János Eifert - Photographer

Archive for February, 2007

A MAK képviselőinek és a Béres Alapítvány képviselőjének látogatása Sólyom Erzsébet Elnökné Asszonynál, a Sándor Palotában. Budapest, 2007. február 6.

Megbízást kaptam, hogy fényképezzem a MAK képviselőinek és a Béres Alapítvány képviselőjének látogatását Sólyom Erzsébet Köztársasági Elnökné Asszonynál, a Sándor Palotában. Közben “lencsevégre” került a Tükör-terem, a Mária Terézia-szalon, a Gobelin-terem, és a Kerek-szalon is. Budapest, 2007. február 6.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett Arany János utcai Metró kiállítás fővédnöke, Sólyom Erzsébet asszony február 6-án a Sándor Palotában fogadta a tárlatot szervező MAK és a támogató Béres Alapítvány képviselőit. A látogatás alkalmából dr. Ferenczy-Nagy István, a közalapítvány kuratóriumának elnöke átadta vendéglátójának a kiállítás anyagából összeállított prospektust. Sólyom Erzsébet jelezte, hogy örömmel vállalta a fővédnökséget és előzetesen támogatásáról biztosította a jövő évre vonatkozóan e hagyományteremtő kezdeményezést.

 

2007.02.06.-Sándor-Palota-3 2007.02.06.-Készül-a-csopor

2007.02.06.-Sándor-Palota-5  

A képeken Sólyom Erzsébet mellett Béres Klára, dr. Ferenczy-Nagy István, Sári Csaba, Asztalosné Zupcsán Erika (Eifert János felvételei)

Sólyom Erzsébet (sz. Nagy Erzsébet) Budapesten született, négygyermekes értelmiségi családban. 1963-ban érettségizett Pécsett a Művészeti Gimnázium zenei tagozatán, majd Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, valamint pszichológia szakán szerzett diplomát. 1966-ban kötött házasságot Sólyom Lászlóval, akivel diákkoruk óta ismerték egymást; mindketten a pécsi konzervatórium hallgatói voltak. Fiuk építészmérnök, öt gyermek apja, lányuk német-magyar szakot végzett, hat gyermeke van. Sólyom Erzsébet különböző iskolákban tanított magyar nyelvet és irodalmat, legutóbb a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt. Mindvégig megtartotta kapcsolatát a művészetekkel, különösen érdeklődik a zene, a képzőművészet és az irodalom iránt. Férjével együtt természetjárók; most már unokáikat viszik nagy túrákra.

A Sándor-palota Budapesten, a Budai várnegyedben, a Szent György téren található épület. 1803-1806 között épült klasszicista stílusban. Eredetileg a Sándor család otthona volt. 1867-ben Andrássy Gyula miniszterelnök ötlete nyomán a magyar állam előbb kibérelte, majd 1881-ben végleg megvásárolta kormányrezidenciának. 1867 és 1945 között (kisebb megszakításokkal) a mindenkori magyar miniszterelnök rezidenciájaként szolgált, többször kormányülések színhelye is volt. 1921–1944 között Horthy Miklós és családja is lakott az épületben, ekkoriban kormányzói székhelyként is funkcionált. A második világháborúban szinte teljesen megsemmisült, utána sokáig múzeumi raktárnak használták. Külső arculatát csupán 1989–1990-ben javították ki, teljes (külső, belső) helyreállítását pedig 2000-2002 között végezték el. A belső terek az eredeti, 1806-ban átadott, a bútorzat pedig a két világháború közötti állapotokat tükrözik. 2003 óta Magyarország mindenkori köztársasági elnökének rezidenciája, egyben a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye.

.

2007.02.06.-Sándor-Palota-2

2007.02.06.-Sándor-Palota-1