János Eifert - Photographer

Archive for August, 2005

„Arcus Temporum – Időívek” – Pannonhalma, 2005. augusztus 26-28.

II. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

„Arcus Temporum – Időívek” címen tavaly indult útjára a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál. Az idei rendezvényre augusztus 26-28. között kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban.

A fesztivál magját a zenei programok adják. Négy nagy koncert keretében Joseph Haydn és az orosz-tatár származású Szofia Gubajdulina művei szólalnak meg. A Muzsikás együttessel két esten is találkozhatnak az érdeklődők: az első „A Muzsikás és határon túli vendégei”, a második a „Zsoltár és népzene” címet viseli. A fesztivál vizuális programjának keretében Eifert János fotóművész képeiből összeállított szabadtéri vetítésen vehet részt a közönség. A színházi programban nyolc magyar színtársulat tíz-tíz perces előadást tart a Főapátság Arborétumában, amelyek témája Dante Isteni Színjátéka lesz. A nézők helyszínről helyszínre sétálva látogathatják az egyes produkciókat. További információk az alábbi honlapon találhatók. (Forrás: fidelio@fidelio.hu)

http://kultura.hu/main.php?folderID=910&articleID=115822&ctag=articlelist&iid=1

Pannonhalmi Időívek kortárs zenével. Magyar Hírlap, 2005. augusztus 24.

Magyar Hírlap, 2005. augusztus 24., szerda

http://archivum.magyarhirlap.hu/pannonhalmi_idoivek_kortars_zenevel.html#sthash.GfjWSwMr.dpuf

Pannonhalmi Időívek kortárs zenével

Ezen a hétvégén másodszor rendezik meg a Pannonhalmi Művészeti Fesztivált. A háromnapos programsorozat mottója és alcíme – akárcsak tavaly – idén is az Arcus temporum latin kifejezés, aminek magyar fordítása: Időívek. Ez arra utal, hogy a fesztivál az idő távoli pontjait szeretné összekötni a mai korral. Ennek a szemléletnek szép és jellegzetes példája, hogy a Pannonhalmi Főapátság történelmi falai között mindhárom napon Csapó Gyula kortárs komponista elektronikus zenei installációja lesz hallható. A fesztivál főszereplője és díszvendége a tatár származású, Németországban élő zeneszerzőnő, Sofia Gubajdulina, akit – a francia Pierre Boulez, a német Karlheinz Stockhausen, az észt Arvo Pärt, illetve a magyar Kurtág György és Ligeti György társaságában – korunk legjelentősebb európai zeneszerzői között tartanak számon. A hetvennégy éves művész fiatalon Dmitrij Sosztakovicsot tekintette példaképének, de aztán hamar letért az akkori Szovjetunióban helyesnek tartott alkotói útról, így a vasfüggöny mögött csak filmzenéit mutathatták be, Nyugaton viszont jelentős sikereket aratott radikálisan újszerű, sajátos tónusú kompozícióival. Offertorium című hegedűversenyét a nagyszerű lett hegedűművész, Gidon Kremer vitte világsikerre; másik fontos alkotása, a vallásos ihletésű Hét szó (Seven Words) pedig szombat este Pannonhalmán is elhangzik, a gombos harmonika (vagyis a bajan) virtuóza, Elsbeth Moser, valamint Vlagyimir Tonkha csellóművész és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok előadásában, Keller András hegedűművész vezényletével. Közvetlenül utána Joseph Haydn azonos tematikájú oratorikus műve, a Krisztus hét szava a kereszten szólal meg, s ez a kettősség, Haydn és Gubajdulina életművének párhuzamba állítása végigkíséri a pannonhalmi fesztivál klasszikus zenei koncertjeit. Két hangversenyt ad az apátságban a Muzsikás együttes: Hamar Dániel és együttese az egyik koncerten hagyományos népzenei repertoárját, a másikon a zsoltárok és a folklórkincs kölcsönhatásait mutatja be. Izgalmas szellemi kaland lesz a vasárnap délutáni színházi fesztivál, melyen nyolc ismert alternatív társulat – Artus, Frenák Pál Társulat, Gergye Krisztián, Hólyagcirkusz, Ladjánszki Márta, Természetes Vészek, TranzDanz, Urbán András Társulat – Dante Isteni Színjátékát parafrazeálja Hudi László rendezésében. Különlegesnek ígérkezik Eifert János fotóművész A képnovella című “kísérleti adása” is péntek éjjel, az apátsági borpincészet udvarán.

Hont, 2005. augusztus 13.

2005-07-06-Sátorfestés 2005-08-13-Hont-Kata-sátra2005-08-13-Hont-Kata-sátorban

Kata, Lili és Andris indián sátrat készítenek, sajátos motívumokat festve rá. Honton felállítják, és kedvenc tartózkodási helyükké válik…

Fénykép/másképp – Eifert János “nézni-látni” sorozata, 19. rész, Magyar Televízió M2, 2005. augusztus 5., 21:00

fenykep-maskepp-eifert-janos-nezni-latni-sorozata-19-resz

A nézőkért vívott küzdelemben a közszolgálati televízió olyan programot kínál, amely avatott szakemberek előadásában az ismeretek bővítését szolgálja.

Orha Zoltán szerkesztő elmondta, hogy az M2 csatornát “tudás TV”-ként akarják bevezetni és megszerettetni a nézőkkel, és témáik közül, amelyeket a tudomány, a művészet, a hit területeiből merítenek, nem hiányozhat a fotográfia, a fotóművészet sem: “Pont olyan embert keresünk, aki nagy tudású, felkészült, tapasztalt előadó, figyelnek a szavaira, és nem jön zavarba egy kis élő adástól sem… Hát így került Eifert János Fénykép/Másképp sorozata a Magyar Televízió M2-es csatornájának Válaszd a tudást műsorába, amelyet először csak 4 részesre terveztünk, de a nézők visszajelzései alapján “nézni-látni” sorozatát “végteleníteni” kellett. “

Megnyerő volt, hogy Eifert János már a sorozatának bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a szemünkkel nézünk, az agyunkkal látunk, a fényképezőgép csak a megörökítés eszköze. Ezért először nem a technikát, és az esztétikát sulykolja az emberekbe, hanem egyfajta látásmódra, a fotográfiai “kép/írás/olvasás”-t. “Azért vállalkoztam erre a sorozatra, mert úgy gondolom nem az eszköz a fontos, hanem a látásmód, amely minden vizuális művészetnek az alapja – magyarázza a fotóművész. A művészetben a szabályok csupán arra valók, hogy jól megtanuljuk, mikor kell felrúgni azokat. A sorozat témáinak összeállításakor a több évtizedes nemzetközi tapasztalat, a széles kitekintés is segített.”
A július 22-én, 9 órakor kezdődő 17. élő adást – melynek témája a csendélet – éjjel egy órakor megismételjük. A Fénykép/Másképp sorozat következő élő adásai július 25-én, augusztus 5-én és 19-én láthatók, majd “iskolaszünet” következik. Folytatás szeptemberben.

Orha Zoltán