János Eifert - Photographer

Archive for november, 2008

Fotográfiai Mesterkurzus, Budapesti Művelődési Központ, 2008. november 30.

Budapesti Művelődési Központ (XI. kerület, Etele út 55.) A XXIV. Vizuális Művészeti Hónap fotókiállításához kapcsolódó Fotográfiai Mesterkurzus, Diaporáma-készítés, digiRama, elmélet és gyakorlat, vezetésemmel. Szervező: Vadócz Zsuzsa

 

A vetített kép művészete A diaporáma – dr. Végvári Lajos professzor korábbi megfogalmazása szerint – olyan audiovizuális műfaj, amely a fotográfiával és a filmmel rokonítható. A vetített kép és a hang egymásra hatása sajátos dramaturgiával és sajátos vetítési technikával jelenik meg. Egyszerre több diavetítővel több diaképet vetítenek ki úgy, hogy a képek egymásmellettisége, egymásutánisága, elsötétedése, kivilágosodása, egyiknek a másikkal való együttes megjelenése, egyiknek a másikra való vetítése előre megtervezett program szerint történik, gondosan szerkesztett hang (zene, zörej, hang-montázs) kíséretével. A programban, vagyis a képek váltásának ütemezésében, alapvetően két tényező játszik szerepet: az idő és az, hogy a több részre bontott vetítősík mely részén (vagyis melyik diavetítőben) történjék képváltás. Az egyik képet követő másik kép áttűnéses (úsztatásos) vetítése közben megjelenik egy montázskép, amely a filmtől eltérő mozgásával, de ahhoz hasonlóan asszociációk sorozatát válhatja ki. A diaporáma-vetítéshez speciálisan kiépített, a diavetítők számától is függő, szinkronizáló vezérlőegységre volt szükség, amely ma már számítógépes szerkesztés, vezérlés formájában valósul meg (digiRama). 

Napló, Budapest, 2008. november 30.

 

 

Urbanfoto

Fotóoktatás.hu, alkotó- és művészfotó-tanfolyam, Budapest, 2008. november 26-29.

Fotó oktatás.hu – az Imre Tamás és Anikó szervezte művészfotó-tanfolyam hallgatói számára a november 25-i elméleti “alapozás” után most következik a puding próbája, azaz a gyakorlat. Erre a Dózsa György úti műtermemben kerül sor, ahol két csoportra szedve gyakorlatozunk”, a kitűnő hódmezővásárhelyi modell, Győző-Molnár Sarolta közreműködésével. Hogy az elméletben elmondottak, és a fotótörténeti illusztrációkkal szemléltetett “szabályok”, mint a modellbeállítás, mozgatás, a világítás, a fény-árnyék hatások kezelése, a hátterek és kellékek használata, az aktfotográfia technikája és esztétikája, a forma és kompozíció, az egyéni stílus kialakítása, a kreatív gondolkodásmód miként hatnak a gyakorlatban… azt most éppen szürrealista montázsképekkel, azaz két Kodak Caroussel körtáras diavetítővel a testre és a háttérre vetített képek izgalmas együtthatásában jelenítjük meg. A Hard Rocks című diaporámámból az 1985-ben készült amerikai felvételeim – például a Niagara Falls a sirályokkal, szám- és betű-halmazok, egy jellegzetes new york-i “reklámarc”, a torontói vasúti pályaudvar sínpárjai, a floridai Cap Canaveral Kennedy Space Centre  űrrakétái, az Adirondacks Park hegyei a lebukó nap szinte giccses fényében – jelennek meg az élő testen és a háttéren, és itt most az eredeti szándéktól eltérően egy teljesen új stílust – vizuális értelemben – egy új világot teremtve.

Nagyon jó látni, ahogy hallgatóim a bemutatottak alapján ráéreznek a lényegre, és kreatívak…

 

Napló, Budapest, 2008. november 29.
 
2008.11.26.-Fotóoktatás.hu

A hallgatók tapssal köszönik meg az órát… 

Napló, Budapest, 2008. november 29.

Az aktfotó-gyakorlat résztvevői: Bíró Balázs, Puskel Zsolt, Bodogán Sándor, Imre Tamás és Anikó, Török Ferenc, Kurucz Dóra, Hartman Józef, Becker Irén, Hartmann József, és a modell: Győző-Molnár Sarolta

Fotográfiai Mesterkurzus, XXIV. Vizuális Művészeti Hónap, Budapest, 2008. november 28 – 30.

A Budapesti Művelődési Központ (Budapest, XI. ker., Etele út 55.) – a XXIV. Vizuális Művészeti Hónap fotókiállításához kapcsolódóan Fotográfiai mesterkurzust hirdetett, Vadócz Zsuzsa szervezésében:
Ma 14:00 – 20.00 óráig: Természetfotótól a portréig – Eifert János előadása a fotóművészeti műfajokról. Gyakorlati bemutató: portré, önarckép és csoportkép témákban (saját fényképezőgép szükséges)
Nov. 29. 10.00 – 20.00 óráig: Zsitva Tibor: Épületek fényképezése
Nov. 30. Eifert János.: Diaporámakészítés

Napló, Budapest, 2008. november 28.

Eifert János előadása és gyakorlati bemutatója (Vadócz Zsuzsa, valamint Fisli Éva és más hallgatók felvételei)

2008.11.28-30.-Fotográfiai-Mesterkurzus

Fotószezon a BMK-ban, Kultura.hu, 2008. november 17.

Amatőr fotográfusok részére, a Vizuális művészeti hónap fotókiállításához kapcsolódóan mesterkurzust szervez a Budapesti Művelődési Központ november 28-30. között. Vezető tanárok Eifert János és Zsitva Tibor fotóművészek.

Szezonja lesz a fotográfiának a Budapesti Művelődési Központban: november 20-án a XXIV. Vizuális művészeti hónap amatőr művészeti seregszemle nyitányát a nem hivatásos fotográfusok arra érdemes pályázati anyagának kiállítása adja.

 
Azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a szakma rejtelmeibe és szívesen tanulnának profiktól, november 28. és 30. között fotográfiai mesterkurzus indul a tárlathoz kapcsolódóan. Zsitva Tibor és Eifert János fotóművészek vezetésével sajátíthatják el a fényképezés szerelmesei az épületfotózás, a portré, az önarckép és a csoportkép, valamint a diaporáma mesterfogásait.
 
Eifert János Nézni-látni fotósiskola címmel kezdő és haladó fotográfusok számára húsz órás tanfolyamot is indít a Budapesti Művelődési Központban: a mesterségbeli tudás megszerzéséhez a technikai ismeretek bővítését, az esztétikai alapvetéseket, a praktikus tanácsokat és a képelemzéseket “vetik be”, a tematika pedig felöleli a fotóművészet-történelmet, a személyfényképezést, a makrofelvételeket és a stúdiófotózást csakúgy, mint a fényképelőhívást és a publikálás lehetőségeit.
 
A már gyakorló, de közösségre és informális tapasztalatcserére vágyó fényművészeket a több évtizedes múlttal rendelkező Reflex fotóklub várja.
 
Akiket a pillanat annyira rabul ejt, hogy maguk is a pillanat rabul ejtésére törekednek, érdemes bővebben tájékozódniuk a fotográfiai foglalkozásokról és pályázatról a www.bmknet.hu oldalon.

Fotóoktatás.hu, haladó szintű kortárs művészfotó tanfolyam, aktfotógyakorlat. Budapest, 2008. november 16.

Napló, Budapest, 2008. november 16.

Budapest, 2008. november 15.

Napló, Budapest, 2008. november 15.

Napló, Budapest, 2008. november 15.

Vass Dániel: Tekintetek – karmesterek és szólisták, Budapest, Kerengő Galéria, 2008. november 14.

Napló, Budapest, 2008. november 14.

ZOOM Exhibition
Dániel Vass: Glances – conductors and soloists
Kerengő Gallery, November 2008

The autographed portraits of Shlomo Mintz, Sir Neville Marriner, Tabea Zimmermann, Tamás Vásáry, Uto Ughi, Zoltán Kocsis, Peter Maag, Sergio Azzolini, Gennadij Rozhdestvensky, Gidon Kremer, Marc-André Hamelin, Maria Joao Pires, Alain Lombard, Aldo Ciccolini, Dezső Ránki, Dimitri Kitajenko, Shelley Julian Rachlin, Lawrence Foster, Lazar Berman, Boris Belkin and other world-famous conductors and soloists enchant us at the 64th exhibition of Kerengő Gallery. Who was the photographer that conjured up these fantastic faces for us?
Dániel Vass. He was born in 1953 to a family of artists in Budapest. From an early age he made promising paintings and drawings and won a number of awards. However, after attending Hunyadi János Music Primary School, he continued his studies in the Bartók Béla Music Grammar School specialising in the clarinet, and after receiving his college degree in 1974, he went to Switzerland. He received another degree in Zurich in 1976 and joined the orchestra in Lugano (today: Orchestra della Svizzera Italiana).

It has been one and a half decades since he chose the camera instead of the brush and pencil that he so gladly wielded earlier. He has introduced his graphically recorded landscapes at a number of exhibitions, but his real field has become the portrait photos of orchestral musicians. The archive of the orchestra has been on the increase for fifteen years now: about 150 enlargements, which the conductors and soloists dedicated to the company, largely in their mother tongues.

János Eifert

A XXI. Század Társaság összejövetele, Pallas Páholy, Budapest, 2008. november 12.

Budapest, 2008. november 12.
Pallas Páholy (Budapest, V., Alkotmány u. 15.) A XXI. Század Társaság összejövetelének témája: És most hol tartunk és hová megyünk?
Vendégek: Levendel Ádám, a Szonda Ipsos elnök-vezérigazgatója és Róna Péter közgazdász, gazdaságtörténész.

Napló, Budapest, 2008. november 12.

Budapest, 2008. november 11.

Napló, Budapest, 2008. november 11.

A XXIV. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat-kiállítása, BMK Galéria, Budapest, 2008. november 20 – december 10.

A Budapesti Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait 2008. november 20-án (csütörtök) 18.00 órára a BMK Galériába (Budapest, XI., Budapest, Etele út 55.)

a XXIV. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat-kiállítás megnyitójára

A kiállítást megnyitja:
EIFERT JÁNOS fotóművész

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg az intézmény  nyitvatartási idejében – hétköznapokon 10.00-19.00, szombaton 13.00-18.00 óráig, vasárnap csak rendezvények idején.

A fotópályázat nyertese: BILLER ANNA ZSÓFIA

Oklevelet kapnak: HODOSSY ILONA, KARDOS KAMILL, NAGY CSILLA, PUCZ KÁROLY, TÓTH KORNÉL

Kiállítók: Biller Anna Zsófia, Danylova Irén, Eisenmann József, Fabó Katalin, Fábián András, Horváth Helga, dr. Horváth László, Kardos Kamill, Mann Judit, Mészáros Csaba, Nagy Csilla, Nagy Sugár, Németh László, Pucz Károly, Prukner János, R. Kóródi Zsuzsa, Reismayer József, Santl János, Sarmasági Andrea, Takács Dániel, Tingecz Dávid, Tóth Kornél, Tóth Miklós, Tóth Orsolya, Várai Mihály, Vincze Zsófia

Következő oldal »