János Eifert - Photographer

Archive for May, 2011

TeÉrted Akadémia, Nézni-Látni Fotóiskola – Projektzáró suli-buli, kiállításmegnyitó, Budapesti Művelődési Központ, 2011. május 28.

Nézni-Látni-Horváth-Rebeka_  

TeÉrted Akadémia Nézni-látni fotóiskola – Projektzáró suli-buli, kiállításmegnyitó a Budapesti Művelődési Központban,  2011. május 28-án, 16 órától, a hallgatók, szülők és hozzátartozók, barátok és szimpatizánsok, tanárok és szervezők részvételével. És főleg kitűnő képekkel…

Nézni-Látni-Tóth-Gergely_00 Németh-Klára-Anna Nézni-Látni-Pocsaji-Tirca_0 Megnyitó-közönsége

Nézni-Látni-Sarmay-Bernadet

A TeÉrted Akadémia Nézni-Látni fotóiskola foglalkozásain részt vett diákok  – Balázs Natália, Bódizs Szabolcs, Dancs Ádám, Fehér  Marcel, Fekete Anna, Horváh Rebeka, Izing Máté, Képes Balázs, Korom Lilla, Nagy Kristóf, Németh Klára Anna, Novák Dorottya, Ódor Márton, Ötvös Levente, Pocsaji Tirca, Rátkai Zsófia, Ricz Dóra, Sármay Bernadett, Simon Mihály, Szabó Eszter, Szegő Diána, Ódor Márton, Till Anna, Tóth Gergely, Tóth Nikolett, Vécsey Krisztián, Zsiborás Zalán – kiállítása. Vezető tanár: Eifert János

Tóth-Gergely Nézni-Látni-Képes-Balázs_00 Horváth-Rebeka Nézni-Látni-Németh-Klára-An

Nézni-Látni-Novák-Dorottya_ Nézni-Látni-Simon-Mihály_04

Nézni-Látni-Horváth-Rebeka_ Novák-Dorottya Nézni-Látni-Ötvös-Levente_0 Simon-mihály

Nézni-Látni-Dancs-Ádám_002 Nézni-Látni-Vécsey-Krisztiá Nézni-Látni-Fekete-Anna_003 Nézni-Látni-Bódizs-Szabolcs

Nézni-Látni-Szegő-Diána_003 Nézni-Látni-Szabó-Eszter_00 Pocsaji-Tirca DSCN0189a

Nézni-látni-kiállítás Szabó-Eszter Nézni-Látni-Tóth-Nikolett_0 pocsaji-Tirca

Nézni-Látni-Till-Anna_001

Novák-Dorottya Ötvös-Levente Fekete-Anna Móger-Ildikó-Eifert-Viola-Szandra

Ajándék-a-tanár-úrnak

A fenti képek: válogatás a hallgatók kiállított képeiből, valamint Móger Ildikó, Horváth Rebeka, Vadócz Zsuzsa riportfelvételei a megnyitóról

 Nézni-Látni-fotóiskola-plak

Az aktfényképezés gyakorlata. Fotóoktatás.hu haladó művész iskola, ASTRA FOTÓ műterem, Budapest, 2011. május 28-29.

 2011.05.27-Zsófi

 Akt-Kockán-ülő 

 

Az aktfényképezés gyakorlata. A Fotóoktatás.hu haladó művész iskola hallgatóival az elméletben tanultakat gyakoroljuk, különös hangsúllyal a modellbeállításra, mozgatásra, a világításra, a mozgásban történő fényképezésre, a kreatív ötletek újszerű kivitelezésére.(ASTRA FOTÓ műterem, Damjanich u. 44.)  Az ötlettől a megvalósításig.  Színek és fények. Alak és forma – Fekete-fehér, vagy színes? – A színek asszociatív hatása – Amikor a fény útját és színét megváltoztatjuk – Alak és a szín – A színek fizikai és pszichikai hatása – Fény nélkül nincs szín – Festünk, vagy színezünk? – A szín expresszív hatás hordozója – A mozgásról, a tér és idő szerepéről – A tér (idő) – Az idő a tértől elválaszthatatlan – A mozgás térben és időben történik Különleges ötletek – Jelképek és metafórák – Tépett háttér – Tükröződés, tükröztetés

 Játék-geometriai-elemekkel. Photo: Eifert János

Játék geometriai elemekkel. A feladat a TEST – TÉR kapcsolatának ábrázolása, digitális kompozíció létrehozása a PHOTOSHOP segítségével, mindezt játékos, könnyed formában.Stílusgyakorlatok: a romantikus, a légies, a tükröződéses, a rávetítéses…  (Photo: Eifert János)

2011.05.28-Függönynél 2011.05.28-Fekvő-akt 2011.05.29-Tükörkép

 Testrevetítés_9946          testrevetítés_9754

A testrevetítéssel hoszasan kísérleteztünk, a számítógéphez “kötött” videókivetítővel sötét és fekete hátér elé “rendezett” modelünk testére, arcára, köpenyére kerültek a képek.

Testrevetítés_9789  Testrevetítés_9965 Testrevetítés_9776 Eifert János felvételei

Testrevetítés_9918 Testrevetítés_9827 Testrevetítés_9928 Testrevetítés_9799 testvetítés_9824 

Aktfényképezés-műteremben Aktfényképezés-létráról 

 

III. Gyöngyösi Digiráma Bemutató, GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ, 2011. május 20-21.

2011.05.21-Gyöngyös-Füleki-

2011.05.21-Gyöngyös-Eifert- 2011.05.21.-Zsila-Eifert 2011.05.21-Gyöngyös-Plakát2011.05.21-Gyöngyös-zsűri

III. Gyöngyösi Digiráma Bemutató, 2011. május 20-21.

A pályázatra 29 alkotó 41 pályaműve érkezett be. A péntek esti előválogatáson a zsűri – Eifert János, Zsila Sándor és Dobóczky Zsolt – 21 művet javasolt a közönség előtti vetítésre. Szombaton délelőtt előadások voltak, majd délután – közönség előtt – a digiráma verseny. A zsűri döntése alapján a díjazottak:

“A” – “art” kategória:
I. díj :    Puskel Zsolt : Nagy – Vagányok 
II. díj:    Nagy Katalin : Más-világ
III. díj :  Kőműves Kata : Test

Különdíj :    Köllő Károly : Védőbeszéd a szépségért
Különdíj :    Zakkar Antónia : Játék az egész!
Különdíj :    Pucz Károly : Amit reggel raktak, estére leomlott

“B” – “bemutató” kategória:
I. díj :    Csicseriné Papp Mária : Modern idők
II. díj :   Zelkó Csilla : Távol Afrikától
III. díj :  Kele János : A Dreschler palota

2011.05.21-Gyöngyös-Csoport

A résztvevők, a zsűri és a díjazottak csoportja (Kalácsi René felvételei)

A Digiráma Bemutató szervezői: Füleki László, Budai József, Nyilas Réka, Koren Péter, Kalácsi René

Tízéves a Fényecset Fotóklub. Házi pályázat zsűrizése, Marczibányi téri Művelődési Központ, Budapest, 2011. május 19.

Tízéves a Fényecset Fotóklub. Házi pályázat zsűrizése, Marczibányi téri Művelődési Központ, Budapest, 2011. május 19.

Zsűrizés-Fényecset-fotóklub Zsűrizés_9255

A jubileumi házipályázat zsűrije: dr. Kalotás Zsolt, Kurucz Kálmán, Szarka Klára, Novák László, Bácsi Róbert, Baricz Kati, dr. Horváth Győző, Gáti György, S. Faragó Gyöngyi, Vizúr János, Zsila Sándor, Vajda János, Kiss Gábor, Nagy Kati és Rossa Levente (Eifert János felvétele)

“A Fényecset Fotóklub Zsila Sándor Természetfotózás haladóknak c. tanfolyamának hallgatóiból alakult át fotóklubbá 2001. május 18-án, elsõ kiállításunk megnyitóján.
A foglalkozásokon kialakult vidám hangulat, kreatív légkör a tanfolyam vége felé egyértelművé tette, hogy e kis csapat valamilyen más formában továbbra is együtt kell, hogy maradjon.

Klubéletünk alapja a közös érdeklődés: a természet és annak fotózásának szeretete. Céljaink között szerepel, hogy fotóinkkal a természetfotózást és ezzel együtt a természetvédelmet, természeti környezetünk védelmét népszerűsítsük. Művészi színvonalú képek készítésére törekszünk, melyeken keresztül a természetfotót, mint esztétikai értéket képviselő alkotást is szeretnénk népszerűsíteni.

Rendszeresen tartott klubnapjainkra gyakran hívunk vendégeket; előadásaikból, vetítéseikből sokat tudunk tanulni. Másik fontos programunk a klubtársak legújabb képeinek levetítése, megbeszélése, a tagok szellemi/fotográfiai ismereteinek bővítése. Az elmúlt egy évben több közös kiállítást is rendeztünk.

Klubtagjaink több neves hazai és nemzetközi pályázaton értek már el jelentős díjakat, valamint rendeztek önálló kiállításokat, szerepeltek különböző publikációkban.” (http:/www.fenyecset.hu)

Roginer Oszkár: Tánc – Test – Természet. Eifert János neves magyarországi fotóművész kiállítása Újvidéken – Magyar Szó, Újvidék / Novi Sad, 2011. május 20 – 21 – 22.

2011.05.20-Magyar-Szó

2011.05.21-22-Magyar-Szó

(MTI) Eifert János fotóművész kiállítása Újvidéken – Kultúra.hu, 2011. május 19.

2011.05.19.-Kultura.huEifert János fotóművész kiállítása Újvidéken

2011. május 19.
Huszonnyolc év után újra láthatók csütörtöktől egy hónapon át Újvidéken (Novi Sad) Eifert János fotóművész képei a Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség (FKVSV) Galériájában.

(MTI) – Eifert János elmondta. hogy nagy örömmel megy Újvidékre, mert 1973-ban ebben a városban rendezték a fotó világkiállítást 60 ország – köztük Magyarország – részvételével és ő akkor mint fiatal, kezdő fotográfus elnyerte az Arany Szem-díjat a Nyáj, a Vágta című képekkel és Marcel Marceau világhírű francia pantomim művészről készített portréjával. Igazi nemzetközi megmérettetés volt azon a világkiállításon, és az akkor készült katalógus alapján még a mai napig is keresik – tette hozzá.

A 28 évvel ezelőtti sikeres újvidéki szereplés emlékére ezen a kiállításon készít egy olyan falat, amely visszatekintés lesz a 70-es évekre és kiteszi a Nyáj, a Vágta és a Marcel Marceau című képeket is.

A második csoport a kínai Selyemút című anyagából ad válogatást, mintegy 50 képet. A kínai fotószövetség meghívására a világ minden tájáról érkezett fotográfusok mintegy 22 ezer kilométert tettek meg a Tarim-medencében, a Tiensan-hegységben, a Takla-Makám-sivatagban, s ezen az úton legalább tízezer fotó született.

Készített a kiállításra a roncsolt vagy “újraKépekből” is egy blokkot. Az anyag egy véletlen folytán jött össze, ugyanis a pincét, ahol több tízezer negatívot, szinte az addigi életművét tárolta, elárasztotta a víz. A megszáradt fotókon különös munkát végzett a nedvesség, új, érdekes formát mutattak a képek. Ezekből láthat mintegy 30 fotót a közönség.

A fotókon kívül 40 perces tligiráma (kép-hang-színház) előadást is tart Magyarország városairól, tájairól – összegezte a művész.

Eifert János táncosként kezdte pályafutását a Honvéd Táncegyüttesben, külföldi fellépései alatt kezdett fotózni. 41 országban járt, több mint 150 kiállítása volt Magyarországon és külföldön. Többszörösen kitüntetett művész.

(MTI, 2011. május 11.)

KÉPÍRÁS / SVETLOPISI – EIFERT JÁNOS fotóművész (Budapest) fényképkiállításának megnyitója a Vajdasági fotó-, film- és videószövetség Fotógalériájában, Szerbia, Újvidék 2011. május 18-án, 19 órakor / JANOŠA EIFERTA umetnika-fotografa iz Budimpešte, otvaranje izložbe fotografija 18. maja 2011. godine u. 19 časova u galeriji FKVSV, Serbia, Novi Sad

Novi-Sad-EIFERT-kat.01 2011.05.19-Magyar-Szó.com     

IMG_0023 Eifert-táncol 

01 Megnyitó

IMG_0010 IMG_0006 

IMG_9999 IMG_9997

 IMG_0026 Fotósok 

 Becker Irén és Móger Ildikó felvételei

 Novi-Sad-EIFERT-kat.02

IMG_0017

Izložba fotografija SVETLOPISI – Autor: Janoš EIFERT umetnik-fotograf, Budimpešta
Foto galerija – Foto, kino i video saveza Vojvodine (Novi Sad, Pašićeva 34.)
Otvaranje 18. maja 2011. u 19 časova, Izložbu otvaraju Geza Lennert MF FSJ/FSS i Dušan Živkić MF FSJ
KÉPÍRÁS – EIFERT János fotóművész, Budapest tárlata a Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség Fotógalériájában (Újvidék / Novi Sad, Nikola Pašić utca 34.)
Megnyitó: 2011. május 18. 19 órakor, a kiállítást megnyitják: Lennert Géza és Dušan Živkić fotóművészek

 EIFERT-Novi-Sad-meghívó-web Rádióinterjú

Novi-Sad,-digiráma-bemutató

Janoš EIFERT je danas jedan od najpoznatijih fotografskih ličnosti u Mađarskoj. Rođen je 8. maja 1943. godine u gradu Hódmezővásárhely, dugo godina profesionalni plesač u reprezentativnom folklornom sastavu armije “Honvéd”. Fotografijom počinje da se bavi na inostranim turnejama 1968. godine, da bi se nakon prestanka plesačke karijere stopostotno posvetio ovoj grani savremene umetnosti. Radio je kao fotoreporter u nekoliko redakcija: Lobogó, Búvar, Képes Extra i Boom, te kao spoljni saradnik listova Új Tükör, Népművelés, Muzsika, Vilag Ifjusaga i drugih. Od 1984. suosnivač i umetnički rukovodioc međunarodne umetničke kolonije Sebesviz, predavač na Werkschule für Fotografie, Soltau; Höhere Graphische Bundes- Lehr- und Versuchstanstallt, Beč; predavač po pozivu i vođa workshop-a na BodyArt, Bayreuth; vodeći profesor na majstorkom kursu Saveza mađarskih fotoumetnika. Njegov svestrani rad teško je svrstati u kategorije: opštu poznatost ima da zahvali svojim izvanrednim fotografijama plesa, akt-fotografijama, fotografijama prirode te primenjenoj fotografiji. Deluje i kao pisac stručnih tekstova, predavač i stručnjak-ekspert za fotografiju. Održao je 180 samostalnih izložbi, učestvovao na oko 650 kolektivnih izložbi i osvojio 168 nagrada i priznanja. Fotografisao je u 39 zemalja sveta i stvorio foto-arhiv neprocenjive vrednosti. Njegove fotografije redovno izlaze u domaćoj i inostranoj stručnoj štampi, u listovima, knjigama, raznim štampanim i elektronskim izdanjima, te na internetu. Često koriste njegove fotografije u filmovima, televizijskim emisijama te kao pozorišnu dekoraciju, a i on sam se često pojavljuje u raznim TV-emisijama. Imao je i seriju obrazovnih emisija o fotografiji na mađarskoj televiziji. Od 1997 do 2002. stručni saradnik časopisa Fotogrđfia, zatim FotoVideo, Foto Mozaik i Digital Foto, da bi od 2004. bio umetnički rukovodioc časopisa ZOOM Magazin (koji vodi naš zemljak u tuđini Milan Radišić).

Detaljnije:  http://www.eifert.hu         E-mail: eifertjanos@t-online.hu             Blog: https://eifert.hu/blog

KŐMŰVES KATA / AZ ELSŐ… fotókiállítása, Kerengő Galéria, Budapest, 2011. május 18 – 30.

 

Kőműves kata-meghívó 080518-Peto-Andrea-Kata-Kia 080520-Peto-Andrea-Kata-Kia Pető Andrea felvételei

0805121-Peto-Andrea-Kata-Ki 080519-Peto-Andrea-Kata-Kia

KŐMŰVES KATA / AZ ELSŐ… fotókiállítása, Kerengő Galéria, Budapest, 2011. május 18 – 30. A kiállítást megnyitotta: Molnár Gyula grafikusművész, egyetemi tanár, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció tanszékének professzora, közreműködött: Gryllus Vilmos

Érzékenység, harmónia, kíváncsiság és vibráló szenvedély.

Talán e négy tulajdonság az, ami Kőműves Katában egyesül az ötödik „őselemmel”: a tökéletességre való elszánt törekvéssel. Ez az az elegy, ami teljessé teszi a munkája gyümölcsét, bármibe fogjon is. És ezek azok a tulajdonságok, amelyek egy nőben felnyitják azt a szemet, amelyen keresztül nemcsak látni, de láttatni is tudják a világot. Észrevetetni velünk, hétköznapi emberekkel a természet, az ember, a mesterséges világ apróbb vagy épp egészen hatalmas szépségeit.

A digitális fotósgeneráció szülötte ő: akkor kezdett komolyan foglalkozni a fényképezéssel, amikor már nem kellett filmekkel, előhívó tankokkal, nagyítókkal és papírokkal bíbelődni. Rengeteg dolgot kell még megmutatnia. S mivel – túl azon, hogy végtelenül szorgalmas – szerencsére széles e Kozmoszban minden érdekli, amiben benne rejlik a szépség, a harmónia, az érzéki szenvedély egy szikrája, az ő szemén, lelkén és optikáján keresztül mi is láthatjuk, milyen gyönyörű is a világ, amiben élünk. (Horváth Árpád)

Újvidéken: Eifert János fotói – Magyar Szó, 2011. május 17.

EIFERT - MagyarSzo - 2011-05-07 -crop

A mai magyar hivatásos fotóművészek kiemelkedően sikeres képviselője, Eifert János mutat be
egy válogatást alkotásaiból Újvidéken, a Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség Fotógalériájában
holnap, szerdán, 19 órakor. A megnyitón az alkotó is jelen lesz.
Eifert János szakmájának, művészetének Magyarországon és külföldön egyik legismertebb
képviselője, meghatározó egyénisége. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba
rendezni, sokféle irányban próbálkozik. Sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat.
Tánc-, aktfotói, természetképei és az alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét.
Tanárként, előadóként, szakíróként és szakértőként is tevékenykedik.
A felvételen Black Dance című fotója látható.

Becker Irén: NIGÉRIAI UTAZÁSAIM – Kerengő Galéria, Budapest, 2011. május 5 – 15.

Becker-Irén-kiáll_9740

Becker-Irén-kiáll_9730 Becker-Irén-kiáll_9813 Becker-Irén-kiáll_9762

Becker-Irén-kiáll_9824 Becker-Irén-kiáll_9784 Becker-Irén-kiáll.-Csutak-R Fotók: Abszinger Péter és Kapusy György

Becker-Irén-kiáll_9777 Becker-Irén-kiáll_9775 Becker-Irén-kiáll_9757 Becker-Kiáll.megnyitó

A  képeken, ABC sorrendben: Becker Beáta, Becker Béla, Becker Irén, Bogát Marton, Csapó Zsuzsa, Csillik Róbert, Dancs Beatrix , Diana Ihaza, Dr. Balassa András, Dr. Lakner Zoltán, Edit Pink, Eifert János, Emese Imets, Festus Ihaza, Frank Savannah, Hetyei Mária, Hudák Annamária, Kapusy György, Kató Ferenc, Kijiji Africa, Kinga Ejiaga, Komolafe Omotunde, Kotsis Ágota, Lilla Székely, Makács Éva, Olamide Deborah, Orbán Enéh, Bernadett, Paiss László, Réka Csutak, Ruth Olurounbi, Savannah Frankie, Szántó Ferenc, Szántó Ferenc, Szilasi Ildikó, Szűcs Ildikó, Tamás Gergely, Tóth Szabolcs, Zoltán Maczik, Zsanett Mariam Mroue és mások. (Abszinger Péter és Kapusy György felvételei)

2011.05.06.-Becker-irén-kiá Becker-Irén-meghívó-HU

Becker Irén NIGÉRIAI UTAZÁSAIM című fotókiállításának megnyitója, 2011. május 5-én (csütörtökön) 18 órakor a Kerengő Galériába (Nemzeti Táncszínház, 1014 Budapest I . Színház utca 1-3). Köszöntőt mondott Csillik Róbert, volt nigériai magyar nagykövet, a kiállítás kurátora Eifert János fotóművész.

A kiállítás megtekinthető 2011. május 15-ig hétköznap 11:00-18:00-ig, hétvégén 13:00-18:00 között, előadás napokon 21:00 óráig.

Becker-Irén-Gyerekek-tehene Becker-Irén-Főzés Photos: Becker Irén

The Nemzeti Táncszínház wish to invite You to Irene Becker  TRAVELS IN NIGERIA exibition. Opening:  6 PM,  Thursday 5 May  2011 in the  Kerengő Galéria, Venue:  Nemzeti Táncszínház, 1014 Budapest I. Színház utca 1-3. Welcome note will be delivered by  Csillik Róbert, former  Hungarian Ambassador  in Nigeria, Opening address  by Eifert János photo artist. The exibition is open until  15 may 2011 weekdays  from 11 AM until 6 PM,  weekend  from 1PM until 6 PM, performance days until 9 PM.

Becker-Irén-Száhel-Nomád Photo: Becker Irén

Hausza nyelven:

Hukumar Nemzeti Táncszínház Tana farin cikin gayyatar ka zuwa wajen bude taron ta,mai suna TAFIYE-TAFIYEN NAJERIYA, wanda Irene Becker ta shirya.

Wanda za’a yi kamar haka; Ranar budewa:Juma’a , 5 ga watan mayu, 2011. lokaci: karfe 6 na yamma. Ranar kullewa:15 ga watan mayu, 2011. Wajen taro: Kerengő Galéria, Nemzeti Táncszínház, 1014 Budapest I, . Színház utca 1-3.

Mai gabatar da sakon barka da zuwa : Tsohon ambasada na Hungary a Najeriya Csillik Róbert. Mai gabatar da sakon bude taro: Eifert János, kwararre a zane-zane.

Taron zai fara daga 5 ga watan mayu zuwa 15 ga watan mayu. Lokacin taro; Ranakun aiki: karfe 11 na safe zuwa 6 na yamma. asabar da lahadi:karfe 1 na rana zuwa 6 na yamma. ALLAH ya ba da ikon zuwa, Amin.

becker-Irén-Az-emír-testőre

Becker Irén (ének-zenetanár, karvezető) Újvidéken született 1957-ben. Az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia zenei Tanszékének hallgatójaként szerez diplomát 1982-ben. 1994-tól Magyarországon él és gyakran tartózkodik Nigériában.

Kiállításának képei afrikai utazásainak élményeiből születtek, és a megszokott úti beszámolókon túllépve mutatja be a Nigéria északi részen élő, nomád pásztorkodó életmódot folytató hausza és a fulbe népeket. Nigéria Afrika egyik legfejlettebb, legiparosodottabb országa, ami elsősorban az ország hatalmas ásványkincs-tartalékainak köszönhető. A kőolaj, földgáz, szén és különböző ércek kitermelését alkalmi bérmunkásként parasztok végzik, akik 2-3 hónapos ipari munkát vállalnak, majd visszatérnek vidéki tanyájukra, hogy folytassák a hagyományos földművelést és állattenyésztést. (Eifert János)