János Eifert - Photographer

Archive for January, 2017

Eifert János ARS POETICA c. előadása a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, 2016. január 30. 18:00 óra

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-02_Bedő-Kornél-felvétele

Eifert János a Compur Fotóklub meghívására 2004-ben és 2005-ben a „Kaposvári Fényfestészet Napok”-ra érkezett Somogyország fővárosába. 2008-ban a XIII. Somogy Megyei Fotópályázat zsűrizésében vett részt és a digirámáival lepte meg a kaposvári műértő közönséget. 2017-ben tehát éppen itt volt az ideje, hogy ismét vendégül lássuk!

Január 30-ára hívtuk meg egy előadás tartására, melynek az „ARS POETICA” címet adta.

De több volt, mint ars poetica, Eifert János az életművét mutatta meg számunkra. Az életút bebarangolása a családi fotókkal kezdődött, aztán kezdődtek az első sikerek, később az egész magasívű pálya bemutatása. Hihetetlen élmény volt – még annak is, aki ismeri munkásságát –, hogy mennyi emblematikus címlap dicsérte az ő keze munkáját. Művei bemutatása mellett megismerhettük pályájának mérföldköveit, de beavatott minket izgalmas történetekbe is, melyek életét végigkísérték.

A fotóklub alelnöke – Fejes László -, így látta az estét, talán az ő soraiból kiderül, hogy a jelenlévőknek mekkora élményt nyújtott az előadás!

“2017. január 30-án egyesületünk, a Compur Fotóklub, a kortárs magyar fotográfia egyik igen illusztris alakját, Eifert Jánost látta vendégül.

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-03_Bedő-Kornél-felvétele

Bemutatkozás-Szüleim-fényképe 2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-01_Bedő-Kornél-felvétele Őszinte leszek, én személy szerint igencsak izgatottan vártam János, a Művész Úr érkezését, kíváncsi voltam, hogy mit fog megmutatni nekünk az Ars Poetica-jából. János számomra nem volt teljesen ismeretlen. Volt már szerencsém látni zsűrizés közben egy régvolt Pannónia Szalonon, beszélgethettem vele az azt követő dísz(?)ebéden. Azt kell, hogy mondjam, fotós életem egyik meghatározó pillanata volt. Az a természetesség és szerénység, ami a lényéből árad, taníthatatlan, csak a legnagyobb művészek sajátja.

Előadását egy rövid életrajzzal kezdte, elmesélte honnan jött, mi indította el a fotográfia ösvényén. Mesélt édesanyjáról, arról, hogy neki köszönhette a művészetek iránti rajongását.

Majd következtek a munkás évek, hisz János több mint másfél évtizedet táncolt a Honvéd Együttesben. Elmondása szerint itt ragadott először fotómasinát a kezébe. Ezt követően mesélt a meghívott- és vendégfotósként töltött évekről, amit olyan folyóiratoknál töltött, mint az Új Tükör, vagy a Búvár, a Világ Ifjúsága, stb… Szerencsére János nem bízta a képzeletünkre, hogy milyen lehetett Marcel Marceau-t fotózni, megörökíteni egy cirkusz fékeveszett forgatagát. Vagy sétálni a versailles-i kastélypark fáinak árnyas alagútjában.

Eifert János: Fénytvirágzó fa. Népművelés, 1968. július TermészetBÚVÁR • 2013/5 - Címlapon Eifert János "A Világ végén" c. képe, amit 1982-ben készített 1979.09.16.-Új-Tükör, Székely András: Eifert János szegedi kiállításáról

Százvízmester háza - Eifert János képriportja, Búvár 1986/12 1980.02.24-Új-tükör-Kezek 1980.03-Natural-History

Mesélt workshop-jairól, projectjeiről, kiállításairól, (Triptichon, A Nő, Fák és Nimfák, Ember és világ, stb…) művészeti alkotótáborokról, fotós trükkökről, feleségekről, gyerekekről, családról, érzésekről.

Mesélt kanadai, svájci, angliai, indiai és természetesen magyarországi utazásokról. Csak mesélt, mesélt, mesélt… Közben a történetek a vásznon pergő képeknek köszönhetően a szemeink előtt keltek életre. Olyan alkotásokat is láthattunk, amiket a ma nagy Photoshop mágusai is megirigyelhetnének – A Föld álma, A világ végén – közös jellemzőjük volt ezeknek a képeknek, hogy digitális technikát stílszerűen, még képen sem láttak.

1968 Vágta-Photo Eifert 1984 A-Föld-álma-Photo Eifert A kissé hosszúra nyúlt este – akár reggelig is hallgattuk volna a végtelen sztorikat, történeteket, nézegettük volna a csodás alkotásokat – záróakkordjaként megnéztünk néhány diaporáma és digiráma alkotását. A Tűztánc-ot elnézve elég nehéz volt elképzelni, hogy mindezt néhány diavetítő segítségével vitték véghez. A Szemkontaktus-t nézve a diaporámában kevésbé járatosak – a mókás sztoritól elvonatkoztatva – is rájöttek, micsoda munka van egy ilyen műben. Nem csoda, ha esetenként több hónapig készül, és komplett forgatókönyvet írnak hozzá.

Eifert Jánost ismét élmény volt hallgatni. Remélem, minél előbb újra alkalmam nyílhat rá.”

Ez úton is köszönjük Ábrahám Leventének, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatójának a rendezvény létrejöttében nyújtott támogatását!

Köszönjük, hogy János eljött hozzánk Kaposvárra és bízunk benne, hogy lesz még olyan alkalom, amikor hasonlóan tartalmas estét tölthetünk el az előadását hallgatva!

Bedő Kornél

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadás-plakátja

Eifert János ARS POETICA c. előadása a Rippl-Rónai Múzeumban (Kaposvár, Fő u. 10.), 2016. január 30.  hétfő 18:00 óra – a Compur Fotóklub, Bedő Kornél szervezésében

Eifert János ARS POETICA c. előadása a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban (Kaposvár, Fő u. 10.), 2016. január 30.  18:00 óra
a Compur Fotóklub, Bedő Kornél szervezésében

1st International Salon of Photography BOKA BAY 2017 – Montenegro, 2017. január 29.

1st International Salon of Photography BOKA BAY 2017

Date: January 29th, 2017

FIAP 2017/079

PSA 2017-048

GRADAC SALON 2017/001

PC PERASTO 2017/01

Eifert János: Akt-tanulmány / Nude Study (Budapest, 2013)

SECTION A OPEN – Awards

PC PERASTO Honorable mention

Eifert Janos, Hungary                   “Dance-Body-Study”

Eifert János: Tánc/Test/Tanulmány - Dance-Body-Study 2.

SECTION A OPEN – Accepted

Eifert Janos                       “Dance-Body-Study”

“Dance Study”

Eifert János: Zsófi vörös drapériával /Nude with red Drapery (2014)

“Nude with red Drapery”

Number of received photos:8

Number of accepted photos:3

Ötven év munkáiból… Kanizsa TV – K’ARC magazinműsor, 2017. január 24.

2017.01.24.-Kanizsa-TV-K'arc-magazinműsor_Eifert-ARS-POETICA-kiállításáról

Kanizsa TV – K’ARC magazinműsor

http://www.kanizsatv.hu/index.php?mod=ma&ma_id=10

NAGYKANIZSA – 2017. január 21. 20:29 szombat

Egy fotóművész életpályája

Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban

Ötven év fotóiból rajzolódik ki egy fotóművész életpályája és ars poeticája a Thúry György Múzeum legújabb kiállításán. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban.

Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két tagjának előadásával kezdődött a kiállítás-megnyitó – nem véletlenül. Eifert János fotóművészeti munkásságának egyik meghatározó szeletét alkotják a testet és a mozdulatokat középpontba állító akt- és tánctémájú fotók.

A hazai és külföldi berkekben egyaránt elismert fotóművészt Vinko Šebrek, a nagy múltú Zagreb Fotoklub tiszteletbeli elnöke köszöntötte. „Eifert János született tehetség, aki ötleteit és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás” – mondta el Vinko Šebrek megnyitóbeszédében.
„Ez a kép, amin keresztül tulajdonképpen fiatal fotósként bemutatkozhattam.” A megnyitót követően Eifert János rendhagyó tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek. Kiállított fotói az elmúlt öt évtized termései; munkássága egy-egy nagy fejezetének állítanak emléket, és összegzik az alkotó filozófiáját. ” Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és valóság határán.” – fogalmazott Eifert János fotóművész.

A kiállítást a magyar kultúra napja alkalmából tartott programsorozat részeként nyitották meg.

Készítették: Andlik Szilárd, Czigóth Sándor, Dénes Ádám, Jakab Balázs, Nemes Dóra

Forrás: Nemes Dóra, Kanizsa TV

másképp – a Kanizsa Fotóklub tagjainak fotókiállítása a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András galériájában, Nagykanizsa, 2017. január 23 – február 20.

Horváth-valéria

Amfer-Tamás_Lüszi Zágon-László

Varga-Szilárd_Hátsó-kijárat Ujhelyi-Zsolt_Komplementer

Tóth-Tamás_Fafogyatkozás Tollár-Eszter_Privát-Univerzum

Olasz-Ágnes Melega-István_Üzenet

Szabó-Simon-Bernadett_Erdei-pillanatok Peterman-Károloy_Üzenet

Pálfi-melinda_Jégvarázs Kotnyek-István_Legyek

Lipódi-László Bálint-Pál

Födő-Szilárd Goór-Gábor

Bécsi-Johanna_Plotváty Kiss-Nándor_Falrafirkák

Balogh-Krisztián_Tatyana Molnár-Tibor_Viegiroletta

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-04

Goór Gábor felvételei

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállításmegnyitó, Kovácsné Mikola Mária igazgató és Dénes Sándor polgármester 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-09 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítását Dénes Sándor polgármester nyitja meg 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállításán a farkas ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei

2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-08 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-07 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-06 2017.01.23.-Másképp-Kanizsa-Fotóklub-kiállítása-05, Molnár Tibor beszélget

Van másképp (is)!

Sajátos gondolatébresztésre vállalkozott a Kanizsa Fotóklub “másképp” elnevezésű kiállításával, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek január 23-án intézményünk Ősze András galériájában.

Az esemény néma főhajtással kezdődött a veronai tragikus buszbalesetben elhunytak emlékére. Ezt követően Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a látogatókat, majd Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg a tárlatot. A megnyitón a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanára, Vajda Zsuzsanna adtak elő zenés produkciót.

Gyertyánági-István-képei Kovács-Krisztián_Norvég-vörös Majd kötetlen beszélgetéssel és természetesen a képek megszemlélésével folytatódott az esemény. Ami a legszembetűnőbb az alkotásokon, hogy mind-mind eredeti nézőpontból mutatja be a lencsevégre kapott személyeket/állatokat/tájakat/épületeket/tárgyakat. Nehéz kiemelni a sok kiváló mű közül csak néhányat, hiszen mindegyik komoly alkotómunka eredménye – s megérnének egy mélyebb műelemzést is. A teljesség igénye nélkül mégis csak megemlítünk néhány fotót, afféle kedvcsinálónak: A galériába lépve, rögtön a bal oldali kiállítófalon vár minket Kovács Krisztián “Norvég vörös” címet viselő alkotása, lehengerlő vizuális megoldással. A skandináv faházakat ábrázoló képek térben való elhelyezésével mintegy beemel minket az északi miliőbe.

2006-Meg-Kitalált-udvar-háromszögkeretben-1-3 Nem kevésbé formabontó Eifert János “Meg-, kitalált” udvar névre “keresztelt” munkája. A három háromszög alakú képből álló alkotás már önmagában sejtet egyfajta posztmodern megközelítést, ugyanakkor utalhat a szentháromságra is. Ezt még fokozza azzal, hogy a fotón megjelenített zágrábi kúriaudvart több nézőpontból is feltünteti, s a képeket kör alakú belső kerettel látja el. Percepció általi szubjektivitás, címerekkel, galambokkal operáló létszimbolika, vagy valami egészen más? Az alkotó talán Arany megjegyzésével felelne erre: “Gondolta a fene!” De sokkal valószínűbb, örömmel tölti el, hogy sikerült elgondolkoztatnia a közönségét, így minket is.

Tovább is folytathatnánk a művek bemutatását, ám reméljük, hogy felkeltettük a kedves olvasó érdeklődését, s ellátogat a tárlatra, amely egészen február 20-ig várja az érdeklődőket. A kiállítóknak pedig gratulálunk, akik név szerint: Amfer Tamás, Bálint Pál, Balogh Krisztián, Bécsi Johanna, Eifert János, Födő Szilárd, Goór Gábor, Gyertyánági István, Horváth Valéria, Kiss Nándor, Kotnyek István, Kovács Krisztián, Lipódi László,  Melega István, Molnár Tibor, Olasz Ágnes, Pálfi Melinda, Peterman Károly, Dr. Simán László, Szabó-Simon Bernadett, Tollár Eszter, Tóth Tamás, Ujhelyi Zsolt, Varga Szilárd, Zágon László.

További sikeres alkotómunkát kívánunk mindnyájuknak!

(Zsoldi Gergő, Kanizsa Kulturális Központ)

Klasszikustól a modernig – Válogatás ötven év fotóiból. Vásárhelyi Hírek, 2017. január 23.

2017.01.23.-Vásárhelyi-Hírek_Klasszikustól-a-modernig-Válogatás-ötven-év-fotóiból

Félperces Klasszikustól a modernig – Válogatás ötven év fotóiból

Vásárhelyi Hírek, 2017. január 23., hétfő

http://www.vasarhelyihirek.hu/klasszikustol_a_modernig_valogatas_otven_ev_fotoibol

Január 20-án, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Nagykanizsán, a Thúry György Múzeum ─ Magyar Plakát Házban nyílt meg a hódmezővásárhelyi származású Eifert János fotóművész ARS POETICA című kiállítása.

Az új kiállítás Eifert János munkásságában a 217. önálló kiállítását jelenti. Ha figyelembe vesszük még előadásainak, diaporáma-műsorainak gyakoriságát – ez a szám szinte rekordot jelent a magyar fotográfia történetében. A 73 éves művész azonban nem a statisztikai adatok javításán fáradozik, hanem alkotói ereje teljében új művek létrehozását tartja fontosnak.

Egy fotóművész életpályája. Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban. Kanizsa TV Híradó, 2017. január 21. 20:29

Kanizsa TV Híradó

http://www.kanizsatv.hu/hirek/19884/egy-fotomuvesz-eletpalyaja/

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-05_Olasz-Ági-felvétele

NAGYKANIZSA – 2017. január 21. 20:29 szombat

Egy fotóművész életpályája

Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban

Ötven év fotóiból rajzolódik ki egy fotóművész életpályája és ars poeticája a Thúry György Múzeum legújabb kiállításán. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Eifert János fotóművész alkotásait mutatták be a Magyar Plakát Házban.

Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két tagjának előadásával kezdődött a kiállítás-megnyitó – nem véletlenül. Eifert János fotóművészeti munkásságának egyik meghatározó szeletét alkotják a testet és a mozdulatokat középpontba állító akt- és tánctémájú fotók.

A hazai és külföldi berkekben egyaránt elismert fotóművészt Vinko Šebrek, a nagy múltú zágrábi fotóklub tiszteletbeli elnöke köszöntötte. „Eifert János született tehetség, aki ötleteit és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás” – mondta el Vinko Sebrek fotóművész, a Zagreb Fotoklub tiszteletbeli elnöke.
„Ez a kép, amin keresztül tulajdonképpen fiatal fotósként bemutatkozhattam.” A megnyitót követően Eifert János rendhagyó tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek. Kiállított fotói az elmúlt öt évtized termései; munkássága egy-egy nagy fejezetének állítanak emléket, és összegzik az alkotó filozófiáját. “Számomra játék a fotográfia, persze halálosan komoly játék. Olyan szabadságot ad, hogy a gondolataimat, az érzéseimet, a véleményemet elmondhassam másoknak, amit semmilyen más módon nem tudnék megszerezni” – fogalmazott Eifert János fotóművész.

A kiállítást a magyar kultúra napja alkalmából tartott programsorozat részeként nyitották meg.

A megújulás lendülete – Marcibányi Téri Művelődési Központ, Budapest, 2017. március 9.

2017.03.09.-Marczibányi-Téri-Műv.Központ_Megújulás-lendülete_meghívó

1st Exhibition of Photographs “Holiday” – Bor, Serbia, 2017. január 15.

1st Exhibition of Photographs “Holiday” Bor, Serbia – 2017. január 15.

PSA 2016-276 (PTD, PJ, ND and PID)

UPI – L160052-M6G
ICS Recognition 2016/57

.

Eifert János: Gime is the innovative Photographer (Budapest, 2015)

THEME (F) COLOR ‐ OPEN / FREE

Janos Eifert . Gime is the innovative photographer . Hungary

ACCEPTED

.

Eifert János: Hajnali szertartás / Ceremony in the Lake (Bali, 2016)

THEME (A) VACATION

Janos Eifert . Ceremony in the Lake Hungary

ACCEPTED

Eifert János ARS POETICA c. kiállítása a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Thúry György Múzeum, Magyar Plakát Háza, Nagykanizsa, 2017. január 20 – február 20.

2017.01.20.-Thúry-györgy-Múzeum_Eifert-ARS-POETICA-kiállítása_meghívó-00 2017.01.20.-Thúry-György-Múzeum_Eifert-ARS-POETICA-kiállítása_meghívó-02

A Thúry György Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2017. január 20-án 18.00 órára

Eifert János fotóművész ARS POETICA

KLASSZIKUSTÓL A MODERNIG – VÁLOGATÁS ÖTVEN ÉV FOTÓIBÓL című kiállításának megnyitójára.

A vendégeket köszönti: Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, A kiállítást megnyitja: Vinko Sebrek AFIAP, EsFIAP fotóművész, a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke; Közreműködnek: Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat művészei. Helyszín: Thúry György Múzeum – MagyarPlakát Ház (Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.)

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-03 (Olasz-Ági-felvétele)

2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház-Eifert-képeiről (Olasz-Ági-felvétele) )2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Klaudija-Dolencic-és-Eifert-János (Olasz-Ági-felvétele 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-02 (Olasz-Ági-felvétele) 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-08 (Olasz-Ági-felvétele)

2017.01.20.-Ars-Poetica-Eifert-és-Vinko-Sebrek-képek-előtt (Olasz-Ági-felvétele)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon én nyithatom meg Eifert János kiállítását ebben a  gyönyörű galériában, Nagykanizsán.  Eifert Jánost, aki  nemzetközileg elismert fotóművész, fotóriporter, aki nagyon sok nemzetközi kulturális projektben vett részt és indított, és aki  különösen aktív a fotográfia oktatásában is, jómagam 20 éve ismerem. 1997 szeptemberében találkoztunk Pécsett, a kortárs magyar fotográfia hónapja alkalmából szervezett nemzetközi kiállításon, amelyet Eifert János nyitott meg. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy mint a Zágrábi Fotóklub elnöke, részt vegyek ezen az eseményen. Ez volt a mi barátságunk és szakmai együttműködésünk kezdete is egyben. Eifert János kétszer is zsűri elnöke volt a világhírű Zágráb Szalon nemzetközi fotókiállításnak, egyszer 2000-ben, a 28.-nak, utána pedig a 33.-nak  2010-ben. Emellett kétszer szervezője és házigazdája volt a Budapesti  Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában megrendezett Zágrábi Fotóklub kiállításainak. Az első az én önálló kiállításom „Pay it forward” címmel 2011-ben került megrendezésre, a második kiállítás a Zágrábi Fotóklub 10 tagjának fotóiból összeállított kollekció volt „ Imaginative Visions” címmel , 2013-ban. Ezt a második kiállítást megelőzte Eifert János 2013-as szereplése „Ars Poetica” néven a Zágrábi Fotóklub galériájában. A kiállításon 37 kép szerepelt akkor, a klasszikustól a modern művekig, amit a művész az utolsó 10 évben, digitális technika felhasználásával készített. Ezek triptichonok, fotó montázsok, kollázsok, avantgárd hozzáállással megközelített elbeszélő költemények voltak.

Ma itt nyitjuk meg azt a kiállítást, amely összefoglalja Eifert János ötven éves munkásságát, a klasszikustól a modernig. Érdemes megemlíteni, hogy a művész gazdag fotó munkásságában találkozunk különböző zsánerekkel, motívumokkal, a klasszikustól az avantgárdig, a dokumentarista fotóktól a művész fotókig. Különösen figyelemre méltóak a tánc és akt témájú képek, melyek az emberi testet ábrázolják. Pályája kezdetén János tagja volt a Budapesti Honvéd Táncegyüttesnek, később, mint fotós örökítette meg a táncosok mozdulatait, mivel belülről ismerte a mozdulatok dinamikáját és mindig tudta, hogy melyik pillanatot kell belőlük kihangsúlyozni és rögzíteni.

Ars Poetica-ja Horatius  Ars poetica-jára utal,  aki Kr. e. 20-ban azt vallotta, hogy a költőnek folyamatosan képeznie kell magát annak érdekében, hogy olyan műveket hozzon létre, melyek tanítanak és szórakoztatnak egyben. Hogy ezt megvalósítsa, ki kell választania a megfelelő tartalmat és alkalmazni kell hozzá a megfelelő metaforákat. A vers tartalmának  helyes formáját és alakját a kritikusok értékelni fogják ugyan, de a legfőbb kritikus mindig maga a szerző kell, hogy legyen. A költőnek nem elegendő a vele született tehetsége, hanem állandóan tökéletesítenie kell tudását mindennapos gyakorlással, tanulással és kísérletezéssel.

Mivel a kiállítás címe a horatiusi  mű címe, ezért ami Horatiusnál a költészetre vonatkozik, az vonatkozik a fényképekre is Eifert Jánosnál és ezt építi bele a saját műveibe. Eifert született tehetség, aki ötleteit  és a műszaki tudását mesterien használja művei megalkotásában. Számára a fotográfia egyszerre komoly játék, technika és művészet, szerelem és szenvedély, folyamatos tanulás és képzés, hobbi és vérbeli hivatás.

Ezúton megnyitom a kiállítást és gratulálok a művész úrnak!

Vinko Šebrek

AFIAP, ESFIAP fotóművész, a Zágrábi Fotóklub tiszteletbeli elnöke

2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház-Melega-István-képeket-néz (Olasz-Ági-felvétele) 2017.01.20.-Magyar-Plakát-Ház_Ars-Poetica-kiáll.megnyitó-01 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetése-01 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-04 (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetés (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-Vinko-Sebrek (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-térdelők (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitón-Eifert-és-Vinko-Sebrek (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-08 (Olasz-Ági-felvétele)

Ars-Poetica-Eifert-tárlatvezetése (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-07 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-06 (Olasz-Ági-felvétele) Ars-Poetica-kiállításmegnyitó-02 (Olasz-Ági-felvétele)

Olasz Ági felvételei

DREAMSCAPES INTERNATIONAL SALON – Budapest, 2017. január 13.

DREAMSCAPES INTERNATIONAL SALON

FIAP patronage number: FIAP 2017/097
Results: 13.01.2017
Jury members
Imre Horváth E-Mafosz/b, EFIAP/b; Gábor Bakos EFIAP, QEP; Zoltán Laki EFIAP
THEME COLOR FIAP SILVER MEDAL
EIFERT JANOS, HUNGARY, FIRE DANCE
FIAP HONORABLE MENTION
EIFERT JANOS, HUNGARY, DANCE-BODY-STUDY
OSPC HONORABLE MENTION / ACCEPTED
EIFERT JANOS, HUNGARY, NUDE WITH RED DRAPERY
THEME MONOCHROME
OSPC HONORABLE MENTION / ACCEPTED
EIFERT JANOS, HUNGARY, GEOMETRY
ACCEPTED
EIFERT JANOS, HUNGARY, TWOO GENERATIONS
THEME NATURE
OSPC HONORABLE MENTION / ACCEPTED
EIFERT JANOS, HUNGARY, LEAF
ACCEPTED
EIFERT JANOS, HUNGARY, DEER IN THE FIELDS

FIAP patronage number: FIAP 2017/097

Results: 13.01.2017

Jury members: Imre Horváth E-Mafosz/b, EFIAP/b; Gábor Bakos EFIAP, QEP; Zoltán Laki EFIAP

Accepted / Awarded:

Eifert János: Tűztánc (Sirok, 1991)

THEME COLOR FIAP SILVER MEDAL

EIFERT JANOS, HUNGARY, FIRE DANCE

.

Eifert János: Tánc/Test/Tanulmány - Dance-Body-Study 2.

FIAP HONORABLE MENTION

EIFERT JANOS, HUNGARY, DANCE-BODY-STUDY

.

Eifert János: Nude with red Drapery (Esztergom, 2014)

OSPC HONORABLE MENTION / ACCEPTED

EIFERT JANOS, HUNGARY, NUDE WITH RED DRAPERY

.

Eifert János: Geometria / Geometry (Budapest, 2013)

THEME MONOCHROME

OSPC HONORABLE MENTION / ACCEPTED

EIFERT JANOS, HUNGARY, GEOMETRY

.

2003_Anyám-keze-Katáéval

ACCEPTED

EIFERT JANOS, HUNGARY, TWOO GENERATIONS

.

Eifert János: Levél / Leaf (Bánk, 2016)

THEME NATURE

OSPC HONORABLE MENTION / ACCEPTED

EIFERT JANOS, HUNGARY, LEAF

.

Eifert János: Hajnal / Dawn (Szentliszló, 2016)

ACCEPTED

EIFERT JANOS, HUNGARY, DEER IN THE FIELDS

Eifert János “lézer-fényes” mesterkurzusa, Budapest, 2017. január 11.

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-03 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-Ritter-Antal (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Halotti-maszk (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-08 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-10 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-05 (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-06 (Eifert János felvétele)

Pamuk Dóri Puma, Bakki Zsolt, Király László, Zih Kata, Ritter Antal, Szabó Balázs, Csörögi Dóra, Nagy Gábor és Gyöngyösi János a lézer-fénnyel dolgoznak

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-04 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-02 (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2017.01.11.-Mesterkurzus_Csoportkép-üveggömbben (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Mesterkurzus-fényképezés-lézerfénnyel-09 (Eifert János felvétele)

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Textil BA/III. évf. kiértékelés. Budapest, január 11.

2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-Eifert-Kata-prezentációja-03 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Eifert-Kata-Nóra-vizsgamunkája-02 (Photo: Bokros Dorottya)

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Textil BA-III. évf. kiértékelés, többek között Eifert Kata Nóra prezentációja

2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-Eifert-Kata-prezentációja-02 (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Eifert-Kata-Nóra-vizsgamunkája-01 (Photo: Bokros Dorottya) 2017.01.11.-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-utáni-pillanatok (Csipes Antal felvétele) 2017.01.11.-Eifert-Kata-Nóra-vizsgamunkája-03 (Photo: Bokros Dorottya) 2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-Eifert-Kata-pr (Eifert János felvétele)zentációja-01

2017.01.11.-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelésen-Kata-és-Ati (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelésen-01 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-01 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-Eifert-Kata-prezentációja-05 (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-Eifert-Kata-prezentációja-04 2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-03 (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Eifert-Kata-Nóra-vizsgamunkája-05 (Photo: Bokros Dorottya) 2017.01.11.-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelésen-Aghabozorg-Lilian-munkái (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelésen-05 (Eifert János felvétele) Eifert János, Csipes Antal és Bokros Dorottya felvételei

2017.01.11.-MOME-Textil-BA-III.-évf.-kiértékelés-02 (Eifert János felvétele)

2017.01.11.-Eifert-Kata-Nóra-vizsgamunkája-04 (Photo: Bokros Dorottya)

2017.01.11.-Bálna-a-jeges-Dunával

És a Bálna, a jeges Dunával…

V. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál – FUGA Budapesti Építészeti Központ, 2017. január 11 – 23.

2017.01.11.-FUGA-Radu-Igazság-Kamera-Kodak-1914-meghívó

Varga-Tibor-Szlovákíkia-Csendelet-kortevel-web ZHAO-HUA-Káşna-Boundless-snow-web

3-Fotó_Szathmári-Pap-Károly-_Radu-Igazság-gyűjteménye-01 V. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál

Euro Foto Art Egyesület (Nagyvárad)

Kiállítás, 2017. január 11. 10:00

Köszöntőt mond: NAGY Bálint (programigazgató, FUGA Budapesti Építészeti Központ)

Megnyitja: TÓTH István (AFIAP fotográfus, az Euro Foto Art Egyesület elnöke és a fesztivál igazgatója)

Program:

10:30 SZATHMÁRI PAP Károly fotográfus méltatása – dr. Radu IGAZSÁG (egyetemi tanár, Bukarest)

11:00 SZATHMÁRI PAP Károly fotográfusról, a Román Televizió Magyar szerkesztősége által készített dokumentum film bemutatása

11:30 SZATHMÁRI PAP Károly eredeti és digitalizált fotográfiáiból rendezett kiállítás megnyitója

12:00 Szathmári Pap Károly-életműdíj átadása KELETI Éva fotóművésznek

12:15 KELETI Éva laudációja – SZARKA Klára fotótörténész

13:00 dr. Radu IGAZSÁG (egyetemi tanár, Bukarest) Bukarest “Camera Kodak 1914” c. egyéni kiállításának megnyitója – megnyitja Eifert János fotóművész

2017.01.11.-Radu-Igazság (Eifert János felvétele)

13:30 Kötetlen beszélgetés a fotográfiáról KINCSES Károly fotómuzeológussal, kurátorral

2017.01.11.-FUGA-Beszélgetés-Kincses-Károllyal (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-FUGA-Kincses-Károly-kritizál (Eifert János felvétele) 2017.01.11.-Kincses-Károly-Demeter-Pál (Eifert János felvétele)

14:00 Az Euro Foto Art Partners c. nemzetközi fotókiállítás megnyitója

16:30 Portfólió konzultáció

A nemzetközi fesztivált évente szervezi meg a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Egyesület azzal a céllal, hogy előtérbe hozza és népszerűsítse szerte a világon SZATMÁRI PAP Károly egyéniségét és alkotásait. A nemzetközi fesztivál 5. állomása Budapest. Az időpont, január 11-e SZATMÁRI PAP Károly, Románia első művészfotósa, a világ első hadifényképészének születésnapja, ami 2010 óta a fotóművészet hivatalos napja Romániában. A fesztivál másik célja a fotográfus nevéhez méltó kortárs kiállítások szervezése Európa-szerte.

SZATMÁRI PAP Károly fotográfiának digitalizált kiállítása Radu IGAZSÁG bukaresti magángyűjtő eredeti fotográfiáiból állt össze. A kiállítást Bukarestben, Nagyváradon, Ungváron és Csernyivciben is bemutatták.

A Kolozsváron született SZATHMÁRI PAP Károlyt (1812–1887) a világ első haditudósító fotográfusaként tartják számon. A harctér mindkét oldaláról megörökítette a krími háborút. Szathmári tanulmányait a helyi Református Kollégiumban kezdte, majd Bécsben és Olaszországban folytatta. Keleti útjai során bejárta Kínát és Szibériáig is eljutott. Miután letelepedett Bukarestben, beindította a város első fotóműhelyét. Fotográfiai munkájának elismeréseként kitüntetést kapott Anglia királyától, Ausztria császárától, III. Napóleontól és Spanyolország királyától is.

Az Euro Foto Art Patners nemzetközi kiállítást a nemzetközi egyesület évente szervezi meg 31 európai és ázsiai társszervezete számára. A budapesti tárlat válogatás az elmúlt év decemberében megrendezett kiállítás anyagából.

2017.01.11.-FUGA_Holocsi-Kálmán-Gavaldik-Zoltán-Szél-Ágnes-Kajtár-Tibor

2017.01.11.-FUGA-csoportkép_Radu-Igazság-felvétele

Participanții la festivitatea de lansare a ediției a V-a a Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociația ”Euro Foto Art”, sub patronajul Ministerului Culturii a României – FUGA Centru de Arhitectură Budapesta.

A csoportképen Tőry Klára, Gavaldik Zoltán, Tibor Kajtár, Ágnes Szél, S. Varga Ilona, Ovi D. Pop, Василий Паладян, Ráday Mihály városvédő, Kincses Károly, Eifert János, Kálmán Holocsi, Lugosi Lugó László, Nagy Bálint programigazgató (FUGA), Stefan Toth, Magdolna Toth, Radu Igazsag, Hartyándi Jenő és mások.

Participanții la festivitatea de lansare a ediției a V-a a Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociația ”Euro Foto Art”, sub patronajul Ministerului Culturii a României – FUGA Centru de Arhitectură Budapesta.
Fordítás megtekintése
– Eifert János, Kálmán Holocsi, Ágnes Szél, Gavaldik Zoltán, Tibor Kajtár, Ovi D. Pop, Василий Паладян, Magdolna Toth, Ráday Mihály városvédő és Radu Igazsag társaságában.

1914-es Kodak kamera – Radu Igazság fényképei a FUGA-ban. Budapest, 2017. január 11 – 23.

2017.01.11.-FUGA-Radu-Igazság-Kamera-Kodak-1914-meghívó

MEGHIVÓ

1914 es Kodak kamera
Igazság Radu fényképei

FUGA
Budapesti Épitészeti Központ
Petöfi Sándor utca 5, V. kerület
Budapest
2017 január 11 – 23

Megnyitó 2017 január 11, 13:00 óra
Megnyitja Eifert János

Mester és tanítványai 02. Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Benczúr Ház galériájában, 2017. január 9 – február 6.

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai---Plakát-A3+

Aczél-Péter_Fóbia Csörögi Dóra (Hungary): Longing

Zih Kata: Másnapi ebéd Papp-Zoltán_Atom-Time

DARAB-Dénes_Mermaid Tóth-Brigitta_Angyal

Roszkos-János_3-százalék

Mester és tanítványai
Eifert János mesterkurzusának kiállítása
Benczúr Ház galériája, 2017. január 9 – február 6.

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Eifert-és-Szilágyi-Maya-igazgatónő_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Pamuk-Dóri-és-Eifert-táncolnak_Bajkó-Csaba-felvétele

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Aczél-Péter-Eifert_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-04_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09-Benczúr-Galéria-Kiállításmegnyitó-Szilágyi-Maya-Eifert-János Bajkó Csaba és Eifert János felvételei

2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-01_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiéllítás-megnyitón-02_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-kiállítás-részlete-03_Bajkó-Csaba-felvétele 2017.01.09.-Mester-és-tanítványai-Pamuk-Dóri-és-Eifert-elemez_Bajkó-Csaba-felvétele

meghívó1hátlapMester és tanítványai

Eifert János mesterkurzusának kiállítása a Benczúr Házban

A fotográfia történetét nevezhetjük sikertörténetnek is. Az angol Henry Fox Talbot 1839. január 31-én bemutatta a londoni Royal Society-nek negatív-pozitív eljárását, majd ugyanezen év augusztus 19-én ismertették a Francia Tudományos és Művészeti Akadémia együttes ülésén Joseph Nicéphore Niépce és Louis-Jacques-Mandé Daguerre fényképrögzítési eljárását. Miután a francia állam a találmányt életjáradék fejében megváltotta, a világnak ajándékozta, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Már ekkor lehetett sejteni, hogy a fotográfia világhódító útja elején áll. Hatalmas sikerét jól példázza, hogy alig egy évvel a bemutató után, 1840-ben már több mint 20 nyelven jelent meg leírás róla, többek között magyarul is. Azóta könyvtárnyi irodalom, különböző szintű iskolák, tanfolyamok, előadások segítik a technikai és esztétikai ismeretek magas szintű megszerzését. A modern média oktatás része lett a fotográfia, mint művészet.

A professzionális képzés mellet az ismeretek elsajátítása autodidakta módon is történhet. Ugyanakkor világszerte jól működik az amatőr-mozgalom, hiszen a fotóklubok, csoportok és közösségek ösztönző ereje számos tehetséget segített kibontakozni. A rendszeren meghirdetett hazai és nemzetközi fotópályázatokon kiemelkedő munkákkal is találkozhatunk. Egy-egy kitűnő felvétellel nagyon nehéz kitűnni, hiszen naponta milliárdnyi felvétel készül fényképezőgéppel és mobil telefonnal. Sok közülük megjelenik a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, Network, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare, Instagram), ahol lehet „lájkolni”, tetszést nyilvánítani, vagy megjegyzéseket hozzáfűzni. Sokan küldik képeiket hazai és nemzetközi fotópályázatokra, ahol hozzáértő szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobbakat, és a díjra érdemeseket. Megszűnik a profi és amatőr közti különbség, csak a kép számít. A szervezők az elfogadott képekből kiállítást rendeznek, katalógus is készül – így a közönség megismerheti a tehetséges munkákat, és megjegyezheti készítőik nevét. Legutóbb például, a Pannonia Fotográfiai Társaság (Photography Society Pannonia) a FIAP, a PSA és FZS védnökségével meghirdetett 3. PANNON REFLECTIONS 2016 nemzetközi fotópályázatára a világ 48 országából összesen 4419 fotó érkezett. Ezen a pályázaton két Eifert-tanítvány szerepelt sikeresen: Csörögi Dóra két kategóriában egy-egy aranyéremmel (FZS Gold medal) gazdagodott, Gyöngyösi János pedig a FIAP különdíját (FIAP Honorable mention) kapta. Aczél Péter szintén nagy „arany-gyűjtő”, de Tóth Brigitta, Pivonka Kriszta, dr. Tóta Krisztián, Rostás János, Papp Zoltán, Józsa Károly és más tanítványok sem a kölcsönzőből hozatják nemzetközi elismeréseiket. Kőműves Kata már rég kinőtte az „iskolát”, önálló kiállításai nagyszerűek és csodálatosak. Személyiségében – Horváth Árpád megfogalmazása szerint – érzékenység, harmónia, kíváncsiság és vibráló szenvedély kapcsolódik az ötödik „őselemmel”: a tökéletességre való elszánt törekvéssel. Gimesi András Gime – akit a fotográfia Picasso-jának is nevezhetünk – egyéni látásmódját érvényesíti önálló kiállításainak koncepciójában. Darab Dénes – nem mellesleg a Magyar Nemzeti Balett táncművésze – a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában „dobott nagyot”: Improvizációk – A balett és a geometria között c. első önálló kiállításán mindössze 16 fekete-fehér fényképet mutatott be, amelyek azonban hosszan élnek majd a tárlat-látogatók emlékezetében. Sz. Kiss Márta különleges technikával (vakolás, akrilfestés vászonra, farostlemez) dolgozik, a fotográfia és a képzőművészet kölcsönhatásában. Firenzei kiállításán most éppen ezek a képei szerepelnek.

Ma már kétségtelen, hogy a fényképezés a XIX. század legnagyobb találmánya, és művelői számára szerteágazó, különféle témákat és műfajokat, a legváltozatosabb eszközhasználatot és technikát igénylő alkotó tevékenység. Fizika, kémia, geológia, csillagászat, anatómia, pszichológia, technika és esztétika, ember és környezete, teste és lelke, és még sok minden – bármennyire is meglepő megállapításnak tűnik – a fotográfiában fókuszál. Akár mesterségként, művészetként, tudományként, hitként, vagy a kommunikáció eszközeként „használjuk” – a világ, benne önmagunk megismerésének és megörökítésének eszközét jelenti.

Nagy kérdés azonban, hogy megtanulható-e művészi fokon a fényképezés?

Eifert János, akinek a tanítványaival közös kiállítását láthatjuk a Benczúr Galériában, a kérdésre így válaszol: „Bár évtizedek óta tanulom és tanítom a fotográfiát, olykor kézzel fogható eredménnyel, mégsem vágom rá könnyedén az igent. A tapasztalat mondatja velem, hogy a mesterség-művészet eszközeinek birtoklása mellett – hogy mások számára is élményszerű képeket készíthessünk – még az isteni szikra is szükséges. De a szabályokat – amelyek persze felrúghatók – meg kell ismerni.

Mesterkurzusaimon nem a száraz, a szabályokra épülő tudnivalókat sulykolom. A hallgatók kreatív együttműködésével, a fényképezés örömét ízlelgetve, szinte észrevétlenül fejlesztjük képességeinket. Az alapokat jelentő technika, a fontos esztétika, a kihagyhatatlan képelemzés, a nélkülözhetetlen fotótörténet, valamint az elengedhetetlen praktikus tanácsok segítenek bennünket, hogy a látvány mögött a lényeget felfedezzük, és hogy mások számára is élményt jelentő képeket készíthessünk. És ne feledjük: a fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodásé is.”

A kiállítók – Aczél Kristóf, Aczél Péter, Bajkó Csaba, Bakki Zsolt, Bernáth Bizsu, Csendes Krisztina, Csörögi Dóra, Dajka Margot Judit, Darab Dénes, Durbák Zsolt, Eifert János, Gimesi András Gime, Gyöngyösi János, György Irma szobrászművész, Józsa Károly, Kőműves Kata, Laki Zoltán, Magyar László, Olasz Ágnes, Osbáth Tünde, Pamuk Dóri Puma, Papp Károly, Papp Zoltán, Peti Péter, Pivonka Kriszta, Rostás János, Roszkos János, Szi-Benedek Szilárd, Sz. Kiss Márta, Szendrei Tibor, dr. Tóta Krisztián, Tóth Brigitta, Tóth Katalin, Wollner Tibor és Zih Kata – képeik alapján a fenti kérdésre mintha igennel válaszolnának.

A mester és tanítványai c. kiállítás 2017. január 9-én nyílt meg a Benczúr Ház galériájában (1068 Budapest, Benczúr u. 27.), Szilágyi Maya művelődési szakmai igazgató köszöntőjével. A megnyitó lényegében tárlatvezetés volt, amelynek során Eifert János bemutatta a kiállított képeket és alkotóit. A kiállítást Vadócz Zsuzsa rendezte, és február 6-ig tekinthető meg hétköznapokon 10.00-18.00 óráig. Csoportos látogatás esetén időpont-egyeztetés javasolt: 322-4240

Forrás: Benczúr Ház

Fotók: A kiállított képek, valamint Olasz Ági, Bajkó Csaba és Eifert János felvételei

معرض للفنان السوري بهجت اسكندر في هنغاريا – Bahget Iskander szíriai művész kiállítása Magyarországon, SANA.sy 2017. január 8.

2017.01.08.-SANA

معرضا للفنان السوري بهجت اسكندر.
وافتتح المعرض الذي أقيم تحت عنوان ” اصدقائي الكتاب والأدباء” أول أمس بحضور الفنان العالمي ايفرت يانوش ومشاركة المغنية ليزا ماركوس وعازف البيانو كرك نوربرت وعدد من ابناء الجالية العربية وتم خلاله تكريم الفنان اسكندر من قبل عمدة مدينة جونجوش هييس جورج.
ويستمر المعرض الذي يضم 24 لوحة حتى الـ26 من الشهر الجاري.
والفنان بهجت اسكندر المولود في مدينة جبلة مهندس وأستاذ جامعي يعيش في مدينة كشمكيت الهنغارية منذ خمسين عاما.
تابعوا آخر الأخبار السياسية والميدانيـة عبر تطبيق تيلغرام على الهواتف الذكية عبر الرابط

معرضا للفنان السوري بهجت اسكندر.

وافتتح المعرض الذي أقيم تحت عنوان ” اصدقائي الكتاب والأدباء” أول أمس بحضور الفنان العالمي ايفرت يانوش ومشاركة المغنية ليزا ماركوس وعازف البيانو كرك نوربرت وعدد من ابناء الجالية العربية وتم خلاله تكريم الفنان اسكندر من قبل عمدة مدينة جونجوش هييس جورج.

ويستمر المعرض الذي يضم 24 لوحة حتى الـ26 من الشهر الجاري.

والفنان بهجت اسكندر المولود في مدينة جبلة مهندس وأستاذ جامعي يعيش في مدينة كشمكيت الهنغارية منذ خمسين عاما.

تابعوا آخر الأخبار السياسية والميدانيـة عبر تطبيق تيلغرام على الهواتف الذكية عبر الرابط

Mester és tanítványai kiállításunkról: M5 – Hétvégi Belépő, 2017. január 8. vasárnap, 9:30 – 11:30

2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-03

M5 – Hétvégi Belépő
2017. január 8. vasárnap, 9:30 – 11:30
http://www.mediaklikk.hu/video/hetvegi-belepo-2017-01-08-i-adas/
Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, Nyári Szilvia és Nyári Oszkár színészek, Spiró györgy komédiájának a két főszereplője; Jónás Vera énekes, Sándor Dániel zenész; Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév kapcsán Takács Erzsébet szervező, Fodor Pál történész; pesti Broadway Stúdió kapcsán Somogyi Szilárd rendező, Soós Máté Bátor, Kató Anita színészek; Carmina Burana – a Szegedi Kortárs Balett előadása a MÜPÁ-ban, Zsadon Flóra és Hegedűs Tamás; Óbudai Társaskör, Somossy Barbi; nemzetközi Újévi Cimbalomkoncertről, Herencsár Viktória cimbalomművész; A Klebersberg Kultúrkúriában Vég András  fotókiállítása: Apám és én;
versünnep Fesztiválról Kolti Helga és Major Róbert színész; Adorjáni Bálint és Szávai Viktória színművészek a “seveledsenélküled” produkcióról a Gödör Klubból; harisnyás Pippi a Pesti Magyar Színház színpadán: Soltész Bözse és Dániel Vali színművészek; Zséda és Caramel a dal zsűrijében; hegedűs Endre és Katica közelgő koncertjeikről; Gábor András Black Air (Fekete Levelgő) c. filmjével elnyerte a Hollywood International Independent Documentary Award aranyszobrát a rövidfilmek kategóriájában, első filmes filmkészítőként.
Hát ennyi… közben Csörögi Dóra és Aczél Péter tanítványaimmal a Benczúr Galériában nyíló “Mester és tanítványai” kiállításunk kapcsán beszélgetünk Bősze Ádámmal.

M5 – Hétvégi Belépő, 2017. január 8. vasárnap, 9:30 – 11:30

http://www.mediaklikk.hu/video/hetvegi-belepo-2017-01-08-i-adas/

Mi minden történt a stúdióban? Ismert, kevésbé ismert művészek, köztük barátaink jöttek, beszélgettek a stúdióban, közben filmbejátszások, zenei és prózai előadások hangjai szűrődtek ki a néha-néha megnyíló stúdió ajtaján.

Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, Nyári Szilvia és Nyári Oszkár színészek, Spiró györgy komédiájának a két főszereplője; Jónás Vera énekes, Sándor Dániel zenész; Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév kapcsán Takács Erzsébet szervező, Fodor Pál történész; pesti Broadway Stúdió kapcsán Somogyi Szilárd rendező, Soós Máté Bátor, Kató Anita színészek; Carmina Burana – a Szegedi Kortárs Balett előadása a MÜPÁ-ban, Zsadon Flóra és Hegedűs Tamás; Óbudai Társaskör, Somossy Barbi; nemzetközi Újévi Cimbalomkoncertről, Herencsár Viktória cimbalomművész; A Klebersberg Kultúrkúriában Vég András  fotókiállítása: Apám és én; Versünnep Fesztiválról Kolti Helga és Major Róbert színész; Adorjáni Bálint és Szávai Viktória színművészek a “seveledsenélküled” produkcióról a Gödör Klubból; harisnyás Pippi a Pesti Magyar Színház színpadán: Soltész Bözse és Dániel Vali színművészek; Zséda és Caramel a dal zsűrijében; hegedűs Endre és Katica közelgő koncertjeikről; Gábor András Black Air (Fekete Levelgő) c. filmjével elnyerte a Hollywood International Independent Documentary Award aranyszobrát a rövidfilmek kategóriájában, első filmes filmkészítőként.

Hát ennyi… közben Csörögi Dóra és Aczél Péter tanítványaimmal a Benczúr Galériában nyíló “Mester és tanítványai” kiállításunk kapcsán beszélgettünk Bősze Ádámmal.

2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-10 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-16

2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-13 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-09

2017.01.08.-M5---Hétvégi-belépő-23 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-01 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-04

2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-22 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-21 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-20 2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-19b

2017.01.08.-M5-Hétvégi-belépő-07

Bahget Iskander Kecskeméten élő szír származású fotóművész “Íróbarátaim” című kiállítását Eifert János nyitotta meg. GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Ház, Gyöngyös, 2017. január 6.

2017.01.06.Iskander_Eifert-01 (Kalácsi-René-felvétele)

Bahget-Iskander_JUHÁSZ-FERENC_resize Bahget-Iskander_ILLYÉS-ÉS-FLORANÉNI-1979-LAKITELEK

2017.01.06.-B.-Pintér-Mária-igazgatónő (Kalácsi-René-felvétele) 2017.01.06.Iskander_Eifert-04 (Kalácsi-René-felvétele) 2017.01.06.Iskander_Eifert-05 (Kalácsi-René-felvétele) 2017.01.06.-Bahget-Iskander-kiáll.-polgármester-köszönti-Eifertet (Herbst-Rudolf-felvétele)

Bahget-Iskander_FEJTÖ-FERENC Bahget-IskanderFALUDY-PORTRÉ

2017.01.06.Iskander_Eifert-ugranak-01_(Kalácsi-René-felvétele)

Bahget-Iskander_ESTERHÁY-PÉTER Bahget-Iskander_BUDA-FERENC

Iskander blogbejegyzéséből:

“Amikor a fotográfusok találkoznak – Nagy siker és baráti hangulat a megnyitón

A Gyöngyök Mátra Művelődési Központban 2017. január 6.-án 17 órakor nyitották meg Bahget Iskander Kecskeméten élő szír származású fotóművész “Íróbarátaim” című kiállítását.

A kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg, köszöntőt mondott Hiesz György Polgármester, Az esemény színvonalához méltón járult hozzá Márkus Liza éneke és Kerek Norbert zongora játéka.
A tárlaton 24db 70×100 és 70X50 méretű kép tekinthető meg, melyek a magyar irodalom jeles alakjait ábrázolják. Ritka és nagyon különleges kiállítást tekinthet meg a látogató.
Az eseményről a fényképeket Jakab Tibor, Herbst Rudolf, Erdélyi József, Kalács René és Szántó Edit készítette. Nagy köszönet érte!
A kiállítás 2017. január 26-ig tekinthető meg Gyöngyösön, a Gyöngyök Márta Művelődési Központban.

2017.01.06.-Bahget-Iskander-kiállítását-Eifert-János-nyitja-meg (Jakab-Tibor-felvétele)

Bahget-Iskander_ADONISBahget-Iskander_LAKITELEKI-FIATAL-IRÓK-TALÁKÓZÓJA-1979

نجاحا كبيرا ومميز عندما يلتقي الفنانين الأصدقاء , في جو عائلي ملىء بالسعادة القلبية والاخلاص
تم افتتاح معرض الفنان العالمي بهجت اسكندر السوري الاصل والمقيم في مدينة كشكميت الهنغارية منذ خمسين عاما وذللك في الؤلؤة مركز ماترا الثقافي لمدينت جونجوش القريبة من بودابست في يم السادس من شهر يناير 2017 على الساعة 17 تحت عنوان اصدقائي اللكتاب والادباء حيث تم تقديم وتكريم الفنان بهجت اسكندر من قبل عمدة مدينة جونجوش السيد هييس جورج وافتتح المعرض من قبل الفنان العالمي ايفرت يانوش وبمشاركة المغنية االفنانة الشابة ليزا ماركوس وعازف البيانو كرك نوربرت
وتضمن المعرض 24 لوحة بحجم 70100 وو7050
وكما حضر المعرض ابناء الجالية العربية المقيمين في المدينة

تصوير: جيمس تيبور، رودولف هربست، ترانسيلفانيا يوسف رينيه كعكة كا لاتش، / شكرا جزيلا لهم!

ويمكن رؤية المعرض حتى 26 يناير 2017.”

2017.01.06.-Márkus-Liza-énekel (Kalácsi-René-felvétele) 2017.01.06.-Bahget-Iskander-Eifert-János-03 (Jakab-Tibor-felvétele) 2017.01.06.-Bahget-Iskander-Eifert-János-Pintér-Mária-igazgatónő (Jakab-Tibor-felvétele) 2017.01.06.-Eifert-Gyöngyösi-TV (Kalácsi-René-felvétele)

2017.01.06.-Bahget-Iskander-Eifert-János-01 (Jakab-Tibor-felvétele) 2017.01.06.-Bahget-Iskander-Eifert-János (Jakab-Tibor-felvétele) 2017.01.06.-Bahget-Iskander-kiáll.-vendégkönyv 2017.01.06.-Bahget-Iskander-kiáll.-Eifert-nyitja-meg-01 (Herbst-Rudolf-felvétele)

Jakab Tibor, Herbst Rudolf, Erdélyi József, Kalácsi René és Szántó Edit felvételei

Bahget-Iskander_NÁDAS-PÉTER

A Gyöngyök Mátra Művelődési Központban 2017. január 6.-án 17 órakor nyitották meg Bahget Iskander Kecskeméten élő szír származású fotóművész “Íróbarátaim” című kiállítását.

A kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg, köszöntőt mondott Hiesz György Polgármester, közreműködött Márkus Liza (ének) és Kerek Norbert (zongora).

A tárlaton 24db 70×100 és 70X50 méretű kép tekinthető meg, melyek a magyar irodalom jeles alakjait ábrázolják. A ritka és nagyon különleges kiállítás 2017. január 26-ig tekinthető meg Gyöngyösön, a Gyöngyök Mátra Művelődési Központban.

Eifert János megnyitóbeszédében elmondta, hogy Bahget Iskander különös és különleges pályaívet rajzolt fotográfiai tevékenységével. 1943. augusztus 14-én született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

1990 óta saját műtermében reklám- és divatfotókat készít, szórólapokat és prospektusokat, illetve katalógusokat tervez. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek.

Szorosan kötődik a kecskeméti FORRÁS című irodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirathoz. Alapításától a megszűnéséig a Nagybaracskai Alkotótelep résztvevője, kiállítója. Rendszeres résztvevője a Veránkai Írótábornak és a Vásárhelyi Fotóművészeti Szimpóziumoknak.

A többször irodalmi Nobel-díjra jelölt szíriai költő, Adonis így jellemezte munkásságát:

„Bahget Iskander a fotóművészetben nemcsak egyszerűen a látás, hanem a tudás képviselője is. Kíváncsiság jellemzi, mely megmutatja a megszokott dolgok újszerű elemeit. A közelségből a távolságot emeli ki, a vízszintesből következtet a merőlegesre.

Amikor egy-egy alkotását nézzük, azon tűnődünk, hogy talán álmot látunk.

Hol kezdődik a képzelet? és hol fejeződik be a valóság? – kérdezzük. A láthatót dédelgetve leplezi le a rejtőzködő dolgokat. Munkái az idő szívével együtt dobbannak az örökkévalóságban.”

Ezen a kiállításán többek között Illyés Gyula, Juhász Ferenc, Faludy György, Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Sütő András, Gion Nándor, Esterházy Péter, Diószegi Balázs, Tóth Menyhért, Szőcs Géza, Szabó Magda, Szentmártoni János, Zalán Tibor, portréit láthatjuk, de szerepelnek az 1978-as lakiteleki fiatal írók találkozóján készült képek is. Ezek a fotók – idézve a szír költő szavait – az idő szívével együtt dobbannak az örökkévalóságban.

Forrás: GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ

Jakab Tibor, Herbst Rudolf, Erdélyi József, Kalács René és Szántó Edit megnyitón készült felvételei

2nd Circular Exhibition of Photography CRNA GORA CIRCUIT 2016. Podgorica, Niksic, Kola – Montenegro, 2017. január 5.

2nd Circular Exhibition of Photography CRNA GORA CIRCUIT 2016

Értesítés: 2017. január 5.

Accepted / Elfogadott képek:

Eifert János: Hajnali szertartás / Auroral Ceremony (Bali, 2016.07.06.)

Eifert János: Hajnali szertartás / Auroral Ceremony (Bali, 2016.07.06.)

Eifert János: Levél / Leaf (Bánk, 2016)

Eifert János: Levél / Leaf (Bánk, 2016)

Eifert János: Harmatcseppek / Dewdrop (Bükkfennsík, 1989) Eifert Janos: Deer in the fields (Szentliszló, 2017)

Eifert János: Három kacsa / Three ducks (Görögország, Limni Kastorias,1991)

Eifert Janos: Portrait (Bocska, 2016) Eifert János: Horses (Bocska, 2016)

Eifert János: Kertész keze / Gardener's Hand (Tarnaméra, 1978) Eifert János: Twoo Generations (Hódmezővásárhely, 2003)

Eifert János: Geometria / Geometry (Budapest, 2013) Eifert János: Mother and Child

Eifert János: Nude with red Drapery (Esztergom, 2014)

2nd Circular Exhibition of Photography CRNA GORA CIRCUIT 2016

Salon Podgorica

FIAP 2016/506 PSA 2016-321

Accepted Theme A) Nature

Janos Eifert – Leaf

Janos Eifert – Dewdrop

Janos Eifert – Three ducks

Janos Eifert – Deer in the fields

Accepted Theme B) Photo Travel

Janos Eifert – Auroral Ceremony, Bali

Accepted Theme D) Open Color

Janos Eifert – Horses

Accepted Theme D) Open Color

Janos Eifert – Portrait

Janos Eifert – Nude with red Drapery

Accepted Theme E) Open Monochrome

Janos Eifert – Gardener’s Hand 02

2nd Circular Exhibition of Photography CRNA GORA CIRCUIT 2016

Salon Niksic

FIAP 2016/507 PSA 2016-321

Accepted Theme A) Nature

Janos Eifert – Leaf

Accepted Theme C) Woman

Janos Eifert – Mother and child

Accepted Theme E) Open Monochrome

Janos Eifert – Twoo Generations

Janos Eifert – Gardener’s Hand 02

2nd Circular Exhibition of Photography CRNA GORA CIRCUIT 2016

Salon Kolasin

FIAP 2016/508 PSA 2016-321

Accepted Theme C) Woman

Janos Eifert – Mother and child

Accepted Theme D) Open Color

Janos Eifert – Portrait

Janos Eifert – Horses

Accepted Theme E) Open Monochrome

Janos Eifert – Geometry

A Válicka-pataknál őzekkel, szarvasborjúval találkoztam, de a pajta-ajtó sem volt érdektelen. Szentliszló, 2016. december 30.

2016.12.30.-Őzek, vagy szarvasborjúk a Válicka-pataknál (Eifert János felvétele)

2017.01.01.-Pajta-ajtó-részlet-01 2017.01.01.-Vasalat Eifert János felvételei2017.01.01.-Pajta-ajtó-részlet-02 (Eifert János felvétele)