János Eifert - Photographer

Szentiváni János: MEGÁLLÓ – Skardelli György épületei. Kerengő Galéria, Budapest, 2010. szeptember 10-30.

Kerengő-Galéria-Szentiváni-kiállításmegnyitó-01

Szentiváni János: MEGÁLLÓ – Skardelli György épületei – Kerengő Galéria (1014. Budapest, Szinház utca 1-3.),

A kiállítást megnyitja Tajti Eszter festőművész, 2010. szeptember 10-én, 17:30 órakor

„…eleinte  jó képek halmaza az Arénáról, csak később Pannonhalma és a megállók.
MEGÁLLÓ, mert fél év alatt a szakma történései rárakódtak a képhalmazra.
Megállok, mert úgy érzem beszélgetni, kell a most végbemenő változásokról…”  (Szentiváni János)

“… A művész belső víziói és igaz hitvallása sugárzik a képekből. Megvárja azt a pillanatot, észreveszi azt a napszakot, a fények játékát amikor a látvány számára a legbeszédesebb. Katartikus élményt élhetünk át, ha fotóit kellő lelki nyitottsággal tekintjük meg. Az alkotó, teremtő hisz abban, hogy a világban vannak állandó és változó értékek.  A bölcsesség az egyik szakrális út, amelyen nekünk embereknek haladnunk kellene. Szentiváni János fotóin tapintható az az üzenet, hogy a számunkra tiszta célok felé érdemes haladni. Létünk egyik legfontosabb feladata megkeresni helyünket a világban. Ennek a folyamatnak kitüntetett állapotai közé tartozik, hogy közben megálljunk és megértjük benső történéseinket, múltunk, jelenünk és jövőnk kapcsolatát. Mert a lelki, szellemi értékek felé való megnyílás életünk része. Szentiváni János fegyelmezett, tudatos, szerény ember, aki a saját útján halad benső békéjének birtokában…” (Tajti Eszter)

Kerengő-Galéria-Tajti-Eszter-festőművész Kerengő_Galéria-Tajti-Eszter-Szentiváni-Kotsis-Ágota Kerengő-Galéria-Skardelli-György Kerengő-Galéria-Móger-Ildikó-Zsitva-Tibor

Kerengő-Galéria-Szél-Ágnes-Szentiváni-Benkő-Imre Kerengő-Galéria-Szentiváni-kiáll.megnyitó Kerengő-Galéria-SzJ-kiáll.megnyitó Kerengő-Galéria-Móger-Ildikó

Kerengő-Galéria-Szentiváni-kiállításmegnyitó-02

A képeken: Szentiváni János kiállító fotográfus, Tajti Eszter festőművész, Kotsis Ágota művészeti referens, Czizy László építész, Barát Dániel egyetemista, Huszár Andrea képzőművész, Bágya Ferenc, Banai Katalin, Végh Csaba informatikus, Móger Ildikó, Zsitva Tibor építész-fotográfus és mások (Eifert János felvételei)

  Kerengő-Galéria-Szentiváni-meghívó   Szentiváni János 1952-ben született, Budapesten.
1976 óta fényképez – eleinte riportszerű képeket készít
1978-tól a HUNGAROTON megbízásából rock-zenekarokat, párhuzamosan színházi és táncelőadásokat fényképez: Huszonötödik Színház, Jobba Gabi, Győri Balett. A Népművelés című folyóiratnak kulturális, művészeti témájú riportokat készít.
1986-1990 között a Magyar Építőművészetnek dolgozik.
1990-től szabadfoglalkozású, a MÚOSZ tagja.
1998-ban az Octogon építészeti folyóirat egyik alapítója. Megismeri az európai és az angolszász építészetet, fényképezi a Velencei Biennálékat, Berlin városközpontját Helmut Jahn, Frank O. Gehry épületegyütteseivel, Jean Nouvel épületét Prágában, amelyeket aztán a World Architecture publikál.
1992-1995 között természetfilmeket készít a Magyar Televízió számára.
2003 óta Finnországban kortárs építészeti alkotásokat, Pekka Helin, Tuomo Siitonen, Pentti Kareoja munkáit fényképezi.
2004-ben Lélekvándorlás c. kiállítását mutatja be a Marcello Design Galériában.

(Eifert János)