János Eifert - Photographer

Archive for november, 2015

Haris László: Nézz körül! – Artphoto Galéria, Budapest, 2015. november 30 – 2016. január 16.

2015.11.30.-Artphoto-Galéria-Haris-László-kiállításmegnyitó (Eifert János felvétele)

Nézz körül! Haris László fotókiállítása az Artphoto Galériában

Haris László a fotó- és fényművészet határterületein dolgozik évtizedek óta. Számos emblematikus fotográfiát és plakátot készített kulturális és politikai területen egyaránt. Balogh Rudolf- és Demeter-díjas fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia Film és Fotóművészeti tagozatának tagja. Kiállítását Budapesten, az Artphoto Galéria mutatja be, amelyet Kincses Károly fotómuzeológus nyitott meg, és 2016. január 9-ig tekinthető meg.

Borbély László, az Artphoto Galéria kurátora elmondja: „Haris László most bemutatásra kerülő kiállítása alkotói korszakának 2008-tól induló szakaszában született képeit mutatja be. Ebben az időszakban a digitális fotográfia sajátos lehetőségeivel kezdett el foglalkozni, kutatva az új technikák felhasználási módozatait a művészi fotográfiában. Az alkotói folyamatban az új technika helyét és technológiai jelentőségét különleges panoráma képek létrehozásában találta meg. A különböző helyszíneket és történéseket megörökítő képek a digitális megoldásoknak köszönhetően „ragadnak össze” egyetlen, az időben és térben vándorló panoráma képpé, mely a rögzítés módjának köszönhetően több idősíkot is feldolgoz. A képek létrehozása közben a fényképezőgép egy állványfejen forog és általában 24 felvételből áll össze a végleges panoráma kép. Az expozíciók idő- és térbeli „elmozdulásai” egy képbe sűrítve jelennek meg számunkra egy egészen különleges, független valóságot létrehozva.”

Haris László: Teleki-tér 3.

Haris László: Budapest, Teleki tér 3.

2015.11.30. Artphoto Galéria, Juhos Nándor fényképez Haris László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.11.30.-Artphoto-Galéria-Meghivó-Haris-László-kiállítására Haris László fotográfus “Nézz körül!” című kiállítását 2015. november 30- án KINCSES KÁROLY fotómuzeológus nyitotta meg. Helyszín: Artphoto Galéria – Bp. XI. ker. Bartók Béla út 30. – A kiállítás megtekinthető: 2016. január 9-ig. H–Sz–P: 14–19, Szo: 11–14 óra között, valamint előzetes egyeztetés alapján.

Haris László: Kovácsmod

Haris László: Kovácsmod

2015.11.30. Artphoto Galéria, Juhos Nándor fényképez Haris László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.11.30. Artphoto Galéria, Albertini Béla és Haris László (Eifert János felvétele) 2015.11.30. Artphoto Galéria, Haris László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.11.30. Haris László rádióinterjút ad Zanati Zsófiának (Eifert János felvétele)

2015.11.30.-Haris-László-kiállításának-megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.11.30.-Haris-László-aláír (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2015.11.30. Artphoto Galéria, Haris László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele) 2015.11.30. Artphoto Galéria, Haris László barátjával (Eifert János felvétele) 2015.11.30.-Kincses-Károly-megnyitja-Haris-László-kiállítását (Eifert János felvétele)

Haris László: Mátyás téri önarckép 01

Haris László: Mátyás téri önarckép

2015.11.30. Artphoto Galéria, Haris László kiállításának megnyitóján (Eifert János felvétele)

Haris László pályáját évtizedek óta kísérem figyelemmel, és látom a folytonosságot és az egymásra építkezést a különböző alkotói korszakai között. 2003-ban a Magyar Fotográfiai Múzeumban  kiállítótermében annak a képző-, fotó-, és filmművészet határán álló, ezeket nem ritkán átlépő művésznek a retrospektív kiállításával találkozhattam, akinek pályája már a kezdetektől nem a hagyományos fotóművészeti utat követi. A jórészt nagyméretű, fekete-fehér fotográfiák, brómezüst vintage kópiák, RC és Cibachrome nagyítások, tintasugaras nyomatok, mellettük könyvek, katalógus és folyóirat címlapok, -illusztrációk, valamint videóról filmes és televíziós munkái arról győztek meg, hogy Haris László alkotói tevékenysége, művei fontos részévé váltak a magyar fotográfia történetének. Miért is? „Csendes” képein – amelyeken nem látványos és harsány események, blikkfangos mutatványok jelennek meg harsogó rikácsolással, ordítozó és sulykoló erővel – a gondolat erejével szólít meg bennünket. Bár az érzelmek egyáltalán nem hiányoznak képeiből, szellemiségében egyáltalán nem áll távol a hit és művészet határmezsgyéjén egyensúlyozó, a Bauhauson és az orosz avantgárdon nevelkedett, racionális, materialista világpolgár Kepes György felfogásától.  Ez magyarázza, hogy bekapcsolódva a magyar avantgárd művészeti életbe, a „szubjektív fotográfia” útján eljut a konceptuális fotómunkák létrehozásáig, akciók, performanszok szervezéséig. A hetvenes évek elején ott volt a Szürenonon és a művészetpolitikai viharokat is elindított Balatonboglári Kápolnatárlatok kiállítói között. „Haris ahhoz a generációhoz tartozik – írta róla Szemadám György még az aczéli időkben – akik gyermekként érezték az ötvenes évek atmoszféráját, végigélték 1956-ot, tanúi lehettek a hatvanas években megjelenő beat-nemzedék békés forradalmának, a hatvannyolcas párizsi diákfelkelésnek, a fiatalság születő ellenkultúrájának, majd felnőttként a hetvenes évek felé a társadalmi, gazdasági és kulturális megtorpanásnak, a korábbi illúziók és perspektívák szétfoszlásának.”

Nem kétséges, hogy munkáiban mindig is „leképeződik” a kor. Visszapillantva: 1973-as kiállításai – Lépcsőház, Szembesítés, Tér és lehetőség – bizonyára viták tárgyát képezik, az 1989-es Mégis mozog a nép… a társadalmi változások érzékeltetésére koncentrál. 1996-ban a JEL és ÁRNYÉK új hangot üt meg, amelyet 1997-ben az Új kaland, 2002-ben a Kepes György emlékére követ.

2008-tól munkái jelentős része a digitális fényképezés speciális lehetőségeivel foglalkozik, több idősíkot rögzítő panoráma képeket készít. Ahogyan Haris László fogalmaz: „Az új képek egy része Erdélyben készült, ezek összetartozásunk, sorsunk azonosságának jelképei.” Ezekből láthatunk egy erős válogatást az Artphoto Galériában.

Eifert János

Haris László: Homoródalmási önarckép Dénes Ibolyával

Haris László: Kovácsmod

2015.11.30.-Artphoto Galéria, Haris László kiállított képei előtt (Eifert János felvétele)


72 év fontosabb állomásai Haris Lászlótól:

„1943 február 9-én születtem Budapesten. Apám műszaki vállalkozó, autóalkatrészeket gyárt, a háború jó konjunktúrát teremtett. Édesanyám a három gyerekkel otthon van, munkáját egy Mari nevű tófalui cselédlány segíti. Apámat néhány hónapos koromban tartalékos tisztként behívják katonának. Vele tulajdonképpen négy és fél éves koromban ismerkedek meg, mikor hazajön az orosz fogságból. Bármily furcsa, ma is pontosan
emlékszem a jelenetre, mikor haza érkezett; soványan, betegen, boldogan végre itthon volt. Hat évvel idősebb bátyám az utánozni való példakép, talán valamiféle apa-pótlék számomra. Tőle tanulok meg fényképezni.

Hat éves koromban már van fényképező gépem, tudok filmet hívni, kontaktolni. Írni, olvasni csak egy évvel később, a Dugonics utcai iskolában tanulok meg.

1956 november 2-án szüleim végre elengednek fényképezni. Nyolcadik kerületi lakásunk közel volt a forradalom legfontosabb eseményeihez, de a jól hallható lövöldözések miatt nem mehettem ki az utcára.
November másodika azonban más volt, mint a korábbi napok. Reggel szép napsütésre és csendre ébredtünk.
Úgy tudtuk, győzött a forradalom, a városban rend van, mindenki bizakodik, hogy el lehet kezdeni végre a normális életet. Délutánig végigjárom és fényképezem a forradalom helyszíneit. Nem sejtem, hogy ötven év múlva ezekből a képekből kiállítás lesz a Műcsarnokban, Washingtonban, Bécsben és még sok helyen. A jövő megismerhetetlenségének jótékony homálya takarja el a lovasrohamot és a könnygázt is.

1957-ben már Vörösmarty-s diákként belépek egy illegális cserkész csapatba. Együtt járjuk a természetet, nyaranként táborozunk azóta is. Az ötvennyolc éves barátság rengeteg közös élménye ma is a legfontosabb számomra.
1968 nyarán diploma a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ha valaki utána számol az éveknek, hamar rájön, hogy valami hiányzik. Hát igen, másodéves egyetemistaként rájöttem, hogy a fényképezés, a film és általában a művészetek jobban érdekelnek, mint a műszaki tudományok. Ekkor érnek Magyarországra a francia és a lengyel új hullám filmjei. Harmincszor nézem meg Wajda Hamu és gyémántját, minden időmet kitöltik Truffaut, Godard, Kawalerowicz, Munk, Wajda és Polanski filmjei, jönnek a japánok, a Homok asszonya, a Vihar kapujában s mindenek fölött Fellini. Az Egyetemi Színpadon Perneczky tart hihetetlenül izgalmas előadásokat a modern képzőművészetről, nem csoda, hogy háttérbe szorul a perdület vektor nyomatéka és abba hagyom az egyetemet. Két év múlva szüleim és nálam okosabb barátaim tanácsára (lásd: cserkész csapat) mégis folytatom és be is fejezem az egyetemet; gépészmérnök vagyok.

1968 szeptember. Házasság Ildikóval. Nagy örömünkre öt gyermekünk születik, akiktől – egyelőre – kilenc
unokánk van.

1969 Szürenon kiállítás Budapesten. Művészi pályám igazi kezdete. Az akkor szerveződő Új MagyarAvantgarde művészeiben találom meg a leginkább inspiráló, ihlető legfontosabb társakat. Néhány név ateljesség lehetetlen igénye nélkül: Csáji Attila, Csutoros Sándor, Molnár V. József, Haraszty István, Pauer Gyula,
Hencze Tamás, Lantos Ferenc, Karátson Gábor, Papp Oszkár, Türk Péter, Prutkay Péter. A Szürenon után több, mint 10 évig csak képzőművészeti kiállításokon szerepelek fotóimmal.


Haris László: Állatkerti önarckép


1970-73 Balatonboglári Kápolna Tárlatok. A Galántai György által bérelt kápolnában szabad kezdeményezésként megvalósuló tárlatok, rendezvények, koncertek, színi előadások hamar kivívták a Központ rosszallását. A ránk küldött rengeteg manipuláló, fenyegető, aggódó és ígérgető, közben folyamatosan jelentő ügynökök hálózata még ma is felderítetlen. Személyük nem is lényeges, mert a lényeg az, hogy a Pártközpont négy évi manipulációja sem tudta a boglári Kápolna Tárlatokat olyan irányba terelni, ami a hivatalos kultúrpolitika számára elfogadható lett volna. Ekkor jött az Übü királyi fordulat: egy osztag állig
felfegyverkezett katona megtámadta a Kápolnát, ahol épp színi előadás folyt. Mindenkit kizavartak, majd befalazták (!) a kulccsal egyébként biztonságosan zárható kápolnát.

1973-1980 A szűkülő kiállítási lehetőségek miatt konceptuális művek, performanszok korszaka egyedül és közösen Csutoros Sándorral, Molnár V. Józseffel, Szemadám Györggyel.

1980-1990 Boldog, nyugalmas tíz év a Pannónia Filmstúdióban. Már kizárólag a fotográfiával foglalkozom, megismerkedek az animációs filmkészítés technikájával, sok kitűnő művész baráttal, Orosz Istvánnal, Reisenbüchler Sándorral, Horváth Máriával, Jankovics Marcellal, Dargay Attilával, Szoboszlay Péterrel, Vajda
Bélával, másokkal. Orosz Istvánnal közösen rendezett animációs rövidfilmünk az Apokrif.

1990-ben rendszerváltás a Pannoniában is: egyszerre kapom meg tíz éves munkahelyi hűség jutalmamat és felmondásomat. Azóta vagyok „szabadúszó” művész és kényszervállalkozó.

1989-ben alapító tagként bekapcsolódok a Nemzetközi Kepes Társaság munkájába. Ez a magyar Kepes György nevét viselő nemzetközi társaság művészekből és tudósokból áll. Célja a Kepes-i gondolat korszerű tovább éltetése, a művészet és tudomány határterületeinek művelése, az új tudományos eredmények hasznosítása a művészetekben.

1996 óta napjainkig újra fényképezek absztrakt fotókat festmények apró részleteiről. Az 1973 előtti munkák folytatása ez. A világ fölfelé és lefelé tartó végtelenségének megnyilvánulásai ezek a szokatlanul nagy méretű – több méteres – fotográfiák.

2007-ben meghívnak rendes tagnak a Magyar Művészeti Akadémiára. A Makovecz Imre által alapított Akadémia meghívása nagy megtiszteltetés, a Kecske utcai megbeszélések, rendezvények, előadások pedig meghatározó, fontos kulturális események számomra.

2008-tól munkáim jelentős része a digitális fényképezés speciális lehetőségeivel foglalkozik, több idősíkot rögzítő panoráma képeket készítek. Az új képek egy része Erdélyben készült, ezek összetartozásunk, sorsunk azonosságának jelképei.

2011 november 5-én a Művészeti Akadémia köztestület lett. Választott tisztségviselőként energiáim nagy részét leköti a munka és az aggodalommal terhes remény, hogy az Akadémia méltóvá tud-e válni megfogalmazott céljaihoz. Az eredményről majd utódainkat kell megkérdezni 50-60 év múlva.”

Az Artphoto Galéria 2000 óta működik, elsősorban internetes fotóművészeti galériaként, de 2013 ősze óta a budapesti kiállítótermek sorában is jelen van. Alapvető célkitűzése, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse és fogadtassa el a művészi fotográfiát, mint műtárgyat és rangos képzőművészeti alkotást,
ezért a kortárs magyar fotográfia jelentős alkotóinak műveit mutatja be kiállításain. Az itt bemutatott képek aláírt példányai egyúttal meg is vásárolhatók. 2013 őszén az Artphoto Galéria internetes portálja is megújult a www.artphoto.hu címen. A honlapon számos kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, különböző szempontok alapján válogathatnak a kiállított művek között, illetve lehetőségük van arra is, hogy a kiválasztott képeket megrendeljék és megvásárolják.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Aktworkshop a MOHA-ban, Budapest, 2015. november 28.

2015.11.28.-Egy-szerelmes-éjszaka-után (Photo: Eifert János)

2015.11.28.-Lány-buborékokkal (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Testre-vetítés (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Kísérletezés-üveglappal  (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Képvisszanézés  (Photo: Eifert János)

2015.11.28.-Jó-éjszakát-gyerekek...  (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Fényképezés-Tükörben  (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Álom (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Álom-vörösben (Photo: Eifert János)

2015.11.28.-Fekvő-akt-meleg-fénnyel (Photo: Eifert János)

2015.11.28.-Akt ablakban (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-hallgatóim és a modell (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Akt-vörössel (Photo: Eifert János)

2015.11.28.-Akt-ködben (Photo: Eifert János) 2015.11.28.-Ablakban-02 (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei

2015.11.28.-Csoportkép (Szilágyi László felvétele)

PHOTOEXPO 2015 – Portfólió értékelés Eifert Jánossal, Budapest, 2015. november 29. 10:45 – 17:00

2015.11.26.-PHOTOEXPO.hu_Portfólió-értékelés-Eifert-Jánossal

http://photoexpo.hu/portfolio-ertekeles-eifert-janossal/


Portfólió értékelés Eifert Jánossal
Idén először lehetőséged nyílik egy olyan fotós véleményét kikérned munkáiddal kapcsolatban, aki nem csak fotósként de már fotós tanárként is bizonyított. Igen, ő Eifert János, akivel idén leülhetsz 15 percet beszélgetni az eddigi munkáidról, portfóliódról. Nincs más, aki zavarja a konzultációt, ez az idő csak a Tied. Hozd el a legjobban sikerült, vagy a legmegosztóbb fotóidat, és hallgasd meg, hogy mit javasol konkrétan számodra továbblépési lehetőségként az egyik legnagyobb hazai szaktekintély.
A képeidet portfólió albumban, legalább A4-es méretben kinyomtatva vagy számítógépen hozd magaddal. A személyes konzultációk megadott időpontokban kezdődnek, az időpontot a jelentkezésed után külön egyeztetjük.

Portfólió értékelés Eifert Jánossal

Idén először lehetőséged nyílik egy olyan fotós véleményét kikérned munkáiddal kapcsolatban, aki nem csak fotósként de már fotós tanárként is bizonyított. Igen, ő Eifert János, akivel idén leülhetsz 15 percet beszélgetni az eddigi munkáidról, portfóliódról. Nincs más, aki zavarja a konzultációt, ez az idő csak a Tied. Hozd el a legjobban sikerült, vagy a legmegosztóbb fotóidat, és hallgasd meg, hogy mit javasol konkrétan számodra továbblépési lehetőségként az egyik legnagyobb hazai szaktekintély.

A képeidet portfólió albumban, legalább A4-es méretben kinyomtatva vagy számítógépen hozd magaddal. A személyes konzultációk megadott időpontokban kezdődnek, az időpontot a jelentkezésed után külön egyeztetjük.

2015.11.26.-Pixinfo.com_Melyik-elismert-magyar-fotósnak-mutatnád-be-portfóliódat

Vontatóhajóval a Dunán – Budapest-Szentendre, 2015. november 24.

2015.11.24.-Duna-part-hajóról-örvénylő-vízzel (Photo: Eifert János)

A MAOE “Harmónia” c. kiállítására adjuk be a munkáinkat. A gyűjtés Szentendrén, a Művészetmalomban zajlik. Dömötör László barátom ötletéből az ő vontatóhajóján tesszük meg az utat Budapest – Szentendre viszonylatában. Lili is velem tart, visszafelé Siklós Pétert is felvesszük. Közben fényképezek, élvezem és csodálom a késő őszi hangulatot, a víz játékát, a napsütést. Közben ránézek az androidos telefonomra, jönnek a hírek: Az Iszlám Állam lopott útleveleit használhatták a párizsi terroristák; Lelőtt orosz gép: a navigátor szerint nem sértették meg a török légteret; Kettős gyilkosság Érden – Egymilliót fizetne a rendőrség; Világháború után érdeklődő felvidéki magyarokat fogott a TEK; Mészáros Lőrinc mindössze fél perc alatt jutott földhöz; Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja, Felcsút első számú gázszerelője és egyben polihisztora megint nagyot ment egy közbeszerzésen. Ezúttal a Mészáros és Mészáros Kft. Szilvásváradon építhet lovardát – írta a napi.hu. Elteszem a telefonomat, nézem inkább a víz játékát…

2015.11.24.-Hajó-a-Dunán (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Előre-Állóhajó-műszerfala (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Dömötör-László-és-Walters-Lili-hajón (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Eifert-a-hajón_Walters-Lili-felvétele

2015.11.24.-Lili-a-kajütablaknál (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Megyeri-híd (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Tükröződés (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Dömötör-László-mint-hajóskapitány (Photo: Eifert János)

A MAOE “Harmónia” c. kiállítására adjuk be a munkáinkat. A gyűjtés Szentendrén, a Művészetmalomban zajlik. Dömötör László barátom ötletéből az ő vontatóhajóján tesszük meg az utat Budapest – Szentendre viszonylatában. Lili is velem tart, visszafelé Siklós Pétert is felvesszük. Közben fényképezek, élvezem és csodálom a késő őszi hangulatot, a víz játékát, a napsütést. Közben ránézek az androidos telefonomra, jönnek a hírek: Az Iszlám Állam lopott útleveleit használhatták a párizsi terroristák; Lelőtt orosz gép: a navigátor szerint nem sértették meg a török légteret; Kettős gyilkosság Érden – Egymilliót fizetne a rendőrség; Világháború után érdeklődő felvidéki magyarokat fogott a TEK; Mészáros Lőrinc mindössze fél perc alatt jutott földhöz; Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja, Felcsút első számú gázszerelője és egyben polihisztora megint nagyot ment egy közbeszerzésen. Ezúttal a Mészáros és Mészáros Kft. Szilvásváradon építhet lovardát – írta a napi.hu.
Elteszem a telefonomat, nézem inkább a víz játékát…

2015.11.24.-Duna-part-hajóról-őszi-pompában (Photo: Eifert János)

2015.11.24.-Szentendre-Gyűlnek-a-beadott-képek (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Szentendre-Lili-képemet-magyarázza 2015.11.24.-Szentendre-Aknay-Tamás-telefonál (Photo: Eifert János)

2015.11.24.-Szentendre-Lili-és-Dömötörék (Photo: Eifert János) 2015.11.24.-Szentendre-Siklós-Péter-fotóművész 2015.11.24.-Szentendre-galamb-a-párkányon (Photo: Eifert János)

Eifert János mesterkurzusa – Táncfotó Workshop a Sidelight Photo Studio-ban. Budapest, 2015. november 21.

2015.11.21.-Modern tűztánc Téglás Krisztina "Haalima" közreműködésével (Photo: Eifert János)

2015.11.21.-Modern-tűztánc-04 (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Modern-tűztánc-02 (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Modern-tűztánc-03 (Photo: Eifert János) Táncfotó Workshop a Sidelight Photo Studioban, Csendes Krisztina szervezésében, Barna Júlia, Petróczi Réka, Horváthné Lovas Ildikó, Németh Melinda, Gregorits Dániel, Kovács Krisztina, Jakovicsné Gadányi Andrea, Józsa Károly, Tóth Brigitta és Olasz Ágnes részvételével.

Akiket fényképeztünk: Szél Dalma, Mészáros Attila – a Magyar Táncművészeti Főiskola végzett növendékei, Téglás Krisztina “Haalima” és Márton Jeddi, az Anima Prizma Műhely művészei.

2015.11.21.-Józsa-Károly_Tűzmadár

2015.11.21.-Szél-Dalma-Mészáros-Attila_Photo-Olasz-Ági 2015.11.21.-Táncworkshop-Ki-ki-maga-beállít (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Táncworkshop-Képnézegetők (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Táncworkshop-Józsa-Károly-táncosokkal (Photo: Eifert János)

2015.11.21.-Kovács-Kriszta-felvétele-02 2015.11.21.-Kovács-Kriszta-felvétele-01 2015.11.21.-Tóth-Brigitta_Multiexpo 2015.11.21. Szél Dalma és Mészáros Attila ugranak_Csendes Krisztina felvétele

2015.11.21.-Táncworkshop-Józsa-Karcsi-fényképez (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Eifert-konzultál-táncosaival-Sidelight-Studio_Olasz-Ági-Photo 2015.11.21.-Pas-ded-deux-a-függöny-mögött (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Táncworkshop-Csendes-Kriszta-instruál (Photo: Eifert János)

2015.11.21.-Táncworkshop-Képnézegetők-01 (Photo: Eifert János) Eifert János, Csendes Krisztina, Olasz Ágnes, Józsa Károly, Kovács Kriszta és  Jakovicsné-Gadányi-Andi felvételei

2015.11.21.-Haalima-PhotoOlaszÁgnes

2015.11.21.-Jakovicsné-Gadányi-Andi-felvétele-04 2015.11.21.Haalima_Olasz-Ági-Photo 2015.11.21.-Téglás Krisztina "Haalima" (Photo: Eifert János) 2015.11.21.-Tóth-Brigitta_Haalima

2015.11.21.-Fényjátékos  (Photo: Eifert János)

2015.11.21. Eifert János ötletel 01_Csendes Krisztina felvétele 2015.11.21. Eifert táncosait instruálja 02_Csendes Krisztina felvétele 2015.11.21. Eifert táncosait instruálja 01_Csendes Krisztina felvétele 2015.11.21.-Modern-Pas-de-deux (Photo: Eifert János)

2015.11.21. Eifert WS csoportkép_Józsa Károly felvétele

Csoportkép a résztvevőkkel (nem sorrendben): Csendes Krisztina, Barna Júlia, Petróczi Réka, Horváthné Lovas Ildikó, Németh Melinda, Gregorits Dániel, Eifert János, Kovács Krisztina, Jakovicsné Gadányi Andrea, Józsa Károly, Tóth Brigitta és Olasz Ágnes (Józsa Károly felvétele)

Orosz István könyvei a Pesti Vigadóban. Budapest, 2015. november 4.

2015.11.04.-Pesti Vigadó, Orosz István verseiből olvas fel (Eifert János felvétele)

Orosz István könyvét dedikálja a Pesti Vigadóban, 2015.11.04. (Eifert János felvétele) Orosz-István-Shakespeare 2d Orosz István versei és regényei születéséről beszélgetett Ács Margit íróval Eifert János felvételei

Orosz-István_terasz-tiara-2 Orosz István könyvei a Pesti Vigadóban, 2015.11.04. (Eifert János felvétele) Orosz-István_labirintfej 1 Orosz István könyvei a Pesti Vigadóban, 2015.11.04. (Eifert János felvétele)

Orosz István könyvei a Pesti Vigadóban, 2015.11.04. (Eifert János felvétele) Orosz-István_hiany-4-d 2015.11.04. Orosz István könyvei a Pesti Vigadóban -Jankovics Marcell, Haris László, Orosz István (Eifert János felvétele) Orosz-István_eye-2

Orosz-István_Árnyekrajzoló 2015.11.04.-Vigadó-Orosz-István-könyvbemutató-közönsége (Eifert János felvétele) Orosz_Istvan_Hommage-á-Toulouse-Lautrec-plakát 2015.11.04.-Vigadó-Orosz-István-könyvbemutató-közönsége-02 (Eifert János felvétele)

Orosz-Istvan_Továrisi-konyecOrosz-István_Decameron Orosz István – az í ró

Orosz István versei és regényei születéséről beszélgetett Ács Margit íróval. A követ és a fáraó című esszéregényét Illyés Mária művészettörténész, a Sakkparti a szigeten című, legújabb könyvét Babus Antal, az MTA Kézirattár osztályvezetője ismertette. Az esten Orosz István felolvasott műveiből.

A Kossuth-díjas grafikusművész írói munkássága az évek során fölé nőtt annak, hogy alkotói kitérőnek tekinthessük: egy jelentős írói mű formálódott ki a verseskötetekből, a regényes művészeti esszékből (A követ és a fáraó, 2011) és legutóbbi, fikciót és dokumentumot vegyítő, a Gorkij villájában, Lenin és Brodszkij között lezajlott nevezetes sakkparti titkos hátterét feltáró történelmi regényében (Sakkparti a szigeten, 2015).

Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata

Időpont: 2015. november 4., szerda, 17 óra, Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2., IV. emelet)

Tímár Péter filmrendező előadása az Erzsébetligeti Színházban, Budapest, 2015. november 18.

2015.11.18.-Tímár-Péter-filmrendező-előadása-az-Erzsébetligeti-Színházban (Photo: Eifert János)

Tímár Péter filmrendező előadása – Kelko Niki szervezésében – világításról, kompozícióról, vágásról elsősorban fotósoknak!
Tímár Péter filmrendező, vágó, forgatókönyv író. Balázs Béla díjas művész. Tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Alkotásai, a teljesség igénye nélkül: Zimmer Feri, Csinibaba, Vakvagányok, Csapd le csacsi!, 6:3, Egészséges erotika, stb.
Kicsit részletesebben:
1968-tól amatőr filmesként dolgozott, 1974-től filmgyári grafikus, majd trükk-készítő volt. 1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola kameraman szakát. 1976-1985 között a Balázs Béla Stúdió tagja volt, ahol első experimentális filmjeit készítette el. 1985-ben rendezte első játékfilmjét Egészséges erotika címmel. Ismertebb filmjei: Egészséges erotika (1985) rendező, forgatókönyvíró, vágó, Moziklip (1987) rendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó, A legényanya (1989) vágó, Csapd le csacsi! (1990) rendező, forgatókönyvíró, vágó, Csinibaba (1997) rendező, forgatókönyvíró, vágó, 6:3 avagy, játszd újra Tutti (1998) rendező, forgatókönyvíró, vágó, Zimmer Feri (1998) rendező, író, forgatókönyvíró, vágó, Vakvagányok (2001) rendező, forgatókönyvíró

Tímár Péter filmrendező előadása – Kelko Niki szervezésében – világításról, kompozícióról, vágásról elsősorban fotósoknak! A filmművészet alapja a fotózás, a mozgóképek megalkotásához elengedhetetlen az állóképek iránti érzékenység. Tímár Péter egészen egyedi látványvilága ezt a kapcsolatot hozta felszínre.

Mit kell tudnunk “alapban” a nagyszerű  előadóról?

Tímár Péter filmrendező, vágó, forgatókönyv író. Balázs Béla díjas művész. Tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1968-tól amatőr filmesként dolgozott, 1974-től filmgyári grafikus, majd trükk-készítő volt. 1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola kameraman szakát. 1976-1985 között a Balázs Béla Stúdió tagja volt, ahol első experimentális filmjeit készítette el. 1985-ben rendezte első játékfilmjét Egészséges erotika címmel. Ismertebb filmjei: Egészséges erotika (1985) rendező, forgatókönyvíró, vágó, Moziklip (1987) rendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó, A legényanya (1989) vágó, Csapd le csacsi! (1990) rendező, forgatókönyvíró, vágó, Csinibaba (1997) rendező, forgatókönyvíró, vágó, 6:3 avagy, játszd újra Tutti (1998) rendező, forgatókönyvíró, vágó, Zimmer Feri (1998) rendező, író, forgatókönyvíró, vágó, Vakvagányok (2001) rendező, forgatókönyvíró

1826-Niépce-első-felvétel

2015.11.18.-Tímár-Péter-filmrendező-előadásán-az-Erzsébetligeti-Színházban (Photo: Eifert János) Jacques-Henri-Lartique_The-ZYX-24-takes-off_Rouzat-1910 2015.11.18.-Tímár-Péter-filmrendező-előadása-02 (Photo: Eifert János)

Robert Capa: A milicista halála 2015.11.18.-Tímár-Péter-filmrendező-előadásán-az-Erzsébetligeti-Színházban (Photo: Eifert János) Jacques-Henri Lartigue - Cousin Caro and Mr. Planteigne Villerville, 1906 2015.11.18.-Tímár-Péter-filmrendező-Eifert-János_Szabó-Gábor-felvétele

2015.11.18.-Csoportkép-Tímár-Péterrel (Photo: Eifert János) 2015.11.18.-_Tímár-Péter-Juhos-Nándorral-beszélget-közben-videozzák (Photo: Eifert János) Eifert János, Posztós Csaba és Kovács Gábor felvételei

2015.11.18.-Az Erzsébetligeti Színház közönsége Tímár Péter filmrendező előadásán (Photo: Eifert János)

A MAOE Fotóművészeti Tagozatának tisztújító közgyűlése – Budapest, 2015. november 5.

2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Dömötör-Mihály-felszólal_Photo-Herbst-Rudi

Amikor Herbst Rudolf, Agócs József, Senior Juhos Nándor és saját képeim segítségével beszámolok a MAOE Fotóművészeti Tagozata tisztújító közgyűléséről, sokan kérdezhetik, hogy egyáltalán, mi is az a MAOE? Válaszom a Wikipedia segítségével:

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) 1992-ben alakult Budapesten a megszűnt Művészeti Alap jogutódjaként. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány mellett működő országos egyesület, amely a képzőművészek, iparművészek mellett a fotóművészeket, az írókat és a zeneművészeket is egyesíti. Tehát Fotóművészeti-, Iparművészeti-, Irodalmi-, Képzőművészeti és Zenei tagozatai vannak.

A MAOE Magyarország legnagyobb taglétszámú, a hivatásos alkotó művészeket tömörítő szervezete. Az egyesület célja a tagok szociális támogatása, szakmai érdekképviselete, jogsegélyszolgálat, kiállítások szervezése.

2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Módos-Gábor-javaslatokat-vár (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-Aknay-Tamás-MAOE-elnöke (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-MAOE-tisztújítón-Eifert-János-fényképez (Photo: Agócs József) 2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Módos-Gábor-javaslatokat-vár-01(Eifert János felvétele)

2015.11.05.-MAOE-tisztújító-markovics-ferenc-ismerteti-az-eredményt (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Fekete-István-Hupján-Attila (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Eifert-János_Photo-Juhos-Nándor

2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Dömötör-Mihály-Herbst-Rudi-Tóth-József-Füles (Eifert János felvétele)

Most a közel 330 tagot számláló Fotóművészeti Tagozat tisztújító közgyűlésén a leköszönő vezetőség nevében S. Faragó Gyöngyi beszámolt az elmúlt öt év tevékenységéről. A hozzászólók megköszönték áldozatos és sikeres, öt évi munkájukat. Ezt követően került sor a jelöltállításra, majd a titkos szavazásra. Végül megszületett az eredmény, és Markovics Ferenc ismertette a leadott szavazatok alapján a Fotóművészeti Tagozat új vezetőségét, amely 2016. januárjában kezdi meg munkáját: Hupján Attila – elnök; Fekete István; Vajda János; Zsila Sándor

2015.11.05.-MAOE-Fotóművészeti-tagozat-tisztújítás_Photo-Herbst-Rudi 2015.11.05.-MAOE-tisztújító-Dozvald-János-magyaráz (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-MAOE-Szél-Ági-Vajda-János-Dömötör-Mihály-Juhos-Nándor (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-MAOE-Fotóművészeti-tagozat-tisztújító (Eifert János felvétele)

2015.11.05.-MAOE-Aknay-Tamás-elnök-S.-Faragó-Gyöngyi-Fotóművészeti-Tagozat-leköszönő-elnöke (Eifert János felvétele) 2015.11.05.-MAOE-Dömötör-Mihály-Almási-István-vásárhelyi-polgármester-levelét-olvassa-fel (Eifert János felvétele) Herbst Rudolf, Agócs József , Juhos Nándor és Eifert János felvételei

Az elmúlt öt év munkájáról elhangzottak mellett beszédes összegzéseként olvashatjátok a MAOE Fotóművészeti Tagozata csoportos kiállításainak 2010 – 2015 közötti időszak teljes listáját:

DEBRECEN MA

2010. január 21 – január 30. FÓRUM Bevásárlóközpont, Debrecen

VÁLTOZATOK MONA LISA-ra

2010. február 9 – február 26-ig, Civil Közösségek Háza, Pécs

MÚLT IDŐK MASINÁI

2010. május 29 – június 27. Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

VÁLTOZATOK MONA LISA-ra

2010. május 28 – június 12. Kálmán Imre Művelődési Központ, Siófok

ÓBUDA NAPJA

2010. augusztus 24 – szeptember 14. Platán Könyvtár, Óbuda

DEBRECEN MA ( Debrecen új arca )

2010. szeptember 8 – szeptember 21. MÉLIUSZ KÖZPONT, Debrecen

A DUNA AZNAP

2010. szeptember 21 – október 12. Klebelsberg Kultúrkúria, Pesthidegkút

65 FOTÓ / Válogatás az elmúlt öt év munkáiból

2010. november 17 – december 1. Duna Galéria

2011

A DUNA, mely múlt, jelen, s jövendő

2011. január 17 – január 30. Újpesti Gyermek Galéria

Hommage’á Németh József

2011. február 2 –február 20. Duna Galéria

BARTÓK HÁZA

2011.február 23 – március 20. Klebelsberg Kultúrkúria, Pesthidegkút

PREMIER

2011. április 6 – április 24. Duna Galéria

A TÉGLA DÍCSÉRETE

2011.április 17 – május 1. Hódmezővásárhely, Emlékpont

2011. június 25 – Múzeumok Éjszakája Veszprém, Dubniczay – palota, Magtár

„Miénk itt a tér…”

2011. augusztus 26 – szeptember 18. Újpesti Gyermek Galéria

LISZT 200 _ Variációk egy fekete zongorára

2011. november 9 – 2012. január 15. Gál Imre Galéria, Pesterzsébeti Múzeum

Édeskettes

2011. december 2- december 15. Magyar Alkotók Háza

LISZT 200 – Variációk egy fekete zongorára

2012. február 24 – március 24. Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskola

DUNA – Nyitott Könyv / Mai Manó Ház

A DUNA kiállítási anyag vetítése a kiállítás keretei közt

Hódmezővásárhely szakrális élete

2012. szeptember 18. Olof Palme Ház

LISZT 200 – Variációk egy fekete zongorára

2012. november 5 – 2012. november 25. Klebelsberg Kultúrkúria

VALÓSÁG ÉS ILLÚZIÓ

2012. december 11 – február 3.

LISZT 200 – Variációk egy fekete zongorára

2013. január 8 – 31. Kondor Béla Közösségi Ház

2013. április 29 – május 19. Újpesti Kultúrális Központ-Ifjúsági Ház

SZÁRNYALÓ SZEMEK

2013. május 16 –július 21. Közlekedési Múzeum, Erzsébet terem

VÁSÁRHELYI PILLANATOK – Tíz év fotószimpóziumainak összegző kiállítása

2013. június 22 – Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum

ÖNARCKÉP VAL-VEL

2013.november 7 – december 1. Nemzeti Táncszínház, Kerengő Galéria

ANALÓG 2013

2014. február 7 – február 28. Klebelsberg Kultúrkúria

Volt egyszer egy Vidámpark

2014. március 6 – április 6. Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Magyar történelmi boroshordók

2014. március 6 – április 7. Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Elmém lencsémen keresztül , Tisztelgés Lucien Hervé emléke előtt

2014. március 28 – május 6. Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely

Volt egyszer egy Vidámpark

2014.május 15 – június 1. Klebelsberg Kultúrkúria

Elmém lencsémen keresztül , Tisztelgés Lucien Hervé emléke előtt

2014. július 12 – július 24. Bácskai Kultúrpalota, Baja

Kortárs Digitális Fotográfia 2014

2014. október 3 – október 31. MANK Galéria, Szentendre

A TÉGLA DÍCSÉRETE

2014. szeptember 14. ZENTA

Elmém lencsémen keresztül

2014. november 5 –november 12. ART IX – XI Galéria

KORTÁRS DIGITÁLIS FOTOGRÁFIA

2015. március 4 – március 30. Klebelsberg Kultúrkúria

Elmém lencsémen keresztül 2.0

2015. június 5 – július 1. Bessenyei Ferenc Művelődésközpont, Hódmezővásárhely

KORTÁRS DIGITÁLIS FOTOGRÁFIA ( Bővített anyag )

2015. június 5 – július 3. Vermes Villa, Dunaszerdahely

Elmém lencsémen keresztül 2.0

2015. július 16 – augusztus 3. ART IX – XI Galéria

FÉNY – ÉV

2015. augusztus 27 – szeptember 27. Klebelsberg Kultúrkúria

FÉNY – ÉV

2015. november 4 – november 27. MANK Galéria, Szentendre

UNDERGROUND

2015. december 14 – január 31. MÚOSZ Székház, Budapest

Eifert János fotóművész a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tiszteletbeli tagságáról, a 34. Életünk és a Pesti mesék c. kiállításról. Magyar Katolikus Rádió, 2015. november 13. 16:04

2015.11.12.-Katolikus-Rádió-Zanati-Zsófia-Eifert-Jánossal-beszélget

Magyar Katolikus Rádió

http://katolikusradio.hu/archivum.php?mev=2015&mho=11&mnap=13&mora=16&mperc=04

Adásban: 2015. november 13.  16:04, 2015. november 16.  04:30

Látványos

Blende

Szerkesztő: Zanati Zsófia, zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa

-178 milliárd pixel a falakon- megnyílt az év természetfotóinak kiállítása

-Eifert János fotóművész a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tiszteletbeli tagságáról, a 34. Életünk és a Pesti mesék c. kiállításról.

“Az idén nem csak az derült ki a természetfotósokról, ami máskor is: mármint hogy képesek napokra-hetekre bevenni magukat egy erdőbe, gubbasztani a lesen , zsibbadásig várni egy mozdulatra, egy rezzenésre. Kiderült, hogy milyen különleges képet –képletet rejt a Cassiopeia: ( a Szív-ködöt) és volt, aki megörökítse, mint ahogy elképesztő fotográfia született egy pöffeteg-gombáról, egy kockába sűrítve látható, hogyan használják ki a hangyák a levéltetveket, vagy hogy hogyan vadássza le a kedves gyurgyalag a szépséges szitakötőt. Utóbbihoz persze kellett egy jó kis les is, s kellett néhol 47 nap Máté Bence utánozhatatlan, többszörösen díjnyertes képeihez is, amelyek közül az idén a Lépéselőny győzött. A Blendében végigpergetjük a hazai természetfotográfia friss termését, amelyekről a támogató képviselője azt is kiszámolta: 178 millió pixel van a falakon…”

2015.11.12. Magyar Katolikus Rádió, Zanati Zsófi szerkesztő (Eifert János felvétele) 2015.11.12. Magyar Katolikus Rádió, Zanati Zsófi szerkesztő (Eifert János felvétele)

Magyar Katolikus Rádió
http://katolikusradio.hu/archivum.php?mev=2015&mho=11&mnap=13&mora=16&mperc=04
2015. november 13.  16:04
2015. november 16.  04:30
Látványos
Blende
Szerkesztő: Zanati Zsófia,
zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa
-178 milliárd pixel a falakon- megnyílt az év természetfotóinak kiállítása
-Eifert János fotóművész a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tiszteletbeli tagságáról, a 34. Életünk és a Pesti mesék c. kiállításról.
A szerkesztő: Zanati Zsófia, a zenei szerkesztő Keceli Zsuzsa.
Az idén nem csak az derült ki a természetfotósokról, ami máskor is: mármint hogy képesek napokra-hetekre bevenni magukat egy erdőbe, gubbasztani a lesen , zsibbadásig várni egy mozdulatra, egy rezzenésre. Kiderült, hogy milyen különleges képet –képletet rejt a Cassiopeia: ( a Szív-ködöt) és volt, aki megörökítse, mint ahogy elképesztő fotográfia született egy pöffeteg-gombáról, egy kockába sűrítve látható, hogyan használják ki a hangyák a levéltetveket, vagy hogy hogyan vadássza le a kedves gyurgyalag a szépséges szitakötőt. Utóbbihoz persze kellett egy jó kis les is, s kellett néhol 47 nap Máté Bence utánozhatatlan, többszörösen díjnyertes képeihez is, amelyek közül az idén a Lépéselőny győzött. A Blendében végigpergetjük a hazai természetfotográfia friss termését, amelyekről a támogató képviselője azt is kiszámolta: 178 millió pixel van a falakon.

Táncfényképezés – elméleti előadásom a FotóOktatás fotóiskola hallgatóinak. Budapest, 2015. november 12. 18:00 – 21:00

2015.11.12.-FotóOktatás.hu-Táncfényképezés-elméleti-csoportkép-hallgatóimmal (Eifert János felvétele)

2015.11.12.-FotóOktatás.hu-hallgatóim-05 (Eifert János felvétele) 2015.11.12.-FotóOktatás.hu-hallgatóim-04 (Eifert János felvétele) 2015.11.12.-FotóOktatás.hu-hallgatóim-03 (Eifert János felvétele) 2015.11.12.-FotóOktatás.hu-hallgatóim-02 (Eifert János felvétele)

07-Tánctípusok-körtánc

Eifert János: Béjart-balett (1973) A Cirkusz c. képem negatívja és kontaktja Eifert János: Tánc-Test-Tanulmány (2009) Fenyves Márk táncol 02, 2014.02.01. (Photo: Eifert János)

02-Tánctípusok,-a-néptánc-10

Következő oldal »