János Eifert - Photographer

Magyar Katonaművészek Franciaországban, Lobogó, 1968. május 29.

Magyar katonaművészek Franciaországban (Lobogó, 1968. május 29.)

Magyar katonaművészek Franciaországban

„Ensemble de l’Armée Hongroise” — hirdették a plakátok Párizs, Rouen, Boulogne, Strassbourg ut­cáin a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének vendégfellépését. Katonaművészeink több mint negyven francia városban hatvan előadást tartot­tak két hónap alatt. Nyolcezer kilométert tettek meg autóbuszon, hatvanötezer néző tapsolt pro­dukcióiknak. A sok élményt, a városok képeit a Notre Dame kőcsipkés tornyait, a Montmartre sze­lid dombjait, Boulogne halászkikötőjét segítenek felidézni a képek. Ellátogattunk a Louvre-ba is, ahol egy régi „,szépségkirálynő”, a Milói Vénusz tetszett a legjobban. Megcsodáltuk a híres Mona Lisa-t és sok más világhírű festményt, szobrot.

Ellátogattunk a Louvre-ba is, ahol egy régi „szépségkirálynő”, a Milói Vénusz tetszett a legjobban. Megcsodáltuk a híres Mona Lisa-t és sok más világhírű festményt, szobrot…

Franciaországban mintha mindig karnevál lenne, legalábbis erre emlékeztetnek a vá­rosok utcáit járó különféle reklám-kocsik, s a hatal­mas papírmasé bábuk, amelyek egyaránt ajánla­nak sajtot, vagy ruhaneműt.

Jártunk az italáról híres francia városban, Cognac-ban. Látogatást tettünk a világhírű Martell Konyak-gyár pincéiben és raktáraiban. Ez a látogatásunk azért is emlékezetes marad, mert találkozhattunk néhány francia szépségkirálynővel. Megajándékoztuk őket az együttes néhány lemezével.

Poitiers-ben a Notre Dame du Gard nevű templom előtt. A város három mozi­jának egyetlen tulajdono­sa van. Mivel az előadá­saink is ugyanabban az időpontban kezdődtek, mint a vetítések, a „tulaj” lefizette a plakátragasztó­kat, hogy ne ragasszák ki az együttes fellépését hir­dető plakátokat. Csupán két-három hirdetmény ad­ta tudtul érkezésünket, mégis zsúfolásig megtelt a terem.

Clermont Fernand-nál, az országúti kanyarban készült ez a csoportkép. Háttérben a város, amelyben oly nagy sikerű előadást tartottunk.

A francia lapok az elragadtatás hangján írtak az együttes műsoráról, és nagyon sok elemző kritika je­lent meg otttartózkodásunk során. Kovács Árpádot, a népi zenekar prímását az egyik vidéki lap következe­tesen ezredesnek titulálta, s egy másik újság azt írta róla „Számára a népi zenekar zongora, amelyen ágy játszik, mist a legkiválóbb pianisták”…Nagy sikert aratott a Pásztorbotoló című számunk…

… és az Üvegestánc. Az utóbbiról hadd mondjunk el egy kis történetet. Az egyik városban a polgármester fogadást adott az együttes tiszteletére. „Nagyon tetszett az üveges táncuk — mondta — de biztosan rögzítették az üvegeket a táncosok fején”. Bizonygattuk az ellenkezőjét, de senki nem hitte el. Végül az egyik táncos feltette a fejére a pezsgős üveget és bemutatta az Üve­gestáncot a fogadáson. Osztatlan sikert aratott, s már senki sem kételkedett a produkcióban.

Szöveg: Kárpáti György, Kép: Eifert János

(Lobogó, 1968. május 29.)