János Eifert - Photographer

Teérted Akadémia, Nézni-Látni fotóiskola. Gyakoroljuk a mozgás-, tánc- és sport-fényképezést. Budapesti Művelődési Központ, 2011. április 4.

Teérted Akadémia, Nézni-Látni fotóiskola. Gyakoroljuk a mozgás-, tánc- és sport-fényképezést. Budapesti Művelődési Központ, 2011. április 4.

Mészáros-fivérek - Street dancers - Photo: Eifert János Mészáros-fivérek-065 Mészáros-Sreet-Dancer-0107

Mészáros-fivérek-069

Sreet-Dancers-0132

Sreet Dancers. Tánc, sport, ritmus, ügyesség, akrobatika. A Mészáros fivérek gyakorolnak… (Eifert János felvételei)

A BMK mögötti parkban a Mészáros fivérek gyakorolnak, a Nézni-Látni fotóiskola első csoportjával őket fényképezzük. Rendkívül ügyesek és ötletesek, bámulatos a fizikai teherbírásuk is. Kívűlről nézve mozgásukban a tánc, a sport, az akrobatika egyesül a jazz ritmusával, szinte akrobatikus ügyességgel.  Amikor kifújják magukat, beszélgetünk az új táncstílusról (New Style Hip Hop), és megtudjuk, hogy azok az új irányzatok tartoznak ide, melyek az elmúlt néhány évben jelentek meg, és igyekeznek különböző technikát (ami főként a jazz műfajából, és a klasszikus balettból merítenek) beleszőni a táncba. Ettől lesznek egyre inkább kerek, íveltek a mozdulatok, nem annyira “kocka”. A zenei irányvonal is szakított (bár nem teljesen) a break beat és az underground hangzásokkal, inkább a pop felé kacsint. Ezen kívül, most már szabadon egybe folyik a Funky izoláltságával, a Street Jazz technikáival, kerekségével. Zeneileg pedig az R’N’B-vel, és az Acid Jazz-el.

A hip-hop tánc az improvizatív vagy koreografált táncok világa, amit elsősorban a hip-hop kultúra részeként kialakult hip-hop zenére táncolnak. Maga a stílusjegy igen széleskörű, többek között a breaking, a locking és a popping jellemzi. Az afro- és a latin amerikaiak által megformált stílusról van szó, ami az 1970-es évektől kezdve folyamatosan jelen van.

Jellemzi, hogy gyakran történnek a táncosok körében un. battles(csaták) a freestyle, improvizatív tánctudást megmutatva, formai és kötetlen módokon egyaránt.

Manapság a hip-hop tánc ugyanannyira jelen van a táncstúdiókban, mint az utcán. A hip-hop némely embereknél lehet a szórakozás egyik formája vagy hobbi. Másoknak pedig egy életforma, akiknek az életük mozgatórugója a tánc lesz!

2011.04.04.-Fotóiskola-1-cs 2011.04.04.-Fotóiskolások-a 2011.04.04.-Fotóiskola