János Eifert - Photographer

Eifert János: KÜLÖNÖS DIMENZIÓK – Miskolci Fotógaléria, 1985. április 12 – május 8.

Különös-dimenziók-tekintet

Miskolci Fotógaléria (Győri kapu 27. )  Telefon: 87-377

„KÜLÖNÖS DIMENZIÓK”

Eifert János

fotóművészeti kiállítása

 

A centrális perspektíva felfedezése egyben létrehozta az ellene való lázadást is. A fes­tők számos kísérletet tettek, hogy a geometria eszközeivel „megdermesztett” látványt megmozgassák és szellemi értelemben véve kitá­gítsák.

A fényképezés feltalálásával még kemé­nyebben vetődött fel ez a több évszázados probléma, hiszen a fotókamera „egyszemű”.

Számos kiváló fotográfus kísérletezik im­már egy évszázada, hogy fényképbe „dermesztett” valóságot kiszabadítsa a geometria „rabságából”, s létrehozzon egy olyan kötetlen képet, amely a költőiség és a többsíkú jelentés megvalósításával kecsegtet.

Erre törekszik Eifert János is, egy nyugta­lan temperamentum, aki első jelentkezése óta keresi az egyéniségének legjobban megfelelő feladatokat. Neki nem elég, ha a fénykép csak szép és pontos. Ő az emberek, a dol­gok, a látványok és a cselekedetek titkos jelentése után szimatol. Arra kényszeríti a „lel­ketlen” fényképezőgépet, hogy kifejezze tulajdonosának érzéseit, vágyait és sejtéseit.

Eifert azért mert vállalkozni ennek a feladatnak a teljesítésére, mert ismeri az optika és a kémia minden csínját-bínját. A kép alkimistája ő, aki álmainkat, vágyainkat, reményeinket reális képpé tudja formálni    ő fotóin a valóság új, eddig rejtett dimenziókkal gazdagodik. (dr. Végvári Lajos)

 

A kiállítás 1985. április 12-től május 8-ig, naponta 9–19 óráig, szombaton 9–14 óráig tekinthető meg. Vasárnap zárva.

Miskolci-kult.-tájékoztató-1985.-ápr