János Eifert - Photographer

Archive for September, 2013

Zugló 78. születésnapja. Ünnepség a Stefánia Palotában, amelyen országgyűlési képviselők, zuglói köztisztviselők, intézményvezetők mellett Zugló testvérvárosainak delegációi is részt vettek, és jubileumi érdemérmeket, elismeréseket és díszpolgári címeket adtak át. Budapest, 2013. szeptember 27.

2013.09.27.-Stefánia-Palota-díjátadó-ünnepség-közönsége

2013.09.27.-Zuglóért-emléklap Zuglóért-Emlékérem-átadása (Stefánia Palota, 2013.09.27.) Móger Ildikó felvétele

Eifert János fotóművész “Zugló életében játszott kiemelkedő szerepéért, lakósságközpontú tevékenységéért, valamint kerületünkért végzett önzetlen, kitartó áldozatos munkájáért” a Zuglóért Emlékérmet vette át Dr. Papcsák Ferenc polgármestertől (Móger Ildikó felvétele)

2013.09.27.-Zuglóért-Emlékérem-ünnepségre-meghívó Zuglóért emlékérem 2013.09.27.-Zuglóért-Emlékérem-Eifert-János-részére

2013.09.27.-dr. Papcsák Ferenc Zugló polgármestere ünnepi köszöntője (Photo: Eifert János) Október elseje, Zugló 78. születésnapja. Az évforduló alkalmából nagyszabású ünnepséget tartottak a Stefánia Palotában. Az ünnepi eseményen országgyűlési képviselők, zuglói köztisztviselők, intézményvezetők mellett Zugló testvérvárosainak delegációi is részt vettek. A megjelenteket dr. Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere köszöntötte, aki beszédében kitért az elmúlt három élv teljesítményeire, és kiemelte, Zugló születésnapi ajándéka a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomtorony felépítése lesz.

Később a jubileumi emlékérmeket adták át, amelyet idén a 70 éves Hétszínvirág óvoda, az 55 éves Aprófalva óvoda, a 40 éves Napraforgó óvoda, a 40 éves Narancs óvoda, a szintén 40 éves Zöld Lurkók óvoda, az 55 éves Kaffka Margit Általános Iskola, a 40 éves dr. Mező Ferenc Általános Iskola, a 65 éves Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint a 140 éves Teleki Blanka Gimnázium érdemelt ki.
Zugló legragosabb elismerését, a díszpolgári címeket 2011 óta osztják ki, és eddig nyolcan részesültek már ebben az elismerésben. Idén a kerület legrangosabb kitüntetését Szécsi István, a POFOSZ XIV. kerületi szervezetének és a POFOSZ Hagyományőrzők Csoportjának elnöke, Ambrus Miklós olimpiai bajnok vízilabdakapus, Bárány Béla, a Bosnyák téri templom plébánosa, Müller Péter író, drámaíró és dramaturg, illetve Lett Miklós könyvtáros, levéltáros és helytörténész érdemelte ki. Posztumusz díszpolgári elismerésben részesült Kézdy György, Jászai Mari-díjas színművész, dr. Schuster Zoltán körzeti fő állatorvos és Samodai József helytörténész is.
Az ünnepség végén a testvérvárosok közül Csíkcsicsó köszöntötte az ünnepelt kerületet. Becze Attila polgármester ajándékot, egy székely zászlót adott a kerületnek, illetve az erdélyi település színes néptánc-csokorral is kifejezte a tiszteletét. A programot a Zuglói Filharmónia rövid műsora zárta. (Riersh-Forrai)

Körtvélyessy Zsolt és Móger Ildikó (Photo: Eifert János) 2013.09.27.-Zugló-Sportjáért (Photo: Eifert János) Zugló kitüntetettje (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, az ünnepségen elismeréseket adtak át zuglói polgároknak (Photo: Eifert János)

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei palotást táncolnak (Photo: Eifert János) Árvízvédelemben jeleskedtek (Photo: Eifert János) Jó étvágyat! (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepségen egy székely együttes táncolt (Photo: Eifert János)

A Zugló Sportjáért Elismerést az idén felnőtt Európa-bajnoki, junior világbajnoki, és váltóban felnőtt világbajnoki ezüstérmet nyerő KSI-s öttusázó, Földházi Zsófia, a felnőtt Európa- és világbajnok, szintén KSI-s öttusázó, Kasza Róbert, a KSI SE kétszeres felnőtt világbajnok kajakozója, Vad Ninetta, az ugyancsak a KSI-ben dolgozó cselgáncs-mesteredző, Pánczél Gábor és a Zuglói Nyugdíjasok Egészségéért Egyesület elnöke, Batáné Ruis Ilona vehettek át.
A Zugló Közbiztonságáért Elismerést Tóth István rendőr főtörzszászlós, Bárácz Gabriella rendőr zászlós, Vasvári János rendőr zászlós, Lévai Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, Laczkó István Gábor kerületőr és Varga Tamás polgárőr kapták. Zuglóért Emlékérmet kapott a Heltai Gáspár Általános Iskola közössége, Eifert János fotóművész, Baranyi Mária, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskola és Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára, Tóth Ferencné önkéntes és dr. Mayer Árpád orvosprofesszor.
2013.09.27.-Zugló-díszpolgára (Photo: Eifert János) Zugló-díszpolgára (Photo: Eifert János) 2013.09.27.-Zugló-díszpolgára (Photo: Eifert János) Ambrus Miklós, Zugló díszpolgára (Photo: Eifert János)

Müller Péter feleségével (Photo: Eifert János)

2013.09.27.-TV-interjú (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, a díszvacsora résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, díszvcsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Molnár-Zsuzsanna (Photo: Eifert János)

Zugló 78 éves, díszvacsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Majzer-Edit,-Harragh (Photo: Eifert János)

Zugló 78 éves, díszvacsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János)

Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora résztvevői a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora a Stefánia Palotában, 2013.09.27. (Photo: Eifert János) Zugló 78 éves, ünnepség és díszvacsora a Stefáni Palotában (Eifert János felvételei)

Dr. Papcsák Ferenc polgármester Zugló díszpolgáraival (Photo: Eifert János)

Dr. Papcsák Ferenc polgármester  Zugló díszpolgárai társaságában.

Zugló legragosabb elismerését, a díszpolgári címeket 2011 óta osztják ki, és eddig nyolcan részesültek már ebben az elismerésben. Idén a kerület legrangosabb kitüntetését Szécsi István, a POFOSZ XIV. kerületi szervezetének és a POFOSZ Hagyományőrzők Csoportjának elnöke, Ambrus Miklós olimpiai bajnok vízilabdakapus, Bárány Béla, a Bosnyák téri templom plébánosa, Müller Péter író, drámaíró és dramaturg, illetve Lett Miklós könyvtáros, levéltáros és helytörténész érdemelte ki. Posztumusz díszpolgári elismerésben részesült Kézdy György, Jászai Mari-díjas színművész, dr. Schuster Zoltán körzeti fő állatorvos és Samodai József helytörténész is.

Ezúton szeretném tisztelettel értesíteni arról, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2013. szeptember 6-i ülésén a 388/2013. (09.06) számú határozatával a Hódmezővásárhely díszpolgára címet adományozta Önnek, eddigi munkássága, valamint a szülővárosáért tett szolgálata elismeréseként. Tisztelettel: Almási István polgármester, Hódmezővásárhely, 2013. szeptember 10.

Értesítés: Eifert János Hódmezővásárhely díszpolgára

Száma: 05-5797-3/2013.

Tárgy: értesítés

 

Eifert János fotóművész részére

Budapest, Limanova tér 21. II/4.

 

Tisztelt Művész Úr!

Kedves János

 

Ezúton szeretném tisztelettel értesíteni arról, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2013. szeptember 6-i ülésén a 388/2013. (09.06) számú határozatával a Hódmezővásárhely díszpolgára címet adományozta Önnek, eddigi munkássága, valamint a szülővárosáért tett szolgálata elismeréseként. A kitüntetés ünnepélyes átadására 2013. október 11-én rendes közgyűlés keretében kerül sor a Városháza dísztermében, amely eseményre szeretettel várjuk Önt és kedves családját. Kitüntetéséhez szívből gratulálok, minden jót kívánok Önnek és családjának.

Hódmezővásárhely, 2013. szeptember 10.

Tisztelettel: Almási István

Think Tank Photo 2013 – elindult a kreatív fotósok pályázata! Be Ready ”Before the Moment!” – Járj egy gondolattal a pillanat előtt!

Think Tank Photo 2013 – elindult a kreatív fotósok pályázata!

Be Ready ”Before the Moment!” – Járj egy gondolattal a pillanat előtt!

Az aktív fotósok életét kiváló minőségű fotóstáskáival és kiegészítőivel segítő amerikai Think Tank Photo cég magyarországi bemutatkozását a legkreatívabb hazai fotósoknak bemutatkozási lehetőséget nyújtó fotópályázattal indítja.  A beküldött pályamunkákból szakértő zsűri választja ki a legeredetibb alkotásokat, a fődíj mindkét kategóriában 150.000 Ft értékű Think Tank termékre beváltható vásárlási utalvány. A második helyezettek 100.000 Ft, harmadik helyezettek 70.000 Ft értékű utalványt kapnak, a közönségdíj értéke 30.000 Ft, további különdíjak 95.000 Ft értékben. Nevezési díj nincs.

A fotósok támogatását küldetésének tekintő Think Tank – magyarul: Agytröszt – ötletgazdái közt a Pulitzer díjas sajtófotós Deanne Fitzmaurice és az utcai pillanatképek (street photography) szakértője, Kurt Rogers is tevékeny szerepet vállal, segítve a tervezőket, hogy a fotósok igényeihez alkalmazkodva olyan termékeket fejlesszenek, amelyek megkönnyítik, hogy minden felszerelés kéznél legyen a nagy pillanatokban, akár zsúfolt nagyvárosi utcán, akár sziklás hegyi ösvényen hever az adott téma. 

A cég „Be Ready „Before The Moment” jelmondatát zászlójára tűző fotópályázat az egy gondolattal a pillanat előtt járó fotósokat szólítja meg, akik tudják, az eléjük táruló valóság elemeiből mit, hogyan és miért akarnak képpé változtatni.

A pályázat résztvevőinek körét a kiíró nem korlátozza, hivatásos és hobbi fotósok, fotós képzések hallgatói és a mesterségbeli tudás fortélyait autodidakta módon elsajátítók alkotásait egyaránt szívesen fogadják.  Egy pályázó maximum 10 fotót vagy fotósorozatot küldhet be.  Egy fotósorozat maximum 9 képből állhat, és egy pályaműnek számít.

A fotográfiai kreativitás különféle megnyilvánulási formáit és az alkotói fantázia szárnyalását a kiíró minél kevésbé szeretné korlátozni. A pályázatra 2 kategóriában várják az alkotásokat:

1, Valóság-képek (Megtalált képek)

Ebbe a kategóriába a kiírók elsősorban társadalmi, kulturális vagy környezeti témákat feldolgozó dokumentarista fotográfiákat és képriportokat várnak, amelyek vizuálisan megragadó és egyedi látásmódot tükröző módon mutatják be az emberek, az épített környezet valamint a természet kapcsolatát, a különféle földrajzi és társadalmi körülmények közt formálódó emberi sorsokat.

Az utcai pillanatfelvételek mellett ide tartoznak a nyilvános helyeken (utcák, parkok, terek, közlekedési eszközök, nyilvános rendezvények helyszínei stb.) készült dokumentum-, riport- és eseményfotók, épületfotók és zsánerképek is. A műfajtól független cél:  bemutatni a városi környezet és lakóinak kölcsönhatását,  az egyéni életeseményeket a társadalmi közeg és az épített környezet kontextusában vizsgálni, fotóba vagy fotóesszébe fogalmazni a folyamatosan változó emberalkotta környezet átalakulásait, a pusztulás és építés pillanatait és ami a kettő közt van.

Inspiráció: www.deannefitzmaurice.com, www.kurtrogersphotography.com

A kisebb-nagyobb emberi települések lakóinak bemutatása mellett ebbe a kategóriába tartoznak a hegyek, folyók, tengerek és erdők szárnyas, uszonyos, kettő- négy-, hat-, nyolc vagy akár százlábú lakóit természetes élőhelyükön bemutató fotók is. Várjuk a természet kisebb-nagyobb csodáinak újszerű ábrázolásait, az egyedi nézőpontból készült tájképeket, növény- és állatfotókat, makro felvételeket és asztrofotókat, az élet metamorfózisainak képbe zárt esszenciáját.  Ugyanúgy, ahogy a városi közegben készülő fotóknál is a kapcsolatok képi megragadására buzdítjuk a pályázókat, a természetfotóknál is a környezet élő és élettelen alkotóelemeinek viszonyát, az élőlények egymásrautaltságát és szimbiózisát bemutató természetfotókat értékeljük leginkább.

A képmódosító eljárásokat ebben a kategóriában kérjük mellőzni.

2, Fantázia-képek (Kitalált képek)

Ebben a kategóriában helye van az összes elképzelt lénynek és kitalált helyszínnek, jöhetnek a felépített díszletek közti megrendezett szituációk, multiexpós felvételek, trükkök és effektek, semmi sem szab gátat az egyéni történetek legszabadabb elmesélésének. Várjuk az alkotói fantázia mélységeiben készült búvárfotókat, a lecsupaszított érzésekről rögzített művészi aktokat, a mindennapi élet egymást sodró eseményeinek felismerhetetlenségig egymásbamosott vagy tűéles táncfotóit. Sem a képalkotó módszereket, sem a témaválasztást nem szeretnénk korlátozni, a társadalmi, kulturális és környezeti témák egyedi feldolgozásait ebben a kategóriában is szívesen fogadjuk. 

 

Megjegyzés: A fotográfiai kreativitás számtalan módon valósulhat meg, reméljük, ezt a pályázati anyag tükrözi majd. Mindkét kategóriában minél több alakját szeretnénk megpillantani annak a titokzatos és nehezen megragadható jelenségnek, amitől az elkészült kép túllép a puszta dokumentáláson és vizuális síkon valósítja meg „az igazat mondd, ne csak a valódit” felszólítást. A félreértések elkerülése végett fontosnak érezzük leírni, hogy kreatív fotón nem a különféle effektek használatát értjük, lehet egy minden módosító eljárás nélkül készült portré vagy tájkép is kreatív, és kerülhet elő a photoshop bugyraiból is minden egyedi ötletet nélkülöző kép.

A pályaműveket szakértő zsűri értékeli:

A zsűri elnöke:
• Eifert János fotóművész

A zsűri tagjai:
• Benkő Imre Pulitzer-emlékdíjas és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a World Press Photo aranyfokozatának kétszeres nyertese
• Daróczi Csaba fotográfus, a 2012-es Év Természetfotósa és a Varázslatos Magyarország pályázatok fődíjasa, a naturArt Magyar Természetfotós Szövetség tagja, a PillanArt Magyar Esküvőfotósok Egyesületének elnöke
• Gőbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fotográfia alapszak szakvezetője, főiskolai docens
• Sopronyi Gyula Balogh Rudolf díjas fotográfus, fotóriporter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Fotóriporterek Szövetségének elnökségi tagja, a National Geographic rendszeres munkatársa

A zsűri mindkét kategóriában egy I., egy II. és egy III. díjat ítélhet oda. A zsűrinek joga van kiemelkedő képet másik kategóriába áttenni és díjat nem kiadni.
A legjobb pályamunkák online közönségszavazáson vesznek részt.

Pályázati naptár:

Pályázati regisztráció és képfeltöltés kezdete: 2013. szeptember 16.
Pályázati anyag véglegesítése: 2013. október 21. reggel 8 óra
A zsűrizés (zárt, online közvetítéssel) időpontja: 2013. október 26.
Közönségszavazás (online): 2013. október 29. – november 15.
Kiállításra kerülő képek nagyfelbontású változatának beadása: 2013. október 31-ig
Ünnepélyes díjátadó és kiállítás kezdete: 2013. november 16.

A Think Tank Photo Hungary kategóriánként 3-3 díjat oszt ki.

Díjak:

I. díj:  150, 000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány

II. díj: 100,000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány

III. díj: 70,000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány

Közönségdíj: 30,000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány

Különdíjak:

A Pigmenta a legsikeresebb egyedi és sorozat természetfotó készítőinek számára ajánlott fel két, egyenként 20.000 Ft értékű, Giclée művészi nyomat készítésére felhasználható ajándékutalványt.

A Bestfotókönyv a legsikeresebb egyedi és sorozat streetfotók készítőinek ajánl fel 5 díjat, 60 oldalas fotókönyv nyomtatásra felhasználható 11.000 Ft értékű ajándékutalvány formájában.

Pályázati anyag beküldése:

A pályázati anyagokat a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel a pályázati szerverre. A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A megadott adatokat a kiíró és a pályázat szervező adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki. A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához, amennyiben a díjazottak közé kerül.

A szerver 2013. szeptember 16-tól 2013. október 21. reggel 8 óráig fogad el feltöltéseket.

Az utolsó napokban a feltöltés lassulhat, ezért kérjük a pályázókat, lehetőség szerint minél hamarabb töltsék fel és véglegesítsék pályázati anyagaikat. A zsűri elé csak a véglegesített pályázatok kerülhetnek.
A szakmai zsűri először online, nem nyilvánosan szűkíti a pályaművek számát. Nyilvános zsűrizésre csak a formai feltételeknek és a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók kerülhetnek, amelyek közül 2013. október 26-án választják ki a nyertes alkotásokat és a kiállításra szánt fotókat. A zsűrizés folyamata csak online, a www.fotoklikk.hu címen lesz követhető. A kiállításra kiválasztott képek közönségszavazáson vesznek részt október 29-től online, a pályázat facebook oldalán (http://www.facebook.com/ThinkTankPhotoHungary) Az eredményhirdetésre a díjátadás napján, 2013. november 16-án kerül sor, melyről a pályázókat emailben értesítjük.

Technikai és egyéb feltételek

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után. Mindenki csak a saját készítésű fotókkal pályázhat. Egy pályázó 10 egyedi képet vagy sorozatot adhat be.

Az első kategóriába beadott képek utómunkájánál csak a teljes képre vonatkozó kismértékű digitális módosítások megengedettek: a szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast) beállítása és az eredeti kép készítése közben keletkezett fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom eltávolítása.

A második kategóriába beadott pályamunkáknál korlátozás nélkül alkalmazhatóak a képmódosító eljárások. A kép aránya vágással megváltoztatható, több kép is felhasználható egyetlen kép elkészítésénél (panoráma, HDR, mélységélesség-növelő technikák alkalmazása).

Képfile technikai feltételei:

File-típus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve
Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, álló kép esetén 1050 pixel
Minimális eredeti méret: 5 Mpixel – kb. 2592 x 1944 pixel

A pályázaton legalább 5 megapixel (kb. 5 millió pixel) felbontású eredeti képpel lehet részt venni, melynek kicsinyített 1400×1050 pixeles változatát kell feltölteni. A 3. fordulóba bejutott képekről külön értesítés után feltöltendő a nagyfelbontású változat maximum 10 megapixel (kb. 10 millió pixel) méretű változata, amely maximum 16 MB méretű lehet.
A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást a képek feltöltésekor adják meg. A kép mellett megadott cím fog szerepelni a kiállított kép alatt. A zsűrizés után a kiválasztott képek szerzőitől bekérjük nagyfelbontású képeiket a pályázati felületen. A nagyfelbontású képek feltöltésére két nap áll rendelkezésre, az ezt elmulasztó pályázók kizárják magukat a díjazottak közül.

Szerzői és személyiségi jogi feltételek:

Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a P&A FOTO Nagyker Kft. (ThinkTankPhoto Hungary)-t mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Pályázó a pályázat megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond az alábbi felhasználások tekintetében, illetve a fotók pályázatra való elküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy:
• a pályázat zsűrizésével kapcsolatosan a fotók a http://thinktank-fotopalyazat.fotoklikk.hu oldalon zárt formában, kizárólag a zsűri tagjai számára, online módon hozzáférhetőek legyenek;
• a Think Tank Photo a fotoklikk.hu archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat.

A fotók ettől eltérő célokra való felhasználására a P&A FOTO Nagyker Kft. (ThinkTankPhoto Hungary) csak külön szerződés alapján jogosult.

Táncfényképezés, workshop a Mozdulatművészeti Stúdióban, Budapest, 2013. szeptember 21.

Eifert János: Test/Kompozíció (Budapest, 2013.09.21.) 

Eifert János: Test/Kompozíció (Budapest, 2013.09.21.) Sarlós Flóra és Bor Ádám Bor Ádám és Sarlós Flóra kettőse 05 (Photo: Eifert János) 2013.09.21. 2013.09.21.-Bor-Ádám-Sarlós-Flóra-01

Táncworkshop, Csoportkép (Kelko Niki felvétele) 2013.09.21.

Fényképezők (Photo: Eifert János) 2013.09.21. 2013.09.21.-Ölelés Eifert János felvételei

ARS SACRA FESZTIVÁL 2013. A REMÉNY című fotókiállítás a Fény Galériában, Eifert János, Lelkes László, Maczkó Erzsébet, Rainer Péter, Szél Ágnes, Szentiváni János közreműködésével. Budapest, 2013. szeptember 20 – október 18.

2013.09.20.-Fény-Galéria-Remény-meghivó

A Fény Galéria szeretettel meghívja Önt és barátait az ARS SACRA FESZTIVÁL alkalmából 2013. szeptember 20-án, pénteken 18 órára a REMÉNY című fotókiállítás megnyitójára

Kiállító művészek: Eifert János, Lelkes László, Maczkó Erzsébet, Rainer Péter, Szél Ágnes, Szentiváni János

FÉNY GALÉRIA (1024 Bp. Széll Kálmán tér 3. I. em. (Dékán u. sarok)

Köszöntőt mond: TŐKÉS JÚLIA glériavezető, a kiállítást megnyitják: az ALKOTÓK, zenél: HEIDRICH ROLAND gitárművész, rendezte: RAINER PÉTER építész-belsőépítész

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 18-ig, hétköznap 12-18 óráig

Fény Galéria, a kiállítók (Photo: Eifert János) 2013.09.20.

Tőkés Júlia galériavezető, Rainer Péter, Szél Ágnes, Lelkes László, Maczkó Erzsébet

Eifert János és Rainer a Fény Galéria kiáll.megnyitón (Steinert Gábor felvétele) Tajti Eszter, Zsila Sándor és Szentiváni János a Fény Galériában (Photo: Eifert János) 2013.09.20. Szentiváni János és Tőkés Júlia (Photo: Eifert János)  Fény Galéria, a Remény c. kiállítás megnyitója (Photo: Eifert János)  2013.09.20. 

2013.09.20.-Fény-Galéria-Remény-kiállításmegnyitó Eifert János és Steiner Gábor felvételei

Eifert János: 3T – Tánc/Test/Tanulmányok. Balaton Színház, Keszthely, 2013. szeptember 19 – 30.

2013.09.19.-Eifert-3T-Balaton-Színház-kiállításmegnyitó 2013.09.19.-Eifert-3T-Balaton-Színház-kiállításmegnyitó-01

Eifert János: 3T – Tánc/Test/Tanulmányok – Keszthely, Balaton Színház, 2013. szeptember 19 – 30.
A Goldmark Károly Művelődési Központ tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és barátait 2013. szeptember 19-én (csütörtökön) 20:00 órára a Balaton Színház Simándy termében megrendezésre kerülő kiállítás megnyitójára. Köszöntőt mond Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. A kiállítást megnyitja Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncos, koreográfus.

Eifert tárlatvezetése kiállításán (Keszthely, Balaton Színház, 2013.09.19.) Eifert tárlatvezetése kiállításán (Keszthely, Balaton Színház, 2013.09.19.)

Eifert tárlatvezetése kiállításán (Keszthely, Balaton Színház, 2013.09.19.)

Eifert: 3T (Balaton Színház, Keszthely, 2013.09.19 - 30.) Eifert tárlatvezetése kiállításán (Keszthely, Balaton Színház, 2013.09.19.)

Eifert: Tánc/Test/Tanulmányok - Balaton Színház, Keszthely, 2013. szeptember 19 - 30.

BYT20 – a 20 éves Bozsik Yvette Társulat táncfotói fekete-fehérben – Horváth Judit képei, Nemzeti Táncszínház, Budapest, 2013. szeptember 18 – 29.

 

 BYT20 – A 20 éves Bozsik Yvette Társulat táncfotói fekete-fehérben – Horváth Judit képei – Nemzeti Táncszínház, Budapest, 2013. szeptember 18 – 29.

A 20 éves Bozsik Yvette Társulat táncfotói fekete-fehérben - Horváth Judit képei, Nemzeti Táncszínház, Budapest, 2013. szeptember 18 - 29. A Bozsik Yvette Társulat 2013-ban ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból nyílik fotókiállítás a társulat előadásképeiből a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában.Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes Művész 1993-ban hozta létre társulatát, a kortárs tánc elfogadtatására, népszerűsítésére és új utak keresésére. A Társulat rendszeres tréningeken és a műhelymunkákban folyamatosan fejleszteti a táncosok technikai és szakmabeli jártasságát, sokféle tánc- és színházi stílusban. Így a markáns arculat mellett kialakítottak egy sajátságos profilt és repertoárt. Több generációhoz szólnak, jellemzőjük a műfaji sokszínűség és innováció igénye. Az előadásaikban a humor, az önirónia és a társadalomkritika szervesen kapcsolódik a rendezések és koreográfiák játékosságához és nyitottságához. Repertoárjuk a látványos táncszínházi produkcióktól kezdve az önéletrajzi ihletettségű komédián, a mozgássérültekkel és vakokkal készített közös táncelőadásokon át a gyermek- és csecsemőszínházig terjed.Horváth Judit húszéves kora óta fényképez, autodidakta. Megtanulta az analóg fotókidolgozás minden lépését, 2005 óta fényképez digitális fényképezőgéppel. Fotóblogját 2009-ben és 2012-ben kategóriájában az első tíz közé választották. A Bozsik Yvette Társulat, valamint 2011-2013 között a Nemzeti Színház produkcióinak fotósa.A kiállításra a Bozsik Yvette Társulat Nemzeti Táncszínházban bemutatott előadásairól készült fényképekből válogattunk.

Megbeszélés dr. Doncsev Toso igazgatóval, a Szófiai Magyar Intézetben, Bulgária, 2013. szeptember 16.

Eifert János, Dimitrov Györgyi, dr. Doncsev Toso (Szófiai Magyar Intézet, 2013.09.16.)

Hazaindulás előtt még “beugrunk” a Szófiai Magyar Intézetbe, hogy dr. Doncsev Toso igazgató Úrral megbeszéljük a kiállításommal kapcsolatos dolgokat. Dimitrov Györgyi gazdasági igazgató a praktikum oldaláról segíti az időpont kiválasztását. Most novemberben Robert Capa kiállítás lesz a Nemzeti Galériában, Szófiában. Szóba került, hogy mint kortárs fotográfus, párhuzamos időben állítanék ki, de ez nem betervezett program, ezért még a szállításra, biztosításra se lenne pénz. Jövé év májusa a felkészülés, szállítás, megrendezés szempontjából megflelőbb lenne, és jó szervezéssel a szófiai bemutatót további kiállítások követnék Plevenben, Szlivenben, Plovdivban és másutt.

2013.09.16.-Móger-és-Eifert-Szófiai-Magyar-Intézet-bejáratánál 2013.09.16.-Vidékre-indulás-a-Szófiai-Magyar-Intézetből

Világszerte tizenkilenc magyar kulturális intézet gondoskodik arról, hogy hazánkon kívül is megismerhessék a magyar írók, képző- és iparművészek, zenészek s más alkotók munkásságát. A Balassi Intézet külföldi képviseleteként működő intézmények egyike, a Bulgáriában már 1948 óta működő Szófiai Magyar Intézet a belvárosban található. A földszinti, világos, tágas aulába belépve a látogatók leggyakrabban valamely magyar, vagy magyar kötődésű művész kiállítását tekinthetik meg. A 310 m2 területű intézet a kiállítótermen túl előadótermet, könyvtárszobát és irodákat is magába foglal. Az itt folyó munka célja a magyar kultúra közvetítése: koncertek, könyvbemutatók, kiállítások és más kulturális rendezvények szervezése, fordítások, könyvkiadások támogatása. Hétfőtől csütörtökig magyar nyelvoktatás is folyik az épületben, jelenleg tizenhét diák látogatja az órákat.

2013.09.16.-Doncsev-Toso-A-kun-hercegnő-B Dr. Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója (Photo: Eifert János)

Az intézet vezetője dr. Doncsev Toso 2011 májusától látja el az igazgatói feladatokat. Elmondása szerint munkájában a „megújítva megőrzés” elvét vallja, fontos számára, hogy a hagyományra és a megkezdett útra építsen. „Az itteni időszámítás nem velem kezdődik. A létrehozott értékek megőrzése és folytatása, a nagy múltú rendezvények továbbvitele kiemelten fontos. Ilyen esemény például az 1989 óta megrendezett Liszt-Bartók Zongoraverseny, melyen bolgár zongorista-növendékek játsszák névadó zeneszerzőink műveit, valamint a Sumeni Országos Szavalóverseny, amely már 1969-től nagy népszerűségnek örvend. Ezen magyar írók s költők művei hangzanak el iskolások, színművészetet hallgató diákok, műkedvelő és hivatásos színészek előadásában.” (Papadopulosz Dora)

 2013.09.16.-Doncsev-Toso-A-kun-hercegnő  Doncsev Toso elbeszéléskötete – A kun hercegnő –  2008-ban jelent meg  magyar nyelven. A bolgár nyelvű kötet a magyar kiadás elbeszéléseinek egy részét, valamint újabb műveket tartalmaz. A fordítások Adriana Petkova, Szvetla Kjoszeva és Julia Krumova munkái. Én a magyar nyelvű kiadás dedikált példányát kapom. Nagyon szép a borító, és a belső illusztrációk. Mint fotográfus, erre vagyok érzékenyebb.

Photovacation 2013 / Фотовакаиция 2013. “Test és Mozgás” – mesterkurzus Eifert Jánossal / “Тяло и движение” – уъркшоп с Янош Ейферт, Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.

    Photovacation 2013 – Primorsko Klub, Bulgaria / Фотоваканция 2013 – Приморско Клуб – 13 Септември 2013 10:00 – 14:00  “Тяло и движение” – уъркшоп с Янош Ейферт, Унгария

Photovacation 2013, Primorsko - programfüzet

2013.09.13. Photo Rosi Radeva 01 Photo: Rosi Radeva

2013.09.13.-Aktworkshop-04-Primorsko-Klub Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.) 

Eifert János “Test és Mozgás / Тяло и движение” című aktworkshopján mintegy ötvenen vettek részt. Történeti áttekintés, testre vetítés, gyertyázás, romos környezetben és a tengerparton való fényképezés – nagyjából ez volt a közös munka tematikája.

2004-Emlékek-a-régmúltból-karcos-akt

Eifert's Aktworkshop (Primorsko Klub, Bulgária, 2013.09.13.) Eifert János: Célkereszt (Hédervár, 2004)

Eifert's Aktworkshop (Primorsko Klub, Bulgaria, 2013.09.13.) Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.)  Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.) Ani és Ildikó. Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.)   

Photo: Eifert János / Янош Ейферт

Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.)

„С нескрити очаквания за висока творческа креативност участие в откриването взе още известният унгарски фотограф Янош Ейферт, който е у нас специално за “Фотоваканция”. Неговият уъркшоп “Тяло и движение” ще се проведе на 13 септември от 10.00 часа”

Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.) Móger Ildikó felvétele Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.) Tengerparti akt. Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.)

2013.09.13. Photo Ivan Banchev 01  Photo: Ivan Banchev

„Ще имаме страхотния Янош Ейферт от Унгария като гост, ще представим над 10 премиерни за България изложби, ще проведем 4 добри уъркшопа, ще имаме 2 интересни семинара, представяния на техника… ще можем да се изкефим на Stereo MC’s заедно с още много хора, ще пеем, ще посрещаме изгрева…” (Facebook)

Csoportkép a tengerparton. Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.)  Photo: Móger Ildikó

Самостоятелна изложба (откриване: 7.09.) и майсторски клас „Тяло и движение” (13.09.) на унгарския фотограф Янош Ейферт

Събитието се осъществява с помощта на Национално сдружение „Фотографска академия”

 Янош Ейферт е роден през 1943 г. в Ходмезьовашархей. Започва да се занимава с фотография през 1968 г., като паралелно с това танцува в унгарския ансамбъл “Хонвед”. От 1985 г. прави диапорами. През 1998 г. е художествен ръководител на Първата унгарска национална фотоседмица, основател и главен редактор на първото онлайн фотографско списание (сайта на Унгарския съюз на фотографите). В периода 2002-2004 г. е художествен ръководител на фестивала Mediawave. През 2006 г. заминава на научна командировка в Китай по покана на Китайската асоциация на фотографите. Творчеството на Янош Ейферт не може да се вмести в една стилова категория, той твори в много посоки. Известността на Ейферт се дължи на танцови, актови, природни и приложни фотографии. Работи освен това и като преподавател, лектор и експерт. Има зад гърба си над 150 самостоятелни изложби, участвал е в 650 общи изложби, награждаван е 168 пъти. Снимал е в 41 страни. Неговите фотографии, фоторепортажи и статии редовно излизат в специализираната преса, в унгарски и чуждестранни вестници, книги и електронни медии. Негови творби има в 12 престижни общи сбирки (Белгия, Германия, Австрия, САЩ). Член е на 16 съюза, сдружения и институции, от които 5 в чужбина.

KULTURNI NOVINI  http://kulturni-novini.info/news.php?sid=12

Унгарския културен институт  http://szofia.balassi-intezet.hu/bg/masz-4/2013-09-09-16-54

Este Szozopolban, Bulgária, 2013. szeptember 9.

Szozopol, Óváros (Photo: Eifert János) Este a Fekete-tengernél (Szozopol,  2013.09.09. 19:54) Photo: Eifert János 

Szozopol, esti piac az Óvárosban (Photo: Eifert János) 2013.09.09.

Szozopol, étterem az Óvárosban (Photo: Eifert János) Móger Ildikó az Óvárosban (Szozopol, 2013.09.09.) Photo: Eifert János

Szozopol, Óváros - Eifert János a garázsgaléria előtt (Photo: Móger Ildikó) Szozopol, garázsgaléria (Photo: Eifert János)

Éljen a Fekete-tenger! Bulgária, 2013. szeptember 5-14.

Árnyékom a vízben (Photo: Eifert János)

A Fekete-tenger Primorskonál (2013.09.14.  13:51) Photo: Eifert János A Fekete-tenger Primorskonál (2013.09.13.  14:03) Photo: Eifert János

A Fekete-tenger Szozopolnál (2013.09.14. 18:33) Photo: Eifert János A Fekete-tenger Szozopolnál (2013.09.14. 18:36) Photo: Eifert János   

A Fekete-tenger Primorskonál (Photo: Eifert János) A Fekete-tenger (Primorsko, 2013.09.07.) Photo: Eifert János

A Fekete-tenger Primorskonál (Photo: Eifert János) A Fekete-tenger Primorskonál (2013.10.13.  08:23) Photo: Eifert János

A Fekete-tenger Szozopolnál (2013.09.09.  19:54) Photo: Eifert János A Fekete-tenger Primorskonál (2013.09.13.  22:13) Photo: Eifert János

A Fekete-tenger Primorskonál (Photo: Eifert János)

 

A Fekete-tenger Primorskonál (Photo: Eifert János) Lányok-a-parton (Photo: Eifert János)

Kutya a parton (Photo: Eifert János) 2013.09.08.-Primorsko-homokvár-a-parton Készül a "homokvirág" (Photo: Eifert János) Napozó pár (Photo: Eifert János) 

2013.09.10.-Ildikó-Pocival-tengerparton-B 2013.09.10.-János-Pocival-tengerparton-A

Rozsda (Photo: Eifert János)

Photovacation 2013 / Фотовакаиция 2013. Янош Ейферт, Унгария – изложба, мултимедийно представяне – Számtalan fotós program, fényképezési lehetőség, kiállítás, workshop, pályázat, szakmai előadások, köztük Eifert János kiállítása, digiráma vetítése és “Test és Mozgás” című workshopja. Primorsko Klub, Bulgária, 2013. szeptember 7-16.

Kiállításom plakátja (Primorsko, Bulgaria, 2013.09.07.) Photo: Eifert János

   Vídám kiállításépítés, Primorsko Klub, Bulgária (Photo: Vladimir Lupovskoy) Kiállításrendezéskor (Primorsko, Bulgaria, 2013.09.07.) Photo: Nevi

 Kiállításom részlete (Primorsko, Bulgaria, 2013.09.07.) Photo: Eifert János  Vídám kiállításrendezés, amelybe egy kis vodka és egy kis tánc is belefért. Georgi Simeonov, Neno Valkovski, Jurij Treyman és Móger Ildikó (Vladimir Lupovskoy felvételei)

Kiállításom részlete - Primorsko Klub, Bulgaria, 2013.09.09. (Photo: Eifert János) Eifert János kiállítása (Primorsko Klub, Bulgaria, 2013. szeptember 8-16.) Kiállításom részlete - Primorsko Klub, Bulgaria, 2013.09.09. (Photo: Eifert János) Primorsko Klub, Bulgária (Photo: Vladimir Lupovskoy)

„Третият ден от форума премина под белега на фотографа, преподавател и писател Янош Ейферт. Той направи впечатляващо мултимедийно представяне на личното си творчество в студио “Осмо изкуство”. По ирония на съдбата или не, своята първа награда в кариерата той получава на международна фотоизложба в Пловдив през далечната 1968 г. за снимка на един от най-известните изпълнители на пантомима, французина Марсел Марсо. Творчеството на Янош застъпва наглед обикновена проблематика, но ни поднася техните отговори по начин, художествено и естетически съизмерим с големите световни постижения. Изчистените силуети и абстрактната визия често се налага въпреки прецизната реалистика в повечето прецизно разработени детайли. Фотоваканция събира заедно хора, споделящи страстта към фотографията. Професионалисти, аматьори и фото ентусиасти се срещат на бреговете на Черно Море, за да споделят знания и опит и да си изкарат добре. Една седмица, изпълнена с изложби, лекции, семинари, творчески работилници, оживени дискусии, ожесточени съревнования, музика и забавления изграждат уникалната атмосферата, която събира “Фото” и “ваканция” заедно”.” (Автор: ПАЗАРДЖИК, Стефка ВЕНЧЕВА, Marica.bg, 2013.09.11.  13:11)

Kiállításom látogatói (Primorsko Klub, Bulgaria, 2013.09.09.) Photo: Eifert János

Eifert János és Móger Ildikó - Primorsko Klub, Bulgaria (Photo: Vladimir Lupovskoy) Eifert János és Móger Ildikó - Primorsko Klub, Bulgaria (Photo: Vladimir Lupovskoy) Nemzetközi anyag vetítése, Primorsko Klub, Bulgaria (Photo: Vladimir Lupovskoy) Vladimir Lupovskoy felvételei

Primorsko Klub, Bulgária, 2013.09.10. (Photo: Eifert János) Primorsko Klub, Bulgária, 2013.09.10. (Photo: Eifert János) Kígyó a nyakában... Primorsko Klub, Bulgária, 2013.09.10. (Photo: Eifert János) Primorsko Klub, Bulgária, 2013.09.10. (Photo: Eifert János)

Primorsko Klub, Bulgária, 2013.09.10. (Photo: Eifert János)

Самостоятелна изложба (откриване: 7.09.) и майсторски клас „Тяло и движение” (13.09.) на унгарския фотограф Янош Ейферт

Kiállításmegnyitó (Primorsko, Bulgaria, 2013.09.07.) Photo: Eifert János Kiállításrészlet (Primorsko, Bulgaria, 2013.09.07.) Photo: Eifert János Jurij Treyman és Móger Ildikó (Primorsko, Bulgaria, 2013.09.07.) Photo: Eifert János

Kiállításom részlete - Primorsko Klub, Bulgaria, 2013.09.09. (Photo: Eifert János) Diaporámavetítésem közönsége (Primorsko, 2013.09.08.)

Treyman a programot ismerteti (Photo: Eifert János)  Photovacation 2013 / Фотовакаиция 2013 /  Fotóvakáció 2013 – Számtalan fotós program, fényképezési lehetőség, kiállítás, workshop, pályázat, szakmai előadások… Primorsko Klub, Bulgária (Eifert János és Vladimir Lupovskoy felvételei)

Primorsko Klub, Bulgaria (Photo: Eifert János)

Légifényképezés különleges eszközzel. A légiirányítók (Photo: Eifert János) Légifényképezés különleges eszközzel (Photo: Eifert János) Légifényképezés különleges eszközzel (Photo: Eifert János) Légifényképezés különleges eszközzel, egy eletromos meghajtású, távirányítással vezérelhető mini-helikopterrel.

Eifert János aktworkshopján 45-en vettek részt (Primorsko Klub, Bulgária, 2013. 09.03.)

Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.) Csoportkép a tengerparton. Test és Mozgás - Eifert János aktworkshop (Primorsko, Bulgária, 2013. szeptember 13.)

13 Септември

10:00 – 14:00  “Тяло и движение” – уъркшоп с Янош Ейферт, Унгария

Eifert János “Test és Mozgás” című aktworkshopján mintegy ötvenen vettek részt. Történeti áttekintés, testrevetítés, gyertyázás, romos környezetben és a tengerparton való fényképezés – nagyjából ez volt a közös munka tematikája (Primorsko Klub, Bulgária, 2013. 09.03.)

A Fekete-tenger Primorskonál (2013.09.13.  14:03) Photo: Eifert János

Събитието се осъществява с помощта на Национално сдружение „Фотографска академия” 

Самостоятелна изложба (откриване: 7.09.) и майсторски клас „Тяло и движение” (13.09.) на унгарския фотограф Янош Ейферт

Събитието се осъществява с помощта на Национално сдружение „Фотографска академия”

A Bolgár Fotóakadémia / Academy of Photography Bulgaria “Yanka Kyurchieva” / Българcкa Фотографска Академия “Янка Кюркчиева” meghívott a Photovacation 2013 / Фотовакаиция 2013 programjába, kiállításra és mesterkurzust tartani. Bulgária, Primorsko, 2013. szeptember 4 – 16.

A Bolgár Fotóakadémia / Academy of Photography Bulgaria “Yanka Kyurchieva / Българcкa Фотографска Академия “Янка Кюркчиева” meghívott a Photovacation 2013 / Фотовакаиция 2013 programjába, kiállításra és mesterkurzust tartani. Bulgária, Primorsko, 2013. szeptember 4 – 16.

POKANA-Bulgaria A meghívólevél Jurij Trejmantól:

ACADEMY of PHOTOGRAPHY
Изх. No: 022/28.08.2013

ПOKAHA

Нациоиалио Сдружеиие Фотографска Академия е (официален партиьор и съоргаиизатор иа междуиародиото фотографско събитие Фотовакаиция 2013 (www.photovacation.org) Събитието ще се проведе от 4-и до 16-и Септември в Приморско Клуб, България.

По време иа Фотовакаиция 2013 Янош Ейферт (Janos Eifert) ще покаже самостоятелиа изложба и ще проведе майсторски клас с помощта на Илдико Morep (Ildiko Moger).

C цел провеждането на гореспоменатите събития, изпращаме тaзи покана до Янош Ейферт (Janos Eifert, Passport No.: BA 5318971) и Илдико Могер (Ildiko Moger, Passport No.: 701508 JA), които щe бъдат гости иа Фотоваканция.

София, България
/28.08.2013/

3ам. Председател на
HCФA “Янка Кюркчиева”
Юрий Трейман

Member of International Federation of Photographic Art

A Fuga Rádióban ma 15:00-tól a Műterem vendége Eifert János és Erhardt László fotográfusok, 16:00-tól pedig az Aulában a krimiestek.hu ötletgazdájával beszélget Fon Gabi. Budapest, 2013. szeptember 2.

Fon Gabi, Rozgonyi Gábor (Fuga Rádió, 2013.09.02.) Eifert János felvétele

A FUGA RÁDIÓ gondolata a FUGA rendkívül gazdag kulturális kínálata alapján fogalmazódott meg. A FUGA RÁDIÓ részben a FUGA programjairól ad tájékoztatást: bemutatja a ház életét, a közreműködőkkel együtt elemzi, értékeli a történéseket. De nem áll meg a FUGA ajtajában: fővárosi, országos és nemzetközi kitekintéssel ad tájékoztatást az építészeti, kulturális élet eseményeiről. Az utcáról, a kirakatban is látható szerkesztőség nyitott műhelyként működik az építészet, a társművészetek, a kultúra rádiójaként a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest, V. Petőfi Sándor u. 5.). “A FUGA RÁDIÓ nem csak építészeknek szól, de elsősorban általuk és értük működik. A célunk a szakmai közönségen túl, a kortárs kultúrát kedvelő hallgatók elérése. Ezzel hidat kívánunk építeni az építészek és a „felhasználók” között, hogy a szélesebb közönség is értse az építészetet és az építészek is megtalálják értő közönségüket.” – vallják a szerkesztők, Ránki Júlia, Rózsa Péter, Tüske Ferenc a webrádió honlapján – http://www.fugaradio.net/

16:00-tól pedig az Aulában a krimiestek.hu ötletgazdájával beszélget Fon Gabi (Eifert János felvétele) A Fuga Rádió a Facebook-on Fon Gabi, Fuga Rádió (Photo: Eifert János) Eifert János a Fuga Rádióban, 2013.09.02. (Fon Gabi felvétele)

Erhardt László és Eifert János a Fuga Rádióban (Fon Gabi felvétele)

Erhardt László és Eifert János a Fuga Rádióban a fotográfiáról beszélgettek. Volt mondanivalójuk… Hogy miért augusztus 29-ike a Magyar Fotográfia Napja? Fon Gabi kérdésére Eifert János elmondja, hogy 1840. augusztus 29-én, azaz 173 évvel ezelőtt Vállas Antal a Magyar Tudományos Társaság ülésén bemutatja a dagerrotip fotográfiai eljárás teljes folyamatát, az előkészülettől az exponáláson át egészen   az utómunkálatokig. A prezentációhoz a Nagy Károly által Párizsban vásárolt felszerelést használta. A dagerrotípia a Dunát és a Budai várat ábrázolta és ez volt az első feljegyzett alkalom, hogy Magyarországon fényképfelvételt készítettek (ekkor még a Habsburg-birodalom részeként).

A Petőfi Sándor utca 5. számú ház, ahol a FUGA "székel" (Eifert János felévétele) Eifert János és Fon Gabi felvételei

2013.09.03.-FUGA-Rádió