János Eifert - Photographer

Archive for április, 2009

Varga Gábor György: TÁNC/KÉPEK – Tabán Teázó, Budapest, 2009. április 29 – május 26.

  varga-gabor-gyorgy-kiallitas-megnyito-eifert_77242 varga-gabor-gyorgy-photo-0571

MŰVÉSZ-SZERDA AZ ÚJRA MEGNYÍLT TABÁN TEÁZÓBAN – VARGA GÁBOR GYÖRGY: TÁNCKÉPEK Read more

Napló, Szeged-Budapest, 2009. április 27.

   virag-200-pixel_75711  naptar_75551  uvegsziv_7567

Read more

Napló, Szeged, 2009. április 26.

uvegsziv_7537  macska-200-pixel_7543  naptar_7550

 

Read more

Észak-Magyarországi DigiRáma Bemutató, Gyöngyös, 2009. április 25.

  parbeszed0287 kettos-parbeszed-300-pixel parbeszed0284 kettos-parbeszed-keskeny

“A varázslóasszony ott a tükörben visszaváltozna, hogyha bírna. Nem fonogatná tovább a csillagos kerítést a szíve körül és nem röppenne többé fényvonalak mentén a magasba. De fél, hogy elhagyná őt a gyöngyökkel teli rejtek s védtelenül állna a szövevényes kertje közepén.”   Bottyán Katalin első díjas digiRáma alkotása, az “Absztrakt repülés”  kiemelkedően szép munka. Egyéni stílusával, ritkaszép képeivel, a muzsikával – tradicionális tai chi zene: Mind, Body, Soul, Series – harmonizáló áttűnései, az önmagukban is izgalmas kép-mozgásai elementáris erővel hatottak.

Gyöngyös, Észak-Magyarországi DigiRáma Bemutató, amelyet a Szempont Fotókör és a GYÖNGYÖK (Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ) szervezett a Mátra Művelődési Központban.

30 mű érkezett a pályázatra, amelyből az Eifert János – Dozvald János – Halmai László összeállítású zsűri az alábbiakat javasolta díjazásra: 1. díj – Bottyán Katalin: Absztrakt repülés, 2. díj – Puskel Zsolt: 6-7-8, 3. díj – Jakab Tibor: Minden, ami vad – Különdíj – Csomor Imre: Tánc, Különdíj – Budai József: Kék – fehér

Read more

Napló, Budapest, sajtótájékoztató a Nemzeti Táncszínházban, 2009. április 24.

nemzeti-tancszinhaz-sajtotajekoztato_photo eifert   A Nemzeti Táncszínház április 24-én megtartotta sajtótájékoztatóját, az épület magántőke bevonásával tervezett hasznosításával kapcsolatban. A sajtótájékoztatón a nagy számban megjelent újságírók mellett a táncszakma szinte valamennyi jeles képviselője részt vett.
Az újságírókat Török Jolán a Nemzeti Táncszínház Kht. ügyvezető igazgatója, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, Kiss János, a Győri Balett igazgatója és a Nemzeti Táncszínház Felügyelőbizottságának elnöke, valamint Novák Ferenc, koreográfus-etnográfus tájékoztatta a Budavári Kht. levele és az MNV. Zrt. szándékai miatt kialakult bizonytalan helyzetről.   Read more

Napló, Budapest, úszó térplasztika a Gödörnél, 2009. április 24.

bojti-andras-uszo-terplasztika_7201-photo-eifert    budapest-szabadsag-uszo terplasztika_72091-photo-eifert

„Szabadság” – úszó térplasztika

“Tudunk-e még megállni, meditálni? Örülni és ábrándozni? Örülni    a víz és szél ősi erejének? Tudunk-e, akarunk-e képzettársítani, ha a ma szobrászai felkínálják a társítandó képzeteket, vizuális gondolatokat? Megállni vagy továbbrohanni? Vajon melyikkel nyerünk többet?
A vízben úszó, környezetét tükörképként hordozó üveg objekt a mi vágyott szabadságunk megtestesítője. Hatalmas madárként szeretne, éppen most felreppenni és minden földi bajt felejteni. Szabadon, a széltől mozgatva, meditatív mozgásával jelzi, hogy talán így is lehetne gondolkodni a világról. Talán vannak mindennél fontosabb szellemi és lelki feladataink a hétköznapok sodródásában. És ha megállunk, tudunk-e, akarunk-e aktívan részt venni a környező világ mozgásának képpé komponálásában. Át tudjuk-e adni magunkat az interaktív alkotás örömeinek? A minimál-árt eszköztelenségével létrehozott térplasztika virtuális képi elemeket kínál fel.”

Bojti András szobrász
http://archivum.epiteszforum.hu/bojti

(A mű 2002-ben II. díjat nyert a németországi Munsterben, a IV. Üvegszobrok és park című Nemzetközi Kiállításon.)

Read more

Gyémánt László: Nagy utazás / Grand Voyage, Budapest, Társalgó Galéria, 2009. április 23.

gyemant-laszlo-kiallitas-megnyito

Gyémánt László: Nagy utazás / Grand Voyage

c. kiállítása a Társalgó  Galériában (1024 Budapest, Keleti Károly u. 22) www.tarsalgo-galeria.hu,

Köszöntőt mond: Michael J. Hurley tanácsos, az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetsége nevében – Welcome speech by Michael J. Hurley, public affairs officer / Embassy of the U.S.

A kiállítást megnyitja: Ungvári Tamás író, egyetemi tanár – Opening by Tamás Ungvári, writer, university professor

Közreműködik: Vukán György és Berkes Balázs - Live music by György Vukán and Balázs Berkes

 ”A kortárs magyar festészet egyik legeredetibb és legszuverénebb alkotója Gyémánt László. Eredetisége és szuverenitása nem abban rejlik, hogy magához akarja idomítani a világot, vagy, hogy választott hivatásának eszköztárával akarna mindentől eltérő, forradalmian újat létrehozni. Ő a képzőművészeti kultúra klasszikus törvényei szerint alkot, tiszteli és betartja azokat a szabályokat, amelyek a lélek rezdüléséről szóló műalkotások megszületésében százados múlttal rendelkeznek. Gyémánt László szuverenitása a szellemi szabadságban rejlik; abban, hogy őszintén kíváncsi a világra és nem kendőzi el az igazságokat. Munkáiban tisztességesen keresi, és kívánja az emberi kapcsolatok egyenességét, a kölcsönös megbecsülésen alapuló partnerkeresést, és képes nemcsak az egyes emberek világáról szólni, hanem az emberek alkotta világrész-egységek kontaktusát is tudja faggatni. Az egy földrészhez és államhoz kötődő, de végső soron mégis egy ember világhoz való viszonyát felmutató képsorozatával a tisztességről, az emberi lét értelméről, a kapcsolatban rejlő képességről kapunk vallomást úgy, hogy a szemünket gyönyörködtető képzőművészeti alkotások megmutatják a festészet szakmai tisztességét is.

Úgy érzem, hogy Gyémánt László mostani kiállítása a XX-XXI. század fordulóján az emberiség múltjából építkező és jövőjét kereső művész dilemmáit megjelenítő műveket ad közre, amelyért köszönetet mondunk a Társalgó Értelmiségi Klub, illetve a Klub barátainak nevében.”

Bereczky Loránd  művészettörténész

bereczky-lorant_6984 gyemant_7007

vukan-gyorgy_6978 gyemant_200-pixel_7005

A képeken: Gyémánt László, Bereczky Lóránt, Ungvári  Tamás, Michael J. Hurley és felesége, Vukán György, Berkes Balázs, Borsos Mihály (Misi), Bárdi György, Benkő László, Vágó István és Vágó Nelly, Katona Miklós, Horváth Dávid, Kálmán János és sokan mások  (Eifert János felvételei )

vukan-gyorgy-760-pixel_7052

gyemant-_7083 gyemant-bardi_7087

gyemant_7074 kalman-janos_6976

gyemant-laszlo-kiallitasa_7118

Eifert János képzeletbeli képet készít Gyémánt Lászlóról (Horváth Dávid felvétele)

Read more

Apákról fiúkra – Juhász László, Zsolt és Tamás kiállítása, Budapest, 2009. április 20.

Juhász László: Branka portréja (fotó, 1990-es évek)                                              Juhász Zsolt: Áramlás 2. (litográfia, 62,5x27 cm)                                      Juhász Tamás: Fénytörténetek 8. (fotó, 2006) 

Juhász László: Branka portréja (1990 k.)                 Juhász Zsolt: Áramlás 02. (litográfia)                Juhász Tamás: Fénytörténet 08. (fotó, 2006)

160 év női! – FMH, 2009. május

fhm-2009-majus-b1-4_760-pixel

  Read more

Napló, Budapest, Városliget, 2009. április 19.

kerekparosok-760-pixel-02741

Read more

Következő oldal »