János Eifert - Photographer

Így látták ők – Eifert János fotóriporter. Polgári Védelem, 1980. május

Polgári Védelem, 1980. május

Eifert János fotóriporter a fiatal nemzedék tagja, hiszen 1943-ban született Hódmezővásárhelyen.

Hosszú évekig táncosként ismerték; gimnazista éveiben a vásárhelyi amatőr együttes tagja volt. 17 évesen lett a Magyar Néphadsereg művészegyüttes hivatásos táncosa. Külföldi útja során kezdett fotózni, s az úti képek mellett a tánc lett állandó témája a Budapesti Fotóklub ifjúsági csoportjában is.

Erről évre részt vett magyar és nemzetközi pályázatokon, több kategóriában ért el helyezést, nyert oklevelet, pályadíjat.

Először 1970-ben az MN Központi Klubjában mutatkozott be önálló kiállítással. Egyik legjelentősebb kiállítása a Fényes Adolf teremben volt 1976-ban. A Tánc c. tematikus kiállítása bejárta az országot.

Eifert János csak néhány esztendeje hagyta ott a táncot a fotózás kedvéért, de máris egyike a legismertebb fotóriportereknek.

Saját elképzeléseiről, vonzódásairól így vall: „Minden stílus foglalkoztat, csak a spekulatív fogalmazástól óvakodom. Számomra a látványnak és a gondolatnak a találkozása hozza létre a filmet, a kompozíciót. Éppen ezért sokkal hitelesebbnek tartom a látható valóságot, az élet igazságát. mint egy műtermi felvételt. És hogy a tárgyi világról szólni tudjunk, ahhoz nem csak vizuális kultúrára, hanem az élet jobb, értőbb, alázatosabb megismerésére is szükség van.”

Eifert János korábban, mint a Lobogó munkatársa, gyakran vett részt polgári védelmi gyakorlatokon. Újabban a Búvár c. képeslap fotóriporterként is nagy vállalkozó kedvvel foglalkozik a polgári védelmi gyakorlatok során készített felvételeivel. Jelen összeállításunkban ezekből a fotókból válogattunk egy kompozícióravalót.

(Polgári Védelem, XXII. évfolyam. 5. szám – 1980. május)