János Eifert - Photographer

Archive for október, 2013

Be Ready “Before The Moment!” fotópályázatának zsűri tagjai: Daróczi Csaba fotográfus, Göbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Sopronyi Gyula Balogh Rudolf díjas fotográfus. Budapest, 2013. október 26.

Nagy érdeklődéssel zárult a “Be Ready Before The Moment”: 279 pályázó 2557 képet küldött be a Think Tank Photo 2013-as fotópályázatára. Az öttagú zsűri online előzsűrizés során pontozással választotta ki a legsikeresebb pályázatokat, majd október 26-án döntött a legkreatívabb valóság- és fantázia-képek készítőiről. A zsűrizést online közvetítette a Fotoklikk.

2013.10.26.-Think-Tank-Photo Hungary. Be Ready "Before The Moment!" fotópályázatának zsűri tagjai: Daróczi Csaba fotográfus, Luca Gobolyos Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Gyula Sopronyi Balogh Rudolf díjas fotográfus (Fotó: FotoKlikk)

Think Tank Photo Hungary – Be Ready “Before The Moment!” fotópályázatának zsűri tagjai (balról-jobbra): Daróczi Csaba fotográfus, Göbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Sopronyi Gyula Balogh Rudolf díjas fotográfus. (FotoKlikk, Eifert János és Sopronyi Gyula felvételei)

Göbölyös Luca és Sopronyi Gyula (Photo: Eifert János) Dozvald János, Sopronyi Gyula (Photo: Eifert János) Darányi Zsolt (Photo: Eifert János) A zsűri munkában (FotoKlikk felvétele)

Eifert János (Photo: Sopronyi Gyula) Daróczi Csaba (Photo: Eifert János) Göbölyös Luca (Photo: Eifert János) Sopronyi Gyula (Photo: Eifert János)

Eifert János zsűrielnök (Photo: Sopronyi Gyula)

Think Tank Photo Hungary
Be Ready “Before The Moment!” fotópályázatának zsűri tagjai:
Daróczi Csaba fotográfus, Luca Gobolyos Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Eifert János fotóművész a zsűri elnöke, Dozvald János újságíró, fotóművész, Gyula Sopronyi Balogh Rudolf díjas fotográfus. Fotó: FotoKlikk

Bevezetés a professzionális fotográfiába. Indul Eifert János mesterkurzusa a TRIPONT Fotóakadémia keretében, Budapest, 2013. október 25 – 2014. február 2.

Eifert-előadás: Bevezetés a professzionális fotográfiába (Peti Péter felvétele)

A fényképezés a XX. század legnagyobb találmánya, művelői számára szerteágazó, különféle témákat és műfajokat, a legváltozatosabb eszközhasználatot és technikát igénylő alkotó tevékenység. Fizika, kémia, geológia, csillagászat, anatómia, pszichológia, technika és esztétika, ember és környezete, teste és lelke, és még sok minden – bármennyire is meglepő megállapításnak tűnik – a fotográfiában fókuszál. Akár mesterségként, művészetként, tudományként, hitként, vagy a kommunikáció eszközeként „használjuk” – a világ, benne önmagunk megismerésének és megörökítésének eszközét jelenti. Ezt jól kezelni, magas szintű ismereteket igényel.

Petzval-Lumiére-Eastman-Lei

A mesterkurzus – BEVEZETÉS A PROFESSZIONÁLIS FOTOGRÁFIÁBA  – beavatja a hallgatókat a fényképezés magas szintű elméletébe és gyakorlatába, hogy a „képírás-képolvasás” gondolkodást és kreativitást igénylő „nyelvezetét” magas szinten elsajátíthassák: az alapokat jelentő technika, a fontos esztétika, a kihagyhatatlan képelemzés, a nélkülözhetetlen fotótörténet, valamint az elengedhetetlen praktikus tanácsok körkörös láncot alkotnak, és nem a fontosságukat deklaráló elkülönültségben, hanem az elmélet és a gyakorlat egységében jelennek meg.

Eifert-előadás hallgatói (Peti Péter felvétele)

Megismerkedünk a fotográfia műfajaival, fényképezhető témáival, kapcsolódó tevékenységeivel, de nemcsak a felvételkészítés technikájára, hanem a „képkészítés” szellemi folyamatára, a gondolati, érzelmi tartalmak fontosságára összpontosítva, a - Mit? Mikor? Miként? – hármas egységében. Megtanuljuk, gyakoroljuk, hogy milyen és hogyan készül a modern portré, arckép, önarckép, csoportkép; városkép, architektúra-, panoráma- és légi felvétel; természetfotó, növény- és állatfelvétel, tájkép; csendélet; testábrázolás, akt; sport, mozgásfénykép; riportfotó; műtárgyfotó, reprodukció; diaporáma, digiráma. Témáink közt szerepel még: az analóg- és digitális sötétkamra, képfeldolgozás, képalakítás, nyomtatás, nagyítás, utómunkálatok; az önmegvalósítás lehetőségei, a képek közzététele, publikáció; jogi ismeretek, szerzői jogok, és egyéb hasznos tudnivalók.

A fotótörténet, esztétika és technika, kompozíció és forma, alkotói stílusok, felfogások… ismeretanyag… nemcsak műveltségünket gyarapítják, hanem segítenek önmagunk, képességeink, tehetségünk és törekvéseink “felmérésében” és tudásunk gyarapításában, hogy megtaláljuk saját utunkat…

1870-k_Borsos_Zichy-Sarolta 2012.10.07-Régi-objektív-a-NapfényműterembenMai Manó és fia, Artúr ( celloidin, kabinetkép, 1899) 02-Tánctípusok,-a-néptánc-0

Feltalálók-technikatörténet

2013.10.25.-Tripont-előadás Peti Péter tájékoztatja a hallgatókat (Eifert János felvétele)

2013.10.25.-Tripont-Fotóaka

A mesterkurzus további tervezett témái, időpontjai:

WORKSHOP: Séta a Fiumei úti sírkertben  2013. október 26. 10 óra

Személyfényképezés 2013. november 8. 18 óra

Fényképezés műteremben és természetes környezetben

Arc- és mellképek. Teljes alakos képek. Csoportkép. Önarckép.

A fényképezés pszichológiája.

Nem a formát, hanem a személyiséget hangsúlyozzuk

WORKSHOP: Stúdió portré fényképezés 2013. november 9. 10 óra
A fényképezés technikája 2013. november 15. 18 óra

Analóg és digitális

Fényképezőgépek, objektívek, tartozékok

Beállítás, világítás, felvételezés

Elmélet és gyakorlat

WORKSHOP: Stúdió technikai gyakorlat, gépismeret   2013. november 16. 10 óra
Természetfényképezés 2013. november 22.  18 óra

Tájkép, állatok és növények fényképezése

Makro-felvételek

WORKSHOP: Időjárástól függő kirándulás, vagy stúdió macro fotó   2013. november 23. 10 óra

Aktfotográfia 2013. november  29.  18 óra

A test, mint szimbólum

Aktfényképezés műteremben,

Természetes környezetben

WORKSHOP: Stúdió Akt 2013. november 30. 10 óra
Csendélet 2013. december 6.   18 óra

Klasszikus kompozíciók

Modern csendélet, jelbeszéd

Tárgy- és reklámfotó

WORKSHOP: Stúdió csendélet  2013. december 7. 10 óra
Riportfényképezés 2013. december 13.  18 óra

A riportfotó hitelességét éppen a fénykép igazmondása adja

Eseményfényképezés

Sajtófotó

Szociofotó, dokumentarista fotográfia

WORKSHOP: Belevetjük magunkat a vásári forgatagba  2013. december 14. 10 óra
Alkalmazott fotográfia 2014. január 3.   18 óra

Műtárgyfényképezés

Reprodukció

Illusztráció

WORKSHOP: Ez aztán nagyon stúdió  2014. január 4. 10 ór


Mozgás-, mozdulat- és táncfényképezés 2014. január 10.  18 óra

A gyors rögzítés technikája

Elmozdulás és bemozdulás, mint esztétikai eszköz

Kreatív kompozíció, beállított vagy természetes pillanatfényképezés

WORKSHOP: Ez táncosok nélkül nem megy (tervezés alatt ) 2014. január 11. 10 óra

Sport, mozgás, játék-fényképezés 2014. január 17.   18 óra

A gyors reflexek művészete

Technikai és esztétikai feltételek

WORKSHOP: Ez sem működik stúdióban (tervezés alatt) 2014. január 18. 10 óra

Konceptuális fényképezés 2014. január  24.    18 óra

Előre nem tervezhető, sehova be nem sorolható pillanatok megörökítése

Intuíció, improvizáció – a kreatív fotográfia „segédeszközei”

Képzőművészeti és fotóművészeti „áthallások”

Konceptuális művészet, megrendezett fotográfia

WORKSHOP: Ezt is jobb stúdióban   2014. január 25. 10 óra
A képek közzététele 2014. január 31.   18 óra

A családi albumtól a nyomtatott könyvig

Publikáció, bemutató, a képek megjelenítése

Kiállítás, installáció

A képek vetítése, hang és kép együtt: diaporáma

Képek a világhálón: e-mail, Internet

Jogi ismeretek

WORKSHOP: Nekiállunk a vizsgadarabnak   2014. február 1. 10 óra

WORKSHOP: A mai napra még biztosan szükség lesz   2014. február 2. 10 óra

S. Faragó Gyöngyi: No Comment – Kerengő Galéria, Budapest, október 22 – november 3.

S. Faragó Gyöngyi: No Comment c. kiállításának megnyitója (Photo: Eifert János)

A LEHETŐSÉG – egy ösztöndíj – egy megvalósult álom. KARIZMA – egy ember, aki művészetével nagy hatással van a vele kapcsolatba kerülők életére. ÉRTÉK – a kölcsönös őszinteség, bizalom, tisztelet és szeretet. LÉLEK – nélküle nem léteznének ezek a képek. HIT – a kitartó szorgalmas munkában, s az életben. MŰVÉSZ – a mai magyar fotográfia egyik meghatározó alakja. HÁLA – a sorsnak, hogy egy térben s időben létezünk, hogy ismerhetem, s tanulhatok tőle. KALAND – az évek, amik a képek mögött rejlenek. ÉLMÉNY – a legszebb pillanat, amikor a látvány megtelik igaz tartalommal. SZABADSÁG – ami az alkotásban teljesedik ki. ÜNNEP – egy nevezetes születésnap, ami várakozón, a megfejtésre váró jövő felé tekint. BARICZ KATI arcképe – szöveg nélkül.

Cochol Károly köszönti Baricz Katit, 60. alkalmából (Photo: Eifert János) Baricz Kati a közönség soraiban (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

S. Faragó Gyöngyi: No Comment c. kiállításának megnyitója (Photo: Eifert János)

2013.10.21.-S.-Faragó-Gyöngyi-NoComment-meghívó

Gyémánt László és Nagy Boglárka MESTER ÉS TANÍTVÁNY című kiállításának megnyitója és Gordon Eszter werkfotográfiáinak bemutatása az Art.Salon Társalgó Galériájában, Budapest, 2013. október 21.

Borsos Misi köszönti a megjelenteket (Photo: Eifert János)

Gyémánt László és Nagy Boglárka MESTER ÉS TANÍTVÁNY című kiállításának megnyitója és Gordon Eszter werkfotográfiáinak bemutatása az Art.Salon Társalgó Galériájában. A kiállítást megnyitja Ungvári Tamás, közreműködik Bíró Eszter előadóművész. Budapest, 2013. október 21.

A képen balról-jobbra: Borsos Mihály, Ungvári Tamás, Nagy Boglárka, Gyémánt László, Gordon Eszter (Eifert János felvétele)

Meghívó Az Art.Salon Társalgó Galériájában közös kiállításon szerepel Gyémánt László festőművész és fiatal tanítványa, Nagy Boglárka, aki három éve diplomázott Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán.

„Gyémánt László és Nagy Boglárka erre az alkalomra készítette a tárlaton látható munkákat, az alkotás folyamatát pedig Gordon Eszter fotográfus dokumentálta, mondanánk: werkfotókon, de nem ezt mondjuk, mert az érzékeny sorozat nem hivatalos megjelölést érdemel, hanem a kiállított festményekhez hasonlóan művészetre hangolt figyelmet. A galéria középső termében Gyémánt László Divatpanoptikum című új sorozata látható. A festőművész szerint a divat jelenségét azért érdemes olykor a művészet fókuszába helyezni, mert sokrétegű, elgondolkodtató. Élettelinek mutatkozik, miközben éppen ellenkezőleg: hiányzik mögüle az élet, azzal legfeljebb egy dologban mutat hasonlóságot: éppoly mulandó.”

Nagy Boglárka (Photo: Eifert János)

“Nagy Boglárka, a tanítvány, két termet is berendez festményeivel. Az egyik teremben elhelyezett képek a testvéreiről készültek. Jobbára egy meghatározatlan vízfelületen billegő vitorlás hajón mutatják őket élénk színekben, amint átadják magukat a vitorlázás, a fürdés apró kalandjainak, melyek felettébb természetesnek tűnnek… Láthatóan tetszetős ecsetkezeléssel, szín- és arányérzékkel amúgy. És, hogy a meglepetés még ennél is erősebb legyen, Nagy Boglárka egy másik teremben is bemutatkozik, ám ott nem a figurális festészet terén mutatott ügyességét, friss lendületét láthatjuk, hanem a Teremtés könyvének szövegeit héber írással: archaikussá roncsolt felületeken nagyméretű szövegszeleteket. És a betűk érzékeny, pontos megformálásánál ugyanitt is tetten érhetjük a festői jártasságot, ám itt mást is tetten érhetünk. A fiatal festő alkalmazkodó tiszteletét, amellyel a gondolatot, és az azt hordozó szöveget az önmegmutatás gesztusa fölé helyezte.”

Gordon Eszter (Photo: Eifert János) 2013.10.21.-PhotoGergelyBea 05 Nagy Boglárka, Gyémánt László, Gordon Eszter (Photo: Eifert János) 2013.10.21.-Borsos Misi, Nagy Boglárka (Photo: Eifert János)

Trencsényi Zoltán interjút készít Gordon Eszterrel (Photo: Eifert János) Bíró Eszter énekel (Photo: Eifert János) Eifert János éppen Gordon Eszter képeiről beszél (Steiner Gábor felvétele) Fehér László (Photo: Eifert János)

Ungvári Tamás Sas Józseffel beszélget (Photo: Eifert János) Farkasházi Tivadar (Photo: Eifert János) 2013.10.21.-PhotoGergelyBea 06

“A középső teremben, Gyémánt László munkái mögött kissé megbújva, ám felfedezésekor annál nagyobb meglepetést okozva látható a falakon Gordon Eszter fotósorozata, amely mester és tanítványa közös munkáját dokumentálja… de nem, ez így kevés. Írjuk inkább azt: …emeli a fotóművészet tartományába. Gordon Eszter meséli, néha meglátogatta Gyémánt Lászlót a műtermében, szeretett vele beszélgetni életről, művészetről. Olykor-olykor elővette a fényképezőgépét is, mert a fotográfus már csak olyan: nem élhet a pixelek nélkül. Amikor a műterem rendszeres vendége lett Nagy Boglárka, akkor Gordon Eszter már gyakrabban fotózott, mert megérintette őt az a meghitt alkotói kapcsolat, ami mester és tanítvány között kialakult.” (Trencsényi Zoltán, Népszabadság)

2013.10.21.-PhotoGergelyBea 08 2013.10.21.-PhotoGergelyBea 03 2013.10.21.-PhotoGergelyBea 04 Mester és tanítványa, kiállításmegnyitó a Társalgó Galériában, 2013.10.21. (Photo: Eifert János)

Móger Ildikó, Erhardt László (Photo: Eifert János) Mester és tanítványa, kiállításmegnyitó a Társalgó Galériában, 2013.10.21. (Photo: Eifert János) Katona Miklós, Gordon Eszter (Photo: Eifert János) Révész Tamás (Photo: Eifert János)

Keleti Éva (Photo: Eifert János) Filmes, fotós csapat, köztük Kálmán János (Photo: Eifert János) Hiller István (Photo: Eifert János) Laczkovich Júlia és Ráday Mihály (Photo: Eifert János)

Mester és tanítványa, kiállításmegnyitó a Társalgó Galériában, 2013.10.21. (Photo: Eifert János)

Eifert János, Gergely Beatrix és Steiner Gábor  felvételei

Az ember életéhez nemcsak a születés, az élet, hanem az elmúlás is hozzátartozik. Az utolsó szívdobbanás – a halál – a legemberibb pillanat, amelyet a gyász, a temetés, a kegyelet követ. Fiumei úti Sírkert (Kerepesi temető), Budapest, 2013. október 19.

2013.10.19.-Fiumei-Sírkert-PhotoEifertt-01 Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János) Báró Eötvös Lóránt - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János) Ady Endre síremlékének felirata - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)
 
A Fiumei úti Sírkert (Kerepesi temető) Magyarország egyik legrégibb összefüggően megmaradt sírkertje. Egész Európában az egyik legteljesebb „Nemzeti Pantheon”, ahol történelmünk és kultúránk nagy alakjai: politikusok, művészek, tudósok nyugszanak.
A Nemzeti Sírkertben találjuk – többek között – Vörösmarty Mihály, Kisfaludy Károly, Jókai Mór, Erkel Ferenc, Ady Endre, József Attila, Barabás Miklós, Lotz Károly, Lechner Ödön, Clark Ádám, Blaha Lujza és Jászai Mari sírját; itt nyugszik Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Károlyi Mihály, Deák Ferenc, Antall József, és itt pihennek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb hősei is.
 
Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)
 
2013.10.19.-Fiumei-Sírkert-PhotoEifertt-01 Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)
Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János) 2013.10.19.-Fiumei-Sírkert-PhotoEifert-04
 
Az ember életéhez nemcsak a születés, az élet, hanem az elmúlás is hozzátartozik. Az utolsó szívdobbanás – a halál – a legemberibb pillanat, amelyet a gyász, a temetés, a kegyelet követ. A temetés, a temetkezés legősibb eleme, egy-egy nemzet kultúrájának fontos jellemzője. A kegyelet nagy összetartó erő az élőkben és ez által a jövő építkezésének záloga is. Ahol egyformán tisztelik az eleveneket és a holtakat, az egészséges társadalmat teremt.
 
Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János) Gundel család síremléke - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János) Miklós Tibor családja sírboltja - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)
 
Antall Imre miniszterelnök síremlékének részlete, Melocco Miklós szobrászművész alkotása (Photo: Eiffert János) Veres Péter síremléke (részlet) - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)-Fiumei-Sírkert-PhotoEifert Szurdai Szurday család síremléke - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János) Blaha Lujza (1830-1920) síremléke - Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)
 
A halál elviselhetetlen titok, megdermeszti az emberi szívet. Gyökeres és végleges változás. Mozdulatlansággá változik a mozgás, csenddé az élet lüktetése. A halál az egész élet végét jelenti abban a formában, ahogyan ismertük.
A temető az emberi érzelmek, gyász és könnyek helye, a végső megpihenés, a feloldozás helye. Itt kellene kifejeződnie legjobban az elmúlás kiegyenlítő igazságtételének. Ugyanakkor a temető nyitott történelemkönyv mindenki számára, hiszen az érzelmi emóción túl, társadalmi és kulturális motivációk is tükröződnek benne. (Eifert János)
 
2013.10.19.-Fiumei-Sírkert-PhotoEifert-07 Fiumei úti Sírkert, Budapest, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)
Eifert János felvételei

Tánc/Test/Mozdulat – Eifert János woprkshopja Sarlós Flóra Eszter és Bot Ádám táncművészek közreműködésével, a FotósWorkshop.hu szervezésében. MMS Mozdulatművészeti Stúdió, Budapest, 2013. október 19.

Jelbeszéd 01, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)

Groteszk ugrás, Bot Ádám és Sarlós Flóra Eszter (Photo: Eifert János) Jelbeszéd-03, Bot Ádám és Sarlós Flóra Eszter (Photo: Eifert János) Jelbeszéd-02, Bot Ádám és Sarlós Flóra Eszter (Photo: Eifert János)

A jelbeszéd szavak nélküli tudatos kommunikációs eszköz, ami a beszéd helyettesítésére, vagy kiegészítésére szolgál. A jelnyelvet is szokták jelbeszédnek nevezni, ez azonban téves. Alapvetően látható, de tartozhatnak hozzá hangjelek is, amiket hangzó gesztusoknak is neveznek. Lehet szemléletes, de lehet titkos is, mint például az alvilági. Németországban elterjedt hiedelem, hogy a Stasi is használt titkos jelbeszédet. Használhat különféle tárgyakat, virágokat is, mint a legyező-, a zsebkendő- és a virágnyelv. Szemléletes típusai lehetnek az alternatív és augmentatív kommunikáció eszközei. Most feladatunk a táncos test jelbeszédére fordítani elképzeléseinket, jeleinket. Játék csupán, amivel most kísérletezünk, miközben tanulmányozzuk kreatív lehetőségeinket a jel, szimbólum fotográfiai nylvezetben történő megteremtésére.

Tánc/Test/Tanulmány, 2013.10.19. (Photo: Eifert János)

Jelbeszéd, testbeszéd, mint kísérletező kommunikáció a képírás-képolvasás nyelvezetének gyakorlására (Eifert János felvételei)

Eifert János a táncosokat instruálja, MMS Stúdió, 2013.10.19. (Merle István felvétele) Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele)

Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele) Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele) Eifert instruálja táncosait (Fagyas Robert felvétele) Eifert János és Fagyas Róbert (Farkas Gabi felvétele)

FotósWorkshop.hu, 2013.10.19. (Eifert János felvétele) Sarlós Flóra Eszter, Bot Ádám és Eifert Jánossarlós-Flóra-es FotósWorkshop.hu, 2013.10.19. Csoportkép a Fotósworkshop.hu résztvevőivel, 2013.10.19.

Marton József Ferenc, Fagyas Robert, Tóth Brigitta, Zsengellér Miklós, Farkas Gabi, Sarlós Flóra Eszter, Bot Ádám, Eifert János és a workshop többi résztvevője

Tánc/Test workshop Eifert János vezetésével, az MMS Mozdulatművészeti Stúdióban (Fagyas Robert felvétele) Fagyas Robert, Eifert János és Farkas Gabi felvételei

Călin Pavăl: Eifert János, lecție de fotografie în pași de dans – Sălajul pur și Simplu, Romania, 2013. október 16.

2013.10.16. Sălajul pur și Simplu, Romania

2013.10.16.-Sălajul-pur--i-

Eifert János, lecție de fotografie în pași de dans

Autor:   Călin Pavăl 16.10.2013

E cinci fără un sfert. Mă încalț și mă duc repede către Centrul de Cultură și Artă, unde urma să aibă loc expoziția foto a lui Eifert János, din Ungaria, fotograf de renume mondial. “Unde e expoziția foto de la ora cinci?”, îl întreb pe gardian? “La etajul I. Da-i mâine.” Mă uit la el și văd că nu înțelege. “Nu, expoziția de astăzi, despre asta întreb.” Omul, zâmbind înțelegător, îmi răspunde: “Da, expoziția la care ai venit astăzi e mâine.” Apoi îmi arată afișul și îmi spune că azi e luni, mâine e marți, 15 octombrie, deci expoziția e mâine. E clar, trebuie să-mi scot capul din nori.

Scurtă lungă introducere

Când am ajuns, în sala de expoziție erau doar Eifert János, Papai Sarolta, managerul cultural al artistului, zălăuancă de origine, și Szabo Attila, managerul Muzeului de Artă “Ioan Sima”, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului, și care stătea ca pe ace – mai erau câteva minute, iar publicul încă nu a apărut. “Sper să vină și public la expoziție, că m-am zbătut mult să fac să iasă totul bine, și chiar merită evenimentul să vină cât mai mulți oameni”, îmi spune, apoi iese afară, așteptând să vină lumea. Care, într-un final, a și venit, astfel că s-a u strâns în jur de 40 de persoane. A urmat apoi o prezentare a artistului fotograf, susținută de Szabo Attila, care a încercat să facă o scurtă introducere, bilingvă, în lumea lui Eifert János, scoțând în evidență valoarea internațională a artistului, care a ajuns, prin evenimentul de la Zalău, la expoziția oficială cu numărul 198. După ceva vreme, renunțând să facă rezumatul teancului gros de foi pe care îl ținea în mână, i-a dat cuvântul artistului fotograf, spre ușurarea acestuia, care, după ce i-a mulțumit lui Attila pentru multele pagini de introducere, a spus, în glumă, că de acum o să trimită ca prezentare biografică doar adresa de e-mail, apoi a început

One man show

Eifert János. Artist foto profesionist, profesor, scriitor de specialitate – a publicat mai multe cărți având ca subiect arta fotografică, de la tehnică, la compoziție, fost dansator profesionist între 1960 și 1977. Dezinvolt, a început lecția de fotografie cu mișcări de dans, dans despre care spune că se regăsește și în fotografiile lui, experiența artistului ca dansator profesionist punându-și amprenta în modul lui de a imortaliza momentele de viață în fotografii, pentru că, zice el, arta foto este arta momentului – un moment, o experiență de viață. Și, pentru un timp a făcut slalom printre lucrările sale, cu cei din public, deveniți acum elevi de moment, pe urmele lui, ascultându-l și admirând fotografiile. S-a oprit prima oară în fața fotografiei intitulate “My Wife with Kata”, realizată în 1966, reprezentând-o, așa cum spune și titlul, pe soția artistului, împreună cu fiica lor – “Să știți că soția mea e la fel de frumoasă și acum, atâta doar că nu o mai poate ridica pe fiica noastră la fel ca înainte”. Lecția de fotografie a continuat, cu elevii de ocazie urmându-l cu aparatele foto în mâini. Eu, cu Canon-ul meu SX150is, aparat care pe stânci, în peșteri, în pădure, pe bicicletă se simte în largul lui, acum e parcă nelalocul lui între aparatele mult mai scumpe și performante din jur. Încerc să-mi scriu ideile în carnețelul mototolit pe care-l port cu mine, apoi mai fac o fotografie, evident, uitând de pixul din mână, mâzgălindu-mi tricoul meu deschis la culoare. Apoi îl urmez mai departe pe Eifert János printre momentele lui de viață transpuse în imagini, gesturi, cuvinte. Alt moment, altă poveste, altă mâzgălitură pe tricou, care, încet, se umple cu linii, puncte și forme ciudate.

Toate lucrările artistului sunt de valoare, dar, ca de obicei, câteva îmi fac cu ochiul, așa că le notez: Herd (Ungaria, 1978), înfățișând o turmă de oi, superb imortalizată; Dawn (Montagne-au-Perche, Franța, 1984), un răsărit de soare care devine, deja, preferatul meu; Magic (Ungaria, 1983), o compoziție coloristică deosebită; Brooklyn Bridge (New York, USA 1978), o uriașă pânză de păianjen din oțel – Spiderman, asta mi-a venit în minte.

Lecția de fotografie s-a încheiat, iar pentru cei care au vrut mai mult, au urmat o serie de proiecții multimedia – diaporame, pe care le creează încă din 1985, pentru care a primit numeroase premii internaționale – care au purtat publicul printre imagini, oameni, culori, muzica lui Vangelis, Jan Garbarek sau Saint Saens, puse laolaltă numai artistul știe cum – Firedance, Labyrinth, China-Silk Road, Eye-Contact. Impresionant.

Publicul, că fără public…

Ca să poți organiza astfel de evenimente culturale, e nevoie de implicare. Am rămas puțin, la final, să vorbesc cu Attila Szabo, șeful secției de artă “Ioan Sima”, care spune că e greu cu finanțarea, dar încearcă să se descurce, și că e bine și așa cum e, chiar dacă ar trebui mai mult. Ni se alătură și Daniel Săuca, șeful Centrului de cultură și Artă. Acuma, sincer, că, vorba aia, se vede cu ochiul liber, oamenii ăștia chiar fac ceva de când sunt șefi acolo unde sunt și se implică în ceea ce fac, așa cum s-a întâmplat și în cazul Muza Fest, în cadrul căruia a avut loc și expoziția foto de față. Însă, amândoi sunt de acord că cel mai important lucru e să se găsească soluții prin care să fie atras publicul către astfel de evenimente, fiindcă, la urma urmei, pentru public se fac toate astea. Iar fără public…

Alex Olaru: Expoziţie de fotografie a unui renumit artist maghiar la Zalău. Transilvania Reporter, Románia, 2013. október 16.

Transilvania Reporter, 2013.10.16.

Transilvania Reporter

http://transilvaniareporter.ro/cultura/expozitie-de-fotografie-a-unui-renumit-artist-maghiar-la-zalau/

Scris de Alex Olaru, miercuri, 16 octombrie 2013

 Expoziţie de fotografie a unui renumit artist maghiar la Zalău

O expoziţie cu lucrări fotografice ale lui Eifert Janos, artist maghiar remarcat pe plan internaţional pentru operele sale, a fost vernisată marţi, la Centrul ce Cultură şi Artă din Zalău, evenimentul fiind unul din „capetele de afiş” ale ediţiei din acest an a manifestării culturale Muza Fest.

Printuri de mari dimensiuni din domeniul arhitectural, alături de nuduri sau compoziţii în care fotografia a fost îmbinată cu efecte artistice deosebite au fost admirate la unison de un public din păcate restrâns pentru ceea ce a fost o premieră în judeţul Sălaj.

 „Ars Poetica – acesta este titlul expoziţiei. Ars poetica artistului este următoarea: fotografia este pentru mine un joc, un joc foarte serios ce înseamnă oportunitatea de cunoaştere a lumii, înseamnă întâlniri, înseamnă noi preocupări şi noi sarcini, înseamnă de fapt acea libertate care îmi permite exprimarea gândurilor în propiul meu limbaj vizual. Artistul fotograf are sarcina de a vedea, de a arăta tot ceea ce este esenţial şi important, în viziunea lui, într-o situaţie în care el pendulează între imaginar şi real şi se află undeva la limita acestor două domenii”, a precizat, într-o scurtă perezentare a artistului, Attila Szabo, unul din organizatorii Muza Fest.

Cu o dezinvoltură caracteristică unui artist fotograf ajuns la aproape 200 de expoziţii personale, la care se adaugă alte sute de expoziţii de grup, Eifert Janos a prezentat publicului câteva din lucrările expuse, explicând în cuvinte calde, punctate uneori cu remarci umoristice, contextul în care au fost ele gândite şi create. Porumbei care şi-au lăsat urmele trecerii pe capul unor statui, fotografii realizate după negative inundate într-o pivniţă şi considerate iniţial irecuperabile sau pur şi simplu o turmă de oi reprodusă în nenumărate exemplare sunt doar câteva exemple.

„La această turmă am ajuns să cunosc fiecare oaie, de atîtea ori am reprodus fotografia. Nu am reuşit însă să număr toate oile din turmă”, a glumit fotograful maghiar.

În cadrul aceluiaşi eveniment artistul maghiar a proiectat câteva din diaporamele realizate de el, prin diaporamă înţelegând un slideshow alcătuit dintr-un montaj de cadre foto, pe fond muzical.

 Născut în 1943, în Ungaria, Eifert Janos a debutat ca fotograf al unei trupe de dans în care a şi activat, realizând începând cu 1968 fotografii în turneele pe care formaţia le avea în străinătate. Din 1985 a creat şi diaporame, cu care a obţinut premii la numeroase festivaluri de gen din întreaga lume. De-a lungul carierei a făcut fotografii în peste 30 de ţări, având aproape 200 de expoziţii pesonale şi peste 600 de expoziţii de grup în întreaga lume. Artistul a lucrat şi ca fotoreporter pentru mai multe publicaţii de gen, predând totodată un curs de fotografie la o universitate din Gyor.

Expoziţie de fotografie şi proiecţii de filme… Eifert János ARS POETICA c. kiállításának megnyitója és digiRáma vetítése a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központban, Zilah / Zalău, Románia, 2013. október 15. 17:00

2013.10.14.-Salajeanul-TV-01 2013.10.14.-Salajeanul-TV-06 2013.10.14.-Salajeanul-TV-03 2013.10.14.-Salajeanul-TV-05

Augusta Teșinschi:

Expoziţie de fotografie şi proiecţii de filme

O inedită expoziţie de fotografie a artistului, de talie internaţională, Eifert Janos va putea fi admirată marţi, 15 octombrie, începând cu ora 17, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Expoziţia face parte din activităţile incluse în Festivalul Artelor – “Muza Fest”, festival care în perioada 2-18 octombrie a adus special zălăuanilor un ansamblu de acţiuni culturale menite să satisfacă toate gusturile în materie de cultură: de la concerte de muzică veche şi întâlniri cu poeţii, până la ateliere de artă decorativă, concerte jazz şi diverse expoziţii. Astfel, marţi, începând cu ora 17, în locaţia precizată, zălăuanii interesaţi vor putea admira peste 100 de lucrări de artă fotografică a artistului de etnie maghiară Eifert Janos, lucrări în care acesta aduce în prim plan diverse teme: arta dansului, nudul feminin, natura, satul natal. După cum a explicat artistul, o bună parte din operele sale cuprind ca temă principală dansul, o veche pasiune, acesta fiind, în anii tinereţii un mare pasionat de dans popular. Imediat după vernisaj va avea loc şi o prezentare cu proiecţii. (Magazin Sălăjean, 15 octombrie 2013, nr. 193 (4.088) – Zilah / Zalău, Románia,  2013. október 15.)

Magazin-Sălăjean-8.ooldal, 2013.10.15. Magazin Sălăjean, 2013.10.15.  4.oldal

Szabó Attila: A Muza Fest zilahi művészeti fesztivál súlypontját jelentő program, a magyarországi Eifert János fotográfus kiállítása október 15-én nyílt meg a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központban.  Idéntől a Muza Fest partnereként, a Balassi Intézet ezt a kiállítást ajánlotta Magyarországnak fesztiválunkon történő részvételeként. A világhírű fotográfus Magyarország egyik reprezentatív művésze, akinek több tekintetben is rendhagyónak számít egyéni kiállítása, legalábbis a zilahi közönség számára. Mindenekelőtt egy hatalmas megtiszteltetés nekünk, zilahiaknak, hogy a fotográfus szakma egyik legnagyobbja vállalta kisvárosunkat, igaz, egy olyan kulturális fejlesztési projektben, mint a Muza Fest, mely nemzetközi szereplőivel egy regionális fesztivállá szeretné kinőni magát önkormányzatok, kulturális közintézmények és civilszervezetek közös programjaként. Noha a fotó műfaja a fesztivál keretében eddig is kiemelt helyen állt az elmúlt öt év alatt (a viszonylagos alulreprezentáltság miatt, ami az általános zilahi művészeti életet illeti), mégis az Eifert anyag elsősorban a tematikailag megragadó, és mesterségileg kitűnő, ráadásul nagyméretű munkák vizuális hatása révén tűnik minden más mellett kiemelkedőnek. A zilahi kiállítás a százkilencvennyolcadik egyéni bemutatkozása a művésznek. Az est extrája volt a művész diaporámás bemutatója, zenei kompoziciókkal együtt szerkesztett képsorok vetítése, amivel, mint műfajjal szintén bejárta a világot.

A Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ (Photo: Eifert János) Eifert tárlatvezet, a Nagyiváni parasztház felvételéről beszél (Bándi Dániel Dávid felvétele)

Eifert kiállításának megnyitóján mit is csinálhatna? Hát táncol! (Bándi Dániel Dávid felvétele)

Szabó Attila megnyitja a kiállításomat, Zilah, 2013.10.15. (Bándi Dániel Dávid felvétele)   ARS POETICA “Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének a lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat és azt a szabadságot, hogy a gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni, látni – láttatni – ez a képíró (fotográfus) feladata miközben egyensúlyozik képzelet és valóság határán.”

Tárlatvezetés gyanánt a művész bemutatta a közönségnek változatos témavilágú műveiből a legreprezentatívabbakat, a hatvanas évek végétől mindmáig készült munkáinak válogatását: tájfotók, aktok, városi táj, építészeti elemeket megragadó kompozíciók, tánc-fotók, portré, szürrealisztikus montázsok, melyekben úgy a klasszikus eljárások, mint a modern technológiák eszközével alkotja meg meglehetősen drámai hangvételű mondanivalóját.  A mozgás dinamikája, melynek táncosként is szakavatott ismerője, maradéktalanul megmutatkozik e fotográfiákban. Különös élmény a test formai, mozgásbeli szépségeinek fényképész szemmel történő bemutatása. Úgy színes, mint fekete-fehér skálán tárul fel Eifert János művészete, az alkotó ember belső világa, egy mélységes humanizmus, ugyanakkor egy jólesően provokáló attitűd is tettenérhető e fotográfiában, mely Eifert számára bevallottan “a gondolkodás művészete”. Így minket is erre felhívó módon ragad magával, a látványtól teljesen lenyűgözve visz táncba és csal játékra, döbbenetes módon elnémítva időnként, de megmosolyogtatva is olykor. Őszinte, önmagát és gondolatait, álmait nyiltan vállaló művészet ez, amiben érezhetően megmutatkozik a rólunk, nekünk szóló művész jelenléte, a velünk párbeszédet folytató ember személye. (Szabó Attila)

Eifert tárlatvezet: Nyáj (Bándi Dániel Dávid felvétele) Eifert-kiállításmegnyitó, Zilah, 2013.10.15. (Bándi Dániel Dávid felvétele) Eifert-kiállításmegnyitó (Bándi Dániel Dávid felvétele) Pápai Sarolta zilahi barátaival, rokonaival (Eifert János felvétele)

Eifert a Lőrinc Kati Katával c. képéről beszél (Bándi Dániel Dávid felvétele) 2013.10.15.-Zila-Eifert-kiállításmegnyitó Eifert tárlatvezet: La Defense, ahol a madarak leszarják a művészetet (Bándi Dániel Dávid felv Eifert tárlatvezetésekor Vágta c. képéről beszél (Bándi Dániel Dávid felvétele)

2013.10.15.-Zilah-Eifert-kiállításmegnyitó-06 Matyi István és Fejér László - Zilah, 2013.10.15. (Eifert János felvétele) 2013.10.15.-Zilah-Eifert-kiállításmegnyitó-07 Bándi Dániel Dávid tanítványaival (Photo: Eifert János)

Eifert digiRáma-vetítésének közönsége (Bándi Dániel Dávid felvétele) 

2013.10.15.-Zilah-Eifert-DigiRáma-vetítés-01pg

Bándi Dániel Dávid, Pápai Sarolta és Eifert János felvételei

Pápai Sarolta zongorázik (Photo: Eifert János) 2013.10.16.-Zilah-Eifert-ARS-POETICA-01

2013.10.16.-Zilah-Románia-ARS-POETICA-kiállításrészlet-01

2013.10.15.-MUZA-FEST-Zalău-kiállításom-részlete

2013.10.16.-Zilah-ARS-POETICA-kiállítás-részlete-panorámakép

2013.10.07.-Agentia-de-Arte.RO Fotograful-maghiar-Eifert... Ziarelive.ro, 2013.10.14. 2013.10.14.-Transilvania-TV-News-Romania 2013.10.14.-Magazin-Sălăjean-Online

http://youtu.be/CTFP50xW58k

http://www.magazinsalajean.ro/cultura/expozitie-de-fotografie-si-proiectii-de-filme.html

http://www.salajeanul.ro/activitatile-din-cadrul-muza-fest-continua-si-in-aceasta-saptamana-6660

http://www.rrapl.ro/muza-fest-2013-mesajul-artei-la-zalau/

http://www.ziarelive.ro/stiri/fotograful-maghiar-eifert-janos-expune-in-zalau.html

http://salaj.transilvania-tv.ro/fotograful-maghiar-eifert-janos-expune-zalaau/

http://vasilegogea.wordpress.com/2013/10/05/muzele-artelor-in-festival-la-zalau/

http://www.agentiadecarte.ro/2013/10/festivalul-artelor-din-zalau-muza-fest/

Kiállításrendezés, sajtótájékoztató a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központban, kiállításom színhelyén. Zilah / Zalău, Románia, 2013. október 10.

2013.10.14.-a-MUZA-FEST-plakátjai 2013.10.15.-MUZA-FEST-Zalău-invitatie-EIFERT 2013.10.15.-MUZA-Fest-Zilah-EIFERT-meghivo

2013.10.14.-Sajtótájékoztató-PhotoBándiDánielDávid-01

2013.10.14.-Sajtótájékoztatón-Pápai-Saroltával 2013.10.14.-TV-sek-a-sajtótájékoztatómon-Zilah Eifert János, Daniel Săuca és Szabó Attila a sajtótájékoztatón (Bándi Dániel Dávid felvétele) 2013.10.14.-MUZA-FEST-Zilah-Kiállításom-rendezése-01

Reggel tízkor kezdjük a kiállításom rendezését, közben a plakátra és a meghívóra is pillantást vetek. Délben sajtótájékoztató a helyi és szilágysági lapok újságíróinak és a  Regio TV  stábjának a részvételével. Délután egy csoport diák jelenik meg, egy kis tárlatvezetés, majd besegítenek a rendezésbe.  Este hat örül már minden áll, csak egy kis igazítás, nomeg a képcímek hiányoznak. A képeken: Daniel Săuca, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ igazgatója, Szabó Attila a MUZA FEST művészeti igazgatója, Bándi Dániel Dávid performanszművész, Matyi István kulturális referens, Pápai Sarolta kulturális menedzser, Eifert János kiállítóművész és természetesen Grauil Sălăjeanul újságíró, TV-szerkesztő, és a Regio TV stábja. (Bándi Dániel Dávid, Pápai Sarolta és Eifert János felvételei)

2013.10.14.-Kiállításrendezés-01 2013.10.14.-Kiáll.rendezés-PhotoPápaiSarolta-01 2013.10.15.-MUZA-FEST-Zalău,-kiállításom-részlete

2013.10.14.-MUZA-FEST-Zilah-Kiállításom-rendezése

Következő oldal »