János Eifert - Photographer

Archive for december, 2009

Boldog Új Évet! Happy New Year! Ein Glückliches Neues Jahr! Heureuse Nouvelle Bonne Année!

BUÉK-2010

02_ 00______ 01_____ 00_______

Kancsár Tímea: Férfiakt: nem divat? – kisalfold.hu, 2009. december 31.

Kisalfold.hu-férfiaktról 

KANCSÁR TÍMEA                                                                                                   http://www.kisalfold.hu/traccsparty/ferfiakt_nem_divat/2133500/
2009.12.31. 09:34

Férfiakt: nem divat?

Mezítelen férfitestet ábrázoló festménnyel, fotóval és szoborral ritkán találkozunk, ezért jogosnak érezhetjük a kérdést: nem divat a férfiakt? Szobrásztól és fotóművésztől vártuk a választ.

Csaknem két évezreden át a férfiakté volt a főszerep. Gondoljunk csak az ókori görög és római világ atlétáit és isteneit ábrázoló alkotásokra, vagy Michelangelo Dávid-szobrára, amely az izmos férfitest mellett egy elszánt és bátor fiatalembert testesít meg. Míg a férfitest ábrázolása közéleti jellegű volt, politikai, vallási, erkölcsi jelentéstartalmakat hordozott, addig a női akt sokkal inkább magánemberek erotikus ízlését és fantáziavilágát szolgálta. Manapság az aktról a legtöbb embernek egy szép női test jut eszébe.

Visszataszító a mezítelen férfitest?

Akkor most nem divat a férfiakt? ˝Egy korunkbeli férfi testét nem szívesen nézegetném csupaszon. Egy pornómagazinban például visszataszító a meztelen férfitest látványa, de műalkotás formájában komolyabb érzelmeket is kiválthat˝ – amikor a női közönséget kérdeztük, egyértelmű válaszokat kaptunk.

Megfordulhatnak a férfi-női szerepek

Egy internetes magazin szerint a férfiak tudat alatt attól féltek, ha megadják a nőknek azt a lehetőséget, hogy mezítelenül nézegessék őket, megfordítják a szerepeket: nemcsak a vágy tárgyának tekintik majd őket, hanem bírálják, megítélik a férfit. Ha nézik a testüket, egyben birtokba is veszik, megpróbálnak uralkodni rajta.

– Mi a valódi oka, hogy híján vagyunk férfiaktoknak? – művészektől vártuk a választ.

– Mostanság nincsenek férfi hősök, olyanok, akik nagy dolgokat visznek véghez. Viszont a női test gyönyörűsége örök, a férfi legfőbb vágyálma.
A klasszicizmus után fordultak visszájára a dolgok, egészen addig a férfiaktoké volt a főszerep – igazított el bennünket a művészet világában Kalmár Márton szobrászművész, aki művészeti szakközépiskolásokat is okított. Elmesélte: óráin nagyjából ugyanabban az arányban rajzoltak a diákok mezítelen női és férfitestet, hiszen ahhoz, hogy valakiből jó művész váljék, az emberi test anatómiáját, izmainak és bőrének apró rezdüléseit is meg kell ismernie. A reneszánsz művészek például gyakran a nőket is férfi modellek segítségével festették, hiszen a férfi művész saját testének ismerete alapján próbál eligazodni.

A közízlés a női testre helyezi a hangsúlyt

– A férfiakt egyáltalán nem ment ki a divatból, csak a közízlés a női testre helyezi a hangsúlyt: nyilvánvalóan a reklámokban, a naptárokon vagy akár egy kártyapakli dobozán sokkal szebb, lágyabb vonalakat képvisel egy gyönyörű, fiatal női test, de az évszázadok során nemcsak az emberek, a kultúrák is más-más véleményt alkottak a kérdésben. Monet Reggeli a szabadban című képe – amelyen a férfiak talpig felöltözve láthatóak, egyetlen női alak mezítelen csak – olyan felháborodást keltett, hogy az alkotás csak a párizsi kiállítóterem előcsarnokában kapott helyet – mesélte Eifert János fotóművész.

Csak szerényen az aktokkal!

A világ negyvennégy országában állították már ki a műveit, de például Indiában és Kalkuttában megkérték, hogy bánjon szerényen az aktképekkel. Egy hazai szállodában sem tehette ki az aktfotóit, nehogy megbotránkoztassa az arab, illetve japán közönséget.

Nem érti az effajta álszenteket, hiszen a televízióban, a pornófilmekben és az újságokban ennél sokkal lényegre törőbb képekre bukkan a néző. Az Aktfotográfia című könyv szerzője szerint az akt nagyon fontos műfaj, nem csak az esztétikumot képviseli, tele van szimbólumrendszerekkel.

Egy meztelen test érzékeltetni tudja az emberi érzéseket: fájdalmat, szeretetet, gyötrődést, szerelmet és szárnyalást. – Izgat a férfitest ábrázolása is: az erőt, a küzdelmet és a bátorságot testesíti meg, de én leginkább a férfi és a nő kapcsolatát igyekszem megmutatni. Egy jól beállított pillanatban minden benne van: az ösztönök, a boldogság és a szerelem, a legszebb érzés, amire az ember képes.

Budapesti napló, Baleseti Központi, 2009. december 30.

Baleseti-Központ-Ambulancia Baleseti-Központ-Liftben Baleseti-Központ-nővérke Baleseti-Központ-cédula

Ildi-műtét-után

Budapest, Baleseti Központ. Megtörtént a műtét, Ildi most jól ébredt az altatásból… Telefonon hív, és elmondja, hogy Dr. Vámos Gábor és csapata a majd háromórás műtét során újra felnyitotta a felsőkarját, kipakolta belőle a régi lemezt és csavarokat, és egy újat építetett be… A műtét után felhozzák a második emeletre, “becsövezik”, a fájdalmat az infúzióba kevert algopirin csökkenti, amely így is elviselhetetlen…

Összepakolok ezt-azt, WC-papírt, evőeszközöket, poharat, szappant, trikót, üdítőitalt, gyümölcsöt… Este fellógok a kórterembe, a nővérke elnéző… átadom a holmikat, kicsit beszélgetünk… két idősebb néni a szobatársa, az egyik József Attillát szaval, és szereti a Honvéd Együttest… néhány percet maradhatok csupán, de ez is sokat számít…

Budapesti napló, Baleseti Központ, 2009. december 29.

Kórház-városkép-üvegtéglán Kórház-szeptikus-osztály Kórház-Ildi Ildi-kórházban-vérvétel

Kórház-városkép-üvegtéglán Eifert János felvételei

Fél hatkor már csörög az ébresztőóra, fél nyolckor már a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (1081 Budapest Fiumei út 17.) szeptikus osztályán vagyunk, Dr. Vámos Gábor orvos elindítja a műtét előtti szokásos vizsgálatokat. Ilditől vért vesznek, vérnyomást mérnek, EKG meg a többi… Nagy a baj, a szepszis halálosan komoly dolog… minden csavart, lemezt ki kell venni a karjából…

Budapesti napló, Városliget, 2009. december 28.

Király-domb-kutyával Falevél-zúzmarás Fakéreg-kép Városliget-platánfa-kérge

Városliget-fa-árnyéka-kutyá

Budapesti napló, karácsony este gyerekeimmel, 2009. december 25.

Karácsony-Sára Karácsony-Andris-Kata Karácsony-Kata-Andris-Ildi Karácsony-Ildi-Andris-Papa

Karácsony-gyerekekkel-Ildiv Eifert András felvételei

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Sofia-Nemzeti-galéria-mögött

Kellemes karácsonyi ünnepeket! Neked küldöm: http://hirek.eso.tv/?code=49628647476f94e9858ec68feed911d6

Horószkóp

BikaBika, 04.21.-05.21.

Önre inkább az a jellemző, hogy igyekszik távol tartani magát bárminemű kockázattól, most mégis megtörténhet, hogy érzelmileg veszélyesebb vizekre merészkedik. Belefeledkezik egy könnyűnek ígérkező kalandba, és nem mérlegeli, hogy vajon milyen veszteségekkel, vagy sebekkel távozhat, ha balul sül el a dolog. Bár az is tény, hogy mindezt nem tudatosan teszi, egyszerűen csak belesodródik, anélkül, hogy ezt előre eltervezné. Eleinte még nem is tűnik fel az ön számára, hogy másként alakulnak a dolgok, mintsem azt korábban megszokta, de már nincs visszaút, amikor felismeri ezt. Akkor már lobognak az érzelmei, és egy cseppnyi kedve sincs azon rágódni, hogy vajon jó irányba lépett-e, jó időben volt-e jó helyen, és egyáltalán jól viselkedik-e az adott helyzetben. Az lehet a legfurcsább az egészben, hogy szokásaival ellentétben most még élvezni is képes azokat a szituációkat, amelyekről korábban úgy hitte, hogy önnel még csak hasonló sem fordulhat elő soha. Mint ahogy tény az is, hogy egyáltalán nem baj, hogy végre valami ki tudja mozdítani a megszokott kerékvágásából, és persze az a szempont sem elvetendő, hogy a történések hatására talán kevésbé fog tévesen megítélni másokat, amikor majd a jövőben azt látja, hogy velük is hasonló dolgok esnek meg.

Bulgáriai napló, Szófia / София, 2009. december 17.

Szófia-tél-Citroen

Szófia / София. Túlnyomóan felhős, a reggeli hőmérséklet 1°C. Szél: ÉNy 6 km/ó. Páratartalom: 93%. Az időjárás-előrejelzés +3°C  és -7°C közötti hőmérsékletet ígér. Ma éjszaka havazott, no nem sokat, csak éppen annyit, hogy finoman beszórta a házakat, az utcákat, a gépkocsikat. A tél üzent…   Ildinek iszonyatos fájdalmai vannak, törött karja nemhogy nem javul, hanem egyre rosszabb. Reggel beviszem az Alexandrovska kórházba (Aлександровска болница), Emil Ilie doktorhoz (St. Georgi Sofiiski / ул. Св. Георги Софийски - Pencho Slaveikov / бул. Пенчо Славейков  - Han Presiyan / ул. Хан Пресиян határolta terület), s amíg kezelik (lézer, injekció) a kórházudvaron sétálgatok. Hatalmas terület, régi és új kórházi épületekkel, klinikákkal, osztályokkal. Olvsagatom a táblákat: pszichiátria, neurologia, dermatologia, venerologia, patofiziológia, urologia, genikologia, alergologia, kardiologia, szemészet, sebészet, belgyógyászat, ideggyógyászat, gyermek-klinika… Megmosolygom Dr. Sztoján Kirkovics (1875-1960) orvosprofesszor mellszobrát, pontosabban a bajuszát, no meg az embereket. Rengeteg gépkocsi parkol a hatalmas kórház területén. Egyikből-másikból szivárog az olaj. Az olvadt hó tácsáiban szivárványszínű olajfoltok úszkálnak, az egyik tükröződésében készítek egy “olajos” önarcképet…

 Szófia-kórház-szobor

Önarckép-olajfoltban

Feledy Balázs: Fodor József a krónikás festő, Hódmezővásárhely, 2009. december 15.

Fodor-József-könyv-02 Feledy Balázs: Fodor József, a krónikás festő

                                                                     Portré Fodor József festőművészről

“…tudatosan készültem arra, hogy a világot, amibe beleszülettem, képileg is megörökítsem vonallal és színnel…” (Fodor József)

Borító és belső fotók: Eifert János,    Műtárgyfotók: Dömötör Mihály,    Eseményfotók: Tésik Attila, Spissák Lajos, családi fotók      Bevezető tanulmány: Feledy Balázs,     Emlékezők: Gyulai József, Makovecz Imre, Korody Paku István, dr. Dömötö János, Szabó Tamás és Szabó Noémi, Osváth László, Makláry László,    Szerkesztette: Hegedűsné Dékány Magdolna,    Kiadja: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Önkormányzata – Fodor Józsefné támogatásával,    Felelős kiadó: Dr. Lázá János polgármester, országgyűlési képviselő,    Borítóterv, tipográfia, nyomdai előkészítés: Marker Reklámstúdió Kft.,    Nyomás: Norma Nyomdász Kft. ISBN 978-963-87742-7-9

 

Fodor-József-2009

Következő oldal »