János Eifert - Photographer

Csorba Mihály Alpolgármestert, nyugalmazott dandártábornokot a Kincses temetőben, díszsírhelyen, katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Hódmezővásárhely, 2007. január 19.

Csorba Mihály (1942-2007) Alpolgármestert, nyugalmazott dandártábornokot a Kincses temetőben, díszsírhelyen, katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Hódmezővásárhely, 2007. január 19.

Csorba-Mihály-temetése_6476 Csorba-Mihály-temetése_6449Csorba-Mihály-temetése_6533

„Mert akik jól szolgálnak,
azok szép tisztességet szereznek maguknak,
és nagy bátorságot nyernek…”
(1 Tim 3,13)

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Csorba Mihály Alpolgármester, nyugalmazott dandártábornok életének 65. évében, a várost az utolsó pillanatig becsülettel, hűséggel és szilárd akarattal szolgálva, türelemmel és méltósággal viselt hosszú betegség után 2007. január 10-én elhunyt.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata őszinte részvétet nyilvánít és vigasztalódást kíván szeretett leányának, Csorba Melindának és szerető feleségének dr. Tóth Mariannak, valamint a közeli és távoli hozzátartozóinak!

Városunk pótolhatatlan vezetőjét emlékünkben mindannyian megőrizzük!

Dr. Lázár János
polgármester
országgyűlési képviselő

 Csorba-Mihály-temetése_6566

 

 

 

Százak emlékeztek lehajtott fejjel Csorba Mihály nyugalmazott tábornokra, Hódmezővásárhely alpolgármesterére, az egykori katonatársra, elöljáróra, bajtársra, családtagra és barátra a városháza aulájában felállított ravatalnál. Koporsójánál a közgyűlés tagjai, a város elöljárói, a köztisztviselők és az egykori katonatársak adta díszőrséget.

A Lackner Pál protestáns püspök, dandártábornok és Bán Csaba ótemplomi lelkipásztor vezette búcsúztatáson a Magyar Honvédség nevében Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Múzeum főigazgatója idézte fel az elhunyt életét. Azt a harminchét évet, amelyet katonaként szolgált mindvégig becsülettel, tisztességgel. Csorba Mihályt katonai és emberi tulajdonságai miatt, egyenes jelleméért, intelligens, igényes és pozitív megoldásokat kereső parancsnoki, vezetői magatartásáért, fanyar humoráért, csodálatos, ízes magyar beszédéért elöljárók és beosztottak, katonák és civilek egyaránt szerették, mint embert, és tisztelték, mint katonát, közszolgát. „Élete példává vált mások számára, erősebbé tudott válni a sorsánál, ezzel megvalósította nagyságát” – emelte ki Holló József altábornagy.

Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő emlékbeszédében hangsúlyozta: „nem csupán munkatársat, képviselőt, alpolgármestert, vásárhelyi polgárt, hanem barátot is vesztettünk vele. Olyan embert, akit mindenki szeretett és tisztelt, aki támasz volt a bajban, jó társ az örömben.” Igazi honvédtiszt volt – mondta Lázár –, aki megtanulta, de meg is értette, hogy nem neki kell győznie, hanem a seregnek; hogy a katonalét szolgálatot jelent: a haza és különösképpen az emberek szolgálatát.

Csorba Mihályt a Kincses temetőben, díszsírhelyen, katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra.

A súlyos betegség után elhunyt Csorba Mihály 1942. február 18-án született Hódmezővásárhelyen. A Bethlen Gábor gimnáziumban érettségizett 1962-ben, majd az Egyesített Tiszti Iskola és Tanárképző Főiskola hallgatója volt. Friss diplomás katonatisztként Tapolcán kezdte pályáját, harckocsizó szakaszparancsnokként. Néhány évvel később már századparancsnok, majd 1976-ig az ezred hadműveleti tisztjeként szolgált; ekkor ezredparancsnoki kinevezést kapott, és egészen 1982-ig vezette ezt az alakulatot. Ezalatt diplomát szerzett a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián is. Dr. Tóth Marianna főiskolai docenssel kötött házasságot 1977-ben, két évvel később született meg gyermekük, Melinda.

Szülővárosába 1982-ben tért vissza: ő lett a Bercsényi Miklós Gépesített Lövészezred parancsnokhelyettese, majd két év múlva első számú vezetője. Az ezred később dandárrá fejlődött, őt pedig 1994-ben dandárparancsnokká léptették elő. Közben munkáját 14 alkalommal ismerték el kitüntetésekkel, megkapta a szolgálati érdemrend bronz, ezüst, és kétszer az arany fokozatát, a Magyar Köztársaság Csillagrendje kitüntetést, és a Pro Urbe-címet is a szülővárostól, 1997-ben. (Délmagyar.hu)