János Eifert - Photographer

(MTI) Eifert János fotóművész kiállítása Újvidéken – Kultúra.hu, 2011. május 19.

2011.05.19.-Kultura.huEifert János fotóművész kiállítása Újvidéken

2011. május 19.
Huszonnyolc év után újra láthatók csütörtöktől egy hónapon át Újvidéken (Novi Sad) Eifert János fotóművész képei a Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség (FKVSV) Galériájában.

(MTI) – Eifert János elmondta. hogy nagy örömmel megy Újvidékre, mert 1973-ban ebben a városban rendezték a fotó világkiállítást 60 ország – köztük Magyarország – részvételével és ő akkor mint fiatal, kezdő fotográfus elnyerte az Arany Szem-díjat a Nyáj, a Vágta című képekkel és Marcel Marceau világhírű francia pantomim művészről készített portréjával. Igazi nemzetközi megmérettetés volt azon a világkiállításon, és az akkor készült katalógus alapján még a mai napig is keresik – tette hozzá.

A 28 évvel ezelőtti sikeres újvidéki szereplés emlékére ezen a kiállításon készít egy olyan falat, amely visszatekintés lesz a 70-es évekre és kiteszi a Nyáj, a Vágta és a Marcel Marceau című képeket is.

A második csoport a kínai Selyemút című anyagából ad válogatást, mintegy 50 képet. A kínai fotószövetség meghívására a világ minden tájáról érkezett fotográfusok mintegy 22 ezer kilométert tettek meg a Tarim-medencében, a Tiensan-hegységben, a Takla-Makám-sivatagban, s ezen az úton legalább tízezer fotó született.

Készített a kiállításra a roncsolt vagy “újraKépekből” is egy blokkot. Az anyag egy véletlen folytán jött össze, ugyanis a pincét, ahol több tízezer negatívot, szinte az addigi életművét tárolta, elárasztotta a víz. A megszáradt fotókon különös munkát végzett a nedvesség, új, érdekes formát mutattak a képek. Ezekből láthat mintegy 30 fotót a közönség.

A fotókon kívül 40 perces tligiráma (kép-hang-színház) előadást is tart Magyarország városairól, tájairól – összegezte a művész.

Eifert János táncosként kezdte pályafutását a Honvéd Táncegyüttesben, külföldi fellépései alatt kezdett fotózni. 41 országban járt, több mint 150 kiállítása volt Magyarországon és külföldön. Többszörösen kitüntetett művész.

(MTI, 2011. május 11.)