János Eifert - Photographer

Archive for March, 2012

Eifert János KÉPÍRÁS c. előadása és könyvbemutatója a FotósWorkshop.hu és a BMK szervezésében. Budapesti Művelődési Központ, 2012. március 29. 18:00

Eifert dedikál, 2012.03.26. (Lágler Krisztián felvétele)

A két órásra tervezett előadásom végül is három és félórás lett, többször feltéve a kérdést: folytassam? Úgy vettem észre, a könyvem dedikálása is fogyasztotta a „műsoridőt”. A kezem jól bírta a tollforgatást, pedig Havasmezői Tünde, Hencz Andrea, Horváth Árpád, Dóra Judit, Szél Ágnes, Róde Péter, Városi Alfréd, Peti Péter, Preisz Tivadar, Apcapapi, Kőműves Kata, Pető Andi, Vaderna Marianna, Köllő Károly, Kelko Niki, Józsa Károly, Lágler Krisztián, Hodos Sándor és mások „testreszabott” dedikációt kaptak.

 2012.03.26-Lágler-K-felv-01 Lágler Krisztián és Eifert János, 2012.03.26. (Kelko Niki felvétele)

Eifert-előadás a BMK-ban, 2012.03.29.      Eifert János: Képírás - könyvbemutató, BMK, 2012.03.29.

Eifert János KÉPÍRÁS c. előadása és könyvbemutatója a FotósWorkshop.hu és a BMK szervezésében. Budapesti Művelődési Központ, 2012. március 29. 18:00 – 21.00

2012.03.29-BMK-Képírás-köny

Eifert János KÉPÍRÁS c. könyvét mutatja be a BMK-ban (Enyedi Attila felvétele) Eifert János KÉPÍRÁS c. könyvét dedikálja (Enyedi Attila felvétele) Eifert János KÉPÍRÁS c. könyvét dedikálja (Enyedi Attila felvétele)

Eifert János előadása (Bernáth Zsuzsa felvétele)

Enyedi Attila, Lágler Krisztián, Kelko Niki, Rakó Alex és Bernáth Zsuzsa  felvételei

„Csütörtök este ismét megtöltöttük a BMK színháztermét, tele lelkes, tudásra szomjas fotóssal. Eifert János KÉPÍRÁS címmel tartott nekünk fotóelőadást, ahol többek között bemutatta a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent legfrissebb könyvét. Büszkén jelentem, hogy ezzel még a kiadót is megelőztük, hiszen a könyvbemutatóra még csak a jövő héten kerül sor, nálunk pedig már lehetőség volt kézbe venni, megvásárolni és természetesen dedikáltatni a kiadványt! A fotóelőadást 2 órásra terveztük, de végül 3.5 órásra sikerült a program. Az előadást követően Jánost sokan lerohanták, kérdeztek, beszélgettek és természetesen könyvet dedikáltattak!” (Kelko Niki, http://fotosworkshop.hu/ingyenes-fotoeloadas-eifert-janos-kepiras/)

Ferenczy Tamás így ír blogjában: „Kelkó Niki fotós évek óta újszerű megoldást talált a fotózás szerelmeseinek, a szakma népszerűsítésére. Rendszeresen szervez workshopokat ismert fotóművészek részvételével, de előtte igyekeznek egy átfogó bemutatót tartani a résztvevő művész közreműködésével.

A fellépéssorozatot a Budai Művelődési Központban szervezik nagy érdeklődés kíséretében, hiszen a nagyterem minden alkalommal megtelik. Nagy dolog ez a mai világban, hiszen egy komplett átfogó ismertetőt kaptunk – mégpedig díjtalanul – Eifert Jánostól a szakma nagy klasszikusától  – este 18-21 óráig.

Igazi maratoni előadás volt, ahol a végén dedikálással fejeződött be a program és az eddigiekhez képest szokatlan módon egy nagy közös csoportkép is készült a színpadon, ami nagyon eredetivé tette az egészet. Ez a kép a lentiekben és az Eifert blog linkjén is megtekinthető.”  (ARTPAGE – http://artpage.ning.com/profiles/blogs/eifert-janos-kepiras-fotoakademia-konyvismerteto )

Fodor Immánuel, facebook.com/immanuel60 : „Csütörtök este megrendezésre került egy workshop, vagyis szakmai előadás Képírás fotóakadémia címmel Eifert János előadásában. Elmesélhetném a hallottakat, összefoglalhatnám, hogy miről volt szó, de 3 órát pár sorban bepótolni úgysem lehet, ezért inkább csak annyit mondok, hogy sajnálhatja aki nem jött el!  Ha téged is furdal a kíváncsiság, akkor legközelebb remélem, hogy már ott találkozunk! 

A workshop végén az előadó megkért mindenkit, hogy fáradjon fel a színpadra, és rendhagyó módon készítsünk egy közös csoportképet. Mivel jobban szeretek a lencse másik oldalán állni, így elvállaltam, hogy elkészítem a felvételt, de a 85-ös obival nem lehetett a teljes színpadot befogni, ezért 6db átlapolt képet lőttem, amit utólag illesztettem össze. Így adódott, hogy 56 megapixel, vagy ha a panoráma világviszonylatban nézzük, akkor 0.056 gigapixel méretet sikerült kihozni  Ezzel megdöntöttem eddigi saját egyéni csúcsomat is, hurrá   Az itt látható kis kép 1920×486-os, így új lapon megnyitva pont kifér a böngészőben, a lentebb csatolt nagy pedig 14889×3769-es.”

2012.03.30-Artpage 2012.03.30-immanuel60.hu

Klub Rádió, 95.3 Budapest, 2012. március 28.

Arató András (Photo: Eifert János)

Klub Rádió, 95.3 (Photo: Eifert János) Vicsek Ferenc (Photo: Eifert János) Klub Rádió, élő adás (Photo: Eifert János) Klub Rádió (Photo: Eifert János)

Arató András (Photo: Eifert János)

Arató András a Károlyi-szobornál készített fotójával (Photo: Eifert János) Arató-András-és-Eifert-János

Tánc/Test fényképezés, MMS Mozdulatművészeti Stúdió, Budapest, 2012. március 25.

 

Ablakban-drapériával (Photo: Eifert János)Akt-ablakban (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Aktfényképezés, testre vetítéssel. FotósWorkshop.hu, Budapest, 2012. március 18.

Botticelli: Vénusz születése c. kép rávetítése a testre 

Fotóswoprkshop.hu. Kísérletezünk a képek testre vetítésével. Hogyan fest például Sandro Botticelli: Vénusz születése (1482-1485)  c. képe rávetítve a műteremben beállított, “élő” aktmodellre? Megnéztük továbbá, hogy Dürer: Della simmetria dei corpi humani (1591)  milyen arányokat teremt az élő testen. (Eifert János felvételei)

Botticelli-Testrevetítés-2 Della simmetria dei corpi humani (1591) Dürer-grafika testrevetítése (Photo. Eifert János)

Eifert János modelljét instruálja (Hodos 'LX' Sándor felvétele), 2012.03.18. A “tanár úr” rendez (Hodos ‘LX’ Sándor felvétele)

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) civil szerveződés ünnepi rendezvényén megtelt a Szabad sajtó útja, a Kossuth Lajos utcában pedig a Ferenciek terén álló templomig álltak a szimpatizánsok, mintegy százezren hallgatták a szónokokat. Budapest, 2012. március 15.

2012. március 15., Millás-tüntetés az Erzsébet-hídnál

Olvasom a transzparensek feliratait: „Elég volt! Elég! Elég!”, “Szerencsére köztünk nincs fideszes svihák, s rajongva nem nyaljuk mi Orbán popsiját versenyezve hajbókolva és gyors egymásután. Ez nem kormány ülés, Fidesz-klubdélután”, SZEMA, PACE, „Hazám földjén is száműzött vagyok… befogad és kitaszít a világ”, Szolidaritás Zala, OHA, Szolidaritás Újpest, “Reszpublika Rosszija ot Moszkve”, “Kérjük, szállj be a tüntetés költségeibe”,  Demokratikus Koalíció, “Hurray Koking our Brave Despot!”, “Wanted dead or alive”, “Legalább addig várjon a törvény aláírásával Elnök úr, amíg kinyomtatom!”, „Jogállamot!”, „A képviselői pénzed 10%-ból meg tudnék élni!”, „Ne rabold el, amiért megdolgoztunk!”, „Visszajön Ludas Matyi!”, Civil Kontroll EMD, „Tüntetünk Teérted! Te érted?”, „Vitya! Ebben a kócerájban leszerepeltetek! Menjetek gombát szedni!”, „WWW. ESZTERGOM.HU csődhelyzet fidesz vezérkar döntött vagyis én esztergom elveszett pénz elfogyott elvonulok viktor”, „Kordonbontó, nemzetrontó, hazug Orbán takarodj!!!”,  “Fela Várba Szabadítsuk ki S mit tett”

Millás tüntetés plakátja 2012. március 15., Millás-tüntetés az Erzsébet-hídnál 2012. március 15., Millás-tüntetés az Erzsébet-hídnál 2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János)

2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János) 2012. március 15., Millás-tüntetés az Erzsébet-hídnál, Civil-kontroll 2012.03.15-Millás-tüntetés6 Eifert János felvételei

2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János) 2012. március 15., Millás-tüntetés az Erzsébet-hídnál 2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János) 2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János)

2012.03.15-Millás-tüntetés, Pikó András felszólalása (Photo: Eifert János) 2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János) 2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János) 2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János)

Megtelt a Szabad sajtó útja, a Kossuth Lajos utcában pedig a Ferenciek terén álló templomig állnak a szimpatizánsok, a szervezők szerint százezren hallgatták a szónokokat.

 Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) civil szerveződés csütörtöki, ünnepi rendezvényén beiktatták az alternatív köztársasági elnökké választott Pityinger László (Dopeman) rappert.

 A rendezvény idejére a Erzsébet híd pesti hídfője és a Városház utca között zsúfolásig megtelt a Szabad sajtó útja és a Kossuth Lajos utca.

A tüntetést Juhász Péter, a szerveződés egyik alapítója nyitotta meg, azt mondta: a színpadról úgy látja, százezernél is többen jelentek meg a megmozduláson. Az MTI becslése szerint több tízezernyien hallgatták a szónokokat.

Dopeman beiktatása után kijelentette: Magyarországon “már a köztársaság is csak egy alternatíva”. Az 1848-as forradalom arról szól, hogy a magyarság összefogott egy magasztos célért – emlékeztetett, hozzátéve: a szabadságért megéri meghalni, de élni is.

2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János)

 A rendezvényen jelképesen kiosztották a Rák Bende-díjakat; ezeket azoknak ítélik oda, akik a szervezők szerint a legtöbbet tették az alkotmányosság lebontásáért. Az idei díjazottak között van Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Szájer József néppárti EP-képviselő, Balsai István alkotmánybíró és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A “nem Rák Bende”-díjat Parti Nagy Lajos író kapta, aki beszédében azt mondta: “nincsenek illúziói, sokáig kell még nemet mondani”. Mint mondta: siránkozni nem akar, lelkesíteni nem tud.

A díjátadás előtt Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet főigazgatója azt mondta: a hatalom a “legalantasabb” eszközökkel próbálta megakadályozni a csütörtöki demonstrációt. Véleménye szerint a “szabadság ellenségei a kerítésen belül támadnak”.

 Barta Bea, a Hallgatói Hálózat aktivistája szavai szerint a diákok közül sokan “az aktív részvételt választották a passzív hallgatás helyett”, és országszerte egy alulról szerveződő hallgatói mozgalmat alakítanak.

 Stribik Ferenc tanár, a Hálózat a Tanszabadságért tagja azt mondta, az új köznevelési törvény “tévútra taszítja” az országot, ezért annak ügyét újra kell tárgyalni. Szerinte a kormány “nem akarja, hogy szabad, gondolkodó embereket neveljenek az iskolákban”.

 Molnár Péter, a Fidesz egyik alapítója, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő olyan médiatanács felállítását sürgette, amely – fogalmazott – nem szégyen, hanem követendő példa lesz Európában. Közölte, hogy az alapvető jogok biztosához fordul, kezdeményezve a Médiatanács alkotmánybírósági vizsgálatát, s a hallgatóságot is erre buzdította.

 Pikó András, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese, a Hadd szóljon! Egyesület nevében azt mondta: a Klubrádió ügye szerdán győzött, s szerinte ez “a civil összefogás első, igazi, látványos győzelme volt”.

2012.03.15-Millás-tüntetés (Photo: Eifert János)

Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalmának egyik alapítója, a Televíziós és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke kijelentette: “Egy maroknyi újságíró bebizonyította, hogy nem lehet mindenkit megfélemlíteni, elhallgattatni.” Közölte, tisztességes tájékoztatásra van szükség, s támogatást kér egy alternatív közmédia kialakításához. A budapesti rendezvényen összegyűlt tömegben a Szolidaritás és a DK transzparensei is megjelentek.

 A Milla budapesti demonstrációján részt vett mintegy harminc, Franciaországból érkezett fiatal is, akik “Összefogás, Magyarország” feliratú magyar zászlót a kabátjukra tűzve fejezték ki szolidaritásukat a magyar demokrácia ügyével.

 Maxance Barre, a csoport egyik szervezője az MTI-nek azt mondta: “nagyon jó hangulatú volt a tüntetés, és az is jólesett, hogy többen megköszönték, hogy eljöttünk”. Quentin Guillemain, az aktivisták informális szóvivője hozzátette: “jó volt látni, hogy a nehézségek és a provokációk ellenére ennyi magyar ember állt ki a demokráciáért és jött el a tüntetésre”.

 A csoport csütörtök reggel ellátogatott a Magyar Televízió székházához is, találkoztak az ott december közepe óta demonstráló civilekkel és újságírókkal; később pedig a Szolidaritás mozgalom szóvivőjével folytattak megbeszélést. A franciák mindkét szervezettel szeretnének hosszú távú együttműködést kialakítani: a Szolidaritással – más magyar és francia civil szervezeteket bevonva – a közeljövőben szeretnének tető alá hozni egy konferenciát a demokráciáról, míg a Tiszta Kezek Mozgalmat szeretnék összekötni a Riporters sans frontiers nevű, a sajtószabadságért küzdő francia szervezettel.

 A Milla megmozdulást tartott csütörtökön Szegeden is. A Dugonics téren helyi szervezők szólaltak fel, majd Ottlik Géza prózáiból hangzottak el részletek, illetve Galkó Bence színművész – Galkó Balázs színművész öccse – szavalta el József Attila Levegőt! című versét.

A Milla szervezésében Gyulán is ünnepeltek a helyi Kossuth téren, ahol Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő arról beszélt: a hazaszeretet felelősséget és munkát jelent, nem pedig menlevelet, másokat kirekesztő hitbizományt. Bokros Lajos EP-képviselő azt mondta, hogy a kormány sarkalatos törvényei ugyanúgy haladásellenesek, mint az 1848-as forradalmat megelőző másfél évized törvényei; azok korlátozzák a polgári szabadságjogokat, az állampolgári függetlenséget, akadályozzák a haladást, s a hatalom “a neobarokk világ csonka, tört demokráciáját próbálja visszaállítani”. (Forrás: MTI)

Életstratégiák a bizonytalanság korában. Beszélgetés Hankiss Elemér szociológussal az Állam- és Jogelméleti Tanszéken, a Bölcseleti Teadélután programjában. Budapest, 2012. március 14.

Hankiss Elemér (Photo: Eifert János) Hankiss Elemér

Bölcseleti Teadélután. Az Állam- és Jogelméleti Tanszék 2012. március 14-én 16-18 óráig az ELTE ÁJK VII. termében (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.) beszélgetést rendezett ÉLETSTRATÉGIÁK A BIZONYTALANSÁG KORÁBAN címmel. Vendég: Hankiss Elemér szociológus.

2012.03.14-Hankiss-előad-09 Hankiss Elemér előadása az ELTE Állam- és Jogelméleti tanszékén (Photo: Eifert János) E.Tóbiás-Sára (Photo: Eifert János)

Hankiss Elemér előadása az ELTE Állam- és Jogelméleti tanszékén (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Sára lányom “vitt el” erre a programra, ahol rendkívül érdekes és értelmes beszélgetés tanúi lehettünk. Figyelek, jegyzetelek, no meg fényképezek. …A bizonytalanság kultúrája… Kockázati társadalom (Ulrich beck)… Globális dzsungel (Stanlay Hoffmann)… Information Age ↔ Élménytársadalom… Sokféle hatás, New Age, Új mitológia, Hagyományos nyugati, modern, posztmodern… Ortodox civilizáció, Buddhizmus, stb… Szilikonvölgy, San Francisco, Hollywood, EU, Ázsis, Oroszország… Korábban a transzcendensben, a vallásban, a túlvilági örök élet reményében gyökerező feldolgozási lehetőségek…  A személyiség lerombolása… „Meg kell tanulni élni ebben a bizonytalan világban…” …Brughel: Ikarusz bukása… Autonómia, erkölcsi bátorság… Szabadság, lázadás… a személyiség kiteljesedése, az emberi méltóság… „Elfecséreltünk 20 évet… Hogy lehet ennyi rossz filozófus?” …”A válság egy lehetőség a megújulásra, a jó irányba haladásra…”   „Kibékülés nélkül nincs ország…” „Mindenki, aki képes a másik felé lépni, kezet nyújtani, az országot építi…”   „Egymást nem gyűlölni, hanem megérteni, az igazi demokrácia lényege…”

Ajánlott irodalomként érdemes elolvasni  Hankiss Elemér: Ezerarcú én (Budapest, Osiris 2005) c. könyvét, amelyben egyrészt választ keres arra, hogy miért következett be az értékek világában az a változás, amely egyre anakronisztikusabbá tette, teszi az évszázadokon, évezredeken át kialakult értékparadigmát, másrészt kísérletet tesz a fogyasztói civilizációban élő emberi személyiség, az én önépítési perspektíváinak felvázolására. Hankiss alaptétele, hogy a 21. század emberének szembe kell néznie az élet végességének, a halálnak a tényével úgy, hogy sokak számára elveszett ennek a beláthatatlan, feldolgozhatatlan ténynek a korábban jól működő, a transzcendensben, a vallásban, a túlvilági örök élet reményében gyökerező feldolgozási lehetősége. Hankiss szerint a fogyasztói civilizáció, mint életmód, mint értékrend azért vált olyan sikeressé, s azért terjed olyan gyorsasággal, mert ez a fogyasztásközpontú világ, a benne rejlő megannyi örömforrás segít a saját végességével szakadatlanul – hol tudatosan, hol rejtett módon – szembesülő embernek abban, hogy megkonstruálja, kiteljesítse önmagát, hogy gyors örömforrások sokaságához jusson.

Dr. Zsidai Ágnes és Hankiss Elemér (Photo: Eifert János) Hankiss Elemér előadása az ELTE Állam- és Jogelméleti tanszékén (Photo: Eifert János) Hankiss Elemér előadása az ELTE Állam- és Jogelméleti tanszékén (Photo: Eifert János) Hankiss Elemér előadása az ELTE Állam- és Jogelméleti tanszékén (Photo: Eifert János)

E. Tóbiás Sára Hankiss Elemér előadását hallgatja (Photo: Eifert János) Hankiss Elemér előadása az ELTE Állam- és Jogelméleti tanszékén (Photo: Eifert János) 2012.03.14-Hankiss-előad-14 Hankiss Elemér előadásán (Photo: Eifert János)

Hankiss liberális gondolkodóként hisz az értékpluralizmusban, hisz abban, hogy a nyugati civilizáció mai főárama, a fogyasztói civilizáció mellett békében élhetnek korábbi és újabb értékrendek, például a fogyasztáskorlátozó posztmodern-ökológiai értékrend csakúgy, mint a hagyományos vallásokhoz kötődő értékrendek vagy a közösségek erejébe vetett hitre épülő értékrend.

 2012.03.14-Hankiss-előad-11 2012.03.14-Hankiss-előad-10

A Bölcseleti Teadélután befejeztével gratuláltam Hankiss Elemérnek a kitűnő előadásáért. Régi barátságunk okán elmondtam, hogy mennyire azonosulok a gondolataival, és úgy érzem, „egy húron pendülünk”. A Képírás – fotóakadémia c. könyvem megírásakor korábbi beszélgetéseink alapján, szellemiségéből sokat töltődtem. Mivel éppen nálam volt a könyv egy példánya – Sára lányomnak szántam ugyan – köszönő szavakkal ellátva átnyújtottam neki. Rövid átlapozás, s mondta, hogy nagyon szép. Megkért, hogy következő könyve borítójához adjak képet, majd a kiadóval megbeszéljük a részleteket. Örömmel fogadtam a megtisztelő felkérést.

 Eifert János és Hankiss Elemér (E. Tóbiás Sára felvétele) Régi barátság, szellemi kapcsolat. “Egy húron pendülünk…” (E. Tóbiás Sára felvétele)

Megjelent a KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA c. tankönyv! Megrendelhető a szerzőnél és hamarosan kapható a könyvesboltokban is. Budapest, 2012. március 13.

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA  (Kossuth Kiadó)

 

  

  

  

  

  

   

  

   Eifert János: Képírás – Fotóakadémia (Kossuth Kiadó)

   160 oldal, 27×23,5 cm, keménytáblás, előzékkel

   Ára: 5990, – forint

   Hamarosan kapható a Kossuth Kiadó könyvüzleteiben,

   a Mai Manó Házban,  az Alexandra, Libri könyvárúházakban, könyvesboltokban

   Megrendelhető a szerzőnél, dedikálással  (eifertjanos@t-online.hu),

   postai szállítás 3 napon belül utánvétellel

 

Eifert János kivételesen szép és tartalmas kötetet nyújt át az érdeklődőknek, mely méltán nevezhető hiánypótlónak. A Képírás – fotóakadémia egyrészt kitűnő szakkönyv, másrészt jóval több is annál: amellett, hogy az autodidakta fotósokat és profi szakembereket beavatja a fényképezés magas szintű elméletébe és gyakorlatába, a fotóművészet kedvelőinek is különleges élvezetet nyújt.  A kötet megismerteti az olvasót a fotográfia műfajaival, részletes szakmai útmutatót ad a fényképezhető témákról és a hozzájuk kapcsolódó technikai tudnivalókról, elemzi a fotózás leglényegesebb tevékenységeit és ismereteit.  A szerző mindezeket a szokványos szakkönyvektől eltérően az elmélet és a gyakorlat szerves egységében jeleníti meg annak érdekében, hogy az olvasók a „képírás-képolvasás” gondolkodást és kreativitást igénylő nyelvezetét a legmagasabb szinten sajátíthassák el.  A lenyűgözően gazdag képanyag különleges élményt jelenthet mindenkinek, hiszen a kötet a hazai fényképészet történetének legkiemelkedőbb alkotásait vonultatja fel. (Kiadó)

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA  (Kossuth Kiadó) 2-3. o.    Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA  (Kossuth Kiadó) 6-7. o.

016-017.o.KÉPÍRÁS

18-19.o.    64-65.o.KÉPÍRÁS   

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 68-69.o.

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 48-49.o.    040-041.o.KÉPÍRÁS

 054-055.o.KÉPÍRÁS 

066-067.o.KÉPÍRÁS    034-035.o.KÉPÍRÁS

 

78-79.o.

070-071.o.KÉPÍRÁS    128-129.o.KÉPÍRÁS

072-073.o.KÉPÍRÁS    082-083.o.KÉPÍRÁS

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 86-87.o.

 Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 112-113.o.    Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 108-109.o.

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA (Kossuth Kiadó), 116-117.o.

Eifert János: KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA  (Kossuth Kiadó) 152-153. o.

 150-152.o.KÉPÍRÁS    156-157.o.KÉPÍRÁS

132-134.o.KÉPÍRÁS

Tánc/Test Workshop, MMS Mozdulatművészeti Stúdió, Budapest, 2012. március 11.

Eifert János: Modern pas de deux 01 Eifert János: Modern pas de deux 02

Fotósworkshop.hu. Ki csapatommal folytatjuk a múltkori dinamikus bemozdulásos “gyakorlatainkat”, Kocsis Andrea és Lukács Ádám táncművészek közreműködésével. (Eifert János felvételei)

Modern-pas-de-deux-5

2012.03.11-Pas-de-deux 2012.03.11-csoportkép-01

Baricz Katalin “gÉN” c. kiállítása a Kerengő Galériában, Budapest, 2012. március 6 – április 1.

Baricz-gÉN-darányi zsolt felvétele

Darányi Zsolt fotó 02 Baricz Kati, Eifert János, S. Faragó Gyöngyi (Kapusy György felvétele) Darányi Zsolt, Dozvald János, Eifert János (Kapusy György felvétele) 

 A Nemzeti Táncszínház tisztelettel meghívja Önt Baricz Katalin gÉN c. kiállításának megnyitójára, amelyet Eifert János és S. Faragó Gyöngyi nyit meg, 2012. március 6-án 18.00 órakor a Kerengő Galériában (Budapest I . Színház utca 1-3). A kiállítás megtekinthető 2012. április 1-ig, hétköznapokon 11.00-18:00, hétvégén 13.00-18:00 óra között, előadási napokon 21:00 óráig

 Baricz-Katalin-gÉN-meghívó (Fotó: S. Faragó Gyöngyi, design: Eifert János) Baricz-gÉN-Kapusy2 Baricz Kati képeivel (Photo: Eifert János)

http://www.fotoklikk.hu/video/baricz-katalin-gen-fotokiallitas-megnyitoja-felvetelrol (Darányi Zsolt, Kapusy Györg és Eifert János felvételei)

Baricz Kati fotóművész (Photo: Eifert János) Photo: Eifert János

Előadást tartok a Márvány Fotóműhely tagjainak a Lencsési Közösségi Házban, Békéscsaba, 2012. március 3.

2012.03.03-Békéscsaba_6526 2012.03.03-Békéscsaba_6522 Katona Péter felvételei

2012.03.03-Békéscsaba_6535 2012.03.03-Békéscsaba_6540

Kedves János!
 
Még egyszer szeretném megköszönni a szombati találkozást a Lencsési Közösségi Házban tartott előadásodat. Nagyon jól éreztük magunkat.
 
Üdvözlettel: Katona Péter klub titkár
 www.katonapeter.hu

A nagyhírű Dürer Nyomdában nyomják a KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA c. tankönyvemet. Gyula, 2012. március 2.

Barabás Ferenc CtP vezető, Ház Géza termékmanager, Fekete Viktor termelési vez 

Leutazom a gépindításra. A gyulai Dürer Nyomdában, ahol könyvemet nyomják, “jó kezekbe” kerültem: Barabás Ferenc CtP vezető, Bécsi Sándor és Sajti Péter vezető gépmesterek, valamint más munkatársaik kiváló szakemberek hírében állnak, Ház Géza termék manager és Fekete Viktor termelési vezető is figyelemmel kíséri könyvem “gyártását”.  A Kodak Trendsetter 800 II Quantum lemez levilágító, és a Kodak Prinergy prepress munkafolyamat vezérlő a legkorszerűbb Color Managment rendszert alkalmazva biztosítja a minőséget. Az íveket Heidelberg Speedmaster gépen, offset-technikával, öt színben nyomják, mintegy kétezer példányban. Miután a nyomólemezeket behelyezték, a festékeket betöltötték, a hengereket ellenőrizték, indul a gép és elkészül az első próbanyomat. Az első ívnél több probléma adódik, a nyomat színei sehogy sem egyeznek a proof-éval. Barabás Feri telefonon konzultál Badics Ilonával, a Kossuth Kiadó műszaki vezetőjével, kiderül, a képfeldolgozásnál a stúdió nem a gyártási folyamatnak megfelelő színprofilt állította be, hiszen akkor még nem lehetett tudni, hol nyomják majd a könyvet. A megbeszélést gondos színelemzés, passzerállítás, figyelmes és aprólékos emberi munka követi. Újabb és újabb próbanyomat készül, miközben a mért értékek, és a szubjektív érzékelés alapján a beállítások finomítása történik. A tizedik próbanyomat már a “tökéletest” célozza. Revízió, szignálás, az ívet aláírom, hogy nyomható. A második műszaknál már a korábbi tapasztalatok érvényesülnek, a nyomtatás megy, mint a karikacsapás. Elfáradok, de a gépmesterek jól bírják. Irigylem és csodálom a munkájukat… Ebédszünetet is tarunk. Kovács János, a Dürer Nyomda ügyvezető igazgatója a közeli étterembe invitál, közben beszélgetünk a nyomda történetéről, jelenéről is. Elmondja, hogy az elmúlt 9 évben végrehajtott jelentős beruházások, a stabil tulajdonosi háttér, valamint a céltudatosan végzett marketingmunka eredményeként mára az ország egyik legkorszerűbb könyvnyomdájává vált a Dürer. Színvonalas munkájukat számos szakmai elismerés, díj is tükrözi.

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, borító Képírás-fülszöveg 

KÉPÍRÁS-Bevezető

Színelemzési-rendszer-kijelzője Sajti-Péter-vezető-gépmester Bécsi-Sándor-passzerállítás Revízió-ellenőrzés-szignózás

Nyomólemez Heidelberg-Speedmaster Nyomólemez-cseréje Barabás-Feri-CtP-vezető

 Eifert-a-gépteremben

Denzitás-ellenőrzése Bécsi-Sándor Kereki-László-és-Fekete-Viktor Bécsi-Sándor-gépmester

Képírás-22-23 KÉPÍRÁS-12-13

Munkafényképezés

 

 Dürer nyomda logo 02    A Dürer Nyomda története

A nyomdát 1935-ben Nagy P. Ist­ván nyom­dász alapította. Az alapító nagy tisztelője vol­t Alb­recht Dü­rernek a hí­res német fes­tő és rézmetsző művésznek – akinek öt­vös foglalkozású nagy­ap­ja és apja a Gyu­la mel­let­ti Aj­tós helységből származott -, ezért a nyomdának a Dürer nevet adta.
Az ezt követő évtizedekben a nyomda több szervezeti változást élt meg. 1980-ban a gyulai Dürer Nyomda és a békéscsabai Kner Nyomda összevonásra került. A Dürer Nyomda jelentős fejlesztéseken ment keresztül, többek között 1985-ben avatták fel a mostani üzemépületet a lebontott régi épületek helyén. A rendszerváltás és a privatizáció alaposan megváltoztatta a nyomdák életét. Amikor 1990-ben a privatizációs program megkezdődött, az első vállalatok között volt a Kner Nyomda. Ennek kihatása nem maradt el, 1991. január 1-től a gyulai Dürer Nyomda Kft.-vé alakult.

1993-ban a Kner Nyomda Rt. – az anyavállalat – profiltisztítást hajtott végre Békéscsabán, ennek során a keménytáblás könyvgyártás áttelepítésre került a Dürer Nyomdába. Ez óriási változást jelentett a nyomda életében, hiszen addigi méretét meghaladó új üzletág működtetése vált feladatává. Nemcsak a technikai rész, de a kereskedelmi és termelő személyzet is Gyulára került. Így vált a gyulai Dürer Nyomda az ügyviteli nyomtatványok és puhatáblás könyvek gyártása után alföldi könyvgyártó bázissá. A 120 fős létszámú nyomda a középkategóriába kerülve, szinte kizárólagosan könyveket kezdett gyártani a belföldi és export piacokra egyaránt.

A 2001-es év a Dürer életében újabb változást hozott, az osztrák tulajdonos, a Frantschach AG eladta a nyomdát a szegedi Imosoft Kft. és Mozaik Kft-nek.
A tulajdonosváltást követően nagyszabású fejlesztések indultak el az üzemben. A megrendelői kör és a tulajdonosi háttér biztonsága stabil piaci szereplővé emelte a gyulai Dürer Nyomda Kft.-t.
A Dürer Nyomda az évszázados hagyománnyal rendelkező gyulai nyomdászat valamint a Kner, Tevan könyvgyártási kultúra továbbvivőjeként rendelkezik minden olyan személyi és tárgyi feltétellel, amelyek biztosítják a legkényesebb igények kielégítését. Nyomdászaink – a magyar és külföldi könyvbarátok és szakemberek körében – minőségi munkájuk és elhivatottságuk által jogosan elismertek.