János Eifert - Photographer

A new yorki „Pár a padon” budapesti gazdára talált. 2011. január 18.

Eifert János: Pár a padon (World Trade Center, New York, 1985.július 24.) 2011.01.18.-Verasztó-Lajos

Eifert János: Pár a padon (World Trade Center, New York, USA, 1985. július 24.) Felvételi adatok: Mamiya 645 fényképezőgép, 55/2,8 objektív, Kodak Ektachrome 100 diafilm.  

Verasztó Lajos, a színinövendékből lett angoltanár a boldog tulajdonosa az erről készült 21,5×29,7 cm nagyságú, szignált, a szerző által saját kezűleg készített giclée printnek, amely egyedi példány. Eladási ár: 120.000 Ft…

Színinövendékből lett angoltanár

Cégportré. Négyévnyi tanulás után nem tudta leírni az angol alapszavakat, de tanári inspirációra mégsem adta fel. Megszeretni viszont csak később tudta az angol nyelvet, amikor a mögöttes kultúrát is megismerte – emlékszik vissza a kezdetekre Verasztó Lajos, a Dover Nyelvi Centrum egyik tulajdonosa. „A középiskolák után jelentkeztem az ELTE angol–magyar szakára és a Színművészeti Főiskolára is, hogy mindenképpen megússzam a katonaságot. Meglepetésemre mindkét helyre felvettek. Sajnos a Színművészetin az osztályfőnököm nem segített megszabadulni azoktól a gátlásoktól, amelyek abból eredtek, hogy tanyán nőttem fel. Megúsztam azonban a katonaságot, az osztályfőnököm hozzá nem értésének köszönhetően pedig a színészetet is. Ezt követően átjelentkeztem az ELTE-re” – sorolja Verasztó.
Az egyetem elvégzése után közel húsz évig a Csepel Műveknél oktatott nyelvet. 1988-tól három esztendeig Amerikában élt, majd 1991-ben hazatelepült Magyarországra. 1992-ben alapította meg Dohár Péterrel és Hencsei Kálmánnal a Dover nyelviskolát. Kezdetben telephelyük egy kétszobás lakás volt. A malterozástól, a takarítástól kezdve a szervezésen át az adminisztrációig, a fejenként heti ötvenórás oktatásig mindent maguk végeztek.
„Jókor voltunk jó helyen. A nyelvoktatás fellendülőben volt, a korábbi tapasztalatok alapján a Csepeli Munkásotthonban ránk bízták a nyelvi részleget, bérelhettük az ottani termeket. Nem kellett várnunk, míg bejönnek a tanulók az utcáról, megvolt a klientúra. Erre alapozva hoztuk létre saját nyelviskolánkat” – meséli Verasztó.
Ők vezették be a valóban kiscsoportos oktatást, a tanulókkal személyre szabottan foglalkoztak. Magyarországon elsőként alkalmaztak szépirodalmi alapú, valamint videós tananyagot a nyelvtanulásban. Jól felépített módszert dolgoztak ki az általában erőltetett szerepjátszásos nyelvtanulásra.
„Dohár Péter összeállította a Kis angol nyelvtan című könyvet, amelyhez az én szekrényben heverő anyagaimból is felhasznált részeket. Péter nem talált kiadót. Akkoriban telepedtem haza Amerikából. Kálmánnal azt mondtuk, egye fene, úgy sincs sok pénzünk, tegyük fel erre mind. Először harmincezer példányban terítettük, mostanra már ötszázezernél több fogyott el belőle. A többször átdolgozott könyv ma is alapmű” – mondja Verasztó.
Hamar felismerték, hogy a vállalati oktatásra érdemes helyezni a hangsúlyt. Első céges megbízásuk a Trilak felkérése volt, később több nagy társaságnál – mint a Pannon, a DHL, a Coca-Cola, a MÁV – és állami szervnél – mint a honvédség – pályázták meg sikerrel a nyelvoktatást. A magyar olimpiai csapat hivatalos támogatójaként az olimpikonok tanítását is a Dover végzi.
Sok hallgató ma már nem az alapszintű nyelvórákat veszi igénybe, hanem a szakirányú nyelvi tréningeket. Külföldi munkára készülő színészek, konferencián előadó tudósok, orvosok gyakorolják előadásaikat, menedzserjelöltek sajátítják el a munkahelyi interjúk nyelvi és viselkedésbeli fogásait, tolmácsok készülnek fel váratlan helyzetek megoldására. Jelenleg megközelítőleg ötszáz vállalati tanfolyamuk van. Mindezek ellenére még ma sem tudnák megfizetni azt, hogy minden oktatót teljes állásban alkalmazzanak. Háromszáz tanárral van szerződéses munkaviszonyuk, és húsz alkalmazott dolgozik a mindennapi teendőkön.
A tantermekben Marilyn Monroe-képek láthatók. Verasztó őt választotta az iskola „védőszentjének”. „Nem volt különösen szép, szexepilje mégis szimbólum lett. Ami számomra lényeges, hogy minden sminken, művi beállítottságon átsüt a szellemes, humorérzékkel megáldott, sebezhetően jó ember” – magyarázza Verasztó. A tanárok kiválasztásánál is fontos szempont – a szakmai tudás és a pontosság mellett – az emberi jó tulajdonság, az empátia és a humorérzék.
Amerikai szakemberekkel együtt két éve dolgozik a Dover egy e-learning rendszer kialakításán, amely a tervek szerint januártól elérhető lesz. „Régen nem hittem, hogy egy Excel-táblát el tudok készíteni a számítógépen, és azt sem, hogy a komputer előtt ülve is lehet tanulni. Pedig nagyszerűen működik. Játékos, változatos, kulturált és szórakoztató tananyagot készítünk, amelynek a segítségével könnyedén lehet majd tanulni a nyelvet” – mondja meggyőzően Verasztó Lajos. (világgazdaság.hu)