János Eifert - Photographer

Archive for június, 2006

Győri napló, 2006. június 17.

Szitakötő-Photo-Eifert

Győr, Zöld u. 3/B, 4/4. Az erkélyünkön egy szitakötőt fényképezek. A rácsba kapaszkodva, türelmesen viseli  a fotózást… (Fotó: Eifert János)

Természetes képek/Native Pictures, XV. Esztergomi Fotográfiai Biennálé, 2006. június 22.

Kiállított képeim:

Szurokba hullott levelek (17×17 cm) Cibachrome

Téli üzenet. A levél (17×17 cm) Cibachrome

Téli üzenet. A város (17×17 cm) digitalis print

Cseppek az ablakban (17×17 cm) digitalis print

Anyám kertje (17×17 cm) digitalis print

Halott levél (15×18,5 cm) digitalis print

Három kocka (15,x18,5 cm) digitalis print

Téli erkély (12,5×12,5 cm) digitalis print

Tetőbádog I-III. (12,5×12,5 cm) digitalis print

Osbáth Emil fotókiállítása, Győr, Petőfi Sándor Művelődési Központ, 2006. június 12.

Győr, Osbáth-emil-kiallmegnyito-eifert-2006.06.12.

Osbáth Emil fotókiállítását nyitom meg (Győr, Petőfi Sándor Művelődési Központ, 2006. június 12.)

Győr, Osbáth-emil-kiallmegnyito-eifert-2006.06.12.

rtlklub.hu – Fókusz – Kapin Zsolt: A nő kétszer, 2006. június 2.

A-nő-kétszer-RTL-KlubA nő kétszer

Két fotózáson jártunk. Az egyik helyszínen erotikus, a másikon művészi aktképek készültek ugyanarról a lányról.

link: http://www.rtlhirek.hu/cikk/135563
rtlklub.hu – Fókusz – Kapin Zsolt
2006-06-02, 14:24
Meztelen női testek az újságok címlapjain, a tévében, és a filmekben. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy volt olyan idő, amikor egy kivillanó női boka is kielégítette vizuális étvágyunkat.

- Lehet egy  oldalt fenékkinyomós, ilyet szinte biztos, hogy fogunk csinálni – mondja Nánási Pál, fotós.

- Nagyon nem szeretem, ha a modellek pózolnak – magyarázza Eifert János fotóművész.

Az erotikus férfimagazinokkal egy időben pedig megjelentek a viták is arról, hogy meddig tart a művészet, és hol kezdődik a testmutogatás.

Julcsi három éve fotómodell, több száz aktkép készült már róla, most pedig mi is az ő testén teszteljük két fotós másként látó lencséjét.

- Fontos a smink, hogy azokat a vonásokat, ami szexisebb, ami szebbnek látszik, vagy ami alapból szexi, azt jobban hangsúlyozza – mondja Németh Julcsi.

Egy budai műteremben járunk. Így indul a mai trend szerint egy valódi aktfotózás. Először is sminkes, fodrász, és stylist veszi kezelésbe a modellt, itt enélkül nem is kezdődhet el a valódi munka.

Nánási Pál sok száz erotikus képet készített már a legmenőbb magazinoknak. Szerinte az aktfotó receptje egyértelmű:

- A nőt kell nekünk bemutatni. Azt a nőt, aki a férfi izgalmat felkelti. Az a feladat, hogy egy szép alakú, jól kinéző nőt mutassunk be – mondja Nánási.

A kedvünkért pedig megmutatott néhány biztos beállítást, ami megkerülhetetlen ahhoz, hogy egy meztelenül ácsorgó hölgyből szexisen csillogó papírkép legyen.

- Van itt nekünk a térden kúszós pózunk, amikor is nyilvánvalóan a fenekét helyezzük előtérbe. A fenekét és a melleit is gyönyörűen látjuk, és én le fogok ide jönni alulra, és innen néz ki jól – magyarázza Nánási.

Aztán irány egy művész szentélye. Itt nem fogad minket műfényű lámpák erdeje, sem pedig asszisztensek tömege. Egyszerű vetkőzés után jöhet is a munka, ami bármilyen furcsa, egy hosszabb beszélgetéssel kezdődik.  Eifert János igazi mestere szakmájának, extravagáns képeivel pedig a legnagyobb művészek nyomdokaiban jár.

- A kép egyedisége attól is függ, hogy nem ismétlődő pózok jelennek meg – mondja Eifert.

Nála a hangsúly a természetességen van. És vonzó, meztelen nő ide vagy oda, itt a mai értelemben vett szépségnek semmi szerepe.

- Mindenki a szép, hosszú lábú, jó cicijű, hosszú hajú modellekre vadászik. Kivasalják, kiglettelik a női testet, holott az emberi test éppen attól szép, hogy emberi – mondja  a fotóművész.

Sőt, gyakran elég akár egyetlen apró részlet megörökítése egy kifejező akthoz. Amire egy egyszerű földi halandónak csak nagyon ritkán téved a szeme, ha egy meztelen nőt lát.

- Amikor az emberi testet fényképezem, részleteket is kiemelek, és akkor csak egyetlen pontra, például a vállra állítom az élességet.

- Másra épül az egész, a belső érzéseidet, a belső harmóniádat mutatod meg a testeddel – meséli Németh Julcsi.

No de nézzük csak a végeredményeket.

- Ezen nagyon tetszik, mert gyönyörűen látszik a testének a szép formája, a mellei gyönyörűek. És a tekintetében is van valami – elemzi Nánási Pál a képet.

A művészi képeken azonban hiába is keresnénk Julcsi címlapra termett bájait.

- Elfogadható kép azért, mert nem az egészet próbálja egybezsúfolni – teljes alak, vagy félalak – hanem egy olyan testrészlet, a hajnak ez a gyönyörű zuhataga, nagyon szép a mellnek a vonala – magyarázza Eifert János.

Íme tehát a nő kétszer. Rögtönzött tesztünkből egy mindenképpen kiderült: egy kecsesen lehulló hajtincs, vagy éppen a melleken megcsillanó napfény néha izgalmasabb lehet, mint akár a legszexisebb címlapfotó.

Eöri Szabó Zsolt: Megtalált világ – Kerengő Galéria, Budapest, 2006. június 1.

Megtalált világ – Zoom kiállítás

Az utóbbi három évben szinte egyetlen napom sem telt el színház nélkül. Ahogy Bereményi Géza nyomán Cseh Tamás énekelte, “A színház egy más világ”. Kiismerhetetlen, izgalmas, olykor gyötrelmesen nehéz, de csodálatos világ. Ezt a világot járom a fényképezőgépemmel. Néha irigylem magam ezért a lehetőségért.

meghívó

Eifert János fotóművésznek fantasztikus képeket és kiállításokat köszönhetünk.  Eifert az egész világon ismert és elismert ismert művész, de a szakmán kívül talán kevesen tudják, hogy milyen sok energiát fektet kiállítások szervezésébe, kortárs fotográfusok munkáinak bemutatására, most éppen a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájának művészeti vezetőjeként.

Meghívása, hogy első színházi témájú fotókiállításomat éppen itt rendezhettem meg, nagy megtiszteltetésként ért. A megnyitót Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója mondta, összekötve azt egy rögtönzött tárlatvezetéssel. (Eöri Szabó Zsolt)