János Eifert - Photographer

A színek pszichológiai hatása. Megfigyeljük a színeket, kísérletezünk a vetített fénnyel, füsttel, fényingával. TeÉrted Akadémia, Nézni-Látni Fotóiskola, Budapest, 2011. március 7.

Kísérlet-fényvetítéssel-füs

TeÉrted Akadémia, Nézni-Látni Fotóiskola, Budapest, 2011. március 7. Műtermi gyakorlat. Megfigyeljük a színeket, beszélünk azok pszichológiai hatásáról. Kísérletezünk a vetített fénnyel, füsttel, fényingával. Az egyik tanítványom felfedezi, hogy a vetítőgép fényébe szálló füstnek (egy indiai füstölőből) fantasztikus a rajzolata. Ezt az élményt arcra, kézre vetített képpel fokozhatjuk. A vetített kép színei (lásdd a korábban tanultakat: a színek pszichológiai hatása) hangulatában megváltoztatják a látványt. Aztán a korábbi fényingás felvételekkel kísérletezünk tovább. A mennyezetről lelógó madzagra egy zseblámpát erősítek, majd meglökve, az ingamozgást kirajzoló fény gyönyörű íveket, görbéket rajzol. Ha az objektív elé színes fóliákat teszünk, és váltogatjuk, a fény színe is változik. Az álványra tett fényképezőgép zárideje ilyenkor legalább 20 másodperc, de akár percekben is számolhatunk. A fényeket kézzel is belerajzolhatjuk a térbe, sőt variálhatjuk az arc körülrajzolásával is. Alapkövetelmény, hogy a szoba elsőtített legyen, és külső fény ne szűrődjön be sehol. (Eifert János felvételei)

Kísérleti-portré-fény-füst1983-Fényingás-felvételek-m

Színek-kérdőjellel  A színek pszichológiája

A fény hullámhosszai az ember szeméig különböző módon érkeznek és hatással vannak érzékelésére. Habár gyakran nem is vagyunk tudatában, szemünk és testünk állandóan alkalmazkodik a különféle fényviszonyokhoz.

A szín a fény. A fénynek kétféle tulajdonsága van, mint hullám, és mint szemcse (anyag). A színek e fizika által értelmezett dualizmusa nagykapun vezet be bennünket a metafizikába és a pszichológiába, valamint a színek pszichikai hatásának felfogásába.

A színek érzelmileg erősen befolyásolnak bennünket. Az érzelmi hatás kisebb részben biológiai (egyes színek izgató hatása megemeli pulzusunkat, vérnyomásunkat, pl. a piros; mások nyugtató hatással vannak ránk, pl. a zöld), nagyobb részben saját asszociációink által kiváltott, tehát kulturális alapon működik. A színek oly mértékben befolyásolják érzelmeinket, hangulatunkat, hogy gyógyításra, kedélyállapot-javítására is használják őket.

A színek hatása, “jelentése” ennek ellenére nem valami mágikus, ezoterikus, vagy rejtélyesen tudományos pszichológiai dolog. Az életünk során bennünket ért hatások következménye, hogy egyes színek milyen emlékképeket, hangulatokat hívnak elő bennünk. Az egyes színek egy-egy kultúrában hasonló érzelmeket ébresztenek, hasonló jelentéssel bírnak a legtöbb ember számára.

A színnek lényegében bizonyos energiája van. Ez az energia hatással van az emberi lélekre. Az alapszíneknek erős pszichológiai hatásuk van, úgy pozitív, mint negatív. Valójában, ez a lényege az elsődleges pszichológiai színek hatásának: a pirosnak, kéknek, sárgának és zöldnek.

 

PIROS- testi.

Pozitív: erő, melegség, energia, stimuláció, férfiasság.

Negatív: dac, agresszió, megerőltetés, nyomás, vizuális megerőltetés.

A piros igen hatásos szín és a legnagyobb a hullámhossza. Habár műszakilag nem láthatatlan, olyan hatást kelt, hogy közelibbnek tűnik mint amilyen valójában, ezért hamar észrevehető. Ezen tulajdonsága miatt igen hatásos közlekedési fényjelző. Hatása fizikai, ösztönző és növeli a pulzust. A férfi elvvel hozzák összefüggésbe, mert felélénkíti a harci ösztönt.

Színek-PIROS-KÉK

KÉK – szellemi.

Pozitív: értelmiség, kommunikáció, bizalom, hatékonyság, nyugalom, logika, nyugodtság.

Negatív: hideg, érzelemhiány, ellenséges.

A kék az ész színe. Az intenzív kék világos gondolatokat ösztönöz, a világosabb nyugtat és elősegíti a koncentrációt. A kutatások szerint a kék a legkedveltebb szín a világban.

 

SÁRGA – érzelmi.

Pozitív: optimizmus, biztonság, önbecsülés, kreativitás.

Negatív: irracionális, félelem, depresszió, szorongás.

A sárga szín hullámhossza viszonylag nagy. Pszichológiai szempontból a legösztönzőbb szín. Az igazi sárga szín felemeli optimizmusunkat és önbecsülésünket. A túlzottan sok sárga vagy annak téves tónusa más színekkel szemben félelemérzetet és szorongást válhat ki.

 

ZÖLD – egyensúly.

Pozitív: összhang, felüdülés, pihenés, összhang a természettel.

Negatív: unalom, stagnálás, formalitás, gyengeségérzet. A zöld szín hatással van a látásra, nem késztet alkalmazkodásra. A zöld a színkép központjában van és ez a tény sokkal fontosabb, mint sokan gondolják. Ha környezetünkben sok a zöld szín, biztonságérzetet vált ki, mert a természettel hozzuk összefüggésbe.

 Színek-ZÖLD

LILA – lelki.

Pozitív: vizionárius, autentikus, tartalmas.

Negatív: dekadencia, inferioritás, introverzió.

A lila színt gyakran bíborvörösnek nevezik és a legkisebb a hullámhossza. Erősíti a tudatot, serkenti a meditációt, az űrre asszociál. Királyi színként ismert, mégis a lila szín túlzott használata, vagy nem megfelelő tónusa durva hatást kelt.

 

NARANCSSÁRGA:

Pozitív: élelem, melegség, érzelmiség, szenvedély, szórakozás.

Negatív: frusztráció, éretlenség, melankólia, szegénység.

A sárga és a piros kombinációjaként a narancssárga stimuláló szín fizikai és érzelmi szempontból is. Azonban, ha a meleg narancssárgát fekete színnel párosítjuk, negatív, szegényes hatást kelt.

 

RÓZSASZÍN:

Pozitív: nőiesség, fizikai nyugalom, szeretet, szexualitás, szelídség.

Negatív: gátlás, fizikai gyengeség, érzelmi klausztrofóbia.

A rózsaszín a piros árnyalata, de vele ellentétben inkább nyugtató hatású, mint stimuláló.

 

SZÜRKE:

Pozitív: semleges.

Negatív: önbizalomhiány, depresszió, hibernáció, energiahiány.

A tiszta szürkének nincs pszichológiai hatása. A szín virtuális hiánya depresszíven hat, ezért a szürkeség kifejezést gyakran használják a rossz kedv vagy az élet kedvezőtlen időszakának jelölésére.

 

FEKETE:

Pozitív: szofisztikus, glamour, biztonság, érzelmi stabilitás, hatékonyság.

Negatív: hűvös, szorongó, fenyítő, veszély, zsarnokság.

Teljesen egyértelmű, árnyalatok nélkül. Nagyon jól összeillik a fehér színnel. A fekete szín a masszára és stabilitásra utaló érzést kelti. A fekete szín valójában a világosság hiányát jelenti, ezért a szorongás érzését váltja ki. Sötétséget jelent, amely sokszor félelmet kelt az emberekben.

 

BARNA:

Pozitív: komolyság, melegség, támogatás, támasz.

Negatív: teher és humorhiány, a szofisztika hiánya.

A barna szín stabilitás és szilárdság hatását kelti, ahogy a fekete is, de sokan kellemesebbnek vélik.

 

FEHÉR:

Pozitív: tisztaság, egyszerűség, higiénia, hatékonyság.

Negatív: sterilitás, hűvösség, előkelőség, ellenségeskedés.

Ez a szín tükrözi a színkép teljes erejét, ezért gyakran nehéz nézni, mert a reflexió vizuális gátakat kelt. Növeli a tér érzékelését. Meleg színekkel való kombinációban minden túlzottan szembetűnővé válik

 

(forrás: http://szinek.teleoldal.hu/szinekrol/szinek_pszichologiai_hatasa.html)