János Eifert - Photographer

Tetőzik a Duna Budapesten, 2010. június 5.

Duna-alsó-rakpart-lezárva Duna-Tudományos-Akadémiánál

Duna-Parlamentnél Eifert János felvételei

Nyolc megyében hirdettek vészhelyzetet, de Budapest is készül az árra. Jelenleg országszerte 797 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség. 127 kilométeren van harmadfokú, azaz a legmagasabb készültség, elsősorban a Szigetköz alsó szakaszán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél és a Lajtánál.

Világszerte rekordot döntött a májusi esőzés. Ez az oka, hogy Magyarországon is áradnak a folyók. Továbbra is az északi területeken, főként Borsodban a legsúlyosabb a helyzet. A megyében eddig 1500 embert kellett kitelepíteni. Hajnalban elöntötte a Bódva vize Edelényt. Ott reggel óta helikopterek is segítik az árvizi védekezést, hatalmas homokzsákokat visznek arra a gátszakaszra amelyen éjszaka rést ütött a folyó.
Tolcsván kiöntött a Tolcsva patak és ismét elárasztotta a falut, húsz családot kellett kiköltöztetni. Egyre kritikusabb a helyzet a Hernád és a Sajó mentén is. Ott még bírják a gátak a víz nyomását, de egyre jobban átáznak a töltések, és az esőben folyamatosan emelkedik a vízszint. Borsodban összesen csaknem 12 ezren védekeznek az árvíz ellen, ekkora vízállást még soha nem sikerült homokzsákokkal megtartani. Tetőzik a Duna Budapesten, ezért negyven árvízi kaput és több mint harminc csatornát zártak le eddig a fővárosban.