János Eifert - Photographer

Archive for October, 2004

2ème Festival international de diaporamas numériques, Hayange (France), 2004. október 28 – 31.

Hayange-csoportkép

2ème Festival international de diaporamas numériques, 28 – 31 octobre 2004 – Hayange (France)

(Maison des Associations – Ecole de musique – 3, Esplanade de la Liberté – 57700 Hayange – France)

Hayange, Franciaország. A nemzetközi diaporámafesztivál zsűrijébe hívtak meg, amelyben Henk Tulp, Marco Perreux és Trub társaimmal együtt mintegy nyolcvan pályaművet kellett elbírálnunk. Az első díjat Ricardo Zarate (Franciaország) kapta, “Paolo” c. művéért (Le premier prix a été décerné à “Paolo” de Ricardo Zarate (France).

Egy kis kamarakiállítást is rendeztek a képeimből a fesztivál színhelyén. És találkoztam régi barátaimmal – Jacques és André Denis, Jean-Pierre Simon, Jean-Paul Petit, Ron Davies, Peter Coles, Ricardo Zarate – és megismerkedtem nagyszerű diaporáma-alkotókkal, illetve műveikkel, mint Willem van den Berg, Paul Klee, Ian Bateman, Johan Werbrouck, Malcolm Imhoff, Freddy Adam, Julie England, Gérard Desroches, Erhard Hobrecker, Eddi Spence, Lorena Meinero Aguirre, Daniel Martella Barja …

Hayange-hárman Hayange-Eifert-book

Hayange-Eifert-Exhibition Hayange-Peter-Coles

Hayange-TV-interju

Hayange-zsűri Hayange-ketten-a-zsűriből

A “tisztelt” zsűri: Henk Tulp, Marco Perreux, Trub és Eifert János. Munkában: Eifert János és Henk Tulp.

Ricardo Zarate segítségével bemutatom könyvemet (Első könyvem / My first book) a polgármester úrnak, és kollégáimnak. Egy példányt a városnak ajándékoztam.

(Photos: Willem van den Berg, Ricardo Zarate, Eifert János)

Eifert János: Első könyvem – könyvbemutató. IV. Győri Könyvszalon – Salon du livre – Győrer Buchsalon, 2004. október 15 – 17.

2004-10-15-Első-könyvem

A rendhagyó fotóalbum egy életmű összegzését tartalmazza, képeket, írásokat. “Van, akinek a keze csodákra képes; van, akinek a lába aranyat ér; és van, aki a szemével teremt világokat. Eifert János tekintete azért különleges értéke a honi látásművészetnek, mert miközben a dolgok és jelenségek mögé akar és tud pillantani, a szem mindig összejátszik a szívvel. A létérzékenység és az élettapasztalat kivételes elegye alkotja azt a praktikus próféciát, amely “első könyvében” mindannyiunk örömére szakmai és morális teljességében mutatkozik meg.”  (Turczi István)

IV. Győri Könyvszalon, Eifert János: Első könyvem, 2004.10.15

IV. Győri Könyvszalon – Salon du livre – Győrer Buchsalon, 2004. október 15 – 17.

Győr, Bisinger sétány
Nyitva tartás: péntek 10-19 óráig, szombat-vasárnap 9 – 19 óráig
A könyvsátor programjai ingyenesek
www.gyoriszalon.hu

2004. október 17-én, 12:15
Könyvbemutató a Pódium színpadon
Eifert János: Első könyvem

Eifert János: Első könyvem

A fotóalbum tervezője: Radisics Milán. Közreműködik: Turczi István költő

A rendhagyó fotóalbum egy életmű összegzését tartalmazza, képeket, írásokat. „Van, akinek a keze csodákra képes; van, akinek a lába aranyat ér; és van, aki a szemével teremt világokat. Eifert János tekintete azért különös értéke a honi látásművészetnek, mert miközben a dolgok és jelenségek mögé akar és tud pillantani, a szem mindig összejátszik a szívvel. A létérzékenység és az élettapasztalat kivételes elegye alkotja azt a praktikus próféciát, amely “első könyvében” mindannyiunk örömére szakmai és morális teljességében mutatkozik meg.”  (Turczi István)

IV. Győri Könyvszalon, 2004. október 15.

IV. Győri Könyvszalon, nemzetközi könyvbemutató és vásár. Rengeteg ember a pavilonoknál. Első könyvem bemutatója.

Fotóalbumomat, amelyet Radisics Milán tervezett, Turczi István költő mutatja be a. Az első példányt Szabó Bélának dedikálom, aztán még hét kötet lel gazdára. Tóth Évát, Villányi Lacit, Jenőt, Mészáros Lászlót, a Győri Fotóklub tagjait, és még egy-két ismerőst látok a nézőtéren. Kicsit elfogódott vagyok, hisz ez az első könyvem (digitális nyomtatásban össz. 50 példány) de Esterházy kacsintása oldja feszültségemet. Miért is? Talán, mert eddig még nemigen láttam ilyen nagy írót kacsintani. Bevallom, még kisebbet sem…

Napló, Gyõr, 2004. október 15.

.

.

.

.

.

.

Találkozás a Természettel – Az év természetfotói, Magyarország 2004, Alexandra Kiadó, 2004

2004.10-Az-év-természetfotói-2004-Fülszöveg 2004.10-Az-év-természetfotói-2004-Előszó

Találkozás a Természettel – Az év természetfotói, Magyarország 2004, Alexandra Kiadó, 2004

Előszó

4,6 milliárd év úgy aránylik a másfél évszázadhoz,
mint a természet csodálatos pillanatai az 1/125 másodperchez

Földünk közel 4,6 milliárd éves története során állat- és növényfajok milliói születtek meg és haltak el; a tektonikus mozgások hatására óriási hegyláncok emelkedtek magasba, és pusztultak le; földrészek szakadtak darabokra, és úsztak át a földgömbön, majd egymással ütközve új földrészekké kapcsolódtak össze. Honnan tudjuk mindezt? A ma megtalálható kőzetek és a bennük rejlő kövületek – fosszilis emlékek – mesélik el a Föld, vele együtt az élővilág történetét, amelyet tudósok fejtenek meg számunkra.
A fényképezés közel másfél évszázados története során állat- és növényfajok ezrei születtek meg és haltak el; a fényképező ember ösztöneiben is örökös tektonikus mozgás zajlik: képek képződnek, pillanatok mozdulnak és csúsznak össze, s a keletkező belső energia egyszerre képes az anyagot szétfeszíteni, és eggyé formálni, a látványt a másodperc törtrészébe sűríteni. A természet, az élővilág jelen történéseit fényképezőgéppel (is) megörökíthetjük, és továbbadhatjuk mindazok számára, akik kíváncsiak a nagy titokra, az ember és természet – remélhetően még sokáig eggyé tartozó – csodálatos pillanataira.
A Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) az „Év természetfotósa” pályázatot első alkalommal 1933-ban írta ki. Ez azóta hazánkban a legnagyobbá fotós seregszemle, s az idén a magyar Természetfotósok Társasága (Nimród Fotóclub) által életre hívott „Találkozás a Természettel” című pályázattal a kiírók közösen, közös névvel hirdették meg! A kiírásra évről-évre 120-130 szerzőtől közel háromezer kép érkezik, ezekből választja ki a szakmai zsűri a kiállítás anyagát és a díjazásra javasolt képeket. Minden évben nagy az izgalom. Vajon jobb lesz-e az idei, mint a korábbiak? Bírják-e az iramot a pályázók, akiknek – egyre szélesedő nemzetközi megmérettetésben – évről-évre kell bizonyítaniuk tehetségüket, munkabírásukat, és legfőképp megújulásukat? A kérdésre a választ a bemutatott kiállítások – a szakmával és a közönséggel való találkozások – adják meg, hiszen azok az igazi szakítópróbái a mesterség-művészet eszközeivel jól zsonglőrködő fotográfusok teljesítményének.
Úgy tűnik, az idén sem kell szégyenkeznünk. Bizonyára segített ebben, hogy az „Év természetfotósa 2004” pályázat kiírását, szervezését és lebonyolítását a naturArt és a Nimród Fotóklub közösen végezte. És ha az erők összeadódnak, tudjuk, a tektonikus mozgás során keletkező belső energia egyszerre képes a természet képét szétfeszíteni, majd eggyé formálni, a látványt a másodperc törtrészébe sűríteni: 4,6 milliárd év úgy aránylik a másfél évszázadhoz, mint a természet csodálatos pillanatai az 1/125 másodperchez.

Eifert János fotóművész