János Eifert - Photographer

Vasja Doberlet: EXPRESSZIÓK – Kerengő Galéria, Budapest, 2011. február 4 – 28.

Vasja-Doberlet-Krajina-Diag Vasja-Doberlet-EXPRESSZIÓK- Vasja-Doberlet-Krajina-Pot Vasja-Doberlet-Krog-Soline-

A Nemzeti Táncszínház és a Janez Puhar Fotóklub (Kranj, Szlovénia) tisztelettel meghívja Önt Vasja Doberlet EXPRESSZIÓK című kiállításának megtekintésére, amelyet a kiállítóművész jelenlétében Eifert János fotóművész nyit meg, 2011. január 4-én, 18 órakor, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában. Köszöntőt mond Blaž Masle konzul. A kiállítás február 28-ig tekinthető meg (1014 Budapest I., Színház u. 1-3.)

Vasja-Doberlet-Kamen-Karat Vasja-Doberlet-Kamen-Nevest Vasja-Doberlet-Kamen-Dotik Vasja-Doberlet-Kamen-Skoljk

A fényképezés a látható fény által közvetített képi információk rögzítése technikai eszközök (fényképezőgép, fényérzékeny anyag, stb.) segítségével. A jó fénykép létrehozásához azonban a technikai eszközökön túl a látásnak, gondolkodásnak az a bonyolult szellemi „mechanizmusa” is szükséges, amely az információk sokaságából képes a legfontosabbakat, a legjellemzőbbeket kiemelni, és azokat élményszerű, esztétikai irányultságú képpé formálni. 

Mit vesz észre a világból Vasja Doberlet, és hogyan képes ezeket megjeleníteni? Első pillantásra mindennapos témák, műfajok – ember és természet, életképek, portrék, építészet, színház, tánc- és mozgásábrázolások, absztrakt formák, fények és árnyékok, rendezett és rendezetlen pillanatok – jelennek meg képein. Értéküket és szépségüket azonban a megjelenítés artisztikuma adja, melynek során a valóság elemei játékos erővonalakká rendeződnek, és a „pillanatképek” az előzményeket és a következményeket is megrajzolják. Fotográfiai stílusában a haladó hagyományok és a kortárs irányzatok nemes ötvözete érvényesül.
A szlovén fotográfus, Vasja Doberlet (1946, Ljubljana) eredetileg villamosmérnök, fényképezni 1963-ban kezdett. 1968 óta 111 hazai és 109 nemzetközi kiállításon fogadták el képeit, és több önálló kiállítását mutatták be hazájában, Szlovéniában. 1998 óta vezeti az éppen 100 éves Janez Puhar Fotóklubot, amelynek tevékenységét más országokban is jegyzik.
Nagy szeretettel köszöntöm Vasja Doberlet nemzetközi hírű fotográfust, és nagy várakozással tekintünk  kiállítása elé, amely Budapesten, a Kerengő Galéria 95. kiállítása lesz. (Eifert János)

Vasja-Doberlet-kiáll.megnyitó-01

Vasja-Doberlet-09 Fenyvesi Félix Lajos és lánya, Juhász László és felesége, Papp Elek Eifert János Vasja-Doberlet-kiáll.megnyitó-03

Vasja-Doberlet, Eifert János, Blaz Masle konzul Walters Lili, Móger Ildikó Török Jolán, Ertl Péter, Vasja Doberlet Kapusi György és felesége, Eifert János

Eifert János, Vasja Doberlet és felesége, Blaz Masle konzul Vasja-Doberlet-Lili 

 
   Vasja Doberlet: EXPRESSZIÓK
   Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériája
   Budapest, 2011. február 4 – 28.

 

Képek a megnyitóról (Walters Lili, Várnai György, Kapusi György és Eifert János felvételei)  

zlozenka_Vasja_Vkoncna_smal
 
zlozenka_Vasja_Vkoncna_2sma