János Eifert - Photographer

Archive for november, 2012

Jazz Fotókiállítás zártkörű megnyitója és díjátadás, Tó Wellness Hotel, Bánk, 2012. november 28. 14:00

Oklevél Szalóky Béla részére 2012.11.22-JAZZ-fotopalyazat

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány által szervezett, a Louis Armstrong Jazzfesztiválon meghirdetett Fotópályázat a Jazz Jegyében pályázatra beérkezett több mint 400 alkotásból kerültek kiválasztásra a legjobbak, melyet első ízben a bánki Tó Wellness Hotelben mutatnak be.

Az eseményt megnyitja, illetve a díjakat átadja:  Eifert János, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett fotóművész, a zsűri elnöke.

A pályázatra 40 fotós nevezte alkotásait, melyből a háromfős szakmai zsűri tagjai, Markovics Ferenc, Siklós Péter és Eifert János fotóművészek választották ki a kiállításra kerülő fotókat, melyek a megnyitón láthatóak elsőként!

A zártkörű megnyitót követően 2012. február 28-ig a kiállítás folyamatosan megtekinthető a  Tó Wellness Hotelben (Bánk, Petőfi út 73.)

Rókusfalvy-Pál-köszönti-a-résztvevőket (Photo: Kisfaludi István)

Fagyas Róbert átveszi a díjat Eifert Jánostól (Photo: Kisfaludi István) Molnár Ferenc-barátnőjével, mögöttük Shala Aliz (Photo: Eifert János) JAZZFOTÓ kiállításmegnyitó és díjátadó (Photo: Eifert János)

Karacs Julika, Karacs Feri (Photo: Eifert János) Középen Szalóky Béla (Photo: Eifert János) Karacs Rerenc, Sikós Péter, Benkó Sándor, Eifert-János

Eifert megnyitja a Jazzfotó-kiállítást (Photo: Kisfaludi István)

Kiállításmegnyitó- és díjátadó résztvevői (Photo: Eifert János)

A Jazzfotó-kiállítás megnyitó- és díjátadó közönsége (Photo: Eifert János) Karacs Feriék fényképeznek (Photo: Eifert János)

Végh Sándor szignálja fotóját (Photo: Eifert János) Ivanics András, Bánk polgármestere (Photo: Eifert János) Juhász László és fia, a fődíjas Juhász G. Tamás (Photo: Eifert János) Jazzfotó kiállítás díjazottjai és kiállítói (Photo: Eifert János)

Eifert János, Rókusfalvy Pál, Fagyas Robert, Ivanics András, Siklós Péter 2012.11.28-Fagyas-Róbert-Eifert-János

Eifert-a-díjazott-képekről-beszél (Photo: Kisfaludi István) Shala Aliz (Photo: Eifert János) Juhász G.Tamás átveszi a díjat Eifert Jánostól (Photo: Juhász László)

Domokos Zsuzsanna (Photo: Eifert János) Markovics Ferenc és Siklós Péter, a zsűri tagjai (Photo: Eifert János) 2012.11.28-Jazzfotó-kiállítás-díjazottja Molnár Ferenc szignálja "Extázis" c. díjazott fotóját (Photo: Eifert János)

Karacs-Julika-Feri-Benkó-Sándor-és-a-zsűri

Kisfaludi István, Eifert János és Szalóky Béla felvételei

Markovics Ferenc, Karancs Julika, Siklós Péter, Karancs Ferenc, dr. Benkó Sándor és Eifert János táncolnak... (Photo: Szalóky Béla) Swing-Jazz-Kultúráért-Alapítvány-logo Fotópályázat a Jazz Jegyében – Fotókiállítás a bánki Tó Wellness Hotelben 2012. november 28-tól 2013. február 28-ig

A pályázaton összesen 15 fotós munkája került kiválasztásra, 4 fotós részesült díjazásban, az alábbiak szerint:

I. kategória (Jazz): Molnár Ferenc
II. kategória (Louis Armstrong Jazzfesztivál) – Fagyas Róbert
III. kategória (A kulisszák mögött) – Sánta István Csaba
Fődíj (összteljesítmény alapján) – Juhász G. Tamás

A további kiállításra kiválasztott fotók szerzői, és kiválasztott képeik darabszáma:

Domokos Zsuzsanna – 3 kép
Fagyas Róbert – 1 kép
Jókúti György – 3 kép
Juhász G Tamás – 4 kép
Juhász László – 1 kép
Kincses Gyula – 1 kép
Kisfaludy István – 2 kép
Kóbor István – 2 kép
Mike Tamás – 1 kép
Molnár Ferenc – 2 kép
Peti Péter – 3 kép
Roboz István – 2 kép
Sánta István Csaba – 6 kép
Szalóky Béla – 8 kép
Végh Sándor – 1 kép

Bővebb információ: www.sjka.hu

Fényképezzük az Évszakok ciklus darabjait, Fotósworkshop.hu, Budapest, 2012. november 25.

Eifert János: Őszi álom

Fényképezzük az Évszakok ciklus darabjait, a Fotósworkshop.hu résztvevőivel, Budapest, 2012. november 25.

2012.11.25-Fotósworkshop.hu,-fényképezzük-az-évszakokat Eifert János: Tél - az Évszakok ciklusból Eifert János: Tavasz - az Évszakok ciklusból

Tornyai János Kulturális Városnegyed, Hódmezővásárhely, 2012. november 24.

 

"Óriásblende" a Tornyai János Múzeum bejárata előtt (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, az Ortodox templom és a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény  (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, Ortodox templom  (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, Bessenyei Ferenc Művelődési Központ  (Photo: Eifert János) Hódmezővásárhely, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előcsarnoka (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, Emlékpont  (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Tornyai János Kulturális Városnegyed
Bessenyei Ferenc Művelődési Központ
Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Ortodox templom
Tornyai János Múzeum
Holokauszt Múzeum
Alföldi Galéria
Emlékpont

“Az elmúlt évtized közepétől Hódmezővásárhely a kultúra közvetítőjeként pozícionálta magát a hazai települések között: önkormányzati fenntartásba vette muzeális intézményeit, a – vidéken egyedülálló – Holokauszt Múzeum és az Emlékpont létrehozásával pedig pontot tettek a 20. század fájdalmas és tragikus évtizedeire. Az ősz első napján új belváros született Hódmezővásárhelyen. A város szívében összesen 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálta át a település megjelenését, és fogalmazta újra a város és a térség kulturális életét.

A Tornyai János Múzeum története több mint százéves múltra tekint vissza. Az intézmény Hódmezővásárhelynek és térségének rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. A múzeum gyűjteményét olyan ritkaságok alkotják, mint a világhírű, a Kr. e. 5. évezredből származó Kökénydombi Vénusz, valamint számtalan népi kerámia, festett bútor és hímzés, illetve a város céhes világának emlékei.

A közgyűjtemény országosan egyedülálló kiállítással nyitotta meg kapuit: a múzeum tíz termében Csernus Tibor műtermét idézi meg a KOGART-gyűjteményéből származó festménykollekció. Csernus Tibor (1927–2007) több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. A tárlatot 2013. január 6-ig tekinthetik meg a művészetkedvelők.

A fejlesztések révén új főutcája lett Hódmezővásárhelynek. Egy kulturális tengely, amelyet akár a művészetek utcájának is nevezhetünk. A néhai polgármesterről, Dr. Rapcsák Andrásról elnevezett utcának a Kossuth tértől induló szakasza két végpontjában találhatjuk a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak otthont adó Alföldi Galériát és Tornyai János Múzeumot. Mindezek középpontjában a Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ helyezkedik el. Az új Promenádon áll még a város két legjelentősebb és legrégibb műemléke, a Református Ótemplom és az ortodox templom, melyek újra teljes pompájukban hirdetik Isten dicsőségét a Vásárhelyre érkezőknek.

Ortodox templom. Hódmezővásárhely belvárosának évtizedekig mellőzött és leromlott állapotú műemlékét, az 1786-ban épült ortodox templomot egyfajta misztikus homályosság lengte körül. Csak kevesen csodálhatták meg a még elhanyagolt állapotában is elbűvölő templombelsőt, mely immár megújulva, a Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköveként nyitva áll a látogatók előtt.

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. A kívül-belül újjászületett, a legmodernebb fény- és hangtechnikai eszközökkel felszerelt Bessenyei Ferenc Művelődési Központ immár a legnevesebb hazai és nemzetközi produkciókat, előadásokat, koncerteket mutatja be, és a táncművészettől a filmművészetig a térség legkülönbözőbb művészeti ágakat művelő előadóinak, csoportjainak ad otthon.” (Forrás: hetek.hu)

Dömötör Mihály kiállítása az Emlékpontban hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum a sétálóutcában  (Photo: Eifert János)

Csernus Tibor kiállítása a Tornyai János Múzeumban (Photo: Eifert János) 2012.11.24-Bessenyei-Ferenc-Művelődési-Központ-emeleti-kiáll

Eifert János: KÉPÍRÁS – Fotóakadémia c. könyvének bemutatója a Kass Galériában, a Múzeumi Őszi Éjszaka programjában, Szeged, 2012. november 23. péntek, 17:00

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs)

 Eifert János: KÉPÍRÁS – Fotóakadémia c. könyvének bemutatója a Kass Galériában, a Múzeumi Őszi Éjszaka programjában, Szeged, 2012. november 23. péntek, 17:00 – A szerzővel Dömötör Mihály fotóművész beszélget

Dömötör Mihály bemutatja a könyvet, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs) Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Ajándék könyv a legfiatalabb résztvevőnek (Photo: B. Nagy Balázs)

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Eifert digirámákat is vetít (Photo: BNagy Balázs)

Eifert: KÉPÍRÁS könyvbemutató, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs)

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Eifert: Képírás - Fotóakadémia, könyvbemutató a Kass Galériában, Szegeden (Photo: BNagy Balázs) Dobóczky Zsolt kedvesével (Photo: BNagy Balázs) Eifert: KÉPÍRÁS könyvbemutató, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs)

Dömötör Mihály fiával (Photo: BNagy Balázs) Kass-Galéria, a legfiatalabb résztvevő  (Photo: B. Nagy Balázs) Eifert: KÉPÍRÁS könyvbemutató, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs) Dusha Béla a könyvbemutatón, Szeged, Kass Galéria (Photo: B. Nagy Balázs) 

B  Nagy Balázs felvételei

2012.11.23-muzeumi-oszi-ejszaka-1

Az előzetesből:

“Változatos programokkal várja az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeum pénteken, az idei múzeumi őszi éjszakán, az ekkor megnyíló, Megmentett örökségünk című kiállításon egy honfoglalás kori ezüst ékszert is bemutatnak, amelyre egy internetes aukciós portálon bukkantak a közgyűjtemény munkatársai.

Szatmári Csilla muzeológus a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy pénteken este 6-tól a Kultúrpalota szinte valamennyi kiállításán tárlatvezetők kalauzolják az érdeklődőket.

A december 16-ig látható Munkácsy-kiállításon a tárlatvezetések mellett egy új festményt is bemutatnak: Békéscsabáról érkezik A kis Jeanne című alkotás, amelyet 2007-ben főként közadakozásból vásárolta meg a múzeum mintegy 28 millió forintért.

A szervezők különleges programokra invitálják a vendégeket: a múzeum természettudományi és néprajzi látványraktárát zseblámpás túrán fedezhetik föl az érdeklődők. A vendégek betérhetnek az igazgatói irodába, ahol Móra Ferenc íróasztalát és a szoba emblematikus berendezési tárgyait Fogas Ottó múzeumigazgató mutatja majd be az érkezőknek. Emellett az igazi gyöngyszemnek számító múzeumi könyvtárat is megcsodálhatják a látogatók.

A Kass Galériában a kortárs magyar fotóművészet egyik legjelentősebb alakja, Eifert János mutatja be nézni, látni és láttatni tanító Képírás – Fotóakadémia című kötetét.

Este hétkor nyílik az elmúlt másfél évtized nagyberuházásaihoz kapcsolódó ásatások eredményét bemutató Megmentett örökségünk című vándorkiállítás. A tárlaton egy kalandos történetű, aranyozott ezüst hajfonatkorongot is megcsodálhatnak a látogatók. A honfoglalás kori tárgyra még az 1950-es években bukkantak rá csengelei földmunkák közben. A korong évtizedekig egy fiókban lapult, majd egy tanya lebontásakor került elő ismét 2012-ben. Az örökösök az egyik internetes aukciós oldalon kínálták eladásra a tárgyat, amelyre régészek figyeltek fel. Az oldal hozzászólásaiban többen értesítették a tulajdonost, hogy régészeti leletről van szó, amelynek kereskedelme itthon törvénybe ütközik. A tulajdonos levette a hirdetést, majd átadta a korongot a Móra múzeum régészeinek, akik restaurálták a 10. századból származó, életfa motívumot ábrázoló, rendkívüli aprólékossággal megmunkált műtárgyat.”

Petra Tejnorová et al.: EDGE – documentary theatre, performance / dokumentárne divadlo, performance štvrtok, Stanica Žilina-Záriečie, Szlovákia, 2012. november 22.

Zsolna / Žilina, Jan Bálik a grafiti előtt, a Stanicán (Photo: Eifert János)

Tegnap este érkeztünk Ildikóval Zsolnára, és egy magánházban szálltunk meg. Most kezdődnek a próbák a ma esti előadáshoz. Reggel még elviszem a Poci kutyát sétálni, közben fényképezek, Martin Bálik a grafiti előtt, a sörösrekeszekből összeépített színház előtt. Borús idő, nyirkos levegő, lehangoló városi környezet: Stanica Žilina-Záriečie. A színházban majd melegebb hangulat lesz, remélem…

Zsolna / Žilina, szelektív hulladékgyűjtők a lakótelepen (Photo: Eifert János) Zsolna / Žilina, Poci kutyánk az aluljáróban (Photo: Eifert János)

Stanica Žilina-Záriečie – kultúrny uzol
Petra Tejnorová et al.: Edge, documentary theatre / performance, Thursday 22. 11. 2012, 7pm

Stanica-Žilina-Záriečie-kultúrny-uzol (Photo: Eifert János) EDGE-színpadkép (Photo: Eifert János)

Móger Ildikó és Jan Sedál (Photo: Eifert János) Móger Ildikó és Jan Sedál  (Photo: Eifert János) Móger Ildikó (Photo: Eifert János)

Móger Ildikó és Krzysztof Raczkowski (Photo: Eifert János) EDGE (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

Edge symbolises transition period between active life and seemingly passive old age, openes up tabooed issues concerning aging, sexuality changes or perception of one’s body or loneliness. Non-sentimental performance between fiction and document using various expression methods and languages.

International author performance is a sonde into life of people over 60 who have been profesionally active in the field of dance and theatre. The main roles are taken by oldagers with their opinions and life experience, moving on the edge between performing their own lives and contemplating about their life transition from active to…

Petra Tejnorová a kol.: Edge – dokumentárne divadlo / performance štvrtok

Edge symbolizuje obdobie prechodu medzi aktívnym životom a zdanlivo pasívnou starobou, otvára okruh tabuizovaných tém spojených so starnutím, premenou sexuality a vnímania vlastného tela či samoty. Nesentimentálna divadelná performance na pomedzí fikcie a dokumentu, ktorá sa pohybuje medzi rôznymi výrazovými prostriedkami a jazykmi.

Medzinárodná autorská inscenácia je sondou do života ľudí nad 60, ktorí v rôznych roliach pôsobili v divadelnom a tanečnom prostredí. V hlavných úlohách sa tak ocitajú „odborníci všedného dňa“ – oldageri so svojimi názormi a skúsenosťami, pohybujúci sa na pomedzí hrania svojho života a rozmýšľania o svojej životnej premene z aktívnych na …

Krzysztof-Raczkowski-Jan-Sedál (Photo: Eifert János) Krzysztof-Raczkowski-Jan-Sedál (Photo: Eifert János) Móger-Ildikó (Photo: Eifert János) Tomáš-Vtípil-Jan-Sedál-Móger-Ildikó (Photo: Eifert János)

Móger-Ildikó-Krzysztof-Raczkowski-Mária-Zagatová (Photo: Eifert János) Martin-Bálik-Jan-Sedál-Krzysztof-Raczkowski (Photo: Eifert János) Photos: Eifert János

Director: Petra Tejnorová
Dramaturgy: Lukáš Jiřička
Choreography: Lucia Kašiarová
Scene, costumes: Adriana Černá
Music: Tomáš Vtípil
Performing: Ján Sedál, Josef Kotěšovský, Petr Veleta (Cz), Mária Zagatová, Martin Bálik (Sk), Krzysztof Raczkowski (Pl/De), Ildikó Móger (Hu)

Entry: 4.00 / 3.00 € (adults / students)
Ticket reservations: rezervacie@stanica.sk, +421 41 56 23 564

Szavazz Az Év Honlapjára!

2012.11.22-Az-Év-honlapja-pályázat 

Ha tetszik a honlapom, kérlek szavazz rám: https://www.facebook.com/evhonlapja/app_174462892637082?app_data=entry_191

Dr. Bencze József nagykövet nyitotta meg a “Tánc a fotóművészetben” című kiállítást. Stip, Macedónia, 2012. november 20.

Tánc a fotóművészetben – Stip, Macedónia, 2012. november 20 -

Megnyitotta: Dr. Bencze József nagykövet

Aktworkshop, a Fotóoktatás.hu haladó művészsuli hallgatóival, Budapest, 2012. november 18.

Eifert "előtáncol" Müller Fannynak (Szi-Benedek-Szilárd-felvételei)

Eifert János: Tanulmány mozgó drapériával Eifert János és Müller Fanny (Szi-Benedek Szilárd felvétele)

Eifert “előtáncol” Müller Fannynak, a kitűnő aktmodellnek, aki nemcsak pózolni, hanem mozogni és táncolni is tud (Szi-Benedek-Szilárd felvételei)

2011.11.18-Láb-játék-1-7

Eifert János: Láb-játék, 1-4.

Eifert János: Láb-játék

Eifert fényképez (Szi-Benedek Szilárd felvétele) Fényképező hallgatóim (Eifert János felvétele)

Játék a transzparenciával (Photo: Eifert János) Transzparencia (Photo: Eifert János)

Mozdulat, lendülő hajjal (Photo: Eifert János) Akt "fordított" hajjal (Photo: Eifert János)

Aktworkshop, csoportkép A képeken Imre Anikó, Szi-Benedek Szilárd, Eifert János, Müller Fanny, Fellner Felícia, Révész Nikolett, Szél Attila, Madacsay Krisztina, és mások

Modell divatiskola szalagavató ünnepsége, Budapest, 2012. november 16.

Kata-osztálytársaival-énekel (Photo: Eifert János)

Az-Igazgatónő-köszöntője (Photo: Eifert János) Szalagavatón (Photo: Eifert János) Fiúk-elegánsan (Photo: Eifert János)

Szalagavató (Photo: Eifert János) Kata-a-szalagavatón (Photo: Eifert János) Egy mosoly a fotográfus felé (Photo: Eifert János) Eifert-Kata-Nóra (Photo: Eifert János)

Kata és barátnője táncol (Photo: Eifert János) Horváth-Csaba-és-Eifert-Kata keringőznek (Photo: Eifert János) Eifert Kata osztálytársaival énekel (Photo: Eifert János) Kata-táncol (Photo: Eifert János)

Szalagavató "finálé" (Photo: Eifert János)

A szalagavató “fináléjában” középen: Eifert Kata Nóra, Csuz Kitty, Wieszt Petra, Antal Viktória, Kanyó Rebeka, Szabó Noncsi

Walters-Lili, Eifert-Andris, Lőrinc-Kati (Photo: Eifert János) Andris, Papa, Mama (Walters Lili felvétele) Török-Joli-és-Eifert-András (Photo: Eifert János) Móger-Ildikó (Photo: Eifert János)

Szalagavató (Photo: Eifert János) Eifert Kata osztálytársaival énekel (Photo: Eifert János) Papa-Kata-lányával-táncol (Walters Lili felvétele) Eifert János és Walters Lili felvételei

2012.11.16-Szalagavató-keringőzők Szalagavató közönsége (Photo: Eifert János)

2012.11.16-Papa-Kata-lányával-táncol_3878

Gedeon Péter: A Kreatív tudat / The Creative Consciousness. Ágens Fotóművészeti Galéria, Budapest, 2012. november 14 – december 1.

2012.11.14-Eifert-János-és-Gedeon-Péter (Wagner Ferenc felvétele)

Gedeon Péter: A Kreatív tudat. Ágens Fotóművészeti Galéria (1027 Budapest, Fő u. 73.) Megnyitó: 2012. november 14. 17:00, megnyitja: Eifert János fotóművész. Kurátor: dr. Patrus Sándor

Gedeon Péter, Eifert János, Patrus Sándor (Wagner Ferenc felvétele) Gedeon Péter képei előtt (Wagner Ferenc felvétele) Eifert János a képekről beszél (Wagner Ferenc felvétele)

„Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves barátaim!

Könnyű dolog megnyitni Gedeon Péter kiállítását, ugyanakkor felelősség is. A képei beszédesek ugyan, de sokak számára a fotóművészet általános és konzervatív hagyományai alapján értelmezve túlságosan kitaláltak, megcsináltak és „digitálisak”. A Fotóhónap 2012 gazdag programjában pedig igenis helye van az ilyesfajta stílusnak, felfogásnak. „A szépség csodálata kifogyhatatlan forrása Gedeon Péter alkotói energiájának. A felszínen, az emberi test szépségének dicsérete, mint központi elem szinte elmaradhatlan része az elmúlt huszonöt évben készült munkái többségének. Egy mélyebb szinten, mindig az érdekelte, hogy megfigyelje, megértse, beleérezze magát az őt körülvevő emberek, események, élettörténésébe. A ruhátlanság egyszerűsége bonyolult és kifinomult jelrendszerré, nyelvezetté csiszolódott a több mint három évtizedes fotográfusi gyakorlat ideje alatt. Gedeon Péter négy kontinensen járt és készített fotókat, több mint harminc jelentős egyéni kiállítása volt hét országban, több mint negyven nemzetközi és számtalan nemzeti díjat nyert és albumot adott ki. Gedeon Péter Floridában, az Egyesült Államokban él és dolgozik, valamint fotográfiát tanít.”

Ha körbenézünk a munkássága keresztmetszetét adó művek sorában, könnyű észrevenni, hogy eszközei között a montázs és a film- illetve színházszerűen megrendezett jelenet mennyire erőteljes eszköze mondanivalójának közlésére.

Gedeon Péter kiállításának megnyitóján (Wagner Ferenc felvétele)

2012.11.14-Gedeon-Péter-kiállításmegnyitó-06 Gedeon Péter kiállításának megnyitóján (Wagner Ferenc felvétele)

A montázs eredetileg a képzőművészetben a XX. század elejétől alkalmazott technika, amelynek során már meglévő képeket és rajzokat illesztenek, szerkesztenek össze valamilyen új kompozícióba. Később a filmművészetnek vált elengedhetetlen elemévé a vágástechnika (montázs), amellyel korábban készített felvételekből lehet új filmrészleteket előállítani. A fotómontázs két, vagy több elem összemásolása fotótechnikai eszközökkel.

1851. február 23-án, a La Lumière című párizsi fényképészeti szaklap beszámolt arról, hogy Hippolyte Bayard évek óta eredménnyel alkalmazza táj- és felhőfelvétel-negatívok összemásolását. Egy hónappal később a tudósító már az eljárást ismerteti, „amellyel lehetővé válik külön-külön felvett személyek képét egyazon portréfotóban egyesíteni.” Egy új műfaj, az összemásolt fénykép vagy – ahogyan később elkeresztelték – a fotómontázs tehát megszületett.

Az új módszer fontos bizonyító szerepet kapott annak igazolására, hogy a fényképezőgép nemcsak leképezi a látványt, de képzelet szülte világokat elevenít meg. Neves és névtelen fényképészek százai használták fel az összemásolás eljárását. Az 1910-es évtized vége felé a berlini dadaisták – Raoul Hausmann (1886-1971), Hannach Höch (1889-1978), John Heartfield (1891-1968), Georg Grosz (1893-1959) – a kiváltságos eljárás rangjára emelték, mert művészi célkitűzéseik megvalósítására különösen alkalmas eszközét fedezték fel benne. A dadaizmus hozzásegítette a képző- és fotóművészetet a szemléletbéli megújításhoz, ezt folytatták más művészi felfogású képviselői, mint Alexandr Rodcsenko, Otto Umbehr, Herbert Bayer, Max Ernst. A felsoroltak – korántsem teljes – névsorából a magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Angelo Funk Pál, Bálint Endre, Lengyel Lajos, Török László és Fejér Ernő sem hagyhatók ki.

Gedeon Péter a digitális technikát, annak szerkesztési lehetőségeit használja montázsai elkészítéséhez…” (Részlet Eifert János megnyitószövegéből)

 Gedeon Péter kiállításmegnyitóján (Wagner Ferenc felvétele) Gedeon Péter kiállításmegnyitóján a zene is megszólal (Wagner Ferenc felvétele) Lökös Zoltán (Wagner Ferenc felvétele) 

Ilku-János-videózik (Wagner Ferenc felvétele) Gedeon Péter-édesapjával (Eifert János felvétele) Wagner Ferenc felvételei

Gedeon Péter: The Creative Consciousness
Curator: Sándor Patrus, Opening speech by: János Eifert photographer

“The Creative Consciousness The admiration of beauty has been an inexhaustible source of creative energy in Peter Gedeon’s life. On the surface, the praising of the beauty of the human figure as a central element is inevitably part of nearly all of his latest work. On a deeper level, Peter Gedeon’s work is the reaction of his perpetual desire to observe, understand and sympathize with the people, events and life happening around him. The simplicity of a figure void of clothing has been transformed and polished into a sophisticated and complex syntax. Into a language. This has taken Peter more than three decades of work as a photographer. His career has been hallmarked with assignments on four continents, more than thirty major solo exhibitions in seven countries, over forty international prizes and countless national awards. Peter is a contributor of twenty-four books internationally. He has successfully self-published two books of photography. He lives, works and teaches in Florida, USA.”     www.GedeonPhoto.com

 

2012.10.14-Gedeon-Péter-kiállítása

Következő oldal »