János Eifert - Photographer

Archive for június, 2017

Fehér Dorottya: Eifert Jánosé a FIAP aranyérme – A Színház a Fotóművészetben 15. Nemzetközi Triennáléról. Magyar Szó, Szerbia, 2017. június 24-25.

2017.06.24-23.-Magyar-Szó_Eifert-Jánosé-a-FIAP-aranyérme

2017. június 24., 25., szombat-vasárnap                                                             MAGYAR SZÓ

KILÁTÓ LVI. évfolyam, 24. szám

Szerkeszti: Mihályi Katalin

.

Eifert Jánosé a FIAP aranyérme

A Színház a Fotóművészetben 15. Nemzetközi Triennáléról

Fehér Dorottya

.

FIAP-Gold-medaille A 62. Sterija Játékok kísérő rendezvényeinek egyikeként került sor a 15. alkalommal megrendezett Színház a Fotóművészetben elnevezésű Nemzetközi Triennáléra, a beérkezett pályamunkák legjobbjait pedig a fesztivál ideje alatt a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinovié színpadának előterében tekinthették meg az érdeklődők. Az 1965 óta három-évente megvalósuló rendezvény történeti áttekintése során szembeötlő az 1989 és 2002 közötti tizenhárom éves hiátus, hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ez a rövidnek korántsem nevezhető szünet szerencsére nem vezetett a triennálé megszűnéséhez. A 15. fotóművészeti megmérettetés hivatalos katalógusában a díjazott alkotások mellett több összefoglaló táblázatot is találhatunk, melyeknek áttekintése során kiderül, a színházban tevékenykedő fotóművészek számára világszerte fontos a rendezvény reprezentatív jellege. A beérkezett alkotások száma ugyan a kétezres évek óta fokozatosan csökken, ennek ellenére sem elhanyagolható mértékű a jelentkezés: 2017-ben 34 ország művésze nevezett be a triennáléra, egyebek mellett Brazíliából, Kanadából, Egyiptomból, Németországból, Iránból, Japánból, Malajziából, Hollandiából, Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból, az USA-ból, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, valamint Horvátországból.

Amikor egy-egy modellt vagy tárgyat szeretnénk lefényképezni, már a kezdetekkor számos problémával találjuk magunkat szemben: kiválasztani a helyszínt, megtervezni a díszleteket, beállítani a fényeket ahhoz, hogy végered­ményként jó fényképet kapjunk – írja felvezetőjében Dragoslav Mirkovié, az idei triennálé zsűrijének elnöke. A szín-házi fotográfia készítésénél ezeknek az előfeltételeknek egy része adott – teszi hozzá -, a fotós feladata pedig kivárni és megörökíteni a megfelelő pillanatot. Mirkovié azt tanácsolja a fotósoknak, hogy a színpadi történések mellett tanúsítsanak nagyobb érdeklődést a színházi élet bemutatása iránt – örökítsék meg azt is, hogy mi történik a kulisszák mögött, a ruhatárban, a sminkasztalok mellett, hiszen ezek az előkészületek az előadás látványvilága és befogadása szempontjából döntő fontosságúak, és a 2017. évi pályázatra is kimondottan kevés ilyen jellegű pályamű érkezett. A zsűri a kimondottan a színházhoz és a színpadi produkciókhoz szorosan kötődő alkotásokat vette számításba, ezért a különféle zenei eseményekről, a fesztiválokról és karneválokról készült fényképeket nem fogadták el, így 24 ország alkotói közül kerültek ki az idei legjobbak.

A Dragoslav Mirkovié, Radojica Rasa Milojevié, Antoan Bozhinov, Sonja Zugié és Marina Sremac összetételű zsűri döntése értelmében a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) egyéni kategóriájának aranyérmét a magyarországi Eifert János kapta Fenyves Márkról készített fotójáért. Második helyezett, azaz ezüstérmes a brazil Júlio Appel lett a Marat/Sade című előadásról készített fényképével, a bronzérmet pedig az orosz Vladimir Postnov vitte el a Dead End című produkcióról készült fotójával. A FIAP legjobb fotósorozatáért járó arany-érmet szintén Vladimir Postnov érdemelte ki a Mozart és Salieri című előadás fényképezéséért. A Szerbiai Fotószövetség ezüstérmét egyéni kategóriában a magyarországi Mészáros Csaba kapta a Blackbird című előadásról készült fény-képéért, bronzéremmel pedig a szlovén Nika Erjavecet tüntették ki a Metamorphosis I. című előadás megörökítéséért. A Szerbiai Fotószövetség a legjobb fotó-sorozatnak járó aranyérmet a magyaror­szági Huisz Istvánnak ítélte oda a Hogy vagy, Hérakleitosz? című produkcióról készült sorozatáért.

.

Eifert János: Fenyves Mark a 7 Főbűn-ben / Mark Fenyves in the "The seven deadly sins'

Eifert János: Fenyves Márk a ‘7 Főbűn’-ben / Mark Fenyves in the ‘The seven deadly sins’

A természet magával ragadó pillanatai. Július elsején nagyszabású természetfotó kiállítás nyílik Mártélyon a vásárhelyi származású fotóművész, Eifert János mentorálásával. Vásárhelyi Hírek, 2017. június 29.

2017.06.29.-VÁSÁRHELYI-HÍREK_A-természet-magával-ragadó-pillanatai

VÁSÁRHELYI HÍREK, 2017. Június 28.

http://www.vasarhelyihirek.hu/a_termeszet_magaval_ragado_pillanatai

Félperces

A természet magával ragadó pillanatai

Július elsején nagyszabású természetfotó kiállítás nyílik Mártélyon a vásárhelyi származású fotóművész, Eifert János mentorálásával.

A DaDalia Galeria Fotóköre második természetfotó pályázatára az A (Nyílt) kategóriában bármilyen témájú természetfotóval lehetett nevezni (makró, növény, állat, táj stb.), a B (Táplálkozás) kategóriában pedig a ragadozók akció dús zsákmányolásától a növények fogyasztásán át a rovarok rágcsálásáig a mozgalmas, látványos táplálékszerzést és táplálkozást bemutató képekkel.

Dovicsin András, a DaDalia Fotókör vezetője, a természetfotó pályázat fő szervezője összesítése szerint 8 országból 69 nevezés érkezett. A beérkezett 421 fotóból az Eifert János, Horváth Imre, Törköly József  fotóművészekből álló zsűri június 17-én tartott válogatásán 32 pályázó 80 fotóját javasolta kiállításra.

A Mártélyi Faluházban, július 1-én, 15 órakor nyíló kiállításon tehát a pályázat 80 nyertes fotója látható majd.

HÁMOR SZABOLCS fotókiállítását a V14 Galériában Eifert János fotóművész nyitotta meg. -Vác, 2017. június 23. 18:00

2017.06.23.-Vác-Hámor-Szabolcs-és-Eifert-János-Játékos-fotográfusok_Photo-Olasz-Ági

2017. június 23-án,  pénteken 18:00 órakor HÁMOR SZABOLCS fotókiállítását EIFERT JÁNOS fotóművész nyitotta meg a V14 ART GALÉRIA-ban (2600 Vác, Széchenyi utca 8.)

2017.06.23.-Hámor-Szabolcs-kiállítása-meghívó

2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Hámor-Szabolcs-kiállításmegnyitó-03_Photo-Olasz-Ági

2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Hámor-Szabolcs-és-Eifert-János-a-képekről-beszélgetnek (Photo: Olasz Ági) 2017.06.23.-Vác-V14-Galéria-Cservenák-Péter (Photo: Eifert János) 2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Hámor-Szabolcs-kiállításmegnyitón-ellenvélemény_Photo-Olasz-Ági 2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Hámor-Szabolcs-kiállításmegnyitón-02_Photo-Olasz-Ági

Hámor-Szabolcs: In-perplexity Hámor-Szabolcs: Swindler

2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Hámor-Szabolcs-kiállításmegnyitó (Photo: Eifert János) 2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Eifert-János-és-Hámor-Szabolcs (Photo: Olasz Ági) Olasz Ági és Eifert János felvételei

Hámor-Szabolcs: I-come-my-dear! Hámor-Szabolcs_Cover-story

2017.06.23.-Vác-V14-Art-Galéria_Hámor-Szabolcs-mint-vagány (Photo: Eifert János) Hámor Szabolcs vagyok 1969, április 2.-án születtem Budapesten.
Szinte beleszülettem a fotózásba, mivel édesapám a Magyar távirati Iroda fotóriportere volt közel 40 éven keresztül. Ez alapvetően meghatározta fotográfiához való kapcsolatomat.
Általános iskoláimat Vácon végeztem, de édesanyám korai halála sajnos a pályaválasztásban nem a fotózás, hanem a vendéglátás felé sodort. A Gundel Károly vendéglátó ipari szakközépiskolában végeztem, és a szakma megszerzése után részben itthon részben külföldön dolgoztam. Itt kerültem ismét kapcsolatba aktívabban a fotózással. Ez még az analóg korszak volt így édesapám sokban tudta támogatni előrelépésemet, de a fő irány a vendéglátás maradt.
Hazatérve saját vendéglátó ipari egységet nyitottam, és már jobban volt időm és lehetőségem a szalmai tudás elsajátítására.  Érdeklődésem az emberábrázolás felé kanyarított engem. Ezen belül is a különböző élethelyzetek bemutatása. Különböző korszakokat szeretnék bemutatni ezekből elkapott pillanatokat. Most a 30-as évek Amerikája a téma, de már készülök a következő korral, a következő sorozattal. Mindemellett (a vendéglátós tapasztalatokból kiindulva) az ételfotós vonalat is erősítem, részben szabadúszó Stock fotósként, részben megbízásos munkákban.
2013.-ban indult városunkban a Forte fotóklub, amelynek alapító tagja vagyok, ételfotózásból már előadást is tartottam.
2015.-től hazai és nemzetközi FIAP versenyeken is indulok ahol eddig két bronz, egy ezüst medált, és 5 kék szalagot, valamint szalon különdíjat  kaptam
Augusztusban átvehetem AFIAP művészdiplomámat is ami rövid másfél év munkáját öleli fel.
Több mint 70 képemet elfogadták különböző szalonokban, és ez a szám folyamatosan növekszik.
2016.- ban a MFVSZ által kiírt vendéglátó ipari fotópályázaton “Egy jó paradicsomos tészta” című alkotásom a legtöbb pontot elért kép lett a versenyen, és így bekerült a Magyar Kereskedelmi, és Vendéglátó ipari Múzeum archívumába.
Portfóliómat folyamatosan bővítem, stílusomban a stúdiófotózás és az életképek kapnak fő szerepet, de mellette absztrakt képeket is készítek, de szigorúan csak úgy ha van benne egy kis csavar is.” (Hámor Szabolcs)

Hámor-Szabolcs_Hell's-chef Hámor-Szabolcs_Extortionist

Hámor-Szabolcs: Fishermann-in-storm Hámor-Szabolcs_I-come-my-dear!

2017. június 23. péntek 18:00 óra
HÁMOR SZABOLCS fotókiállítása
A kiállítást megnyitja EIFERT JÁNOS fotóművész
Helyszín: V14 GALÉRIA (2600 Vác, Széchenyi utca 8.)

1st International Salon of Photography DIGI SPECTRUM 2017 – Janos Eifert Report Card. Macedonia, 2017. június 23.

1st International Salon of Photography DIGI SPECTRUM 2017 – Macedonia

Report Card – Janos Eifert

FIAP 2017/249
PSA 2017-171
FSM 2017/7
GRADAC PGI 2017/009
FK ELEMA 2017-1

OPEN COLOR
Total
1251 Photos, 314 Authors, 62 States
Accepted:
350 Photos, 201 Authors, 54 States
OPEN MONOCHROME
Total:
1181 Photos, 297 Authors, 62 States
Accepted:
368 Photos, 200 Authors, 56 States
NATURE
Total:
993 Photos, 252 Authors, 59 States
Accepted:
305 Photos, 164 Authors, 48 States
CHILD, MAN & WOMAN
Total:
1139 Photos, 2289 Authors, 60 States
Accepted:
355 Photos, 192 Authors, 51 States

OPEN COLOR

Total: 1251 Photos, 314 Authors, 62 States

Accepted: 350 Photos, 201 Authors, 54 States

OPEN MONOCHROME

Total: 1181 Photos, 297 Authors, 62 States

Accepted: 368 Photos, 200 Authors, 56 States

NATURE

Total: 993 Photos, 252 Authors, 59 States

Accepted: 305 Photos, 164 Authors, 48 States

CHILD, MAN & WOMAN

Total: 1139 Photos, 2289 Authors, 60 States

Accepted: 355 Photos, 192 Authors, 51 States

Eifert János: Akt sorozat tanulmány / Nude series study (Budapest, 2010)

Janos Eifert HUNGARY Nude series study                                                      FIAP Gold medal

2017.05.26.-FIAP-Gold-Medal

Eifert János: A tánc lelke / The Soul of Dance (Budapest, 2017) Eifert János: Fenyves Mark a 7 Főbűn-ben / Mark Fenyves in the "The seven deadly sins'

Janos Eifert HUNGARY The Soul of Dance        Janos Eifert HUNGARY Contemporary Dance     ACCEPTED

2003-Eifert-András-Szilveszter

Janos Eifert HUNGARY Andreas                                                                                                        ACCEPTED

Eifert János: Ölelés / Embrace (Sebesvíz)

Janos Eifert HUNGARY Embrace              ACCEPTED

2017.06.11.-Certificicate-A2-The.Soul.of.Dance-DIGI.SPECTRUM 2017.06.11.-Certicicate-B1-Andreas-DIGI.SPECTRUM 2017.06.11.-Certicicate-B4-Embrace-DIGI.SPECTRUM 2017.06.11.-Certicicate-A3-Contemporary.Dance-DIGI.SPECTRUM 2017.06.11.-Certicicate-B3-Nude.series.study-DIGI.SPECTRUM

2017.06.11.-DIGI-SPECTRUM-2017_Uploaded-and-Accepted-Awarded-Photos

Szabadság a Szabadság-hídon, Budapest, 2017. június 18.

2017.06.18.-Szabadság-híd-05_Photo-Eifert

2017.06.18.-Eifert-a-Szabadság-hídon_Photo-Olasz-Ági 2017.06.18.-Szabadság-híd-10_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-07_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-06_Photo-Eifert

2017.06.18.-Szabadság-híd-11_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-03_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-01_Photo-Eifert

2017.06.18.-Szabadság-híd-04_Photo-Eifert 2017.06.18.-Szabadság-híd-02_Photo-Eifert

Tavaly nyáron felújítások miatt, idén már direkt zárják le a Szabadság hidat néhány nyári hétvégére a forgalom elől. Ezeken a hétvégéken (mint most, június 17-18-án) a gyalogosoké a híd, és lehet rajta piknikezni, sétálni, kutyát sétáltatni, budai és pesti panorámát bámulni egy sörrel. A hétvégi időjárás egyelőre nem volt túl kedves a hídra vágyókkal. Szombaton egész nap erős szél fújt, néha még az eső is eleredt. Vasárnap kicsit szeles, de napsütéses gyönyörű idő volt. (Index)

Szabadság a Szabadság-hídon
Tavaly nyáron felújítások miatt, idén már direkt zárják le a Szabadság hidat néhány nyári hétvégére a forgalom elől. Ezeken a hétvégéken (mint most, június 17-18-án) a gyalogosoké a híd, és lehet rajta piknikezni, sétálni, kutyát sétáltatni, budai és pesti panorámát bámulni egy sörrel. A hétvégi időjárás egyelőre nem volt túl kedves a hídra vágyókkal. Szombaton egész nap erős szél fújt, néha még az eső is eleredt. Vasárnap kicsit szeles, de napsütéses gyönyörű idő volt.

A DaDalia Galeria Fotóköre második természetfotó pályázat zsűrizésének eredményei. Mártély, 2017. június 17.

2017.06.17. Mártélyi Faluház, Horváth Imre, Törköly József, Eifert János zsűriznek-01_PhotoDovicsinAndrás

A DaDalia Galeria Fotóköre második természetfotó pályázatára az A (Nyílt) kategóriában bármilyen témájú természetfotóval lehetett nevezni (makró, növény, állat, táj stb.), a B (Táplálkozás) kategóriában pedig a ragadozók akció dús zsákmányolásától a növények fogyasztásán át a rovarok rágcsálásáig a mozgalmas, látványos táplálékszerzést és táplálkozást bemutató képekkel. Dovicsin András, a DaDalia Fotókör vezetője, a természetfotó pályázat fő szervezője összesítése szerint 8 országból 69 nevezés érkezett. A beérkezett 421 fotóból az Eifert János AFIAP, ESFIAP ,  Horváth Imre EFIAP/s, A-MAFOSZ/s ,   Törköly József AFIAP, E-MAFOSZ fotóművészekből álló zsűri június 17-én tartott válogatásán 32 pályázó 80 fotóját javasolta kiállításra.

Dovicsin András és Eifert János felvételei

2017.06.17.-Mártélyi-Faluház-Dovicsin-András-DaDalia-Galeria-Fotóköre-vezetője (Eifert János felvétele) 2017.06.17.-Mártély-Horváth-Imre-a-MAFOSZ-elnöke (Eifert János felvétele) 2017.06.17.-Mártélyi-Faluház-Horváth-Imre-Thörköly-József-Eifert-János-zsűriznek_Dovicsin-András-felvétele 2017.06.18.-Eifert-kertjében-01_Photo-Olasz-Ági

A Mártélyi Faluházban, 2017. július 1-én, 15 órakor nyíló kiállításon tehát Apfel Ágnes, Bagdi Beatrix, Barakonyi Károly, Berendi Tibor, Bognár Péter, Czakó Imre, Csörögi Dóra, Dovicsin András, Erdélyiné Csorba Edit, Gyapjas Ferenc, Gyubák Éva, Hejja Arpad, Kércz Tibor, Kis Klaudia, Kis Szilveszter, Laczkó-Magyar György, Lakatos Krisztián, Maczik Eleonóra, Marjovszky  István, Mazán Erzsébet, Megyeri Máté és Petőcz Tamás, Szakolczai Krisztina képei lesznek láthatók.

A zsűri természetesen a díjakról is döntött. Az A kategóriában az 1. díjat Kércz Tibor: Sarki csérek, a 2. díjat Kis Szilveszter: Gyöngéd érintkezés egy harmatcseppel, a 3. díjat Petőcz Tamás: Egy vöcsök hajnala, a B kategóriában pedig az 1.díjat Kércz Tibor: Felemelő pillanat, a 2.díjat Megyeri Máté: Reggeli, a 3.díjat Gyapjas Ferenc: Megvagy! c. fotója kapta. Az összteljesítmény (legtöbb elfogadás) alapján, a legeredményesebb alkotónak járó díjat (MAFOSZ plakett) Kércz Tibor kapta.

Kis-Szilveszter: Gyöngéd-érintkezés-egy-harmatcseppel (A Kategória-II.díj

Apfel-Ágnes: Awakening Petőcz-Tamás: Egy-vöcsök-hajnala-A-III.díj

Megyeri-Máté: Reggeli B Kategória-II.díj Maczik Eleonóra: Virágzó árnyék

Gyapjas-Ferenc: Megvagy (B Kategória-III.díj)

Kércz-Tibor: Sarki-csérek (A kategória-I.díj) Kércz-Tibor: Kedveskedés

Barakonyi-Károly: Lord's Eye

Kércz-Tibor: Felemelő-pillanat (B kategória-I.díj) Czakó-Imre: Csomópont

Csörögi-Dóra: Csipke

Jávor “Pali” utolsó mulatása – Benkő Péter színművész előadásában, a Csillebérci Szabadidő Központ Szabadtéri Színpadán. Budapest, június 15. 20:00

2017.06.15.-Csillebérc_Benkő-Péter-mint-Jávor-Pál (Eifert János felvétele)

Jávor “Pali” utolsó mulatása – Benkő Péter színművész előadásában, a Csillebérci Szabadidő Központ Szabadtéri Színpadán (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.), 2017. június 15. 20:00-tól

2017.06.15.-Csillebérc-Jávor-Pali-utolsó-mulatása_meghivo 2017.06.15.-Csillebérc_Benkő-Péter-mint-Jávor-Pál-02 (Photo: Eifert János)

2017.06.15.-Csillebérc_Benkő-Péter-mint-Jávor-Pál-01 (Photo: Eifert János) Eifert János és Hadaghian István felvételei

2017.06.15.-Csillebérci-Szabadtéri-Színpad (Photo: Eifert János)

2017.06.15.-Csillebérc_Eifert és Belekai Judit_Photo Hadaghian István 2017.06.15.-Csillebérs-Rusz-Márk-Milán-Berekai-Judit-és-társa (Photo: Eifert János)

1959 augusztus:

A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat.

Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.

Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek – mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.

Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.

Mindeközben szeret, imádkozik…. és mulat, mulat, mulat….

“A színészi pálya kapujában azt tapasztaltam, hogy a magyar ember elfelejtette, hogyan kell mulatni, a magyar szerető elfelejtette hogyan kell igazán szeretni, a magyar pap elfelejtette, hogyan kell teljkes valónkkal imádkozni az Úrhoz.

Nagyot mertem álmodni, elhatároztam, hogy megmutatom nekik, hogyan kell mindezt megélni.”

Rendezőasszisztens, súgó: Kabódi Szilvia

Jelmez: Kovács Yvette Alida

Írta, rendezte és a cigányzenészt játssza: Rusz Márk Milán

Prímás: Lakatos Mihály, Mikó István, Suki István, Fehér Gyula

Jávor “Pali” utolsó mulatása
Benkő Péter színművész előadásában.
Csillebérci Szabadidő Központ Szabadtéri Színpadán (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.), 2017. június 15. 20:00-tól
1959 augusztus:
A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat.
Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.
Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek – mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.
Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.
Mindeközben szeret, imádkozik…. és mulat, mulat, mulat….
“A színészi pálya kapujában azt tapasztaltam, hogy a magyar ember elfelejtette, hogyan kell mulatni, a magyar szerető elfelejtette hogyan kell igazán szeretni, a magyar pap elfelejtette, hogyan kell teljkes valónkkal imádkozni az Úrhoz.
Nagyot mertem álmodni, elhatároztam, hogy megmutatom nekik, hogyan kell mindezt megélni.”
Rendezőasszisztens, súgó: Kabódi Szilvia
Jelmez: Kovács Yvette Alida
Írta, rendezte és a cigányzenészt játssza: Rusz Márk Milán
Prímás: Lakatos Mihály, Mikó istván, Suki istván, Fehér Gyula

Szerpentintánc – Hommage à Loie Fuller. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Magyar Mozdulatkórus bemutatója a Szecesszió Világnapja alkalmából az Iparművészeti Múzeumban. Budapest, 2017. június 10.

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-tetőablaka (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-közönséggel (Photo: Eifert János)

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük a Szecesszió Világnapját, amely a Réseau Art Nouveau Network nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közé is bekerült. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. Az idei évben a tánc, a mozgáskultúra, a szecessziós formákban rejlő mozgás és ritmus felől közelítünk a korszak művészetéhez.

A hazai rendezvények kiemelt helyszíne, az Iparművészeti Múzeum egész napos rendezvényén különleges szecessziós városi és épületsétákon, tudományos előadás-sorozaton és a múzeum üvegcsarnokát betöltő szerpentintánc-bemutatón vehettek részt az érdeklődők, míg a múzeumpedagógia ékszerkészítő alkotóműhellyel, zenés-játékos tárlatvezetéssel és felfedező játékkal várta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller  (Eifert János felvétele)

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum: Závorszky-Rita-a-Szerpentintáncban (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc_Hommage-a-Loie-Fuller (Photo: Eifert János)

A Szecesszió Világnapját ünneplő eseménysorozat lezárásaként a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Magyar Mozdulatkórus az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában mutatta be a művészi igényességgel előadott, izgalmas és látványos produkcióját: Szerpentintánc – Hommage à  Loie Fuller.

Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat vezetői, a bemutatott mű koreográfusai írják: “Új bemutatónk a múlt századi nagy alkotók bemutatásának, újragondolásának következő állomása. Társulatunkra jellemző a nagy textíliák használata, melyet még jobban szeretnénk kihasználni, és méltó emléket állítani a 20. század nagy látványszínházi táncosának, Loie Fullernek.”

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Pálosi-István a Szerpentintáncban (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-fenyvesi-Márk-a-Szerpentintáncban (Photo: Eifert János)

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc_Hommage-a-Loie-Fuller (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc_Hommage-a-Loie-Fuller (Photo: Eifert János)

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a MOZDULATMŰVÉSZET – a 105 éves hagyományú modern tánc-hungarikum – megtestesítője a táncszínpadokon. A társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként 1995-ben alakult – Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt 20 évben több rangos elismerésben részesültek művészeti munkájukért, valamint számos fesztiválon, szakmai fórumon és a nagyvilág városaiban fordultak meg. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rekonstrukciós előadásaival tiszteleg a hagyomány előtt, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a mozdulatművészet számára, megőrizve annak klasszikus értékeit, emelkedett hangulatát, érzékenységét a szépre, a harmóniára, így a repertoár az 1910-1940-es években készült klasszikus koreográfiáktól, a kortárs impulzusok hatására születő új, mai művekig terjed.

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller  (Eifert János felvétele) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller  (Eifert János felvétele)

Závodszky Rita a Szerpentintáncban – Hommage a Loie Fuller (Eifert János felvételei)

4th International Exhibition of Photography “EMERALD 2017″ – Janos Eifert Result Cards. Ausztrália, Queensland, Emerald, 2017. június 9.

EMERALD-2017-katalógus-címlapja-Eifert-fotóval

Result Cards

4th International Exhibition of Photography “EMERALD 2017″

PSA 2017-150

Photoclub EMERALD
Behind the Library, 44 Borilla Street
Emerald, Queensland
@emeraldphotographicclub

Eifert János: Akt-Sakk-Matt / Nude-Chess-Matt (Sebesví­z, 1992. augusztus / 20

Janos Eifert, Hungary, Chees-Matt ………………………………………..DPA Silver medal

DPA-Silver-medal

.

Eifert János: Akt fényekkel / Nude with the lights (Canada, 2008) Eifert János: Napéjegyenlőség / Aequinoctium (Budapest, 2014)

Janos Eifert: Nude with the lights                              Janos Eifert: Napéjegyenlőség / Aequinoctium (2014)

.

Eifert János: Akt-tanulmány / Nude Study (Budapest, 2013)

Janos Eifert – Nude Study

.

Eifert János: Akt sorozat-tanulmány / Nude series study (Budapest, 2010) Eifert János: Fenyves Márk - Mint egy madár... / As a bird... (Budapest, 2014)

Janos Eifert – Nude series study …………..Janos Eifert – As a bird…

.

Eifert János: Iraki asszonyok / Women from Iraque (Bagdad, 1975) Csacsifogat / Donkey Driving (Kairó, 1969)

Janos Eifert – Women from Iraque ………….. Janos Eifert – Donkey Driving

Székelyföld madártávlatból – Dr. Fodor István kiállítása a Stefánia Galériában, Budapest, 2017. június 1 – 21.

2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-Fodor-István-orvos-fotóművész (Eifert János felvétele)

Fodor István felvétele (Csíksomlyó) Fodor István felvétele

Fodor István felvétele 6.

Dr. Fodor István: Székelyföld madártávlatból

Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ (Budapest, XIV. Stefánia út 34-36.), 2017.  június 1 – 21.

A kiállítást megnyitotta: Eifert János fotóművész, közreműködött: Bekker Dávid zongoraművész

2017.06.01.-Kiss-József-beköszöntője-Fodor-István-kiállításán_Photo-Balla-Árpád 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-Aulechla-alezredes-köszöntője (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitón-Balla-Árpád-fényképez (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Palota-Kiss-József-bevezetője-a-kiállításmegnyitón (Eifert János felvétele)

2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitón-Bekker-Dávid-zongorázik  (Eifert János felvétele)

Dr. Fodor István, a Csíkszeredai Megyei Kórház fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa, profi fotográfus és a fotózás nagy szerelmese. Szabadidejének nagy részét a mindennapok, a természet, a táj megörökítésére fordítja, csodás felvételeit több kiállításon is láthatta a közönség.

„A kiállítás Csík, Gyergyó, Háromszék környékét, a Hargita fenyveseit és tisztásait, csíki és gyergyói falvakat, hegyeket, völgyeket, kultikus és turisztikai helyeket mutat be rendkívül izgalmas, eddig nem látott képek segítségével. Fodor István képeinek tematikáját a tájak, a természet sokszínűsége adja. Különleges ráérzéssel, tapintattal mutatja meg a tájat, és annak szépségeit, és nagy gondot fordít az izgalmas helyszínek megválasztására. Hagyja magát a természet által megszólítani. Nagy szerepet kapnak az évszakok és napszakok, illetve a fények és a színek változásai, a köd, a pára, a napsütés, a fagy, a dermesztő hideg hangulatának érzékeltetése” – Kovács Árpád művészettörténész ekként méltatta a tárlat anyagát Székelyudvarhelyen.

Fodor István elmondta, az első repülés diktálta számára azt a látásmódot, mellyel kiállított képei készültek. Nem a hibákat akarta rejtegetni, hanem a szépségeket megmutatni, melyeket ő a magasból láthatott. Ilyen távolságból nem látszik a tájban élő ember, ám őt sem takargatni akarja. Elmondta, egyetemistaként a szociofotózás állt közel szívéhez, jelenleg azonban Csíkszereda mellett rendszeresen rendel Szárhegyen, újabban pedig Szentegyházán is, így nincs ideje alanyokat keresni. A fotós elmondta: jelenlegi anyagát kiegészítendő még szívesen készítene felvételeket például a Déli-Kárpátok fölött.

2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Bekker-Dávid-zongorázik-Eifert-fotózza_Photo-Balla-Árpád 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitón-Bekker-Dávid-zongorázik (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Bekker-Dávid-zongorázik (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Palota-Kiállításmegnyitón-Bekker-Dávid-Bartókot-játszik  (Eifert János felvétele)

2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitón (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Dr. Fodor István: Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitó (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Dr. Fodor István: Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitó (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Székelyföld-madártávlatból-kiállításmegnyitón-Fodor-István  (Eifert János felvétele)

2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Fodor-István-kiállítását-Eifert-János-nyitja-meg_Photo-Balla-Árpád

2017.06.01.-Stefánia-galéria-Aulechla-alezredes-ajándékot-ad-át-Fodor-Istvánnak (Eifert János felvétele) 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Fodor-István-kiállítását-Eifert-János-mutatja-be_Photo-Balla-Árpád Balla Árpád és Eifert János felvételei

2017.06.01.-Kiss-József-Fodor-István-Eifert-János-a-Stefánia-Galériában 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Fodor-István-és-Eifert-János_Photo-Balla-Árpád 2017.06.01.-Stefánia-Galéria-Dr. Fodor-István-kiállítása (Eifert János felvétele)

2017.06.01.-Fodor-István-SZÉKELYFÖLD-kiállítás-A2