János Eifert - Photographer

Eifert János: TÍZÉVES AZ EGYETEMI SZÍNPAD – A HAZÁÉRT, 1968. január 17.

Eifert János: Tíz éves az Egyetemi Színpad (A hazáért, 1968.01.17.)Eifert János: TÍZÉVES AZ EGYETEMI SZÍNPAD

1957-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetősége azzal a céllal hozta létre az Egyetemi Színpadot, hogy az ifjúság kulturális nevelését segítse, valamint a művészetek iránt fogékony fiatalok kibonthassák tehetségüket.

Először az énekkar és a szavalókör alakult meg, majd irodalmi estek sorozatává bővült. Később jött létre a zenekar, tánckar, majd az Universitas együttes, a filmklub és a képzőművészeti kör. Megalakulásuk óta — jó vezetők és tehetséges fiatalok összefogásával — ez a kulturális munka sok eredményt hozott.

Az első nagysikerű be-mutatók: Majakovszkij Gőzfürdője és Garcia Lorca Yermája az Universitas együttes elő-adásában országos be-mutatók is voltak. Az Egyetemi Színpad hamarosan népszerűvé vált, főleg a fiatalok körében, mivel programja a mű-vészetek szinte minden ágát érinti. Műsoraiban helyet kap a pantomim éppúgy, mint a vitával egybekötött filmvetítés, beat-zenekarok hang-versenye is. Szívesen lépnek fel neves előadóművészek is. Mensáros László, Berek Kati, Nagy Attila önálló előadóestje is itt aratott emlékezetes sikert.

A siker lemérhető a számokon is. A múlt évben 410 előadást tartott az Egyetemi Színpad. Az irodalmi esteket, hang-versenyeket, különböző előadásokat 171 000 néző tekintette meg, főleg egyetemi hallgatók.

Az Egyetemi Színpad munkájában nagy része van az Universitas együttesnek is. Műsoraikra az eredetiségre való törekvés jellemző. Számos külföldi és hazai darab ősbemutatóját láthatta a közönség előadásukban. Csokonai, özvegy Karnyóné című komédiája az 1965-ös

Egyetemi Fesztiválon Nancy-ban a II. díjat kapta. Most, legutóbb az ünnepi héten ismét láthatta a közönség Dürrenmatt: Pör a szamár árnyékáért, és Čapek: A végzetes szerelem játéka című egyfelvonásosait. Nagy sikere van az Égigérő vascsicsergőnek is. A legutóbbi premier, Halász Péter: a Pokol nyolcadik köre című drámájának ősbemutatója volt. Ez évi műsortervükben szerepel a magyar drámapályázaton elismerésben részesült Gyöngyössi : Barokk passió című művének bemutatója.

Az együttes kitűnően oldja meg a sokszínű, nehéz feladatokat.

Az Egyetemi Színpad 10 éves fennállása alkalmából miniszteri dicséretben részesült. Vezetői közül többen Szocialista Kultúráért Érdemérmet kaptak. A közönség tapsa nap, mint nap újabb feladatokra ösztönöz, s a következő évek még több izgalmas előadást ígérnek.

 

Kép és szöveg: Eifert János

 Képek – Čapek: A végzetes szerelem játéka; Dürrenmatt : Pör a szamár árnyékáért

(A HAZÁÉRT, 1968. január 17.)