János Eifert - Photographer

Archive for június, 2008

Amerikai napló, USA, New Orleans, 2008. június 30.

20080630

Amerikai napló, USA, New Orleans, 2008. június 28.

20080628

Amerikai napló, USA, New Orleans, 2008. június 27.

feher-krokodil-new-orleans-eifert-8544

Fehér krokodil New Orleansban? Állás nélküli zenész az utcán? Katrina a legveszélyesebb nő?

Read more

Amerikai napló, USA, Buffalo-Charlotte, 2008. június 26.

20080626a1

Amerikai napló, USA, New Orleans, French Quartier, 2008. június 26.

20080626b

Magyarok Kínában. Végig a Selyemúton – Marco Polo nyomában. Eifert János fotói – vodafon TÁRSASÁG – élet, minőség, technológia. Budapest, 2008. nyár

Vodafone2008-nyar2008-06-01  Vodafone2008-nyar2008-06-02  Vodafone2008-nyar2008-06-03

Végig a Selyemúton – Marco Polo nyomában. Eifert János fotói

A számos nemzetközi szakmai díjjal kitüntetett Eifert János munkásságát eddig 120 egyéni kiállításon láthatták a fotográfia szerelmesei itthon és külföldön. A Selyemútról készített felvételeit a Chinese Photographers Association felkérésére készítette 2006-ban egy nemzetközi csapat résztvevőjeként – amelybe a világ legjobb fotográfusait hívta meg a kínai szövetség.

 vodafone TÁRSASÁG – élet, minőség, technológia – 2008. nyár

 Kína-Ember-a-homokban

Ember a homokban. Mozgó homok-hegy a Taklamakan sivatagban (Kína, Xinjiang, 2006) Photo: Eifert János

Eifert János: ANGYALOK TÁNCA, Kép-Hang-Színház, Kanada, Toronto, Magyar Fesztivál, 2008. június 20.

200806201

Amerikai napló, Kanada, Port Dover, 2008. június 13.

klassz-csaj-port-dover-photo-eifert-3743  eroszak-port-dover-photo-eifert_3727

Péntek tizenhárom. Kanada, Port Dover, motorostalálkozó. Klassz motorok és még klasszabb csajok. Látvány? Buli?

Port Dover, Friday 13th – Hát ilyen motoros-találkozót még életemben nem láttam. Chris Simons itteni motorkereskedő elhatározásából 1981 óta gyűlnek össze a motorosok, minden péntek 13-án. A találkozó mérete óriási, legutóbb 120.000 látogatót regisztráltak, és ma a beengedő-pontokon 13.000 motorkerékpár ment át. Ehhez jön még a számolatlanul rengeteg látogató, akik gépkocsival érkeztek a város határához. A városban ezen a napon csak az itt lakók hajthatnak be, a rendezők és a parkolóhelyekről az Eire-tó partján fekvő városka központjába iskolabuszok szállítják a vendégeket, ingyenesen. Persze, leszálláskor mindenki dob valami pénzt a „driver” kalapjába, aki azon túl, hogy biztonságosan célba juttatott bennünket, menet közben még jópofa történeteivel, az aktuális hírekkel, és a látogatószámmal szórakoztatott bennünket. Noha óriási a tömeg, mégis jól lehet mozogni. Az éttermek, büfék, műsorok, bemutatók, koncertek, programok elérhetők, nincs tolongás. Minden fantasztikusan jól szervezett, a rendezők, a programszervezők és a közreműködők értik a dolgukat, a rendőrök nemkülönben. (A kanadai rendőrökről legendákat lehetne mesélni… valóban őriznek és védenek, segítenek és eligazítanak, kedvesek és udvariasak…) A fotográfusnak, ha érdekes és karakteres portrékat akar fényképezni, ez a Friday 13th egy paradicsom. Ja, és ha kedveli a motorokat, a különleges „kütyüket”, hát akkor ez a paradicsom… Harley-Davidsonok, Hondák, Yamahák, BMW-k, régi és új csodák… a felbúgó motorzaj, az óraketyegéshez hasonlítható „csendes járat”, a „kütyükbe” épített hangládák, amelyekből pop-, rock-, és jazz-zene ömlik szét vadul, vagy szirupos-édesen, a motoros szerkók a szakállas, bajuszos, kendővel hátrakötött hajú fickókon, meg a szexis csajok… fényképezésre ingerlők… barátságosak, kedvesek, vadak és vagányok, szívesen beszélgetnek az őket csodálókkal… persze, lehet fényképezni, sőt sokan kérnek rá, mondhatnám, kötelező… e-mail csere, majd küldök képet. Hogy mennyiért? Majd megbeszéljük… Mindenki fényképez, még a profik is. Hosszú teléikkel felvillannak az Oakville Camera Club és más fotóklubok tagjai is, akikkel a bemutatkozó előadásomon – Oakville Public Library - találkoztam. Egy rock-koncerte is beugrottunk, még buliztam is a KISS Tribute banda sztárjával… a tóparti kocsmában egy pofa sör sem volt „kutya”… Lisa vezetett, így én nyugodtan belekóstolhattam a gabonasörbe. Szép nap volt… Volt ugyan többször is mennydörgés, villámlás, felhőszakadásszerű zápor, amelyek tisztára mosták az utcákat és a lelkeket… a jó hangulatot még a szeszélyes időjárás sem tudta elrontani…

200806131

Bemutatkozó előadásom az Oakville Public Library előadótermében, az Oakville Camera Club tagjai számára. Kanada, Oakville, 2008. június 11.

oakville-camera-club-eifert-eloadas_3452

Lisa Horvath felvétele

Oakville Public Library, Canada (Navy Street – Lakeshore Road). Ma este mutattam be képeimet és diaporámáimat az Oakville Camera Club – Lisa Horvath és Kieley – szervezte estjén. Kb. 40 fizető néző volt. nagyon lelkesek. és nagyon érdeklődők. Az előadás végén többen jelentkeztek az aktworkshopjaimra. volt aki mindkettőre befizetett. Hogyan ment le a műsor? Kieley, mint a fotóklub elnöke házigazdaként “üzemelt”, üdvözölt, bemutatott a közönségnek, aztán a menet az én kezembe került. Lisa fordított, szerintem elég jól. Képeim bemutatásával kezdtem, közben érdekes történetek készítésükről, majd a Bemutatkozás, Helyzetjelentés, Tűztánc, Szív-centrum dal, Szem-kontakt, Másképp, Kína – Selyemút, O Fortuna, Labirintus című digiRámák következtek. Egy új művet (Jazzfesztivál Magyarországon) is bemutattam, ezen még egy kicsit dolgoznom kell, mert a középső rész még nem tökéletes.

Egy budapesti előadásom tiszteletdíjához képest a ma este üzletileg- nem volt rossz vállalkozás, hiszen 100 CAN dollárt kapok honoráriumként, a katalógus-eladásból 80 dollár folyt be. Az est hétkor kezdődött, és fél tízkor fejeztem be. Utána a társaság néhány tagjával, Kieley-vel az élen egy ír kocsmába ültünk be. Egy szendvics, két pohár Guinisse volt a fogyasztásom. De nagyon jó hangulat volt.  Én ilyenkor csodásan tudok beszélgetni (angol-tudás hiányában hogy csinálom? nem tudom!), és én is remekül éreztem magam.

20080611

oakville-camera-club-eifert-eloadas_3418

Eifert János dedikál az Ünnepi Könyvhéten, Budapest, Vörösmarty tér, 2008. június 7.

 

 

Ünnepi-Könyvhét-2008.06.07

 Idén 79. születésnapját üli az Ünnepi Könyvhét. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929-ben alapította a fesztivált, ehhez a rendezvényhez kapcsolódott hozzá a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Gyermekkönyvnapok. Június 5-9-ig nem csak rengeteg új kiadvány, hanem dedikálások, beszélgetések és zenei programok is várják az érdeklődőket. Tarján Tamás irodalomtörténész arról beszélt, hogy a 79. Ünnepi Könyvhéten a Nyugat százéves évfordulójához kapcsolódva számos kiadó jelentetett meg kiadványokat. A folyóirathoz kötődő szerzők művei mellett, mai szépírók Nyugathoz köthető alkotásai is napvilágot láttak a kortárs magyar irodalom ünnepére. Az idei kínálatban szép számmal szerepelnek olyan kötetek is, amelyek a rendszerváltáshoz és az 1968-as eseményekhez kapcsolódnak. Idén csaknem félszáz verseskötet, 9-10 antológia és több mint ötven gyermekeknek szóló kiadvány jelent meg – tette hozzá.
Egészen véletlenül három könyvet dedikáltam ezen az Ünnepi Könyvhéten, amit állandóan szétvert az eső. A Kossuth Kiadónál megjelent EROTIKON Turczival közös albumunk érezhetően nagy siker. A Dialóg Campus Kiadónál megjelent AKTFOTOGRÁFIA könyvem dedikálásáról egy órát késtem. Elnéztem a programot. Előtte Sára lányommal találkoztam, együtt ebédeltünk egy közeli kínai gyorskiszolgálóban, közben megbeszéltük dolgainkat.
Egy ilyen fesztivál arra is alkalmas, hogy sok ismerőssel fusson össze az ember. Dorogi kati négy év után hazajött Olaszországból, korábban a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere volt. Nógrádi Gábor verses kötettel jelentkezett, dedikált is egyet “Eifert Jánosnak és minden szeretteinek barátsággal”. Schäfer Erzsébettel, a Nők Lapja újságírójával egy interjút beszéltünk meg hazaérkezésem után.

Ünnepi Könyvhét, Budapest, Vörösmarty tér

2008. június 7. szombat 15:00 – Dialóg Campus Kiadó

Eifert János: AKTFOTOGRÁFIA, Desmond Morris: A CSUPASZ NŐ -Eifert János fotóival

2008. június 7. szombat 16:00 – Kossuth Kiadó

Turczi István: EROTIKON – Eifert János aktfotóival

Következő oldal »