János Eifert - Photographer

Kitzinger Szonja: Séta a fotóművészet szentélyében. PC World, 2002. március

PC-World_Artphoto-galéria

Séta a fotóművészet szentélyében
 

A vizuális dömping világában az internet alkalmas eszköz arra is, hogy gyönyörködtessen, és számottevő vizuális veszteség nélkül mutassa be a kortárs magyar fotográfia értékeit. Ezt bizonyítja Magyarország első interaktív fotóművészeti galériája, mely szakítva a statikus webes megjelenéssel, lassú, ráérős szemlélődésre invitálja a látogatókat.

 A hagyományos, unalmas – gondolta a műkedvelő fotós, Borbély László és Montvai Péter, akik Eifert János, fotóművész irányításával a www.artphoto.hu oldal felépítésekor szakítottak az internet hétköznapi képmegjelenítési formáival. Ők hárman, ugyanis megelégelték a népszerű sémákkal oparáló oldalak látványát, ahol szokványos kapcsológombok uralják a látványt, és legfeljebb banális és olcsó reklámok mozognak, szemet fárasztó villogással, agyat szennyezően. Ezek ellenében egy vizuálisan és technikailag egészen egyedi honlapot hoztak létre. Az Artphoto Galéria aulájába lépve, mely tudatosan vállalt hasonlóságot mutat a Pantheonnal, a művészetek virtuális templomába kerül a vendég. A látogató a csarnokból többféle utat választhat. Amikor eldöntötte, merre induljon, egy kiállítótetemben találja magát, ahol egy-egy fotográfus képeivel ismerkedhet meg behatóbban. Elsétálhat az alkotások előtt, megállhat, hogy közelebbről tekinthesse meg a műveket, felnagyíthatja azokat, illetve elsiethet az kiállítási tárgyak előtt, hogy másokat alaposabban szemügyre vegyen.

A digitális technika sikere az analóg fényképezés hátrányára

 A technika fejlődésével az Artphoto Galériában kiállító művészek közül az analóg, ezüstalapú fényképezés hátrányára sokan felismerték a digitális képalkotásban rejlő lehetőségeket. Eifert János, a site művészeti vezetője szerint, azonban a hagyományos fényképezési technikáknak sem áldozott le, hisz általában a téma, a művész mondanivalója szabja meg az eszközhasználatot, és nem fordítva. Persze tény, hogy egyre több kiállító művész használja a digitális technikát, gazdagítva ezáltal eszköztárát, kifejezési lehetőségeit. A digitális technika jó kezekben aranyat ér, de a tehetségtelen, a dilettáns alkotó esetén akármilyen eszköz a visszájára fordulhat, legyen az digitális vagy analóg fényképezés, és ekkor csak giccs, illetve erőltetett, utánzásszerű megoldás kerül ki a „művész” kezéből.

 Bámészkodás és interaktív vásárlás

 A virtuális sétára lehetőséget adó galéria elsődleges célja a kortárs magyar fotográfia legjavának megismertetése. De akinek a bemutatott művek valamelyike elnyeri a tetszését, az rögtön meg is veheti magának a kiszemelt alkotást, persze nagyon is interaktív módon. Érdekes játék, hogy a vevő a kiválasztott képet a galéria virtuális műhelyében saját elképzeléseinek megfelelően testre és méretre szabhatja. Kiválaszthatja hozzá a színben és anyagban leginkább hozzá illő keretet, az üveg típusát, miszerint normál vagy anti-reflexes legyen, illetve, hogy hova kerüljön a fotón a művész aláírása, s, ha mindez megvan, a vásárló az alkotást házhozszállítással az otthonába rendelheti. Nemcsak az ötlet egyedi, de a kortárs magyar fotográfia élmezőnyébe tartozó művészek képe is, melyek maximum 10 darab számozott példányban kerülnek forgalomba.

További tervek a fotóművészet online népszerűsítésére

 Az interaktív galéria sikere további site-ok létrehozására sarkallta a háromtagú alkotógárdát, akik még az idén szeretnék elindítani az Artphoto Galéria Kávéházát, a hazai fényképezés híveinek kedvenc találkozóhelyét. A különálló oldal folyamatosan tájékoztatna az új kiállításokról, fotóiskolákról, fotótermékekről, és a fényképezéshez kapcsolódó hírekről, információkról. A három férfi nagy erőkkel dolgozik egy, a kortárs magyar fotográfiát bemutató adatbázison is, amelyben a jelenkor és a közelmúlt fotóművészeti alkotóit és alkotásait mutatnák be, illetve előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy fotóiskola elindításáról. Itt vezető magyar fotóművészek avatnák be az érdeklődőket egy-egy szakterület műhelytitkaiba. Míg az elképzelések megvalósulnak, addig bárki bekapcsolódhat a fotóművészek és műkedvelők közt az Artphoto Galériában zajló, most is aktív elektronikus párbeszédbe.

 Kitzinger Szonja (PC-World, 2002. március)