János Eifert - Photographer

Archive for február, 2009

Ministri Beqiri motr pjesë në hapjen e ekspozitës së fotografit hungarez, Janosh Eifert János – Bota Sot, 2009. február 27.

eifert-beqiri-bota-sot-kosova-pristina-20090227

Bota Sot, 2009. február 27.

Ministri Beqiri mori pjesë në hapjen e ekspozitës së fotografit hungarez, Janosh Eifert János

Kultura, urë lidh ëse mes dy shteteve

Ragip Sylaj: Fotografia si mundësi për njohuri të reja…, Zëri, 2009. február 27.

zeri-e28093-e-premte-20090227-ragip-sylaj

Diana Bunjaku: Fotografia si lojë – Autori Janos Eifert nga Hungaria hap ekspozitë në Kosovë – Gazeta Express Online, 2009. február 26.

Eifert-Exhibition-in Pristina-Gazete-Express-Online

Nga hapja e ekspozitës se fotografi hungarez. Foto: Fisnik Dobreci

Fotografia si lojë
Autori Janos Eifert nga Hungaria hap ekspozitë në Kosovë

Nga Diana Bunjaku  më 26.02.2009 në ora 14:20
Në Galerinë e Artëve të Kosovës, të martën, u hap ekspozita e fotografisë artistike, e autorit hungarez Janos Eifert.
Janos, me këtë ekspozitë, u prezantua për herë të parë në Kosovë. Me dyzet fotografi të realizuara në disa teknika e forma të ndryshme, me intervenime fotografike dhe digjitale. Kjo ekspozitë ishte e gërshetuar me tema të ndryshme, duke filluar nga vallëzimi, natyra, fotografia e aplikuar e deri te lakuriqësia. Hapjen e kësaj ekspozite e bëri kuratori Zeni Ballazhi, i cili e vlerësoi lart punën e Janos dhe njëherësh falënderoi përfaqësuesit e ambasadave, ambasadorin e Hungarisë, Zolton Imeq, si dhe ministrin e kulturës Valton Beqirin.
Zolton Imeq, ambasadori i Hungarisë, tha se fotografi Janos është i mirënjohur për personalitetin e tij determinant në profesion të artit në vend dhe jashtë vendit. “Punët e tij mund të radhiten në kategori të një stili solid, mirëpo ai kërkon mënyra të tjera”, tha Imeq. Ai po ashtu shtoi se Janos, përveç pasionit për fotografi, punon edhe si mësues , interpretues, shkrimtar , specialist dhe ekspert.
“Janos ka pasur 160 ekspozita personale dhe 650 ekspozita grupore, ku ka fituar 168 shpërblime, mirënjohje dhe çmime të ndryshme. Ai ka një ekspozitë të pafund të fotografive të tij të bëra në 33 shtete të ndryshme. Fotografitë e tij, fotoaparatet dhe artikujt kanë qenë të botuara rregullisht në shtyp të specializuar dhe revista në vend dhe jashtë vendit, libra e publikime në mediat elektronike”, ka thënë ambasadori Imeq dhe shtoi se fotografitë e tij janë përdorur si peizazhe dhe prapavija në programe televizive.
Imeq po ashtu tha se Jano ka interpretuar në disa seri televizive duke shkruar parafjalë (parathënie) për disa albume si dhe katalogë të ekspozitave. Hapi ekspozita si dhe bëri interpretime, publikoi edhe shkroi për to.
Ndërsa autori Janos Eifert tha se fotografia për të është një lojë, shumë interesante,eksperimentale, nëpërmes së cilës dëshiron që të pamundurën ta bëjë të mundur.
“Gjatë katër viteve kam mbledhur foto nga fytyrat më të njohura, nga 33 shtete të ndryshme sa kam shëtitur. Disa fotografi të cilat i kam paraqitur nëpër media dhe nëpër institucione të ndryshme,hyjnë në kategori të ndryshme dhe kane mesazhe mjaft interesante. Këto ide për fotografi janë të ndihmuara me mundësi digjitale dhe teknike,” tha Janos.
Ndërsa Ministri i Kulturës, Rinisë e Sportit, Valton Beqiri, tha se kjo ekspozitë jo vetëm që është ekspozitë e zotëriut Eifert, por edhe një prezantim i kulturës hungareze.
“Më lejoni që në emrin tim të falënderoj ambasadën dhe shtetin hungarez për realizimin e kësaj ekspozite, e cila me prezantimin e saj i hap dyer të edhe më tej artit dhe kulturës në përgjithësi. Ne jemi të gatshëm që edhe vlerat tona artistike t’i shpalosim në Hungari, që edhe artistët tanë të jenë prezent në Hungari, të ngremë ura ndërlidhëse bashkëpunimi mes vete midis shteteve dhe popujve, në mënyrë që ta sforcojmë artin edhe më shumë”, tha Beqiri. Ky projekt është realizuar në bashkëpunim me Ambasadën Hungareze në Kosovë. Ndërsa ekspozita do të jetë e hapur dy javë.

Biografi

János Eifert u lind në vitin 1943 në Hódmez?vásárhely në Hungari. Ndërmjet viteve 1960 dhe 1977 ka qenë vallëzues profesionist për trupën e vallëzimit në Honved. Filloi të merret me fotografi në vitin 1968, gjersa ishte në turne jashtë vendit. Nga viti 1977 ai ka qenë fotoreporter për Lobogó dhe nga viti 1978 deri në vitin 1988 për Búvár. Në vitin 1984 ai ka qenë drejtor artistik për Sebesvíz International Photography Camp dhe mësues kryesor në kolegjin profesional dhe kurseve për master në Hungarian Photographic arts Association (MFSZ). Ai gjithashtu ka përgatitur diaporama që nga viti 1985. Në vitin 1993 fotografia e tij e titulluar Dance dhe diaporama e tij e titulluar Firedance u përzgjodhën për koleksionin historik të FIAP. Në vitin 1998 ai u bë drejtor artistik për të parën National Photo Week dhe themelues dhe editor përgjegjës për MFSZ, e para revistë online për fotografi në Hungari. Ai gjithashtu ka qenë edhe themelues dhe drejtor artistik i Contemporary Photographic art Collection si dhe nënpresident i Hungart.

I. Vatovci: Eifert, 40 vjet në fushën e fotografisë – E ENTJE, 2009. FEBRUÁR 26.

e-entje-kosova-sot-lajsu-20090224-26

WWW.KOSOVA-SOT.INFO
E PËRDITSHME INFORMATIVE E PAVARUR

E ENTJE, 26 Shkurt, 2009

Në GAK (Galerinë e Arteve e Kosovës) hapet ekspozita personale e fotografit hungarez, Janosh Eifert

Eifert, 40 vjet në fushën e fotografisë

Gjatë karrierës së tij, fotografi hungarez, Janosh Eifert, është prezantuar në 33 shtete të ndryshme, ka pasur 160 ekspozita personale, 650 ekspozita grupore dhe ka fituar 168 shpërblime, çmime dhe diploma

Fotografi hungarez, Janosh Eifert, ka hapur të martën në Galerinë e Arteve të Kosovës ekspozitën e tij personale ku janë ekspozuar dhjetëra fotografi të bëra në vende të ndryshme të botë. Duke përshëndetur të pranishmit, ambasadori i Hungarisë në vendin tonë, Zoltan Imeç, ka thënë se Janosh Eifert përfaqëson artistin modern puna e të cilit bazohet në fotografi me tema të ndryshme, si: vallëzimi, lakuriqësia, natyra dhe fotografia e aplikuar. “Aparati i këtij artisti për 40 vjet ka fotografuar portrete të artistëve, politikanëve, si dhe njerëzve të njohur në 34 shtete të ndryshme, duke filluar nga qendra hapësinore e Amerikës deri në ‘Taxh Mahallë’ në India”, ka thënë Imeç. “Gjatë karrierës së tij, Eifert është prezantuar në 33 shtete të ndryshme, ka pasur 160 ekspozita personale, 650 ekspozita grupore, si dhe ka fituar 168 shpërblime, çmime dhe diploma”, ka thënë ambasadori hungarez, Zoltan Imeç. Ndërsa ministri i Kulturës i Kosovës, Valton Beqiri, është shprehur se me hapjen e kësaj ekspozite është bërë edhe prezantimi i kulturës hungareze. Ai ka premtuar se edhe në të ardhmen do të ketë bashkëpunime të tilla me artistët hungarezë, duke parë edhe mundësinë e prezantimit të artistëve tanë në Hungari.

I. Vatovci 

 

Diana Bunjaku: Fotografia si lojë – Gazeta EXPRESS, Pristina, 2009. február 26.

 

 

diana-bunjaku-gazeta-express-kosova-pristina20090226

Gazeta EXPRESS, Kosova, Pristina, 2009. február 30.

Nga hapja e ekspozitës se fotografi hungarez. Foto: Fisnik Dobreci

Fotografia si lojë

Autori Janos Eifert nga Hungaria hap ekspozitë në Kosovë

Nga Diana Bunjaku  më 26.02.2009 në ora 14:20

Në Galerinë e Artëve të Kosovës, të martën, u hap ekspozita e fotografisë artistike, e autorit hungarez Janos Eifert.
Janos, me këtë ekspozitë, u prezantua për herë të parë në Kosovë. Me dyzet fotografi të realizuara në disa teknika e forma të ndryshme, me intervenime fotografike dhe digjitale. Kjo ekspozitë ishte e gërshetuar me tema të ndryshme, duke filluar nga vallëzimi, natyra, fotografia e aplikuar e deri te lakuriqësia. Hapjen e kësaj ekspozite e bëri kuratori Zeni Ballazhi, i cili e vlerësoi lart punën e Janos dhe njëherësh falënderoi përfaqësuesit e ambasadave, ambasadorin e Hungarisë, Zolton Imeq, si dhe ministrin e kulturës Valton Beqirin.
Zolton Imeq, ambasadori i Hungarisë, tha se fotografi Janos është i mirënjohur për personalitetin e tij determinant në profesion të artit në vend dhe jashtë vendit. “Punët e tij mund të radhiten në kategori të një stili solid, mirëpo ai kërkon mënyra të tjera”, tha Imeq. Ai po ashtu shtoi se Janos, përveç pasionit për fotografi, punon edhe si mësues , interpretues, shkrimtar , specialist dhe ekspert.
“Janos ka pasur 160 ekspozita personale dhe 650 ekspozita grupore, ku ka fituar 168 shpërblime, mirënjohje dhe çmime të ndryshme. Ai ka një ekspozitë të pafund të fotografive të tij të bëra në 33 shtete të ndryshme. Fotografitë e tij, fotoaparatet dhe artikujt kanë qenë të botuara rregullisht në shtyp të specializuar dhe revista në vend dhe jashtë vendit, libra e publikime në mediat elektronike”, ka thënë ambasadori Imeq dhe shtoi se fotografitë e tij janë përdorur si peizazhe dhe prapavija në programe televizive.
Imeq po ashtu tha se Jano ka interpretuar në disa seri televizive duke shkruar parafjalë (parathënie) për disa albume si dhe katalogë të ekspozitave. Hapi ekspozita si dhe bëri interpretime, publikoi edhe shkroi për to.
Ndërsa autori Janos Eifert tha se fotografia për të është një lojë, shumë interesante,eksperimentale, nëpërmes së cilës dëshiron që të pamundurën ta bëjë të mundur.
“Gjatë katër viteve kam mbledhur foto nga fytyrat më të njohura, nga 33 shtete të ndryshme sa kam shëtitur. Disa fotografi të cilat i kam paraqitur nëpër media dhe nëpër institucione të ndryshme,hyjnë në kategori të ndryshme dhe kane mesazhe mjaft interesante. Këto ide për fotografi janë të ndihmuara me mundësi digjitale dhe teknike,” tha Janos.
Ndërsa Ministri i Kulturës, Rinisë e Sportit, Valton Beqiri, tha se kjo ekspozitë jo vetëm që është ekspozitë e zotëriut Eifert, por edhe një prezantim i kulturës hungareze.
“Më lejoni që në emrin tim të falënderoj ambasadën dhe shtetin hungarez për realizimin e kësaj ekspozite, e cila me prezantimin e saj i hap dyer të edhe më tej artit dhe kulturës në përgjithësi. Ne jemi të gatshëm që edhe vlerat tona artistike t’i shpalosim në Hungari, që edhe artistët tanë të jenë prezent në Hungari, të ngremë ura ndërlidhëse bashkëpunimi mes vete midis shteteve dhe popujve, në mënyrë që ta sforcojmë artin edhe më shumë”, tha Beqiri. Ky projekt është realizuar në bashkëpunim me Ambasadën Hungareze në Kosovë. Ndërsa ekspozita do të jetë e hapur dy javë.

Biografi

János Eifert u lind në vitin 1943 në Hódmez?vásárhely në Hungari. Ndërmjet viteve 1960 dhe 1977 ka qenë vallëzues profesionist për trupën e vallëzimit në Honved. Filloi të merret me fotografi në vitin 1968, gjersa ishte në turne jashtë vendit. Nga viti 1977 ai ka qenë fotoreporter për Lobogó dhe nga viti 1978 deri në vitin 1988 për Búvár. Në vitin 1984 ai ka qenë drejtor artistik për Sebesvíz International Photography Camp dhe mësues kryesor në kolegjin profesional dhe kurseve për master në Hungarian Photographic arts Association (MFSZ). Ai gjithashtu ka përgatitur diaporama që nga viti 1985. Në vitin 1993 fotografia e tij e titulluar Dance dhe diaporama e tij e titulluar Firedance u përzgjodhën për koleksionin historik të FIAP. Në vitin 1998 ai u bë drejtor artistik për të parën National Photo Week dhe themelues dhe editor përgjegjës për MFSZ, e para revistë online për fotografi në Hungari. Ai gjithashtu ka qenë edhe themelues dhe drejtor artistik i Contemporary Photographic art Collection si dhe nënpresident i Hungart.

diana.bunjaku@gazetaexpress.com

A csendélet. Előadásom a FotóOktatás.hu alkotó- és művészfotó workshop résztvevői számára, Budapest, 2009. február 25.

Fotó oktatás.hu – az alkotó- és művészfotó workshop résztvevői számára elméleti órákat tartok: fotótörténet, a “csendéletezés” esztétikája és technikája, “minták” a festészetből és a fotográfiából. A fotócsendélet a fényképezés eszközeivel és módszereivel készített, élettelen tárgyakat, esetleg virágokat ábrázoló kép, amely kompozíciója révén a festészeti csendélethez hasonlóan művészi mondanivaló kifejezésére törekszik. A fotócsendélet szó inkább csak a lexikon címszavai közt található, a fotóművészeti műfaj jelölésére magát a csendélet szót használjuk, amely a német Stilleben tükörfordítása. Az angol Stil Life, a francia Nature mort hasonlóan jelent fotócsendéletet is, és a képzőművészettel „közös” szó nem véletlen: a két művészet közötti kölcsönhatásokra, rokon vonásokra utal, és jelzi azok tág értelmezhetőségét, formai és tartalmi vonatkozásokban is. Ahogy korábban a festészetet, grafikát utánozta a fotográfia, a XIX-XX. századforduló óta mintha fordult volna a kocka: a képzőművészet szív magába hatásokat, életszerű megoldásokat a fotográfiából.

 
Napló, Budapest, 2009. február 25.

Csendélet kaviccsal (Gyõr, 2004)

Napló, Szeged, 2009. február 25.

Szeged, reggeli forgalom - photo: Eifert János  Üvegszív, photo: Eifert János  Szeged, macska, Photo: Eifert  Szeged, Pusztaszeri utca, photo: Eifert

F.A.: Sot hapet ekspozita personale e hungarezit Janos Eifert – EkspoKosova Sot, 2009. február 24.

eifert-kosova-pristina-kosova-sot-20090224

 

Kosova Sot, 24 Shkurt, 2009

Sot hapet ekspozita personale e hungarezit Janos Eifert

Ekspozohen rreth 40 fotografi artistike 
 
 
 

Në Galerinë e Arteve të Kosovës në Prishtinë po vazhdon të jetë e hapur ekspozita kushtuar 30-vjetorit të punës së këtij institucioni të rëndësishëm të kulturës. Sipas Zeni Ballazhit, ushtrues detyre i drejtorit të Galerisë së Arteve të Kosovës, ekspozita është ende e hapur dhe ka tërhequr vëmendjen e vizitorëve. “Ekspozita është pritur mjaft mirë nga publik dhe po vizitohet nga shumë artdashës”, tha ai. Ndërsa nga dita e martë në këtë galeri do të hapet ekspozita me fotografi artistike nga artisti hungarez Janos Eifert. “Fotografi Janos Eifert ka punuar në disa teknika dhe tema të ndryshme. Ai në këtë ekspozitë do të prezantohet me 4 teknika. Do të ekspozohen mbi 40 fotografi të realizuara kryesisht në Hungari (në vendlindjen e tij). Përderisa është hera e tij e parë që ekspozon në Kosovë, autori ka vendosur të bëjë edhe disa fotografi në qendra të ndryshme të Kosovës”, tha Ballazhi, duke shtuar se këto fotografi kanë lidhje me Kosovën vetëm në aspektin kulturor tradicional. Janos Eifert ka lindur më 1943 në Hodmezovasarhely të Hungarisë. Ka marrë pjesë në shumë ekspozita kolektive dhe disa personale në vend dhe jashtë vendit. Ekspozita do të qëndrojë e hapur dy javë në Galerinë e Arteve të Kosovës. F. A.

János Eifert: Hungarian and World images – Koszovó, Pristina, The Kosova Art Gallery, 2009. február 24.

Imecs Zoltán meghatalmazott és rendkívüli nagykövet megnyitóbeszédét mondja (The Kosovo Art Gallery, 2009. február 24.)

Zeni Ballazhi, a galéria igazgatója, Valton Beqiri, Koszovó kulturális-, ifjúsági- és sport-minisztere és Eifert János kiállítóművész (The Kosovo Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.) A média a megnyitón (The Kosovo Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.) 2009.02.23.TheKosova-Art13 Agnesa Vuthaj szépségkirálynő (Miss Kosova) és Eifert János (The Kosovo Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.)

Gianfranco Di Luzio hadseregtábornok, a KFOR olasz főparancsnoka és Eifert János (The Kosova Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.) Eifert János kiállítóművész (The Kosovo Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.) 2009.02.23.TheKosova-Art12 Valton Beqiri, Koszovó kulturális-, ifjúsági- és sport-minisztere és Eifert János kiállítóművész (The Kosovo Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.)

2009.02.23.The-Kosova-Art9 2009.02.23.The-Kosova-Art7 2009.02.23.The-Kosova-Art6 2009.02.23.The-Kosova-Art1

Eifert János interjút ad (The Kosovo Art Gallery, Pristina, 2009.02.24.)

Pristina, The Kosova Art Gallery. Reggel még egy ellenőrzés a kiállításom helyszínén. Minden rendben, felkerültek a képcímek is, a nagy plakátot épp most szerelik a homlokzatra. Tizenegy órakor a Pristinai Egyetem Művészeti Kara hallgatóinak – Nora Gashi tolmács közreműködésével – németül tartok előadást, digiRama-vetítést és tárlatvezetést. Meglep a komoly érdeklődés. Aztán még egy interjú a legnagyobb példányszámú napilap számára, majd ebéd egy jó kis étteremben. Utána találkozás Imecs Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel, aki a kiállításomat nyitja majd meg Valton Beqiri Koszovó kulturális minisztere társaságában.
Még egy órás pihenés is belefér, aztán indulás a megnyitóra…

Napló, Koszovó, 2009. február 24.

nora-gashi-eifert0225

Pristina, Galeria e Arteve e Kosovës / The Kosova Art Gallery. Imazhe Hungareze dhe Botërore / Hungarian and World images – Personale të njohur Hungarez, János Eifert / Personal exhibition of Hungarian professional photographer, János Eifert  – azaz kiállításom megnyitója este hétkor. Zeni Ballazhi, a galéria igazgatója, amikor felkéri a kiállítás megnyitására, nehezen tudja kimondani Imecs Zoltán, a magyar rendkívüli és meghatalmazott nagykövet nevét. Valton Beqiri, Koszovó kulturális-, ifjúsági- és sport-minisztere üdvözli a megjelenteket, látom köztük a KFOR olasz főparancsnokát (Di Luzio) és a magyarokét , a külképviseletek diplomatáit, diákokat, művészeket, politikusokat, érdeklődőket, Enver Bylykbashi és Burim Myftiu fotográfusokat, Lirije Buliqi keramikusművészt, Agnesa Vuthaj szépségkirálynőt (Miss Kosova), Nora Gashi német tolmácsomat, és Dr. Penesta Dika művészettörténészt…
Aztán interjúk, riportok következnek, Fodor Attila és Hanák Béla segít a fordításban…

Napló, Koszovó, 2009. február 24.

megnyito_1914

Në GAK hapet ekspozita personale e fotografit hungarez, Janosh Eifert Eifert, 40 vjet në fushën e fotografisë Gjatë karrierës së tij, fotografi hungarez, Janosh Eifert, është prezantuar në 33 shtete të ndryshme, ka pasur 160 ekspozita personale, 650 ekspozita grupore dhe ka fituar 168 shpërblime, çmime dhe diploma

Fotografi hungarez, Janosh Eifert, ka hapur të martën në Galerinë e Arteve të Kosovës ekspozitën e tij personale ku janë ekspozuar dhjetëra fotografi të bëra në vende të ndryshme të botë. Duke përshëndetur të pranishmit, ambasadori i Hungarisë në vendin tonë, Zoltan Imeç, ka thënë se Janosh Eifert përfaqëson artistin modern puna e të cilit bazohet në fotografi me tema të ndryshme, si: vallëzimi, lakuriqësia, natyra dhe fotografia e aplikuar. “Aparati i këtij artisti për 40 vjet ka fotografuar portrete të artistëve, politikanëve, si dhe njerëzve të njohur në 34 shtete të ndryshme, duke filluar nga qendra hapësinore e Amerikës deri në ‘Taxh Mahallë’ në India”, ka thënë Imeç. “Gjatë karrierës së tij, Eifert është prezantuar në 33 shtete të ndryshme, ka pasur 160 ekspozita personale, 650 ekspozita grupore, si dhe ka fituar 168 shpërblime, çmime dhe diploma”, ka thënë ambasadori hungarez, Zoltan Imeç. Ndërsa ministri i Kulturës i Kosovës, Valton Beqiri, është shprehur se me hapjen e kësaj ekspozite është bërë edhe prezantimi i kulturës hungareze. Ai ka premtuar se edhe në të ardhmen do të ketë bashkëpunime të tilla me artistët hungarezë, duke parë edhe mundësinë e prezantimit të artistëve tanë në Hungari.
I. Vatovci

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

János Eifert

Hungarian and World images

Retrospective

The Kosova Art Gallery, Pristina, 24.02.2009.

Kiállított képek / Photos for Exhibition:

1. Terem / Big hall

Sirályok a Niagara felett / Seebirds beyond the Niagara (Budapest, Hungary 2006) Photo Linen 250×150 cm

Hátakt / Back Nude (Bayreuth, Germany 2000) Photo Linen 250×100 cm

Roncsolt aktok / Damaged Nudes 1. (Sebesvíz, Hungary 1993) Photo Linen 250×100 cm

OpArt tanulmány / OpArt Study (Kötschach-Mauthen, Austria 1992) Photo Linen 250×100 cm

Roncsolt aktok / Damaged Nudes 2. (Sebesvíz, Hungary 1993) Photo Linen 250×100 cm

Fekete és fehér / Black and White (Sebesvíz, Hungary 1996) Photo Linen 300×100 cm

Magdi a tóban / Magdi in the lake 1-7. (Sebesvíz, Hungary 1992) hoto Linen 250×150 cm

Rekviem / Requiem (Szálka, Hungary 2002) Photo Linen 300×100 cm

A férfi / The Man (Miskolc-Tapolca, Hungary 1996) Photo Linen 250×100 cm

Tűztánc / Fire dance (Sirok, Hungary 1991) Photo Linen 250×150 cm

Ölelés / Hug (Sebesvíz, Hungary 1996) Photo Linen 250×100 cm

Akt lehetetlen helyzetben / Nude in an impossible Posture (Sirok, Hungary 2002) Photo Linen 250×100 cm

Kezek, vágyak / Hands, Dezires (Sebesvíz, Hungary 2004) Photo Linen 250×100 cm

2. Terem / Big hall

Harmatcseppek / Dew-Drops (Hungary 1996) 140×94, cardboard

Hajnal / Dawn (Montagne-au-Perche, France 1984) 128×100, cardboar

Három kacsa / Three ducks (Limni Castorias, Greece 1991) 150×100 cm, cardboard

A kertész keze / Hand of the Gardener 1-3 (Tarnaméra, Hungary 1978) cardboard 140×36 cm

Nyáj / Herd (Pécsvárad, Hungary 1978) 100×100 cm, cardboard

Halálba zuhanó madár / Bird Crashing into Death (Hungary 1978) 100×100, cardboard

Fák temploma / Trees of Temple (Versailles, France 1983) 128×100 cm, cardboard

Mágia / Magic (Mohács,Vác, Hungary 1983) 100×100, cardboard

A világ végén / End of the World (Balatonfelvidék, Hungary 1982) 30×30 cm

Fák tánca / Dance of the trees (Mártély, Hungary 1980) Photoline 150×70  cm

3. terem: Hármasképek / Hall: Triptichons

Múló idő 1-2 / Past Time 1-2. (Austria, Vienna 1983-84) 90×80 cm

Fa-Lét / Tree –existence (Hungary 1993) 71×31 cm

Triptichon / Triptichon (Hungary 1978) 71×31 cm

El Kazovski festőművész / El Kazovski Painter (Hungary 2005) 71×31 cm

Tekintet/ Sight (Hungary 2004) 71X31 cm

Hommage Dr. Dienes Gedeon (Hungary 2004) 71×31 cm

Félelem. Álom. Elvágyódás / Fear. Dream. Longing (Hungary 2004) 71×31 cm

Angelus Iván (Hungary 2004) 71×31 cm

A pokol / Hell (Hungary 2005) 71×31 cm

Ölelés / Cuddle (Hungary 1996) 71×31 cm

Tűztánc / Fire Dance (Hungary 1991) 71×31 cm

Napló Anyámnak / Diary for my Mother (Hungary 1996) 71×31 cm

Csövek / Tubes (Hungary 1998) 71×31 cm

Kitörés és bukás / Outbreak and Failure (Hungary 2002) 71×31 cm

Titkok barlangja / Cave of Secrets (Germany 2000) 71×31 cm

TransDance (Hungary 2005) 71×31 cm

Frenák Pál táncos / Frenák Pál Dancer (Hungary 2005) 71×31 cm

Magdi a tóban / Magdi in the lake (Hungary 1992) 71×31 cm

Feleségem / My Wife (Hungary, Sebesvíz 1994) 71×31 cm

Fekete és fehér kísérletezés / Black and White Experiment (Hungary 2005) 71×31 cm

Napló, Koszovó, Prizren, 2009. február 23.

Pristinában, a The Kosova Art Gallery-ben a kiállításom már áll, így nyugodtan utazhatok, fényképezhetek. Hanák Béla a nagykövetség terepjárójával jól veszi a kanyarokat, és előzgeti a kamionokat a hegyi úton Prizren város felé, amely a Metohija-Dukacini Alföldön, a Şar hegy lábánál fekszik. Az egykori főváros ma is fontos gazdasági és kulturális és középpont. Az oszmán-török archívum 1874 évi feljegyzései alapján tudjuk, hogy Prizrenben 27 dzsami, egy könyvtár, 8 gyülekezőhely, 15 türbé, 4 templom, 563 bolt, 13 szálloda, 125 malom, 150 díszkút, és 9 híd volt.

Napló, Koszovó, 2009. február 23.

Koszovó vagy Kosovo (albánul Kosovë vagy Kosova, szerbül Косово и Метохија / Kosovo i Metohija) vitatott jogállású terület a Balkán-félszigeten, melyet az 1999-es koszovói háború óta az ENSZ felügyel. A Kosovo név Kosovo Polje vidék nevének lerövidült változata. A név jelentése magyarul „Rigómező”. (A környéken zajló és a magyar történelemhez is kapcsolódó középkori csaták ezért rigómezei csata néven ismertek.) A mai helyzetről: 2008. február 17-én, miután a belgrádi kormánnyal, és a koszovói albánokkal hónapokon át folytatott tárgyalások megbuktak, a területet de facto katonai ellenőrzése alatt tartó Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) többségének támogatásával és az EU képviselőivel egyeztetve kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.
Eddig 54 ország ismerte el Koszovó függetlenségét. Szerbia és Oroszország, valamint 20 másik állam viszont elítéli a függetlenség kikiáltását.
Koszovó gazdasága nagyon fejletlen, korábban Jugoszlávia legelmaradottabb része volt. Még Albánia is jobb gazdasági helyzetben van nála Európában. Ipara szinte nincs. Legfőbb bevételi forrása a cigaretta- és üzemagyag-csempészet. A külföldön vendégmunkásként dolgozó koszovóiak hazautalt pénze is komoly bevételt jelent. Jelentős a korrupció. Koszovó ugyanakkor ásványkincsekben bővelkedik. Az ón, és az ólom világpiaci árának szárnyalása
komoly perspektivákat nyit az ásványkincsek hasznosítása terén. A Trepça komplexum és egyéb bányák óriási üzleti lehetőségeket rejtenek.

Napló, Koszovó, 2009. február 23.
Koszovó nemzetközi helyzete évek óta rendezetlen. Habár a tartomány nemzetközi jogilag az ENSZ felügyelete alatt Szerbia része, a szerb hatóságoknak mégsincs beleszólásuk a kormányzásba. A kormány felelősséggel tartozik az ENSZ kosovói békefenntartó missziójának (UNMIK). A kumanovói egyezmény és koszovói háborúnak véget vető, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján a békét a NATO által vezetett KFOR (Kosovo Force) tartja fenn.

Következő oldal »