János Eifert - Photographer

EIFERT JÁNOS FOTÓI. Déli Hírlap, 1985. április 12.

Déli-Hírlap-1985.04.12Déli Hírlap, XVII. évf. 85. szám, 1985. április 12. – Hétvégi kalauz

EIFERT JÁNOS FOTÓI

„A fotográfiában a fényképi hitelesség, objektív közvetítés legendája régen szerte-foszlott. Élményszerű alkotások sora bizonyítja, hogy az eszközök megfelelő birtokában a fényérzékeny anyag síkjában újrateremtett világ nem »látleletszerűen« adja vissza az »igazit«. A kiállítás címeként választott Különös dimenziók is jelzi, hogy a bemutatandó fotók értelmezésekor el kell tekinteni a köznapi »fényképolvasástól«, hiszen a gondolati asszociációk a fontosak. Eszközként magam is a montázst, a kollázst, az egymásra nagyításokat, több negatív egyidejű alkalmazását használtam…”

Eifert János írta a fenti sorokat Különös dimenziók című kiállítása elé, amelyet ma délután 6 órakor nyit meg a Fotógalériában — a Molnár Béla Ifjúsági és Úttörőházban — dr. Végvári Lajos művészettörténész. A május 8-ig látogatható kiállítás megnyitóján közreműködik a Miskolci Fúvósötös is.

Dr. Végvári Lajos — többek között — ezeket írja Eifert János fotóművészről:

„… nyugtalan temperamentum, aki első jelentkezése óta keresi az egyéniségének legjobban megfelelő feladatokat. …az emberek, a dolgok, a látványok és a cselekedetek titkos jelentése után szimatol… azért mert vállalkozni ennek a feladatnak a teljesítésére, mert ismeri az optika és a kémia minden csínját-bínját…”