győr, Széchenyi tér)
2004. április 24 – május 15.
A mára már világhírű fotóssá, fotóriporterré lett Jürgen Schadeberg 19 éves korában, 1950-ben érkezett Dél-Afrikába. Részévé, belső nézőjévé, megörökítőjévé válhatott az egymástól elkülönülten működő két társadalomnak, a feketék és fehérek társadalmának. A kiállítás idején itt fog tartózkodni az idős mester és a kiállítóhelyen bemutatásra kerülnek hasonló témájú filmjei is. A Nemzetközi Diaporáma Fesztivál keretében egy beszélgetés is lesz vele.
A kiállítás, a kiállítás külön fotókatalógusa és a látogatás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának és a Dél-Afrikai Köztársaság Nagykövetségének támogatásával jött létre.

POPOVITS DÁVID: MONTÁZSOK
Művészetek Szentélye (volt zsinagóga), Földszinti Galéria (Győr, Kossuth u. 2.)
2004. április 23.–30.
Kiállításának nagy méretű vásznakra nyomtatott képei nem hagyományos fotográfiák, hanem saját fejlesztésű és kommersz szoftverek segítségével előállított elektrografikai montázsok.

KASSAY RÓBERT – NAGY PÉTER: IN MEMORIAM MAGYAR nemzeti ATTILA (1958-2003)
Rómer Ház, Galéria (9021 Győr, Teleki u. 21.)
2004. április 23 – május 1.
Attila decemberben hagyott itt bennünket. A fesztivál hangulatát, működését meghatározó egyéniség volt, aki több éve – szinte észrevétlen – munkatárssá is vált. Kassay Róbert és Nagy Péter MEDIAWAVE-s fotográfusok artisztikus igényű portré és werkfotói is őrizzék emlékét, arcait és táncait…

OLÁH ATTILA: KONCERT – BÁL – SZERELEM
Rómer Ház, Pincegaléria (9021 Győr, Teleki u. 21.)
2004. április 1 – május 2.
Hogy a bál, a koncert és a szerelem összetartozik, azt Oláh Attila képeiből értjük meg igazán. A kiállítás képei zömmel a Rómer Ház koncertjein készültek.

I. MAGYAR TÁNCFOTÓ ÁRVERÉS
Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (9022 Győr, Czuczor u. 17.)
2004. április 30., 18:00
A tánc Világnapja alkalmából az eladásra kész képek begyűjtését egyéni egyeztetéssel bonyolítjuk. Azok a fotósok, akik tánc-és mozgásszínházi fotóikkal szívesen vesznek részt az I. Magyar Táncfotó Árverésen, legkésőbb április 15.-ig – képeik számát és méretét megjelölve – jelezzék az alábbi e-mail-en: eifert@mail.datanet.hu, vagy telefonszámon: Lőrinc Katalin 20-9994320

KABÁCZY SZILÁRD gyűjteményes kiállítása
MVM Galéria (Budapest, I., Vám u. 5)
2004. április 6 – május 3.
A hazai kis és nagymesterek csodálatos életműveikkel gazdagítanak bennünket. A székesfehérvári Kabáczy Szilárd a klasszikus fotográfiát, a fotóriport műfaját képviselő idős mester tájképeiből, portré- és zsánerképeiből, riportfelvételeiből nyújt át egy szép csokrot.

NOVOSIBIRSKI FOTÓKLUB és a CRAIOVAI FOTÓKLUB kiállítása
FotoArt Galeria (Románia, Nagyvárad, Moszkva u. 3.)
2004. április 2 – június 1.
A FotoArt Galériát Stephan Tóth, nagyváradi fotográfus alapította 1976-ban. Azóta 240 kiállítás rendeztek, számos lehetőséget adva a nemzetközi fotóművészeti élet egyéni, vagy csoportos képviselőinek bemutatkozására. A fotóklubok – eltérően hazai tapasztalatainktól – a kortárs fotográfia sűrített értékeit képviselik, és például Romániában, Oroszországban a legjobb fotóművészeket tömörítik, és a klasszikus és a progresszív fotográfia színvonalas keresztmetszetét adják.

SZALAY ZOLTÁN: A CSODÁLATOS MANDARIN ÉS KORA – a Pécsi Balett
Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériája (Budapest, I., Színház u. 1-3.)
2004. április 2.–30.
Szalay Zoltán Táncsics- és Pulitzer-díjas fotóriporter kamerájával végigkísérte és megörökítette a Pécsi balett nagy korszakát, és válogatott képei ennek a meghatározó művészeti korszaknak nemcsak az emlékét, hanem a jelen számára fontos tanulságait is idézik.

RÉVÉSZ RÓBERT: BARBÁROK
Képek a Közép-Európa Táncszínház Barbárok c. előadásáról
Újkerti Fotógaléria (Újkerti Közösségi Ház, Debrecen, Jerikó u. 17-19.)
2004. április 5 – 30.
A szegedi/vajdasági fotográfus, Révész Róbert egy produkciót mutat be, amely sok vitát provokált ugyan, de kétségtelen, hogy a progresszív táncirányzatok meghatározó, erőteljes képviselőjeként olyan értékeket mutat fel, amelyek elvitathatatlanok.

LEHOTKA LÁSZLÓ: NINCS MEGÁLLÁS
Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériája (Budapest, I., Színház u. 1-3.)
2004. május 3 – 31.
A Zeiss-Practica nemzetközi pályázatain és az Edinburghban rendezett nemzetközi fotószalonon tűnt fel különlegesnek ható makro- és mikro-fotográfiáival. A ráközelítés művészete az övé… Az évtizedekkel korábban elkezdett – kísérletező, új formanyelvet teremtő, a mesterség-művészet eszközeivel lenyűgözően zsonglőrködő – mára már a digitális technika felé vezető úton nincs megállás.

NAGY LÁSZLÓ: LÉPCSŐHÁZ A MENNYEKBEN
Szegedi Tudományegyetem díszterme (Szeged, Dugonics tér)
2004. április 14 – május 10.
Nemcsak táncképek, hanem szociofotók, riportképek is szerepelnek a fiatal, szegedi fotográfus kiállításán. Akár ebből még „saláta” is lehetne, ha a különböző témákban készült felvételeket nem fűzné össze az az erőteljes megjelenítési mód, amelyet a felfokozott érzelmi kifejezés, dinamikus ábrázolás, expresszív stílus eszközhasználata jellemez.

KÁRPÁTALJAI FOTOGRÁFUSOK KIÁLLÍTÁSA
Ifjúsági és Szabadidő Ház (3534 Miskolc, Győrikapu 27.)
2004. április 16 – május 5.
A kárpátaljai fotográfusok képei nem azért érdekesek, mert „határontúliak” és „támogatandók”, vagy mert „egy irányba néznek”, hanem mert jó fényképek, és a magyar tradíciókat az adott ország közegébe integrálva nem a politika, hanem a mesterség-művészet ismérvei szerint éltetik, és viszik tovább. Ha úgy tetszik „művészi” rendetlenségben, és mit sem törődve az uralkodó széliránnyal…

FÉNYFESTÉSZETI NAPOK
Kaposvár, 2004. április 17-19.
Fesztivál a fesztiválban, egy remek kezdeményezés Kaposvár utcáin és terein: előadások, szabadtéri diavetítések élménybeszámolóval, Jankovich Marcell: „Szimbólumok a fotográfiában” előadás vetítéssel, Baricz Katalin előadása, Eifert János: Képszínház c. diaporáma műsora, a város fotóklubjainak – Compur, Somogyi Fotóklub – bemutatkozása, stb.

NAGY UGRÁS
A Budai Rajziskola fotós szakos diákjainak kiállítása
Egyenlítő Galéria (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)
2004. április 2.–május 16.
Néhány éve indult fotográfiai szak a Buda Rajziskolában. A tanárok keze nyomán mára már egy tehetséges csapat nevelődött ki, amelynek tagjai eredményesen szerepelnek fotópályázatokon, többek között a MEDIAWAVE pályázatain is.

VANCSÓ ZOLTÁN: Zarándokok
MVM Galéria (Budapest, I., Vám u. 5)
2004. május 5 – május 31.
A „kisvancsó”, ahogy sokan a fiatal fotográfust nevezik, röpke néhány év alatt a kortárs magyar fotográfia „nagyjai” sorába növekedett. Fekete-fehér fényképei – riportképek – egyéni látásmóddal mutatják be a hétköznapi élet egyszerű pillanatait. Nem a választott témája, – bár mostani kiállításán ez is érdekes – hanem a megjelenítés módja teszi különlegessé képeit, amelyek utánozhatatlanok.

Lévai Ádám – Szamódy Zsolt – Wehner Tibor: A szellem láthatatlan lénnyé változása
Komáromi Erőd, 2004. április 26.–május 10.
KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSOK
**************************
OLÁH LÁSZLÓ: MEDIAWAVE MUZSIKUS GRAFIKÁI
Richter terem, Földszinti Galéria (Győr, Aradi vértanuk u. 21.)
Oláh László három éve készít „élő” grafikákat a MEDIAWAVE Fesztivál koncertjein, a vonalak és színek világába merevítve így a zenét, a muzsikusok mozdulatait, gesztusait. Egyik tavalyi grafikája, amely Fred Anderson &  Darius Savage & Hamid Drake Trió szereplésének hangulatát adja vissza művészi hitelességgel, választottuk az idei fesztivál zenei részének plakát logájának. 

Korompai Péter és Majoros Gyula: Semfű-semfa
Művészetek Szentélye (volt zsinagóga), Emeleti Galéria (Győr, Kossuth u. 2.)
“Vigyázz, hová lépsz. Tegnap szentjános bogár fénylett ott.” avagy pontatlan irodalmi idézetek minimál artista hatásai.

Számító-képek
A Képző- és Iparművészek Szövetsége Szobrász Számítógépes Szakosztályának kiállítása
Művészetek Szentélye (volt zsinagóga), Emeleti Galéria (Győr, Kossuth u. 2.)
2004. április 26.–május 5.
A neves művészekből – festő, szobrász, grafikus, iparművész, fotóművész – álló csoport 1997-ben, Csíkvári Péter kezdeményezésére állt össze a számítógépes grafika, a digitArt művelésére. Azóta nemzetközi viszonylatban is jelentős művek születtek, amelyből egy kis ízelítőt kaphatunk.
Kiállító művészek: Bakos Ildikó, Csíkvári Péter, Eifert János, Gábor Éva Mária, Király Vilmos, Lévai Jenő, Ligeti Erika, Márkus Péter, Perger László, Szöllőssy Enikő, Varga Tamás, Várnagy Ildikó.